Olika skäl

Det finns olika skäl till varför jag somliga kvällar blir uppe ganska länge.

Det händer att det är för att jag druckit för mycket Pepsi Max och blir speedad. Det är lika dumt och ångerfullt varje gång, men soft under tiden, tills jag ligger med huvudet tryckt ner i kudden och undrar varför hjärtat slår så fort.

Det händer att det är för att jag läser en riktigt bra bok som jag vill leva resten av mitt liv i.

Det händer att det är kärleken, oron, TV-program eller smsande.

Det har tidigare aldrig hänt att det är oron för hur jag ska klara morgondagens löptest. Men det gör mig till en mer erfaren människa. Både den här kvällen, och själva löptestet.

Fakta om Finland



Nyligen läst ut den här lilla, läckra skriften. Loe är en av mina favoritförfattare. För att han är helt skruvad. Det är det som är grejen. Inte mycket av själva innehållet lever kvar i mig från hans böcker, mer än möjligen älgen Bongo men så är jag ju väldigt förtjust i djur.

Det är han mycket spännanade grepp, som gör det galna till det normala jag tycker om. Jag förstår om många vägrar läsa just den här efter fem-sex sidor. Men jag läser allt, och funderar över hur en till synes frisk människa producerar den här spännanade textmassan.

Fast vad är sjukt och vad är friskt egentligen. Det spelar kanske inte så stor roll.

Watkins, grönt


När en stad blir en instutition



I nyhetsbrevet från Europaportalen ser rubriksättningen ut så här. Det är lite roligt.

Vad är en politiker?

Från Wikipedia:

Det går att kategorisera politiker i två fack, yrkespolitiker och fritidspolitiker.

Yrkespolitiker har politik som sin huvudsakliga sysselsättning och får då också sin försörjning från sitt politiska uppdrag eller arbete. Bland valda yrkespolitiker finns exempelvis ministrar, riksdagsledamöterr, landstingsråd och kommunalråd.

Inom kommunal och landstingskommunal verksamhet är de allra flesta politikerna så kallade fritidspolitiker. En fritidspolitiker har sin huvudsakliga sysselsättning utanför politiken och sköter följaktligen de politiska uppdragen på sin fritid. Exempel på fritidspolitiska uppdrag är ledamot av kommunfullmäktige eller ledamot av en kommunal nämnd.

Upprepade gånger, både här och där, blottas en enorm okunskap om "politiker". "Alla" verkar tro att politiker faller under kategorin yrkespolitiker, dvs de som har politik som huvudsaklig sysselsättning, som jag själv just nu.

I fredags visade det sitt fula tryne när jag och en fritidspolitikerkompis som haft uppdrag i nämnd i Gävle i ett år, valde att dela på ett möte om en verksamhet som håller till på ett begränsat område i GÄvle. Eftersom han också är ordförande i S-föreningen (helt ideellt) där tog han ledigt från sitt arbete för att kunna närvara. När han ställer en fråga på mötet berättar han att han är politiker i kommunen men inte väldigt insatt så därför ställer han lite grundläggande frågor.

En annan person uttrycker sig då senare "det är väldigt anmärkningsvärt att en POLITIKER inte har full koll på den här verksamheten!". Underförstått att politiker är ju sådana som har massor betalt för att ha full koll på allt och helst tycka lika som alla just därför. Min tolkning i och för sig. Min vän kände sig därför manad att svara på det med att också berätta att han just tagit ledigt för att göra det här på sin fritid ... Så fult liksom!

Alternativet till att ha politiker, vanlig människor som axlar politiskt ansvar, vad är det? Och på vilket sätt är det bättre? Just tell me.

Sluta förakta människor som lägger hela sin fritid på att jobba för, det de tycker, är ett bättre samhälle.


Det är lätt att gilla löven


Vecka 44

Visst klingar det lite magiskt?! Lite höstlovsaktigt. För andra! Det var många unga på stan som annars skulle ha varit i skolan. Släpp dom lite fria, det är rät!

Jag har varit på partiexpeditionen och avhandlat viktigheter och därefter haft en snabbvigsel på Stadshuset.

Checkar mejlen out och svarar på mejl från haschliberaler (visste du att cannabis botar cancer!!) bland annat.

De digitala möjligheterna, älskar doodle

Jag har inte en digital kalender. Jag använder verkligen en ålderdomlig variant med papper och blyertspenna.

Däremot gillar jag sådant som verkligen underlättar, och en sådan funktion är att hitta möjliga mötestider med människor med doodle. Doodle.com VI pratade lite om det i dag, på grejen om sociala medier jag var på med min gamle vän Erik.

Detta redskap började jag använda under året jag jobbade på UNF. Massor av människor med smockade kalenderar, försök dra ihop fem av dom vid ett tillfälle genom att ringa och mejla. Tar tid, är svårt.

Doodle är så genialt. Jag bollar upp alla tider möjliga och en länk går ut till de jag vill träffa. De klickar i när de kan och allt blir så tydligt så tydligt. Inte en massa mejl att hålla reda på.

Har förenklat livet lite i alla fall.


Första vigseln på ett tag

Det var ett tag sedan jag höll i en vigsel nu, inte sedan sommarvärmen var här. Jag har helt enkelt inte haft några förfrågningar när jag har haft möjlighet. Men vigseln i eftermiddag var planerad sedan länge. Att en vigsel är fantastiskt kul för att alla är snygga och glada är ett faktum, och det här var inget undantag!

Har tre stycken till inbokade innan jul!

Gott humör sedan med in i lördagskvällen. Har en del pyssel att göra, men vill mest softa med småsaker.

Budskap på pengaautomat i Gävle


Lottförsäljning

I dag har jag tillsammans med en partikamrat i Brynäs S-förening sålt lotter  på Coop. Det är ganska roligt. Nu hemma och laddar om för dagens vigsel.

Då var det dags

Dags för fredagskvällstvätt! Grymt bra grej. tråkigt vara sysslolös.

As if that ever happens.


Zana har en poäng



när hon svarar på frågan om vad som skulle kunna få ungdomar att dricka mindre.

Prime lockar


Allt fix

Håller på försöker reda upp en del praktiska problem. När detta inkluderar teknik är det alltid en klump i magen på mig!


Jämställdhet och hemmafruar och ilskan



För snart en vecka sedan publicerade en kvinnlig moderat en debattartikel som jag fotade av och som kan läsas HÄR. 

Jag reagerar så sjukt hårt på det här. Ett konstaterande att kvinnor drar största lasset hemma. Men med slutsatsen att detta inte ska delas, istället ska andra kvinnor komma hem och städa istället för att mannen i familjen ska behöva ta något som helst ansvar (annat än möjligtvis betala sig fri) för sina skitiga strumpor och framavlade barn. Andra kvinnor? japp, möjligen invandrare. Hört ett otal centerpartister och moderater vara väldigt tydliga på den punkten, RUT-jobben är bra för då får kvinnor och invandrare jobb. Slutsatsen är enkel, män ska inte städa eller göra sådant som anses vara sammankopplat med skit (var är de i vårdyrken som kräver tunga lyft och som män är mer anpassade för? Ingenstans!). Även Polfjärds artikel styrker detta.

Det finns hur mycket statistik som helst på det här. Kvinnor gör hemarbetet. Kvinnor vårdar barn. Män är jävligt risiga på att ta sitt ansvar. Ville de så gjorde de ju det. På alla andra områden kan de ta för sig oavsett om de får eller inte.

I går kom då diskussionen om att kvinnor vill bli hemmafruar. Låt mig citera ytteligare ett twittercitat
från Torehammar som du t ex kan höra i P3 "jag vet, gårdagens nyhet med #hemmafru å alla har väl redan sagt det: men familjelivs läsare?! dom som får flashback att verka sansade?!

SVT körde alltså ut nyheten om att kvinnor vill bli hemmafruar baserade på en enkät på sajten Familjeliv. Liksom inbyggt i att de som inte tänker att familjegojsande och bajsblöjor är fantastiskt inte finns där. Och typ inga män, varför det är ointressant att fråga män. En jävla sörja alltså.

Man får använda sina bästa ögon för att uppmärksamma att det var nästan 68 000 som fick frågan och 9500 som svarade.

Intressant stycke:

"Catrin Lundström tror dels att det beror på glamouriseringen av hemmafrun i media, som i Hollywoodfruar där hemmafrun är mer som en arbetsgivare som lever lyxliv. Dels tror hon att arbetsmarknaden för unga kan ligga bakom.

 
-Som det ser ut i dag får man kanske ställa dåliga arbetsvillkor mot bilden av den glamourösa hemmafrun. Men jag är lite förvånad att det var så många även i äldre åldrar. Då tänker jag att man skulle se hur beroende man är av pensionsinkomster och liknande, men människor kanske är så osäkra på sin pension i dag att det inte spelar någon roll."

Kan det spela in att mammor redan i dag jobbar så mycket i hemmet att de tycker att de lika gärna kan bli hemmafruar?

-Det tror jag absolut. Jag har gjort intervjuer med utlandsboende kvinnor som blivit hemmafruar. Och det de säger är att om man ändå jobbar dubbelt så kan det vara skönt att bara ägna sig åt ett arbete."

Texten talar liksom för sig själv. Det är oredan hemmavid med jämställdheten som orsakar massor av problem för kvinnor på arbetsmarknaden. Inte bara den kvinna som går ner i deltid (eller inget alls då) för att serva man och barn. Utan alla kvinnor eftersom vi bedöms kollektivt och arbetsgivaren vet att vr och en av oss i barnafödande ålder är en potentiell jobbsabbare eftersom vi kan komma att vara borta från jobbet under skitlång tid. Män bemöts inte så för de skiter i ungen och jobbar på. Om jag generaliserar, men också om ni tittar på siffror för föräldraledighet och vabbande.

Och vad händer. Vi kvinnor förstör för oss själva och för barnen. Vi blir utan pengar, pension, inflytande, kvinnlig aperspektiv i allt viktigt som görs på "toppnivån". Och så det krassa, när karln lämnar oss för någon yngre och roligare så har vi nada kvar av pengar eller möjlighet till bra jobb. Tacken för att vi ställer upp. Och så ska barnen bo med ensamstående mamma med liten ekonomi och så! Barnfattigdomen.

Tweetcitat från Glitterfittorna i går:
Mormor var hemmafru. Mamma har berättt hur hon ibland fick be morfar tills hon grät om pengar för att köpa mat. Så jävla förnedrande.

En annan men viktig aspekt, att bli av med makten över sitt eget liv.

Jag blir så förbannad. 2011. Liten bit på väg jömfört med 60-talet. Men liten bit är vad det är och vi har oss själva och nästan hela världen kvar innan det är ett rimligt alternativ att födas med könsorganet på insidan istället för utsidan.


Alex Schulman säger sanningen

Det här twittrade Alex i går: "Vill kräkas vilt när jag läser hur människor beskriver sina vänner som BÄSTA eller FINASTE. "Bästa Klara kom med kaffe", uäääääh, KRÄKS!!!"

Jag håller med. vet att jag sveptes med för något år sedan när det här blev ett sätt att uttrycka sig om allt och alla på sociala medier. tog mitt förnuft till fånga rätt snabbt och slutade med fjanteriet. Ser dock att det lever och frodas. Alex ser det också och vi mår illa.

Påminner mig om att mormor när hon läste igenom min blogg reagerade på att jag använt det i något sammanhang. tycker hon det är löjligt är det med stor sannolikhet löjligt.

Bäst i Nöjesmix



Sara Hansdotter-Mårtens är absolut bäst i Gävles gratistidning Nöjesmix. Vi tycker inte alltid likadant, men så är livet. Det bästiga ligger i att hon alltid levererar jävligt roligt och liksom pricksäkert. Och då blir jag extra sur om jag inte tycker lika men hennes argumentation är övertygande.

Här är vi helt överens och det känns fint. Kolla gärna in hennes blogg.

Läkemedelssassisterad missbruksbehandling

Inledde morgonen noll åtta noll noll med att bevista ett morgonseminiarum om läkemedelsassisterad behandling.

Jag har hängt med någorlunda i utvecklingen och debatten utifrån olika roller. De senaste åren har det hänt mycket på området och i dag finns fler aolika läkemedel och flera program som visar goda resultat.

Men även den här morgonen svajade svaren när det handlar om områden som dödsfall i programmet, läkemedel som smiter ut från programmet och då blir olaglig narkotika på gatan, alla de som skapar ett direkt beroende av den narkotikan utan att ta "omvägen" via heroin, hur länge man står på behandling, ersättandet av en drog med en annan och så vidare.

Inledningen på passet med generellt tal om beroende är mycket intressant. Känner mig nöjd över att förstå hjärnans belöningssystem och uppbyggnaden av nerver (tack biologikurser), men också i lätt förvirring över hur vi ska bemöta ALLA typer av missbruk. Till synes oskyldiga beroenden som baserar sig på basala behov, som mat, hur behandlar vi egentligen det? Tja, med magsäcksoperatiner i dag. Med stora risker. I stället för en PT till alla som behöver det. Den snabba och enkla vägen.

Frågan är om läkemedelsassisterad missbruksbehandling inte också är en form av "snabb väg". Hade vi ett samhälle och en kultur där olika former av droger inte existerade för att söka kickar och kul skulle allt se väldigt annorlunda ut. Problemet är alla de som anser sig "inte ha problem" och bara super och ramlar och slår upp pannan, eller bara super och är otrogna eller bara super och kör lite bil. Ganska många av alkoholkonsumenterna alltså ... nu formar vi samhället efter deras "behov" och efter företagens vilja att tjäna pengar på detta. Vad gäller alkoholen. Men marknaden för narkotika för att finansiera annat är också enorm, om än illegal.

Givetvis är det här helt olika saker men ändå sitter de på samma tärning typ. Beroendeproblematik generellt är ett problem. Att förebygga problem ett annat och att bota uppkomna problem ett tredje och kan egentligen inte diskuteras i samma andetag.

Men om vi ändå tog oss tid att snacka om hela kedjan skulle vi raskt inse att det knappt blev en länk om vi sopade bort människors behov av att droga sig för att känna något . Eller för att fira eller sörja. För att kunna umgås eller stå ut med ensamheten. För vad som helst egentligen.


Den här träningen

Hårt och tufft pass i går.
Hårt och tufft i dag, så hårt det blir utan PTn vid min sida.
Svettades floder. Storfloder, inte små.
Nu är jag så ledbruten så.
I morgon blir det inte gym utan någon annan kondition.

Lösenord!

Menneh! Jobbigt att byta byta byta.

Snart ska tränas! Efter en långt dag av diverse möten.

Förmöte

Just nu har vi lite förmöte inför Justitieutskottet i dag. Det blir roligt! Bland annat kommer Erna Zelmin-Ekenhem som är generaldirektör för Rättsmedicinalverket.

Besök i Söderhamn



I dag var jag i Söderhamn över dagen för att prata om skolan med Seniorföreningen. Det var mycket trevligt och som bonus hann jag äta lunch med mamma och hon följde också med på träffen. Alltid roligt att prata om saker jag brinner för.

Jag har vinterjackan nu. Aldrig, aldrig jag fryser i världens bästa jacka. Ni vet, jag har snackat om den för. tenson Himalya. För den som vill vara både snygg och varm!

Härligt väder i dag igen. Kallt och sol!

En del av Gävle, Bergsgatan


Svart bara en gång

Jag gick upp tidigt inför mitt PT-pass. Detta för att kunna äta en rejäl frukost som ändå skulle ha sjunkit undan till passet. Älskar att gå genom morgonhöstigt Gävle! Kylkrispigt och löv i hela luften!

Det gick bra, men det är svårt med armhävningarna och i slutet av styrkepasset svartnade det för ögonen en gång. Men bara en.

Jag har skitstark nu för tiden.

Kvällens TV


Ursäkt att man vill bli lite älskad



Den här läste jag i helgen. Av Johanna Tydell som skrivit lysande bra ungdomsböcker tidigare. Så även den här. Det är något med bra ungdomsböcker. De är helt enkelt ännu bättre än "vuxenböcker". De kan inte göra sig till, de måste bara vara bra. Publiken är kräsen och låtsas inte. Johanna Tydell skriver banalt sagt "som det är". Det går att känna sig in i karaktären Nora. Och jag är så evigt glad över att inte vara 17 år. Även om jag inte var den som hade störst tonårsångest, men det har ju inte Nora heller. Längst ned på sidorna finns Noriska ordspråk.

Inget ont om inte har något gott med sig till någon annan.
Ingen har allt men det känns så.
Bra karl finns ej.
I krig och kärlek spårar allt ur.
Den som lever är det synd om.

Och en hel del annan vishet.

Bokhora har skrivit om den också.

Som ett vykort



Elin tyckte den här dagen var som ett vykort, och hon har rätt. Somliga träd vad självlysande.

Andmatning



Jag är barnsligt förtjust i att mata änderna. Också obegripligt hur det kommer sig att jag ofta kan tömma min frys på bröd. Bra för änderna. Här matar Elin.

Kafé Vinyl




Trevligt ställe, mycket god mat. (de har bara veg -perfekt!)


Fräscha frisyrer




Både Elin och Ullie ville fräscha till sig (och det behövdes ju). Båda skaffade helt nya frisyrer. Ullie klippte bort en skollinjal minst. Hennes liv kommer från och med nu att bli båda enklare och lite snyggare.

Elin har använt dagen till att försöka matcha ihop ny frisör och nya glasögon. Kan bli bra.

Testar bågar





Inspirationsmässa hos Gästrike Återvinnare



Vi kom dit ungefär halv tolv. Det var alltså kö in i utställningshallen där t ex Myrorna och Biståndsgruppen inrett visningsrum av gamla prylar.  De släppte in folk efter hand de andra gick ut. Fatta det, att få köa in på återvinningen!



Massa konst att köpa fanns upphängd på en vägg och det var roligt. Men! Att hitta konst i sin mest bisarra form. Den människa som överväger att hänga upp något liknanade, eller ens tycker att det är lite tufft med den här typen av bild, kan genast plocka bort mig från facebooklistan.



Den som höll ihop showen var Babsan, en av våra gävleälsklingar. Jag tycker om. Men efter att ha lyssnat på hennes mellansnack så påminns jag om att man inte måste göra saker perfekt, typ träna in namn innan och så. Det gällde även för den föredragshållare jag lyssnade på. Som uppenbart inte sysslade med det egentligen.

Sammantaget, skitkul idé. Roligt att det kom massor av folk! Bra jobbat kära bolag!

Inte ens ...

Jag kan inte ens göra pannacotta med hjälp av färdigt kit i kartong. Jag orkar inte beskriva mer. Det är bara fakta.

Som tröst lyssnar jag på "E-Type väljer sina eurofavoriter". En fantastiskt dubbel-CD med älsklingar som Corona, Haddaway och Scooter.

Det är nästan så att jag kan känna lukten av Stadshotellet i Söderhamn. Därför tände jag ett doftljus. Spanat noga bakom alla hörn, men ingen slemmig karl minst tio år för gammal, som vill bjussa mig på sprit så jag blir lite medgörlig. Bättre nu för tiden!

Fast karlarna surar likväl över att jag inte bara fogar mig.

Hej fredag!

Bli min!


Arbetsplatsbesök

I dag har jag varit ute på besök med Transport. Jag har träffat bärgare och hört deras berättelser om hur det är att jobba ute i trafiken. Seriöst, trafikanter!! Sakta ner.

Jag har varit på Gävle Taxi och fått veta att det är svårare nu för tiden att hitta folk som kan jobba. Färre tar körkort, man måste nu vara minst 21 och provet är inte helt lätt. Alltså, tips till dig som behöver jobb! Taxikort!

Jag har träffat väktare som berättar en del om sin vardag. Det är alltid bra att åka en kille och en tjej ihop. Och nej, alla önskar inte att de var poliser.

Lärorik dag!

Höstmingel hos SSU



I går bjöd SSU in till höstmingel. Det var roligt och massor av människor jag blev glad över att träffa men jag hann inte alls prata med alla som jag ville.

Ingvar Carlsson smickrade mig genom att säta att jag måste vara den yngsta i socialdemokraternas riksdagsgrupp. Det kan indikera lite olika saker. Att jag ser sjukt ung ut. Att alla var gamla på Ingvars tid i riksdagen. tror på det sistnämnda. Jag är bara sjätten yngst eller så. Knappt värt att nämna.

Roligt är också när några kids gör tipsrundan och ska svara på frågor om SSUs tidigare ordföranden. Bosse Ringholm var ett av alternativen -Det måste i den här lite gubbiga organisationen ha funnits någon som hette Bosse. Bakom sig hör de en röst -Ja, det är jag det!

Det var kanongod mat, jag träffade Djurens Rätts ordförande för första gången och hon är nu min kompis på facebook så jag är stolt!

Ellinor, Gabriel och all personal hade verklnge ordnat en trevlig kväll, särskilt för gävleborgarna som aldrig åkte hem

Snackar lite med Palme innan jag går till SSU


Senaste lasten, illa


Se där.


Sol och lite blåst



Efter utskottet, eftersnack med gruppen och en lunchträning åt jag lunch med en rolig tjej. Här är jag på vägen tillbaka och kolla min snygga halsduk! Nu gör jag diverse och laddar för mingel hos SSU.

Hamsterchoklad



Jag har städat intensivt i drygt två timmar. Det känns sjukt bra. I skåpet hittade jag hamsterchokladen jag köpte i Haag. Gölli va?

Nästa år planeras i den här



För tyckte jag inte prylar var kanonviktigt. Jag tog lite det som fanns. Nu vill jag att de prylar jag MÅSTE ha ska vara något jag faktiskt älskar och blir glad av. Att ha många prylar däremot är inte viktigt.

Jag använder sedan många år tillbaka kalender från Ordning & Reda. Den ser ut på insidan precis som jag vill ha den. Inför 2012 valde jag mellan grön och zebra. Ni ser vilken som vann.

Men inköpen gjordes på Body Shop



Jag har läst väldigt mycket om de nya underlagsprodukterna som Body Shop har släppt och nu provar jag den här. Tjejen jag handlade om borde få ett pris, för hon piggade upp mig rejält genom diverse välbehövliga komplimanger. Köpte också den här handkrämen med ros. Det kan vara heaven or hell på sikt.

Lush, snyggt och fint


Lyft, spring, sim

Det är så många saker som far runt i huvudet. Hoppar och stör. Och det blev lite extra i dag efter att ha suttit med mina kamrater och tänkt.

Efter gruppmötet (i dag 16-18) gick jag, Åsa och Per till ett grekiskt ställe och åt. Det var gottis och nu rapar jag lite vitlök! Jag var första gången i talarstolen på gruppmötet i dag, pratade om en liten intern grej som jag har ansvar för. Det gicka bra, och det finns inget alls att vara nervös för men ändå var jag det lite.

Kom just upp från ett träningspass i gymmet. Den nya Elin springer efter vikterna 15 minuter på bandet rätt snabbt utan att dö. Det är speciellt. Avrundade med simning och bastu och bättre kan det väl inte bli.

Jo! För nu ska jag toppa med lite jordnötsgodis. LITE! 

Stockholm, det regnar

Sitter på mitt rum. Det är grått. Har ordnat olika saker och pratat i telefon. Väntar nu på besök hemifrån som vi ska ha rejäla snack med i dag. Det har jag längtat till.

Rejält är bäst.

Stockholm är inte bäst.

Lite seg

Många timmars möte i olika konstellationer på arbetarekommunen. Och det blev ganska bra. Att jag är trött är kanske beviset på att vi jobbade hårt?

Marc Strömberg

I senaste numret av Nöjesmix finns en artikel om musikern, målaren, designern (bland annat) Marc Strömberg.

Du är nykterist och vegan, varför har du valt den livsstilen?

-Äh, jag drack en halv folköl och rökte några cigaretter i sexan, men det var inte min grej. Jag kom tidigt in i straight edge-prylen och trots att jag alltid hängt på mycket fester har jag aldrig haft något problem att välja bort drickandet. Jag hade länge svårt att förstå varför folk ville supa till och liksom bara bli en sämre version av sig själva, men idag kan jag väl på sätt och vis förstå dem. Ibland kan jag sakna den där möjligheten att bara koppla bort hjärnana och slappna av.

Han är spot on när han skriver att drickande gör människor till en sämre version. Vilket blir extra patetikt när de själv tycker att de blir bättre. Glappet blir enormt mellan hur de tror att de framstår och hur de verkligen ter sig.

Och det där med att koppla av. Klart vinsippande är enkelt. Men det är ju inget bra. Folk väljer den enkla vägen, och den accepterade vägen. För att sådan är kulturen. Men den går ju att ändra.


Marita

I dag tänkte jag käka lunch med Marita Ulvskog och hoppas på att bli lite EU-uppdaterad.

Har gjort tre reseräkningar till riksdagen och kände mig skakig hela tiden för att något skulle bli fel. Systemet är INTE logiskt.

GD "granskar"



Jag i mitt rum illustrerade det här enkätrepotaget förutom att alla fick en liten bild också. Det handlar på förekommen anledning om hur vi bor och hur vi (riksdagsledamöter från Gästrikland) reser och allt sånt.

Det går att läsa HÄR. Men rubriken, så här LEVER vi ... jag vet inte. Jag tycker inte att det skildrar mitt liv precis och det var ju heller inte meningen så rubriken var skev.

Bild till frisören



Den här tar jag med nästa gång jag ska fixa håret (det måste bli ganska snart). Det tror jag blir kungligt!

Fast! Jag tycker man ser hjärndöd ut när man har munnen öppen utan att prata eller skratta så jag ska försöka undvika det. Kolla på vilken "modebild" som helst så ser de inte kloka ut. Kollade i ett moderepotage i någon gammal tidning i natt innan jag skulle sova och konstaterar att de ser ut som spån allihopa.

Färdigt miniprojekt

När jag hade betat av strykningen och laddade för Pan Am spanade jag ner i handarbetskorgen och högg tag i ett icke-färdigt projekt. Halsduken i blått glitter. Nu är den klar och jag är nöjd. TV-programmet var helt okej också.

Sushilunch

Söndag. Min värsta veckodag av alla. Sov kortare än jag önskade för att slippa skämmas för mig själv. Hann jobba lite och träna innan jag tog mig till tåget jag nu sitter på.

Att träna med enbart två nötkrämspåsar och en mandarin i magen kräver viss viljestyrka. Kanske inte mitt bästa pass ever, men jag höll ut. Lade på lite vikt på vissa övningar. Såg fram emot den planerade sushiilunchen på tåget. Äter sushi mer sällan nu men alltid lika gott!

Det är fortfarande söndag och det är viktigt att hålla igång för att inte deppet ska ta mig. Vilken tur att jag är bjuden på eftermiddagste. Fast ändå lite tråkigt eftersom jag tycker te är ganska snuskigt. Att det luktar gott räcker ingenstans för mig.

Som kvällsbackup har jag sortering av påtänka lådor, att planera upp veckan ordentligt samt att stryka.



Hjärnsläpp krävde åtgärd

I går åkte jag och Sergio ner på samma tåg till festen. Han påminde mig om det jag lyckats förtränga, att det var viktigt att ha finkläder. Så klart!

I stället för att i lugn och ro ta mig till partajet fick jag i stället gå till Åhléns där jag valde lite chicka accesoarer för att piffa upp en av klänningarna jag redan hade i stan. Det gick helt okej (fast svettig blev jag), och en bra påminnelse om att det allra viktigaste är att planera. Då hade jag inte behövt handla eller stressa alls. Det andra är att gamla saker funkar bra med en twist.


I går: FEST

I går vad det Andreas 30-årsfest. Hon bjöd och vi kom! Vad trevligt! Och godispåse när man gick sena natten också. Min avänner är så snygga, smarta och roligt. (Det är ett under att de vill hänga med mig)

Vem lär ut det här?



Vilken journalistisk, hemlig bok lär ut att när nykterhetsorganisationer tycker något så RASAR de alltid!

GD.

Think outside the cocks



Jag skulle ha köpt den på Bokmässan. Nu är den tillfälligt slut på bang.se. Betnér köpte en i Göteborg (gissar jag) som han hade på sig. Jag vill ha likadan tröja som Magnus.

Tidningen kom i går



I går kom Djurens Rätts tidning. Varje gång det händer (alltför sällan, 4 gånger/år) vet jag att jag kommer att blir stärkt i mitt val att inte äta djur, även om jag aldrig någonsin tvivlat. Jag vet inte exakt, men jag började nog trappa av på djuren när jag var 18, och slutade helt äta djur efter en räkmackeupplevelse i Norge år 2000.

Tidningen är i dag en bra mix av allt för den som har ett starks intresse för frågor som rör djurs välmående. Det här repotagen ovan handlar om en bok som fångar djurglädje. Det är gott om kvalitativa intervjuer och repotage, interndebatt och konsumentupplysning.

Just nu håller jag på med Boken Äta djur av Jonathan Safran Foer, men har inte hunnit särskilt långt. Här är ett citat från sidan 22 "När jag berättade för folk att jag skrev på en bok om att "äta djur" utgick nästan alla, utan att ha någon aning om var jag stod, att jag drog en lans för vegetarianismen. Detta är talande: det antyder inte bara att en grundlig undersökning om husdjursproduktionen torde avskräcka från köttätande, utan också att de flesta redan är medvetna om att det förhåller sig så."

Från sidan 39: Vilken mat man väljer avgörs av många faktorer, men förnuftet (eller ens medvetenhet) är sällan främst bland dem.

Det är omöjligt att i dag säga emot att Jorden har mycket att vinna på att vi producerade (och därmed åt) mindre kött än vad om sker i dag. Vad är problemet med att minska sitt köttintag? Egentligen?

Älskar kalvarna på bilden. -Så mycket att jag vill äta upp dom, höhöhö. Gubbskämt.

I kväll gjorde jag Niklas förbannad på Twitter



När Expressens journalist twittrar så här. Är det då ett konstaterande eller en förtjust önskan? Det vet man inte.

Fast tvål




Efter att jag läste Badskum (om gifter i våra hygienprodukter) har jag bestämt mig för att inte köpa tvål i flytande form, utan istället fast. Förutom att det är billigare är det ju som det står i Elin Eks bok om tanter dumt att bära hem vatten.

Vatten i tvål gör att också en massa bakteriedödande måste tillsättas, och vi behöver sprida mindre av sånt omkring oss och på oss. Därför fast tvål!

I dag var pumptvålen i köket slut så det var bara att byta till den här.

Funderar också på att börja köpa Lush fasta schampkakor när allt mitt nuvarande är slut. I dag gjorde jag en check i korgarna med flask- och tublagret. Trodde jag hade nästan slut på hudkräm men jag hade sex stycken body butter från Body Shop så jag klarar mig från att bli en torris på ett tag.

Watkins - alltid snyggt.


Det går bra!

Gissar att många av er sitter och funderar på hur det går med min träning med PT-stöd och allt. Jag skulle säga att tack vara PT-stödet går det.

Och det går ganska bra. Jag har just varit ute och sprungit och relativt innan känner jag mig väldigt stark och uthållig. Det märks en väldig skillnad jämfört med för fem veckor sedan då jag var hos PTn första gången. Nu har vi träffats sex gånger och de senaste veckorna har jag fåt tprogram som jag kallar för läxa att jobba med själv.

Den här veckan till exempel har jag gjort två gympass och nyss rena konditionspasset. I morgon träffar jag henne igen och jag har planer på gym igen på söndag. Så jag är väldigt stolt över mig själv. Stolt över att jag valde att ta hjälp och följa den. Men full av självinsikt som jag är inser jag att jag kommer att behöva PT-stöd rätt många veckor till, kanske i mindre omfattning dock.

Kaos



Om partiet varit i kaos senaste dagarna är det ingenting mot vad som händer med mitt riksdagsrum så fort jag inkvarterar mig. Det går att fota i cirka två vyer. Det här är en. Det räcker för att förstå att jag måste bete mig på något sätt sjukligt. Jag tycker att jag gör så få saker här inne men allt rörs om bara jag kommer innanför dörren.

I don´t blame the room, bara mig själv. Jag lät det vara grått och mörkt på bilden för att extra förstärka intrycket av saggighet orsakad av mig. Jag städar varje kväll, så också i kväll kommer det att hända.  Det hinner alltså inte bli en sanitär olägenhet.

Skoj läsuppmaning av bokhandel



Nu blev jag lite orolig att jag fotat den här en gång tidigare och visat. Har det hänt så har det. Den är så kul att den räcker till två gånger.

Känslan av maktlöshet

Jag hamnar i en kombination av ledsenhet och uppgivenhet när jag får den kanske helt naturliga frågan från människor jag möter -Vad tycker du om Juholtgrejen? Jag vet inte vad det är jag skulle tycka "olika om". Skulle jag tyckte något särskilt för att jag är socialdemokrat, förväntas ta i försvar. Eller förväntas jag vilja skapa splittring genom att döma ut hårt?

Jag konstaterar att det jag känner är maktlöshet. Inget går att göra ogjort, inget ska döljas, inget kan försvaras. Saker kanske kan förklaras, förtydligas, tas på allvar när Håkan berättar sin version?

Jag tror på Håkan när han säger att han inte har haft som uppsåt att göra fel, inte varit medveten om det.

Personligen jag kan fundera över varför han inte reflekterat över om riksdagsförvaltningen ska betala hans tjejs boende. Uppenbarligen fungerar vi olika.

I dag gjorde Håkan en lysande insats i den politiska debatten.

Maktlösheten handlar mycket om det situtionen visar, nämligen hur mycket media styr människors uppfattningar. I mina mörkaste tänker jag att det är förtvivlat att källkritik och den egna förmågan att tänka är så försvinnande liten hos alltför många.

Vad kan jag göra? Jag ska inte behöva ta på mig skulden för någon annan. Man kan så att säga bara skämmas för sig själv.

Det jag ändå kommer att göra är att försöka göra mitt uppdrag ännu bättre. För mig är socialdemokratin en idé om hur vi ska leva tillsammans. Inte en person. En person är alltid oavsett vad en parantes. En idé lever vidare för alltid så länge bärare finns. Om jag tror på socialdemokratin fortsätter jag bära den, oavsett andras misstag.

Det blev natt ändå

Tidig kväller hade jag tänkt. Så blev det inte.
Först träning och häng med Elin.
Därefter häng med vänner i riksdagshuset.
Då kom midnatt och jag gick till mitt rum.
Har motvilligt uppdaterat mig på nyheterna i tidningarna.

Om detta kan jag säga att den som tror att allt som står i tidningen är sant behöver shejpa upp sig.

I morgon kommer en annan vän på spontanbesök för att käka frukost med mig i riksdagen.

Hur snygg post kan man få?


När mamma fotar


Bästa mellisen


Stockholm

Jag har varit i Stockholm en dryg timme nu. Kollar morgon-TV och svarar på mejl som jag inte tagit tag i tidigare. Förberedett dagen genom besöksanmälningar och föredragningslistor.

Tänkte att det var kallt i morse och drig på mina grå, lte för korta mjukbyxor. Det kändes okej i hemma, mindre okej när jag närmade mig riksdagen. Men jag är säker på mitt rum.

Ser fram emot morgonsdagens partiledardebatt.

1000 dagar kvar till valet


Om vad som blir Lyxfällan

Hämtat ur LO-distriktets i Stockholms skrift Ojämlikhet skadar allvarligt dig själv, dina barn och landet du bor i. En skrift om Jämlikhetsanden.

Vår plats i samhällets hackordning är alltså avgörande för hur bra vi mår.

Detta förklarar att en del människor med låga inkomster ibland kan välja att spendera pegnar på statussymboler - som exklusiva kläder och dyra mobiltelefoner åt sig själv eller sina barn - även om det innebär att de inte har råd att köpa så mycket mat de behöver. Vi kan ibland hellre vilja gå hungriga än att ta risken att drabbas av den stress som kommer av låg social status. Det är inte så konstigt som det låter. Kronisk stress är nämligen livsfarlig.


Det är måndag

En ganska grå sådan. Försöker tänka mig i pigg och alert form.

Varit hela förmiddagen och lite längre på partidistriktet och mötat och pratat. Så mycket saker som behöver tänkas på och ordnas med. Det sjuk aär att samtidigt som det tidvis känns tungt så triggar det också. Kanske därför jag älskar folkrörelse.

Har ätit lunch och läst Aktuellt i politiken, kollat mejl, ringt en kvinna som hade en fråga och ska förbereda lite inför kvällens olika möten. Klämma in ett träningspass också.

Jag tror inte att det här är en måndag som jag kommer att minnas. Deppigt va?

Anton



Jag har inga ord för att beskriva hur vacker han är.

Helgen, skön blandning



En kväll i soffan hemma hos Lina, ett besök hos mormor och hennes goda sockerkaka, bad på Hällåsen med äldsta systern och hennes barn, frysen full av svamp, häng med Sara, löpning och promenad, djup sömn, mammas bistra blick när jag inte kan virka ordentligt, lusläsning av Söderhamnskuriren. Besök på E-center om alltid får mig att rysa och snabbt vilja åka därifrån. I dag besök av två vänner och hard core-pyssla i mitt perfekta pysselrum. Och så lite bräda och promenad på det. Nu förbereder jag mig för veckan. Tja. Det var allt och lagom.



Alltså ren diskriminering

Här är ett utdrag (stort visserligen) ur Anna Norlings ledare i Arbetarbladet. Helt fab!


"Främst handlar inkomstskillnaden om att det är kvinnorna som tar huvudansvaret för hem och barn, och därmed är den i familjen som går ned till deltid när barnen är små. Det här har gett effekter för alla kvinnor, även de som är barnlösa eller har stora barn.


Vi har skapat en arbetsmarknad som har vant sig vid att kvinnor arbetar deltid och männen heltid. Kvinnorna erbjuds deltider, och männen heltider. Förra året arbetade en tredjedel (34 procent) av alla kvinnor deltid, motsvarande siffra bland männen var 11 procent.


Dessutom handlar inkomstskillnaden om att kvinnors löner värderas lägre än mäns.
Typiska kvinnoyrken (vård och omsorg) har uselt betalt, samtidigt som typiska manliga yrken (bygg- och anläggning) har betydligt bättre betalt.


Därutöver handlar det om att kvinnor och män inte får samma lön för samma jobb. Det handlar om oförklarliga löneskillnader, alltså ren diskriminering.


Det här sammantaget gör en hel del i plånboken. Både direkt i lönekuvertet (varje månad går en kvinna 7 600 kronor back jämfört med männen, enligt LO-tidningens beräkningar) men även om vi blir arbetslösa, sjuka eller (peppar, peppar) får leva så länge så att vi kan gå i pension. A-kassa, sjukpenning, pension, allt är baserat på de siffror som står på lönebeskedet.


Det finns tre åtgärder som vi skulle kunna införa nu, och som skulle göra skillnad. Åtgärder som skulle hjälpa till att täppa till det här enorma inkomstgapet.


Det första är att dela föräldraförsäkringen i två lika delar, en till vardera föräldern.
Det handlar helt krasst om en riskkalkyl för arbetsgivaren. Om det inte längre är självklart att det just är kvinnan som är hemma med barnen, att det just är kvinnan som går ned i arbetstid och det just är kvinnan som är hemma när barnen är sjuka, då blir inte längre kvinnan ett riskmoment för arbetsgivarna i anställningsförfarandet. Den strukturella diskrimineringen (som bland annat innebär att sju av tio chefer i Sverige män) skulle svältas ut.


Det andra är att lagstifta om rätt till heltid
(men såklart möjlighet till deltid för den som så önskar). För det är förbenat konstigt hur det aldrig verkar vara något problem att hitta heltidsanställningar för männen, men att det blir så väldigt krångligt när det gäller anställningsformerna för kvinnor.


Det tredje är att vi måste få upp lönerna för de lägst betalda,
(det vill säga kvinnorna). Därför är LO:s jämställdhetspott rätt väg att gå. Det är ytterst sorgligt att de traditionella gubbfacken (GS, IF Metall och Livs) nu hoppat av samordningen."


Till riksdagemejlen

Hej alla bidragstagare,
 
Ni ser väl över era intäkter nu så att de är lagliga.
 
När jag själv är tveksam om något jag gör kan vara olagligt
så tar jag fram mitt mantra "Sahlin, Hult, Schyman, Marjasin".
Det räcker ofta att dra detta mantra en gång så skiter jag i om
det är olagligt. Det utdöms i alla fall inga straff i detta landet.
 
Nu har jag utökat mitt mantra. Nu lyder det " Juholt, Sahlin, Hult, Schyman, Marjasin".
 
Tack för all inspiration som ni ger mig och som underlättar min vardag.
 
Ha en fortsatt skön söndag !

MVH

XXX Svensson
Malmö
 

Att vara tapper

I julklapp gav jag mig själv och systrarna ett kit var med material för att virka ett gulligt djur. Tanken var god. När jag nu skulle börja virka mitt jälva djur kändes det som en mindre god idé. För jag kan inte virka.

Nu har jag fått ihop en kropp (efter sju försök) och ett huvud och lite lite på ett öra. Min figur hade visst nio delar och Saras två ...

Men jag tänker folkbildning. Man bör kunna och prova så mycket det går. Att virka ingår i allmänbildningen så jag får kämpa. Precis som med brädan. Det är en förbannad kamp hela tiden.

Å andra sidan så stelnar jag aldrig. Eller tycker att en tur med finlandsfärja är livet på en pinne. Se där ... nu var jag elak också.

I dag har jag plockat svamp



Det var groovy. Jag plockade alla jag såg, även de små. Som Sara sade -Alla ska med!

Kyliga vindar

I dag provar jag kyliga vindar i Hälsingland.

Tillbaka från slottet



Trevlig eftermiddag med nya och gamla bekanta. väl förtjänta pristagare.

Det är snyggt på Gävle slott och det är så bra att det används. Tårtan var ingen tårta, det var en fantastisk mousse-skapelse.

En del av Gävle, läsprojekt


I dag är det en grå dag

Det räcker med att kolla ut genom fönstret för det. Jag räknar med att det blir bättre när jag kommer till Söderhamn mot kvällningen.

Innan dess ska jag till Slottet och närvara vid utnämningen av årets nybyggare och årets pionjär.


Bra saker i dag

Jag var helt okej i Radio Gävleborgs Fokus.
Jag var grym mötesordförande på Flisskärvarvets ekonomiska föreningen sextrastämma. Frågan om att hålla i det kom 14.30 efter ett "rykte" på stan" om att jag var bra på sånt.
Min cykel är hos mig igen, och inte på polisstationen.
Mina motioner är inne.
Jag är inte helt mör fast jag gick upp först i Gävle.
Förkylningen lurar men har inte brutit ut. Jag tror inte det blir nåt.
Fick äta lunch med delar av socialnämnden eftersom jag hann hem tills dess.

En sån här bra och varierande dag har jag inte alltid.

17 minuter

Mötet jag åkte ner för att ha tog 17 minuter. 17. Skrev under några motioner också. Men ändå.

Tänkte träna, men jag känner mig inte i form för det.

Så synd om

I dag ringde alarmet 5.15. Nästan aldrig går jag upp så tidigt, men varje gång känns som Jordens undergång. Jag tycker så synd om mig själv.

Lika häpen varje gång det visar sig att rätt många andra människor varit uppe ett ag och också ska åka tåg.

Plus och minus



Funderar på om det här korta håret är ett plus. Minus gul ögonskugga då. Hm hm

Mötte nykterhetsgerillan på stan



Kampanjveckor. Budskap på cyklar. Glad i hjärtat.

Funderar på i går

I går var det paneldiskussion som HSO bjöd in till, som organiserar organisationer för funktionshindrade. Det var väldigt tydligt att detta skulle handla om rikspolitiken. Därför vad riksdagspolitiker inbjudna.

Trots det skickar ett parti en lokal politiker som inte kan svara för riksdagspolitiken, utan istället till stor del utgår från sig själv i svaren. En moderat pratar konsekvent om Gävle och Gävleborg eftersom det bästa den vet är att strössla med dåligheter. En annan får tillsägelse att skicka micken vidare eftersom hon inte kan svara på vad partiet tycker utan hela tiden säger vad hon själv tycker, vilket blir ointressant i sammanhanget.

Är också glad över att inte behöva få höra -Du svarade inte på frågan! Det kan man ju lätt glömma när man hela tiden funderar på hur man ska kunna klaga på styret i Gävle och Gävleborg.

Hur som helst blir det lite parodi när mina politikerkollegor inte kan hålla isär sina roller och förstå vad det är meningen att man ska prata om.

Det var skönt att efteråt få tack av arrangören (som varit mycket frustrerad över tilltagen från politiker kollegor att prata om fel perspektiv) för att jag och några till förhöll oss professionella och talade om det som var tänkt.

Det jag funderat mest på av sakfrågorna är det här med organdonation, enda gången jag levererade vad jag har för tanke, och inte partiet, för att jag  aldrig pratat om organdonaton med mitt parti.

Det är en jättesvår fråga med så många aspekter. Jag är natuvetare och tror livet upphör efter döden. Alltså, ta allt på min kropp som kan komma till nytta för någon annan. Det är inte sönderrökt- eller drucket men ögonen är väldigt närsynta ... Andra har en helt annan syn på det här och vilken som helst måste respekteras. Min tanke är att i dag får man meddela om man vill donera efter sin död. Det gör att inte alla tar ställning, och istället överlåter det till sina efterlevande. Kanske alla myndiga skulle få frågan? Eller att man vänder på det, att den som inte säger till förutsätts vilja donera. Eller ska man inte behöva ta ställning? Jag har inga svar, mest frågor.

Lite kul ändå va?


Tack för Loe

Läste lite Erlend Loe i badkaret. Badar sällan men ikväll kände jag mig matt.

Loe är fantastiskt härlig. Jag avgudar de allra flesta av hans böcker och tanken på Bongo gör mig på gott humör. Tack Norge!

Innan jag gör nattsömnen ska jag förbereda morgondagen första gig, träff med elever på Polhemsskolan. Det jag tycker är det allra, allra roligaste.

Skönt

Det är skönt att tänka mycket för då blir jag trött.

HSO

I dag ska jag träffa HSO Gävleborg. Det tror jag blir bra.

Vuxenhumor?



Det här delades av en bekant på Fejjan. Verkligen fullvuxen. Med flera "gilla" av andra fullvuxna. Och så slår vuxna sina kloka huvuden ihop för att fungera över hur det kommer sig att ungdomar dricker. Ja, varför skulle de göra annat när hela vuxenvärlden glorifierar alkoholen? När vuxna typ börjar gråta om de måste umgås utan att kunna dricka alkohol.

Mats Odell?

Gärna.

Återigen

Söndagar suger. Deleta alla.

I går sade bonden som det är



Tänker på hemhemma


Inget klädföretag säger vad jag måste


Det är snyggt i Gävle




Gävle i solnedgång




Luften är fri

Jag har varit utomhus en hel del i kväll. Både med och utan bräda. Jag ska bygga en hydda och flytta ut.

Alla pengar på tidningar

För ett tag sen sade jag upp prenumerationen på DV efter sex år eller så. Ullie hade gjort detsamma men fått ett nummer mer än mig. Den har blivit tråkig helt enkelt. I numret hon fått fanns en insändare som skrev samma sak, den har blivit tråkig. Alltid skönt att inte vara ensam ...

I senaste numret fanns dock en trevlig genomgång av jämställdheten. Som ju har ett mycket otrevligt resultat. Det är inte bra alls, no news men ändå.

Fick mig att tänka på hur mycket pengar jag genom åren lagt på tidningar. Jag kan verkligen inte uppskatta det men lätt en jorden runt-resa. Som mått bara, jag tror inte jag hellre skulle åkt runt.

Vad har jag lärt mig av tidningarna? Tja ... ganska många gånger hur jag får fina händer och fötter ...

RSS 2.0