Lite historiskt ändå

I dag var första gruppmötet i riksdagen som vår nye partiledare Stefan medverkade på. Känns ruggigt stabilt. Fick den stoa äran att justera protokollet. Haha, historiskt.

Avrundade kvällen med mina tre bänkkamrater hemma hos Raimo som bjussade käk. Superavrundade med 30 minuters simning. Som jag lärt mig älska.

Efter en tuff dag ...

... tackar jag tekniken för play-funktionen och kollar på Top Model Sverige. Halvvägs in saknar jag Nigel och är less på Jonas. Fast det är klart, Andreas kan vara en fullgod Nigel. Izabella när vackrast i världen!

Befriande att slippa det amerikanska skrikandet.

Jamilla. Du är min inledningsfavvo.

Stark mat

Dagen har påmint mig om att inte äta stark mat (typ medium taco-krydda och uppåt) bland folk, för det är inte fräscht att behöva torka sig om näsan då.

Nyhet på krämhyllan!Body Shop lanserar en serie kroppsvårdsprodukter med choklad. Förra veckan kom ett "smakprov" som en bekant kallade det med medlemsutskicket. Smörjde in armarna med det i går. Tyckte om tjockheten och lukten kändes helt okej. Varm. Inte den där äckliga sötman som andra chokladprodukter kan ha (inte alla!).

Skrattar dock åt reklamen där en kvinna liksom sensuellt biter på en sån här burk.

Ett exempel på gubbighetDet här är lördagens nyheter som jag nästan glömt. Men påmindes när Socialdemokraternas veckotidning "Aktuellt i politiken" ramlade ner i lådan i dag.

Jag kan knappt tänka mig något gubbigare att säga när glädje ska uttryckas.

Dessutom är det ju synd om Österberg för det mest ultimata i hans liv sedan 1991 var i fredags alltså att döda. Sedan i lördags är det i alla fall valet av Stefan Löfven.

Skola!

Nu är jag precis på väg till en gymnasieskola väldigt nära mig för att träffa elever och samtala om riksdagsuppdraget. Skoj!


Det är i alla fall sol på den här söndagen

Det gör att den har förutsättningar att kännas fräsch. Rejäl sovis, promenerat, postat brev, källsorterat, duschat, lagat mat (när det är barr i maten är den genuin) ... inget att så att säga rapportera.

Fortfarande lite glad efter fredagens väldigt roliga fest med före detta kollegor på skolan!

Nu jobbar jag resten av eftermiddagen fram till kvällens cirkel.

Intermezzo i kylskåpetAtt stäla in ett paket frusna körsbör i kylskkået och tänka att det här kan komma att läcka. Och ändå bli förvånad när kylkåpet ser ut som ett blodbad. Så kan jag hantera vardagen ibland.

Ny "bas"Artikeln finns HÄR

Varm i hjärtat

Jag tror att den senaste veckan tvingat fram många politiska tankar hos människor. En kär bekant mejlade en fin(okej att outta, kontrollerat det) text som borde läsas av många, om man känner at tman inte tänkt tillräckligt om vår gemensamma framtid. Det rent praktisk svaret handlade om att bekanten genast för söka sig till den lokala föreningen/arbetarekommunen och fråga var han behövs bäst!

"Detta är en avbön.

Vet att jag på ett barnsligt sätt proklamerade någon form av ideologisk hemvist åt det liberala hållet då vi setts - varför vet jag inte riktigt. Sant är att jag under en kort period var med i LUF. Men, i alla val har jag röstat V och Fi. Så ber om ursäkt för alla typer av "sosse-skämt" jag slängde mig med.

Hursom helst. Har nu tagit mitt förnuft tillfånga. Rannsakat vad jag eg. tycker och tror på - och gått med i Socialdemokraterna. För anledningen att sådana som jag (allmänt menlös medelklass) kunnat "hålla på" och hatta; en slankan hit och en slankan dit, över det politiska fältet stavas: S. Missförstå mig rätt. Jonas Gardell skrev nyligen i en krönika, "många som röstat på alliansen är eg. socialdemokrater, de vet inte om det bara ... ".

Att jag (och många med mig) på senare år tagit välfärden och den trygghet som kommer med den för givet. Som om fundamentet jag stått på upplevts bergfast, och inte som, närmare sanningen - rörligt. Inte förstått att det krävts arbete och övertygelse från sådana som er för att skapa denna trygghet. Jag saknar "kumba-jah-my-lord"-skolan, operation dagsverke. De sista skälvande åren av folkhems-Sverige. Som jag åtnjöt lyxen att få ta del av.

Jag har snutit mig nu. Jag vill att mina barn ska kunna gå i grundskolan (gärna med böcker och bibliotek) gratis och kunna gå på universitet och högskolan (gärna också gratis). Jag vill kunna ge mina och andras barn en i grunden liknande uppväxt, som min egen. Inte ge dem ett kortsiktigt allians-Sverige, Blondinbellas entreprenörs-Sverige. För jag tror inte alla har samma förutsättningar i det Sverige som nu råder. För att citera Palme; jag vill att alla ska ha rätt till frihet genom jämställdhet. Inte genom "valfrihet som något slappt liberalt argument".

....

Nu är det väl fråga om att ta tillbaka ägandet av frågorna, dagordningen, från Schlingmann och hans lakejer - back to basic. Eller? Hursom måste det räddas, som räddas kan innan allt är sålt.

Jag ställer mig till partiets förfogande. Så, ni som har långt större erfarenhet: vart ska jag börja, hur gör man, vart vänder jag mig?"-Jag är övertygad feminist!Stefan Löfven är mitt inne i sitt första tal som partiledare. Jag hänger på mitt stamfik för att kolla in. Älskar att inte behöva vara bunden till en TV. Att därför leva lite friare när det är saker som måste ses.

Stefan har nu lämnat ett citat, som jag använde i rubriken, som verkligen förpliktigar. Alla kvinnor som jobbar för lägre löner än sina manliga kollegor ...

Ägnat förmiddagen åt mycket bra prat med en partikamrat som har många goda tankar. En sådan som utmanar mig. Älskert.

När det känns mycket konstigtDen här boken fick jag i present i början av veckan. Fascinerande! Gamla bilder (tidigt 1900-tal till 1980-talet) från olika områden i Gävle Kommun visas bredvid en bild på samma eller ungefär samma plats 2010.

Det ger mig enorma perspektiv och lite svindel. Två av de tre ställen jag bott på i Gävle sedan 1999 när jag flyttade hit är porträtterade. Nordost som på en översiktsbild ser ut att främst vara en åker (i dag skulle jag beskriva det som mycket centralt och nästa stationen) ... Ett litet område som i dag har massor av invånare. Tidigare fanns någon liten, sliten villa bland lerpölar ...

Området på Brynäs där jag bor i dag ser snarast ut som ett litet affärsområde med bland annat Apotek. På bilden från 1905 rider soldater förbi. Det här var innan första världskriget. Mitt område hade ett apotek ... Och så säger de att det var sämre förr. Jaja, i dag blir vi i alla fall mer sannolikt hjälpta av det apoteken säljer. Folket som står på gatan och tittar på militärerna ... Gillade de Brynäs lika mycket som jag gör? Bodde de precis där jag bor eller längre upp på Brynäs där förhållandena var mycket fattiga? Kvinnor som knappt vågade tro att de någonsin skulle få rösta. Det var inte bätte förr.

Bilden från Högskolan, som tidigare var militäranläggning. Där vi brukade ligga på gräset och i bästa fall plugga står jämna rader av soldater och hästar. Jag vet ju att det varit så, men ändå. Att tiden kan ändras så. Tänk om de vetat att där skulle utbildas fastighetsmäklare ...

Och alla storga, gigantaiska, mäktiga hus som stått runt om i stan. Som det i dag inte finns ett spår av. Märkligt.

Insikten, att det Gävle jag lever i, om 100 år kommer att te sig så annorlunda kliar lite. Att andra människor ska leva vidare utan mig någon gång. Men det vi gör i dag kommer att ha betydelse för dom. Så stort. Så konstigt.

De måste också kunna tänka att det inte var bättre förr. Det förpliktigar.

Stefans mamma

Stefans mamma Iris har fått mycket uppmärksamhet i dag. Som textad titel på nyhetssändningar har hon kallats fostermamma.

Hon har varit Stefans mamma sedan han var 9 månader. Det är ganska länge nu. Jag vet inte, men antar att han är adopterad av henne också. Så gick det oftast till förut. Då är man mamma. Inget annat.

Idag heter det familjehemsföräldrar, och inte fosterföräldrar.

Hur som helst, fattar inte varför de inte kan kalla henne för mamma. Vad fyller den tekniska skillnaden för roll?

Kväll i Strindbergs andaDet är jubileumsår för Strindberg. I går fick jag en förfrågan om att tillsammans med andra socialdemokrater ville lyssna på en pjäs och sedan få vårt resonemang bandat, för att sedan sändas på lokalradion ihop med pjäsen. Det är en serie av många pjäser där olika grupper lyssnar på och talar om olika pjäser.

Jag har inte läst något av Strindberg, men kan säga några böcker typ. Nu har jag lyssnat på "Gillets Hemlighet" och jag återkommer när och var ni kan lyssna på pratet.

Det var verkligen riktigt, riktigt roligt. Vi har god tillgång till åtminstone viss kultur, men det är sällan vi pratar om vad vi sett eller hört. Mer sånt! Tack Folkteatern för möjligheten!

Löfven

  DNs bild

Vad har jag att säga?

Jag tycker att han ser ut som Christer Sjögren vilket inte är positivt men knappast viktigt.

Jag har aldrig bytt ett ord men honom och kan inte säga någonting om hur han "är". Jag tänker att han är en stabil man, och det är positivt men jag vet inget.

MEN DET JAG VET ÄR ATT HAN VERKAR HA EN MAMMA SOM HAN ALDRIG FÅR BERÄTTA STATSHEMLIGHETER FÖR.

(vilket jag och SSUs förbundssekreterare enats om)

Annars rycker jag mest på axlarna och tänker "en gubbe här och en gubbe där". Och så jobbar jag på.


Nu händer det saker i Sverige

Inväntade nyheterna klockan nio (närmaste helt timme efter att jag gått upp) och när det börjar närma sig är killen i morgonsoffan mycket uppspelt, typ

-Snart kommer nyheterna och efter det ska vi fortsätta prata med den här skådisen. Men nu händer det saker i Sverige! Det kommer i Aktuellt. Men det handlar självklart om Socialdemokraterna och partiledare.


För att det ska hända nåt i Sverige krävs att mitt parti rör på sig. Stabilt.

Det hade ju kunnat vara reproräntan eller nåt.  Förresten kunde det ha varit Rapport också. Jag är ingen gubbe som vet vilket nyhetsprogram som går på vilken kanal.

Närheten till slottetI dag har jag suttit i ett konferensrum där de som satt mitt emot mig hade den här utsikten.

Jag skulle vilja kalla det här en riktigt pissig dag och pissig kväll. Borde inte ha öppnat mejlen. Några timmar mellan fem och åtta med trevlig vän och mat är det som räddat dagen.

Precis allt annat har gått emot mig i dag och jag har varit i ett tillstånd av konsekvent arg! Vilket nästan är mitt normaltillstånd i och för sig, men på en lite mer sansad nivå.

Förutom middagen hände en kul sak till, förfrågan om skoj och oväntad grej att göra i morgon kväll. Ser fram emot det och gör som Björkman och tänker på att i morgon är en annan dag.


En bra sak

Eftersom Arbetarbladets journalist nu passat på att kommentera det jag skrivit så visar hon det jag naivt ofta glömmer bort. Nämligen att de typ läser min blogg. En annan gång var det nyhetstchefen som snabbt kommenterade något jag tyckte var knas.
 
Det är ju bra! Missnöjet går fram.

Men mest kanske de bara tycker jag är dryg. Det stämmer ibland det också. Det händer att jag blir trött på mig själv, så det är okej.

Och som sagt tre är ju ett antal, eftersom hon tyckte att tre kandidater kunde jag allt välja ut och plocka ut deras styrkor och svagheter. Som om jag kände dom. Det gör jag inte. 

Nästa lustiga reporter

En annan journalist ber mig att beskriva vilka stryrkor och svagheter jag ser på ett antal socialdemokratiska politiker som de valt ut, samt uttala mig om processen framöver och lite andra ställningstaganden.

Självklart kan jag inte nu börja värdera styrkorna hos personer jag i delar har MYCKET DÅLIG kännedom om, utan att det på något sätts sätts i förhållande till partiledarfrågan.

Vad gäller process/arbetssätt är det just nu något som vi diskuterar stenhårt i partiet varför jag inte vill ventilera det med media. Tycker jag att jag svarade ganska trevligt.

Vad får jag för svar:

Tycker det är mycket märkligt av dig som politiker - som valts av folket i ditt län - att inte vilja låta dem ta del av vad du tycker utan säga att det viktigaste är att resonera "med mina kamrater i just den här frågan". Den här frågan berör alla, och framför allt de som valt dig.

En argumentation som skulle kunna tillämpas på precis vad som helst. Men inte alltid är relevant. I dag till exempel.

Media har en viktig uppgift, men många journalister har i stora delar väldigt liten insikt i vad det innebär att jobba i ett parti. Inte alla, men det märks ganska snabbt utifrån hur de formulerar sig.


Hur media kan göra ibland

Eftersom jag jämförelsevis haft en ganska liten roll offentligt och inte i så svajiga ärenden så har jag haft en mycket god relation med media, tyckt att de gjort ett (relativt) gott jobb i att skildra det jag varit inblandad i.

Jag är inte heller mycket upprörd nu heller för särskilt allvarligt är inte heller det som jag nu skriver om.

För någon vecka sedan var jag hos verksamheten "Drogfri Skola" i Gävle. De berättade om ett problem som de har, nämligen en otydlighet i vad man får och inte får göra utifrån Skolverkets riktlinjer.

För att de ska kunna göra sin verksamhet korrekt (utan att värdera den) valde jag att igår skicka en fråga till Björklund. Så här:

I arbetet med elevers hälsa och välmående finns i dag kommuner som aktivt arbetar med tidig upptäckt och erbjuder behandling till berörda elever.


Då kan hända att elever lämnar urinprov som visar positivt på narkotika eller medger att de missbrukar någon form av narkotika.


När det händer är det vissa problem med att tolka skollagen hur rektor då kan förfara. I kontakt med Skolverket anser de att det i ordningsreglerna ska stå att elever i undervisning ska vara fria från alkohol och andra droger, dvs narkotiska preparat. Om det finns nedskrivet kan rektor besluta om avstängning av elever om de inte uppfyller detta.


Rimligt vore att elev är avstängt från skolan tills det att ett negativt urinprov kan visas. Detta för övriga elevers och lärares säkerhet. En period som om eleven inte missbrukar mer i sällsynta fall kan ta upp till tre veckor. Självklart är dock att eleven får allt stöd för att bli drogfri och inte hamna efter i skolarbetet som den får sköta hemifrån under aktuell period.


Skolverket lämnar inga tydliga svar på om detta är ett rimligt sätt att förfara.


Anser statsrådet att en avstängning av gymnasielever från skolan till dess att de kan uppvisa negativt urinprov är ett sätt för en kommun att arbeta för elever säkerhet och hälsa?

GD skrev i dag en artikel om detta. Rubriken är "Gävlepolitiker vill stänga av narkotikapåverkade elever".

När jag talade med journalisten i går redogjorde jag för bakgrunden till frågan. Det verkar jag ha gjort ganska dåligt. Ytterligare lärdom är att verkligen inte skoja med journalist jag inte känner. På frågan om vad jag trodde han skulle svara, skojade jag om Björklunds hårda tag. Det skulle jag givetvis inte ha gjort. Nu framstår det som att jag gillar dom.

Dessutom har GDs Johan Ronge legat på på Twitter och konsekvent kallat frågan för "fråga" och därmed inte kan förstå att om jag vill lägga ett förslag i riksdagen kan jag inte göra det med metoden "skriftlig fråga" i riksdagen. Väldigt raljerande och vill intelyssna på vad det handlar om, för det har han bestämt redan.

Han medger dock att han inte läst frågan. Eller det han kallar "frågan". Så kan man också jobba.


Svettigt

Att träna med en kompis kräver lite mer. Till exempel när hon vill tävla i "plankan". Grymt pass inlett med 20 min på band, cirkelstyrka och avrunda med 25 minuters simning. Då är det soft med bastu som avrundning.

Inte så höga krav

Företaget som gör reklam på min blogg nu har inte precis korrläst sin reklam.

KD och FP roligast

Roligaste inläggen under den tid jag såg på ungdomsdebatten som ordnades i kommunfullmäktige i dag var:

1. Kristdemokraten som ansåg att frukost på skolan för de som önskar vore att ta ifrån föräldrarna deras ansvar. Att säga att föräldrar inte kan sköta sitt uppdrag. I dag är det 1/3 av eleverna som inte äter frukost. Med andra ord är det många det inte funkar hemma hos.

2. Folkpartisten som dundrade "går det dåligt har man två val". Det enda var att lägga sig ner och ge upp, det andra att kämpa sig blodig. Alternativet att hjälpa varandra i jobbiga situationer fanns inte.

Bonuspoäng till KD som också drev den nog så viktiga frågan om bristen på bra bostäder för unga ... Få se nu, vad är det deras minister gjort åt frågan?

Varför?

En moderat i riksdagen verkar ha en hang up på att skriva om mig på sin blogg, då jag får mediabevakningsmejl om att det sker. Jag läser aldrig längre.

Då slipper jag bland annat ondgöra mig över den totala bristen på att hantera svenska språket skickligt.

Snön!

Välkommen!

Jag har ätit grötfrukost och packat träningsväskan. Gävle Energi ska få besök och jag blir strax upplockad av en kamrat.

I eftermiddag blir det pappersjobb för att plocka upp helgens verksamhet och sikta framåt.

I kväll är det ungdomsfrågor som debatteras i Gävles kommunfullmäktigesal och jag ska förbi och kolla in.

Mycket mer spännande än så blir det inte. Det tunga hjärtat lättade lite i går efter att jag på kvällen hade studiecirkel med ett dussin kamrater. Gårdagens tema var globalisering.

Dagens media

Det är viktigt med snygga bilder och jag är ganska nöjd.

Nästan av sig själv

Passade på att ta en ledig tvättid. När det inte varit planerat känns det nästan som att jag inte tvättar. Att det bara händer av sig själv. Det fanns ingen mental uppförsbacke innan.  I och för sig inte så jättestor annars heller. tvätta är ganska enkelt och man får nya kläder. Å andra sidan finns det mycket som är roligare också.

Läsa böcker till exempel. Eller det jag ska göra alldeles snart, hålla i studiecirkel. Vi ska snacka om utformningen av Socialdemokraternas nya partiprogram om sk antas på kongressen om drygt ett år. Kanske det bästa man kan ägna sig åt en dag som den här.

Finaste pressynSom tack att jag pratade lite jämställdhet fick jag det här. Finaste möjliga presenten. Och mycet vackert ritat av Boel.

En ny dag

I dag är det söndag. Ingen har avgått ännu.
Jag har varit och pratat med en bunt SSU-tjejer och tränat hårt efter det.

Gjort omelett och funderat på hur jag bäst undviker kvällstidningarna.

Vi kan kanske enas om en sak. Det kommer inte att bli Bodström. Oavsett vad undersökningar på nätet säger.

Missen

Jag och två kamrater tittade på SVTs sändning av Juholts presskonferens. Alltså tittade vi inte på den eftersom de inte sände den, och när jag bytte till TV4 så gjorde jag det i samma stund som Juholt lämnade talarstolen och missade således när han sade det han sade i realtid.

FET miss av Public Service. Fet miss av mig.

När ett frågetecken är uträtat så dyker flera upp.

Jag har till och med lockats av lokal media att säga vilka jag vill se som partiledare. Samma som sist (och det var ju nyss) är det. Just i dag, just nu känns det dock oviktigt. Däremot sade jag tydligt: "viktigast att vi slipper en gubbe"

Det blev ingen helg av den här helgen kan jag konstatera.

Men paret jag vigde efter lunch verkade lyckliga! Glad för deras skull.

Dagens tidningJag hade i alla fall rätt i går kväll. Och står fast vid vad som är det största problemet. Fortfarande inte vant mig vid att omnämnas "Lundgren".

Obs!

Elles årsastro om mig:

Det sker en snabb utveckling det här året och din karriär tar en riktning uppåt.

Obs! Vill inte bli partiledare!

Det finns att göraVi är några som jobbar med politiken trots allt. I dag uppmärksammas tio års-minnet av Fadime av mig och min kamrat Anna i Justitieutskottet.

Jag var typ nyss på TVSå jag plockade fram repotaget på nätet. Det handlar om Hemvärnet vars Gävleborgsavdelning hotas. Snygg avslutning med mig och en underbart gullig hund jag klappade ganska länge. Missa inte instruktionen för spolning.


Lättnad

Jag är fortfarande mycket ledsen. Jag har väl varit ledsen sedan valet 2010 egentligen, men ledsenheten kan inte ta över. Det har inte blivit någon vila i något. Ständigt pressen, ständigt frågorna som jag känner att jag borde kunna svara på fastän jag inte har något svar. För jag vet inte.

Hela situationen gör mig mycket betryckt. Den hade inte lösts av att Håkan Juholt kastade in handduken. Den löser sig heller inte av att han sitter kvar. Det är ett stort jobb vi har att göra.

Jag fortsätter med det jag gjort hittills. Träffar folk och pratar politik. Ungefär så.

Det är så många (kanske alla?) som behöver socialdemokratisk politik.

Nu vilar jag lite i kvällens lättnad över att VETA. Jag är inte naiv, jag vet att det inte är så enkelt.

Terapi. Lite rosa, lite stygn.Eftersom det är jobbigt och frustrerande lägt just nu (och då överdriver jag inte) och jag inte vill tänka, så har jag gjort det som funkar för bäst för mig då. Scrappat alltså. Dragit fram grejer över mitt dubbelskrivbord. Sytt, stämplat, limmat ... tre sidor och en snygg ask hittils. Nu gör jag paus för Biggest Loser. Har fortsatta planer som inkluderar blått och grönt.

Varför Facebook kan vara tröttsamt

Öppnar Facebook. De två första uppdateringarna som möter mig gör mig helt matt.

Först en värdelöst, ointressant text som ska vara "rolig" (Tydligt att vi har olika humor):

VET NI VARFÖR MÄN KALLAR OSS FÖR "HÄXOR"?? ;)

Jo, därför att: Vi ser till att pengarna räcker i slutet av månaden med hjälp av Magi, vi gör underverk med maten när vi får besök, vi befinner oss på olika platser samtidigt: kontoret, tvättar, stryker, serverar middag, hjälper barnen med läxan, gör inlägg i Facebook... Vi har den medfödda förmågan att charma den där speciella mannen... Vi är dessutom flera personer i en kropp: dotter, syster, fru, mamma, vän, partner och häxa... Klistra in på din vägg om du är en PERFEKT HÄXA!!! ;-) ♥

Nästa är en ännu roligare bild. Jag håller verkligen på skrattar ihjäl mig.Min observation är att det är kvinnor som passerat 45 som gillar sånt här. Främst.

När Alliansen skapade nytt svenskt helgonEfter Heliga Birgitta kommer Sankt Moms!

Och på Pizza Hut av alla ställen.

Hånet av ridsportenI veckan var det en ryttare som fick Jerringpriset. Rolf-Göran utövar dock en idrott som enligt många inte räknas som idrott. 

Efter detta kunde jag här och där se hånanade kommentarer om detta på facebook/twitter och i dag Nyhetschefen i Söderhamnskuriren som ojar sig. Poängen är att ridsport inte är en sport. Dock har jag inget hört någon förklara varför det skull förhålla sig på det sättet.

Mycket bra skrivet av Petra Andersson i frågan där hon gör mos av Lasse Anrell. Men främst problematiserar kring varför det är så här, varför det är okej att snacka ner ridsport. (läs läs läs)

Utdrag: Men okunskapen är ett allvarligt problem. Den är ett tecken på ridsportens låga status på sportsidorna, och ett hinder för att höja ridsportens status. Den okunskapen, vågar jag påstå, bäddar för att tjejer som rider kommer att få fortsätta att höra både killarna i skolan och i värsta fall sina idrottslärare säga att "ridning är ingen riktig sport". Den okunskapen bidrar till att hålla tjejers självförtroende nere. Den okunskapen gör att ridsport behandlas som strunt på sportsidorna, och det är ingen liten sak i ett samhälle där sport i allmänhet har ganska hög status.
Minst lika illa som reaktionerna på att just en ryttare (en hoppryttare som först presenterades som dressyrryttare på en av sportsidorna på nätet) fick Jerringpriset, är reaktionerna på själva röstningen. Den röstning där svenska folket tillsammans utser sin favoritidrottsstjärna för året.


Här är några exempel på statistik från Riksidrottsförbundet.


Lite ligger det nära till hands att verkligen hänvisa till den erfarenhet som saknas av att ha suttit på en häst och försökt manövrera den. Jag vill gärna se Anrell hoppa lite. Nåt lätt. Är en bana med en bunt halvmtershöga hinder för mycket begärt? En boll har de flesta prövat på och vet att helt lätt är den inte att bemästra. Det kan man relatera till. Men hästarna, som också kräver något socialt av oss ... varför skrämmer det så mycket?


Lyssnar på partiledardebattDå ser jag ut sån här. Snedögd och dann.

Ideal?När jag ser den här bilden reflekterar jag självklart över att det verkar finnas ett tydligt skönhetsideal.

Snart dags för lärarleg?!Nu så. Nu får Skolverket (dvs Proffice) min ansökan. I dag har de förtydligat hur de jobbat med legitimationer.

Mot huvudstadenSorterar papper och anteckningsböcker från tre olika högar. Smörjer två par skor. Väljer ut matlådor och annat ätbart att plocka med. Vilka kläder?

Efter en månads arbete på det som faktiskt är min arbetsplats, hemmet och närområdet, är det dags att åka mot kontoret i Stockholm.

I dag är det gruppmöte. Som nästan varje tisdag klockan 16. Som tidningarna ibland vill få till krismöte.  I kväll tänkte jag passa på att träna  och spendera mycket tid på mitt kontor som jag gillar.

Jenny Nilsson

Jobbar framför reprisen av Fråga Doktorn. Ett fin intervju med författaren Jenny Nilsson har det varit. Om hur hon mått mycket dåligt, men hur det lättade en aning när hon som vuxen (äntligen) fick diagnosen borderline. Hon har precis också skrivit en självbiografisk bok på temat.

Fråga Doktorn är för övrigt ett utmärkt program. Fantastiska programledare.

Det är som chips.

 Bild från TV3

Nu slumpade det sig så att jag hamnade framför det här TV-programmet Mammor & minimodeller. Jag vill egentligen inte fortsätta titta men det är som med chips. Kan inte sluta.

Halva programmet har gått. De har redan lyckats. Jag är upprörd. Jag tycker saker. Jag funderar över om en del av de här mammorna är korrekt funtade i huvudet.

"Hon är min docka". "Hon ska ha MVG i allt". "Jag är övertygad om att hon är nästa stora stjärna".

Den som säger att ens barn är en docka. Även om det inte var stenhårt bokstavligt menat. Som lägger ut 6000 i månaden på barnets utseende. Den litar jag inte riktigt på. Vad har den saknat i sitt eget liv som den nu försöker få en liten, annan människa att göra?

Det här med att man inte äger sina barn, det är bara meningen att man ska förvalta dem på bästa sätt. Gör man verkligen det när man stenhårt pushar för att det är så viktigt HUR ett barn ser ut? Knappast.

Mammorna är programmet är olika. Programmet kanske också är elakt klippt. Men som princip, att barn inte får forma sina egna liv. Eller snarare känna en enorm press på vilken väg man ska välja ... Det är inte okej.

En arbetarekommun och vad den gör

Det har uppstått en del frågetecken när jag sagt att jag kandiderar till ordförande för arbetarekommunen i Gävle.
Det förstår jag för det är inte helt lätt om man inte är insatt. Allra enklast vore att säga att jag vill bli ordförande för Socialdemokraterna i Gävle.

Arbetarekommunen är en sammanslutning av de geografiska socialdemokratiska föreningarna (t ex Brynäs, Södra och Bomhus), de mer fackligt kopplade (text Kommunals S-fackklubb), SSU-klubben, S-kvinnor osv.

Det är ett helt ideellt uppdrag och ska absolut inte sammanblandas med kommunalråd, som är något helt annat. Arbetarekommunens ordförande (tillsammans med styrelsen) ska snarare hålla koll på de egna kommunalråden och andra förtrodenvalda.

Det är lite som att vara lokal partiledare helt enkelt. Ordna valrörelser, verksamheten osv.

Och har jag förstått det rätt efter att nomineringstiden gått ut finns inga motkandidater.


Jag är mellan möten

Då äter jag mellanmål och går igenom mejlboxar. Och tjurar över att det inte är vinter.

Nyttig middagEfter veckans femte träningspass (sjukt nöjd) så blev det här middag. Kolla proteinet!

I nationens intresse


Såg igår kväll. Har ingen närmare relation till Hamilton. Nog sett nåt förr, nog läst nåt förr.

Jag gillade den här men det är massa våld med, inte oväntat, och då håller jag för ögonen lite. Självklart triggar det nyfikenheten om hur det EGENTLIGEN är med underrättelsetjänst i Sverige och andra länder.

Det är svårt att inte tycka om Persbrandt. Men det här med hans "personliga problem", det var en rätt menlös krydda till storyn. Även om jag förstår vad man skulle läsa in i det.

Berusade vet att de gör dumma saker, men bryr sig inte.

"En ny studie i Columbia, USA, visar att människor som gör bort sig när de är berusade är väl medvetna om vad de gör, men de bryr sig inte om det.

− Det går alltså inte att skylla på att man inte visste vad man gjorde, säger Bruce Bartholow, docent i psykologi vid Missouri-Columbia universitetet.

Tester på de 67 försökspersonerna visade att alkohol påverkar den mekanism i hjärnan som säger åt individen att dra i bromsen när den är på väg att göra något olämpligt.

− När mekanismen fungerar stannar personen upp och försöker undvika att göra samma misstag igen, säger Bruce Bartholow. Tillförs alkohol ökar sannolikheten för att individerna ska ignorera den stoppsignalen, trots att de är medvetna om vad de gör."

Hela Artikeln från Accent. SVT har också snappat.


Dagens IndustriDel av framsidan på senaste Dagens Industri. I tidningen fanns en artikel om missbruksproblematik och här är en del av den:Inga nyheter på något sätt något av det egentligen. Men ändå värt att uppmärksamma eftersom många väljer att inte se eller höra. Då behöver man ju göra någonting.

Vad har DI själva gjort för att minska problemet. De har en egen vinklubb så klart!Skulle jag fråga dom om de tror att de bidrar till samhällets alkoholproblem antar jag att de i likhet med alla andra aktörer som tjänar pengar på alkoholen på olika sätt skulle svara att DET ÄR INTE VÅRT FEL ATT FOLK FÅR PROBLEM.

Läst i veckanCissi gav mig del ett och tre, kompletteringsköpte tvåan. När Elin var här i fredags påminde hon mig om att hon tipsat mig om trioligin tidigare. Stämmer nog för namnet "Berlinerpopplarna" lät välbekant.

En gammal gård i Norge. Tidigare kor, nu grisar. Gamla människor, några som flytt därifrån. Märkliga förhållanden och sånt man inte pratar om. Kärlek och rädslor och djur. Enkla, lättläsa och underhållande.

Kommande vecka

Spanar in kalendern för att fokusera på nästa vecka. Massor av kul:

Distriktsstyrelsemöte med Socialdemokraterna, Gävleborg med prat om torg som mötesform
Medlemsmöte med Socialdemokraerna, Gävle
En vigsel
En träff med en valberedning
Justitieutskottet rullar igång
Partiledardebatt
Miljöföresläning hos ABF
Middag med Ellinor och Erik
Träff Hemvärnet
Arbetseftermidag med riksdagskollegorna
Föreläsa på SSU:s tjejnätverk
Uppstart av studiecirkel ihop med unga S i Gävle

Och så lite träning på det. Hur kul som helst.

Tur till SandvikenSandviken har fått besök av mig i dag. Jag kollade in teckningsutställningen och åt ett proteinspäckat fika.

Sterlisering

Den frågan. Orkar inte förstå de konservativa.


Gorilla & FriendsNu har jag två olika sorter av den här. Båda i present från några som vet att kombon apor och läppkrämer är ultimat för mig. Del av vinsten går till att rädda aporna. Ett av de ändamål jag själv skänker pengar till. Finns på t ex Kicks i flera fruktsmaker.

Bra fredagsmys

I dag har Elin varit hos mig. Är fortfarande. Vi har spelat Scrabble. Enda ordspelet jag spelar. På bräda ska det vara. Fick inte oväntat storstryk.


Top of WikipediaI förrgår uppmärksammade en kompis mig på att Norrala låg på Wikipedias hemsida. Den utmärkta artikeln kan ni leta fram själv där.

I artikeln fanns ett fint gammalt foto på vilket jag markerat hemhemma.


Blade Rubber StampsI London besökte jag Blade Rubber Stamps. Jag älskar den butiken. Älskar!

Lärarlegitimation, snart till mig!

Jag har sammanställt varje litet dokument som behövs för att ansöka om lärarlegitimation. Jag vet inte vilken dag jag kan behöva den. Saknar tyvärr tillgång till kopiator just nu så jag får skicka in det nästa vecka. Men känslan av att mappen är klar känns fin.

leg. lärare

Konstigt.

Det bästa med det här är att kommuner/skolor nu inte längre kan anställa lärare som inte har en legitimation. Det har man gjort ganska friskt tidigare. Jag blev till exempel av med mitt jobb medan lärare utan komplett utbildning fick behålla sina för något år sedan. Inte så bra för eleverna.

Förväntans-fullaHelt ärligt – vanligaste anledningen till att folk i Sverige väljer alkohol är ju för att – få hångla, ha kul med kompisar och slappna av. Är alkohol en magisk dryck som kan fixa allt det där rent kemiskt? Njaa, det finns faktiskt inget medicinskt bevis för att alkohol i sig själv skapar alla känsloyttringar och beteenden under en fylla. Det är i själva verket förväntningen på att känna sig upprymd, hämningslös, ledsen, avkopplad eller mer social som avgör om berusningskänslan uppstår.


Alltså, berusningen är till största del en social konstruktion – något som hänger på omgivningen.


Blindtester visar tydligt att berusning inte beror på själva alkoholen, utan på om du tror att du har druckit alkohol eller inte. Berusningsforskning görs bland annat genom olika sorters blindtester i trovärdig miljö, som klubbar och barer.


Testerna visar s.k. placeboeffekter. Dr. Hans Olav Fekjaer förklarar: "Ändrade förväntningar ger ändrade upplevelser". Försökspersonerna som tror att de dricker alkoholfria drinkar har tråkigt, trots att det är alkohol i drinkarna. De som tror att de dricker alkohol upplever berusning, trots att de svept drinkar fria från alkohol.


Alltså, folk blir inte fulla på sprit - de blir förväntans-fulla.


Alkoholkultur och tradition förs vidare från generation till generation. Det inlärda beteendet i alkoholkulturen gör att folk blir förväntans-fulla. Fake Free ifrågasätter alkoholen som mirakeldryck – men erkänner alkoholberusningen som en hype:ad illusion. Illusionen kan upplevas mycket verklig – folk har ju generellt jättetrevligt när de dricker alkohol. Alkoholindustrins reklamknep förstärker den sociala konstruktionen genom att blåsa upp stereotypa effekter och myter kring alkohol. Det stärker pressen kring förväntansfyllan.

Text och bild från Fake Free


En del av Gävle, Gudinnan skyld i snö


Dödspasset

På förmiddagen tränade jag med min PT. Det här var det jobbigaste passet på mycket länge. Massor av jobbiga konditionsövningar. svetten rann och droppade runt mig. Det är nästan äckligare än vad det är jobbigt.

Efteråt ingen styrsel eller balans i kroppen. Nu, fem timmar senare, har jag nästan hämtat mig. Nästan.

Super-colour Sexy Mother PuckerJag har alltså köpt ett läppglans med så kallad plumpingeffekt som heter så. Just nu känner jag mig väldigt osäker på varför det hamnade i min shoppingbag.

Förmodligen var det texten i den glansiga rutan. För en med små läppar lockar det!

Revision

Mitt enda uppdrag i nykterhetsrörelsen just nu är att vara revisor till UNF och IOGT-NTO-föreningarna i Gävle. I kväll har jag jobbat lite med sådant.

Nu ska jag laga mat. Vill inte tjata, men proteinet.

EftermiddagsarbeteMed dator och kalender styr jag upp tiden. Mejlar, kollar av, ringer, gör att göra-listor ... Framförallt äter jag mellanmål med protein.

Lunch med Eva

I dag har jag ätit lunch med Eva. Det är alltid så trevligt med henne. Hade två ärenden på stan. Fylla på strumplådan som slits hårt av träning samt köpa en bok jag måste ha. Båda snabbt avklarade.

Man kan verkligen fynda strumpor på rea.

Sverkers stora strid

Har tittat ikapp på Sverkers stora strid. Sverker Olofsson gör tre program med olika teman. Det första handlade då om alkohol. Finns på SVT Play ett tag till. Det var uppslaget till den artikel jag hänvisar till i föregående inlägg.

Det var ett program som inte bjöd på särskilt mycket nytt för mig men det gäller att hänga med i debatten. Har tyvärr inte fullt så bra koll som för tio år sedan men jag gör så gott jag kan.

Sverker på besök i hockeyarena. Mycket roligt och lite tragiskt. Rödbrusiga män som stojar om att öl och hockey hör ihop, för det höjer stämningen. Lyckligtvis passar öl också minst lika bra efter förlust. Män som de flesta av oss vet är otroligt jobbiga att möta i olika sammanhang. Högljudda, skojfriska, tar sig friheter ...

Efteråt säger Sverker "Det här var en väldigt snäll redigering ..."

Polisen som intervjuas på arenan säger -"De här åren har jag inte bråkat med många som är nyktra ..."

Mannen i studion som ville jämföra det med att ta ett glas vin i pausen på en teater blev lite utskrattad. Det är klart han menade att jämföra två upplevelseindustrier. Jämförelsen blev tyvärr skrattretande. Hur ofta måste polisen rycka ut till teatrar? hur många vakter åläggs serveringsställen på teatrar att ha.

Instämmer med Sverker, det behövs mer diskussioner om alkohol.

-Om att det är för dyrt på Systemet t ex .. höhöhö. Hade kunnat vara ett typiskt svar på det. Från dandom gubbe. Sådan är debattnivån i Sverige när det gäller alkoholfrågan.

-Som om alkoholmissbruket beror på ...Här är från arbetarbladet.se och deras artikel om Brynäs alkoholförsäljning

Det här är ett mycket typiskt försvar från de som tjänar stora som små pengar på alkoholen.

Jag har sysslat med frågan i nästan 20 år nu.

Jag har pratat med tjejtidningar som skriver förhärligande om alkohol och fest. De svarar:
-Det kan inte bara vara vårt fel att unga människor dricker.

Jag har pratat med många i mitt parti om att inte bygga sociala aktiviteter på alkohol. De svarar:
-Men det spelar väl ingen roll vad vi gör hos oss?

Jag har pratat med butiker som slarvar med åldergränser på folköl. De svarar:
-Det är inte vårt fel att unga dricker.

Jag har pratat med bryggare. De svarar:
-Vi tar stort ansvar för att människor ska dricka ansvarsfullt.

Jag har pratat med restauranger som slarvar och överserverar. De svarar:
- Det är inte hos oss som folk blir alkoholister

Jag har pratat med tidningsmakare som väljer in massor av alkoholannonser. De svarar:
- Vi tror inte att det leder till att människor dricker mer.

Jag behöver inte ge fler exempel för att ni ska se mönstret. Var och en har givetvis rätt. De är inte ensamt ansvariga. problemet är att det leder till att de heller inte tänker ta något ansvar. Money talks.

Vem ska då ta ansvar. För vi har enorma problem. 700 000 svenskar som har ett eget riskdrickande. Olika stadier på skalan av alkoholproblem. Hur många människor tror ni att de har runt sig som blir meddrabbade?

Alla må bära sitt eget ansvar. Brynäs har valt att öppna en alkoholfri restaurang. Det är mycket bra! Men inte bäst.

Lunchen med proteinNotera bönsalladen. Kikärtor och Kidney!
Och så halloumi och fetaoströra (protein det med) och så lite potatis och tomater.

Efter det har jag ätit fruktsalladsmellanmål med Kesella vanilj. För proteinet.

Nu laddar jag för kvällen. Det blir också nåt med bönsalladen till. Faktum är att det kan bli ganska snarlikt lunchen om jag känner mig själv. Avrundar med kvarvarande kesellen som efterrätt. Eller som proteintillskott som jag föredrar att kalla det.

Det kommer att bli svårt att äta vettigt men jag ska verkligen, verkligen försöka.

Domen: mer proteiner

Efter att ha lämnat matdagboken till PTn har jag nu fått veta att det måste till mer proteiner.

Alltså har jag köpt och gjort en slags bönsallad hon rekommenderar. Jag ska äta mer mellanmål, och Kesella ska till. Och lite annat.

Så det är bara att gå ut hårt. Första portionen bönsallad till lunch är avklarad.

Medan jag åt tittar jag på ett avsnitt från Uppdrag granskning i november. Om hur polisen har använt/utnyttjat infiltratörer. Ska läsa på lite mer om det efteråt. Ett typiskt utskottsuppdrag.


En fin kväll

I kväll hade SSU bjudit in Bengt Göransson till Gävle. Han talade inför en publik på runt 60 personer på Folkteatern.

En stor ideolog. Säger självklarheter på ett snyggt sätt. Saker jag behöver höra igen och igen. Många andra också.

Jag frågade Bengt om han delade min bild om att nykterhetsrörelsen är bättre än arbetarrörelsen på t ex mötesformalia och mötesdisciplin. Det gjorde han! Då vet jag att jag har rätt!

En typ av kopia

I London tog Cissi mig till en supermysig biograf som var inhyst i en före detta teater. En salong. Inga skärmar i foajen utan griffeltavla.

Vi såg den amerikanska versionen av Stieg Larsson. Kunde konstatera att enda skälet till att den gjorts är för att engelskatalande inte ska behöva läsa textremsor. De få ändringar som gjorts fyller ingen som helst funktion. De fina naturbilderna saknas nästan helt. De som finns ger någon slags isdimmig bild av Sverige.

Lite lokalpatriotiskt är det kul att många scener filmats i Segersta. Bortsett från det är ju hela filmen skjuten i Sverige men engelsktalande. Det blir bara dumt. Onödigt. I det här fallet talar bara marknaden, inget annat.

Inte på något sätt dålig film, men det finns inga skäl att de som om du inte är superintresserad och redan har sett svenska versionen. Den här är på inget sätt bättre.

 


Och grattis till Jonas Sjöstedt!

Några har frågat mig vad jag tycker om honom. Jag känner inte Jonas, men vi sitter väldigt nära varandra i plenisalen. Han sitter rätt över gången. Alltså inte en meter bort.

Han är duktig och tydlig i de debatter jag sett och jag ser mycket fram emot onsdagens partiledardebatt som börjar klockan 09.00.

En uppsättning partiledare vi ska jobba med ett tag.

Kylan är frisk och finInledde dagen med att springa. I solen och frosten. Kände mig riktigt stark och orkade springa långt och länge, om än inte så fort. Skönt att vara på banan igen och att börja dagen med träning är verkligen en hit.

Satt uppe länge i natt och ordnade med lite saker inför ett möte i dag, samt styrde upp en serie diskussionskvällar tillsammans med kamrater.

Ätit drömmar hos mormor och är nu på väg tillbaka till Gävle. Hoppas det är kallt där också! Ser fram emot kvällen med Bengt Göransson.

Skilda verkligheterMarianne Fredriksson är just nu högaktuell tack vare filmen "Simon och Ekarna". men hon har skrivit många andra böcker också, bland annat den här. Jag fick den av Elin när hon hade sorterat ut lite inför en av sina flyttar (frekvent förekommande just nu). Mitt omslag vad med rosor på och lite snyggare än det här. Det var en på många vis läsvärd bok. Den handlar om Jan och Angelica. Ett par som trots sina olikheter strävar på. Jan är hyperintelligent och har haft en skadad uppväxt i ett povert arbetarhem. Angelica har också hon haft en mycket jobbig barndom med en psykiskt sjuk mamma. Både är alltså tämpligen kantstötta när de möts. Deras förhållningssätt till livet är helt olika. Hon andlig och "ser saker", han strikt naturvetare.

Kul upplägg. Jag drunkar dock lite i de djuplodande diskussionerna. dessutom tror jag inte människor på riktigt säger de här sakerna. -Hör på nu ... och så berättar de långa harranger som den andra suger in. Fast vad vet jag, jag har ju bara upplevt min verklighet. Så utifrån den känns det i alla fall krystat.

Överraskade slut. Värt att lägga någon timme på. 

En film som bara är

Det är sällan jag går på bio med Mamma och Bertil. I kväll hände det. En syster hängde också på. Jag hade inga förväntningar. Varje film sedan klassikern Sällskapsresan har falllit ett snäpp. Den var asgrym, och det är rätt kul när de är i Alperna. Sedan är det inte så roligt alls längre. Den här är knappt två timmars mys. Svårt att säga att det är helt bortkastad tid då. Plus det är gott med popcorn. Men skrattfest är det inte.

Facebook-trött

Under veckan har jag inte kollat Facebook/Twitter alls. Twitter är ännu inte en del av min vardag. Men Facebook har varit länge. Precis som för många andra. Det var riktigt skönt utan. Saknade det inte.

Senaste månaden har jag känt olust av att kolla på tråkiga bilder på barn jag aldrig träffat, fått veta att avlägsna vänner ska dricka kaffe (är det den vanligaste uppdateringen?) och stört mig på en massa saker.

Till exempel det allmänt förekommande fenomenet att lägga upp solsemesterbilder med tillhörande 24 grader i skuggan!!!! och så de aldrig sinande kommentarerna av typen tro inte att jag är avis ..............

Facebook är grymt bra till många saker. Vill inte vara utan. Jag menar inte det. Men nu har jag mental överdos på skit jag faktiskt inte bryr mig om. Det är mitt eget ansvar att sålla.

Fint hängI går plockades jag upp av Lina och Sara. Innan vi åkte ut till Norrala checkade vi av rean på Kicks. Trots att jag inte köpt annat än tuber och krämer på utlandstrippen så gjorde jag ytterligare något inköp av naturligtvis helt oumbärliga saker. Sara är också nöjd med sina fynd. Det var Lina med men hon lägger stor vikt vid att se tjusig ut på bild.

Hade skön kväll som inkluderade det mesta av kul och avslutades sent i natt till en rätt saggig film där Stallone klättrade i berg.

Eftermiddagste
En dag åt vi ingen lunch eller så, utan valde helt enkelt det traditionella eftermiddagstedrickandet. Fast själva tekoppen känns som tilltugget egentligen. Kolla in kakfatet. Olika små snittar, scones insvept i vit duk och massor av gottis. Jag dricker aldrig te annars, men bestämde mig för att göra ett undantag. Av en lycklig slump fick jag rosa te så det passade ju lite. Mangoapelsinkanel. Eftersom det tog tid att äta upp drack jag upp nästan allt i kannan. Det smakade blaskigt schampo och jag är inte på något sätt över på den andra sidan. En kulturgrej bara. Men gullig servis.

Det heter te enligt SAOL. Inget h och ingen `ska med på något sätt. Te.

De söta ekorrarnaI delar av Hyde Park finns det massor av ekorrar. Och massor av signs om att inte mata dem, så därför matar folk för glatta livet, för engelsmän kan inte läsa. Om jag stod stilla kom ekorrarna fram mot mig (för att de trodde de skulle få mat av mig) och det ville jag inte riktigt så alltså försökte jag hela tiden hålla mig i rörelse. Det gjorde att jag inte kunde få några bra bilder alls.

Cissi berättade att de här grå ekorrarna av misstag infördes och nu nästan har konkurrerat ut de ursprungliga röda

Alla svanarnaEn dag tog jag en sväng i Hyde Park. I runda dammen finns massor av stora fåglar av olika arter. Svanarna står med sin grace ut. Lärt mig att alla svanar i England ägs av drottningen. Må hon ta hand om dem väl.

Lyckan

Den stora lyckan är att telefonen är igång igen och jag har bytt till en PIN-kod jag aldrig kommer att glömma.

Stort!!!

Förtjänar till och med fler utropstecken än ett! Det är internet på planet. Jag älskert. Hemresan har varit mycket fin hittills. Det mesta är fint i jämförelse med i tisdags.


Kawaii-veckan, fredag


FyrverkerierVi behöver komma till en bättre ordning vad gäller fyrverkerier. Sedan några år tillbaka är fenomenet smällare förbjudet. Varför har det varit tillåtet så länge. När jag var yngre, säkert så liten som yngre än tio år, hade jag till sista april en påse och tändstickor som jag fick smälla med helt utan uppsikt vid majkasen. Jag var så klart inte ensam. Men det är bara tur att inget hände mig. Alla hade inte samma tur (eller försiktighet).

När det gäller fyrverkerier är de naturligtvis otroligt vackra. Det är ett fascinerande skådespel och därför det ligger många av oss varmt om hjärtat och något som passar så bra vid högtidligheter.

Nackdelarna är dock många. De innehåller ämnen som är skadliga för miljön. De är skrämmande för många djur och också för många människor. Eftersom de säljs till privatpersoner utan några som helst krav på kunskaper om pyroteknik får det till följd att de avfyras i tätbebyggda områden, bland människor osv där de inte alls har någon plats. Inte heller sällan av berusade människor som har sämre omdöme än vanligt.

Det är märkligt när man tänker ett varv på det. Att berusade människor kan hantera sprängmedel som de köpt i matbutiken. För detta har det väl historiskt funnits en kulturell acceptans men jag känner att den minskar mer och mer. Flera stora kedjor har också valt att inte sälja produkterna.

Jag har inte landat i ett totaltförbud av fyrverkerier, däremot att de ska skötas av proffs. Privatpersoner ska inte skjuta raketer. Det gör också att det kring helgerna då det är aktuellt inte kommer att småskjutas i flera dagar före och efter. Då begränsas tillfällena till ytterst få i de allra flesta kommuner. Miljöaspekten blir så också lite bättre.Kawaii-veckan, torsdag


Tips på inredningsblogg

En bekant, Erik, har en inredningsblogg jag vill tipsa om.

I dag bara roligt

I dag ska det bara handa roliga saker. Inkluderar sjalvklart museum.

Kawaii-veckan, onsdag


Vet inte om det kan bli mer illa

Nu ar jag i ett land utan prickar sa da blir det lite som det blir med bokstaverna. Ville mest rapportera om flygturen for vilken jag gick upp 4.20 ... Jag ar ganska skraj for att flyga. Kraftiga jetstrommar "i hela luftrummet" och sa lite orkanvindar vid landningen gjorde att jag stundtals trodde att min sista stund var kommen. Inte angenamnt alls. Faktiskt ganska liten och radd tjej da.

Och det kanns pa satt och vis bra infor hemflygningen. Hur mycket samre kan det blir?

Inget godkänt skäl

Ribbings vett och etikett-spalt har fått en fråga som egentligen handlar om att andra lägger sig i och rotar kring en graviditet.

Ur frågan: För ungefär en månad sedan (i slutet av november) hade en nära vän fest. Jag låtsasdrack lite och hällde ut innehållet i vasken när ingen såg. Det fanns inga alkoholfria alternativ och jag hade ingen ”godkänd” orsak att inte dricka. Jag bor på promenadavstånd från vännen och brukar gilla att ta ett glas vin. Efterhand blev de andra festdeltagarna, som var vännens kollegor, ganska berusade. Jag drack alkoholfritt vin som jag tagit med mig och ställt in i kylskåpet väl inslutet i sin påse, så att ingen skulle se att det var alkoholfritt.

Tja ... Så här är det för många som inte är nykterister. När de av olika skäl inte vill dricka måste de redovisa skäl för det. Jag behöver ju aldrig göra det, men många som dricker ibland brukar berätta för mig hur jobbigt det är att hela tiden behöva motivera för andra när de avstår. Otrevlig kultur, men så ser det ut. Bidra inte till det. Och se till att det alltid finns alkoholfria alternativ som inte är vatten/läsk. Systembolaget är fullt av dem nu för tiden!

Passar också på att sticka in Ribbings svar om huvudfrågan: Många gånger har jag tagit upp detta i min spalt. Det verkar som om det vore etablerat att lägga sig i om andra människor ska ha barn – en fråga som jag upprepade gånger i olika medier har sagt aldrig borde ställas. Man får inte fråga om någon ska ha barn, när någon ska ha barn, om någon vill eller inte vill ha barn, i så fall varför osv.

Vilket påminner mig om en av gångerna jag förlovade mig när en nära släkting till killen hånade mig för att jag inte ville ha ett helt fotbollslag med ungar, då hade jag valt fel kille. Möjligt. Eller han fel tjej tänker jag då. Jävligt otrevligt var det i alla fall.

Kejsaren av PortugallienLäste nyss ut Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf. En av våra svenska författare som fått Nobelpriset. Jag har tidigare inte läst så mycket av Selma, men om böckerna. Osäker på om jag läst kejsar-boken tidigare. Vet att vi på högstadiet såg filmatiseringen. I högstadiet tänkte jag nog mest att han var skruvad den här mannen.

Däremot när jag läser boken, och är lite äldre, så är det klart att han lite grann spårat ... men å andra sidan får man skälen väldigt klart för sig och ur kejsarens perspektiv blir allt klart, tydligt och logiskt

Nog dags att läsa mer Selma.

Kaawaii-veckan, tisdag


Ring inte!

Jag har liksom fuckat upp koderna och telefonen är låst. Sorgligt men sant.

Det där brudigaJa, jag har en böjelse för Top Model. Det är bara så. Det ytliga är ganska kul men också det som ligger under. Skälet till att de grinar så mycket när de åker ut är att de får åka tillbaka till inga framtidsmöjligheter ofta). Så kan det vara i USA om man har fel föräldrar.

Nu har jag funderat på de här tjejerna som verkar förvånade över, och därmed hamnar i någon slags chocktillstånd över 1) att de ska behöva posera med "läskigt djur som spinde eller orm" 2) De kommer att få styla om håret, vilket kan betyda att långt blir kort 3) fotograferande på "extrema ställen" som högt upp eller under vatten.

De som söker till omgång 72 är uppvuxna med Top Model. De har kunnat se varje säsong och vet, eftersom det följer samma mönster, precis vad som kommer att hända. Ändå ska de skrika, grina och oja sig.

Förresten skriker de hela tiden. När det går bra eller dåligt. När något "oväntat händer". Programmet skulle eventuellt vinna på mindre hysteriskt skrikande.

De här viktiga samhällsfrågorna inleder jag året med.

Grått ingenting

Önskemål: Att få vakna upp till minst 30 cm luftig snö, ungefär 12 minusgrader och sol från blå himmel

Vad jag får: Grått slask

Resultat: Ledsen

Kawaii-veckan, måndag


Första gången med jätteapanKing Kong är en film jag aldrig sett tidigare. I natt visades den på SVT (goodie, ingen skabbig reklam från ÖB). Det end jag egentligen sett om den är att apan klättrar i skyskrapor. Men själva apan dyker inte upp förrän 65 minuter in i den tre timmarlånga filmen, nya versionen. I filmen ingår dessutom en hel del dinosaurier och andra "läskiga kryp". Oväntat.

En typisk film som jag inte känner mig lockad av, men kände ändå att den främst i larv-tid engagerade mig. stor del av engagemanget handlar ändå om att fundera över vilken hjärna som hittar på sånt här. och varför. Och när det väl är påhittat, varför gör någon en jätteproduktion av det ... två gånger!

Se bara om du är nyårsnattstrött och kan småslumra i soffan.

Sista kvällen på åretJag var med några av mina allra bästa vänner i Nyköping. Värdarna kan laga riktigt god mat. Här är förrätten, härlig trattkantarellsoppa. Jag älskar svamp. Sedan blev det bara bättre. Vad sägs om pannacaotta, randig i tre smaker? Maten var fin, och sällskapet ännu mycket bättre.

Jag lärde mig saker om köksprylar jag inte hade en aning om. Visste ni att det finns bakplåtspapper i silikon? eller att det finns en särskilt grej man kan använda för att få ut kärnorna ur granatäpplen? Jag ska satsa på silikonet. I övrigt försöker jag ha minimalt med saker i köket.

Igår freakade jag också på as-tråkiga mass-sms från folk som aldrig smsar mig annars (nästan). Jag är otacksam. Däremot uppskattar jag väldigt mycket de som kommer som faktiskt är skriva för mig, och inte vem som helst.

Känner också hur jag verkligen tröttnade på facebook. Kan inte riktigt beskriva känslan. Stod mig upp i halsen bara. Jag hävdade alltså att jag 1) tvättade in det nya året 2) glömde tvätten i tvättstugan. Det senaste ganska irrelevant. Men jag orkade inte med hur alla skulle berätta om hur roliga saker de gör.

RSS 2.0