Gott nytt år!


Gott nytt år önskar jag er med den här sötaste bilden. Fick den på litet, litet vykort från min näst äldsta moster den här veckan. Rekommenderar er inte att gå ut med rumpan bar dock!

Bäst i år är att en sjukdom inte bet på min vän! Nu ska jag fira nyår med henne!

Gårdagen hos ManzanaresJag skulle bara in en sväng hos Manzanares och prata med den orörliga, gravida kvinnan. Men det blev många timmar och middag. Pasta med svampsås. Urgott. Jag bodrog med att slänga ihop en kladdkaka. Enda receptet jag kan i huvudet.  Tack!

En konfirmationspresentDet här motivet var  omöjligt att få till bra med mobilkameran. Det är pennor som jag fick av min mamma när jag konfirmerades. Jag vet inte vad andra får i present, men smycken och gojs brukar det väl vara. Jag fick alltså två guldfärgade Ballograf-pennor med mitt namn graverat. Det säger nåt om en förälder som verkligen känner sitt barn. Kanske en av de finaste presenter jag fått någonsin. Nu har jag precis bytt bläckpatron (efter fem års "jag ska snart") och nu är de fit for fight igen.

Fick ett nattlinne också tror jag. Det var också fint mamma. Och moppen jag fick i födelsedagspresent senast var också fin! Bara fint, fint, fint.

Årets nya länder

2011 har jag besökt tre länder för första gången.

Luxemburg: Det där låtsaslandet. Pittoreskt, charmigt. Åker gärna tillbaka.
Holland: Oklart, det regnade eller blåste hela tiden.
Grekland: Det var varmt och soligt. Åker hellre tillbaka till Holland.På väg hem från Holland.

De duktiga männen"Väldigt ofta blir kvinnor väldigt glada när män gör sådant som man tar för självklart att kvinnor ska göra. När Göran lagar middag åt mamma så är det fest, en högtidsstund, åh vad gott det smakar Göran, du är allt snäll du och duktig, så DUKTIG! på att laga mat. Fast mamma lagar tre mål om dagen, året runt, livet ut, och får ett lojt ”tack” på sin höjd. Och män som tar ut halva föräldraledigheten blir hjältar, mammans väninnor kan inte sluta prata om hur lyckligt lottad hon ska vara som har en så medveten man, för att inte tala om ungen! Att ha en sådan HÄNGIVEN pappa."

HÄR finns hela texten av Hanna H.

Reklam som skapar avsky

Viking Lines med folk som dansar på fel ställen. Trodde vi slapp den nu, men nej.

ÖBs med ordvitsar. Just avskyvärd.


Jag försöker

Jag försöker somna före 01.00. Det går inte. Det går faktiskt riktigt dåligt. Varje natt är det närmare 03.00. Det är klurigt att gå upp i normal tid då.

Försenad julhälsning, nere till vänster (så klart vänster)Ellinor: -Vad roligt det där med ledarsidan på julafton?
Elin: -Va?
Ellinor: -Det där med post-it-lapparna!
Elin: Post-it-lapparna?

Jag fick dyka i pappersinsamlingskassen. Det var väl jättekul det här. Och det förpliktar. Jenny och Anna, jag ska göra mitt bästa. Sätter en förstoring på jobbet.


Så här mycket mellandagsrea blev det.Kornblått skärp jag kollat in länge. Och så matchande armband då. Som av en slump.

I hear you BleckanDet är bara vinst och att vara bäst som gäller. Allting annat, då kan man byta sport eller byta intresse eller byta grej. Du ska bli bäst eller ingenting. -BleckanUppåt och nedåt

Morgonens träning med PTn. Lämnade stället högröd och flämtande. Lyckligtvis hade jag inte tappat något av min styrka under de här veckorna. Däremot löpningen. Visst jag sprang typ lika länge som vanligt men kul kändes det inte. När hon säger "-Det är bara fem minuter kvar" trodde jag att jag skulle sprängas.

Som vanligt hade hon rätt. Ingen sprängning. Jag orkar mer än jag tror. Dagens uppåt.

Dagens nedåt är egentligen inte enbart nedåt. Jag höll en mysig, liten vigsel med ett härligt par och deras vänner. Den ana av dem är ännu inte svensk medborgare, och han behöver nu åka tillbaka till sitt land för att ge sig in i ansökningsprocessen därifrån. Det här splittrar en familj och ett kommande barn får kanske inte ha sin far hos sig i början. Det är omänskligt.

Simon och ekarna

På eftermiddagen gick jag och Ellinor på bio. Hade jag läst boken? Absolut men för ganska länge sedan. Mindes att det var ett familjedrama under kriget.

Förutom filmen var det roligt att biopubliken samtliga var älde än oss. Vi satt i soffa bak vid en hel rad tanter 70 plus som tagit tjejgänget på bio. En del av behållningen var deras skratt (helt oväntat vid en pelargon till exempel) och kommentarer.

Filmen innehåller väldigt mycket. Det vidriga i nazismen. Det som var skampligt förr (att få barn ogift). Klasskillnader.

Jag funderade mest på den mansroll som Simons pappa Erik hade. Lätt att störa sig på i dag. Den totala oförmågan att prata med barnet utan att skrika vid irritation, ville trycka till för att själv vara hög i rang ... Trots det en snäll man, men han köpte rollen så som han tänker sig att familjens överhuvud ska agera. Tyvärr många män som lever kvar i det 60 år senare.

Absolut sevärd film!

Sista partet ut

Om 45 minuter viger jag mitt sista par för året.  Hoppas att de blir riktigt, riktigt lyckliga!

Nyordslistan

Missa inte Språkrådets nyordslista 2011.


I-landshelvete, ersättningsbuss

När jag skulle ta det praktiska X-tåget hem fick vi besked om att det var ersättningsbus. Vi tre som ville söderut. Vi väntade och väntade. Efter 20 min ringde jag trafikupplysningen och fick prata med en snorkig dam som hävdade att vi måste väl fatta själv att ersättningsbusar alltid är sena och att det kan de inte ta ansvar för att skylta om. Buss suger på längre sträckor.

Kom hem nästan en timme senare än tänkt.

Första kvällen innan jag ställt om är jobbig. Jag känner mig liten, ledsen och ensam. Ingen hund, ingen katt, ingen syster ... Ingen gran heller för den delen. Ska trösta mig med att packa upp de fina presenterna jag fått av min familj. De som vet vad jag blir glad för.

När jag blir arg på Telenor

Kommer hem, hittar ytterligare en faktura (tredje) från Telenor som jag enligt överenskommelse inte ska betala.

Få se nu. Hur var de säljaren sa? -Eftersom du har varit kund hos oss sedan 1997 vill vi erbjuda dig det bästa ...

Jag har gjort min konsumentplikt och skickat ytterligare ett bestridande av faktura.

JulklappsbokenAv Sara fick jag Mia Öhrns senaste bok. För två år sedan tog jag mitt UNF-kansli till hennes matstudio och så gjorde vi praliner en hel dag. Allt utom lakritsmacarons vill jag göra i den här boken.HÄR finns receptet på de här urgulliga cakepopsen med påsktema.De här fina hjärtmacaronsen som klubbor kan man läsa om HÄR.

Men köp hellre boken. Den är en upplevelse.

Bidragspartiet ...Texten jag skrev om natten nyligen.


Sista knäcken uppäten

För en halvtimme sedan, under programmet om Vasa, åt jag de sista knäckbitarna ur den ursprungliga jätteburken.

Tidigare i dag var jag, mamma och Sara i stan (that´s Söderhamn) för att kolla in rean. Vi köpte inget på rean. Mamma köpte svinsnygga jeans och skjorta. Jag har tur jag, som har en mamma som är väldigt snygg både på in- och utsida. Snyggare än många andra 51-åringar jag känner. För det är ju en tävling så klart.

Den här regeringenEn av de roligaste, fast ändå lite tragiska saker, jag hört på senaste tiden är m den person som jobbade på det statliga företaget som sålde mediciner, som när privatiseringen kom talade vitt och brett om alla fördelar.

Personens apotek såldes ut. Personen har nu återgått till det statliga då det blev så pressat och osäkert på det utsålda. Tänka sig hur det kan vara!!

Monika -what´s not to love?När Dagmar kom till bynI natt kom regnet vid midnatt, som en försmak av Dagmar. Det känns som att jag inte har sovit på hela natten, vilket givetvis inte är sant eftersom jag vaknade. Kvart över tolv. Kanske säger nåt om hur dåligt jag sovit.

Det kändes lite som att sova på nattåg. Huset riste och skakade. Vinden tjöt. Hur ofta gör den det EGENTLIGEN? Fick magont stundtals. Tror jag höll mig i sängkanterna. Inte rimligt.

Trots det inga större skador. Ett strömavbrott i morse på någon timme så ladugården blev inte kvar förrän klockan tio. Och så det är här med delar av taket på maskinhallen. Lite förvånad häst som plötsligt fått ett tak i sin hage. Lyckligvis var han inomhus i natt så han fick det inte huvudet. Han har vaktat taket hela dagen.

Nu är vädret åtta grader varmt och glashalt överallt. Mamma har lämnat honom i hagen över natten. Mer riskfritt än att ta in honom. Hö serverat vid taket då

Läste på twitter om en utskottskollega från gamla bondeförbundet som bekymrade sig över att glassen smälte i strömavbrottet. Skönt att säga att det är minimala problem jämfört med att ha kor som inte kan mjölkas eller dricka vatten ...

GårdagsstöketVärldens sötaste lilla fjällkokalv, nummer sex Dora. Föddes för en vecka sedan. Kunde i går inte riktigt äta själv så jag stod gränsle över henne och lät henne suga på mina fingrar som var nere i mjölken. Halva hinken klarade hon till slut själv. I morse klarade hon nästan allt själv.Här är en radda koryggar.Här är en trevlig ko som inte alls är sin som det står på hennes kotavla. Hon har precis börjat mjölka för hon fick också en kalv i måndags, en brun och fin en. Hon tycker mjölkningen är spännande och blir lite sur när mamma går förbi och inte stannar hos henne.

Det här med kotavla är roligt för Helena (och flera) använder det som inredningspryl.

Det är mest blått

När det mörkar  Norrala blir allt blått. Det är snyggt. Jag har varit ute en timme och gått och sprungit, lite som jag kände för. När allmäntilltånden inte längre påminner om krasslig pensionär är det dags att komma på banan igen.

Tog en sväng jag inte brukar ta, och konstaterade att här bodde den hästan som jag brukade rida på och här bodde den. det här huset är finare än jag minns, det här fulare.

Funderade på skillnaderna mellan att bo i stan och på landet. Det är givetvis flera. En är att på landet finns det alltid ett tydligt sammanhang. Man känner ungefär alla i sin egen ålder plus minus fem år. Och de flesta andra vet man vilka det är vilket gör att det är ett evigt hejade när man möter bilar eller andra som promenerar.

I Gävle där jag trots allt bott i mer än tio år är det bara för något år sedan jag reflekterade över att jag nu börjar möta åtminstone en jag känner och jag hej apå varje gång jag är ute. Oftast ännu fler nu för tiden.

Det är roligt att heja, roligt att känna. Men nackdelen, den som gör att många flyttar, att folk "tror de vet" är så där ... Avvikare bemöts alltid. Från nyfiket intresse på positiva skalan, till ... avvisande och elakheter på neggoskalan. I stan kan du vara för dig själv. Funkar inte riktigt lika på landet.

Uppenbart kan man inte få allt.


Juldagen

Då har vi alltid brunch med Bertils släkt. Perfekt.

Have a sweet christmas!


Granen är uppeTja, den står ungefär där den brukar och ser också ut ungefär som den brukar. Något spretigare kanske.

Jag har färdigställt några bakverk. Bland annat mandelbiscotti, beställning från min yngsta lillasyster. Under förmiddagen leverarade jag ost och ostkakor till grannar. Roligt. Och så sprang jag lite.

Tack för hjälpen

I natt satt jag uppe och skrev diverse, bland annat ett debattsvar till moderaten. Vaknade av ett samtal från en insänt-redaktion som undrade om jag inte tappat en siffra. Och visst hade jag. Så himla vänligt att ringa och säga det.

Skrev jag inte precis att insänt-sidan i Söderhamnskuriren är bra? Jo!


Spänstig debattsidaDet är skönt att läsa Söderhamnskuriren, den tidning jag är uppvuxen med. Fast då hette den Hälsingekuriren. Dels för att inget är för litet för att bli en notis, dels för den spänstiga insändarsidan. Faktiskt mycket bättre än i storstan där jag bor. Insändarskribenterna är många gånger mycket mer pålästa.

I dag har jag en text, rödmarkerad, om regeringen som inte har utvärderat många av sina reformer. Den är naturligtvis skitbra och inte så mycket att prata om.

Den svartmarkerade freakade jag över redan i morse. Moderat syn på jämställdhet är rent vidrigt. Skrev om det på riksdagsbloggen i morse.

Den grönmarkerade har med centerpartistiske riksdagskollega Anders W Jonsson skrivit. Rubriken är fantastisk, S vill sänka vårt julbord. Möjligen har han inte satt den själv, men det är kul ändå. Mn får bilden av elaka, små röda sossar som med klubbor och yxor slår ihjäl julbord.

Fast egentligen handlar det om situationen för grisbönderna och under vilka villkor vi ska producera käk i Sverige. Käk i det här fallet är då den väldigt poppis julskinkan som det enligt många inte bli jul utan. Och det här är spännanade. Minns ni när några aktivister filmde några grisstallar? då var det ett gäng som valde bort skinkan, när man såg under vilka förhållanden grisar levde. Jag skulle verkligen kunna skriva massor om vår relation till djuren och hur vi människor blundar för vad vi utsätter "nyttodjuren" för. Människor som förfasas över vanvårdaade hundar vill inte veta av under vilka villkor många djur de tänker sätta tänderna i får uppleva. Prova att läsa på om kycklingar till exempel ...
 

Nåväl, Jonssons text avslutas med visionen om Matlandet Sverige.

 Eskil Erlandsson (C) hejar på mat.

Ur beskrivningen: Svenska råvaror, som produceras med hög miljömedvetenhet och god djuromsorg av duktiga bönder, men även det vilda, som bär, svamp, viltkött, fisk och skaldjur är grunden som Sverige - det nya matlandet vilar på.

Det låter ju fint så klart. Och helt lätt att ställa upp på om det nu ska ätas kött vilket den allmänna meningen är. Men sedan regeringen gjort förändringar gällande djurskyddskontrollerna har de minskats till hälften. Hälften!Det sägs att de kontroller som ändå görs "ska hålla hög kvalitet", men de som utför dem gör inget annat nu än de gjorde tidigare. Jag kan bara dra slutsatsen att i satsningen på Matlandet Sverige kommer djuren i kläm. De som inte själva kan prata, de som lever endast för att bli mat, värvar regeringen så lite om. I riksdagen röstade vi i våras igenom (mot regeringens vilja) att inga smågrisar ska ska kastreras utan bedövning. Vad har hänt med det?! Inte ett dugg.

Så Jonsson, är du på att jobba lite mer med djurskyddet?

Mamma gör ostFast det här är bara några av dom som hon har gjort. Det här är det allra godaste på julbordet.

Feminist-notisarSom Ellinor köpt utomlands. På den gula finns fryssmöjligheter för till exempel "partriarkal" och "hetero-sexist". De här kan jag nog få nytta av.

Moderaterna: Män behöver inte fixa

I dag har moderaten Margareta B Kjellin en insändare i Arbetarbladet där hon konstaterar att julen kan innebära stress. Då särskilt för kvinnorna. Och hennes tips är att använda RUT-tjänster för att få ihop det.

Jag skrattar ihjäl mig. Det är så typiskt. En familj kan givetvis inte till exempel dela på arbetsuppgifterna så att de båda vuxna kan hjälpas åt. Nu består inte alla parkonstellationer av kvinna och man, men det är det vanligaste. Förmodligen också de par som har störst problem eftersom det är män som verkar sakna städgen.

Så om inte mannen i huset behagar bidra till en mysig jul, är enligt Moderaterna lösningen att kpa in ett städföretag som hjälper till. Så det kommer en annan kvinna och hjälper till. För det är klart det är en kvinna. Hur många gånger har vi inte fått höra att RUT skapat jobb för "kvinnor och invandrare". Det är av Moderaterna förutbestämt och cementeras igen, kvinnorna ska fixa och ordna.

För att männen ska slippa ges därför bidrag.

Ni gör inte mig avisMin fantastiska grekiska strand i somras.

Det är tämligen vanligt att det på Facebook skrivs diverse trevligheter om varma resemål, och sånt som "Nu drar jag mot värmen och lämnar er kvar, haha". Vännerna: "Åh, tänkt inte på mig här i kylan".

Jag tänker bara "stackars jävlar". Nu är det ju inte synd om dom, för de vill ju åka. De gillar att stekas i het sol och vara konstant svettiga och kanske inte göra någonting.

Jag gillar (som bekant)  ingenting av det där. Det finns en resenorm konstaterar jag, där vi alla förutsätts att tycka om att åka till sand och palmer. Även den normen faller jag utanför.

I dag i samtal med Eva konstaterade jag att det i alla fall är skönt att jag är hetero, för annars finns det knappt någon norm jag faller inom. Med det skrivet så förstår ni ju ändå att om jag varit homo hade det också funkat fint. För man ska vara som man är.

Men inte förutsätta att alla är som det förväntas. Det blir så jobbigt för mig då.

Och jag älskar snö och minusgrader. Oroar mig för någon slags värmebölja som ska dra in på fredag och sabba allt.


What is caring?Motiv som Rädda Barnen säljer i sin shop. Vackert

Försöker känna in julen

Nu är det två dagar kvar som inte är julafton. Jag eldar upp ett ljus i form av tomte för att det ska kännas in i märgen. Det hjälper inte. Inte alls.

Typ allt är ju fixat så julen kan bara komma nu! Komsi!

Grattis EvaI dag firade en god vän sin lärarexamen. Kolla vad snyggt det blev! Men inget emot hur trevligt det var.

En sats pepparkaksmuffins

Nu är jag på bakupploppet kan man säga. Provade nu en sats med pepparkaksmuffins. Luktar gott och ska strax frysas in.

Annars blir de mest vänner i dag. Kanske det bästa alltså. Ser att mejlströmmen minskat också!

Never ever

Läser senaste Café. Så här beskrivs delar av Peter Magnussons insats i Ladies night:

Konstigast var ändå ett nummer där Peter Magnusson gick runt i publiken och sålde dildos. De skrattade så att de skrek när han utrustad med en behållare full med grädde, "råkade" spruta sig själv i ansiktet.

JAG ÄR NU ÄNNU MER SÄKER PÅ ATT JAG ALDRIG SÄTTER FOTEN PÅ LADIES NIGHT. PATETISKT.

Där jag "bor" iblandMitt emot Slottet ligger Ledamotshuset. Och det är där, högst uppe, som jag har mitt politikerrum med säng.Idag relaxade jag lite i min vinterutstyrelsen innan jag åkte hem för julledighet. Eller snarare, ledighet från Stockholm. Så skönt!

Välgörenhet ...

Jag vill säga som Elin Grelsson på Twitter: Jag vill inte känna mig som en fucking god människa för att jag råd att bidra individuellt med sådant vi alla borde betala kollektivt.

Lite efter alla andra ...Såg lite i mina twitterflöden om att många var irriterade på något med bråkiga kvinnor. Nu har jag förstått vad. I går hängde jag en halvtimme i SJ-loungen och läste då "Passion for business"-för framgångsrika kvinnor. Det är den tidningen som korat årets bråkigaste kvinnor.

Och här ovan finns beskrivningen av vad som är bråkigt. Att till exempel lägga ner engagemang i sitt arbete är alltså bråkigt. Anser en tidning av kvinnor för kvinnor. Att stå upp flör sina värderingar är bråkigt. Att se till att det ordnar sig är bråkigt?! Och så vidare.

Nu förstår jag upprördheten inför detta pinsamma. Vilken skit liksom.

Att män tycker kvinnor är "bråkiga" när vi konkurrerar med det de tycker är deras arenor vet vi och hatar precis lagom mycket, men att en tidning för "framgångsrika kvinnor" gör precis samma sak är helt oacceptabelt.


Julläsningen har kommit från bibblo


Mejl precis som de kan se ut

Guds Jule Frid !

till alla hårt arbetande Riksdags- och Regeringsmedlemmar.- Våra älskade Förtroendevalda!

I morgon tisdagen den 20 dec kl 9.00 - 17.00 finns det Julklappar till alla som önskar,

så länge lagret räcker utanför Riksdagshuset på Mynttorget.

Ni får välja mellan Nya Testamentet eller Hela Bibeln i pocketformat, utgåva ;"Folkbibeln".

Det kommer även att delas ut en profetisk tidskrift vid namn "Flammor". www.flammor.com.

och även en liten skrift "Livets Uppkomst"av geofysikern Mats Molén.

Många längtar efter att förstå tiden vi lever i och söker även på YouTube-"Bible Prophecy".


Vi ser skillnad på nationer där människor tror och beder till Världens Frälsare.

Tex så kommer vi ihåg hur chockade ryssarna var när murarna runt USSR föll;

De var så lögnaktigt indoktrinerade med ateismen i olika former och hade fått en sådan vrångbild av vårt västerländska samhälle utanför murarna.


Sydkorea är ett ex på ett land som, pga att en väldigt stor del av befolkn har fått en levande tro på Jesus,bön och Guds Ord,rest sig ur fattigdom till ett samhälle, som är både högteknologiskt och rättfärdigt med självständiga människor.


Till skillnad från Nordkorea där människor är förbjudna att be till Vår Frälsare och även att läsa Bibeln.

Följden har blivit ett krigiskt skräcksamhälle med svält och förtryck av enskilda.


Många muslimska länder lever i fattigdom och misär pga att sanningen om att Jesus är Guds Son är förbjudet att tala om

och att vi alla "otrogna" måste dödas i kommande Jihad. Få kvinnor har vad vi kallar frihet. Gud välsignar inte nationer med lögnläror.


Kina är ett ex på ett land, som håller på att resa sig ur fattigdom orsakad av Maos ideér. Det är närmare 100 miljoner som blivit kristna och trots diktatur ropar till Gud för sitt land.


Sverige var ett primitivt skräcksamhälle med människo offer till Tor,Oden och Freja mfl,

medan man haft skolväsende,läkare,jurister och mänskliga rättigheter bland hebreer före Jesu födelse.

Så kom budskapet om Jesu försoningsblod äntligen till Sverige genom Ansgar på 800-talet. Sedan blev det ändå

inte friheten i Kristus pga att Påven inte tillät människor läsa Bibeln själva.

Påven regerade under medeltiden många människors liv med Gudstjänster på latin,

tjänade pengar på avlater och utfäste Bannbullor= dödsdomar över avhoppare från katolisism.

Allt detta är långt från Guds Ord och vägar och fortsätter tyvärr i en del länder.

Påvestolen ger sig inte, utan försöker fortfarande att styra världen.

Gustav Wasa och Axel Oxenstjärna hjälptes åt att bli av med detta förtryck och vi fick Gustav Wasas Bibel 1541 på svenska och många svenskar läste hela Bibeln själva och började förstå, vad som var rätt och fel och många lärde känna Jesus och upplevde många underbara mirakler, helanden och Gudsingripanden i sina liv. Efterhand som människor läste Bibelordet byggdes svenska samhället upp enl Guds principer, lagar och Jesu försoningsverk. Människor forskade i profetsiorna ang "Yttersta Tiden". Man visste då att Gud skulle upprätta Israel. Många var helt övertygade om att Skökan var Katolska kyrkan,Vilddjuret = Antikrist och Falske Profeten = Islam. Ja när vi tittar på YouTube tex så finns det många mer eller mindre seriösa Bibeltolkare och destomera man själv sätter sig in i Bibelordet desto försiktigare och vaksammare blir man över vissa företeelser i tiden.

Visst förstår vi att Sverige fallit av från den sanna läran och därför har vårt samhälle blivit rått och ungdommar känner hopplöshet och undrar mer än någonsin vad livet går ut på. Detta är konsekvensen av Olof Palmes ateistiska "Nya skola". Nu kan vi med Facit i Hand se att morgonbönen, Bibeln och Kristendommen avskaffades.

På 50 och början av 60 talet var Sverige ett kristet land. Man hade arbete, helgade vilodagen, man stal inte från varandra. Ytterdörrarna var ofta olåsta. Våldtäkter, våld eller mord var väldigt sällsynta. Det var självklart att man skulle följa Guds Bud så gott man kunde.


Låt oss ge tid till uppriktiga Bibelstudier denna jul!

Vi tillhandahåller lite intressanta bibelstudieämnen imorgon om du vill ha lite start hjälp eller nya infallsvinklar.


Guds Frid och Glädje och

En riktigt God Jul!


önskar

xxxx

och

Team Exodus


Just do it

Godaste kolan:

Vaniljkola
•2 dl vispgrädde
•1 dl ljus sirap
•3 dl strösocker
•100 gram smör
•en halv vaniljstång

Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.

Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader. Håll försiktigt kolasmeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt svalna en stund och ställ in i kylskåpet, gärna över natten. Skär eller klipp kolasmeten i bitar. Slå in i bakplåtspapper.

Meeen, mitt tips är att klippa kolan i bitar innan den har stelnat så hårt.

Macarons

Att spritsa ut macarons, det går inte. Jag har fel redskap på nåt sätt. Jag får skeda ut smeten. Och nu blir väl allt fult och misslyckat. Ledsen Sara, det här är ju dina kakor. Tänk på att smaken är det som räknas.


Några bra jultips

Det först tror jag jag har lyft tidigare. Köp julpynt efter jul. I alla fall sånt som är lite dyrare, som finare tomtar och liknande. Kostar hälften eller ännu mindre efter jul. Och näst jul kommer ändå alldeles snart.

Det andra är så lysande enkelt, så jag är förbannad på mig själv att jag inte fattat det tidigare. Köp inte särskilda julpapper för att slå in paketen i. De kan du verkligen bara använda om ett år. Blir det kvar är de skrymmande och störiga, och så kanske man ändå inte är sugen på det motivet 2012. Istället ska man ju köpa enfärgade, randiga, glansiga eller på annat sätt lite neutrala papper med festliga för användning hela året.

Fatta att jag inte fattat det förut, utan behövde läsa det i en tidning. Jag skäms.

Bedårande julmusFörra helgen när det var hantverksmässa köpte jag den här lilla, ursöta musen. Den sitter nu och vaktar lyktan. Lyktan och musen står på en pall jag köpte på RIA igår (25 kr) som jag sprejade med lite vit sprejfärg jag hade kvar. Blev snyggt på alla sätt och vis.

Jag har strippat några mandlarJag har inte sett mandelmjöl på någon hylla i matbutiker där jag handlar så det är till att mala eget.

Vändningen har börjat

Vändningen av dygnet inför juluppehållet har påbörjats. Läste till över två i natt och sov till elva, tills nyss alltså.

Precis bokat tidigt tåg till huvudstaden i morgon så att jag ändå ska hålla det stången några dagar.

Festliga outfits

Det har ju varit lite partaj senaste tiden. Jag har fotat mig själv mot de fulaste bakgrunder jag kan hitta, för att själv se snyggare ut.Tisdagens julfest på Münchenbryggeriet. Hade nog feber.I går när jag gick till Matildas. En av två H&M-kläningar jag äger.Och så den ultimata festklädseln som jag hade i kväll när jag vigde! Tanterna som sydde dräkter var kloka och sydde redan då väskor som passar lagom för iPhone och läppglans.

För den icke-observante påpekar jag två saker. Jag har en tydlig favvo-pose att fota mig själv i. Och jag har klipt håret efter tisdagen.

Annars var den avslappnade rebellstilen från en annan fest förra veckan den enklaste.

Himmelsk kola/kvällDagen började så illa, men slutar så bra!

Sov bort hela eftermiddagen, tänker att det kan jaga virus och bakterier på flykt. Läste lite i Murakamis "vad jag pratar om när jag pratar om löpning" innan jag tungt föll ner i kudden.

Gick en sväng i regnet och allväderstövlarna ner till Stadshuset och hämtade grejer för kvällens vigsel, den jag sett fram emot. Bytte om och gick till Maxim. Vilket härligt bröllop. Maria och Christer var underbart snygga ihop och massa glada människor var gäster! Så roligt! Så mycket kärlek!

Glad i hågen hem och koka kola. Sist, för många år sedan, stelnade den aldrig så sedan dess har jag varit försiktig.  Gjorde två recept ut Johanna Westmans bok "Julgodis". Vaniljkolan som är som utskuren ur himmelen och så en halv sats saffranskola. Som utskuren ur Norrala. Sjukt nöjd, och ser en framtid är jag ägnar dagarna åt att koka kola och sälja på torget.

Har trevlig sällskap och hade fått en glad kommentar från Lisa om gårdagen. Så nu är det bara lyckligt!

Söndagstrist på lördag?

Vaknar halv elva och tänker att den här lördagen känns som en gammal rutten söndag. Alltså sitter jag 1,5 timme fortfarande i soffan i filt och stockad tröja och funderar över hur jag styr upp den här dagen.

Efter att ha googlat recept på pepparkaksmuffins har jag en plan. Den inkluderar också en promenad till en butik långt åt helvete bort, men det är dit mina paket kommer och julklapparna måste hem.

Fredag och flingorna

När jag var ute tidigare i dag ändrade sig luften och den blev snabbt full av snöflingor. Vad har vi för det just nu, inget. Mörkt och slaskigt som vanligt. Riktigt, riktigt illa.

Tur att jag har en intessant middag att se fram emot i kväll. Och allt som heter julklappar är nu klart.

Läste en krönika i Söderhamnskuriren för ett tag sen som handlade om "hur alla stressar" vid jul. Jag stressar inte. Jag planerar och gör.


Den mänskliga rättigheten att få supa sig riktigt jävla full

 Klicka HÄR om du vill ta ställning för Vit Jul

Också i år har jag förmånen att vara ambassadör för Vit Jul-kampanjen. Tillsammans med bland andra Gudrun Schyman, Cissi Wallin och Katerina Janouch. Tre kvinnor som tydligt sett alkoholens baksidor och inte har skygglappar för det.

I tidningen Fokus skriver Katarina Wennstam (av mig beundrad författare) en lysande julhälsning till SDs Jimmie Åkesson. Temat är svensk alkoholkultur. 

"Men vad ska vi då göra med det som sitter nedärvt i den svenska folksjälen? Snapsen, skålandet och den mänskliga rättigheten att få supa sig riktigt jävla full?

Alla kvinnor som blir misshandlade? Alla barn som hör och ser, men som ingen ser? Alla de som söker skydd hos kvinnojourer, som kommer blåslagna till akuten? Barnen som ser jullovet som en skräckfylld period full av alkohol, okvädningsord och slagsmål?

Våldet mot kvinnor, och mot barn, ökar under våra etniskt svenska högtider. Lucia. Jul. Nyår. Valborg. Midsommar. Chartern, för den delen.

Att supa och inte ta ansvar för sitt beteende eller för sina gärningar ingår tveklöst i det vi brukar kalla för den svenska folksjälen. Att supa under julen är en självklarhet för många. Att stänga in sig med familjen under flera lediga dagar innebär ökat våld, det visar statistiken med all önskvärd tydlighet."


Fredagsmys och rödvinExpressen har ett fånigt repotage där de går igenom möbler i rustade Sagerska Palatset och en av alla experter får tycka till. I tyckandet blir det en bekräftelse av det som skrämmer mig, att det är helt "normalt" att dricka alkohol i närvaro av sina barn.

Vill referera till den text som Birro publicerade i Expressen i veckan, med delar av den här (men läs gärna hela):

"De vuxnas fördärvliga behov av att degradera sig själva till lallande apor väger tyngre än läpparnas bekännelser om att julen, det är barnens högtid.
Spriten, vänner. Vårt lands sakrament. Spriten är helig för oss. Den betyder mer än våra egna barns välbefinnande."

"Dina barn, dem som du hävdar att julen är till för, märker varenda försiktig liten karaktärsförskjutning när du dricker. Redan efter ett glas vin förvandlas du i dina barns ögon.

Redan när den första klunken rödvin (dyrt dessutom, garanterat ett sådant rödvin som "riktiga" fyllon aldrig skulle ha råd med) når ditt blod är du ett monster.
Redan då. Redan där rör sig ditt barns tillit i riktning bort från dig. Ett barn består uteslutande av känslor. Ditt barn registrerar förändringar i ditt beteende långt innan du själv gör det.
Du kan vara säker på att ditt barn ogillar den du blir när du dricker. Även när du dricker väldigt lite och även om du dricker väldigt sällan."

Jag skulle vilja göra tillägget att även vuxna märker direkt när någon har druckit. Det är små saker som lukt och rörelsemönster. Och stora saker, som dåliga skämt och överdriven närhet eller uppsluppenhet.

På prickenI senaste Femina finns en artikel om olika sätt att förhålla sig till tid och planering. Jag är en klockrent tidsfascist. Noterar också till min förtjusning att det inte finns några uppspaltade tips till mig, vilket det gör för tidsoptimisten. Det är alltså inte jag om är problemet!

Ett uselt exempel på särskrivningar.I texter så finns det skrivfel och skrivfel. Det finns slarvfel som jag själv är duktig på. Som att skriva "JAg hete rElin".

Och så finns det många exempel på de som inte  behärskar språket. Den här kommentaren är från en artikel om en M-politiker i Ljusdal som uppmanat tjänstemän att dricka vin och ta alvedon. Bara det i sig är intressant, men en sådan här kommentar provocerar mig mer. Lite för att den tycker moderaten gör rätt, men främst för att texten blir svårläst då språket är misshandlat.

Å andra sidan, det är bättre att folk skriver än att de låter bli. Det skojsigaste jag vet är dock när SD-politiker skriver och VERKLIGEN INTE kan skriva. Finns gott om exempel på det i både handlingar och kommentarer på nätet. Varför roligt? För att de värnar språket så enormt, det kitt som håller ihop oss.

Helvetesnatt

En hatnatt. Min upplevelse är att jg aldrig somnade. Mer sannolikt är att jag gjorde det framåt tretiden. För sovit måste jag ha gjort eftersom jag drömde jobbiga saker. När korridarna började vakna gjorde de det med oljud så jag var ändå vaken innan min klocka ringde. Jävligt arg över att just jag inte fick sova ordentligt.

Och förkylningen sitter i. Min kloka PT förbjöd (min tolkning) mig redan igår att få träna i morgon. Korrekt gjort.

Mitt uppdrag är förutom att gå utskott och sitta i budgetdebatt och sånt, att bli helt frisk.


Det blev en sen kontorskväll

Jag kan inte träna pga förkylning men jag kan väl sortera? Så jag har nu styrt upp mitt kontor på ett föredömligt sätt. Burit ut kartongvis med papper och publikationer som jag fått sänt till mig i höst. Och under förra året förresten. Éfter hand tappar material intresse.

Kvar finns nu sådant från justitieområdet och andra intresseområden. Typ knark och järnväg.

Jag har också klistrat upp lite artiklar jag spart på min garderobsdörr och lagt mina CD-skivor i en prydlig hög. Högst upp ligger Don Diegos "Arbeterklass".

Jag gillar verkligen att sortera så det har varit en rolig kväll.

Debatten i kammaren pågår fortfarande. Sju minuter innan de knackar av. Vid 23 får de gå hem. Och då hamnar det som är kvar i debatten allra sist i morgon kväll. Och det kan bli sent då med.

I morgon har mitt utskott debatt. Någon gång efter voteringen så det blir sent för mig i kammaren då.


Vaddå ingen Per?!

Skulle beställa lite julböcker från riksdagsbibblan. Blev förbannad över att de inte hade Per Nuders bok. Insåg till slut att de hade Pär Nuders. Så jag valde den då.

Billig och hårt marknadsförd alkoholSaxat från Systembolagets nyhetsbrev


Som i vilken studentkorridor som helstSå ser det också ut i käöket i korridoren där jag övernattar i Stockholm. En gång har jag lagat mat i det köket och det var ett år sedan. Jag och Ellinor diskade nogsamt efter oss. Tja, så här kan somliga riksdagsledamöter jobba ... Men det är nog moderater som tror att RUT kommer när som helst.

Personer på taketHär i Stockholm är det vanligt att se personer traska runt på taken. Förmodligen gör de jobb av något slag. Ser aldrig det här i Gävle. Behöver vi aldrig uträtta nåt på taket?! Eller är det i Stockholm de är övernitiska?

Att byta fackförbund

Innebär också en hel del strul med försäkringar, eftersom de kan vara kopplade till facktillhörighet. När jag satt med alla papper hemma förra veckan kändes det som att Jorden kommer att gå under och att jag behövde en stödperson för att reda ut allt. Nu känns det lite bättre. Jag är hemförsäkrad.

Decembersymposiets mat sög

Misstänker att många glada kamrater fortfarande festar på Münchenbryggeriet och det gör de helt rätt i. Jag är både förkyld och tråkig och därför redan hemma.

Så här jobbar Münchenbryggeriet med vegmat:

Förrätt: Soppa med pilgrimsmussla. Veg: samma utan mussla
Huvudrätt: Potatisbakelse, oxfilé, sås. Veg: Potatisbakelse samt 1 skiva varm tomat toppat med 1 skiva varm aubergine. Nåt hack av kalla tomater.

Så ovärt liksom.

Huvudrätten också mycket senare än de andra. För det tar så mycket längre tid att värma tomat kanske än att fixa kött?

Efterrätten var lugn. Efterrätten är ju tänkt ska vara extra god, och då ingår ju aldrig kött. För då blir det ju inte extra gott!

Klart jag vill sura och säga att det känns som att köttisarna fick lite mer för pengarna än vad jag fick!

My little Pony på modetSenaste numret av Elle. Smakfull sida.

Får jag ta ner eller?Det görs någon typ av mätningar i Ledamotshuset, där jag bor. Alla korridererna är fulla av de här lapparna. Faktum är det ser ut som att någon som inte mår så bra har gott loss med papper och tejp. Vi har informerats om att det är viktigt att vi INTE rör lapparna.

Även våra rum skulle mätas. Där stod i instrutkionerna att det tar några minuter och vi kommer inte att märka när de varit där. Men jag tycker att jag märker det. Och hur gör jag nu, får jag ta ner de här eller ska jag behålla? Kanske spara för alltid på väggen som ett minne.

Inte svårare än såBild från träningsrepotage i Arbetarbladet. Världens bäst PT. Ni fattar varför hon är livsfarlig.

Inget hjälper

Jag har läst flera läkare som säger att inget hjälper mot förkylning. Inga huskurer, inga preparat. Och jag tror på det.

Därför måste jag bara härda ut. Jag är slapp i kroppen men gör allt jag satt mig för ändå. För att det inte blir enklare om jag inte gör det. Det är heller inte på nivån att jag behöver ligga i en säng, det är ju bara en förkylning och fatum är att jag inte minns när jag var förkyld senast. Jag är mest bitter över att inte ha kunnat träna på den vecka.

Med nässpray löser det mesta sig. Fast ändå inte på något sätt. Det är ju bara symptomen.

FörväntansfullI kväll har jag träffat ett par som ska vigas på lördag kväll. Ser otroligt mycket fram emot det. Kommer att bli en speciell och rolig vigsel. I samband med ett skivsläpp och jubileum! Vigselförrättare är så spännande att vara!

En del av Gävle, Nian firar julSmakfullt.

Kloka ord


BodströmbokenLäste för någon vecka sedan. Jag har svårt att uppröras över den här boken. Efter at tha läst reaktionerna i media trodde jag att det här skulle vara väldigt mycket av något.

Det var det inte. Bodström tar tillfället i akt att hissa några, dissa några. Han tycker till om lite olika saker. En del av förnyelsesynpunkterna är klockrena, andra rimmar inte med mina åsikter.

För det mesta bottnar han klockrent i socialdemokratin. Läs gärna.

Att kunna välja sitt liv

För några dagar sedan såg jag ett program i SVTs serie där en reporter träffar utövare av olika religioner eller livsåskådningsinriktningar.

Hare Krishna-familjen som gick upp aptidigt på morgonen, odlade egen mat och målade sig i ansiktet fick vi träffa. Reporten frågade den helt rimliga frågan om hur det känns att inte kunna få välja så mycke ti livet själv utan leva utifrån förbestämda regler.

mannen var då otroligt skön, och svarade att det var den fråga som irriterade honom mest eftersom han inte uppfattar att det är särskilt annorlunda utanför Hare krishna vad det gäller möjligheten att få välja själv.

Helt rätt. För massor av val är redan gjorda åt dig. Vad du förväntas äta och dricka, hur du ska bo, klä dig, lyssn på för musik ...

Något att ha i bakhuvudet när vi tror vi "har öppna sinnen"

För det är Polisen som är faran?Skitdålig text på helahalsingland.se. Precis som att det farligaste som kan hända om man dricker alkohol och kör bil är att åka fast i en kontroll.

Det är bland det enklaste av allt detta, kör ALDRIG när du druckit. Aldrig. om du gör det ändå är det bästa som kan hända att du hamnar i en kontroll.

ModeratansiktetDen här sidan länkade en kompis till mig. Undrade om det är vanligt att socialdemokratiska kandidater marknadsförs som "snygg, smart och begåvad". Det gjorde Arkelsten i det här fallet. Det är väl inte så vnaligt, men vi har väl lite olika referensramar. Uppenbarligen också om vad som är snyggt, men det är en annan fråga och också helt irrelevant. Spännande här är att också en del andra bloggare är klickbara. Moderater. Som Katrin Zytomierska.

Som i veckan skrivit en mycket otäck text där hon beskriver sin syn på sin barnflicka. Oklart om hon anser barnflickan vara ett husdjur, en människa eller en anställd man kan skita på. Läs själva.

En riktigt äckelvidrig moderatsyn på andra människor.

Eller som de själva säger "Let love rule"

Hantverksmässa i Gasklockorna

På lagom avstånd hemifrån ligger Gasklockorna. I helgen arrangeras hantverksmässa. Lagom många försäljare som tillverkat krämer, trasmattor, keramik, luffarstlöjt, träsnide, kläder ...

Det som var allra vackrast men som inte passar min julbudget var underbara kläder gjorda av gamla kökshanddukar av en kvinna/firma Maja textil Design från Delsbo.

Tyvärr verkar hon inte finnas på nätet. Tror ett projekt kan vara att hon får sy kläder till mig av alla gamla, fina köksdukar jag har från mina morfars mamma som också hette Elin Lundgren, och vars monogram jag har i riklig uppsättning.

Kulor i vashar ägnat senkvällen åt att plocka fram lite mer julpynt. Första advent nöjde jag mig med stakarna, stjärnan i fönstret och så de här kulorna som jag stoppade i en vas. Det var enkelt och bra.

Nu är det lite tomtigare. Men bara lite.

Fredagsmys i Norrala

Jag hinner rät mycket på ett dygn i hemhemkommunen. Häng med syrran och hennes pojkar inklusive garnerande av pepparkakor. Häng med familjen i Norrala,  vara uppe sent och prata med systrar som också tagit sig hemhemåt. Lite sovmorgon och så toppa det med ett besök hos mormor som dragit igång julbaket. resultatet var att jag luktade som en saffransbulle när jag satt på tåget hem i dag. Sämre kan jag tänka mig.

Efter massor av timmar på julfest med S-föreningen har jg nu tagit tag i alla tusen papper om olika försäkringar jag måste hantera när jag bytt fackförbund vid månadsskiftet. Otroligt jobbigt. Döda valfriheten.


Djurisk önskelistaLite snabbt fotograferade jag hundens önskelista. Den har telepaterats till matten.

Snyggaste matenNär jag inte hann med tåget pga längre votering, så käkade jag middag i huvudstaden. Sushi är det snabbase och bästa. På ett bra ställe är det också ett konstverk.

Alltid lär jag någon nu när jag åter poängterar att sushi är självaste riset. Inte fisken. Därför är sishi med t ex avokado precis lika mycket sushi, som ris med lax.

Rocky


Världens bästa skitvinster

Jag tittar på SVTs program ”Världens bästa skitskola”. I dag handlar det om privata vinstuttag ur friskolorna. Om de stora ”skolkedjorna” som inte gör bra resultat men istället för att satsa på kunskapsresultaten rullar kulorna iväg. Till en partikamrat till mig bland annat, som trots att han är förtroendevald politiker inte är tillgänglig. Han får skämmas för sig själv!


Men. Problemet är att vi har ett system som gör det här möjligt. Det ska inte vara så att sådant som vi alla inte kan vara utan, skola och sjukvård till exempel, ska vara något där man kan profitera. Vi ska ALDRIG behöva vara kunder som studerande eller sjuka.


Vi ska aldrig tvingas sätta oss in i system när det gäller att välja. För vad betyder det? Att vi får leva med en gnagande känsla av att alltid ha valt det som inte är bäst. En osäkerhetskänsla.


Har vi valt fel, får sämre vård och skola, är det alltså vårt eget fel.


Den goda tanken om att alla ska ha samma tillgång till bra vård och skola känns fortfarande modern.


Orka fråga. Orka svara.

Detta med SCB undersökningen. Det är så man hör på journalisterna när de ringer att det inte är så jävla upphetsande att fråga om siffrorna och om Håkan. Ungefär lika kul som de tycker det är att fråga, eftersom de vet vad vi kommer att svara, tycker jag det är att svara…


Önskar jag sade så här:


Statsvetaren Stigbjörn Ljunggren tycker inte att det finns något anmärkningsvärt
alls i siffrorna.


– Jag är så jävla trött på att svara på frågor om sossarna och Juholt. Mer än så vill jag
inte prata om detta.

 
Arbetarbladet i dag.


Varför håller vi på med det här tramset älskade media. Kan vi inte kika på ökade klyftor i samhället eller nåt?


Lätt rebellI kväll var det fest och temat var revolution. Så jag gjorde som revolterande fjortisar.  Lånade in en palestinasjal och svärtade ögonen så var saken biff. Jäkligt skönt att ha jeans och hoodie till.

Riksdagstomten har lämnat en present på mitt skrivbord


SCBn

Inte på något sätt förvånad. Men självklart utmanad att jobba hårdare.

För när jag anmäler reklam får jag rätt


I somras anmälde jag en webannons från arbetarbladet.se från Linas Matkasse. Ni ser ovan. Och jag fick rätt, det var vilseledande. Vi måste stå enade mot vilseledande reklam. De vill bara lura oss!


Så fula annonserFacebook är sannerligen ett forum för misslyckade annonser. Jag tror jag visat något liknanade förut

Alla har fett på magen. Mer eller mindre. ViktminKSning. At. Clicka.

Har vunnit många priser står det att läsa på hemsidan. Inga priser jag någonsin hört talas om. Finns bara oklickbara loggor på dem. Innehållet i produkten är hemligt. Även den sidan full av stavfel. Finns inga kontaktuppgifter som telefonnummer eller spost om jag skulle vilja fråga något.

Fattar ni den här meningen: Förutom att det har vunnit priser, så är det genomtestat av förande universitet (bl.a. Harvard och Oxford)

Vadå förande?

Det värsta är ju inte fula annonser, utan att produkten är oseriös och förmodligen företaget också.

Precis motsatsen till vad jag vill se


Ibland vet jag inte varför ...... jag får vissa inbjudningar. Här har "Svensk mjölk" bjudit in mig till seminarium och festkväll med prisutdelning. Det fascinerar mig. Därmed inte sagt att jag ska gå, för det tror jag inte.

Att tjäna pengarDet här en typ av icke-journalistik från Söderhamnskuriren, men tror tidningar runt om i landet publicerat liknande om ledamöter därifrån. Våra löner från riksdagen finns att läsa på riksdagens hemsida. Vilka arbetsplatser funkar likadant? Det intressanta vore kanske att göra ett repotage hur några kan tjäna ganska mycket mer än det (typ en vanlig årslön). Det här är för 2010. Då arbetade jag stordelen som generalsekreterare på UNF. Några månader i riksdagen samt hade inkomster för fritidspolitikeruppdrag i Gävle. Några tusenlappar kommer nog också från vigslar jag höll i 2009.

Men det intressanta är inte varken summorna eller de enskilda ledamöterna, jag tänkte skriva om mig.

Jag har ingen aning men jag tror att några nu sitter hemma i Söderhamn och vrider sig och tycker jag får alldeles för mycket pengar. Jag får väldigt mycket pengar, och jag hade inte haft något emot att skatta mer än det jag skattar i dag. Till skillnad från några av de på listan som tjänar mest, som vill bidra ännu mindre till välfärden.

I min familj har vi aldrig haft mycket pengar i omlopp. Jag har haft mycket ärvda kläder, andrahandscyklar, aldrig rest med familjen. Min mammas inkomst har varit så låg att vi när jag gick på gymnasiet fick extra tillägg (som man får om man har en biologisk förälder, i det här fallet pappan, som inte bidrar). Jag kan inte påstå att jag känt mig fattig heller. Jag har fått gå på ridskola, det har varit självklart att få presenter och julklappar och sådant som för många är svårt, att köpa presenter till de man är bjudna på kalas hos har jag aldrig känt varit ett problem. Därmed kan jag inte påstå att jag växt upp povert, snarare under liknande förhållanden som de andra jag gick i låg- och mellanstadiet med i Trönö.

Däremot har jag aldrig, aldrig räknat med att jag kommer att tjäna några pengar. I mitt bakhuvud finns ständigt en känsla där jag är livrädd över att inte kunna försörja mig själv. Över att bli sjuk eller bli arbetslös. Arbetslös har jag varit, men inte särskilt länge. Varje gång jag fått ett jobb har jag blivit så in i helvete jublande glad. När jag blev uppsagd pga arbetsbrist från kommunen och jobbet som lärare mådde jag otroligt dåligt. Räknade på hur länge jag skulle klara mig på sparpengar, a-kassa och ev. viktimmar. Livrädd för att tära på sambon. Ställde in mig på en höst där nöjet kunde bli promenader och biblioteket och fika hemma, aldrig på stan. Sade upp tidningsprenumerationer i förebyggande syfte. Ställde in mig på totalt lågvarv. Som så många andra tyvärr måste göra.  

Jag fick jobb, först ville skolan ha tillbaka mig, sedan ville UNF ha mig och då valde jag det för att träna chefsskap. Lättnaden var enorm.

Men samma rädsla gnager i mig hela tiden. Självklart inte att gå ner i lön från ett riksdagsarvode. Att tjäna som jag gjorde som lärare var helt okej.

Det här gör att jag förmodligen inte uppskattar min inkomst som jag borde. Jag ser mig inte som en som tjänar relativt mycket pengar. Jag ser mig som någon som inte har några pengar, men har tur just nu. Märkligt men sant.

Jag har lagt enormt många obetalda timmar, ideella timmar, på olika uppdrag som lett fram dit där jag är i dag. Timmar som andra lagt på TV-tittande och supande om man ska vara krass. Jag har lärt mig mötesteknik många helgkvällar ... Men det är inget som någon missunsam och missnöjd vill veta eller tänka på. Inte heller att jag även i dag jobbar otroligt mycket. Att dejter med vänner måste bokas in ibland månader i förväg. Att inget av det här kommit gratis.

Dessutom är det inte tänkt att vara för evigt.
Löfstedt

Ibland tänker jag på åren då jag hette Löfstedt i efternamn. Om jag hade fortsatt med det, hade det gjort någon annan skillnad än att fler skulle ha haft svårt att stava mitt efternamn?

Visst låter det lite hårdare, lite vassare. Tror det är f som gör det.

Kemikunskaperna

I bland är jag extra tacksam för mina kunskaper på kemiområdet. Som detta med att lika löser lika. Tack vare det hittade jag en klurig lösning på att göra rent lite grejer. Och helt miljövänligt också. Tack olivolja

Nåt gott kom tydligen ur huvudvärken också.

Lite huvudvärk

Eftersom jag plötsligt fick huvudvärk vid hemkomsten så är det ju lämpligt att jag korrläser en kompis uppsats, medan jag väntar på att piggna till.

Varit en mycket bra eftermiddag på en fackutbildning.

Så här twittrar en moderat

Utan vinstintresset stannar välfärden #svpolOch verkar tro på det också.

Andra adventsmingel är nu officiellt en traditionSergio och Tommy ordnar och bjuder. Här ses delar av det pyssel jag förberett på order. Det är ingen konst att andra advents-mingla i sex timmar! Problemet är att jag ätit för mycket av Sergios hemkokta kola.

All respekt tappadDet är ett problem detta med Twitter. Jordan, från NKTOB, twittrar som en idiot. Han har INGENTING att säga. I stil med att berätta att det är dags för kaffe ...

Och nu, nu har han bytt visningsbild. Och allt blev plötsligt ännu värre!

Julmarknad på Gävleborgs LänsmuseumHur mycket folk som helst. Massor av kul att köpa. Det kändes som att råna tanterna från Valbo när jag fick köpa de här urgulliga tossorna för 25 kronor. Köpte lite annat också, det är god utväxling på pengarna på julmarknad.

På den skakiga bilden ovan ses både vinterpalatset i pepparkaka och kören i tomteluvor. Jag kommer tillbaka nästa år. Nu laddar jag för nästa fest för dagen.

De här har jag läst ganska nyligenI Ängeln på sjunde trappsteget skildrar författaren sin barndom. Andra världskrigets Irland. Inte så länge sedan alls. All denna fattigdom som står en upp i halsen. Och som jag uppfattar det, inte särskilt mycket kärlek. Det tär att vara fattig. läste och undrade hur de faktiskt, faktiskt fick ihop det.

Blod är en svensk ungdomsbok. Och som vanligt är ungdomslitteratur genial i sin enkelhet. En historia om urspung, därav titeln. kan man lita på vuxna och vad är det egentligen som betyder något i livet?

Ni kan läsa båda.

Saker som följer av intensiv träning

Det blir mycket tvätt och strumporna slits hårt.

Men jag känner mig också nöjd.

Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen

I dag har jag haft förmånen att få se föreställningen med ovan nämnda titel, som i dag spelade för ABF:s halvårsmöte.

Så här skriver Folkteatern som satt upp den (på initiativ av Familjeslanten):

Jag Lägger Mina Räkningar I Tvättkorgen

"Jag la räkningarna överallt. I byrålådor, i garderoben, under mattan, bakom böckerna i bokhyllan. Jag kunde hitta dem igen flera år efteråt."

I Sverige är det ungefär en halv miljon människor som har allvarliga problem med sin ekonomi, och bland ungdomar ökar de ekonomiska bekymren, idag är det över 40 000 personer i åldrarna 18-25 år som har skulder hos Kronofogden. Samtidigt förväntas vi ta allt fler beslut som rör vår ekonomi, vi ska välja bland reklamkampanjer, gratiserbjudanden och identitetsmarkörer, beslut som kan få konsekvenser under många år.

Pjäsen "Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen" är baserad på intervjuer med 20 personer som har skulder hos Kronofogden och inkassoföretag. Den bild av människor med skulder som har vuxit fram är mångskiftande och fascinerande. Det är personer med väldigt olika bakgrund, alltifrån sjukskrivna och alkoholister till högt uppsatta jurister och chefer. Alla har de en komplex livshistoria som handlar om långt mer än att de har skulder, som narkomanen som övergav sina barn, politikern som ljög om allt för sina vänner och den unga tjejen som blev lurad av sin pojkvän. Pjäsen blir en rik skildring av några människor vars gemensamma nämnare är att de har skulder, och den rör bl.a. vid frågor om konsumtion, våra känslor, samhället och om det är tillåtet att misslyckas.

"Jag visste ju att det jag höll på med var helt galet. Jag köpte saker fast jag inte hade råd, jag lånade pengar, jag betalade inte mina räkningar. Jag kunde inte sätta stopp för mig själv. Jag förstår inte min egen hjärna."

Föreställningen gick rätt in i hjärtat. Ofta hör jag elaka saker om människor som just inte kan betala sina räkningar. Mitt favoritprogram Lyxfällan heter Lyxfällan av en anledning. Personerna har inkomster men de kan av olika skäl inte få det att gå runt. Främst två kategorier, de mår dåligt och orkar inte ta tag i livet utan behöver stöd och hjälp. Ibland kommer det fram tydligt, ibland inte. Den andra kategorin är unga människor, många gånger måna om att hålla en fasad, ha tillräckligt med prylar och pengar för att göra gott intryck på andra. Därför fattar de fel beslut. Lyxfällan lyckas alltid styra upp läget,  just för att det finns en ström av pengar in. Det gäller att strypa ut, ibland öka in.

Många människor i en SKULDfälla har inte de möjligheterna för de har helt enkelt inga inkomster. I föreställningen berättade människor på film om sin situation. Jag tänkte kalla det modigt, för det är de, men samtidigt, varför ska man behöva ha mod för att berätta som sin situation? Det är en del av problemet, att det är tabu när man inte likt Petter kan sjunga "Det går bra nu". En kvinna som pga sjukdom inte kan jobba och får ut 5000 kronor i månaden. Hyran för lägenheten hon och henns barn bor i är på 6100 ...

Har vi råd att ta hand om varandra? Vill vi det? Jag vill.


Inhandlad julblomma.


For sale, router

Netgear N150 wireless router WNR1000 använd typ 8 månader. Kostade 400. Nån som behöver? Lägg ett skambud.

Soffhäng

Två timmar nu och börjar bli redigt rastlös. Julmust, saffransskorpor och små delikata dinkelpepparkakor. På spåret och Skavlan.


Djuren

I dag har jag varit med LRF och på Gefleortens mejeri. Det var lite som när jag var liten och såg barnprogrammen som beskrev hur saker tillverkades. Jättekul att se kartonger åka omkring i banor. Jultrycken är på gång på mjölken nu!

Vidare pratade vi självklart om villkoren för mjölkproduktion. Som av en händelse SMSade en annan mjölkbonde, min mamma, till mig under eftermiddagen:

"Allt flyter när det är bra med djuren".

Sen kväll med Arbetarbladet

Kom hem sent i kväll efter ett seminarium i Stockholm och har ägnat mig åt att läsa det jag finner intressant i Arbetarbladet onsdag och torsdag. Och det är ju ganska mycket av siftande karaktär. Funderar på att börja kommentera innehållet varje dag.

Onsdag
Läser rubriken på debattartikeln "Lämna ett positivt besked till fiskarna", från enModerat som värnar yrkesfisket. Tänker i att rubriken verkligen är dubbeltydig, för även om fiskarna behöver det värnas. Utfiskning och rovdrift i vattnen är inte ett skämt. Men för en klassisk moderat är profit viktigt.

Många vill satsa på Mackmyra. När det gäller alkohol är det aldrig lågkonjunktur. Vad är det i nervgiftet som är så lockande? Förutom att det är "tradition".

Par firar 65-årig bröllopsdag. Ge dem en stor, stor tårta. Och en kväll i ensamhet. Var och en för sig.

"Låt Gävles barn träna på lika villkor". Typisk insändarskribent som absolut inte kan glädjas över att en hall i kommunen nu står klar, utan istället anser att det nu blivit ÄNNU sämre för de egna hockeybarnen. Hur man än vänder sig ...

Och Juholts språkgroda får jag nu se i pappersform. Haha. Det är bara för mycket.

Torsdag
Läser det faktiskt sansade repotaget om besparingarna i omsorgen. Lena Lundgren (vi är inte på nåt sätt släkt tyvärr) är en mycket klok kvinna som nu får ta itu med sådant som skulle ha blivit av för år sedan, men som aldrig blev gjort. Noterar en enig nämnd. Hoppas Moderaterna minns det i fullmäktige sedan.

Ser att Fixar-Malte blir kvar och att Barnahus permanentas. Båda är bra, men blir extra glad åt det senare.

Satsning på Konturen. Roligt! Det är rätt sunkigt där i dag och Gävle behöver vara fräscht.

Härliga killar som vill ha en parkourpark i Sandviken. Hoppas de får en.

Och så den text som satte sig allra hårdast. På sidan av unga för unga skriver en före detta elev till mig (vilket är helt oviktigt men det är roligt när de gör bra saker) en text med frågan om hur studenterna ska ha råd.

Det finns egentligen mycket att bemöta i den, till exempel att föräldrar har försörjningsplikt för deras barn tills de fyllt 18 år eller gått ut gymnasiet, men låt oss inte förlora oss i detaljerna.

Beatrice skriver om pressen kring studentfirandet, även om hon inte kallar det just så, men hon beskriver en stor press. saker som ska köpas. Studentmössor, klänningar, går till frisör för uppsättning, smink mm.

Skälet till att det är dyrt är enkelt. Företag vill tjäna pengar på er och ni hetsar varandra att betala. Till och med tar extra jobb för att "ha råd" att ta studenten.

Ingen vill ta råd och tips från äldre, vilket betyder att alla studenter får göra misstaget att köpa på sig en massa grejer som de sedan kommer att undra om det verkligen var värt det. Hon skriver själv om möjligheten att köpa nästan oanvända klänningar i andra hand på nätet.

Tro mig, studenten kommer inte att vara det största och bästa som kommer att ha hänt i livet. Och om det skulle vara det ligger det något mycket sorgligt över det. Problemet är att det kanske är svårt att förmedla till en student som lever i tron om att studentdagen är kulmen. På allt.

Det är egentligen bara en pust.

Och med den vetskapen, skit i det mesta. Mössan har man ingen glädje av sen i alla fall. Eller, tio år senare tog en av mina systrar studenten i min gamla mössa. Billigt. och ingen såg att den var lite lagad i kanterna eftersom en möss gnagt lite på den i lådan. Låna äldre släktings mössa och vips är tusingen Bea skriver om insparad.

Besök

UNF har en liten studieresa till riksdagen. I dag har jag lunchat med dom. Fina tider.

Uppdaterat om italienskan

En med språkkunskaper i italienska har berättat för mig att fika inte är fitta på italienska. Det korrekta är figa.

Det betyder att insändarskribentens språkkunskaper också känns så där ... appropå att kasta första stenen.

RSS 2.0