Jag är inte den som varierar mig ...

... men trots det så har jag nu efter nästan sju år på den här bloggadressen valt att flytta till en annan plattform.

Så välkommen med till elinlundgren.se

På sikt kan även den andressen komma att bytas. Det kommer nog inte att vara klart och snyggt på ett tag, men who gives. Innehållet är ju som vanligt fab.

Jag (okej, inte just jag) har flyttat med alla inlägg härifrån men jag tror inte kommentarer följde med. Man kan inte få allt och i det här fallet är det helt okej.

Tjing!

Wilda Hilda och nöjdheten

 Pic: Ullie

I går kväll, efter mörkret fallit på, låg vi i ett slags lyxigt bad-spa med bubblor och massage och tittade rätt upp i himlen.

Möra efter att ha ridit en skaplig tur i Östergötlandsskogar. Dessutom med middag i magen och vetskapen om att i dag var det ytterligare en tur. Nöjdheten där och då svårtoppad.

Jag fick hästen Wilda Hilda. Hon var så fin, så fin. Pigg och hungrig och jättesnäll. Hennes pannlugg var alldeles mjuk, som om den inte voro av tagel.

Jag har allt positivt att säga om Njords turridning. Den personliga servicen personifierad. Hästarna trygga och lugna. Ingen av oss tappade för en sekund tilliten till hästarna vi red. Ullie hade en stor, mörkbrun nordsvensk och Elin precis som jag en fjordning.

Övernattningen i fräscht och mysigt rum. Maten serverad på världens gulligaste veranda.

Fjordingar in my heart! /Elin 14 år 

 Pic: Ullie

Oron i blicken när jag precis blivit tilldelad en häst med det namnet ...

I kväll händer det!

Ingen hemlis att det bästa jag vet är att rida.

Och det ska jag, Elin och Ullie göra i kväll och i morgon!

Lyckan,


Mjölby for the first timeJag har aldrig tidigare varit i Mjölby. Nu vet jag att det är platt här och finns många gårdar med djur. Inte fel.

Nyligen fick stan en sushibar och den är att rekommendera.

Just blivit dissad av Greta 3 år när det gällde lek. Rätt bra egenskap, att jag orkar leka tills ungen tröttnar.Vi byggde en djurpark.

Inredning och stilKöpte Sköna hem igår. Gör det någon gång per år. För kul. För att kolla in.

Särskilt intresserad av heminredning är jag nog ändå inte. Jag vet att det är stora trenden och folk fixar med sina kök och det får de göra hur mycket som helst.

Däremot funkar jag lika med inredning som jag gör med allting annat. Antingen så gillar jag eller så gillar jag inte.

Jag vet alltid direkt om jag tycker om en sak eller inte. Det gör det enkelt att handla de gånger jag måste göra det. Kläder, prylar, vad som helst.

Sådant jag vill ha i mitt hem: Krukväxter i diskreta krukor, böcker, färgglada saker som jag gillar typ olika tavlor, tyger, burkar eller porslin.

Sådant jag inte vill ha i min inredning (och som aldrig tilltalar mig hos någon annan): Feta högtalare, enormt fokus på möblering efter en gigantisk TV, flaskor med alkoholhaltiga drycker, högtalare, CD och filmer, uppstoppade djur, bokhyllor som det inte är mest böcker utan andra saker i, bårder.

Det var väl ungefär det.

Det betyder att mitt hem inte så ompysslat men att krukväxterna oftast mår alldeles lysande!  

I dag har jag gjort i ordning balkongen för sommaren och alla växterna har fått sig en genomgång av allt det som växter behöver. Tar ett tag men de bli så glada. Och gröna.

Kärleken i Julia Anderssons livÅsa Moberg skrev boken i början av 70-talet och den är självbiografisk, fast just ändå inte om henne själv då eftersom huvudpersonen heter Julia.

boken gavs inte ut förrän förra året och har alltså legat 40 år i vakuum. Massor borde ha hänt. En del har väl hänt. Men relationer har inte blivit enklare. Männen har fortfarande greppet om massor av områden i samhället. "Damtidningarna" är fortfarande lika mycket vän som fiende till sina läsare. Normerna kring vad tjejer får göra och vad killar får göra är desamma. Även normen om vad som är lyckat.

Jag tycker om de politiska styckena, jag tycker om att Julia är tuff och jag tycker om att boken är enkel.

En del av Gävle, Norrsundet


Den stora dagen

Fanan den gyllene blå.

Jag gillar verkligen att jag förankrat mig själv djupt i de två fetaste folkrörelser Sverige kan uppbringa. Nyss var det högtidsdag för den röda, 1 maj.

I dag är det högtidsdag för den blå, IOGT-NTO. Liksom arbetarrörelsen sjunger Internationalen har också IOGT-NTO en sång, "Vill du våga en dust". Avslutet är "under fanan den gyllene blå". Gillar främst frasen "går vi fram, slår vi ner det som hindrande står" (för vår lycka i framtida år). Inte med baseballträ då, utan med ord. Som alltid bästa vapnet. 

Folknykterhetens dag har firats på Kristi Himmelfärds sedan 1925, med allra störst firande på Skansen. Men också på platser runt om i landet med olika tal och happenings. En gång åkte jag till Vetlanda och talade där. När jag var 17 eller så höll jag mitt första tal i Söderhamn, just på FND (som dagen förkortas).

Varför är alkoholfrågorna värda att uppmärksamma? Det uppenbara, många mår mycket dåligt at det alkoholen orsakar. Antingen av eget bruk eller av andras.

Så trevligt Folknykterhetens dag på er!


Baknykter

Det är ett begrepp som måste börja sätta sig snart.

Innebörden är att du är trött och sliten efter en lång natts färd mot dag, och allt känns tufft och slappt trots avsaknad av alkohol. Inget illamående mest troligt, men ändå känslan av att det var hårt.

Just nu personifierar jag det.

Landade hemma strax innan två om jag minns rätt.

Jag och en bunt vänner var på Mingel och Bar goes Gay.

Jag kunde okså ha vuxit fast i soffan från ser eftermiddag, och då kanske jag inte haft gammalt smink runt ögonen nu. Hade jag inte ställt klockan på elva igår hade jag heller inte varit vaken nu.

Djurförsöken

 Bild från nätet

Noterade i förbifarten nyheten om djurförsöken på giraffer.

Självklart synd om den enskilde giraffen. Som dessvärre inte är ensam. År 2008 användes 1 030 120 djur i djurförsök i Sverige. Enligt den svenska definitionen för djurförsök räknas även provfiske som djurförsök, vilket det året omfattade 5 776 550 fiskar. Detta enligt Djurens Rätt.

När jag var liten på 80-talet var min mamma medlen i det som då hette NSMPD, vilket är Djurens Rätt innan de bytte namnet. Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök.

Jag läste de svartvita tidningarna och såg bilderna av djuren och har sedan dess haft starka antipatier mot djurförsöken. Finns det alternativ till att testa på djur? Ja, självklart gör det det. På människor till exempel, vilket känns lämpligt med tanke på att produkterna är tänkta att använda på människor.

Rent filosofiskt tänker jag också att det är rätt otroligt att vi är så osäkra på de ingreidenser vi smockar ihop till schampo att det måste testas så minutiöst.

De finns andra sätt, och HÄR kan du läsa om dom.


Stödet

Jag plöjer en del avsnitt av Betnér direkt som jag inte hunnit se. Just nu Emma Igelström som pratar om att aldrig vara nöjd med det som presteras. Det är dels ett personlighetsdrag kan jag tro, att gå all in i nåt, lite missbrukspersonlighe som hon själv säger. Dels lite duktig-flickagrejen.

Känner sjukt mycket igen båda två. Dyker med huvudet före in i nya åtaganden eller intressen, och de stannar ofta kvar, men inte lika intensivt. Eller går i perioder. Det visar sig också i sånt som matvanor. Ibland äter jag gröt i flera veckor. Ganska ofarligt, men många förstår inte. Inte jag heller, det bara är så. Eller när jag i perioder köper massor av samma av nåt. Det kanske kan kallas dumt också. Men den röda tråden är tydlig.

Duktig flicka. Aldrig nöjd. Tror aldrig att nåt ska gå bra. Blir glatt överraskad över plussande, för jag har ju ändå inte gjort nåt särskilt.

I går blev jag därför på riktigt gråtfärdig av glädje för fin bekräftelse i sociala medier. Så klart extra glad när unga personer tycker jag inspirerar.

Jag ska tänka på det här när jag tycker det känns lite dystert.


Det gnager i magen

Jag har inte ätit middag. Jag har varit på kvällsmötet och sedan gått en lång och snabb promenad med Eva. Alltid saker att resonera om.

Och äntligen äntligen tagit mig i kragen och fixat en text som skulle ha fixats helst nyss. Mejlat iväg och hoppas slippa bli lynchad.

Lättnaden över att faktiskt få det gjort! Och det tog 45 minuter. Hade kunnat göra nästan vilken dag som helst genom att t ex ha kollat mindre på Facebook eller annat näst intill värdelöst.

Lärdomen. Som jag redan lärt mig 682 gånger men ignorerat varje gång. Kanske är det nu jag äntligen fattar?

Tisdag efter lunch

Då är det ganska lugnt på Friskis & Svettis. kan vara bra att komma ihåg även om jag typ ALDRIG har möjlighet att träna då. Känns bra att vara igång igen efter en mindre svacka om en vecka eller så.

Varit trött och seg hela dagen och genom alla möten. Knappast lämpligt.

Ett möte kvar.

Paneldiskussion om sexualpolitik

 Pic: Pelle F

I kväll har en politikerpanel med riksdagsledamöter från alla partier utom SD och KD gett besked i frågor om t ex flera vårdnadshavare än två, smittskyddslagen och hatbrott.

Ibland var vi överens, ibland inte.

RFSU och RFSL arrangerade som en del i deras konferens "Liv, lust & normer" i Gävle.

Här är radioinslag från i eftermiddags, Fokus i Radio Gävleborg med mig och Tomas Tobé (M)

Som rumpnisse

I dag har jag träffat en alldeles ny person. Som en rumpnisse såg han ut. Alltså världens sötaste.

Måndag och blåst

Upplevt blandat väder i Gävle med fokus på sol, regn och blåst.

Träff med ombudsmannen på arbetarekommunen, distriktsstyrelsemöte, träffat en klass på Polhemsskolan och gjort lite radio. Kom just hem och nu är jag trött. Men en paneldiskussion kvar i kväll. Lägger mig och läser blandade grejer innan. Risk föreligger för att somna så jag ställer larmet.

KD och inställningenKristdemokraterna har en spricka.

Upplägget är enkelt. Några kristdemokrater vill finnas på Pride, några vill det inte

Annelie Enochsons uttalande är så magstarkt att det känns som ett skämt.

"De vill oss inte väl". Vilka är de, vilka är oss? Jag försöker gissa ett scenario, men kan ändå inte se hur transorna liksom jagar kristdemokrater för ett hångel eller så.

"Vi vill värna heteronormen". Vilken jävla tuff uppgift de ser framför sig. Jag menar, det finns ju nästan inget annat i än KD i samhället som värnar heteronormen ... Låt mig tänka, typ allt!  Till skillnad från Enochson ser jag problemen med det. Typ människors frihet.

"De får gärna finnas". Alla bögar och lebbor säger tack i kör. Vem är Enochson att sätta sig till doms över vem som får finnas och inte? Att hon ens tar orden i sin mun.

Älska sin nästa gäller inte transpersoner?

I morgon ska jag diskutera sexualpolitiska frågor på bibblan i Gävle klockan 19, som Socialdemokraternas representant. Hittills har varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna anmält någon deltagare. Vore kul annars om Enocson tog sig tid.


Tycker verkligen om denFör ett tag sedan köpte jag en ny T-shirt. Underbar blå färg.

Här förevisas också den fantastiska affischen jag har ovanför min säng. A good reminder.

Repris från förra året: De så kallade "kosläppen"

Väldigt populära att besöka. Se korna hoppa och skutta. Ystra och nöjda med att få se solen.

Varför lämnar alla orkitiska kommentarer på facebook och artiklar i tidningarna en bitter eftersmak?

För att det är för lite (inget) reflekterande kring varför korna blir så galet glada. Hur roligt har de haft det under den långa vintern? Massor av kor står uppbundna och har valet att stå upp eller ligga ner. Så produceras stora mänger av vår mjölk och vårt kött.

Det finns alternativ i dag, till exempel lösdrifter och möjligheter för korna att välja om de vill vara ute eller inne. Vill vi betala för det?

Eller vill vi fortsätta betala mindre och få dom här "skojiga" kosläppen?

Uppdaterat 2012: Kompis kommenterar min förfäran på twitter: Läste artikel där forskare menade att skutten inte är glädje utan stress pga omvälvande miljöbyte

Bara håll käften!En gång var jag ute på gruppresa. Då gör man saker tätt ihop många gånger. En äldre dam hakade upp sig på mina matvanor. Till en början artigt undrande varför jag inte åt kött. Sedan noggrannt inspekterande vad jag åt istället med många kommentarer på det. Därefter lätt aggressiv. Tröttsamt när det pågår under ett par dagar.

-Du ser väl att det finns räkor som du kan ta.
-Räkor är djur.
-Det tycker inte jag!

Som om det är en tolkningsfråga.

-Fisk tycker jag inte är så farligt att äta.
-Säg det till fisken.

Och så toppar hon:

-Elin, du vet väl att djur äter djur?!

Känslan av baknykter

Trots idog ansiktstvätt i natt, satt det alldeles för mycket sminkrester runt ögonen i morse. Brutalt uppvaknande. Håret hårspraysstelt åt alla håll. Rentvättad tvätt över hela lägenheten. Svår morgon ...

Fast nej, jag åt just smörgåstårta till brunch och solen skiner. 

Kavlar upp ärmarna och låtsas som att det är lördag, inte tråksöndag. 

Så lika

 Pic: Ahmed

För er som tror att RFSL-partaj är väldigt annorlunda ... Nja. De är precis lika olika som alla andra. Det är därför vi är så lika.

Så jobbigt att komma hem och inse att jag ju behövde stoppa nya lakan och sånt i sängen. Klockan är 1:08. Dåligt planerat av mig.

Men kul kväll.

Det blev mycket av allt! Ses!OBS! Missa inte mina stora rosa plastringar!

Liten och gulligJessica hade gjort som en större smörgåstårtebakelse till mig. Hur gott som helst. Och fin! Förutom att den varit middag i dag, när jag fortfarande var hos henne i Söderhamn, så fick jag resten med mig hem till i morgon. Hello brunch! Tack Jessica!

Jag hade trott det skulle bli hemmakväll. Det blir det INTE. Det blir fest! Hurra!


Förutom att inleda med mindre tvätt ...

... ska jag i dag 1) Lämna hälsning från Socialdemokraterna på RFSLs kongress. Har med mig videohälsning från Stefan. 2) Fikafira min syster som fyllt 30. 3) Läsa ut en underbar bok.

Verkligheten

Så här såg det ut förra veckan. Därför vågar jag visa det nu när det inte ser riktigt lika illa ut igen.

Se det som början på den trend där människor inte bara visar lyckliga fasader på sociala medier.


Olika givar från regeringspartierna om föräldraförsäkringen

Alliansen vill gärna påpeka att oppositionen inte är sammanhållen. Kanske för att dölja de frågor där de själva inte är verens. Föräldraförsäkringen är en sådan.

Centerpartiet har ett förslag om föräldraförsäkringen.
Kristdemokraterna har ett annat.

Behöver jag säga att jag i denna antites till giganternas kamp står på C-sidan om jag måste välja?

Seluah Alsaati har också skrivit riktigt bra om det jag skulle föredra, delad föräldraförsäkring.

Vilken analys har KD gjort av sitt förslag ut en jämställhetssynpunkt? Snacka om att köra alla år av kvinnokamp åt helvete. Men det är klart, någon måste ju offras för familjen och det verkar rimligt att det ska vara kvinnans frihet.

En om dagen söker hjälp hos Kvinnojouren Blåklockan i Gävle


Aktuell debatt i kammaren

Nu på förmiddagen pågår en aktuell debatt i kammaren. Sverigedemokraterna har begärt den, på temat "Polisen".

Åkesson börjademed att i sitt första inlägg att kalla poliser för papperspoliser, dvs de gör inget alls.

I andra inlägget började han med att instämma i det andra talare sagt om de duktiga poliser som är ute varje dag, hmmm. Därefter ansåg han att 18 miljarder till polisen går i papperskorgen ... Och så tycker han att det är ett problem att polisen enligt en undersökning åker polisbil 35 procent av tiden och bara patrullerar en procent. Jimmie har alltså inte greppat att poliserna patrullerar i sina bilar.

För socialdemokraterna debatterar vår talesperson i justitiefrågor, Morgan Johansson. Jag sitter bredvid och beundrar hans stenografiliknande handstil. Och givetvis hans skarpa inlägg.

Vänjer mig inte vid svetten

I kväll har jag tränat rejält. Det har tyvärr varit lite för dåligt de senaste två veckorna och det har inte känts bra, men nu siktar jag framåt.

Vänjer mig aldrig vid att ha svett rinnande över ansiktet, in i öronen osv.

Det känns konstigt när det rinner om mig. Men jag härdar ut och duschar så snabbt jag kan efteråt.

Ja, jag lyssnade på Dokument inifrån

Jag gymmade samtidigt. Det hjälpte till att ta i lite extra.

Dokument inifrån handlade om hur unga tjejer inte anmäler våldtäkter som görs av jämnåriga, pga olika anledningar. Rädslan att inte bli trodd, killen har högre status, tjej som sexat blir hora osv.

En våldtäkt är inte alltid en överfallsvåldtäkt med våld inkluderat i ett buskage.

Det kan vara att killen man varit lite kär i passar på när tjejen är berusad och inte riktigt kan säga nej. Förresten, hur kan någon kille tro att den som just spytt skulle vara sugen ...

Mycket kan sägas om programmet, och om det som sägs.

I princip allt får mig att må illa.

Killar som ligger runt är kungar, tjejer som blir utnyttjade är slampor.

Intet nytt under solen, tjejer är killars objekt. Kvinnor är mäns objekt. Fy fan.

Omöjligt + lärdomFörsökta skärmdumpa en bild på mig i talarstolen men det blev för illa allting. Men här kan man ju se hur käckt rosa jag har varit i dag. Fick SMS hemifrån: "Roligt att en en röd, eller ska man säga rosa, gävlebo i riksdagens talarstol"

I dag har vi talat om brottsbekämpning igen. Lärdomen var att allt filmas även om jag blir beordrad att inte börja i talarstolen pga folket ni ser till vänster i bild som aldrig hade vett att lämna kammaren för gratulationer av något slag.

Om jag då t ex inte bara står helt stilla och väntar så kommer det med på filmen ... Oh well. Undrar också vad jag har för slags tics när det gäller att titta uppåt.

Här finns ett referat i Riksdag & Departement.

Mjukt känns bättre

Efter kvällsmötet med Alkoholpolitiskt Forum åt jag flingor och mjölk och bytte om till mjuka byxor i turkost. Dags för kvällspass på kontoret. Jag har ägnat ett par timmar åt att skriva morgondagens anförande och generellt förbereda mig på det. 

"De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation" coming up! 

Bara jobba påEn eftertänksam Stefan håller från och med i dag koll på mig vid datorn. Jag jobber och jobber ...

Jag hejade på honom i morse så jag vet att han är in da house!

Inga namnproblem

Fick i uppgift att kontrollera uppgifterna för biljett till kommande resa:

 

 

"Vad gäller namn på biljetten så är det namn enligt pass som gäller, dock är det så att om man har flera tilltalsnamn så får alla ibland inte plats på biljetten och då har VIA Travel endast tagit med delar av förnamnen. Det viktigaste är att första tilltalsnamnet i passet ska finnas på biljetten och stå först. Utöver det så måste namnet vara rättstavat och Ö blir oe, Å blir aa och Ä blir ae. Apostrofer och bindestreck används inte i flygbiljetter"


Då är det skönt att heta "Elin Lundgren". Inte mer, inte mindre.


Vad är svenskt?

Under kvällen har jag lagt rätt mycket tid på att debattera på Twitter med SD-anhängare om detta med svenskt.

Jag har fått lite svar på vad det är: Sill, fläsk, rggmunkar, midsommar, lågmäldhet, kvinnofrid, jämställdhet, generositet, gånggrifter och vänlighet.

Men mest har jag fått jävligt elaka och raljerande svar från SD-män som absolut inte svarar på frågan utan skriver om romskt kulturår, om mina föräldrar inte lärt mig något och att jag vill beöva folk deras identitet.

Konstigt att de är så elaka när det är svenskt att vara vänlig.

Ironin i att skriva att det är svenskt att vara generös, och sedan ställa frågan HUR JÄVLA MYCKET FÅR INVANDRARE KOSTA EGENTLIGEN? är också stor.

Jag fick också den här länken som svar på frågan. Han lade till att det är en komplex fråga. Om det här är svaret är det mycket tydligt. Min tolkning, det finns inget enkelt svar. Nej, precis. Kan man då säga att något är typiskt svenskt?

Jag kan väl se att det finns vissa saker som är mer svenska på snittet än andra just nu, men det förändras över tid.  Matvanor är tydligt exempel. religionens betydelse en annan.

Tiderna förändras, allt förändras. Det är det som är stabilt. 

Björnen. Eller grävlingen?

Det mest spännande på nyheterna från Gävle nu den här mannen som blivit riven av en björn under en promenad. Eller inte av en björn. Det är ingen som vet. Det kan vara en grävling också. Allt är så spännande.

Experter säger att det inte kan röra sig om en björn pga skadorna. Just när man tänker på det där med brunbjörn kontra grävling blir det så väldigt, väldigt intressant. Inget kul att han är skadad så klart, men hela grejen.

Riksdagsvardagen

Den rullar på igen. Har haft förmiddagens gruppmöte och möte med justitieutskottet. Stämt av lite bitar med partikamrater. Pratat i telefon. Mejlat. The usual stuff.

N är jag hungrig och vill gå och micra min matlåda innan möte med S-bänkkamraterna klockan ett.

ÖsterrikeKärnkraftsmotståndet finns överallt.

'

I lördags slog vi på stort och beställde in efterrätt. Den kom i normalstor sopptallrik. Inte ens jag orkade äta upp. Rätt fantastiskt. Creme brulee toppad med lite lakritssmak. Det heller inte varför de serverade med tallrik upp och ner. Det kanske är en vana i Österrike. De bäddar också sängarna helt annorlunda än i Sverige. Med täckena på tvären, vikta två gånger.Här kan man se ett exempel på en så kallad bäddad säng. Och hur det ser ut fem minuter efter att jag inagit ett hotellrum. Det ser ut som skit varje gång.

Nu kan jag kryssa av ytterligare ett land på listan. Och vara riktigt glad över att vara i Sverige igen.Nöjd

Jag är mycket nöjd över att få åka hem i dag. Lite ledsen för att alternativet är flyg, men det har gått förr.

Jag längtar efter lukten hemma, och jag längtar efter min säng.

När fungerade nazism som lösning?

I dag har vi besökt Schloss Hertheim. Hertheims slott här i Österrike.

Ett mycket gammalt slott med en delvis ruskig historia. Det här slottet är en av de platser som användes för att mörda människor med olika typer av funktionshinder i Nazityskland.

Totalt mördades på slottet 30 000 människor. Ungefär hälften människor med funktionshinder, och hälften fångar från koncentrationsläger. 

Allt detta skedde på en mycket liten, väl uträknad yta bestående av ett ett antal rum. Människorna bussades in i bussar där fönstren målats för att  inte byborna skulle se vilka som var passagerare. Eller kanske för att de inne i bussen inte skulle se ut. När de anlände togs de genast in i ett rum där de blev avklädda och därefter slussade in i gaskammaren. 

Efter tio minuter i gaskammaren var de döda. En timme tog det sedan att vädra ut gasen och förflytta de mördade in i nästa rum för att till exempel dra ut guldtänder, men också i väntan på att ugnen där de brändes skulle bli ledig.

  

Det här fotot är det enda som visar slottet där röken dag som natt strömmade ut genom skorstenen.

Det här slottet ligger mitt i en by. Människor såg bussarna, även om de inte såg in genom rutorna. Människorna såg röken, trodde de verkligen att de brände gamla oljerester som de berättade?

Läkare och sjuksköterskor arbetade och bodde på slottet och mördade dagarna i ända. I nazismens Tyskland var det inte så att någon tvingades att utföra de handlingar som många av oss ser som bestialiska. Ville någon inte fick man byta arbetsuppgifter. Trots det skötte människor arbetsuppgifterna på Schloss Hertheim och på förintelselägret i Mauthausen.

Varför? Hur blev det så? Kvinnor i Mauthausen som blev kära i SS-soldaterna som fanns där, som gifte sig där och tycker att det var den mest fantastiska dagen i deras liv när de gifte sig bredvid muren och de visste att människor dog på andra sidan muren.

Boende i Mauthausen som gick och tittade på fotbollsmatcher på planen vid lägret. Det låg baracker alldeles bredvid. Utmärglande, plågade fångar följde matchen genom stängslet. Fullt synliga. Ingen gjorde något.
Ytan för barackerna bredvid planen.

Den här resan med Forum för levande historia ger inte svaren. Den ger snarare fler frågor. Den allra viktigaste givetvis, hur kan folkmord hända?

Något som resan om än mer präntat fast i mig är att stå upp för mina medmänniskor. Jag tänker att hur väl jag behandlar dig, definierar mig som människa. Hur jag beter mig mot dig säger ingenting om dig, utan bara om mig. Frågan om andra människor är inte en kostnadsfråga, en fråga om tider på badhus eller modersmålsundervisning eller klädvanor osv. Det är en fråga om livet.

Hur många bor kvar på den plats där man föddes? Varför kan alla rita en nidbild av en muslim men inte av ett butiksbiträde? Varför etiketterar vi varandra?

Samexistensen. Jag skrev om den i går. Vi kommer alltid att störa oss på varandra, men det får vi hantera på bästa sätt. Jag har mycket svårt för registeringsskyltar med barnnamn på barnvagnar. Nu rullar de på stan. Vad ska jag göra åt det? Jag måste ju samexistera. Av alla alternativ är nog det enklaste att göra inget. Att slita loss skyltarna känns inte bra. Att förbjuda skyltarna inte rimligt.

För de som inte tycker om att se kvinnor i slöja på stan, vilka alternativ vill de ha? Slita av? Förbjuda?

Varför accepterar vi söjdiskussionen i Sverige, tycker att den ibland kan vara relevant, men knappast skulle någon ta registreringsskyltarna på allvar.

Det är bara ett exempel, detta med slöjan, på vilka problem många "svenskar" har med samexistens.

Enligt uppgift i DN har det nazistika partiet Gyllene gryning fått 7 procent av rösterna i Greklands parlamentsval i dag.

"I slutspurten av valrörelsen har det radikala budskapet tonats ner en bit. Partiet erbjuder nu säkerhetsvakter till pensionärer och hemmafruar som ska gå ut och handla och är rädda för att bli rånade eller nerslagna. Medlemmar kör också ut livsmedel och kläder till greker som drabbats av sparpolitiken.

– Greker hjälper greker. Det är vår form av solidaritet, förklarar vice partiledaren Ilias Panagiotaros.

Gränserna, säger han slutligen, måste säkras med minor. Och skulle flyktingar omkomma, ja då får de skylla sig själva."

Hur känns det i magen på er? Nazismen är inte en del av historien. I dag kom den in i Greklands parlament. Vad kräver det av dig?


Mellan fanornaDet här var illustration/rubrik till en (hel) ledare om mitt tal i tisdags. Kollade på sidan ett bra tag innan jag insåg att det inte var en Scanpix-bild. Utan jag. Jag gillar klassisk klassretorik. Det är som den lilla svarta, aldrig fel!


Återvinning, ledare från 2008

En varm och skön söndagskväll i februari är jag på väg hem efter ett tjugoårskalas hos en kompis. Magen är full av olika tårtor och pajer, toppat med chips och läsk. Efter flera timmars prat med människor jag tycker om promenerar ett gäng av oss ner mot stan för att ta oss till våra respektive ombonade lyor. Några ska bada lite som uppladdning inför en arbetsvecka, andra ska surfa bort tid fram till midnatt. Bara softa sådär. Jag pratar med en som är bättre än mig på området om hur jag ska klippa och färga håret påföljande dag. Några pratar om sin nya lägenhet. Glada och mätta och med alla möjligheter i världen. Skön stämning helt enkelt.


Så passerar vi migrationsverkets lokaler i Gävle. En byggnad där det också på en av skyltarna står "Förvaringsenheten". Vi blickar upp mot fönstren och ser in i små, påvert möblerade rum med främst våningssängar. En ostrukturerad röra av saker där inne. Samlingsrum med stillasittande människor. Jag har aldrig varit där inne men jag föreställer mig att stämningen är något avslagen. Att en frånvaro av uppsluppenhet och söta bakverk råder.


Jag skulle aldrig i mitt liv vilja byta min tillvaro mot deras. Så länge det finns sådana tankar hos mig när jag hör om andras situationer kommer jag alltid att drivas en vilja att förändra. Att så uttalat förvaras någonstans i väntan på kanske svåra besked och en oviss framtid med små möjligheter, vilket helvete. Och då vet jag ändå att de här människorna ändå har valt att fly sitt land för detta, istället för något annat ännu sämre.


Jag tänker på ett samtal med en avlägsen släkting för många år sedan då min förmåga att diskutera ännu inte hade blivit det den är idag. Han körde den gamla vanliga grejen som är paradoxal som katten men tydligen fortfarande gångbar. Å ena sidan kommer de hit och tar våra jobb, å andra sidan kommer de hit och lever på bidrag. Invandrarna alltså, svartskallarna. Jag gjorde mitt bästa för att vara retorisk och frågade hur han skulle göra om det blev krig här och hans familjs liv skulle vara i fara. Då var det inget att snacka om, då skulle väskor packas och han skulle ta med sig sina kära för att sätta dem i trygghet.


Trots det, trots att han så snabbt kunde ta ställning till hur han skulle göra fanns ingen förståelse för att det här händer människor hela tiden. Varje dag. Människor lever som flyktingar i sina egna länder, flyr över gränser. De flesta flyr inte till någonting, utan från. Alternativet att stanna finns helt enkelt inte längre. Väpnade konflikter, svält, politisk förföljelse, idel karameller som tvingar människor att bryta upp.

Min mormor som var med vid tillfället sade det kloka, det som jag bär med mig - Jag skulle aldrig vilja byta med dom så jag missunnar dom inte.


Jag vill att vi ska forma ett samhälle där människor inte förvaras, där alla har en plats och kan bada varma bad och äta kakor och mysa. Där alla kan längta till jobbet eller skolan påföljande dag. Där vi och dom inte finns. Vi måste jobba på alla fronter och börja med att aldrig sparka nedåt, aldrig sparka på någon du inte vill byta livssituation med.


Försöka duger

Minns ni att jag i morse skrev om att solskyddet skulle med. Inte för att jag ändå smörjde in nacken med det ... Så därför nu svid, och jag skäms över mitt beteende. Som en fjortis.

Däremot hade jag den av mina "vänner" så hånade hatten, så pannfläcken har inte haft några framgångar under dagen.

I morgon ska vi inte dra förrän 9.15 så det är sovmorgon! Hade jag varit hemma och ledig så hade jag naturligtvis siktat på 10.30, men det går inte att få allt.

Redo

Jag är vaken efter massor av sömn. Säkert åtta och en halv timme.

Jag har mätt efter att ha ätit brieost till frukost.

Jag har med mig solskydd och kamera.

Jag ska strax resa till Mauthausen. My luck: jag får åka därifrån när jag  vill. Alla fick som bekant inte det. Det finns inte ord för det.

Det där tidiga

I morse gick jag upp klockan fem. Det svider svårt i mig. Jag är gjord för att sova länge och vara uppe länge. Men ibland måste jag.

Vilket får till konsekvens att jag nog ska sova snart. Det behövs, i morgon blir en tuff dag då vi ska till Mauthausen. Det är ett koncentrationsläger utanför Linz, där jag befinner mig just nu.

Vi har i dag gått omkring inne i Wien och vår duktiga guide har bundit ihop histrien med nutid och gett oss frågeställningar. En sådan är, vad händer med oss när vi får höra (gång på gång) att integrationspolitiken misslyckats. Vad betyder det? Vad kan man säga sedan? 

Vi har precis kommit tillbaka från middagen. Vid Donaus strand med nästan fullmåne. Utomhus. Vackert och lite, lite kallt.

Jag har en fundering och en anmärkning på mitt hotellrum.

Fundering: Ponera att jag inte hade bott ensam på rummet. Då hade den andra personen kunnat göra en typ av duschshow eftersom det är glas mellan duschen och sovrummet. I övrigt är badrummet inväggat. För den händelse att man inte vill titta på när någon annan duschar (eller den inte vill bli tittad på) finns ett litet skynke att dra för. Första gången jag ser det här. Förstår inte vitsen.

Anmärkning: Minibar med minst tio spritsorter. Ingen choklad. Jag repeterar, ingen choklad.

Den personliga smärtan över att promenera FÖRBI spanska ridskolan kan inte beskrivas. Tror iofs det blir jobbigare i morgon, men ändå ...

Nu blir det att läsa någon av böckerna jag svepte med från Pocket Shop. Kanske Åsa Mobergs "Kärleken i Julia Anderssons liv".

Gävle kommuns budget 2012, fördelningHela finns att hämta HÄR.

Det måste vara hårt att vara moderat

Ingen särskild dag att bli utbjuden att tala på. Ingen möjlighet att få talet genomgånget på ledarsidorna.

Men när Socialdemokraterna gör det, kan man ju alltid gå i spinn och hitta på lite om vad socialdemokraten borde ha sagt.

Är någon ens förvånad över att moderaten inte är nöjd med vad som sagts? Att den slår sig för beröstet och berättar att den hade valt att tala om andra saker?!

Torkar skratt-tårarna.

Mycket

Jag känner att det varit lite för mycket på slutet. Roligt och anspännigt. Att lägga en begravning på det under dagens förmiddag, svårt.

Nu är jag hemma och packar om igen för vidare äventyr. Men nästa helg är det lite lugnt. Jag längtar tills dess. Under tiden försöker jag göra stordåd.

Daniel och jag i går


Kammardebatt

Förmiddagen har ägnats åt kammardebatt om terrorism som drog ut lite på tiden.

Om en knapp timme ska jag träffa en gymnasieklass från Bollnäs.

Innan dess ska jag stämma av kalendern.

Borde ha förstått bättreVid kvällens middag dryftades alltså vilken film vi skulle se. Jag var lätt skeptisk när den här filmen bestämdes. Inte för att jag visste vad det var, utan för att den beskrevs som rolig action. Borde inte ha varit så positiv.

Kommer till bion, ser affischen. Vill grina. Jag klarar inte sånt här. Någon slags mix av superhjältar. Orkar inte ens en. Kollde en dryg timme. Ville gå hem. Daniel höll fast mig i en kvart. Sedan gick jag. Första gången jag stegat ut från en film. En gång somnade jag på någon Star Trek vilket är ungefär samma. Istället för att komma hem ungefär nu har jag istället hunnit förbereda morgonens debatt om terrorism. Bätre spenderad tid. Så nu kanske jag kan sova inte så långt efter midnatt. 

När det gäller film gillar alla olika. Stora salongen var full så jag gissar att andra har förmågan att se charmen i sånt här. 


1 maj 2012Kvart i nio knackade min mamma på dörren och undrade om jag inte skulle vakna snart. Men jag var ju vaken och facebookade bara lite från under täcket.

En timme senare plockade vi upp mormor och styrde kosan mot Bollnäs. Vilket bra arrangemang Bollnäs Arbetarekommun hade ordnat. Bra band, ponnyridning, korv och det allra bästa vädret.

Jag, Kristoffer från SSU och Marie som är kommunalråd pratade och vi berörde alla utbildningsfrågan. Jag talade också om barnfattigdom, miljö och infrastruktur.

Radio Gävleborg gjorde ett inslag, som finns HÄR. Där kan man höra min fantastiska dialekt om man inte haft förmånen att göra det tidigare.

Tåg till Gävle. Åtta minuter skulle jag ha från stationen till Folkets Hus. Skulle ha haft. Reducerades till fyra-fem minuter. Jag sprang dit, och när jag kom fram avgick demonstrationståget. Hade blodsmak i munnen nedför hela Södra Kungsgatan. Alltid mäktigt att spana på tåget!

Ellinor Eriksson var huvudtalare i Gävle. Egenproducerat material. Bäst så klart!

Efteråt hade jag en sittning med min ombudsman och pratade viktigheter, innan jag träffade Ellinor, Vidar, Eva, Ahmed och Daniel på Helt Enkelt. Jag var helt färdig av alla anspänningar och då var det ganska underbart att sitta med några av de allra finaste, klokaste, smartaste, roligaste, kompetentaste, skarpaste och analysera både det ena och det andra. Ingen gör mig lika glad som sånt.

Toppar dagen med bio! Ska bara vattna mina stackars krukväxter innan.

Tack för i dag kamrater och mötesdeltagare!

RSS 2.0