Dagens mamma


Dagens BluesDagens koDagens Lill-AntonDagens svamp
Vad är frihet?

Utdrag ut Bengt Göranssons ganska nya bok "Tankar om politik":

I dagens samhälle har friheten som begrepp allt oftare ersatts av valfrihet. De båda begreppen förutsätts vara synonyma, vilket de inte är. Valfrihet, ett begrepp som betecknar möjligheten att välja i ett utbud som tillhandahålles av andra, har fått ersätta det vidare begreppet frihet, som är den enskildes möjlighet att fritt röra sig över vida fält, att på egen hand söka sina livsmål. Valfriheten privatiserar; jag väljer för mig, du för dig, och om du väljer fel är det dinensak. Friheten är däremot oändlig och har bara en enda men mycket viktig begränsning: man får inte hindra andra att röra sig på samma fält som jag.

Friheten kommer därför att i motsats till valfriheten socialisera, den förutsätter gemenskap, respekt för andra och blir inte möjlig i ojämlika samhällen. Och just detta får som konsekvens att den frie alltid tvingas ta hänsyn till sina medmänniskors rätt till samma frihet, och i ett samhälle som ska omfatta fler än en kan man bara sällan få sin egen vilja förverkligad fullt ut. Att lära sig förlora - så kan man formulera frihetens yttersta villkor, det som gör verklig frihet möjlig.

Så lockandeDet här är från coop. Kött är äckligt. Det är också osmakligt av coop att kicka personal och ta in bemanningsföretag istället. Mycket dålig utveckling.

2014-års valrörelse har börjat

I kväll har jag diskuterat lite partiarbete. Det behövs verkligen. Jag har inte skrivit så mycket om politik efter valet. För att jag har varit jävligt deppig så klart och tänkt ganska mycket, och jag har inte alls tänkt klart ännu. Och lyckligtvis är det inte bara jag som tänker heller ...

Men nu börjar jag komma i form igen, tycka det är roligt med 2014-års valrörelse, för den har redan börjat.

Efter det är det lagom att titta på Kungarna av Tylösand. Och fundera över hur det är rimligt att vara 20 år (eller något år) och inte veta om man har legat med 25 stycken eller 100 stycken. Men det är nog definitivt läge att testa sig.

Nästa arbetsplatsDet senaste året har jag haft min arbetsplats på Essinen med en utsikt få ställen kan konkurrera med. Det här är visserligen ingen utsikt från mitt arbetsrum (för det har jag ju inget ännu) utan mer bara, tja... en bild av vatten och huset. Jag kommer ju att sitta på att annat ställe och mest troligt se andra hus. Så utsikten blir väl inte  Och en känsla av att det kan bli riktigt roligt det här.

När jag inte behöver mingla längre. För det är jag så dålig på.

Inlägget från i morse försvann

Så jag får rekonstruera det efter bästa förmåga för det är såååå thrilling.Så smart att göra kantiga burkar till kroppsprodukter. Eller egentligen vilka produkter som helst. Det spar plats i både transport och skåp. Nu brukar jag inte använda så mycket hotellprodukter och tycker de lika gärna kunde ha såna storpack man trycker ur tvål ut. Men ändå.Jag tog fel tidning i morse. Ville egentligen läsa DN. Förstår inte varför jag fortsätter tänka att jag ska ta äggröra för det är gott och mysigt. Det är det inte. Det är flottigt och otäckt. Hade de haft vita bönor i sås hade det varit bättre. Men melon, det tog jag stora lass av.

Introduktion

I dag är det introduktion till praktiska saker kring riksdagsarbetet. Lovisa skrev till mig att det är lite som att börja i skolan. Det är det!

En nykter sommar

DN berättar i dag om två tjejer som valde att ha en nykter sommar.

Här är några bra stycken:

Att vara två var en klar fördel, liksom att bägge är utåtriktade och bra på att ”göra det” roligt. Ett problem var dock alla andras supande – ju fullare människor blev, desto svårare blev de att umgås med.– Vi räknade ut att man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt. Sedan blir alla för fulla, säger Sanna.

Deras 90-dagarsexperiment gjorde en sak kristallklar: Att det sociala trycket att dricka är enormt. – Vi har fått så mycket skit. Folk har kallat oss dumma i huvudet, säger Sanna.

De 90 nyktra dagarna gav ”sjukt många” nya insikter. De insåg att de tidigare inte riktigt tänkt efter, bara druckit på slentrian, för att alla andra gör det. De kunde se att vissa drack på ett väldigt destruktivt sätt.

Verkligen är läsvärd artikel. Säger precis det som Fake Free säger. Alkohol bygger mest på förväntningar.


Det värmerJag vill också säga hur glad jag är över att Ulrika Hörberg i Gävle som tillsammans med andra eldsjälar likt Johansson driver Gävle Handikappteater. Även EDV har en teaterverksamhet. Roligt.

Helt nyligen förutsatte man att föräldrar som får utvecklingsstörda barn ville adoptera bort sitt barn. Det är skönt att vi har drivit Sverige i en annan riktning. Inget får urholka människorvärdet.

Jag gillar olika, som ofta sägs nu.

Jag får nu komma inI dag har jag fotograferats för att kunna få ett riktigt passerkort med bild och allt på. Men det kommer att dröja någon vecka. Det här räcker bra så länge. Kolla vilka fina sängkläder det är på hotellet som jag slaggar på i natt. Fräscht med vitt och blått.

Åsa har försökt visa mig runt i alla hus, som jag iofs varit i förut. Men lokalsinnet är inte vad det borde vara. Det är klurigt, och det kommer att ta tid det här. Arbetsrum och sånt, det dröjer ett tag för det ska flyttas om och fixas. Plus det verkar vara lite sport att tramsa med det så mycket det går, Mona skojade om det i dag på gruppmötet som vi hade. Gruppmötet var dagens huvudpunkt. Roligt att se vilka alla andra är. Ett stort gäng passar också på att vara på utlandsresa den här veckan, så nästa vecka får vi ses.


Simon i DN

 Foto: DN

Har förstått att min före detta kollega Simon Tullstedt fått mycket utrymme i DN i dag. Har inte läst pappersvarianten men tydligen ska de göra någon serie om det de kallar nynykterism, att unga  i större utsträckning väljer att avstå från alkohol.

Skrattar och suckar åt många av kommentarerna på artikeln. Folk som tror att nykerister "är" på ett speciellt sätt. Det enda vi har gemensamt är att vi inte dricker alkohol. Simon blir anklagad (så klart) för att vara präktig? Än sen? Präktig är nåt bra. Jävligt bra. För det betyder att man är att lita på. Vem litar på Kungarna av Tylösand? kanske någon, men inte jag.  Jag litar på Simon. Varje dag.

Så här säger han:
På högstadiet gick Simon i en musikklass där det inte rådde någon supkultur, man hade helt enkelt roligt ändå. Men på det tekniska gymnasiet var det många som söp hårt. Simon gillade sina klasskompisar, men när alkoholen var i fokus ville han inte vara en i gänget. Mest illa tyckte Simon om kvinnosynen som följde i supandets spår. – Det var ett gäng killar i klassen som skröt om sina engångsligg på ett rätt grabbsjukt sätt. Eller så mindes de knappt vad som hänt. Jag har alltid haft mycket tjejkompisar och tyckte att hela jargongen var så dräggig.

Kort kommunfullmäktige

Vi var klara redan runt halv sex (vanlig stopptid är runt kl. 22) och jag åt middag med Daniel och Peter på Nian. Nu har jag precis tagit en rask och kylig promenad, uppfriskande.

Tid för valfritt pyssel i kväll. Najs.

Ny frisyr, ny färgNu finns det faktiskt en färg att tala om, vilket det inte gjorde innan. Och mycket mindre hår. Det känns helt okej. Nu kommunfullmäktige.


Masat mig upp

I dag är det måndag. Jag har två saker jag ska göra. Om en timme ska jag fixa håret. Jag har märkt upp diverse frisyrer i en frisyrtidning från förr, som jag kan tänka mig att ha ungefär.

Därefter är det mitt näst sista kommunfullmäktige.

Bestrött med sol och vind som det verkar.

Starke man

Jag är inte missnöjd efter första programmet. Olika kvinnor som försöker reda upp efter olika män, som tummar på vad som är okej. Stor humor med förankring i verkligheten.

Min absoluta favoritscen var när den nyanställda kommunsekreteraren berättade om vad hon läst på universitetet och kommunalrådet muttrade att han gått i livets hårda skola. Tjänstemannen förtydligade då att det är SSU ...

Haha. Ja, SSU är ingen lek, det är sant. Men många gånger är SSU faktiskt mer givande än vilken universitetskurs som helst.

Nu Parlamentet, också skoj. Soran Ismail, min hjälte!

Kalla Fakta

I kväll om Habo Finans. Kluvna känslor. En kvinna i programmet säger att folk säger till henne att hon får skylla sig lite själv när hon satsat sina pengar. Och lite så känner jag med.

Spekulera pengar är en mycket märklig verksamhet. Och människornas önskan om att göra klipp, det är inget bra system. Det är så mycket som kan bli tokigt då. Det här till exempel.

Jag kan om jag villDamn seriös. Ja, det ska vara tomater på bara halva gratängen.

Den som har saker ...... har alltid något att göra. Jag har inte gjort något av det jag tänkt idag, nästan. Tog en långpromenad genom parken och sedan skulle jag läsa lite, blev bara KF-handlingarna inför morgondagen. I stället har jag gjort ansiktsmask och efter det sorterade jag alla flaskor och burkar (dags att göra sig av med årets solskydd till exempel) och sedan blev det sminket. Inte ens Ullie visste hur jag skulle tänka kring Juicy Tubes, hur vet man när de är (för) gamla?

Skoningslöst (ganska i alla fall) sorterade jag bort det som fått märklig färg, delat sig eller luktade konstigt. Precis som alla tjejtidningar har lärt mig.

När man gör sådana här halvkärvande övningar går det ganska bra att fundera på saker. Funderat mycket på politiska saker efter samtalet som väckte mig före lunch.

Fixade igårJag har börjat packa lite saker som jag tänkte ha på mitt arbetsrum på Riksdagen. De här blir fina. Köpte ramarna på loppis för inga pengar och sedan målade jag i lämplig färg. Världens bästa pyssel.

Skitnöjd

Jag är skitnöjd med gårdagskvällen. Jag låg och läste i två timmar och Markus smörjde mina fötter med Body Shops Peppermint cooling foot lotion. Det är nog den bästa kväll som går att ha.

Vaknade av telefonen klockan elva. Också helt okej. Nu är det söndag och i dag ska jag fortsätta läsa socialdemokratisk litteratur.

LoppisböckerPå Röda Korset valde jag de här böckerna, fem för femtio. Nästan som om man rånar butiken.

Liselott Willén är ny för mig men bokens baksida gör mig väldigt sugen på den. Mian Lodalens bok har jag läst en del om och jag läste lite andra pappaböcker när de attackerade oss i våras. Hon är stentuff och hennes precis nyutkomna bok, Tiger eller så, längtar jag också efter att läsa.

Doris Lessing, nobelpristagare. Aldrig läst henne. Nu kan jag göra det när jag känner för det.

Tack käre vän!Jag vill delge en grattishälsning som kom till min födelsedag.

Om jag tycker synd om mig någon gång ...

... så kan jag i alla fall tänka att jag inte sitter på en otäck färja och kryssar till Finland. Då känns allt mycket bättre.

Fast i dag är det bara bra saker som händer. Jag har varit på loppisar och köpt böcker, jag har tillverkat några bokmärken som blev snygga och jag har rensat lite köksskåp.

Gillar att det regnar i dag.

Markus har varit på Öppet hus på Gästrike katthem och köpt hemgjord flädersaft. Det är fina grejer.

Nu ska jag skriva några brev.


Hembygdsdräkten vinner markNya Elle som har ett repotage om Håkan Hellström (som tyvärr inte bedårat mig) i folkdräkt. Tror stenhårt på att den kommer stort framöver, hembygdsdräkten. Jag köpte ett par nya skor till min i går, så nu är min Norrala-dräkt mer än redo för äventyr.

I dag regnar det. Jag som behöver lämna saker på RIA. Och Markus vill åka på Öppet hus på Gästrike Katthem. Kanske går att göra i regn.

Peppar peppar

Alltså, det jag uppfattar av kära vänner är att de ofta ondgör sig över två instanser särskilt. Det ena är CSN. Jag har levt med CSN under många år. Aldrig varit ett enda problem. Inte ens när jag läste sommarkurser. Kul för mig.

Det andra är Gavlegårdarna. Jag är sjukt nöjd med alla de år jag bott hos Galvegårdarna. Kul för mig.

Förresten har jag aldrig heller haft problem med varken Com Hem eller Telenor. Eller Kronofogden.


Fredag kvällMin starkaste sida i livet är inte att laga mat, det är tämligen ointressant dessutom. Förutom att baka kakor då, vilket är högintressant och alltid aktuellt. Men, jag kan köpa en del gottis. Här hade jag inte plockat fram alla ostar ännu. Det är viktigt med ost eftersom en del av mina vänner äter GI.

Så här tänker jag, hellre dålig på käk och vänner att bjussa. Än inga vänner men fenomenal mat. Jag försöker intala mig om att det är okej. Dock älskade de mina chokladkakor!Om man heter Tommy gör man en härlig blandning.

Om man ska gå efter Kungarna av Tylösands bild av unga borde vi kräkas nu. Men det gör vi inte. Alla har efter djupa, politiska samtal gått hem till sitt, redo att vakna till ny, röd kamp i morgon.

Kallelsen har kommitI dag låg den i brevlådan med sjukt mycket praktisk information.

Puss på Alesia

Alesia har börjat blogga igen. Mycket bra. Hon har bloggat så himla fint om mig.

"Det här tycker jag personligen är det roligaste med val. Att se vilka personer som fått förtroendet att få sitta i riksdagen! I årets val är jag nog mest glad över att se Elin Lundgren (s) från Gävle som ny riksdagsledamot!

Elin är hur cool som helst. Egentligen är hon för uppkäftig och rak för att sitta i riksdagen eller överhuvudtaget vara politiker, och det är just det som gör henne så unik och bra! Hon kommer rocka riksdagsgruppen."


Kungarna av Tylösand

Diskuteras just nu i Debatt. Två deltagare är med i programmet. Två killar. Det är bra det, nu ser vi precis hur dumma de är. Kanske var de det innan också. Nu ballar de sig genom att be de andra debattörerna prata svenska, eftersom de inte förstår vanliga svenska ord längre än två stavelser.

Nemo säger just att han inte tycker att det som skildras i programmet är så farligt.

Att supa så man kräks. Vad är det? Varför gör man det? Supa så man blir ovän med sina vänner? Supa så man somnar i bubbelpoolen?

Sverige består tyvärr till stor del av ett gäng högkonsumerande män som låter höhö och viftar med sina ölflarror. Vad kommer för gott ur det? Inget.

Människor som glorifierar alkohol visar att de 1) inte kan analysera samhället omkring sig eller 2) har alkoholproblem.

Tänk så många unga män (äldre också) som skulle bli förvånade om de visste hur deras flickvänner (kanske pojkvänner också) berättar för sina vänner att de önskar att partnern drack mindre ... Men de vill inte säga det för det blir så dålig stämning.

"Ni kalla det festa, jag kallar det missbruk!"

Okej, vilka brillor faller ni för?Det är alltså dags att införskaffa nya. Här är tre som jag älskade i butiken vid en snabb check. Har tidigare mejlats till några som känner mig väl och här är deras svar:

Syster Jessica: Jag väljer ingen.
Sambo Markus: Bom blå var fina. Lika så dom röda.
Kompis Ullie: Dom blå var snygga!
Kompis Ellinor: Definitivt de blå och stora! Du ser både yngre och hippare ut. Absolut inte de guldiga.
Syster Lina: Jag tycker det är finast med neutrala.
Syster Sara: Jag tycker du ser smådryg ut i alla.

Det roligaste med de här svaren är att de är så typiska för avsändaren. På något sätt hade jag inte behövt fråga, jag visste redan typ hur de skulle svara.

Fler synpunkter mottages tacksamt.

Ett nytt liv
En erfaren riksdagsledamot har sagt att det nya livet börjar nu. Jag har ingen aning om exakt vad det betyder men jag är redo. Jag har köpt några färglösa plagg, jag har bokat tid för hårklippning och optiker och jag har snart läst ut biografin om Palme.

Jag är redo att fortsätta kampen för solidaritet med ny plattform. Hello riksdagen!

Min mormors historiaDet härären antologi där författare som Katarina Mazetti, Åsa Linderborg och Maria Sveland berättar sina mormödrars historia. Det är givetvis så skiftande, ibland ett av alla tusentals tragiska kvinnoöden där det egna livet tryckts tillbaka av mannen, andra gånger en kvinna som alltid funnits där.

Jättebra bok som lockar till både mys och vemod. Läste en undersökning i Metro för ett tag sedan där det stod klart att barnbarn oftast föredrar sin mormor. Mormor fattar bättre än farmor.

Bokmässa

Bokmässan pågår i Göteborg. Jag har aldrig, aldrig varit på den. Det känns liksom inte som att det räcker att jag känner en massa människor som varit där och kunnat berätta hur kul det var.

Jag vet att det inte bara är böcker, utan en massa annat också, som föreläsningar och sånt. Och jag är sugen på precis allt. Kanske nästa år?

Rysare

Jag tycker inte om att valet är en rysare. Jag tycker inte om att inte veta hur saker ska bli. Åtminstone den närmaste tiden.

Uppfattar det som att Värmland har slarvat. Så damn klumpigt. Man gör absolut inte det, och SÄRSKILT INTE när det är så viktiga saker som ett val.

1063 tack

Så många har valt att kryssa mig i riksdagsvalet. Detta utan att jag bedrivit någon personvalskampanj.

Innerligt tack till er alla.

Gruppen män är världens problem

Väldigt ofta funderar jag på hur det är okej att peka ut den ena gruppen efter den andra som parasiter på samhället, medan den grupp som gör störst skada för sig själv och andra är gruppen män. Förmodligen för att män själva inte ens ser sig som en grupp, utan som det absoluta.

Hanne skriver en finemang ledare om det i dagens DN.


BlomparadHar återigen turen att ha en fet bukett på köksbordet. Det är en fin känsla.

Våfflor med hjortronsylt

Jag försöker göra saker som piggar upp. Sovmorgon i dag och nyss fyra våfflor med grädde och hjortronsylt. Made by Fläskanders. Hjortronsylt är kanske det enda positiva med marknader. Kanske en av de godaste ätbara i världen.

Solen skiner, i dag tycker jag i alla fall inte att det är fult. Vad vi aldrig får göra, är att strunta i att resa oss efter fallet. Jag tror jag är ganska upprest nu.

Kompiskväll

Just hemkommen från Sandviken. Jag och Susanne åkte till Kicki, det var ett tag sedan sist. Jättegod mat, jättegod paj. Jätteroligt prat.

Nu är jag tröttis.

Tisdag

Jag orkar inte läsa tidningar. Inte se på nyheter. Inte ännu. I dag är det konferens med alla nämnder och bolag i kommunen.

En lilja börjar ge upp

Tråkigt att inte krukväxterna verkar ha hållit ihop under valrörelsen.

Jag sov. Jag städade. Jag duschade. Jag fick mat. Jag hängde. Jag gick en promenad och satt vid vattnet och grät. Jag hängde. Jag spenderade hela kvällen på möte med Arbetarekommunen. Jag hade ett telefonmöte. Jag gräddade våfflor. Jag ser Flilp och Fredrik.

I morgon är en annan dag.

Rött är bästInnan jag fotades här bad jag om att alkoholflaskor skulle flyttas. Ser sunk ut med det.
Artikel här hos GD. Som med tanke på den andra bilden som publicerades i går måste få ett okej på den här.

Jag har aldrig kallats för Lundgren. Jag heter Elin.

Saker som gör livet värt att levaDet är till exempel djur i alla former, alla härliga böcker, vänner jag har och sådana jag kan lära känna, möjlighet att lära mig saker, nya läppglans som kanske kommer, röda kämpar, växter att plantera om, mina söta systrar som piggar upp det mesta, roliga träningspass att träna och tidningar med nonsens att bläddra i. Norrala ligger ju kvar också.

Kanske som en bakfylla

Vaknar upp fast jag borde ha sovit mer, kroppen värker, ögonen svider av sminkrester, allt känns tungt. Solens sken känns jobbigt.

Jag har aldrig varit bakfull i hela mitt liv, eftersom jag värderar det lite högre än så, men tänker mig att det kanske är så här det känns. Med skillnaden att man möjligen haft roligt kvällen innan.

Jag minns också allt som hände igår.


Det är en stor sorg

Det är en stor sorg att leva i ett land där så många människor är främlingsfientliga och rasistiska. En stor sorg.

(Ja, de är rasister, vi vet ur vad SD kommer, vi vet att företrädare har nazistiska kopplingar och sympatiser. Vi vet det.)

Senaste tidenI går kväll laddade vi för diverse valarbete runt allt som händer i Gävle en lördagskväll. SSU-gänget har jobbat helt fantastiskt. Inga ord finns.På väg mellan dagens aktiviteter.Sol. Och regn. Magiskt. I Gävle.

Tjugo i två

Valrörelsen får mig att känna mig undgomlig och i pulsens mitt så att säga.

Dags att sova lite. I morgon ska jag dela ut valsedlar.

Röda fanan ska mot seger gå!Framåt kamrater, till uppror manar
vår röda fana, vår röda fana.
Framåt kamrater, till uppror manar
vår röda fana som segern ger.


Röda fanan ska mot seger gå!
Röda fanan den ska segern nå!
Röda fanan ska mot seger gå!
Leve socialismen, leve friheten!


Så glad

Det bästa med att ägna sig åt politik är att jag hela tiden lär mig nytt, upplever nytt och träffar nya människor. jag kan inte tänka mig något bättre sätt att utvecklas på än detta.

Just nu uppdaterar jag treivalet.blogspot.com med lite av det senaste valarbetet. Mina vader krampar lite eftersom jag srax innan midnatt dansade på Kurdvännernas fest, i en dans som aldrig tog slut. Så roligt! Östros var i stan igår och mitt korta tal i samband med det gick okej. Sergios tal var självlysande.

Sista partiledardebatten igårkväll. Vi var ett gäng hemma hos Sergio som åt gott och spanade in debatten, och kände oss nöjda med resultatet.  Och på det en nattöppen valstuga. Var i säng vid 02.

8.30 var jag på plats på CH för sista frukostmötet och nu laddar jag för dagens aktiviteter.

Hymlar inte

Jag fixar med ett minital jag ska hålla efter lunch. Det går halvbra. Ingen idé att hymla med det.

Jag tänker heller inte hymla med att det är skönt att det snart är måndag.


Regnet sade hallåUnder en kort stund föll regnet och allt som inte var under tak blev galet blött. Men vi hade ju förutom pyttestugan också ett stort tält och vi tryckte när så längde som det krävdes. Träffade en ny rolig vän som jag hoppas träffa på en fest i morgon. Här kan man se att jag är affischnamn på vår gatupratare. Utan att fördjupa mig i det ska jag säga att det är en konstig känsla. För jag är ju mest en My little pony-tjej.

Spännande med någon som säger annat

Ur en intervju med författaren Elizabeth Gilberg


Här i Sverige blev det stor Debatt nyligen när författaren Lena Andersson skrev en ledare om det sociala trycket att skaffa barn. Du har valt bort barn – kände du bara att det inte passade dig?


– En så enkel förklaring är det inte acceptabelt att jag har som kvinna, alla blir mycket provocerade. Men, och det känns nästan hemskt att säga detta – jag borde ju vara förkrossad över att jag är barnlös – varje dag jag vaknar och vet att jag inte har barn känns det som om jag vunnit på lotteriet. När jag ser på alla som har barn tänker jag i hemlighet att jag har kommit undan med något helt fantastiskt!


Artikeln finns på DN.se

Jag blir glad av rosa skorLite valstuga och lite annan typ av valarbete som inte krävde någon hjärna, och det var ju lite lättsamt som omväxling. Har haft mina snygga rosa skor på mig och det är inte bara jag som blir glad av den knalliga färgen.

Jag är ganska adrenalinstinn just nu och det gör att även om jag ska upp klockan sex för att dela ut frukt vid bussarna, så vaknar jag av mig själv strax innan. Men i morgon är det sovmorgon. Inte förrän kl 8 är det samling. Och det på en lokal nära mig. Det är värsta semestern mitt i brinnande krig.

En insats för jämlikhetenEn valarbetare som vill vara anonym för att inte råka illa ut av förtrycket från C-maffian har gjort en insats för jämlikheten. Det här är det så kallade spruthuset vid Norralakyrka. Precis vid ån. Precis där det tidigare hölls simskola för barn. Ändå tills det stod klart att kyrkans avlopp rann ut där. Så var det förr i tiden. Somligt går framåt!

Stor förhoppning om att också Norrala vill ha ett mer jämlikt samhälle.

Tokrolig fotografJag vet fortfarande inte den exakta tanken med att jag skulle stå på cykelstället och slänga sjalen. Men jag såg det som en kul grej!


Varje dag Gudrun, varje dagVarje dag är en strid mot gubbväldet. För frihet för människan. Oavsett kön.

Svälta och dö

I morse delade vi ut material vid bussarna i Gävle från 0700 och framåt. Idel glada människor mottog röstbudskap.

Utom typ en otrevlig busschaffis som väntade på att lösa av. Ungefär så här
- Jag har varit sosse, men vi vill bygga ett samhälle där man straffar dom som arbetar.
- Kan du förklara lite mer hur du menar?
- Mina gamla klasskompisar som inte jobbar utan lever på en massa bidrag har det precis lika bra som jag.
- Det kan inte vara möjligt, du har lön och vilken massa bidrag har dom?
- Dom har en massa bidrag, de har aldrig jobbat.
- Alltså, det finns ingen massa bidrag. Och vilket bidrag som helst är lägre än avtalsenliga löner.
- Nej, de borde inte ha något. De äter och bor ju.
- Menar du att du tycker det finns människor som inte ska kunna få mat och svälta ihjäl istllet?
- Ja, det tycker jag.

Ganska obehaglig människosyn. Sådan är den, eogismen.

Så kan ett frieri också varaDet här är Åsa och jag. Åsa är en fantastiskt härlig tjej. I åtta år har hon varit tillsammans med sin Lars. I kväll friade Lars till henne i TV. Fast det hörde man typ inte, men ändå. Stort grattis till Åsa som jag vet är mycket glad.I somars var den blivande bruden lika fin som vanligt. Och så vann hon en växt. Åsa, Andrea och Jens ... det var en fin helg. Det var ju också en bröllopshelg.

Samma skit för minkarna

Inget har hänt på farmerna. Eskil har inte fixat ett skit. Eskil är en mycket ovärdig jordbruksminister.

PresentenFärgåtergivningen blir inte bra i artificiellt ljus, men man kan tydligt se att kängorna är rosa! Min födelsedagspresent från Markus!

I kväll har jag tagit en debatt på konserhuset. Läs om det här.

De små stunderna

Individutskottet på nämnden gick ganska snabbt så jag hann hem och mejla lite grejer samt äta lunch vilket känns skönt. Och diska. Det är de små stunderna som gör det just nu, annars tenderar det att de förjävla illa ut här hemma. Men det gör inget just nu, för det finns viktigare saker i livet att fixa med just nu.

I kväll är det en välfärdsdebatt på konserthuset. Det allra roligaste med den är att jag ser så mycket fram emot att träffa min kompis Daniel som jag inte sett på evigheter.


Fullt upp

Fullt upp igen. Fullt upp med valmöte före åtta, vidare till soc, snabb frukos tpå fik, kik på Ellinors två debatter på Vasa och så ett roligt politiskt mingel för unga. Helt utan alkohol faktiskt, nåt som andra Socialdemokrater gärna får ta efter.

Och så ut till Bomhus och och träffa väljare där, riktigt bra ordnat som alltid i Bomhus.

Nu ett bra tag med den tjocka handlingsbunten till socialnämnden i morgon.

Men det är ganska kul ändå, det är det. Det är roligt att träffa allt folk.

Fortfarande fotont

En gång hade jag så vansinnigt ont i fötterna efter att ha stått upp och hoppat i timtal på en Robbie Williams-konsert. Det gjorde så ont att fötterna värkte så jag nästan dog. Och det fortsatte på morgonen dagen efter. Det är inte så vanligt.

Nu är jag rädd att mina små värkande fötter inte blir sig själva igen. Vad göra? Deal with it.

Det allra roligaste

I dag har varit en riktigt härlig dag. Jag har träffat tre klasser och haft informationer om socialdemokratisk politik. En ihop med Ulla Andersson från Vänsterpartiet och två med Ellinor.

Så otroligt skönt att ha gott om tid, reda ut begrepp och missförstånd, återigen säga att Moderaterna ljuger när de säger att S vill förbjuda friskolor och få massor av intressanta synpunkter.

Vad är det enda nackdelen. Efter att ha stått upp hela dagen har jag skapliga smärtor i fötterna. Precis som på den gamla goda lärartiden. Jag älskar klassrum. Jag älskar ungdomar. Jag är en politisk nörd.

Dags att göra ett klipp?Det här ligger längs Gavleån. På väg ut mot Gävle Strand. Det är en gammal snygg byggnad med stor potential som det brukar sägas. Om jag hade haft cashen hade jag inte tvekat i att invsetera i den här när jag ser Till Salu-skylten glittra på den. Det är dagens tips till storkapitalisterna.

En del av Gävle, Fullriggaren växerSå vackert.

Palme speaksDet finaste grattiskortet?

Det här är Elin

Jag vet inte om någon läser här som typ undrar vem jag är "på riktigt" och därför tipsar jag er om mina hard facts på treivalet-bloggen.

Inte okej frukost

Har masat mig upp för att utnyttja den bokade tvättiden. Glad över att jag sorterade all skit i går så jag kunde famla mig ner ganska direkt. Snubblade över moderatmaterial i hallen. Jag vet inte, men jag har ett socialdemokratiskt klistermärke på dörren, vem delar ut till mig och varför? Skedde tio i tio ungefär, går säkert att identifiera vem som har svaga kopplingar i hjärnan.

För att få upp blodsockernivåerna igen efter den godaste mackan jag ätit på länge har jag ätit cirka fyra bitar ur chokladasken. Men, i natt åt jag chevre- och valnötsmackan på mackstället vid Rådhustorget. Då blev magen så glad, rekommenderas! Överväger att komplettera med något nyttigare strax.


Valstuga i natten

När Jesusbussen har parkerat framför valstugan är det ett omen för att man har Gud med sig.

Och hur ser väggen ut i dag?


I hemmet valarbete


Paradis

Nu kanske ni tror att jag varit i Norrala igen. Det har jag inte, men väl i Hälsingland. På Hudik och på marknaden. Ellinor, Ahmed och jag åkte upp och delade material och pratade politik. Jag köpte lite lotter och vann an Paradisask. Vackert!

Ersättningsbuss hem på grund av spårarbete, men det innebar bara fem minuters senare ankomst men en tråkig miljöbelastning.

Nu någon timmes sömn och sedan kör vi igen.

Det räcker nu!

Vet ni, jag tycker det räcker nu. Det räcker med skitprat om "politiker". Ja, det finns elaka, dumma, verklighetsfrånvända, maktgalna eller vad det nu kan vara som man vill sätta för etiketter. Men det är inte okej att i olika sammanhang säga att politiker är si eller så, företrädelsevis negativa saker.

Det "ni" kallar politiker är nästan alla gånger helt vanliga människor som gör vanliga saker OCH ägnar sig åt politik. Inte ägnar sig åt politik och ibland gör vanliga grejer.

Det är ett system vi har valt i det här landet. Ett demokratiskt system med representativ demokrati. Ett av de absolut bästa styrelseskicken. Det tar mycket tid och energi men vi gör det för att vi vill förbättra saker. Det är det politiker har gemensamt. Kanske det enda. Även om huret skiljer sig. I övrigt är vi precis så olika som människor är.

Jag blir ofta ledsen när jag får höra att politiker är på ett visst sätt och när jag frågar om det är jag som är den stora idioten, så får jag svaret -Inte du men andra (känner ni igen det?). De flesta andra är som mig. Är intresserad av samhällsfrågor, bloggar nonsens om hudkrämer och tycker om hembakt.

Jag utgår från att ni gillar att få vara med och rösta och att vi har ett demokratiskt styrelseskick? Då får vi också en bunt engagerade politiker. Vi behöver inte höra att vi är idioter faktiskt många gånger taget ur luften. Däremot gärna diskutera sakfrågor.

Hur tänker diverse människor som startar politiska partier och säger att de representerar folket och inte tycker att "politiker ska styra"? Jag förstår verkligen inte vad det är för skillnad jämfört med exempelvis mitt engagemang. Jag representerar de som har valt mig, och vem som helst som är valt har då ett politiskt uppdrag, blir en "politiker". Det är ingen skillnad på den som bildar ett nytt parti. Den blir också "politiker". Den är inte mer eller mindre folklig än jag.

Vi behöver fler människor som engagerar sig politiskt, inte färre. För att snabbare nå dit behöver inställningen till det uppdrag politikerna utför ändras. Man må inte gilla alla beslut, men skilja på sak och person.

DjurisktHur tolkar ni Kristdemokraternas affischer? Är djur dåliga? Är det KD mot djuren? Varför ska djur symbolisera dåliga saker? Om det är så det är tänkt?

Men Tommy och Markus tycker det är roligt att härma.

Gullig kontakt


Före detta elev:
hej, vad var knepet du lärde oss i 8:an för att hålla koll på plus och minus när man jobbar ekvationer?
 
Elin:
Kanske att dra likadana sträck under vad som är de olika variablerna. Allt som är med b i blir typ krulligt streck och allt som är bara siffror ringas in och sedan räkna en sak i taget.
 
Före detta elev:
juste! det blev så himla många siffror så kom inte på hur jag skulle göra. tack så mycket för hjälpen!
 
Elin:
ingen fara. jag blir bara glad att du frågar, för det betyder att jag lyckats med något!

Före detta elev:
matten var lättare med dig. vi bytte lärare för många gånger i nian så man fick aldrig ro att jobba. men nu har jag en lika bra mattelärare som dig! så det går jättebra i matten nu!


Sånt här, det är bland det roligaste jag vet. Läraryrket är fantastisk. Folk frågar mig -Om du inte kommer till Riksdagen, måste gå du tillbaka till läraryrket då? Med en ton som att det då vore synd om mig, ett dåligt alternativ. Tråkigt att så många har bilden av att läraryrket skulle vara trist, det är ungefär hur kul som helst och jag saknar ibland eleverna så att det svider i hela ryggraden. Att få undervisa igen vore kanonkul.

Alla älskar nagellack

I går talade jag med en äldre kvinna som bodde på boendet. Hon hade sina naglar målade i skarpt rosa och var mycket nöjd med det. Jag visade mina gröna och hon böev mycket glatt överraskad och trodde aldrig hon skulle få se något så kul i livet. Hon tyckte desutom att det matchade mitt ljusa hår mycket vackert.

Jag berättade att det finns nagellack i alla färger som går att uppbåda. Nästa ommålning funderade hon på att göra lila. Bra val.

KrämtipsLuktar väldigt gott. Bra konsistens.

Besökt

I dag har jag besökt Källo förskola, dagbarnvårdare i Bomhus och Bomhusgården. Det är få saker som är så lärorika.

Kvällen.

I kväll har jag knackat dörr med min S-förening och det var skoj. Nu ser jag programmet om demensvård.

Flower showGladiolus odlad av Sara.Buketten från min bror står sig fortfarande ganska bra.

UnderbaraClara i Frihet
Bra artikel i SSU:s tidning Frihet. Jag fotade av sista stycket. Handlar om både alkohol och politik.
-Vi måste få fort Alliansen nu. Fint sagt av Clara.

Här kan man bläddra i hela Frihet.

Tröttis

Nu börjar jag tro att det inte är någon fas att vara JÄTTEtrött när klockan ringer. Jag tänker varje morgon att jag vägrar. Sedan snoozar jag medan jag kalklyerar vad som kan skalas utan att jag kommer för sent -för att bli sen är en liten skräck i livet. Så här kommer det att bli nu, konstant trött varje morgon även om jag lägger mig vid åtta.


Hetsåt godis

Det bör/få/skar man inte. Det gjorde jag just ändå. Har varit på Seko Post i tre timmar och lärt mig massor. Och så kom jag hem och då hände det. Så kan det vara ...

Snart ska jag sova igen.

Lina made it


Tisdag

Det är bra med morgonmöten i Stadshuset så det inte finns något val, upp tidigt. I dag dominerar ett kommunstyrelsemöte och efteråt ska jag besöka SEKO.

Nu käkar jag frukost, klappgröt som jag fick av mormor i lördags, svarar på mejl och kikar över handlingarna en sista gång.

My waySå här skulle jag gärna bo. Omgiven av djur. Bilden är någon avfotad reklam.

Tärd

Trots en mysig, fin och jättebra helg så är jag en tärd människa. Och det är alltså rent fysiskt. Det är inte bra alls. Varje stund jag under dagen kunnat stjäla mig till sömn så har den kommit över mig. Det betyder att jag just nu är ganska nyvaken. Men på väg till sängen igen då. Hjärnan är dock ganska med även om kroppen släpar.

En del av Gävle, nya Stortorget


När allt bara är fultDet här är en ganska grotesk bild, men det finns inget skäl att skyla över verkligheten. Det absolut roligaste med den här bilden är att strax innan har Ellinor berättat hur bra hon blir på bild och hur dålig jag blir. Typ. Ett rätt i alla fall ...

Nyqvist

I går kröp jag ner i sängen vid tio och läste ut den här boken.Detta är Michaels historia om att söka ett ursprung. Jag uppfattar att han skrivit rakt ur hjärtat, och det ger en bok som är givande att läsa. Den ger inte alla svar, men det är nog heller inte tanken, och gör inget alls.

Päls?Nina Persson designar för märket Hope. Vi ser päls. Jag säger oansvarigt. Köp inte.

Sockervadd!
I dag har jag varit i Söderhamn och jobbat i deras valstuga uppställd på Strömmingsleken. Det var en trevlig eftermiddag. Käkade mat med Jessica och killarna och till efterrrätt delade och jag och Jessica en sockervadd. En lycklig stund igen!

Kanske ingen egentligenKanske behöver vi inte förgifta någon, men den här bilden som Vidar skickade mig i går känns ändå fin på något sätt.

95 procent95 procent av disken är nu ren. Att diska gör mig inget alls när dagen innan var 100 procent kul.

I går var det ansiktsmålningEllinor tog chansen.

Min födelsedag hemmaTore var ensam hund ikväll bland ett femtontal människor.
Mormor var så klart en av människorna.
Och käre Markus en av dem. Av honom fick jag rosa Dr Martens.

Mina födelsedagar är alltid fantastiska. Jag blir nästan religiös av att tänka på hur många otroligt trevliga, roliga, smarta, underbara människor jag får spendera tid med. Jag hade förberett åtta sorters kakor. Allt gick bra utom att kladdmuffinsen kladdade ihop. Och jag gjorde för mycket chokladpudding.

Halv tolv lämnade sista gästen och nu samlar jag ihop mig lite. I morgon ska jag diska.

Min födelsedag på FuruvikJag köpte en apa.
Ellinor målade sig som en apa.
Killarna var också där.

Jag är just bara vaken

Ska fixa det minsta som behövs innan jag drar till Furuvik. Ett bra ställe att fira första delen av min födelsedag på.

Ribbing är politisk?

Noterat från Magdalena Ribbings spalt.

Det är en intressant fråga du ställer, inte så mycket för antalet tårtors skull som för attityden hos människor i dag. De mejl som kommer till min spalt visar allt oftare på just det du noterat, att gäster inte förmår visa hänsyn till andra utan har en tanke: så mycket som möjligt till MIG.

Om det är osympatiskt att tänka så på ett tårtkalas är det banne mig värre att tänka så i livet. Rösta solidariskt den 19e (eller innan).

Äntligen hemma

Det är roligt att vara ute, men det är skönt att komma hem vid 22.30-snåret. I dag har valarbetet tagit mig till Bollnäs/Ovanåker. Prat på skola, valstuga, discobowling.

Location: NorralaMin syster Lina har tagit en helt underbar bild där hemma. Jag blir tårögd. Vad kan vara vackrare. Kanske en rödgrön valseger.

Kan tigern överleva?

 Bild WWF

Det finns hopp för tigern i det vilda
Den vilda tigerpopulationen i världen har under de senaste 100 åren minskat från cirka 100 000 individer till nuvarande 3 200. Av nio underarter av tiger, existerar idag endast fem: Sumatratigern, bengaliska tigern, amurtigern, den indokinesiska tigern och malaysiska tigern.

Hoten mot tigern består av förstörelse av tigerns livsmiljöer, minskning av bytesdjur, tjuvjakt och illegal handel. Tigrarna hotas också på grund av konflikter med bybor i tigerns närmiljö. Men nu finns en smula nytt hopp för världens tigrar.

Vid mötet i Indonesien presenterade respektive land sina nationella räddningsprogram för tigern. Under mötet utarbetades ett förslag till åtgärder som ska godkännas vid toppmötet. Samtliga länder och Världsbanken är fast beslutna att stödja det praktiska genomförandet.

- Tack vare att tigerns överlevnad hamnat på en hög politisk nivå har nu den lilla spillra av vilda tigrar som finns kvar i världen chansen att öka i antal, kommenterar Ola Jennersten, programchef internationell naturvård på Världsnaturfonden WWF.

Du kan enkelt bli månadsfadder för tigrar ´hos WWF. Det är jag.

Livets lotteri

Jag är tacksam över att inte vara mitt uppe i översvämningskatastrofens Pakistan. Nu inväntar de koleran. Fy fan. Hjälp till, Sätt över det du kan undvara till lämplig hjälporganisation.

Jo, hösten är här.


Valet är gjortDet gick ganska bra. Bortsett från att jag började köa i fel kö.

Skrivit lite

Jag har ägnat förmiddagen åt att skriva lite texter. Det känns bra. Nu ska jag strax gå iväg till valstugan och sedan rösta.

Snygg utsiktVarit på konferens på Axmar Brygga i dag. Väldigt snyggt.

Det är samma nu


RSS 2.0