Rysningar av machomannen

Funkar för er som såg 9A i kväll.

Jag tittade på programmet tillsammans med fyra andra av kvinnligt kön. Vi var fem stycken med vuxenerfarenheter av skolan.

Johnny i programmet får diss av Gunilla för att han är så macho. Och alla vi fem nickade och förstod precis. För han är inte unik. Vi har stött på typen allihopa. I lärarrummen. Men också utanför skolan så klart. Och vi är bara så, så trött på typen.

Det intressanta var att fler störde sig. Två SMS från olika tjejer kom samtidigt:

"Bra att Gunilla ryter ifrån till macho-matte-mannen. Helt hemskt det han sa när den är klara är alla klara"

"Haha, fan vad jag gillar att machomatteläraren får kritik!"

Slutsats, Johnny och hans likar triggar igång negativa känslor hos tjejer. Vi. Orkar. Inte. Med.

När är vi glada?Den amerikanska författaren Barbara Ehreinreich var med i SVTs program om lycka i tisdags. Hon har också varit med i Skavlan, och den bok som hon fått så mycket uppmärksamhet för i Sverige nyligen heter på svenska "Gilla läget: Hur allt gick fel åt helvete med positivt tänkande."

Gilla läget! Tänk positivt! Med optimism och framåtanda kan man vinna en hel värld och uppnå rikedom och lycka. Så lyder det framgångsrecept som gjort sitt segertåg över hela västvärlden. Barbara Ehrenreich tröttnade när hennes läkare uppmanade henne att se sin cancersjukdom som en gåva. I Gilla läget visar hon hur det postitiva tänkandet lurat amerikanerna i grunden. Hon ifrågasätter att odlandet av framgångsmyter är lösningen på problemet. Tvärtom bidrog frånvaron av kritiskt tänkande till den djupa ekonomiska krisen i USA (från Bokus).

I program 2 av SVTs Jakten på lyckan med underbara Hanna Hellquist intervjuar hon Barbara och som svar på hur människor kan bli lyckliga föreslår Barbara ett samhälle där man inte behöver oroa sig för utbildning eller sjukvård. Ett sådant samhälle har vi byggt upp i Sverige, även om Moderaterna nu bygger vidare på mer vård för de som kan betala, men det är en parantes, både här och historiskt hoppas jag. Hur som helst, vi har alltså egentligen det i Sverige, som t ex många amerikaner önskar. Men inte verkar vi vara lyckligare för det. Vi ligger inte särskilt bra till i olika mätningar. Vad är vårt problem? Vad mer ska vi ordna?


Kära medsystrar ...... är vi så mesiga? MIn uppelvelse är snarare att när vi gör det Bror uppskattar, säger vad vi tycker, är det inte poppis. Klassisk härskarteknik. Damn if you do. Damn if you don´t.

Levererat

Jag har stickat en halsduk i svart med silverinslag till min vän Åsa. Den levererade jag på lunchen. halloumisallad på Flanör. Finfint.

Nu har jag läst om FRA. Läst. Läst. Inte klar.


Minst tre om dagen

Ska det bli tusen roliga saker på ett år måste det ju ske tre i dag.

1) Lunch med kompis
2) Kolla på 9A och få scones hos Eva
3) kunna hantera Gavlegårdarnas felanmälanssystem

Vilket genidrag!Efter tips på Facebook gjorde jag en vetedeg och hälften blev till släta bullar och hälften till kanelbullar. Det blev underbart goda bullar och minst lika goda semlor. Vänner, dra er aldrig för att göra en bulldeg. Det är så lätt och så lätt värt det!

När jag ändå var igång så gjorde jag en sats muffins med. Perfekt eftersom Reza, Zahra och Erfan kom på kvällsbesök

Många elevsvar blir det

Gymnasieskolorna i Gävle verkar jobba hårt med politiska frågor nu. Jag vet inte hur många mejl jag svarat på. I dag ett om alkoholens inverkan på välfärden och ett om friskolesystemet. Jag försöker att svara väl avvägt. Inte för långt och inte för kort och verkligen lyfta fram det jag/partiet tycker är viktigt och kanske också skicka med bra länkar.

Det är jättebra att skolorna uppmuntrar eleverna att ta kontakt med förtroendevalda, så att de märker att det går ganska lätt. 


Senaste läsningenBoken om Hundraåringen har jag läst halva. Otroligt rolig från första sidan. Ett mästerverk tycker jag. Den är svår att men ord beskriva. Finurlig och intelligent.

Mian Lodalens Tiger är en helt annan typ av bok. Den handlar om hur det är att inse att man är lesbisk. Dessutom i en småstad. Dessutom med elaka föräldrar. Faktum är det det är det intressantaste i den här boken. Alla elaka vuxna. Vuxna som är elaka mot barn. Och bara för att den här nu utspelar sig på 70-talet betyder inte det att saker är annorlunda. Jag tror det är svårt att komma ut nu med. Och jag vet att vuxna är elaka mot barn. Båda är vidrigheter.

Att inte sluta hoppasRocky Road -överallt

I kväll svängde jag ihop en smet Rocky Road. För första gången. Det är verkligen inget snillebakverk. Smält choklad och blanda allt. Men sen då. Allt rann. Och jag hade lagt smörpappret på en plåt. Kanter krävdes. Allt skulle flytta. Chokladstänk nästan överallt. Nu kallnar det på balkongen. Hoppas det blir okej gott.

Innan dess fikade jag med Eva på Wayne´s. Jag tror inte det finns ett fik i världen som jag fikat på lika många gånger. Men som Eva konstaterade, det är jättefrächt nu efter mindre renovering.

Ser sammandraget av Stjärnorna på slottet. Kjelle B, I love him.

Lördag med DNDet här är ett stort, stort problem. Ur många aspekter. Alla ska kunna bo. Det ska inte krävas att man har rika föräldrar för att det ska vara en möjlighet. Fler hyresrätter! Det är enkelt och bra. Inte alla tänker dag och natt på ekonomiska vinster, utan på att kunna ha ett bra liv och ett bra boende. Inte ett boende att tjäna på. I bästa fall. Ordet bostadsbubbla är ju inget hittepå.Arbetslöshetsförsäkringen. Idel försämringar. Stor besparing för statskassan. Tragiska människoöden. Omflytt av kostnader till kommundernas försörjningsstöd.Och sist ... nekrologerna. Som vanligt män. Förra veckan var det tio män och en kvinna vars liv skildrades. I dag enbart män. Hur man än vänder sig tar männen mest plats. Om jag överlever mina vänner av kvinnligt kön ska jag skriva massor om dom. Annars blir det dom om mig. Deal? 

Kartlägg samhällsfaran nykteristerna

I dag har Arbetarbladets ledarskribent uppmärksammat att en "en moderat som tycker man ska sätta sig över lagen" antytt att min koppling till nykterhetsrörelsen kan ha ett samband med att Läkerol Arena fått alkoholtillståndet indraget.

"Beckman antyder också en helnykteristisk konspiration, i regi av en ”av sina riksdagsledamöter”. Det är Elin Lundgren, helnykter socialdemokrat som pekas ut. Beckman försöker raljera, han stapplar omkring i meningsbyggnadsruiner, och faller sedan platt till marken." -Lutti

Eftersom Bryggareföreningen också tror att det finns en jävligt hård attackrörelse hos oss nykterister så kanske vi inte ska förvånas.

Lutti förstår precis hur ogenomtänkt insinuationen är. Skönt det.

Men ändå ytterligare ett bevis på det jag brukar säga, men som många inte förstår, vuxna låtsas vara hemskt förstående när någon är nykterist. Men det är de inte. Det tror det är så speciellt att det kan få alkoholtillstånd att ryka vid blotta tanken.

Poppisar och pysselStickning, popcorn, Pepsi Max och Panduros vårkatalog.Och så lite läsning av scrapbooking etc, som i det här numret skriver om det jag kan kalla pysselinredning. Det var det finaste inredningsrepotage jag sett i hela mitt liv.

Mulle, en fin kille.Eftersom jag dubbelbokats lite hos frissan läste jag en Min Häst. Det var en fin stund.

Fredag

Det finns folk som äääälskar fredagar. Jag tycker bättre om lördagar.

I kväll ska jag ha världens bästa sällskap, mitt eget. Nyklippt och allt.

Fjordingarna, here we come!Alltså, förstår ni hur kul! Det här har jag tagit från hemsidan på stället dit jag ska åka med två av mina bästa vänner i sommar. Jag känner mig så galet glad och upprymd över detta.

2011 - året då jag gör tusen roliga saker.

Längtar desperat

I morgon ska mitt hår klippas. Det är en dejt med frisören som inte klippt mig under hösten då hon varit hemma med liten bebis. Blir så kul att träffa henne i morgon.

Mitt hår växer skitsnabbt, och det är ingen fördel när jag har kort hår. Det är bara problem. Nu känner jag mig mest som ett tuffs, och det måste få ett slut. I morgon.

Ska gå en stund på en föreläsning i kväll. Övervinna en sugande trötthet.


Ska inte företag behöva följa lag?

En enig Socialnämnd i Gävle kommun har beslutat att dra in serveringstillstånd för Bolaget som serverar på Läkerol Arena . Ett bolag som redan 2007 fick en varning för att de inte levde upp till lagen. Därefter har en utredning tydligt visat att bolaget på flera punkter inte uppfyller kritierna i den lagstiftning som finns.

Trots det finns det exempel på politiker och andra som skriiiiker ut ilskan över att detta skulle göra Gävle elakt mot företagare. Elakt mot vad? För att de får konsekvenser när de inte håller sig till en lagstiftning de väl känner till.

Inte behöver de följa lagen, vilka med priviligerier ska företagare ha?

Glöm inte att regler kring alkohol har ett viktigt syfte, nämligen en bättre folkhälsa. Inget annat.

Stel

Tränade sent och sov konstigt. Men jag är på gång.

Kolla ledsenI dag var vi några som satt fast i en hiss så att vi fick bli utplockade och allt. Både jag och Jonas var på väg upp till gruppmöten, men kom sent. Det var tråkigt.

Nu är klockan sex och i dag har jag jobbat intensivt varje liten minut under dagen, trots att jag vid några tillfällen borde ha lagt mig ner på govlet och andats. I kväll ska jag handla käk till mitt lilla kylskåp och ta rejält med tid till handlingar.

Morgan Johansson(S) tre saker

Morgan Johansson, också ordförande i mitt riksdagsutskott intervjuas i Sydsvenskan. Han har tre utmaningar där Socialdemokraterna ska sätta ner fötterna.

1. Det första är att pressa tillbaka arbets­lösheten. Med investeringar i bostäder, infrastruktur, sjukvård och utbildning som stärker Sveriges konkurrenskraft.

2. Reformera pensionssystemet. Orättvist och underfinansierat tycker Morgan Pengarna får tas in genom höjd pensionsavgift.

3 Livs pusslet (Sydsvenskan särskriver). Morgan tycker folk behöver mer fritid.

– Tiden blir mer och mer en knapp resurs. Arbetslösa och sjuka har fått mindre pengar. Klyftorna har ökat. Men för alla dem som fått stora skatte­sänkningar är problemet inte att få pengarna att räcka till – utan tiden. De borgerligas svar är att vi ska stressa runt mer i jobbet och sedan ska någon annan ha städat när vi kommer hem.  Socialdemokratins svar måste bli att ta tag i arbetstidsfrågan igen. En generell förkortning. Utbyggd föräldra­försäkring. Eller längre semester.

Vi gillar semester. Tid att göra precis det man vill (tyvärr enklare för de som har mcyket pengar) När semester infördes, och varje ytterligare semestervecka vi fått, har Moderaterna röstat emot varje gång. Värt att minnas.

Kloka synpunkter från Morgan.


Månadslöfte

Min tanke är att istället för storslagna nyårslöften tänker jag 2011 jobba med månadslöften. Det är aldrig för sent att ändra på sådant som man irriterar sig på med sig själv. From den första november är tanken att jag mycket mer noga ska kolla stavningen i texter, som mejl, statusuppdateringar och blogginlägg, innan jag trycker på sänd. Det borde jag väl ha börjat med för 15 år sedan. Men.

OBS: Ett A är tillagt i efterhand.


Har jag islamistisk attityd?

Det har varit en av dagens två "aktuella debatter". En debattform där varje parti utser en representant som sedan i tre omgångar, utan repliker, debatterar den av ett parti begärda frågan. Detta var en debatt begärd av SD, men de ville från början bara debattera islamsk terrorism. Vilket var det de gjorde ändå.

Två förslag från Åkesson. Det ena att man via lagar ska förhindra att svenskar åker utomlands på träningsläger i islamistisk anda.

Det andra att svenska skolelevers islamistiska attityder ska kartläggas.

Båda två tangerar åsiktsregisterering och därmed skarpt odemokratiska. Är det ett sådant samhälle, med åsiktsregistering för utvalda grupper, som SD önskar?

Varken i dagens debatt eller i inlägget i DN i går beskriver Åkesson vad en islamistisk attityd är. Det är ett problem att vi inte ens vet vad han pratar om. Inom islam avstår många från alkohol. Det gör jag med. Har jag en islamistisk attityd?

Fejk håller inte i längdenI dag har Stig-Björn Ljunggren träffat Skogslänen. Det kallas de nordligaste sossedistrikten. Han är socialdemokratisk samhällsdebattör och statsvetare från Norrsundet i min kommun.

Han pratade om många saker, som är viktiga att brottas med, och det viktigaste att komma ihåg är att även om det just nu inte går så bra för Socialdemokraterna (vi var ju bara största parti i valet sist ...) just nu så går det väldigt bra för socialdemokratin. Med det menas så klart att svenskarna vill ha det socialdemokratin står för. Därför har Moderaterna stulit våra ord och vår retorik, och lyckades kännas fräschare än vad vi gjorde. Men, fejk brukar ju sällan hålla i längden. Som Gucci säger.

När jag skäms

Utan att orka förklara hur råkade jag peka fel åt en kvinna som skulle på tåget i morse. Ett annat tåg. Men jag tror det ordnade sig för henne ändå. Men vad jag skäms för det. Det hade inte varit svårt alls att göra rätt men.

Lider av att gå upp tidigt på morgonen. Duschade i mörker, för att slippa det vidriga skarpa lampljuset. Surar över att inte ha min sköna jacka utan en som inte alls är lika varm. Stör mig på att tangenterna där jag spillde risifruttisylten går trögt.

Men. Det får så lov att bli en bra dag i alla fall. Väl.


Att göra kul

Ska det bli kul så måste man ofta anstränga dig. Och jag vill ha kul. Därför så har jag ansträngt mig.

Jag har bokat in scrapkväll, syjunta, konsert och ljusparty. Förutom roliga besök hos föreningar och annat som vill träffa mig och jag dom. Och alldeles snart har jag nog rott ihop en sminkkväll på Body Shop och ett ridläger.

I morgon tar jag itu med att boka in fler dejter med folk i Stockholm. Som kanske är lite sugna på att se riksdagen.


Hann hem till Top Model

Eller okej. Inte de första fem. Har tittat lite slött samtidigt som jag käkat rostade med ost (lysande middag ...). Och funderat över eftermiddagen i partiets tjänst. En fika med LO Gävles verksamhetsutskott och ett medlemsmöte med arbetarekommunen på det. Mycket välbesökt vilket var roligt! Det finns många tankar.

Ska packa inför veckans dagar i huvudstaden. Inte glömma viktiga handlingar.

Jacksorg. Ordnar till.

En gång för många år sedan. Kanske sex-sju år sedan?, letade jag och Elin vinterjackor i Stockholm city och köpte en varsin Tenson Himalaya. Vi visste inte då hur vi skulle komma att älska denna jacka. Nu vet jag att Elins är sliten och har färgfläckar, och jag vet definitivt att min är helt sönder i dragkedjan sedan i morse. På ett sätt som inte går att laga. ja ghar jagat och jagat över nätet för att hitta en ersättare till billigaste pris. Och har fått fatt på en ny. En blå blir det den här gången. Markus förstod nämligen nyligen storheten i den här jackan omen förstod inte när han också köpte en svart att ett par inte ska ha likadana kläder. Jag får skilja ut mig i färg i stället.

Rekommenderar verkligen den här jackan. Skön, snygg, varm, inga otäcka fleecedetaljer och inga dun.


Watkins fantastiska illustrationerSå enkelt. Så snyggt. Så tråkigt att hon gjort en flaskdesign för Absolut Vodka.

Besök med paj


Ägnat förmiddag/lunch åt ett besök hos Magelungen i Gävle. En verksamhet som jobbar med barn och unga i behov av särskilt stöd. Förutom trevliga samtal och lärdomar så fick jag också en übergod pajlunch.


En trevlig kvällskvistOm jag i morse var lite sur, innan promenad, läsning och tupplur, så är jag nu på topp igen. Två timmars härlig diskussion tillsammans med elva andra unga Socialdemokrater på Waynes om partiledare och framtiden.
Vi vill inte klappa fram Nuder eller Österberg. Men vi pratade om Palm och Sommestad.

Lördag, start-slutBörjde med en skön frukost helt i min smak.På kvällen såg jag Robyn kamma hem pris efter pris. Jag gillar Robyn. Glad för henne.


Söndag

En okär vän som kommer på besök med regelbundenhet. Avstår helst. I morgon är det i alla fall måndag.

Har läst Arbetarbladet och DN. Har diskat efter kvällens kalasmiddag med efterrätt. Har suckat. Får hitta på en promenad eller så. Innan kvällens skoj.


Att bli ett lejonNyligen skrev jag ett inlägg om stjärntecken och tillhörande horoskop. Som jag inte publicerade för att jag verkligen inte på något sätt tror på varken eller. Och ändå, ändå har jag funderat på de förändrade stjärntecknen. Mitt tidigare stjäntecken är jungfru. Det stjärntecken alla killar vill skoja om. På killars tråkgrabbigavis som verkar bankas in hårt i Y-kromosomen.  En jungfru är

Positiva karaktärsdrag: analytisk, rationell och logisk.
Negativa karaktärsdrag: besvärlig och överkritisk.

Det här sammanfattar mig alldeles utmärkt. Men lejonets egenskaper ...

Positiva karaktärsdrag: självhävdande, generös och ledartyp.
Negativa karaktärsdrag: arrogant och makthungrig.

... är ganska spot on också. Så jag kan vara nöjd med förändringen. Skillnaden är att jungfrun är ett mer återhållsamt stjärntecken.. Makthungrig? Att ha makt är inget dåligt när man gör något bra av den, jobbar för jämlikhet till exempel. Många är rädda för makt för att de ä rädda för det ansvar som följer och som de själva utkräver av andra. 

Fick du nytt?
Stenbocken: 20 januari till 16 februari.
Vattumannen: 16 februari till 11 mars.
Fiskarna: 11 mars till 18 april.
Väduren: 18 april till 13 maj.
Oxen: 13 maj-21 juni.
Tvillingarna: 21 juni till 20 juli.
Kräftan: 20 juli till 10 augusti.
Lejonet: 10 augusti till 16 september.
Jungfrun: 16 september till 30 oktober
Vågen: 30 oktober till 23 november.
Skorpionen: 23 november till 29 november.
Ormbäraren: 29 november till 17 december.
Skytten: 17 december till 20 januari.

I slutet av varje år klipper jag ut horoskopet för nästa år ur til exempel Elle (obegripligt varför tidningar ägnar sida på sida åt sådant mumbojumbo utan att vi rationella och analytiska säger ifrån) och klistrar in i dagboken.  Ett år senare stämmer jag av och konstaterar att inget stämde. Vi får se hur det blir 2011 ska jag under februari bli våldsamt uppvaktad. I så fall hoppas jag på choklad. Men räknar med att köpa den själv.


SnackisarKajsa och Anders framför en Amelin-målning. Amelin ställds för övrigt ut i Gävle nu.

Jag har sovit. Gott. Fast jag drömde att jag skulle bjuda min familj på mat, hade gjort så fint och så dök de inte upp! Trots alla sju timmars sömn är jag trött och seg. Inte ens en handfull mintkulor har hjälpt!

Glatt humörMin moster skickade ett mejl med ett flertal roliga, söta, spektakulära bilder på djur. Det här är min favorit. Ett stort gäng nyfikna gullisar.

Lugnaste kvällen

Att stänga in mig ganska tidigt på ett rum som inte är hemma, kan ibland kännas väldigt bra. Det går bara att slappa. Inga saker att fixa. Tror jag ska sov relativt tidigt till och med. Kvart i nio börjar morgondagens föreläsning. Läser den underbara boken om hundraåringen som försvann. Vilken fantastisk litteratur och så har jag bara läst 50-60 sidor. Drar mig redan för när boken ska vara slut.

Det bästa jag tar med mig från dagen är alla bra fakta om framgångsrika skolor, och vilken skillnad det gör för barn, hur de klarar sig i livet beroende på vad deras föräldrar erbjuder i form av kunskap och kultur. Åtminstone om inte förskola och skola kompenserar.

Fick helt okej trerätters, med en härlig lakritsglass (och lite annat gojs) till efterrätt. Hade vi gjort oss förtjänt av efter sex timmars högt fokus på föreläsning/diskussion.

Anders och jag tog en promenad, delvis halkig, delvis plumsig. Med snöflingor i ögonen.

Jag älskar det

Jag älskar att fundera över politik. Det är fantastiskt.

När man ser den här bilden ...... kan man givetvis fundera över hur mycket tillit vi ska ha till Kriskommissionen. Men just nu är det faktiskt otroligt spännanade, Mikael Damberg pratar om skolor. På nästan precis samma sätt som jag skrev om the other day.

Det finns lärare i skolan som hellre vill vara på andra ställen. Det måste vi underlätta för, så att elever möter enbart lärare som gillar kids och som gillar undervisning och att hitta de lösningar som krävs för att inte 560 klasser inte är behöriga för gymnasiet när de lämnar grundskolan.

Ute på äventyr

Befinner mig på Bommervik. SSU:s kursgår i Nykvarn. Det var ganska länge sedan jag var här nu och återseendet känns helt okej.

Och varför? För att partiets Kriskommission har semiarier i dagarna två. Just nu är det en kvinna från Skolverket som raporterar om resultatforskningen från 90-talet och framåt. 10-15 procent av resultatskillnaden kan förklaras av bra och dåliga lärare. Det är ganska mycket. Jag frågade om hur vi ser till att få bara bra lärare på skolorna. Svaret innehöll lärarutbildning och rektorer som tar ansvar.

Det som många framhåller, hög lärartäthet och små grupper, har liten generell påverkan på resultaten. Tvärs emot vad de flesta tror alltså.

Laddar om

Strax dags att packa ihop och ta sig till Gävle. Ska träffa S-kvinnor i kväll och det ser jag mycket fram emot!

Två utskott på morgonen

I morse var jag först en halvtimme på Civilutskottet, där jag är ersättare, och därefter på mitt eget utskott. Utskott med gäster, nu skuldrådgivare, är intressant.

I dag kommer klasser från Sandviken som jag ska hjälpa Per att guida.

Socialdemokraternas partiledare, en kvinna tack

Nej, jag kandiderar inte. Även om jag tycker att jag har flera goda egenskaper för att leda partiet självklart. En grundmurad tro på alla människors lika värde till exempel.

Innan jag går vidare vill jag kommentera lite vad det betyder. Det betyder INTE att jag inte stör mig på en hel del fenomen som vi människor hittar på och kan säga elaka saker om dom. Registeringsskyltar med barnnamn på barnvagnar. Tjejer som tjatar på sina pojkvänner att betala deras grejer. Kamouflagefärgade kläder och en likgiltighet inför samhällsproblem. Jag tycker genuint illa om det. Men jag tycker inte illa om människor, och det här och allt annat jag stör mig på mycket eller lite (och det är många, många saker) har jag en liten analys kring. Funderar över varför det blir så. Och sorterar vad som egentligen är viktigt och oviktigt. Att tro på alla människors lika värde handlar inte om att vara slätstruken och vän. Det kan många gånger handla om att ifrågasätta, men låta kamouflagekläder passera ... Hur illa det än ser ut.

Det är naturligt att många frågar mig om partiledare. Vem jag vill ha. Svaret är att jag inte vet VEM jag vill ha. Jag tycker mycket om Veronica Palm. Jag tycker också att Lena Sommetad som bland annat förs fram av Arbetarbladet är ett intressant alternativ. Jag känner inte dom. Jag har svårt att ta ställning. Drför har vi en valberedning som jag hoppas på. Men jag har synpunkter. Svaret på frågan om partiledare är mer VAD jag vill ha.

De är båda kvinnor. Jag tycker att socialdemokraterna ska ledas av en kvinna. Fler kvinnor än män röstar på S. Kvinnor står (oftast) för en modernare och attraktivare ledarstil utan prestige. Kvinnor upplevs oftare ha en större empatisk förmåga. Kvinnor är tyvärr fortfarande en modernitet i politiken, och ska vi vara nya så ... dessutom vill jag sikta på att få Sveriges första kvinnliga statsminister.

Och jag vet hur några mullrar kring önskemålet om kvinna som egenskap. Genast kommer mothugget med frågor om det inte är kompetens som avgör. Jo. En sådan fråga säger mer om frågeställaren, nämligen en misstro mot att kompetens finns bland 50 procent av befolkningen, det kvinnliga könet. Det gör det så klart. Även om till exempel bolagsstyrelser inte förstått det, och arbetsgivare inte vill betala för det.

Men i politiken, där kan vi visa vägen. En kvinna ska det vara. Gubbar tröttar ut. (Gubbe är en attityd, inte ålder. Precis som begreppet fjortis)

Jag är trött på ReinfeldtStarke Man är ju det roliga programmet som paroderar socialdemokratin, personifierad i ett kommunalråd i Skåne. Min look är ganska lik hans nu. En sned lugg och gigantiska brillor.
Att ha dem under en partiledardebatt är perfekt. Genom tjocka glas (för jag har stort synfel) analyserar jag Reinfeldts tal och svar på replikerna.
Vad är det jag hör? Tja ... jag hör att han tar det misslyckade sjukförsäkringssystemet i försvar. Jag hör att han försvarar FAS tre. Jar hör honom lyfta våldsproblematiken utan att lyfta den mest utlösande faktorn, alkohol, en enda gång.  Det låter illa alltså.

Träna mycket -check

Kvällen:
Massor av sushi och en timmes promenad med EvaEmma.
En timme i gymmet med SVT" och programmet om lycka som underhållning.

I kväll har varit en mycket bra kväll. Som jag ska avrunda med läsning av allehanda. Cus that makes me happy.

I morgon:
Kl 09.00 sharp i Plenisalen. Monas sista partiledardebatt och jag ska supporta henne. Bland annat en träningsdejt på eftermiddagen och spännande kväll med några tjejor jag tycker mycket om.

När vi väljer ny partiledare förresten, hoppas det trycks redigt snygga t-shirts med den på. Alltså snygga! Arbetarrörelsen kan producera galet fult material ibland.


Inget elakt smink!Jag uppmanar dig som önskar bara snällt smink, dvs ett upphörande av djurtester i kosmetikaproduktionen. Skriv under HÄR.

Varför en kampanj nu? Efter hårt slit för djuren är det efter mars 2009 inte tillåtet att göra djurtester av kosmetiska produkter/ingredienser i EU. Men ett kommande förbud att sälja sånt som estat i andra delar av värdlen riskerar att skjutas upp.

Desutom är det tre typer av djurförsök som är undantagna fram till 2013, medan man söker andra testmetoder. Men nu riskerar EU-kommissionen att skjuta upp detta, somligt i tio år.

Så kan vi inte ha det! och det känns verkligen jättebra med mitt nyårslöfte, att aldrig mer köpa produkter testade på djur, inte ens mitt bästa läppglans. Det är det inte värt.

Krama en kanin!


...


Sitter i möte med partigruppen

"Bekvämt" bänkad i den gamla andra kammarsalen. Mona leder mötet i dag och lite allehanda avhandlas.

Har haft lite svårt med fokuset i dag men märkpennan har markerat åtminstone ganska ivrigt.

Och efter att ha tänkt lite, jag kommer hem igen.


On ma way

Med ett undantag för en tripp till Stockholm i torsdags, som gick så snabbt att det knappt märktes, så har jag inte varit i Stocksholm på nästan en månad. Inte sedan dagen med evighetslång väntan den 22 december.

Nu reser jag ner igen med en stor, blå IKEA-kasse proppad med julklappar och annat som ska förgylla min tillvaro där nere. Fint överkast, stekpanna, tavlor och massor av små, söta figurer.

Jag kanske aldrig kommer hem igen.

Roligt från förrDen här hade Erik som magnet på sitt kylskåp. Fr oss som läste Okej i vår ungdom känner vi direkt igen insändarsidan. Och faktum är att jag till och med komemr ihåg just den här insändaren.

Rätt charmigt.

Den första västenDet här var alltså det stora stickprojektet under julen. Det var väldigt klurigt många gånger. För att var mitt första stickade plagg är jag jättenöjd. Men att påstå att det är ett fantastiskt plagg kan jag inte göra ens med bästa vilja. Men jag har i alla fall gjort det själv. Ett bra steg på vägen mot att bli riktigt bra. Framgång!

Jag har ju inte gått klädd bland folk i den här kombon dock, där inget passar ihop. Men kjolen ihop med annat har jag haft hur mycket som helst de senaste veckorna. Den är skön och snygg.

Skönaste dräktenFotade av den här i en söndagsbilaga nyligen. Fatta att få ha den på maskerad. Vilken helkväll det skulle bli.

Och nu ...

Och nu ska jag återigen ta mig ut för att uträtta utomhusärenden. I morse var jag på socialtjänsten och erbjöd mina tjänster som kontaktperson. Nu är det bara att vänta och se om de matchar mig med någon.

Klockan är inte mycket men jag är ändå nöjd med allt jag gjort. Hängt tre maskiner tvätt också. Det roligaste ärendet ute är att hämta ett överraskningspaket från en vän. Jag är ganska spänd.

I går hade jag i-landsproblemet att en blåbärskärna satt fast i tandköttet och kunde inte komma loss. Fann en lösning mot kvällen. I dag känner jag mig riktigt risig i håret och försöker trösta mig med att Daniel i går frågade om jag klippt mig. Nästan två veckor kvar till frisörbesök.

I kväll, viktigt styrelsemöte. Syrran oroade sig för att hon till veckan skulle jobba 45 timmar och hade två kvällsgrejer. Jag: -Jaha?

hepp hepp!

I går skrev jag en lång lista över alla viktigheter som jag skulle ta tag i idag. Och jag ärr ätt bra på gång faktiskt. Har prickat av det allra mesta på listan. Praktiskt som att skriva ut olika saker, dra åt skruvarna i köksbordet och att skriva tackkort till ställen jag besökte förra veckan.

Men det mest raffinerade momentet är givetvis att bygga ihop ett bra schema i min kalender. Tyvärr svarar inte folk alltid i önskvärd ordning.

Magasinet Skurk som jag skrev om nyss har mejlat med en fråga. Och skriver att de inte fått tag i mig fast de sökt mig på telefon. lite anklagande så där. Jag har två mobiler. Ingen har lämnat ett meddelande på dom. Så jag tar inte så seriöst på det. Men jag blir självklart upprörd. Det är det jag är bäst på, att bli upprörd.

Tvättar lite gör jag också. Lite lagom. Och kokar ris till lunchen.


NattläsningenInnan jag tar mig an julklappen "Underbara dagar framför oss" ska jag avsluta den här boken som jag började på för ganska länge seDan men leGat borglömd under sängen. I natt plöjde jag den tredje fjärdedelen.

Att läsa om en politisk tid då jag inte fanns eller var mycket ung är spännanade. En del har man ju hört, men mycket inte alls.

Att bära med sig:

"Ofta reagerar vi socialdemokater fyrkantigt utifrån vissa modeller som vi har inlärda och som vi försvarar. men som vi måste göa oss fri aifrån. Alla barn och ungdomar ska ha rätten att få lära sig spela fiol. Men den som är speciellt bra måste få chansen att utveckla och förfina sina kunskaper".

Och i dessa tider är det här särskilt aktuellt:

"Det är väsentligt att slå fast att parties politik växer fram i en demokratisk process som ytterst bygger på de enskilda medlemmarnas aktiva medverkan. En partiördförandens första uppgift är att kunn alyssna till rörelsen."

Is och vatten, vatten och isMajgull Axelsson har skrivit en skön roman om hur människoöden kan bli. Hon väver skickligt ihop nutid, dåtid och karaktärernas beröringspunkter.

Inte helt okej att sträckläsa sista halvan en grå söndag som inte kändes poppig från början. Men ändå värt det. God litteratur är ändå alltid god.

Men nej!Det hade kunnat vara -5 och sol. Men nej, det regnar och töar och allt är grått. Snacka om en dålig lott.

Jag har fikat med Ellinor, Daniel och Sergio och sedan åkt till IKEA med Markus. Det är tråkigt på IKEA, men det går snabbt om jag vet vad som behövs. Så det gick snabbt. Inga klagomål alltså.

Nu ska jag läsa.

Och ändå läser jagJag gissade av författare och baksida att det här skulle vara en totalt ospännanade bok. Man och kvinna med tidigare familjer i bagaget möts och fattar tycka. Lite bumpar på vägen men totalt lyckligt på slutet, naturligtvis med en oväntad med så älskad skrikunge (så man vet att det är bra enligt norm liksom).

Den gav mig ingenting mer än en irritation över att jag inte blev det minsta överraskad eller behövde tänka på någonting. Men jag läser ändå. Jag får skylla mig själv. Å andra sidan tog det inte så lång stund. Som en biofilm i tid ungefär.

En del av Gävle, Heliga Trefaldighet


Den lilla rosaHär är sen. Fortfarande med plast på och inga söta klistermärken eller utsmyckning alls. Men jag kom just på var jag har några My Little Pony-klistrisar som kommer att passa perfekt. Det ska fixas.

I kväll har jag hängt på Helt Enkelt med samma sällskap som tidigare i dag, UNF:s förbundsstyrelse. Fina tider och gott käk. Vet ni att halv tio är det kö bakom rött rep in till Helt Enkelt?

Observera motiven i reflektionen på datorskalet. Markus och tavlor med Ådalen-motiv.

Blandad kompott i SkurkDet här är ett nytt magasin som skickats till mig som riksdagsledamot. Det har jag bläddrat igenom och läst valda delar i dag. Killen som är redaktör inväntar en dom för ekonomisk brottslighet, något som påpekas i beskrivningen av tidningen, men av detta vill han inte göra en sån stor affär säger han. Trots det är han en av dom som det skrivs om i artikeln om Sveriges "framgångsrika" ekobrottslingar, där man också specifikt skriver att det är den här tidningens redaktör. Jag är inte negativ till tidningsidén. Rättsäkerhet och människors syn i allmänhet på brott och straff och kriminalvård är spännande ämnen.

Till exempel, vad tycker du själv är vitsen med straff/påföljd vid brott? Avskräckande? Det ska svida? Det ska få personen på rätt bana?

Nivån är väldigt blandad, vilket nog beror på hur skrivvana skribenterna är. Somligt håller låg nivå, annat hög. Blir spännanade att se hur det artar sig.Tidningen hånar Bodström rätt igenom. Den här avslutande sidan ska ta upp dumma saker som folk säger. Och Bodström får sig en släng för att han gjort uttalanden och påståenden som visat sig vara fel. Det är tur att författaren Sundevall tryckt in ett sannolikt i meningen om att Bodström är Socialdemokraternas näste partiledare. Det tror jag vi kan vara rätt säkra på att det inte kommer att hända. Och det påståendet hoppas jag att JAG inte behöver äta upp. Men jag tror att Sundevall själv gjorde ett stort misstag med sitt påstående. Roligt.

Sveriges Järnvägsmuseum ligger i Gävle

Och i dag har jag varit där på besök tillsammans med UNF:s förbundsstyrelse. Här syns några av dom tillsammans med Astrid längst till höger som blev generalsekreterare när jag slutade.Karin och Vidar uppe på ett stooort lok. Vidar med en spotlight mitt i fejjan.Tidstypiska skyltar säger mycket om det mesta.Tillsammans är vi starka!Dags med lite nysatsning? Ja just ja, det fanns visst ett rödgrönt alternativ som tänkte det. Men men.

En idé mitt i natten

Jag tänker att jag inte är särskilt lik min mamma. Förutom att vi båda är smarta och glada. Men. Det finns ändå skarpa drag. Som när jag 00.30 kommer på att det är dags att måla ett litet bord och en piedestal vita. Och gör det. På morgonen är det ju torrt och klart. Praktiskt! Och snyggt.

Men ska inte tveka, utan göra och göra klart snabbt. Långtbänk är trist.


Den här i en ny färg varje dag ...(kanske har jag visat den förr. men då är det så. lite extra snygghet har ingen lidit av)

9A är tillbaka!I väntan på "På spåret" såg jag en trailer som fick det bubbla av förväntan. Nämligen en ny omgång av "Klass 9A".

Jag tror jag återkommit till det flera gånger, men jag funderar väldigt mycket på skolan. På elever jag har haft, skolan jag jobbat på, rektorer jag haft och skolan i allmänhet.

Att inte befinna sig mitt i skolmiljön gör att tankarna tar både lite nya banor men också djupare i gamla övertygelser.

Hur jag än vänder och vrider på det är det så att varje lärare som är i skolan och hellre skulle vilja vara på ett annat ställe än skolan måste få vara det det. Måste få byta. Skolan kan inte ha personal som inte tycker om elever, som inte följer läroplaner, som inte vill tänka nytt, som inte vill jobba i lag, som inte vill ge elever massor av chanser, som leter fel hellre än rätt, som dömer ut en unge så fort den kan ...

Många missnöjda lärare verkar ha hakat upp sig på två ord. Status och lön. Varför denna längtan efter det diffusa som kallas status? Exakt på vilket sätt påverkar det att fler elever skulle få godkända betyg? Och lönen. Det kan inte komma som en jätteöverraskning för lärare hur löneläget ser ut. Har man valt att satsa ett antal år på en utbildning och gått och trott att man ska bli kanonrik får man nog skylla sig själv. En lärarlön är helt okej och går alldeles utmärkt att leva på.  Och framförallt, finns det mer kompetens och engagemant att klämma fram om man får ännu mer pengar? I så fall har vi problem. På jobbet gör man sitt bästa. Spelreglerna var kända från början.

Gärna jämförs löneläget med läkare (som pluggar längre) och inte med sjuksköterskor (som många pluggat lika länge). Dessutom är inte antalet pluggade år en garant för hög inkomst, utan kanske främst för att få syssla med det man drömmer om. Biblotikarier är en grupp som pluggat väldigt mycket många gånger. Inte syns det i deras lönekuvert precis. Men förhoppningsvis jobbar de med något de önskar.

"-Men "de allra bästa" söker sig inte till läraryrket som de borde." Därför måste lönen upp. Sägs det. Kanske ligger det något i det. Men kanske skulle också fler lämpade söka sig till skolan om befintliga lärare slutade gnälla så mycket på sitt jobb, om lärarstudenter inte mötte ett arbetslag där det är några få lärare som drar det tunga lasset medan andra fikar mycket mellan lektionerna och lugnt kan fortsätta med det utan att en chef styr upp.

Många lärare förstår inte vilket ansvar de har. Det finns alltid andra att skylla på när det inte går bra. Det är helt oacceptabelt att de personerna får arbeta med eleverna. 

Det här är ju tråkigt att prata om. Och många blir arga. Så för att balansera lite, det finns en hel bunt fantastiska lärare där ute. Kram på er.


Hästlängtan

 Bild från paus i ridtur på Island.

Förutom att det vore roligt att ha en egen goding som inte är av plast och i kulörta färger och jag längtar till den dagen, så har jag nu bokat in mig och mamma på en långritt på islandshäst i maj. Jag gav henne det i 50-årspresent och med ett datum spikat är det bara att sätta igång att längta.

Jag ska boka in fler saker att längta till. Det är lite för få just nu.

Ynklig
I dag känner jag mig ganska ynklig och tycker synd om mig själv. Det är inte så kreativt. Som om han visste det hade Markus köpt Apelsinkrokant till mig. Det gör saken lite bättre. på mycket kort sikt.

Nu har mejlen börjat komma igång igen och jag har börjat fylla på i kalendern, bland annat en invigning på Högskolan i Gävle. Dygnet har jag i alla fall vänt tillbaka. Så jag är ganska redo. Vem vill hänga i soffan liksom? Inte jag i alla fall. Ut och se. Ut och göra. Tänka. Göra nytt. Pretto va?

Avrundande eftermiddagen med VU på Arbetarekommunen. Teknikparken hade mycket bra mat i dag by the way. Precis som tidigare i veckan också.

Köldchock?!

Minus 16. Hade först tänkt gå till Teknikparken där jag ska ska träffa de andra S-riksdagsledamöterna från länet. Meeeen, jag åker i en bil istället.

Rubriken var givetvis ironisk. Roligast hittills i vinter är snöattack.

Lite synd om Sofia

Carl Philip trotsar pappa. Går på bröllop (alltså visar sig offentligt) med Sofia, något Kungen och Silvia inte gillar.

Stackars Sofia. Bara tänk bort svärföräldrarna. Låtsas som att de inte finns även om det är svårt.

Packat ihop tomtarna

Jag har packat ner mina tomtar i lådor och förpassat långt in i ett skåp. Pratade nyss med Sara och hon tyckte precis som jag att det kändes lite vemodigt.

Jag tycker om jul. Men jag tjuvstartar inte. Då är det roligare längre.

Glassigt!I dag har jag varit på företagsbesök på Actor i Gävle. Ett företag som är ledande inom glassmaskinsbranschen.

Kasta sten

SvD publicerade nyligen en artikel om hur somliga "svenskar" beter sig på ett värdigt sätt. Kastar sten på varandra och sånt. LÄS

"Malyum Salah Hashi är lättad över att ha lyckats fly de ständiga skottlossningarna i Mogadishu. Visserligen kostade flykten henne huset som hon ärvt av sin pappa – flyktingsmugglaren tog det som betalning. Men när beväpnade milismän bröt sig in och våldtog hennes systrar insåg hon slutgiltigt att hon inte kunde bo kvar i Somalia längre" 

"En lärare på skolan berättar om ett samtal med en elevs pappa. Problemet var att eleven skolkade från gymnastiklektionerna. Men pappan avbröt läraren:  – Se till att få bort alla utlänningar härifrån så blir det nog bra."

"Livet som muslim i Sverige blev inte lättare efter att Taimour Abdulwahab sprängt sig till döds i centrala Stockholm den 11 december förra året. Efter dådet skrev riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD):  ”I vanlig ordning kommer [debattören] Dilsa Demirbag-Sten och babblar om att vi ska inte skuldbelägga en hel grupp bla bla bla. Varför inte?”


Tre stycken citat jag plockat ur den här artikeln som trots att inget är nytt eller förvånanade (tyvärr) berörde mig.

Den absoluta majoriteten svenskar som tar dig utomlands gör det för att ha det lite bätte, utan att egentligen haft det dåligt innan. Många av de människor som flyr till Sverige, kommer givetvis med förhoppningen om att få vet bättre, men skälet är främst att undkomma ett helvete. Vi, som växt upp med nötkräm och bolibompa, kan inte riktigt förstå.

Det är ingen slump att det är många GIF-fans i Gävle. Man blir som man umgås. Rasism smittar. Glädjande nog gör en skön syn på andra människor det också.

Och återigen, detta med att peka ut guppen muslimer. om vi nödvändigtvis ska peka ut en grupp som allmänfarliga för sig själva och andra måste det bli gruppen män. Vaaaaa? Men alla män är inte farliga! Nej. Precis.


När jag är duktig

I början av veckan var det lite kaos när jag skulle upp tidigt. Eftersom i dag och tidig uppstigning är nära inpå så kom jag ihåg att det blir bättre om jag lägger mig tidigare.

Alltså lade jag mig tidigare. Och här sitter jag på morgontåget och är skapligt pigg.

Osnyggt av socialdemokrater


Skrivet 9 jan 2011 11:22 Per-Olof Westin (Ej registrerad)

Jenny stå på Dig Du är en utmärkt ledarskribent, läser Din krönika med stort nöje och till skillnad från så många andra S-märkta, verkar inte Du glömt ideologin. Hoppas att valberedningen fattar sitt uppdrag och tar det på allvar, det finns S människor ute i landet, det har en längre tid kretsat för mycket i storstadsområdet och inom den akademiska världen. Mitt förslag är att ut och leta inom fackföreningsrörelsen, där finns det fortfarande duktiga människor som har kvar sin ideologi. Ser verkligen fram emot partiledarbytet och inget tal om kvotering, man eller kvinna ta fram den mest lämpade

Det här var skrivet som en kommentar på en bra ledare som Jenny Wennberg pÅ Arbetarbladet skrivit om nähat och hjärndöda kommentarer som inte inbjuder till dialog. Men det är inte om det jag ska skriva, utan om den här kommentaren som hon fick på den och vad den säger.

Jag skulle kunna skriva väldigt långt om det. Om en tradition som finns inom Socialdemokraterna, att vara skeptisk mot människors sanna socialdemokratiska värderingar om de 1. har en utbildning 2. tjänar mycket pengar.

Här är ett typexempel på en sådan, och det finns alltför många sammnhang där jag stöter på den. En riktig socialdemokrat har enbart gått i livets hårda skola. Det är dags att första att Socialdemokraterna är ett parti för alla som delar de socialdemokratiska värderingarna. Inte för folk som har ett visst yrke, en viss (o)utbilning, ett visst boende.

Jag såg nyss en av kommentarerna på modige Charlie Hansson, Stockholm som trätt fram och sagt att han vill leda partiet. "Jojo. Minskad segregering? Själv bor man på Värmdö. Är det ett skämt eller? Socialdemokratiska hycklare har vi haft nog av. Tack men nej tack!"

Jag säger det jag brukar, Socialdemokraterna har jobbat och slitit i över hundra år för att alla ska kunna plugga, oavsett vilken bakgrund man kommer ifrån, och därmed kunna bli vad man vill.

Men om man gör det vänder partiet ryggen. Osnyggt.


Dela med dig till HaitiI dag kör Aftonbladet en kampanj om att dela med sig en timlön till Haiti. Jag är på! Du med?

I julklapp fick jag tre getter på Haiti. Jag hoppas de gör nytta på olika sätt. Det var fina julklappar. Tack mamma och Bertil. Tack Jessica!

Visa mig nåt sötare! Du kommer fejla.Åsa hade den här bilden på sin facebooksida. Det är det sötaste jag sett på evighet. Fladdermusbarn som behöver lite värme.

Två besök i dagPå förmiddagen var jag och Åsa till Teleperformance, största företaget i Söderhamn. Där jobbar 430 personer med att serva kunder till bland annat Tele 2 och Norton Antivirus. Hann klämma lite på min syster som satt i ett bås och svarade på kluriga frågor från företagskunder. Starkt imponerad av Johan Stark, chef på bygget.Eftermiddagen vigdes åt Arbetsförmedlingen Kundtjänst, ett av åtta kontor i Sverige. Det första som mötte mig och Åsa var en fin hälsning. Också detta ett mycket givande besök.

Tack alla som avsatte tid för oss i dag.
Debatten om vargen är het

Carlgren vill att vargstammen i Sverige ska öka skriver Aftonbladet.

Några som däremot inte vill ha någon varg alls i landet är Folkaktionen ny rovdjurspolitik. Inge Brorsson är sekreterare i föreningen och även tidigare kommunpolitiker för Centerpartiet i Rättvik. Samma parti som miljöminister Carlgren.

– Vi behöver ingen varg i det här landet. Våra förfäder utrotade vargen för att de skulle kunna leva på landsbygden. Men nu skiter man i landsbygden även från centern, säger Brorsson.

Han är orolig för att en utökad vargstam innebär att rovdjuren trycks allt närmare människan. – Vår åsikt och målsättning är att vargen inte ska finnas där människor bor och har sina näringar. Det går inte med tamdjurshållning och fäbodbruk.

Han fortsätter: – Det är ett hån mot oss diskriminerade på landsbygden. Det vi inte kan acceptera är att en stor majoritet i landet som inte har varg ska sitta och bestämma att vi ska ha dem här. Andreas Carlgren är en riksolycka för centern. Han är ju ingen jägare och är inte kunnig heller.

Jägarna går i skogen med sina vapen. Skiträdda verkar de vara trots att de är de som rimligen lättast kan försvara sig. Men korrigera mig om jag har fel, de senaste säg tio åren, vad har den vanligaste dödsorsaken i det här landet varit? Ihjälskjuten av jägare eller dödad av varg?

Jägarna släpper lös sina hundar (som de också kallar familjemedlemmar) i skogen. I skogen som de vet att vargen bor i. Och blir förvånad när vargen går på hunden. Människan i ett nötskal. vi ska jaga och skjuta ner av bara helvete och briljera med bilder på döda djur och en glad jägare. Men när naturen liksom säger ifrån ja, då konstaterar Brorsson -Vi behöver ingen varg i det här landet.

Och meningsmotståndare, som i det här fallet Carlgren, avfärdas inte bara som okunnig, utan först och främst det största fel en människa verkar kunna ha, nämligen att inte vara jägare. Damn good argumentation.


Omgång 15 av Top ModelJag brukar berätta om Top Model, inte bara som ett program som lärt mig smise, utan liksom gestaltar ungas situation i USA. Jag brukar berätta om alla de tjejer som berättar om en tuff uppväxt, tuffa villkor och Top Model som en livlina (fatta vad många som bor i USA, fatta vad overklig den är för de flesta) och att det är så vanligt att när någon har en högre utbildning blir det deras "grej".

Precis så var det i första programmet av omgång 15. Tjejen längst ner till vänster exempelvis berättade att hon trots två stycken heltidsjobb var i behov av ekonomiskt stöd från samhället för sig och sin dotter. Och Tyra (programledaren) säger att när man jobbar så hårt är det inte mer än rätt att man ska ha lite för de.

I Sverige har Socialdemokraterna och fackförbunden slagits länge för att vi ska kunna leva ett bra liv på en heltidslön. och förresten ska vi kunna ha bra liv även om vi av olika skäl inte kan jobba heltid, t ex på grund av sjukdom eller om det inte finns mer jobb att hitta.

Men för Tyra och andra amerikaner är det inte främmande att behöva jobba dag och natt och trots det inte ha till boende och mat, vilket är basic. Tragiskt. Så är det, i landet som goes bananas när man vill ha sjukförsäkringar för alla och inte bara de välbemedlade.

Och ja, så fanns också the Princeton-girl, alltså tjejen som genom högre studier är unik bara för det. I USA är ett stipendium annars en chans för många unga att få plugga. Så ser en annan realitet ut.

En realitet där du är ganska körd om du inte är född av rätt rika föräldrar. Låt det aldrig hända i Sverige. Tro inte att det är långt borta. Klyftorna ökar, vi måste bromsa tåget.


Jättegott! (inte sagt på skånska)


Stora mejlraset har inte satt igång ännu

Det är fortfarande lågtrafik till min mejl skulle jag säga. Men snart har alla vaknat till liv igen. Det blir skoj det med.

Medan jag satt och fixade i förmiddags så visade det sig att Uli, Jonas och Robert passerade och vi käkade lunch på Teknikparken. Det var ju så kul!

Nu håller en deg som ska bli tekakor på att jäsa. Trevligt recept i Allt om mat. Och nej, det är SJÄLVKLART inte jag som köper hem den. Ser att handduken har lyft sig så jag verkar ha tempat bra för jästen.

Verksamhetsberättelser

Det är sådana tider nu. Jag har några att fnula på.

Är det jag som behöver mer pengar?

Ett femte jobbskatteavdrag. Det betyder i praktiken att jag, som tjänar bra på mitt riksdagsarvode, ska få mer i plånboken på bekostnad av sjuka och arbetslösa.
Dessutom ökas klyftan mellan mig och de som tjänar mindre än vad jag gör. Det är inte det samhälle jag vill ha.

Jag tycker det skulle vara helt okej om de som tjänade minst fick ett jobbskatteavdrag och inte de som tjänar mycket, för att minska klyftorna. Men något sådant har regeringen inget intresse av.

Tekniska prylarEfter turer fram och tillbaka med kameror och min syster är det nu en sån här jag har att ta hand om. Den är retrosnygg och inte särskilt stor och kräver inget av mig mer än kärleksfull behandling och det är jag ju bäst på.

Vad värre är, jag måste hitta en ny, liten dator att älska också. Den jag har nu är söt och så, men under all kritik. Så tråkigt. Just teknikprylar är mest ångest för mig. Egentligen.

Lite sortering varje dag gör mig gladNär det kliar i fingrarna efter att sortera är det ju tur att hemmet innehåller rätt mycket prylar. Vem vill bli sysslolös liksom ... Jag började med medicinskåpet. I morgon ska jag lämna en påse gammal medicin på apoteket. Det är för miljön jätteviktigt att man inte slänger i soppåsen bara, det är arrogant och okunnigt.

Därefter nagellack. Ett sorterade jag ut som inte var snyggt i färgen längre. Det hamnar i en anna påse med utsorterade lack sedan tidigare. Det ska jag ta till återvinningen vilken dag som helst nu.

Det känns så fint när en liten fläck av hemmet är mer ordningssam än den var innan. Och roligt att jag insåg att vi har så mycket skojiga plåster för den händelse jag skulle cutta mig lite.

Dagens utmaningJoela försökte i timtal hjälpa oss med att få igång det trådlösa närverket. Fikat gick i alla fall bra.

Julklapp från en godingFörra veckan fick jag én sen julis från en yngre kille. Han förstod att jag skulle gilla en hemgjuten tvål med en groda i. Vem gör inte? SÅ länge det inte är en riktig groda så klart.

Vända tillbaka

Konstaterar med skräck att det kommer att bli svårt att återkomma till den "normala" dygnsrytmen. Jag skulle må mycket bättre om all aktivitet skeddde mellan 12-24 istället för som i dag mellan 8-20. Förskjut fyra timmar och jag är i fas.

I går kväll drack jag ingen Pepsi Max, så när jag bestämde mig för att sova blev jag skönt slumrig med boken, och det gick bra.

I morse (förmiddags antar jag) drog jag mig i sängen en timma medan jag lyssnade på takdropp. Töväder är lite saggigt. Blir trött på de som pratar om vår i början av januari. Det är vinter, det är ingen vår i sikte. Och då kan det lika gärna vara kallt.

Det blev en helvetesnatt

Det började så bra med att vara uppe länge. Läste till kanske två. Sedan skulle jag sova. Gick inte. Så jag gick upp och möblerade om lite. Därefter ett nytt försök. Min känsla är at jag inte sovit alls, vilket givetvis inte är sant.

Hörde varje steg tidningsbudet tog i morse. Skäms inte för att jag steg upp halv tolv. Vad hände? Tja, jag borde ha vetat bättre än att dricka så mycket Pepsi Max innan jag skulle lägga mig. Men vadå, det tog sjukt mycket energi att när jag trodde jag stickat klart sjalvästen inse att jag gjort ett stort och pinsamt misstag.

iriksdagen.blogspot.comDen lilla surprisen gör förmodligen några av er på godare humör än andra som tycker politik är tråkigt och därför att jag inte hade nåt kul projekt på gång.

Men jag och mina riksdagskollegor från S i Gävleborg kommer att blogga på www.iriksdagen.blogspot.com från nu.

5000Det här är ett jubileumsinlägg. Nummer 5000 sedan bloggstarten för 5,5 år sedan. Många bloggare skriver inlägg om själva bloggandet. "Åh, nu har jag inget att skriva", "jag funderar så mycket på hur bloggen ska användas" "snälla lämna fler kommentarer" och annat återkommande. Jag förstår inte varför man bloggar om det känns som en belastning.

Mitt förhållande till bloggen är en oproblematisk kärlekshistoria. Fullt av ämnen att skriva om och jag känner aldrig någonsin att det är ett problem att "hinna med" eller att den kräver. Det är roligt att skriva och det är mitt enda syfte. Vänner och släkt använder den för att uppdatera sig, och ibland använder jag den för politisk debatt. De som ogillar mig läser också, vilket går jättebra. Alla är välkomna. 

Sedan jag blev riksdagsledamot och därför en mer offentlig person har jag funderat på om jag borde framhålla min mer seriöspolitiskasida eller om det är okej att lägga upp en bild på en söt fjording jag skulle vilja ha. Det får vara som det är. Jag är ju både rosa och stål. Typ.

Några påpekar att jag ofta stavar fel. Ja, det gör jag. Ofta så här: va dkul! Snabbare än bra. Nu för tiden brukar jag korrigera i efterhand när jag har bättre med tid. Men kollar man för tre år sedan är det en mess. Det gör inget. Jag hade femma i svenska. Jag kan skriva. Jag har fått betalt för att skriva. Då stavade jag rätt. Oftast.

Nu fortsätter allt som vanligt och det dröjer tills jag bloggar om mitt bloggande igen. Med ett undantag. Jag har ett nytt projekt på gång and I will let you know! Man skulle kunna tro att det är en stickblogg, men det är faktiskt bättre än så ...

Tjing!


Norralaveckan

Vad är snö på marken, vad är snö på taken? Det går liksom ihop. Om en takskottare skulle falla faller den inte så långt.Min syster Jessica visade min syster Sara hur kassan på Coop fungerar.Monika tycker att ett pussel inte behöver hindra henne från att ligga på bordet. Sekundrarna efter började hon likt en ond katt riva upp bygget från hörnet och tugga på bitarna. Då fick hon bannor.Mamma demonstrerar den socka jag har gjort helt enligt rexeptet men som verkligen påminner om en fiskarstövel. Dunkel bild från dunkelt rum, endast upplyst av TV-skärm med reklam.

Så fort jag satte mig på tåget hem började jag lite mer hardcore fixa med planeringar och sånt. Mer vardag. Eller koppla på kan man säga.

Glatt uppiggad

Efter att ha chittchattat med min vän Cissi. Jag kände att jag MÅSTE åka och hälsa på henne och det snart! Så det ska jag. Det blir alltså London i vår. Men! Jag tycker Cissi är roligare än London.

Mitt i natten

Ingen som är uppe som jag kan prata med. Så framfö snuten i Hollywood har jag gjort en sn helgenomgång av mejlarna som jsg måste göra ibland. Det bästa är när jag bara kan deleta mejl. Bort bort bort! Är ganska bra på att ta bort irrelevanta direkt, men det är "de här är kanske bra att ha" som är problemet.Yytterst sällan visar de sig bra att ha.

Snuten i Hollywood II har rullat men har knappt kollat alls. I kväll stickade jag klart en pippisocka. Det var inte meningen att det skulle bli en fiskarstövel precis, men det är den krassa verkligheten. Nu får jag göra en fiskarstövel till. De där stickrecepten är inte att lita på. Min mamma har dessutom skrivit om det, för hon tyckte det var dåligt. Tänk när ja ghar den kapaciteten. Min första häl har jag stickat i dag och det gick bra. Men! Jag gjorde tån efter eget huvud för det är jag bra på!


Svar från vinskribenten


Skrev tidigare om att jag frågade honom om varför han är så dålig på att upplysa om alkoholfria viner. Han svarade:

Hej!
Jag skriver av och till faktiskt om nya alkoholfria viner och öl som lanseras på Systemet, om jag tycker dom håller acceptabel kvalitet. Tidigare var det verkligen si och så med det, men i dag finns en del acceptabla, t o m några goda. Har också de senaste åren gjort ett par genomgångar av hela det alkoholfria sortimentet på Systemet. Och visst är jag medveten om att det alkoholfria sortimentet ökat sin försäljning rejält procentuellt, men från en väldigt låg, närmast försumbar, nivå.
Vänligen
Sune Liljevall

Då frågade jag: Men att lista några som varit bra under 2010 är inte på kartan eller?

På detta har inget svarats. Så nej, alkoholfritt är liksom för lågstatus för vinkännarna för att ta i med tång. även om han FAKTISKT skrivit om det av och till. Det är synd.

Jan skriver i Aftonbladet i dag"I debatten målas ofta upp en motsättning mellan en politik för tillväxt och en politik för solidaritet. Detta är en falsk motsättning, som bara stärker polariseringen i vårt samhälle. Tage Erlander sade en gång att varje samhälle skall bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta. Denna grundtes för socialdemokratin är i själva verket en förutsättning för sammanhållning och förtroende i en nation. Ekonomisk rättvisa, jämlikhet och en väl fungerande offentlig sektor säkrar tillväxt och ekonomisk effektivitet, vilket visats i flera studier på senare tid."

"Vi måste se verkligheten i vitögat och göra något åt den: de försummade barnen, de misshandlade kvinnorna, de glömda gamlingarna, de rädda flyktingarna, de kroniskt sjuka, liksom ungdomarna och de nya svenskarna i långvarig arbetslöshet. Vi måste ge alla dessa grupper hopp och en grundad känsla av hemhörighet i Sverige. Denna genuina medkänsla var drivkraften för den socialdemokrati som gjorde Sverige till en stark och konkurrenskraftig välfärdsstat."


HÄR finns hela texten.

Så det fuskas med bidragen?HÄR finns en bra artikel till er som tror att det FUSKAS SÅ OTROLIGT GALET MYCKET.


Ännu mer blandat

Jag jobbar lite med datalagringsdirektivet och FRA, har hälsat på mormor, skottat lite snö, duschat (säger inte när det var senast), läst, sovit diskat i ordning i köket. Och nu klappar jag hunden lite som alltid är ledsen när mamma är ute och jobbar.

I morgon ska jag åka till Gävle igen, med tomma kakburkar den här vändan ...

Det blir lite blandat

Jag stickar, jag sysslar med datalagring, jag ser tak skottas av, jag mejlar, jag bär ett litet barn, jag pratar i telefon, jag handlar på E-center, jag gillar känslan av att sova i slitna (men rena) sängkläder, jag läser ut boken om Kungen, jag river upp stickning, jag bryter ihop.

Politiken är större

Somliga politiker kan bara prata om företag och tillväxt. Inga dåliga saker sig, tvärtom,  men att inte förstå att politiken handlar om att ge alla ett gott liv, där livet fortsätter efter jobbet är sorgligt.


Då: Sågvreten Snart: Mirus

Det är ett ställe i Valbo. Typ bredvid Mackmyra som är mer känt. Det är ett ställe och inte bara en "ädel" dryck.

Jag har hängt med Susanne och hennes kids. Den ena hade gjutit en tvål med en groda i till mig. Då blir man ju glad. I går sade jag till en annan att det är tokigt att barn är så förtjusta i mig när jag inte är så galna i dom. Hellre det än tvärtom svarade hon. Och ja, det hade ju inte varit kul att vara en tråkvuxen.

Nu åker jag tåg. X-tågen är stabila. Oftast. Ska promenera till min enda favvisbutik i Söderhamn. Ser fram emot ett besök där, Mirus alltså.

Själv är bäste dräng?I mellandagarn var den här insändaren i Arbetarbladet. Ett gäng mothugg kom, men mest av den ioniska sorten eftersom den här typen av resonemang liksom faller i alla fall på något sätt. I dag kom svaret:Härligt frihetstänkt. Alla vi är skyldiga att ta hand om våra föräldrar. Fast det roligaste är att personen tänker med hakan, och verkar tycka det är en merit. Och inte lever jag lyxliv heller? Haha

Sagan om tomtenJag stånkade en del när jag insåg att mina julprydnader ryms i en skokartong. Kanske är det sunt, men lite tråkigt. Innan jul bestämde jag mig för att invänta rean. Då vet man at tjulsakrna GARANTERAT är billigare. Men ändå kollade jag lite innan och såg bland annat den här söta tomten som mjölkar. Men köpte inte. Efter jul var det 50 procent och på bordet där de här varit (fanns lador och hästar och allt möjligt) fanns bara den här kvar. Högg den som en kobra. Ställde ner den medan jag tittade på lite annat och då kommer en tant och tar den. -Öpp, öpp, öpp... Men nu är den hemma hos mig och vi trivs bra ihop.

Jag höll förresten på att göra kaos med lägenheten dagen före julafton. Det var inte nära att den brann upp. Men det var nära att det hände. Nu flög det bara lite flagor. Så kan det gå när jag bläddrar ner papper i ljus jag glömt att jag tänt och liksom tittar bort. Hjärtklappning. Bra varning.

Förresten glömde jag en massa julklappar i en påse ute i trapphuset en lång, lång stund också. Det gick bra det med. Men ändå inte bra gjort.

Kvällspyssel i turkostDet är verkligen så att rätt sena kvällar är min bästa tid. Det är då jag tar itu med många projekt, skriver många texter och så vidare. I kväll har jag fixat med all packning (upp och så ner igen), sytt i kläder (knappar, revor), sorterat mina fina julklappar till rätt ställen och suktat efter att läsa alla böckerna och sånt. Nu stickar jag lite halsduk i det fina garnet med silvertråd, Silver dream tror jag det heter. Under MM färdigställde jag ett par vita handledsvärmare. Nu är frågan, ska jag sy pärlor på dom? Alla dessa frågor.

Känns väldigt bra. I morgon ska jag åka och träffa några pojkar som hävdar att de längtar efter mig.

Sune struntar i det alkoholfria -som vanligtHej Sune!
Jag har skrivit till dig tidigare och frågat om varför alkoholfria dryckesalternativ är så osynliga i dina spalter. Du vet säkert att det finns många som väljer alkoholfritt av vitt skilda orsaker. Vill du inte tipsa dom? Du vet väl att Systembolagets alkoholfria sortiment är det vars försäljning ökat mest? Hänger du inte på trenden?
 
Vänligen
 
Elin Lundgren

Sune redaktör för vinspalten i Arbetarbladet. Undrar du också så mejla på sune.liljevall@arbetarbladet.se

Äntligen hemma!Jag startade resandet med en varm choklad och nu är jag hemma. Det kan vara tricket.

CornelisI går kväll kollade jag och Erik filmen om Cornelis. Som inte heter Cornelius vilket många säger.

Det var en mycket bra film och det är klart det blir så när det är mycket bra musik. En riktig ordvrängarman. Jag kan inte tänka mig ett enda skäl till varför man inte ska se den.

Också ytterligare ett öde som visar att det där hårda livet inte är så bra i längden. Men biokvällar tror jag på, särskilt en med den här.


Blondinbella och druvan

Tidigare, när Blondinbella var yngre och därför behövde framstå som skötsam, t ex efter att soc ringt hem till deras familj och frågat om hennes alkoholvanor ville hon framstå som avhållsam. Oktober 2009 uttryckte hon:
Blir en alkoholfri kväll för mig som vanligt, ska nog bli nykterist helt och hållet. Kram! (som om man kan vara det lite ...)

En annan gång fick bloggläsarna ställa frågor:

“Jag är nykterist” Jo, nykterister brukar inte dricka alkohol överhuvudtaget. Vin är alkohol, om du har missat det.

Jag har aldrig sagt att jag är nykterist Däremot så tycker jag inte om att dricka så att jag känner mig berusad, det är den värsta känsla jag vet! Jag dricker inte sprit heller, men ett glas vin till maten eller socialt med tjejkompisarna tycker jag är gott, men då är det ett glas, inte mer.

I senaste Bubbleroom (det är sant, jag köpte den nyss, shame on me) så säger hon att hon nu festar så hårt att hon har blå- och skrubbmärken. Och att hon gärna kombinerar lyxig mat med en fin druva.

Skiljer det henne från andra? Nej. De flesta sysslar med sånt, även om jag inte förstår varför. Det intressanta är att hon försökt påskina att hon är lite mer genomtänkt än så (dvs drar åt nykteristhållet haha), men det är ju bara en fasad.

Men jag tror hon klarade fasaden så bra att IOGT-NTOs juniorförbunds tidning Struten valde att skriva om hennes avståndstagande från alkohol som en positiv grej. Det var dumt tyckte jag då. Det tycker jag nu med


Bra fynd för naglarnaDet här tre-packet nagellack köpte jag för några dagar sedan. Mycket förmånligt prs redan för kittet. Ännu bättre på rean. Men nu bli det inga nagellack köpta på ett tag. Aldeles nyss målade jag på lacket till vänster. Sparkling.

Det behövdes för att jag inte ska pilla sönder naglarna.

Plagget morgonrock

I dag har jag och Erik pratat om morgonrock. Detta efter att ha sett en i ett skyltfönster. Jag äger en morgonrock. den fick jag när jag lämnade UNF:s förbundsstyrelse 2003. Den ligger i en oöppnad platsförpackning på vinden. För jag vet inte när jag förväntas använda den. När är det praktiskt och lämpligt?

Inte ett enda tillfälle kommer jag att tänka på.

I juletider förekommer lite silkigare varianter i reklamen, som jag förmodar olika människor ska köpa till sina partners för att de ska vara lite sensuella. Om det är tanken med morgonrock, så kan man ju undra varför det finns varianter i frotté.

Kom på att jag har en till. En tunn, med fint mönster, som jag köpte i Tokyo. Även den i plats. Ska kolla om jag kan använda den som klänning istället. Klänning är ett mycket mer användbart plagg.

Dag ett

Sista dagen var i går. Handling, matlagning, ätning, och så stickade jag in det nya året till SVTs galna felnedräkning. Pratade med mormor som vanligt efter tolvslaget. Och så såg vi fyrverkerierna inne i Göteborg på eftermiddagen. Jag tycker det är ett tämligen dumt sätt att bräna pengar, men onekligen otroligt snyggt. Det här var ett av de bättre jag sett av fyrverk.

Erik taggade av rätt snabbt  efter midnatt så jag fick se slutet på Hotet själv. Drack päroncider och åt praliner.

Nu är känslan att det är morgon, men det stämmer ju inte. Sov till tolv och är nydyschat och har ätit frukost. Och diskat. I dag ska vi gå på bio. Ser fram emot poppisar.

Så slapp blir dag ett.

(Fast jag ska också kriskommissioinsjobba, lösa igenom en responstext jag skrev i förrgår innan jag skickar in den)


RSS 2.0