Snart framme

Ibland blir det mycket åka. På resan till Ullie har jag åkte tåg ihop med Sergio samt haft pausfika med Ellinor, så jag ska nog inte klaga på utfallet!

Snart framme.

Då är det fredagsmys! Utan barn.

En del av Gävle, Spegeln


Lunch


Någon har rensat lite i ånBra jobbat!

Mejl om sjöfyllerilagen

Man som mejlar ofta i ärendet skickade:

Hur gör man som ö-bo om man ska till grannen på fest?
(Det går av olika orsaker inte att sova över.)

Hälsar

Ola XXX

Jag svarade:

Håller sig nykter? Det är ett alternativ jag brukar använda. Som när man tar bilen till fest och inte kan sova över.

Och vad händer?! jag råkar klicka svara alla så att varje stackars riksdagsledamot fick mitt svar. Lyckligtvis råkade också ytterligare en riksdagsledamot göra samma sak med ett liknande svar efteråt.


Också en torsdag

Under promenaden för att hämta ett paket hamnade jag hemma hos bekant som köpt nytt hus och fått barn, och det var väldigt kul att prata och kolla.

Just i kväll känner jag mig lite seg och trött. Ska hitta på nåt.

Kolla svenskan i den här annonsenOch säkert funkar pillren HUR BRA SOM HELST! Gärna i kombo med många Snickers.

Återigen dags ...

... för att göra PT-läxa i gymmet. Då är jag klar lagom innan presskonferensen om regeringsombildningen klockan elva. Men det gäller tydligen bara centerpartister. Fast vad som helst kan hända!

I Norrala finns många centerpartister, kanske någon därifrån? Näääää, det är ju fel sorts centerpartister.


Gillat boken

Avrundade riksdagsjobbet vid halv åtta då mötet med Alkoholpolitiskt Forum tog slut. Tog med mig EvaEmma till releasefesten för boken Gilla! som en kompis varit involverad i.

Massor av UNF:s före detta FS-ledamöter på plats. Roligt.

Toapapperet tog slut förut i dag. Lite genant at erbjuda servetter med prinsesstårtor på när jag fick gäst, men det gick bra det med. Sånt är livet.

Har jag gjort PT-läxa?

Absolut. Har varit i gymmet på eftermiddagen.

Bra gjort och störigt
Så här fåt ett brev till riksdagen attention. Genom att vara handskrivet vilket gör att jag kan tro att det är Lisa Gunnarsson, Valbo som skickat det. Alltså öppnar jag.

Och blir inbjuden av Prime till informationsdag om kampanjer.
Notera också att poängen med minglet inte är att mingla, för det är inte vilket mingel som helst. Det är att Daiquarimingel.


Wok och mörkerpromenad

Att få mat hemlevererad av Eva och sedan massor av prat på en lagom promenad. Perfekt kväll!

Nu hoppas jag på perfekt sov i natt!

Stapla möten

De dagar med möten staplade på varandra är inte alltid de mest pigga dagarna. Sitter nu i möte med riksdagsgruppen.

Druckit en yalla med banana/mango/orange. Den satt bra. Glad över att jag inte valde typ en Snickers som annars mättar så bra.

Tisdag morgon

Tåget till Stockholm. Inte det jag helst ville för det var helt fullt.

Ska göra lite diverse i dag, och förhopnningsvis avsluta med kompispromenad i Gävle.

Det fanns en tid ...

... då jag inte kände till begreppet "rensa mejlboxen". Nu gör jag det och det känns så där.

Nu är det sena kvällen

Och hela dagen är avbetad. Trött blev jag! Men nöjd och lärdare.

Check på tandis

På förmiddagen har jag förutom att träffa min PT också varit hos tandläkaren. Jag är inte RÄDD för tandläkaren. Men det är starkt obehagligt. I dag fick jag veta att jag hade veckiga tänder. Men inga hål. Det känns fint.

Nu är jag på facklunch och dubbeljobbar med att kika på mejl och nyheter. Läser om SD-Petzäll som anger missbruk som skäl till att lämna sitt parti. Oklart varför man skulle behöva göra det. Ett missbruk ska aldrig kunna diskvalificera en person från ett parti.

Ska vidare sen på en grej med Ung Företagsamhet och därefter till landshövdingen på Slottet. Klar lagom till sena kvällen.

Jag säger ju det ...... titta inte så mycket på TV. Då hinner man nästan allt man vill. Hittade den här på en blogg och jag tycker den är lite fin.

Fortsättning, följetongenGD i dag.

(några av) Mammas favoriterRoffe Wikström är min mammas livs kärlek. Det är jag övertygad om. Det är nåt med skägget gjort av plåt. Eller nåt. Han kommer till Gävle på lördag. Kanske mamma också.

En sån där sköningI vintras fick jag Hjulströms första bok om Frida Fors av Ellinor. Det här är den fristående fortsättningen. Hitta vilse är en liten delikat pralin om hur vardagen också kan te sig. rörig, störig, känslosam och att också små saker är svåra saker. Den här går fort att läsa och man blir riktigt glad efteråt. Ingen bok att missa alltså.

Änder och brädaEfter långpromenaden då jag också fick hjälp med att mata änderna med tinade brödmassor från frysen (hönö, toast, tortilla ... you name it) har jag åkt bräda i kvällssolen. Tycker själv jag gör framsteg. Fick lite pepp av killen på gården som lånade brädan och genast gjorde olika tricks. Sedan ville han se när jag åkte. -Ehum ... nja, jag ska gå och åka lite där borta ... samtidigt som jag pekade lite diffust och pep iväg.

Pressen en söndag

Pressen och känslan av att behöva anstränga sig för att livet inte ska falla ihop och bli kaos varje söndag. En söndag är ett svart hål, ett tomrum. Kanske var det inte så tokigt när de tidigare fyllde det med predikan och eftertanke?
Å andra sidan var det deras ENDA lediga dag (om ens det måste man väl säga), så då kanske de hellre hade velat ha sovmorgon? Om de ens kände till begreppet.

I dag har jag sovit tolv timmar. Gick upp strax efter tio. Fixade och åkte till badhuset. Simmade min simläxa på 30 minuter, bubblade lite, bastade lite.

Köpte påfyllning av turkisk youghurt eftersom det och honung är det jag äter just nu.

Solen skiner och jag ska gå ut och gå med kompisar om en stund. Innan dess göra i ordning sak att posta.

Kanske ångesten inte kommer förrän vid 17 eller så? Och då ska jag nog ändå åka lite bräda.

Bomässeköp - nästan allaMorbror Vanja

I min hemstad. Duschad, promenerad, lunchäten.

Teater på det här kan inte bli fel.

Tjejernas kvällVill efter att ha läs detta i dagens Expressen spy. Kvinnor måste ha så oerhört tråkigt, om det här verkar vara något som får dem att tycka livet är tipptopp.

ParisLite bio hann jag med i kväll också med min kompis Erik. Den här hade vi inte planerat elle rhade någon som helst förkunskap om. Men det var en bra film. Söt, rolig och underfundig. Tack för bion, så jag någon gång ser film fokuserat och till slutet.

Och jag träffade Johan!Hur glad blev inte jag när Johan kom förbi med sin tjej?! Hur glad som helst!

Bokmässan, GöteborgI riksdagsmontern fanns en skärm där vara "porträtt" rullade. Önskar att någon hade sagt till mig när den där bilden togs att den kommer att användas ÖVERALLT OCH JÄMT.

Jättekul att stå i montern. Ungefär två kategoriter pratade jag med. Dels roliga gymnasieelever med många frågor, dels med gubbar som själv hade många svar.

Släkten rör sig inte så långt

Malin, bondhustru i Koldemo i Arbrå socken,

födde den 26 november 1689

Brita Ersdotter, soldathustru i Björtomta, Rengsjö socken,

födde 7 april 1727

Ingrid Andersdotter, soldathustru i Västra Höle, Rengsjö socken,

födde 26 oktober 1759

Lisa Persdotter, torparhustru i Östra Höle, Rengsjö socken,

födde 21 oktober 1785

Kerstin Nilsdotter, murarhustru i Svedja, Rengsjö sn

födde 30 mars 1820

Ingrid Bengtsdotter, torparhustru i Svedja, Rengsjö socken,

födde 4 januari 1858

Ingrid Andersdotter, torparhustru i Västra Höle, Rengsjö sn,

födde 7 oktober 1881

Ingrid Persdotter, piga i Västra Höle, Rengsjö sn

födde 25 februari 1913

Frida Viola Persson,

födde 1932

Inga Brita Norgren,

födde 1960,

Laila Sofia Viola Löfstedt

födde 1978

Elin Lundgren (jag hette också Löfstedt när jag föddes)


Den här sammanställningen fick jag av min vän Lars när jag fyllde år. Det var en fin present. Notera alla Ingrid. Min mormor har också en dotter som heter Ingrid, min moster.


Spännande kupésällskapSitter på tåget till Göteborg. I min kupé sitter en kvinna som ska ersätta Lars Vilks i en debatt, Marianne Lindberg.
Bland mycket annat har hon gjort konsten här ovan. Och verkligen mycket mer. Vilken härlig kvinna!

Två killar från ett bokförlag, där den ena skrivit boken om kungen (Den motvillige monarken), Thomas Sjöberg och den andre en bok om fjällbastur. Han gick också i gymnasiet med min riksdagskollega Pyry. Han heter Henrik Harr, Lattefarsan.

Vanligen är jag inte nöjd med att sitta i kupén för den är trång och trist. Men i dag var det riktigt, riktigt roligt. Inser återigen hur glad jag blir över samtal, vettiga, seriösa samtal om viktiga saker.

Det stora mörkret

Det är det HÄR jag inte gillar med att sommaren försvinner. Mörkret. Att klockan bara är åtta och att det känns som att det varit mörkt ett tag. För en månad sedan kunde jag överväga att gå ut och hitta på nåt. Det är ju kört nu. Känns det som. Så surt.

Varit i Sandviken och träffat Lena Sommestad. Hon är nyvald ordförande i S-kvinnor och det kändes kul att hänga med henne ett tag.


Jägarna 2 förra veckanAtt se uppföljaren till något som är lite av en klassiker. Innan jag gick dit twittrade jag om att jag hoppades att det åtminstone skulle vara många fina naturbilder (börjar bli gammal). Och det var det ju!

Det är en lång film det här, men det kändes inte så. Storyn var bra. Det finns ju hur många elaka män som helst som går över lik för att upprätthålla sin egen position, så det var lätt att fatta!

Förvånanade att de hade såna enorma polisresurser på en sådan liten ort!

Som alltid är film bäst på bio.

Lassgård bor i Gävle. Stormare kommer från Hälsingland. Lite av en länsfilm utpslead i fel län.

Läste i går -BadskumtHar tänkt läsa den ett tag, och beställde den från riksdagsbibblan. Innehållsrik genomgång av de kemikalier som finns i alla hygienprodukter vi använder. Somliga mer än andra. Nu har jag en klump i magen och vet ännu inte riktigt hur jag ska hantera de kunskaper jag nog egentligen hade men blundande för. Shiiit vad jobbigt.

Läs den här. Fundera över livsstil och påverkan. Särskilt om du har barn.

Mamma kommer starktJag är en person som gillar att skicka skaer på posten. Brev och kort och så.

Min mamma är inte det. Varje gång hon "måste" skicka något brev eller julkort tar det emot.

Senaste året har jag spontant fått två stycken vykort vilket gjort mig mycket förvånad men glad. När jag kom hem igår hade jag fått ett stort, knöligt kuvert. Mamma hade skickat en tröja hon vet att jag kommer att älska och ett brev. Glädjande utveckling!

Ett hemAtt ha ett hem är skönt men lite jobbigt också.

Liten, lagom följetong
I går berättade jag om den debattartikel jag och några kamrater skrivit.

Att GDs borgerliga ledarsida dammar in en hel spalt om mig med rubriken Lundgren har inte förstått gör mig rätt stolt. Mitt efternamn hanteras som ett begrepp! Se själv hur snyggt det här ovanför.

Innehållet i David Nyströms text är ganska konstigt. Men han utgår mest troligt från att ALLA fackföreningar inte borde finnas, och tycker därför inte vi förstått något när vi skriver om arbetstagares rättigheter och ändå väljer att berätta vilka fackförbund vi är medlemmar i.

Han har till och med mage att fundera på hur fackförbunden känne rinför att bli ihopkopplade med oss. David Nyström sitter alltså och tänker att aktiva socialdemokrater är paria för fackförbund. Ett mycket otäckt resonemang, som han tyvärr inte utvecklar.

Nexy up är personen som valt att kommendera debattartikeln på Arbetarbladets hemsida på följande sätt:

"Tja.. vad ska man säga? En av debattörerna är medlem av SKTF en annan av Vision. Om jag förstått saken rätt finns inte SKTF längre de har bytt namn till Vision, detta vet tydligen inte en av debattörerna. En annan skriver sig som medlem av Ledarna, förvisso är nog medlemskapet rätt, men att kalla Ledarna för en fackföreningen får en att skratta.

Debattartikeln är skriven av en samling "brödsossar" som tror sig veta mer och som vill få oss att tro deras fackliga medlemskap rättfärdigar dem att veta bäst!

Man kan ju i all enkelhet fråga varför ingen partist, medlem i ett LO förbund, skriver under denna artikel? Svaret är troligast att de duger inte!

Det är sorgligt att Gävle inte representeras av någon riktig fackföreningsmänniska i Sveriges Riksdag"

Och det kommenteraren gör är att på absolut bästa sätt exemplifiera det vi pekar ut som ett problem för partiet. Utan att personen ens verkar fatta det själv.

(Att det blev lite tokigt att SKTF blev Vision på bara ett av två ställen är trist, men bör inte avspegla sig på hela innebörden precis)

Första försöketJag ligger galet efter i trenden poppiga muffins. Men för några dagar sedan gjorde jag sådana här, som smakade frisk citron. Jag är nöjd.

Hej LO!

I dag har 16 LO-medlemmar från Gävleborg hälsat på oss i riksdagen, och vi har uppdaterat på respektive utskottsområde och hört vad de tycker är viktigt.

En alldeles lagom dag! Votering och sedan åka hemåt för annat!

Först på platsI dag var jag först på utskottet som började klockan åtta. I den här byggnaden är det vanligt att man kommer en minut innan. Jag har lite andra vanor, men försöker lära mig.

OmplåstradEfter träningen med Elin i går så bytta jag bandage efter duschen. Det gör verkligen inte det minsta ont. Men när jag tog bort och såg hur blått och jävligt det såg ut, då tyckte jag mig ana en viss smärta. Men nej. Inte alls ont. Tycker också jag är lite tuff.

Det historiska stygnet

Aldrig tidigare har någon sytt i min kropp. Det hade behövts när jag gick i trean, cyklade omkull och slog upp ögonbrynet. Men mamma tejpade och strödde på potatismjöl så jag klarade mig då. Med ett snyggt ärr i ögonbrynet som följd.

Den här gången skulle ett födelsemärke bort av kosmetiska skäl. När det inte är förenat med livsfara är sjukvården spännanade. Att få ligga ner med stor lampa i ansiktet, bli tvättad med mystiskt luktande vätskor och rysa när bedövningsssprutan närmar sig. Det absurda i att bli skuren i och inte känna något alls.

Få med sig roligt bandage hem för att lägga om mer vid behov.

För detta gjorde jag en paus i budgetdebatten.


Mona säger, vi säger

I senast numret av tidningen Fönstret får Mona Sahlin frågan Råder det en sträng moral inom arbetarrörelsen? Hon svarar:

"-Det finns en moral och den ska finnas där men den måste få förändras. Det här med utbildning till exempel. Inom arbetarrörelsen kan man få kritik för att man har för mycket utbildning. Moraldebatter blir ofta ett sätt att säga att du inte är som oss. Han/hon är inte som vi. han/hon tycker inte som vi. hon är ingen riktig sosse. det är den typen av moral som varit kvävande i arbetarrörelsen. Jag tycker mer och mer om att provocera mot den."

Och jag håller med. Tillsammans med en bunt vänner har jag i dag en artikel i båda Gävles tidningar på temat. HÄR.

Slutklämmen i den lyder:

"Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen har jobbat med frihetskampen i över hundra år, ständigt med sikte på målet att alla ska kunna bli det de drömmer om. Men fortfarande finns tendenserna kvar, att den som inte blir vid sin läst, inte hör till partiet på riktigt.

Vi är ytterst tacksamma över det slit som hittills lagts ner för att forma ett mer jämlikt samhälle. Vi är glada över att tack vare det ha fått möjlighet att studera och ta sikte på det vi vill göra. Vi hoppas att ni som gick före är precis lika glada för oss och det vi gör som vi är för allt ni har gjort för Sverige och för oss.

Vi vill fortsätta arbetet för ett jämlikt Sverige där människor får många möjligheter. Vi önskar att alla som ännu inte tagit steget in i Socialdemokraterna ska göra det. Utan att känna att man tillhör fel typ av yrke eller har fel bakgrund. Det som förenar oss medlemmar i det socialdemokratiska partiet är visionen om att ett ännu bättre samhälle för alla är fullt möjligt!"

Äntligen lite användning för regnkläderna

I dag har det regnat. Oj, vad det har regnat. Det tycker jag mycket om!

Stor användning för regnkappa och allväderstövlar.

Fram och tillbaka till olika saker.

Avslutade kvällen med att träffa en väns kärlek. Sådant är alltid kul.

SöndagsläsningDen här kom i fredags. I kväll ska jag läsa den så ordentligt jag orkar. Har bläddrat igenom bilagan om jeans som följde med. Jeans, ridbyxor och folkdräkt är det snyggaste som finns.

Blesa och jagI dag fick jag rida på Blesa. Otroligt söt, liten häst. Pigg och glad!För Ahmed som red tedje gången i sitt liv gick det alldeles utmärkt. Han fick mycket beröm.

I dag blir det hästar

Om några timmar ska jag rida islandshäst på det vanliga stället. Det känner jag mig mycket laddad för! Så klart!


Inte helt rättI artikeln som är i Arbetarbladet i dag om gårdagens paneldiskussion är alla citat från mig i texten rätt. Men rubriken, rubriken ... Det var Ida som sade det. Jag hade aldrig uttryckt mig så.

Snyggt


Anar jag en förkylning?

Hoppas innerligt att det inte är så. Kom hem från bion vid midnatt och kände mig då lite slapp. Sov kanske tio timmar. Kändes bättre. Gjorde en löprunda. Känns sämre.

Om 2,5 timme ska jag sitta i en panel om arbetarrörelsens framtid. Därefter en 40-årsfest. Det är bara att hålla rak rygg.

Saknar naturvetenskapenBehövde ett block för att skissa upp min auppdrag i höst och ryckte fram ett gammalt ur lådan. Där fanns mina anteckningar från kursen "Djuren och fysiken". Jag gillar inte ens fysik, men shiiiit vad jag saknar det här AKUT JUST NU!

Regler. Klart och tydligt. Formler.

Det här är vad jag är


Mamma gör riksdagen
Varför blinkar alltid någon?Annars är det ju riktigt snygga tjejer som tänkte öppna riksdagen.

Ett försök

I dag ska jag göra ett försök att öppna riksdagen. Upprop om en halvtimme!

OM två timmar anländer min mamma till Stockholm och ska vara med på själva öppnandet. Spännanade va?!

Bra lärare

I dagens Arbetarbladet finns en artikel med rubriken ”lärarnas skicklighet avgörande”. Den säger typ det jag brukar säga då. Och sånt känns ju bra i hjärtat. Lärare är väldigt olika och inte alla är bra. Det räcker med att ha gått i skolan för att veta det. Trots det är det aldrig någon som lärarfacken pratar om, att det är lärarnas skicklighet som är avgörande. Det är inte pengar som främst är den avgörande faktorn för hur skolor lyckas. Per-Arne Andersson från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) säger ”Istället måste skolorna höja den allmänna nivån. Lärare behöver samarbeta mer, och skolorna måste våga låta de skickligaste lärarna ta ett större ansvar”.

Det är självklart rätt. Men om det bara fanns skickliga lärare skulle inte rektorer hela tiden förlita sig på ett antal, och resten kan glida runt. Så sparar skolan pengar allra bäst tror jag, genom att bara ha skickliga lärare anställda. Lärare som gillar unga och undervisning.


Alla nyanserna av grått

Väldigt höstigt väder i dag. siktar på snygg sol i morgon för att matcha min gula klänning. Min mamma ska följa med riksdagens öppnanade och hon ska ha grönt. Grönt + Gult = Sant

I dag är det arbetsdag för S-gruppen i Justitieutskottet och vi ska hålla hus på Rönneberga. Jag har aldrig varit där förut. Roligt blir det i alla fall och jag har noga studerat dokumenten och noterat frågor och förändringsförslag i kanten.

Jag är sjukt nöjd med mina kamrater i utskottet. Var och en av dom är en riktigt rolig och kompetent person.

Inte är de gråa heller.


Första träningstillfället med brädan

Jag väntade tills det blev mörkt. Valde sedan en promenadväg nära hemmet. Ungefär  400 potentiella hushåll som kunde kolla på mig, men de kollade väl på Idol eller nån annan skit. Fast jag tror att jag var bättre underhållning i kväll.

Under en kvarts tid rullade jag fram och tillbaka, upp och ner. Ramlade inte en gång. Lärde jag mig nåt? Absolut. Jag lärde mig hur jag ska fördela vikten när jag rullar, och att brädan då måste vara lite framför mig och att jag ska stå lite bakom mitten.

Sedan ringde Elin och då lärde jag mig att det går bra att sitta på brädan när jag pratar i telefon!

Vet ni varför jag inte började åka när jag t ex bodde i Norrala? För det fanns ingen asfalt!

Konsumenttips

- Glöm inte att klacka om vinterstövlarna innan det är för sent. Kostar typ en hundring och de blir som nya med lite skokräm på också.

- I disken på Coop Söderhallen finns en asgod mangojalapenjomajjo. Gul. Köp den på lösvikt.

- Behöver du nya sneaks? Underbar service på Sneakersnstuff. Jag köpte två par på rea (handlar nästan bara på rea). Nu behöver jag inte köpa nya sneaks på minst tre år är min beräkning.

Den här klyftan

Den finns en uppenbar klyfta mellan gruppen äldre och gruppen yngre. Den kände jag av (igen) igår på medlemsmötet med Socialdemokraterna i Gävle.

Vi hade besök av Arbetarbladets ledarskribenter Anna Norling och Jenny Wennberg som på ett mycket bra sätt berättade om hur de arbetar med ledarsidan, och så lite generellt om hur en tidning arbetar och vad som är nyheter. De är otroligt duktiga båda två och läsvärda varje dag!'

Men. De äldre tycker på allvar att det enda rätta sättet att läsa en tidning är i pappersform till kaffet. Nätet går bort. Med argumetet, när ska man hinna?

Det är också samma argument till varför allt som händer med en dator (eller smarta telefoner för de som gått steget längre) är dåligt. Mejl tar för lång tid att öppna och är bara färger som hoppar (sagt på ett tidigare möte) och Facebook är man inte sugen att lägga till fler än barnbarnen på.

Att ens prata om fenomen på internet är att vara oförskämd och prata över huvudet på folk.

Det är kanske naturligt att det blir så här, men sorgligt. Hur ska vi förklara att internet inte tar tid, utan underlättar? Att jag aldrig har hade haft tillgång till så många kontakter och nyheter om internet inte funnits? Och att jag gör istället för annat. Inte som något utöver ... att läsa pappertidning och prata i telefon och skriva papperbrev antar jag åsyftas. Fast jag gör allt det. Utom att ringa så mycket. Det väljer jag ofta bort.

ÖverraskningIbland kan överraskningar vara bra! När de är bra!

På mitt skrivbord stod ett ljusblått hjärta med fina presenter och så trevlig hälsning! Tack!

Ganska lättledsen

Jag tipsade en bekant om att inte missbruka "svara alla"-knappen. Hur ledsen är det egentligen rimligt att bli för det?

En chock verkligen?


Det visar sig vara stora problem med att en skolbibbla för barn upp till år 5 innehar en bok för just barn, som handlar om det kvinnliga könsorganet. Om boken inte finns där, var ska den då finnas? För inte kan det väl handla om att just snippor är lite hemligare än snoppar? Jag kan bara konstatera att vissa är mer lättchockerade än andra.

Klippt ur GD:s artikel
Linda Westberg är mamma till en flicka på Brynässkolans lågstadium. Hon blev inte alls glad när hon fick veta att barnen kunde låna Lilla Snippaboken på skolbiblioteket.

– Jag fick en chock, jag trodde inte att det fanns sådana böcker där, säger hon.Ser ut som en riktigt otäck porrbok?!


Morgonledsen

I admit, jag avskyr varje tidig morgon. Allt före halv åtta är tidigt. Trots det har jag nästan alltid behövt gå upp halv sju eller tidigare, utom när jag pluggade på högskolan. Och då menar jag från högstadiet. I dag var det dags att ta 7.06-tåget till huvudstaden. Dundrar fram just nu.

I ångesten över detta så har jag vaknat till hela natten. Och vad sent det blir ljust nu! Ingen överraskning att det händer, men jag gillar det inte. Tänk om nu blir en av de som kommer att säga att jag är höstdeprimerad ...

Botemedel: åka skateboard (Eller lära mig stå på, skrapade upp armbågen mot lägenhetsgolvet i går), sova i tid på kvällen, höstpromenader.

Nu frukost.


Jag har en egen bräda

Det är stort. Lika snygg som den jag visat bilder på tidigare. Trevlig Max som hjälpte mig i butiken. Måste ha hjälm på.

Skakiga ben

Efter det här PT-passet är benen både skakiga och stumma. Intressant upplevelse. PTn har rätt när hon säger att man klarar mer än man tror. Jag klarar alltså mer än jag tror. Men det blir väldigt konstigt i kroppen efteråt.

Jag sade inte heller till henne att jag vid ett tillfälle höll på att spy upp lunchen. Eftersom det inte hände kunde jag bespara henne det.

Det är måndag

Det känns skönt. Det händer ytterst sällan roliga saker på söndagar. Söndagar, som inte är mina födelsedagar, gör mig alltid på dåligt humör.

Men nu är det måndag och klackarna i taket igen. Två planerade möten av längre karaktär. Ett PT-pass. Inköp av skateboard. Perfekt.

Spännande insändare IIFrån gårdagens Aftonbladet. "Rimlighet" tycker att en viss mängd gift ska vi tolerera. Det känns så stenålders att författa något dylikt, när vi vet det som står nedan. Mår illa när vuxna röker när de är i närheten av barn. Eller inte tvättar sig och byter kläder efter att ha rökt och sen gullar med barnbarnen. Att komma hem till rökare som röker inomhus är rätt vidrigt. Jag har inte vant mig, efter att ha vuxit upp på det sättet. Tvärtom är ilksan för att vuxna utsatt mig för det större.

Följder av passiv rökning

Passiv rökning är generellt sett när man inandas röken från cigaretter som rökare har andats ut. Till skillnad från röken direkt från cigaretter kan röken man får i sig i andra hand vara osynlig, och finnas kvar i luften i upp till 2,5 timmar. Effekten av passiv rökning liknar de man kan ådra sig om man själv är rökare, och anses vara mycket skadliga för ickerökare, i synnerhet hos barn. Passiv rökning har bidragit till ett höjt dödstal hos både vuxna och barn, och ökar risken för att man ska drabbas av andra sjukdomar relaterade till rökning. Dessa risker har bidragit till att rökning i dag är förbjudet på många allmänna platser.

Vad kan passiv rökning få för konsekvenser?

När du röker en cigarett får du i dig upp till 4 000 skadliga kemikalier. Man kan som ickerökare få i sig samma 4 000 skadliga kemikalier genom passiv rökning. Efterdyningarna av passiv rökning kan vara så pass grava att de kan jämföras med de man riskerar att drabbas av om man själv är rökare. Som ickerökare löper man förhöjd risk att drabbas av:

  • Hjärt- och kärlsjukdomar och skadliga effekter på cirkulationssystemet, som i sin tur kan leda till att man höjer risken att drabbas av hjärtattacker eller andra hjärtsjukdomar.
  • Cancer - passiv rökning förhöjer avsevärt riskerna att man drabbas av cancer. Cancerformer som associeras med passiv rökning är lungcancer, bröstcancer hos kvinnor, njurcancer och hjärntumörer.
  • Lungsjukdomar, så väl som problem med öron, näsa och hals. Allt från astma till svår hosta, andningssvårigheter och täppt näsa.
  • Gravida kvinnor kan drabbas av för tidig födsel eller att barnet har för låg födelsevikt. Passiv rökning kan även påverka fostrets utveckling negativt.

Effekterna som passiv rökning har på barn

Även om passiv rökning kan få allvarliga konsekvenser hos alla, är de särskilt allvarliga för barn. Detta beror på att barn ej är färdigutvecklade, och är i och med detta inte lika resistenta mot passiv rökning som vuxna är. Barn löper förhöjd risk att drabbas av följande:

  • Astma
  • Störningar i utvecklingen samt inlärningssvårigheter
  • Lunginflammation
  • Öroninfektion
  • Plötslig spädbarnsdöd

Konsekvenserna som passiv rökning bär med sig är lika skadliga som de man utsätter sig själv för om man röker i första hand. Varje gång du tänder en cigarett utsätter du inte bara dig själv för alla skadliga kemikalier, utan också alla i din omgivning.


Spännande insändare IFrån gårdagens GD. Slutklämmen på insändaren där mer belysning i stan önskas är så spännanade att jag får rysningar?

Att MAN valde att bygga kuststaden så långt ifrån kusten ... Vilka var det egentligen? Var det några nu levande människor som "planerade dåligt"?

Är det därför någon som nu borde känna "jag ska göra det här lite smartare nu"? Eller är det så att de som först flyttade till den här lilla bukten är stoft sedan länge?

Och så underskriften, Statligt anställt. Jag förstår att när man skriver så idiotiskt formulerade insändre är det klart man behöver vara anonym. Det är ju annars väldigt kontroversiellt att önska mer belysning ...


Svettig efter pingisI går spelade jag pingis på fritidsgården. Då blev jag svettig, men shit vad kul det var.

En del av Gävle, höstsoligt Brynäs


Maria, magisk

I söndags fick jag en bok i present av Tommy. Den här. Han sade att jag borde läsa den. I dag läste jag den. En olycklig kvinna börjar rota i släktens förflutna och parallellt berättas historien om de två kvinnor som utgör huvudrollerna i historien. Det som gör att jag gillar boken är flera saker. Självklart språket. Att det utspelar sig i början av 1900-talet då mycket otäckt men också spännanade hände. Den inbyggda samhällskritiken både mot patriarkatet och mot klassamhället. Den fina sammanvävningen som stärker det vi oftare borde tänka på, vi kanske lever nu men vi är någon annas historia. Hur ska vi förvalta det?

Trodde inte jag hade läst något av henne tidigare, men det hade jag. "Busters öron", också en fantastisk bok. Nu ska jag läsa alla hennes andra. Jag minns verkligen inte alla böcker jag läser, men vissa bär jag alltid med mig.

Feed the rick, eat the poor
I dag har jag hängt på fritidsgården Brynjan som i dag hade invigning av sin inomhus skatepark. Så grym grej. varje gång jag är nära en skateboard känner jag att jag vill åka. Fattar inte att jag aldrig börjat. Nu måste jag. och det är en sån här bräda (enligt uppgift från ett Gävle-märke!) jag ska ha.

Gjort på en fredag

Först var jag i Ockelbo. Det kan man läsa om HÄR. Där träffade jag också på den här hjärtsvampen:

Sena eftermiddagen har jag varit på första träningen hos min PT. Jag tycker själv att det gick rätt bra och jag är nöjd, särskilt över att hon sade att jag var smidig. Det vet jag ju, men skönt när någon annan säger det. Bra känsla in i helgen. Men det blir mer åka i morgon!

Politisk grafittiGrafittiväggen innehåller nu politiskt motiv. Det här hiphophelg i Gävle nu! Det känns i luften.

TuffareDet låter (ännu) tuffare på engelska.

Flygplatsen i AmsterdamSolrosor piggar upp vilken dag som helst.

Nästa kaptiel i "Elin gör roliga saker"Gävle Ryttarsällskap hade i kväll ett extra årsmöte. Jag hade äran att vara mötesordförande. Över 70 medlemmar kom och vi betade av ett gäng viktiga frågor. Snacka om bonus att kunna spana ut över ridhuset i lugnare stunder. Jag är så glad över att få träffa så mycket roliga människor, och se så mycket roliga verksamheter.

Nästa år har de enligt skylten jubileum igen. 60 år!

Alla namnskyltarnaHär är vi i Luxemburgs parlament och träffar deras justitieutskott. Vi talade en del om hur det är att vara ett av de små länderna i EU.Här är vi i EU-domstolen. Dit kan man anmäla fall där man inte är nöjd med de nationella domstolarnas utslag. Typ.Här träffar vi Luxemburgs justitieminister Mr Biltgren. Det är han till vänster. Han ska slåss för att homoäktenskap ska jämställas md heteroäktenskap. Känns bra.Här är vi på Eurojust i Haag.Vi käkade lunch på Eurojust och jag satt bredvid ders vice ordförande, en kvinna från Belgien. Hon hade hårsnodd av päls. Grät inombords.På Europol som var vårt sista besök innan hemfärd fick vi inga namnskyltar. Det gjorde inget för det var en grymt bra föredragning av verksamheten i alla fall.

Kolla vad jag har!


Nej, könsroller är absolut inget vi skapar!Flygplatsen i Amsterdam. Rubriken var ironisk.


Luxemburg/HaagHär är en bild på mig (lovar, det är jag fast man knappt ser) utanför Luxemburgs parlament.

Hur kan den här resan sammanfattas på det mer vardagsnära sättet?
Ingen protein i min mat, bara kokta morötter.
Ingen möjlighet att se städerna där vi var då schemat är tight.
Jag och Anna höll på att skrämma ihjäl en stackars holländsk kvinna i regnet.
Det ÄR tråkigt att åka buss fem timmar Luxemburg - Haag med stopp på bensinstation i Belgien.
Ett fint hotell där rummet var kallt, ett mindre fint hotell där jag sov mycket bättre.
Räkna inte med att de tar VISA i Haag, och stoppa upp en lång kö.

Och nu, en lång väntan på Arlanda på ett tåg. Så glammigt är det.

Återkommer med PK-redovisning.

Väskan ute på egna äventyr

Självklart är den en skräck detta med att väskan inte ska komma med till resemålet. Ingen vill känna sig som Stig-Helmer. Så när det nu händer mig första gången någonsin är det skänt att det drabbade åtta utskottsmedlemmar till. Och att olika personal fixade med detta åt oss. Väskorna hade delat upp sig i två grupper och varit dels i Frankfurt, dels i München innan de i två omgånger ankom hotellet. Fick min levererad till rummet strax efter klockan 23. Kärt återseende, bland annat eftersom datorn låg i den.

Vad gjorde vi när siutationen stod klar för oss? Jo, det ordnades så att vår busstransport tog oss till ett shoppingcenter för 30 minuters möjlig shopping av nödvändiga saker OM väskorna inte behagade dyka upp.

Här kom problemet, jag behövde deo och ansiktsgrejer och på denna korta tid fanns inte möjlighet att hitta icke-djurtestade produkter. Alltså brott mot löfte, av nöden tvungen.

I kväll har vi varit ute och käkat pizza och hängt lite i hotellbaren som var fin men allt kändes sunkigt eftersom det inte finns rökfrihetsbeslut för besökare här. Äcklig påminnelse om hur det var hemma förr i tiden.

Också lyssnat på de klassiska argumenten kring åldersgränser för alkohol. Så klassiska, men varje person som yttrar dom tror att de är först på bollen -Ahmen, man får ju gifta sig när man är 18 ju!

Nu ska jag sova och ömt smeka med handen över sängklädernas härliga struktur några gånger. Så är det att vara taktil.

I morgon är det bland annat signering av den gyllene gästboken och träff med justitieministern i Luxemburg innan vi på kvällen anländer Haag.

Borta en liten sväng

Är på väg på en så kallad utskottsresa. Justitieutskottet åker till Luxemburg och Haag och besöker Europol och Eurojust. Två nya länder för mig! Och definitivt besök jag inte gjort tidigare. Mår illa vid tanken på att snart sitta på ett flyg.

Från Norrala till GävleMormor har den här sköna i sin bil. Jag tror hon har haft den alltid, och hon är alltid redo att rycka ut. Skjutsade mig till tåget gjorde hon.Min packning väntade på tåget. Moppen med diverse blomster nedpackad i hinken till exempel.Fick den här underbara, författad av en av mina idoler, av min syster Lina. Passade på att hastläsa den på tåget. Bästa boken på länge.


Tvådelat var bra

Vi har spelat det fantastiska spelet "Kampen mellan man och kvinna", som jag fick i present. Upplägget är att tjejerna får frågor om "pojkars områden", dvs alkohol, fotboll och naturvetenskap. Männen får frågor om underkläder, skavller om kändisar och inte så mycket mer. Stört upplägg, och inte helt klockrent i en grupp med sjukt jämställdhetsmedvetna människor. Just därför också så kul.

Vi passade inte in i den förväntade "mallen2. En man tog allt skvaller, kvinnor tog sport och naturvetenskap. Ingen tog alkoholen. Typ.

I morgon är det vida världen som gäller. Ska försöka sova soft.

Tror på tvådelat

Jag är barnsligt förtjust i att fylla år. Det gör jag i dag.
Började dagen hemhemma, praktiskt för att träffa släktingar. Och skönt att vakna upp med usikt över hästarna och kvigorna.

Nu har jag åkt hem med min mopp, och snart är jag redo för anstormningen av vänner hemma.

Det är annars problemet att när alla kommer samtidigt hinner man inte rå om varandra. Det vill man ju!

Stor kram till er på min dag!

Ich bin in BollnäsKamrat Brockman fotade mig när jag höll ett kortare anförande om begreppet "värdeburen tillväxt". I dag kör jag lavendel-style och är lila ända till skorna. Som skaver.

Den här undersökningen ...

... som kom i veckan, den som säger att männen gör mycket mindre hushållsarbete än kvinnorna och som vi inte förvånades alls över.

Den visade också att av den så kallade fritiden tittar folk skitmycket på TV. Inte heller förvånanade.

men det är det jag brukar säga när folk säger sitt tröttsamma "att du hinner" "du gör så mycket". Japp, jag kollar inte så mycket på TV som enda syssla. Det skulle tråka sönder mig, eftersom det är ont om grymma dokumentärer de gånger jag har tid att kolla fokuserat.

Det är hela lösningen.

Jag gör inte så mycket hushållsarbete heller för att kompensera för gruppen kvinnor.

En del av Gävle, Fullriggaren
Bara miniSåg den här förut. Fanns den i vuxenstorlek? Absolut inte. Surar fortfarande.

Stora som husJag skulle lite oskyldigt göra några kladdkakemuffins. De blev giganter. Vet inte om de ryms i kylskået till på söndag. Det blir ingen tårta kära vänner, det blir de här med grädde och bär. Tror ni står ut.

Stockholm igen då

Hänger lite i SJ-loungen och lägger sista näven på förberedandet av snacket jag ska göra om 35 minuter. Som vanligt är det en absolut majoritet (90 procent) av män här.

Konstaterar att jag hatar att gå upp på morgonen. Hatar att det är "finare" att vara en morgonpigg människor som berättar att de dricker kaffe halv sex och ser soluppgången och sedan tar en promenad.

Jag skulle vilja vägra att gå upp för eklockan 09.00 någon morgon. För jag vill hellre vara vaken riktigt länge.

Självklart går jag alltid upp. Att sova över, att komma för sent. Jag försöker att inte syssla med sånt. Det är för amatörer.

Att inte bara vara tacksam

I helgen hade vi en träff för unga socialdemokrater och talade om de olika uppdragens villkor. En av de saker som sades var att unga människor inte ska vara så förbannat tacksam över uppdragen att man aldrig vågar eller vill ifrågasätta baksidorna.

Just nu känner jag att det är en baksida att en stor del av riksdagsupdraget utförs i Stockholm. Jag lider självklart inte att behöva ta mig dit och vara där, men jag tycker inte det står på plussidan.

Det känns segt men jag hoppas det ger sig.


RSS 2.0