(M)en ändå!Läses uppifrån och ner. Jag funderade lite på det här i efterhand. Hur moderaten (kommer från Gävle från början) ändå verkade provoceras av min skämsamma men ändå helt allvarliga tweet om toapapper.

Att önska allas tillgång till toapapper är mer än vad en moderat klarar av. Det förklarar rätt bra varför de verkligen inte tycker att alla ska ha tillgång till god utbildning typ, när toapapper är att begära för mycket.

Skämtsamt, visst. Men ändå!


Talträning i traktorkeps

Jag har iklätt mig arbetarjacka och keps och två gånger repeterat talet. Kvigorna lyssnade uppmärksamt och uppskattade särskilt biten om att djuren finns för sin egen skull.

Solig valborgSöderhamn välkomnade mig smarrig kvällssol på kvällningen. Avverkat möte, två vigslar, en kompisfika och en bröllopsfest innan. Och ändå relativt okej sovmorgon, även om jag likt random tant vaknar INNAN KLOCKAN RINGER.

Logistiken

Den här veckan gäller alltså tre vigslar, en riksdagsdebatt, ett tal på en ort, gå i tåg hemma, en bröllopsfest, en begravning, en middag och så en studieresa över helgen.

Orter: Gävle, Bollnäs, Stockholm, Söderhamn, Wien

Lite, lite som en utmaning känns det.

Valborgsmässofirande sorteras bort.

Sverker i Fokus 16/12Hänga utomhusFörst av allt, solskyddskräm på i ansiktet! Den översta bilden är till för att illustrera det totala klädförfallet som i går inträffade cirka fem minuter efter att jag anlände Norrala igår. Sara ville att vi skulle studera hennes rabatter och jag började bylta på mig en kombo av olika typer av kläder. Det fortsatte givevis i dag. Men vadå, det är skönt och funktionellt! Mamma och jag har pallat upp lekstugan med domkraft och den typen av rejäla saker.

Den vadderade flanellskojortan är en favorit. Den fick jag en jul i högstadiet. Korta mjukisbyxor köpte jag i Tokyo.  

Utehänget var en paus i det viktiga skrivandet av 1 maj-tal. Det är svår. Inte för långt inte för kort rättfokus val av ord och massa innat.

Musik och knark

Just nu pågår en lokal diskussion i Gävle om den här reaggefestival som vill flytta till Furuvik från Uppsala.

Visst finns det en tradition av täta kopplingar mellan reaggemusik och särskilt knark. Men det betyder inte på nåt sätt att andra musikstilar står fria från det. Rock någon?

Jag är en av de personer som mycket tydligt tar ställning mot både alkohol och narkotika.

Det gör inte att jag tycker att särskild musik, särskilda festivaler ska pekas ut och "förbjudas". Jag tycker tvärtom att polis, ordningspersonal och så vidare ska dimensioneras efter uppskattat behov.

Där det är många människor kan det också bli mycket problem. Men också mycket kul!

Ja till musik. Nej till knark. 

Uppdaterat: har enligt uppläxning stavat musikstilen fel. Har ju också nyligen lärt mig att det heter repoRtage. Låter det stå kvar. Tecken i tiden.
UtsmyckningGillar verkligen utsmyckningen på Kulturens Hus i Söderhamn!

All den här dötiden

Att åka hit och dit kanske vore roligare om det inte vore för att det krävs väntan mellan varje moment. Jag är ju dessutom i det som kallas tid, och som straff dår jag vänta extra mycket.

Kallax och Arlanda. Det är riktigt fredagsskoj det.

Hade en idé om att ta mig till Norrala. Men det funkar inte.

LTU låter hälsaNu lämnar jag Luleå. Jag har upplevt massor av olika väder och utrevliga människor. För att inte tala om tryggheten jag känner när jag har träffat Norrbottens poliser och socialarbetare.

Universitetet? Träffade S-studenter och pratade om integritet.

StefanJag tror att ett av skälen till att jag verkligen gillar Stefan är ytligt. Både han och jag har rejäla näsor. Det är bra, så man uppfattar lukter bra! Man kan också säga att vi har näsor för saker.

I dag har vi haft gruppmöte och pratat om vår budgetmotion.

Luleå baby!

Skön känsla i kroppen av att vara i norra Sverige. Jag inbillar mig att det är här jag egentligen hör hemma. Romantiserat naturligtvis, för mycket har jag inte varit här.

Morgondagen är fullsmäckad. Polisen, studentklubben och missbruksvård.


Bra jobbat Märta!För ett tag sedan hade jag Strutens juniorreporter på besök i riksdagen. Nu är hennes reportage printat och klart! Snyggt och bra jobbat!

Nya sidorPå Socialdemokraternas hemsida har riksdagsledamöterna fått nya hemsidor. Kolla gärna in dom HÄR.

Från Gävleborg har vi de bilder vi tog inför valet 2010. Det är knäckande att leva med vetskapen om 1. Jag kommer aldrig att bli lika snygg igen. 2. Inte ens hälften så snygg i verkligheten.

Ambition i (halv)stöpet

Tänkte i natt att jag inleda torsdagen med att träna.
Har jag gjort det?
Nej.
Tänker jag gå på ett möte först och träna sen?
Ja.
Duger.

Kompisar från förr

Kvällens middag var precis som igår nåt som gör det lätt att sova. Två fina vänner. En som jag känt i tjugo år men inte träffat på tio. Fint! Äntligen var det dags.

Minns ni hur trött jag var i morse? Nu är jag ganska pigg i alla fall. När jag borde sova.


Prat om känslor och statistikAlkoholpolitiskt Forum hade diskussionskväll om vad som ev. kan ha inverkan på människors alkoholkonsumtion. Benny Haag, till höger på bilden, skådis och nykter alkoholist sedan tio år tillbaka tycker vi ska prata mer känslor och mindre statistik. Han har också skrivit en bok om alkoholen.

Vi kunde enas om att båda sakerna behövs. Till vänster syns Gabriel Romanus, fd folkpartistisk riksdagsledamot och socialminister och fd VD för Systembolaget. Han är ordförande för Alkoholpolitiskt Forum där jag också sitter i styrelsen. Gabriel är lite av en idol.

Dagens två namnlapparRiksdagens unga socialdemokrater besökte Googles kontor i Stockholm. Jag hann närvara i två timmar och hann så klart bli vansinnigt imponerad över det ytliga. Att de har en specialgjord matta som är är en kartbild över Stockholms skärgård, att kontorsväggarna är som små, röda stugor, att personalen har tillgång till massor av fri mat och fika och en massa annat. För mig som jobbat i offentlig verksamhet känns det som ett skämt, men jag är glad för deras skull och jag gillar ju ändå matlåda.

Vi pratade en del om internets betydelse för tillväxten och jag har nu aktiverat mitt konto för google+. Ska också träffas och prata mer integritetsfrågor och annat.

Därifrån kastade jag mig iväg till Skanstull och Trygghetskamerans dag. S, M, FP och MP diskuterade helt enkelt lagstitfningen och tillämpningen av lagstiftningen kring trygghetskameror. Förstår att det ser lite olika ut i landet, inte bra. Den stora frågan är vad man gör med bilderna.

Hur ställer ni er till att vi sätter en bunt kameror i alla bostäder? Som bara en åklagare kan låsa upp i händelse av brottsmisstanke? Många, många våldsbrott mot kvinnor och barn sker i de egna hemmen? OBS! Inget förslag, bara som hypotetisk fråga. Vore det värt det?

Elva frågor från Linda

Linda Adolfsson är en person jag verkligen tycker om utan att känna särskilt väl. Vi känner varandra genom UNF, där hon i dag sitter i UNF:s förbundsstyrelse. Hon har utmanat mig och några andra i att svara på elva frågor.

Ett. Vad är det roligaste du gjort hittills i år?
Så många highlights har det inte varit, men jag är väldigt glad över resan till London och tiden med min vän där i början av januari. 

Två. Om du var en seriefigur, vem skulle du vara?
I tanken omger jag mig med djur hela tiden, så Jojjo i "Jojjo och Gänget". Tre. Valfri semester i en vecka, var blir det?
Helst av allt någonstans där poängen är att GÖRA och SE något. Då funkar egentligen vad som helst som inte har fokus på sol, strand och bad. Skulle gärna åka till Tokyo igen. Eller varför inte prova Irland?

Fyra. Vad skulle du ta med dig om det började brinna i ditt hem?
Externhårddisken med foton och så lådan med dagböcker. Förutsägbart men sant.

Fem. Om du var en politiker, vilken skulle vara din hjärtefråga?
Vis av erfarenhet har jag lärt mig att det växlar, men den stora frågan om att alla människor ska ha ett bra och tryggt liv!

Sex. Gå klädd i en färg jämt. Vilken?
Marinblåt

Sju. Berätta om den bok som berört dig mest och varför.
Ingen bok har berört mig så där i grunden, men många har varit väldigt bra och betytt mycket som läsupplevelse. Ïnger Alfvéns "Dotter till en dotter" är en bok jag tog med mig mycket ifrån. Skildrade relationer mellan generationer.

Åtta. Om du skulle få en Oscar, vilken kategori skulle det vara?
Det skulle aldrig någonsin ske.

Nio. Vad ville du bli när du var barn?
Ridlärare var en önskan.

Tio. Vad tycker du bäst om med din kropp, kroppsdel och varför?
Jag gillar verkligen hela kroppen eftersom den är frisk och stark och aldrig har svikit mig.

Elva. Vad gör du när du behöver koppla av?
Jag gör nåt pyssel i mitt pysselrum. Lagar kläder, scrappar, skriver brev ... Eller så sorterar jag något köksskåp eller något annat som kan tänkas behövas en sortering.

I dag föreslår vi ungdomskontrakt

Socialdemokraterna föreslår idag, som en del av den kommande vårbudgeten, att ett system med utbildningskontrakt införs. Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens.

Kontraktet vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet. Den som är ung och söker jobb erbjuds:

Jobb enligt "Västeråsmodellen" med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.

Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid.

Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola.

Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

Enligt de lagar och regler som finns idag villkoras ersättningar från det offentliga med att utbildningskontraktet fullföljs. Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen.


Upp upp upp!

Jag vill skriva lite om det här med min dygnsrytm. Om att verksamheterna inte är anpassade till den. Jag önskar därför att ingenting startar före klockan tio på förmiddagarna. Om det inte går halv nio.

Jag har däremot inga problem med att vara igång med möten och så till 21-tiden. Därefter vill jag gärna göra roligheter om det är möjligt. Eller tträna. Som bara är en halv rolighet, mer av ett tvång.

Men jag förstår! Det kommer inte att hända. I natt var jag uppe för länge. Kom hem en runt halv tolv efter middag på Söder. Inte sent alls, helt lagom. Men sedan, när boken tar mig!

Pubertalt att stiga upp tio minuter innan morgonens engelsklektion. Men det funkar!

Och sent, det kommer jag inte.

I dag är det späckat. Ska rapportera i kväll. Om jag hinner. Har förmånen att sikta på ännu en sen middag på Söder.

Redan en del av migKöpte en jeansjacka i går. Den är redan en del av mig. I dag har den varit med på Polhem och hållit ett kort anförande på invigningen av vård- och omsorgscollege. Ätit ganska många briesnittar och tömt cider över ett bord.

Klump

Sitter och jobbat med en liten klump i magen. Det är liksom så .. MYCKET.

Bollnäs levererar

Asså, maten var jättegod. Lärare och elever på högstadieskolan jag besökte var mycket trevliga och intressanta att prata med. De lärarna hade jag mer än gärna haft som kollegor.

Trevlig middag med partikamrater från olika delar av kommunen och så medlemsmötet på kvällen där skolan var temat. Att diskutera med varandra är det bästa. En femtonåring och så någon som är ungefär femtio år äldre än så. Folkrörelse, möten, framtidstro!

Hade en knapp timmes väntetid innan tåget hem. Som ni ser på bilden längst ner, värsta grejen på stationen.

Läser Ljusnan och funderar

Jag gillar verkligen att läsa tidningarna i Hälsingland. Nä jag är hemma i Norrala kastar jag mig över alla de nummer från föregåendedagar som fortfarande finns framme i tidningshögen. Känner mig också stolt att jag fick vara medarbetare under ett par år.

Självklart har jag nu läst Ljusnan under lunchen.

Läst artikeln om hur vårföretagen tycker synd om sig.

Så här har en klok läsare kommenterat: Men nog är det väl något fel på systemet nu. För mig kan inte sjukvården varken gå i vinst eller förlust. För mig är sjukvården alltid en kostnad, den kostnaden hjälps alla vi skattebetalare åt att betala som vi alla kan ta del av när vi blir sjuk. och blir det då ett överskott ska de pengarna gå tillbaka till oss skattebetalare för då har vi betalat in för mycket

Skrattade också högt inombords när jag läste Moderaternas insändare om utvecklingen av Norrland. "Fler studieplatser och större programutbud på våra högskolor och universitet".

Den ambitionen verkar aldrig gälla Högskolan i Gävle, när Moderaterna pratar. Inte ens för de lokala Moderaterna.

Bollnäs levererar

I väntan på att bli hämtad för att ta mig först och främst till Torsbergsskolan gör jag stan i Bollnäs.

Just nu betyder det att ha intagit världsgod tacolunch på Nya konditoriet avrundat med småkakor.

Lyssnar på nio hälsingemän som äter sallad vid bordet bedvid. De har stora bryderier kring rättsfallet där mor och dotter är osams om spelvinst. På ett sunt hälsingskt sätt undrar de 1) om det är nåt fel på mor och dotter 2) varför de inte bara kan dela på pengarna.

Favorit i repris

Den här skrev jag för något år sedan, när jag skrev ledare.

Jag skrev tuffare då. Det här med att bli en utslätad mes ...

Vad är det för skämt?

Det finns en riksdagsledamot från ett av Allianspartierna som driver en illa skriven blogg. T ex har hen inte förstått att partibeteckningar nu för tiden är versaler.

Jag har läst i undantagsfall. Ganska ofta tycker hen att den ska berätta vad jag och mina kollegor borde göra, och nämner oss vid namn. Då rasar helvetet in i min mejlbox via mediebevakningen.

Arbetarbladet gör just nu en serie om människor som byter land, "Det nya landet". Chefredaktören kommenterade i en spalt i går att det inte är förvånanade men sorgligt med en viss typ av kommentarer. Sven Johansson skriver också "I diskussionsforumet saknas hittills, med några undantag, de sansade, eftertänksamma medborgarnas röster".

Detta har fått Alliansens riksdagsledamot att blogga följande:

Sven Johansson skriver en krönika i Arbetarbladet idag där han ställer frågan om varför det är så tyst i samhällsdebatten i Gävle om rasismen. Han skriver det inte rent ut men uppenbart är krönikan ställd till socialdemokraterna och jag delar hans uppfattning.

Nej, Sven skriver verkligen inte det rakt ut. Men jag tackar för att riksdagsledamoten ser Socialdemokraterna som de sansade och eftertänksamma. Tyder på självinsikt.

Vidare:

Men s är tyst. Raimo Pärssinen och Elin Lundgren som är s-riksdagsledamöter i Gävle är tysta i dessa frågor. Betyder det att de inte har någon uppfattning? Delar de sverigedemokraternas problemformulering att en utrikesfödd läkare är ett problem för länet? I en debatt i Riksdagen på frågan om just utrikesfödda läkare så sa rasisten från sd att det är bättre att en utrikesfödd läkare inte flyttar till Sverige utan verkar i sitt eget land.

Jag har inte sett någon socialdemokrat lyfta fram utrikesföddas betydelse i något sammanhang och det vore bra om socialdemokraterna tog Sven Johanssons uppmaning på allvar.

Det är som ett bissart skämt. Vidare kollade jag på de 40 kommentarerna på Svens spalt på arbetarbladet.se. Kunde inte se att denna riksdagsledamot har engagerat sig där själv. Men det är klart, hen har fullt upp med att insinuera att jag och Raimo skulle vara rasister. Känns inte seriöst och trovärdigt. Det känns helt enkelt ovärdigt.
Hej Sandviken!

Jag sov kvar i Stockholm i natt. Så blev det när SJ inte kunde leverera sena kvällståget i rimlig tid.

Hem med väskor och vidare till Sandviken. Kul att vara med när Sandvikens Arbetarekommun valde nu ordförande efter Åke Söderman som slutar efter sju år. Kerstin Almén heter hon och är frisör.

Hamnade två timmar hemma hos Manzanares som hade diverse andra besök också. Kul kul. Nu fokus Bollnäs inför morgondagen.


Kulturnatt med boktips

I kväll har Stockhom Kulturnatt. "Allt är öppet". Så också riksdagsbiblioteket.

Jag har suttit i ett rum för att vara riksdagsledamot att prata med. Kul. Kom allra mest folk när jag satt tillsammans med Lars Ohly ... Wonder why.

Så var jag sista programpunkt med boktips. Jag gick igång på att få mygga och en publik och prata om böcker jag tycker är läsvärda. Mycket roligare än jag trott från början. Tio minuter ungefär.

Roligt när folk vill prata efteråt och när bibblapersonalen berömmer så där väldigt. Inser att de nog inte hade såna höga förväntningar kanske ... Men jag HJÄRTA böcker = sant. Och jag gillar att ha en publik! Alltså god kombo.

Titlarna? Doppler, Badskumt och Mina drömmars stad.

LottförsäljningI dag har jag sålt lotter tillsammans med partikamrat, Owe, i Brynäs S-förening. Coop Fjällbacken på Brynäs. Föreningen säljer varje vecka och många ställer upp. En fin del av folkrörelse.

Owe och jag har hunnit prata och det är kul att höra honom som varit med på länge berätta om saker, som när Palme besökt Hudiksvall 1985, och om närradiosändningar de gjort.

En hel del andra människor hinner man också prata med. Och sälja en och annan lott. Sådana från ring, där man pillar bort ändarnna och rullar upp. Bästa sorten.


När jag har paj på huvudetI går, i Daniels sällskap, kastade jag lite husmoderligt ihop en ananaspaj bar aför att jag blev sugen på det. Den togs sedan med till Manzanares för att firarätas till hockeyn. Därav paj i korg.

Det intressantaste med bilden är att mitt hår och pajen har samma färg. Men vem gillar inte paj? Gott och luktar fantastiskt.

Drömde huvudvärk

I natt har jag drömt väldigt många saker. En hel del om människor jag har "lite svårt för"

Vaknade i arla morgonstund och hade huvudvärk. Trodde jag. Det var bara en dröm.

Jag skakade lite på huvudet och så ar det borta. Najs att sova vidare sedan.

Vem gör brott?

Fick en kommentar på inlägget om att mest män slåss.

Du glömmer helt bort det absolut viktigaste med just detta fallet, och många där till. Media vill skylla på att det är "unga tonårskillar" som begår dessa brott, men glömmer helt bort att det nästan aldrig är några etniska svenskar som begår dessa brotten - en stor majoritet av våldsbrotten begås av just invandrarungdomar.

Ett tips kan ju vara att utöver att läsa vanlig media, faktiskt läsa svensk och sanningsenlig media. Som tex. realisten.se

Det är verkligen på hög tid att vi slutar ignorera det faktum att invandrande "minoriteter" begår en MAJORITET av alla brott i Sverige.


Utifrån det vill jag hänvisa till Brås rapport på området. Den visar att "invandrare" är mindre överrepresentarade i brottsstatistiken än män. Inte oväntat. Och inte heller något Rasmus som kämnade kommentaren vill bemöta. Långt mycket mindre representerade än människor som uppburit socialbidrag. Vad säger det?


 

MAJORITETEN AV DEM SOM REGISTRERATS FÖR BROTT

ÄR FÖDDA I SVERIGE AV SVENSKFÖDDA FÖRÄLDRAR

Brå:s studie omfattar samtliga folkbokförda personer i Sverige som var 15 -

51 år år 1997. Det rör sig om cirka 4,4 miljoner individer. Närmare 60

procent av de nästan 1 520 000 brotten som dessa personer var registrerade

för under perioden kan hänföras till personer födda i Sverige av två svenskfödda

föräldrar. Nästan en fjärdedel av brotten är registrerade på utrikes

födda och närmare 20 procent på svenskfödda personer med en eller bägge

föräldrarna födda utomlands.

Brå har, med utgångspunkt från detta, försökt skatta hur samtliga anmälda

brott fördelar sig på olika grupper. Bilden förändras då något, främst

eftersom även de brott som begåtts av personer som inte är folkbokförda i

Sverige kommer att inrymmas. Denna grupp beräknas svara för 7 procent

av de anmälda brotten under perioden. Det är en ökning från 3 procent i

Brå:s förra studie.

 

 

DE SOM ÄR FÖDDA UTOMLANDS ÄR OFTARE REGISTRERADE

FÖR BROTT ÄN SVENSKFÖDDA PERSONER

De allra flesta i de studerade grupperna är inte misstänkta för något brott

alls under den studerade femårsperioden Det gäller oavsett etnisk bakgrund.

Andelen i de olika grupperna som inte är misstänkta för något brott alls,

varierade mellan 88 och 95 procent.

Andelen som är misstänkta för brott är dock högre bland dem som är

födda utomlands eller har en eller två utrikes födda föräldrar, jämfört med

dem som är födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar. Det är två och en

halv gånger så vanligt att utrikes födda är registrerade som misstänkta för

brott jämfört med svenskfödda personer med båda föräldrarna födda i Sverige.

De har alltså en ”överrisk” på 2,5. För dem som är födda i Sverige

med två utrikes födda föräldrar är det dubbelt så vanligt som bland svenskfödda

personer med båda föräldrarna födda i Sverige. Deras ”överrisk” är

således 2. Bland dem med en svenskfödd och en utrikes född förälder är

risken 1,4 gånger större. Det mönster som framträdde i Brå:s förra studie,

nämligen att risken att vara registrerad för brott var lägre bland ”invandrarnas

barn” som var födda i Sverige än bland dem som själva hade invandrat

till Sverige, visar sig således även i den nya studien.

 

 

Det kan diskuteras om de olika gruppernas överrisker ska ses som höga

eller inte. Som exempel kan nämnas att skillnaden mellan män och kvinnor,

när det gäller brottslighet, är större än skillnaderna grundade på om en

person är född i Sverige eller inte. Det är 3,5 gånger vanligare att män är

misstänkta för brott än kvinnor. När det gäller grövre brott är skillnaderna

mellan män och kvinnor ännu större. Det är också mer än sex gånger vanligare

att personer vars familj haft socialbidrag är registrerade för brott än

personer vars familj inte haft det.


Snart är det 1 maj i Bollnäs


Under en mjukt kaffedoftande himmel ...... firar Gävleborna sitt hockeylag. Det är fint!


Till riksdagsmejlen

I det här landet skall alla få knulla med alla huller om buller passar det sig inte för någon så får de väl flytta utomlands då.

Skriv in det i svensk grundlag.

Mvh

XXX


Skönt med lite vår!


Hissen är bra för fotonI dag kör jag stor vitskjorta och gammelmormors väst. Mångfaldsrosen som pin.

En förmiddag av utskott och föreläsning om psykisk sjukdom/våldsbrott. Lunchvotering och sen lunch med kompis. Blandad eftermiddag. Nu votering igen och därefter stannar jag och tränar innan jag åker hem. Det är en ny vana.

En bok till migJag håller på att städa på kontoret. Bläddrar igenom tidningar och rapporter som blivit liggande i några veckor. Börjar ana soffan.

Det här kära vänner skulle jag vilja tipsa om, kanske till min 40-årsdag? En vänbok!

Kan arbetare plugga?Johanna Kronlid är chefredaktör på tidningen Arbetet som jag tidigare uttryckt kärlek till efter den omformning tidningen genomgått.

Hon skrev nyligen om det här fenomenet som ibland uttrar sig när jag träffar mina partikamrater och pratar om utbildning ovan gymnasienivån -Alla kan väl inte studera heller! Kanske inte, men svaret är att många fler kan.

Johanna funderar över vad det kan bero på att man har den inställningen, beror det på taskigt självförtroende? Tron om att vi med en viss bakgrund skulle vara mindre smarta (inte ha "läshuvud") än andra? Det stämmer ju givetvis inte på klassbasis sett.

Är det någon som tror det motsatta, att det inte finns några "tröga" i överklassen?

Studier är för alla, och alla måste få känna det. Vi har ett i grunden fantastiskt system i Sverige som gör att alla har tillgång till högre studier oavsett om föräldrarna har stora ekonomiska resurser eller inte.

Systemet kan absolut bli bättre, det är inte det, men det gav mig möjligheter att plugga på högskolan. Och det ger de som kommer efter mig möjligheter att göra det även om de inte heter von, utan kanske "bara" Lundgren (Fast jag älskar Lundgren, det blir aldrig nåt annat och inte nåt töntigt dubbelnamn om jag mot förmodan skulle gifta mig). Det ekonomiska är för unga inte hindret, utan många gånger attityden från de runt om.

Studier ger mer än färdigheter i ämnen. Studier ger en trygghet i att veta att att man vet. En självkänsla. Fin bonus, om den var klen från början.

Svaret på frågan i rubriken: Ja. Det går fint. Jag har fett många högskolepoäng!

Ni vet vad som gäller, eller?I väntan på min lunchkompis så har jag stoppat papper i plastmappar och noga skrivit på baksidan av en postit vad den innehåller och fäst på insidan av plastmappen så att postiten inte skrapas av i hantering. Mycket viktigt hanteringstips!

Jag lyssnar också på Petter. Tänker på hur massa tanter gillar honom efter ett visst TV-program. Allmänt folkliga grejer.

Att göra miner på kort är en sån. Störtlöjligt.

Att sätta brillor (gärna solbrillor) på barn och djur och fota och gärna dela är också poppis. Också ofattbart trist.

Solbrillor verkar få folk att tro att de är hur tuffa som helst. Det är man inte, man kan till och med lätt se löjlig ut. De skyddar mot skadligt UV-ljus och underlättar vid bilkörning och så. Att de också fått någon tuffhetsstatus är lite speciellt.

Det händer ofta nåt knas med folk som sätter på sig solbrillor. I morgonsoffan för någon vecka sedan började båda programledarna göra miner och gester liknande min ironiska på bilden av att få dom på näsan.Segerns sötma

Den smakar ljuvt efter att ha rensat mejlboxar. Vidtagit åtgärder, sorterat i mappar, skrivit ut, deletat och därmed skitit i ... Tuffa beslut och skön känsla efteråt.

Nu kan det komma nya mejl! Kom an!

Såg presskonferensen med den nya försvarsministern. Hur kunde hon verka förvånad och därmed oförberedd på frågor om vapenexport. Det var anmäkrningsvärt. I övrigt har jag hört en del positivt om henne.


Ökade dosen

I natt ökade jag sömnosen till sju stabila timmar.

Kroppen i morse ba: "Glöm det, det duger inte. Som straff ska jag sega hjärnan genom hela engelsklektionen".

Kanske provar åtta natten som kommer. Kanske!

Magiskt trött

Det är fullständigt ointressant att ta del av andras trötthet.

Trots det vill jag dela min. I morse var jag helt obegripligt trött. Trots sex timmars sömn.

Jag gjorde det jag måste på tåget och sov sedan 40 min. Tveksamt om det var bra.

Men här är jag nu, kicking på kontoret. Snart möte med gruppen i utskottet.


Tips från medborgare till riksdagsmejlen

Låt godhet vara din väg genom livet.

Man skall inte orsaka några skador lidanden eller ekonomiska förluster för någon.

Mena väl med allt du gör.

Ha ett troget kärleksfullt hjärta av renaste guld. Flera fruar får man ha.

Man skall göra allt för att göra varandra lyckliga och behaga varandra.

Man lägger sig inte i andras kärleksaffärer.

Äktenskap är förbjudet.

Ett förhållande behöver inte vara i ens femton minuter.

Det är kvinnorna som bestämmer om det skall vara något förhållande ingen har rätt att lägga sig i.

Vi har ett gemensamt ansvar för alla barnen.

Skapa glada trevliga positiva ljusa vackra minnen och tillställningar.

Ge gärna ett vackert lugnt mjukt och kärleksfullt intryck.

Vik dina ord i guld och kärlek.

Man säger inget dumt till de som gråter.

Man ställer var och en till rätta i enrum och håller tyst om saken.

Man lägrar inte någon av samma kött och blod eller under femton år.

Man lägger sig inte i andras privatliv.

Vackert och i prydnad skall man beträda marken och jorden vi går på.

Behaga varandra och gör allt angenämt.

Ge gärna varandra komplimanger.

Tänk vackra tankar.

Svik ingen.

Vi gör oss livet GODA GLADA dagar.

Slå dig dock inte i lag med de som ägnar sig åt ohederliga affärer.

 


Jag önskar ni kunde se buketten
Mitt på köksbordet står en delikat bukett som jag fick i gåva av Kvinnojourerna i lördags. Att blommor och färger skapar sån glädje! Tyvärr kan jag inte sitta och titta på den hela tiden.

Som tidigare rapporterat busy mötesdag.

Glad över att jag får träffa så många inspirerande, kunniga människor.

Fick i kväll mess från fler som älskar folkrörelse. Känslan förmedlas väl:

hur kan man vara så kär i en organisation att man inte vet var man ska göra av sin energi för att vara säker på att den hamnar på rätt plats och gör mest skillnad

Internt partiarbete

I dag slukar partiet min tid. På förmiddagen har vi haft distriktsstyrelse. Nu efter lunch är det ordförandeträff med alla ordföranden från arbetarekommunerna, och därifrån kommer jag att gå direkt till styrelsemötet med arbetarekommunen.

Jag försöker vara på topp hela tiden, men har lackat ur på folks otroligt tråkiga, förutsägbara skämt om fredagens inspel på Systembolaget. Tror någon att de kläcker ur sig nåt jag inte hört cirka tusen gånger tidigare?

Hitta på nåt skoj, tänk kreativt. Släpp gubbigheten.

Smärtsam insikt

I hela mitt liv har jag trott att det heter "repotage". Det gör det inte. Det heter "reportage".

Det finns alltid något att lära.

Jag undrar bara, hur gick det till?

Stor exponering

 Bild: Hugosson

I bland är det lite förvånande vad som ger god medieexponering. Nykterist på Systembolag gör det uppenbarligen.

Lite skämmigt att gå in på Pressbyrån och köpa extratidningar när jag själv upptog hela omslaget på båda lokaltidningarna.

HÄR är GDs reportage.

HÄR är Arbetarbladets reportage.

Proppad lördag

Träffade Kvinnojourerna i länet och lunchade med dem. Ingen trend visar på minskat behov av det arbete de gör. Sorgligt och skampligt. Människan är smartast på Jorden ...  eller inte.

Deltog vid demonstrationen mot Cloettas nedläggning av Läkerolfabriken.

Hade två fikadejter på rad med partikamrater. Den sista, med Johan, blev flera timmar även om det kändes som en halvtimme.

Svängde förbi Sergio och Linnéa på vägen hem.

Värmt mat från igår och är nu ganska trött. Dags att ladda om inför morgondagen.


Stoppa våldskulturen bland tonårskillarna

I tisdags skrev Klas Hyllander från Män för jämställdhet en text om våldskulturen bland tonårskillar.

Det är ingen överraskning att det främst är män som slåss, män som begår kriminella handlingar. För att kunna förebygga våld och kriminalitet, vilke tär jätteviktigt, är det rätt märkligt att det inte finns klara svar om varför en enda grupp är så ofantligt överrepreenterad, män.

Är Klas nåt på spåret? 

"Det finns ingen forskning som hållbart kan hävda att gener är orsaken till våld hos någon individ eller grupp människor. Att testosteron skulle orsaka våld är en myt.

Att våld mot andra människor inte kommer av sig självt vet man inte minst inom militären världen runt. Där har man länge känt till den inbyggda spärr som människor har mot att ut­öva grövre våld mot andra människor."

"Det finns numera gott om forskning som visar att mönster i många pojkars livsvillkor kan förklara överrepresentationen i våld. Dessa mönster är kopplade till sociala idéer och normer för hur en kille ska vara för att accepteras och få status: inte visa­ svaghet, att ha kontroll, inte vika ner sig, att tåla en smäll, att vara drivande, etc."

"Att ta situationen för given och inte närmare under­söka problemet är att lämna killar och unga män i sticket. Inte minst för att våldet ofta drabbar dem själva."


Tiderna ändras

Ni som känner mig vet rädslan för flyget och hur det förmodlingen hindrat mig från att resa, eller hoppa på möjliga grejer. Jag har kommit på att det ändrats lite.

Snart ska jag åka på en studieresa med Forum för levande historia och titta på förintelseläger. Viktigt, men redan ledsen.

I sommar blir det Island med mamma och nu vet jag också att det blir språkresa till Canterbury.

Kanske blir det nåt mer.

Flygresor också bokade till Luleå och Skellefteå. Mer eller mindre snart.

Önskar jag kunde åka tåg istället.

Systembolaget, HemlingbySystembolaget i Hemlingby har varit min location i dag! Inbjuden sedan länge. Vi har pratat om Systembolagets oerhört viktiga roll för folkhälsan. Det monopol vi har i Sverige vad gäller starkt är ett viktigt skäl till varför vi ligger bra till jämfört med resten av Europa när det gäller alkoholskador, relativt lågt alltså.

Alkohol är inte vilken vara som helst, och ska behandlas utifrån det.

Trots det växer runt 400 000 barn upp med föräldrar som har missbruksproblem, men det är nåt som vi verkar vara beredda att ta ...

Flera har skojat om och funderat över att jag skulle hänga på Systembolaget. Och det är klart, det kan väl verka lite underligt att en av de som är där allra mest sällan ändå är sjukt nöjd över att få lära sig mer om hur de jobbar. Det beror naturligtvis på folkhälsoaspekten. Alternativet till Systembolaget är att alkohol skulle säljas i varje gatuhörn. Som i flera andra länder, vilket då ger högra konsumtion och mer alkoholrelaterade problem. I love Systembolaget helt enkelt.

Spännande är att ingen varugrupp ökar sin föräljning så mycket som det alkoholfria sortimentet. Butikschefen Fredrik vittnade om "explosionsartat" ökad försäljning de senaste åren. Nu kommer folk in och köper enbart alkoholfritt, det hände inte tidigare. Han berättade också att produkterna håller mycket, mycket hög klass. Han var särskilt imponerad av ölsorterna.

Det är superviktigt att det finns roliga dryckesalternativ också till den som av olika skäl inte vill dricka. Och nej, ingen ska behöva berätta varför man inte vill dricka ... Tyvärr något som det ofta krävs redovisning av.

Fredrik berättade hur butiken är uppbyggd, efter vilka principer varorna står på hyllorna och mycket annat. Det märks att han brinner för sitt jobb.

Jag fick stå i kassan tillsammns med Annelie och ta betalt från kunder och vara beredd på leg-frågan. Jag gjorde bedömningen att ingen av mina kunder behövde visa leg, Annelie tyckte jag gjorde rätt bedömning. Jag har ALDRIG jobbat med kassa. Det var dock relativt lätt och jag tror jag med en halvtimme till hade fått in bra flyt som också inkluderat bandknapparna ...

Ni ser på bilden hur stort mitt fokus var på uppgiften. Kunderna hade fint tålamod med mig och det tackar jag för.

Eskil är på tapetenDen gode Eskil är på tapeten. Mannen som verkligen INTE ställer upp för smågrisar. Fast nu är han i ropet för att han 1) Har haft kalastur och verkar ha fångat en riktig pingla. 2) Ska bli pappa.

Som av en slump nämns han också i ett annat sammanhang. Rätt roligt.

Schema torsdagExempel från mitt schema i dag:

 - Utskottsmöte. Ingen större fråga för justering i dag.

- Riksdagens unga Socialdemokrater lunchade med Carina Jämtin och pratade om framtiden.

- Från Gävle hälsade Fritidsföreningen Nordost på. Vi tog 90 min promenad runt i rikdagen. Det var kort. Jag pratade tyvärr mest. Roligt med hemifrånbesöken.

- Votering. I dag bara 22 minuter lång och utan större drama.

- 90 min mejlsvar i soffan framför Plus och Debatt.

Skjortan är ju snygg. Fast den hade jag i går! 
 
Men jag är också ledsen eftersom en jag känner för har dött.


Fantastiskt


Rätt najsRätt najs i Stockholm när jag drog därifrån i kväll.

The Lady och frihetenI går var jag och Ullie och såg filmen The Lady. Den handlar om Aung San Suu Kyi. Om henne och hennes familj. Inte så mycket om Burma.
 
Däremot mycket om människors ofrihet och skillnaden mellan en icke-demokrati och en demokrati. 
 
Filmen avslutades med uppmaningen om att vi som lever i frihet har en plikt att slåss för de som inte gör det.

Så är det.

Vi gör för lite, jag gör för lite.


Jane Magnussons recension i DN

Vän från förr

I dag har jag haft en kalaslunch. Min gamla brevvän Elin (började brevväxla i mellanstadiet) har besökt mig. Kul! Nästa gång min tur att möta henne på hennes arbete.

Blev inte så mycket bättre

Kvällen blev inte så mycket bättre efter mycket ledsamt besked. Ett sådant som gör ont ända in i märgen. Och nu väntan.

Jag tränade lite, men att svettas är ganska äckligt.

Backe uppför

Det här är knappast den roligaste dagen i mitt liv.

Jag läser lite, plitar lite, kollar upp lite, skriver lite.

Men över allt vilar ett stort lager seghet.

Det blir som ett beroende

I går hade jag egentligen tänkt titta på 30 grader i februari, för att se hur tragiskt det kan bli.

Istället blev det treans "Älskling, du har blivit en tjockis". Det är fascinerande att se människotyper. Tjejen som skulle coacha sin man att tappa vikt (vilket han gjorde, 18 kilo) var för mig något av ett främmande väsen.

Läpparna var fixade till den stiligaste anknäbb. Pengarna som karl eventuellt skulle vinna skulle gå till hennes hett önskade plastbröst. Med tanke på dimensionen på läpparna undrar jag hur de artat sig.

Hon är ju inte ensam. "Idealet" långt, blont hår, abnorma läpar med tillhörande bröst är varken nytt eller ovanligt.

Min fundering är om de på riktigt tror att allt det fejkade inte syns? Eller är det grejen, att det ska synas?

Jag förstår inte. Och typ alla jag umgås med har andra prioriteringar än allt fokus på utsidan och kan inte svara.

Som om jag inte sovit

Släckte i god tid, dvs strax innan midnatt. Minns att jag vände och vred och suckade. När klockan sedan ringde vid sju var jag bombis på att jag precis somnat. Och under den stunden drömt jobbiga drömmar som jag kan återge i detalj, men bespar er. Den där känslan av närstående helvete på något sätt.

Lyckligtvis funkade det i dag att bjussa mig själv på två timmars extra sömn just i dag eftersom vi inte har utskottsmöte. Men var lugna, kvällen är ett oskrivet blad och jag kommer garanterat att jobba då!

Kanske berodde lite av det på att jag började läsa CajsaStina Åkerströms bok om sin far? Många fäder som betett sig vansinnigt illa som ändå får en typ av kärlekshistoria skriven av sina döttrar.

-Haru köpt den på Weekday?

I veckan träffade jag Daniel. en kille som för övrigt ofta är avundsvärt nöjd med sig själv. Hur som helst berömde han min tröja och undrade om jag köpt den på Weekday. Rätt skönt att säga att jag ärvt den efter min morfar. Som dog för snart 25 år sedan. Man får ge tröjan att den håller bra. Här har jag den på min födelsedag 2009:


90 minuter runt Norraladalen

Rolla är roligtDen här påsken kommer för alltid att vara förknippad med rosdoft. The Body Shop släppte nyligen en serie med läpp roll-on. Klassikern med kula. Jag köpte en DV Mode i torsdags och då kom den här med. Hemma väntar en kokos sedan tidigare. Det är väldigt roligt att rolla på, och skönt om kulan är lite kall. Men inte känns det varken särskilt välgörande eller sitter länge. Alltså rolla ofta, och det var ju ändå själva kulet.

Sociala dagen

Jag erkänner, jag sov till halv tolv i dag igen. Men det var inte meningen, nu bara blev det så.

Hängt med kusinen och nya grannarna över påsklunch på resterna från i går. Rester är underskattat.

Åkte till mormor och träffade hennes lillasyster m. delar av familj. Vidare till min moster och familj, och så tillbaka till mormor så jag fick rå henne själv.

Jag har sjungit högt till låtarna i bilen och känt mig oerhört tuff. Känt livet i mig så att säga.


Hästfolk på ingångDen här middagen som mamma ska ha för sina vänner. I förberedelserna har jag googlat för att lära mig att vika någon servett snyggt.

Mamma har valt de finaste underläggen för det är inte vem som helst som kommer. Det är mannen (och hans fru) hon skaffat sina två senaste hästar ifrån.

Mamma skriver:
Har donat hela dan men nu kommer allt att bli perfekt som det gör när proffs håller på. Haha.

Glad påsk!


Vårens brädpremiärKänt efter om de grunda baskunskaperna finns kvar efter vintern. Till viss del men stappligt är det.

Nackdelen med att öva hemmavid, först kommer gammal klasskompis förbi i en bil och vinkar glatt. Minutrarna därefter en granne. Mantrat i huvudet: Helt normal att träna bräda när man är 33, helt normalt!

Träffat nya grannenEtt av husen i Närby har stått tomt under väldigt lång tid. Sedan några månader har det en ny ägare med nya ambitioner. Jag har i dag hälsat på henne och hennes son. Hon har visat mig runt i hela huset och hela "ekonomibyggnaden". Otroligt mycket av historia finns både här och där och jag tror hon kommer att bevara den på bästa sätt.

Här del av öppen spis. 

Långfredagen som vanligt ingen superhitMonika gillar påsk. Då kan hon ligga under påskriset. Alternativt pilla ner det pÿnt hon gillar mest. Två (2!!) gånger har jag varit på E-center. En gång med mamma, en gång med systrarna. Hur okäckt är inte E-center? Urperfekt grej att göra på långfredagen alltså, som ändå är en sorgens dag med törnekrona och allt.

Funderar på när det egentligen är dags för mig att få göra något roligt på påskhelgen. Kan inte minnas en rolig påsk i modern tid, däremot skitmånga skittråkiga.
.
Mina Stan Smiths är så snygga. Varit ute och trampat lite om kvällen.

Det som lyfte hela dagen var en sovmorgon lagom till lunch.


KalasfestI går firade tre vänner gemensam kalasfest för födelsedagar. Jag tycker jag gjorde söta paket. Att slå in i gamla atlassidor är till och med mer snyggt än det är billigt, och då fattar ni hur snyggt det är!

Kom hem strax innan midnatt och hade Elin som nattgäst. Fina kalas kan folk resa in långt för. Även om hon kom mest för att träffa mig, tror jag. Jag är i alla fall glad för det.

Bland mycket annat har jag i dag provat kettlebells. Tuffa grejer.

Påskhumor existerar inteKom hem. Hittade det här i landsortstidningen. Seriöst har någon gjort en "rolig" annons bland de andra födelseannonserna påsken till ära. Ni ser ju själv precis hur töntigt det är. Hade kycklingarna fått matchningsnamn hade det varit pricken över iet.

Andra "roliga" skämt en sådan här dag som förekommer frekvent både live och digitalt är skämt om att åka till Blåkulla. Att man själv ska eller att andra gör sig redo med kvasten. Jag orkar inte mer. Efter att ha hört sådana skämt varje år så är gränsen nådd. Faktiskt för länge sedan. Vem är det som tycker det är kul att höra samma skämt år efter åt? Jävligt torra och förutsägbara.


Bara slappna av liteTänker att det vore så bra om jag bara kunde göra det. Någon gång. Men det går inte. Det är också ett personlighetsdrag. Tänker att det är mycket bättre än att jag skulle ha blivit passiv och lat.

Integriteten

Mårten Schultz har skrivit en bra text om integritetsfrågan. Den vinkling jag själv lyft, och självklart därför jag gillar texten.

Tänk efter: Vem är det egentligen som har full kontroll över informationen om ditt privatliv? Det är inte staten, utan företag i Mountain View, Palo Alto eller Kista. Det är inte staten som har samlat på sig alla mina webbsökningar – det är Google. Det är inte staten som listar alla mina vänner och sitter på bilder på min familj – det är Facebook. Det är inte staten som fotograferat in genom fönster på mitt hus – det är Hitta.se. Det är inte staten som positionerar mig genom min telefon – det är Telenor.

Förresten har mejlstormen från DLD-ilskan avtagit.


ElinLäste DV hos frisören i går. Skulle vilja säga att den som kladdat ner "Elin" nästan använt min namnteckning som förebild. Nästan. Vissa avvikelser på E samt prickens utformning. Snyggt!

Trött och matt och ingen rår för detEn lite dyster chokladkopp med sorgkanter. Dock inte lika äcklig som dito kaffekopp. Har börjat fått lite fobi för koppar med intorkade kafferester. Det är så äckligt.

Jag drack den här medan jag väntade på ett tåg i Uppsala, verkligen inte enligt planerna. Pga sjukdom ställdes möte i Stockholm in. Möte som krävt både planering och annat. Ångesten över funderingen hur jag ska kunna planera in det på bra sätt igen ... Jag hoppade av i Uppsala 9.00 för att vända hemåt. 9.00 avgick tåg till Gävle. Så jag väntade en timme med chokladen.

Nu är det bara att leka positiva Petra och fånga den här dagen också.

Mingelframgångar

I dag firade landshövdingen Barbro Holmberg födelsedag. Det gjorde hon genom att bjuda in alla som så önskade till slottet på mingel och snittar under ett par timmar.

Jag och Raimo gick dit tillsammans och lämnade uppvaktning från 1) Arbetarekommunen 2) Partidistriktet 3) Riksdagsledamöterna 4) Fetaste buketten från partistyrelsen.

Framgången ligger i att jag övervann min mingelångest. Jag gick aktivt fram till folk jag ville tala med, till exempel Hanna Bruse på Växbo Lin. Andra kom fram till mig, vilket är en skapligt ny upplevelse. Pratade bland annat med Gävle Handikappteater, personal på högskolan och andra politiker.

De här små godbitarna gjorde verkligen skäl för sitt namn. Jag tog om!

Med lätta steg kunde jag lämna slottet för att gå vidare mot kvällsmötet.

Fixat håret liteDet blev snyggt och ljust och bra. Faktiskt snyggast bakifrån. Och att en sida av två är snygga är ju femtio procent och klart godkänt.

Ibbe-kvällenVad bra det blev. Hela lokalen full av folk! Kul! Validering, vuxenutbildning, utvecklingsmöjligheter!

Som tack fick Ibbe med sig den chokladros vi tagit fram med det lokala chokladstället. Ibbe trodde att hans fru för en gångs skull skulle uppskatta tackpresenten han kom hem med.

Var du inte där missade du något!

Fuckin paperwork

Förmiddag med ombudsman och framförallt med klass på Polhemsskolan. De hade en alldeles förtjusande mini-aula som jag älskade.

Bläddrat i mejlen, skrivit dokument, fixat kalendern. Laddat inför kvällen. Till och med med en kortare löptur.

Snart träffa vän för sällskap till Konserthuset.

Ibbe anländer stan och pratar om vad som måste görasIbrahim Baylan pratar socialdemokratisk utbildningspolitik på Konstcentrum (Gävle) klockan 18 i dag.

Enligt PISA-undersökningen har Sverige tappat sedan Alliansen tog över regeringesmakten.

Finland, framställs ofta som gott exempel.  Läs gärna hela artikeln, här är ett utdrag:

Alla har rätt att gå i sin närskola och det betyder att alla som bor i området har rätt till plats i grundskolan.  Det betyder att det inte blir A-och B-skolor, det visade sig i Pisaundersökningen att det inte finns bottenskolor i Finland. Alla går i sin närskola och man arbetar med kvalitén i skolan, säger Laila.  Lärarna har samma lön oavsett vilken skola som de arbetar i och det gör att lärare inte väljer vissa skolor, för att få bättre betalt.


Folkrörelselördag del II

Distriktsårsmöte = DÅM, IOGT-NTO-rörelsen i GävleborgJag anlände till samkvämet på kvällen. Satt mitt emot Ullie och Linda. På var sida om mig satt min moster karin och Ullies mamma.I väntan på maten drog vi ett parti bingo. Ullie vann choklad.

Jag närvarade just bara på gårdagskulet. Sedan jag gick med i Socialdemokraterna har årsmöteshelgerna ofta krockat. Jag varit på DÅM sedan 1993 och därför saknar jag det när jag inte kunnat närvara. En kväll är helt okej.

Efter att ha suttit länge på mysigt kvällshäng på Godtemplargården körde jag och Ullie en nattvisning av Söderhamn för Linda. Det finns mycket att visa och vi hann bara en bråkdel. Övervägde att gå ut. Kom undan. Vägra köa i Söderhamn.

I dag valdes ny distriktsordförande till IOGT-NTO, Jon-Erik Flodin från Söderhamn. Jag värvade honom till UNF 1997. Sedan dess har han också varit vice förbundsordförande i UNF. Han har artat sig väl! Roligt.

Folkrörelselördag del I

Distriktsårskongress = DÅK, Socialdemokraterna GävleborgPalm kom och höll ett starkt tal om socialdemokratin.Presidiets sekreterare. Eva och Sergio. Skönt att Gävle kunde bjussa på ett ungt presidium.Ungefär 200 stycken var vi samlade i Polhemsskolans aula.

Vad vi beslutade? Bland annat det HÄR.


Kick-assfikaSpindelmannendräkterna är levererade och jag bjöds på gottis. Bakningen var en succé. Bra jobb Jessica! Fler fester jag är på borde ha sådana här fat:


RSS 2.0