Trevligt häng i UppsalaObservera svampen i taket.

Daniel hade äntligen sammankallat en stor hög vänner till sin lilla, fina lägenhet i Uppsala som han behöver ibland när han pluggar där. Supergoda kladdkakemuffins och gottig paprikasoppa.

Helskoj. Åkte bil hem och spanade på stjärnhimlen (jag körde inte). Man ser sällan himlen i stan tyvärr.


Debattartikel i Arbetarbladet i dag


Jag gillar när olikheterna syns tydligtTill skillnad från Moderaterns riksdagsledamot känner jag inget behov av att utveckla mitt svar på bloggen.

Visst är jag uppe

Den här helgen har hittills innehållig mrätt mycket kul. söndagen kommer att fortsätta med det då jag ska iväg på en liten tripp. Just just just nu har jag ett politiskt telefonmöte.

Jag vill inte tjata, men jag vill ytterligare en gång påpeka... det här med mitt nya täcke som jag nu levt med ett litet tag. Det har revolutionerat mitt liv. Kul va!

Det är en fin natt

För just den här natten får man ju en timme och kan därför vara extra generös mot sig själv. Jag har varit hemma hos Peter och kikat hans nya lägenhet. Jag och Tommy åt upp alla hans ostar och alla hans kex. Mest Tommy.

Nu är jag trött och vill lägga mig och läsa Albatross och kan tänka att klockan bara är ett och inte två.

The 80s for saleRIA har ett antal fina mönster.

En del av Gävle, tavlanJag tycker så mycket om den. Jag önskar mig en egen.

Det blev god matDet blev hur bra som helst och kompletterat med efterrätten så blev jag och Ullie galet mätta. Somnade sent i natt efter att ha smidig planer för nästa kongress.

Vaknade av hunden vid tio och bakade scones. Som jag är ganska bra på. Disken är diskad och jag laddar för nästa husmorssyssla, tvätten. Funderar på att gå ut en sväng innan det även om vädret sprakar i grått.

Har fixat med lite politiska grejer också. Så klart!

Jag gör saker i ugnen

På riktigt. Och jag tror det går helt okej. Jag har lite vilt improviserat lite. Lagt på en rödlök till exempel.

Det blir en fin helg

Det verkar bli mycket skoj den här helgen. Glad för det.

Som alltid lite orolig när jag ska bjussa på mat. Men det går nog det med. Ska plocka lite så att huset inte ser ut som shit när Ullie kommer. Med ett rengjort handfat på toan kommer man enligt experter långt.


Frost

Världen utanför den varma lägenheten ser frostbiten ut. Det är vackert och uppfriskande.

I dag innehåller min dag främst av allt möten med politiska kamrater.

Damernas Värld gör som vanligtNu och då hittar modevärlden på att päls är "det nya", trots att det är det motsatta, det geniunt gamla. Lagom till vintern är små rävpälsmössor och shit stort och status igen. För det har ju inte vem som helst råd att köpa.

Varje gång så skriver också vettigt tänkande människor insändare till tidningarna, som alltid svarar på ungefär samma sätt. Att deras ansvar endast är att spegla modeindustrin och att de låter läsarna själva ta ställning. Och att de lyfter fram fuskpäls som ett alternativ. Så klart.

Det är sådan den är kommersialismen. Lite rätt har de,  det är inte FRÄMST medias roll att ta ställning i etik och moral. Med det vore bra om de gjorde det lite mer ...  Inga tidningar har ju modeller som röker på klädbilderna längre. Det är för ofräscht.

Så kanske är det också dags för de stora Bonnierföretagen att tänka att de inte vill stötta den industri som finns kring päls. De brutala förhållanden djuren lever och/eller dödas under. Trånga burar, fällor i det fria och så vidare. Det skulle ge tidningarna credd. Faktiskt. Betänk att Djurens Rätt har fler fans på fejjan än något politiskt parti.

Det vore också finemang om de på något sätt upplyste om vilka av alla de kosmetikprodukter som visas som inte är testade på djur. Så man inte behöver kolla på Djurens Rätts lista.

Så DV, göm er inte bakom någon feghet, eller pengarna. Hur känns det i hjärtat?

Bra tema för en mattidningMarkus har en idé om att prenumerera på en mattidning. Jag hade aldrig tänkt tanken. Nu har jag bläddrat igenom. Och en gång till. Och njutningsfullt läst namnen på de olika chokladbaserade efterrätterna.

Insett att jag inte lär göra så många av dom, men skulle lätt tänka mig att äta precis alla. Men jag vet en jag ska prova. I morgon kommer Ullie. Har hon önskat sig bakverk med choklad. Oh nej, marängsviss.

Nästa vecka röstar Kalifonien om cannabis

I gårdagens Metro listades de fyra argumenten för som cirkulerar där i västra USA.

1. Förbättra ekonomin. Kalifonien ringer lite ruttigt till ekonomiskt.

Det är ett mycket vanligt argument överallt för legalisering av narkotika. Ett kortsiktligt argument. För vad kostar det att bota all beroendesjukdom som skapas? M A S S O R. Precis som vi betalar för alkohol och andra illegala droger, åtminstone i Sverige där vi inte tänker att främst annat knark är behandling. Vidare funderar jag också över om det heller inte borde vara lämpligt att legalisera prostitution också, något som är väldigt efterfrågat av många män. Det tycker jag självklart inte.

2. Bekämpa knarkkartellerna

Eller så kan man lägga pengar på att bekämpa kriminalitet. Det finns många fula indiustrier som måste bekämpas, handel med människor till exempel. Lösningen är inte att ge upp.

3. Fokusera polisens arbete
Kalifonien vill istället arbeta med att lösa våldsbrott. För att något är väldig förekommande och tar tid från polisen borde argumentet inte vara att tillåta det. Jämför med hastighetsbegränsningar eller snatteri. Mobilisera.

4. Skapa fler arbeten
Eftersom folk ska jobba med hanteringen av cannabis så får fler lagliga jobb. Om det är jobb vi vill ha, så är mitt tips till USA att låta folk istället betala mer skatt, anställ fler poliser. Döda knarkkartellerna och få en friskare befolkning.

Alldeles nyss talade UNF:s förbundsordförande Vidar Aronsson (aka Präktigtönt) om drogers påverkan på människan, med utgångspunkt i just den här frågan i P3. Det gjorde han bra. Var tydlig med att UNF är en frihetsrörelse eftersom droger gör människan beroende. Betonade att ingen människa lever fritt från andra, och att ett riskfyllt användande av droger (skitsamma om det är alkohol eller amfetamin) långt ifrån bara påverkar användaren själv. Människor runt omkring mår dåligt, och blir i sig ofria trots att de själva kanske tar avstånd.

StilfulltFärgåtergivningnen är väl så där. Men det är glansigt lila i alla fall. Och det är min nya datorfodral. För att slippa onda ögat från IT.

Från Ribbings spalt (igen)

Del av fråga: Vi har planer på att gifta oss till sommaren och vi kommer att önska oss en fest utan barn. Detta främst för att ingen av oss anser att man ska berusa sig tillsammans med barn och vi vill kunna bjuda på vin och dylikt till maten.

Del av svar: Att ha ett barnfritt bröllop är klokt när det bjuds alkohol som riskerar att förändra de vuxnas beteenden tillräckligt för att barn ska bli förskräckta.

Hoppas att den här trenden, att fler förstår att alkohol och barn inte är grejen, håller i sig. Innerligt.

Gnugga gruset ur ögonen

Jag glömde ställa klockan i går. Kanske för att mitt undermedvetna visste att jag inte MÅSTE gå upp en särskild tid. Alltså vaknade jag av mig själv klockan elva. Det är ju då elva timmars sömn. Förstå hur seg jag känner mig nu. Det är bara att hugga tag i dagen. Det bästa är att nu orkar jag vara uppe länge i kväll.

Mina motioner

Min första motionsomgång i riksdagen är över. HÄR kan man klicka för att se vilka jag har skrivit och vilka jag varit med på.

Det är min lyckodagGubbväldet. Machokillarna. Sexisterna. Allt det där. Det blir skönt att slippa. Om 30 år. Men vi kan väl dela på makten och pengarna rättvist.Jag har inte ens köpt den här nya chokladen. Min kära syster Jessica skickade den till mig på posten. Som en present. Dubbelkul, rolig post som jag älskar att få. Och så är det choklad. God är den.En avlagd kontrosmöbel har Markus släpat uppför trapporna bara för min skull. Jag har verkligen ingen aning om precis hur jag ska utnyttja all ny och spännande plats för mitt pyssel. Nu tar det väl någon dag att organisera om saker. Inser att det kommer att finnas plats för lite nya saker ... och i kreativitetens tecken har jag också en idé kring årets julkort.

Andra bonussaker: de två mycket bra seminarium jag bevistat i dag, en getostmacka jag åt till lunch och sista matlådan med den otroligt goda trattkanterellpastan jag nyss tryckte i mig.

En fin dag.

Ska man ha ett barn så ...


men jag känner inte för att chansa.

De börjar alltid med - "de andra"Michael Nyqvist skriver på Sourze i dag.

Om romerÄr hos Civil Right Defenders och lyssnar på Maria Leissner som talar om romernas situation. Jag vet bara lite så nu vill jag gråta. Det som fäster särskilt, som jag känner igen, är att det är så okej att vara rasistisk mot romer i Sverige i dag. På ett sätt som vi inte accepterar mot andra grupper i samhället. Glöm inte, om hundra år kommer man att fundera över vad vi egentligen höll på med i början av 2000-talet. Var en del av skillnaden!

Golvet är en fara

Jag har en bok om min personliga säkerhet. I den tror jag inte det står något om golvet. Men jag tror problemet är att vi har stora stickade sockor som gör att jag höll på att halka omkull när jag skulle gå ut med Ellinor.

I dag har jag köpt den snyggaste datorfodralet på Ordning & Reda. De hade fått in mycket snyggt. Inte kollat så noga på ett tag. En av min absoluta favoritaffärer. Faktiskt också köpt några julklappar i dag.

Och skrivit under en massa motioner. Några fler i morgon innan jag åker hemåt.

Ellinor tells ...

Ikväll fick jag hälsa på hos Elin.
Upplägget var att inspektera och uppleva vad en riksdagsledamots vardagsliv har att erbjuda.

Efter en buffémiddag vid Hötorget gick vi till korridoren där Elin bor.
Vi konstaterade också att närmsta granne är slottet. Centralare bostad går typ inte att ha. Särskilt inte i Stockholm som har en riktigt störd bostadsmarknad.

Likheterna med studentkorridor är många. Det finns ett gemensamt kök. Där diskar ingen trots att man ska. Man hälsar vänligt men är inte riktigt kompisar ändå. Det finns ett litet litet kylskåp på rummet som inte innehåller annat än läsk.

Elins kontor är .. tja fint, men väldigt avskalat och lite tråkigt. Men det piffas upp av små rosa detaljar alá Elin. Några ledamöter sitter och jobbar aktivt sent på kvällen, andra är visst hemma och chillar. Elin ligger ju aldrig på latsidan, så hon är förstås här.

Efter kontorsinspektion var det dags för höjdpunkten - BADET! Riksdagshuset innehåller en badavdelning som man inte får visa utan endast använda, och det gjorde vi! Poolen är rund och mysigt ljummen och vi simmade motströms fram till dess att vi insåg att det var mycket lättare att simma åt vänster. Borde vi förstått från början.
Bastu finns också, så då lekte vi bastuklubb ganska länge.  Som maktgubbar gör mest. Särskilt på riksdagen misstänker jag.

Tydligen finns det också service för allting. IT-service, ledamotsservice, fastighetsservice, reseservice. Förmodligen också handdukar-i-badavdelningen-service, men det vet vi inte säkert.

Nu sitter vi på Elins rum och har mys. Glögg och pepparkakor. Jag har dock upptäckt en stor riskfaktor med rummet - hemskt halkiga golv som gjorde att jag nyss halkade omkull och blev liggande på golvet. Vår empatiska riksdagsledamot skrattade ljuvt, trots att om jag vore en tant hade haft en lårbenshals som varit av.
Kommer starkt rekommendera Elin att inhandla halkmattor.

Min inspektion godkänner i stort det här sättet att leva. Utan anmärkningar. Förutom golvet då.

Gästbloggande Ellinor

Som för övrigt kan meddela att skrivandet av det här blogginlägget är värsta säkerhetsoperationen med kort och koder, så vi behöver inte oroa oss för hackers eller andra nyfikna.


Hänger utanför

När jag återkommer från lunchen hänger Mats Knutsson utanför. Väntade inte på mig. Han är faktiskt här jätteofta.


Så talandeInkluderar också Idol. Bland annat. Faktum är att jag hellre har kommunfullmäktige fullt med motioner från KD än kollar på Idol.

När jag äger talarstolen


Sista fullmäktige

Mitt sista. Den här gången. Liiiiite sorgligt. men också helt okej. Är det en slump att jag hittills talat mer i talarstolen än något möte tidigare. Och då har vi ändå ungefär fem timmars möte kvar. Mindre om vi har lite tur.
Även om jag talat många gånger så gör jag INTE en grej av att tala länge, vilket några gör som sin främsta gren.

Eller vifta med ett pekfinger från talarstolen. Eller för all del, sitta och hånflina i bänken åt den som talar.

Ett sanningens ord. Till vänster (så klart)


Här bor jag!Jag tänkte att jag skulle ha de snyggaste dörrskyltarna i Stockholm. Gjorde de här förra veckan.

MonikastyleMonika brukar sova så här. Jag är inte säker på att det är sunt. I stället för att vara en vanlig kattkringla betyder också det att hon tagit mycket plats i min säng båda nätterna.

I Alkohol & NarkotikaSå fick jag prata lite om ungdomar och alkohol eftersom journalisten hade lyssnat på mig på ett seminarium en gång och tyckt att jag var spännanade. Och det är jag ju. Jätte. Kanske verkligen sista gången jag talar i UNFs namn ( någon månad sen intervjun gjordes).

Fru Bildt

Ser på SVT Forum där de talar om när parlamentet röstade om detta med föräldraledighet. Hon avbryter och har en generellt otrevlig framtoning. Märks jättetydligt när de andra två är supervettiga.

Lite höstBillys pannkakor

Provade med hallon och med äpple. Helt okej.

Slappaste söndagen

Det jag har gjort är en promenad. I blek sol. Med en ganska dryg schäfer.

Min moster Karin kom hit. Kul. Det bästa med min släkt är att vi pratar mycket. Sitta tyst är tråkigt. Högt pratar vi också. Så det hörs.


Glad för Monika

Nu är det dags att klämma ihop datorn och kanske läsa någon rad i Alfredsson innan jag sover. I min säng ligger Monika. En mycket fin katt. Glad över att hon är hos mig. Eller, jag är ju på besök hos henne egentligen.


Ribbing hjälper om hembygdsdräkt

Jag mejlade Magdalena Ribbing förra veckan. och hon svarade bra mycket snabbare än vad t ex min vän Elin svarar på SMS. Elin svarar lagom snabbt, alltså var Ribbing snabb.

Om hembygdsdräkt skriver hon:

Hembygdsdräkt är rätt till alla högtidstillfällen, och vanligt är att klädkoden till sådana är högtidsdräkt lika med frack, eller mörk kostym. Till båda går det utmärkt bra och är helt korrekt med hembygdsdräkt för både män och kvinnor, om det är någon högtid förknippad, alltså knappast till en bal eller middag med dans. Men bröllop, dop osv är rätt tillfällen för hembygdsdräkt.

En smokingmiddag är oftast inte ett högtidstillfälle och är det en bjudning med dans tillexempel så är det klokt att ha vanlig smokingklädsel, inte hembygdsdräkt. Men exempelvis en smokingmiddag för att fira någon nationaldag eller utmärkelse är okej för hembygdsdräkten.

Jag ska kolla med gamlingarna men jag tror inte att det brukar dansas på den här tillställningen, så om jag ska gå kan jag nog ha dräkten.

Hjärtligt välkommen på snittar och en rapport!

Eftersom jag har fri förläggning av arbetstid, eller snarare, jag är aldrig ledig, har jag använt lördag kväll (midnatt) åt att gå igenom mejlboxen till riksdagen. Med särskilt fokus på den mapp som jag döpt till inbjudningar. Den var redan tjockis! Jag har bokat in et par stycken som inte krockar med något annat och som jag är genuint intresserad av.

Det verkar som att den som vill lägga all tid på att gå på föreläsningar, paneldebatter och mingel lätt skulle kunna göra det.

Och på temat att man som riksdagsledamot aldrig är ledig, är det ju också synd att en kvällstidningen i dag basunerar ut att Mona är på betald semester. Som sagt, enligt systemet är vi ALDRIG lediga, vilket gör att vi har just fri förläggning av arbetstid. Inte svårt för journalisten att ta reda på att just nu är det ganska lugnt i riksdagen?! Onödigt att trissa upp det galna politikerföraktet.


Biokväll

Jag och Markus var och såg Himlen är oskyldigt blå. Väldigt bra. Obehagligt när så ståra delar av publiken (som vanligt) skrattar åt människor med alkoholproblem. Det är ju såååå roligt när folk är fulla. Inte så mycket skratt när alkoholismen blommar ut lyckligtvis.
Jag gillar det, roligt med 70-talsmiljöer och stundtals humorinslag. Peter Dalle var himla bra.

Tre citat om alkoholkulturen
Avund - invidia

En av de sju dödssynderna.

I dag har jag haft en sådan där aha-upplevelse, när man plötsligt har ord för det som varit framför ögonen på en väldigt länge. Min erfarenhet är att när någon talar illa om en person, med huvudpoängen att den inte tycker om den av något skäl, finns det ofta någon som säger att det handlar om avundsjuka. Att den skulle ha något som man själv inte har. Jag har aldrig förstått det där.

De personer som jag av olika skäl inte har på min gillalista alternativt helt neutrallista har INGENTING som jag avundas. Ingenting. Skälen härrör främst till
1. de gör sig dummare än vad de är  
2. de beter sig illa mot eller utnyttjar andra människor 
3. de tar inget ansvar

INGEN av de jag mer eller mindre ogillar har ett endaste dugg jag skulle vilja ha från dom.

Motsvarande gäller också, de som inte gillar mig, inte tror jag att de inte gör det för att de skulle var avundsjuka på mig i någon aspekt. Oh no! De tycker jag är störig helt enkelt. Jobbig för att jag tycker saker som provocerar dem, oftast.

Sådant jag avundas (trots dödssynden i det) är
1. en eller flera fina hundar
2. ett charmigt hus på på landsbygden
3. de som vet exakt hur de vill leva sitt liv

Det är som sakerna. Det är sådant jag är avundsjuk på. För den händelse jag ogillar någon beror det endast på deras beteende.

Facts16,3 miljoner. Människor fler än 1,5 ggr Sveriges befolkning som inte är trygga där de bodde. Varje dag är jag glad över att leva i Sverige.

Radon eller klamydia?Gävle kommun har inspirerats av årtionen av klamydiaupplysning riktad till ungdomar. Men använder det för upptäckt av radon istället. Också bra och viktigt. Radon orsakar cancer.

Det som får mig att må riktigt illa

En person skjuter människor. På busshållsplatser. Genom fönster i deras hem.

En förstörd trygghet för så många. Ungdomar som inte vågar gå till skolan av rädsla för att bli skjutna.

Ni vet knappen rör inte min kompis, den verkar för lam. Skjut inte min kompis!


Kvällens lyxbrud

Jag har länge längtat efter den här stunden. När tjejen som sagt att hon hellre är en knarkare än lever ett svenssonliv ska få styr på sin ekonomi.

Det är redan så många tragiska highlights. Som när hon säger att a-kassan pratar ett språk hon inte förstår. Eller att inga jobb betalar det hon vill ha eller att hon vill sälja yatcher. Eller när hon försöker liksom flirta sig ur problemen. Eller när hon plutar med munnen hela tiden.

Det är illa att folks dumhet och olycka är underhållning, men den icke politiskt korrekta personen i mig älskar at förfäras. När det åtminstone är just lyxfällan, att hon spånat bort pengarna.

När människor lever i knipa som de inte orsakat själva är det inte precis trevlig underhållning.

Vad visar programmet? Att de kommersiella krafterna driver fram att människor skuldsätter sig, och kapitalet vinner. Varje gång är det så, tyvärr.

Det ska inte vara så lätt att få lån till konsumtion. Skuldsanering behöver bli enklare.

Jag är så glad, så innerligt glad att varje liten pryl jag har tillhör mig.

En del av Gävle, Stadshuset


RiksdagsmobilenSom ledamot får man välja på tre olika modeller. De flesta tar den här. Även jag. Den har ett utfällbart tangentbord så det är lite lattjo så där. MEN! Jag är som en tant, ojar mig över hur svår den är och vågar typ inte trycka någonstans i fall jag förstår något. Och då har jag ändå en superpedagogisk IT-mentor (skojar inte) som har förklarat saker för mig som man förklarar för ett barn. Första gången jag skulle ringa var när vår kille som jobbar med justitieutskottet bad mig ringa honom för att han skulle få mitt nummer. -Hm, visst, hm... hur gör jag? Fick jag säga då, och han visade så snällt.

NyttoläsningJag har också en hel del nyttoläsning. De här skrifterna (tjockleken syns ju inte men den finns) är hämtade ur riksdagsposten till mig i går.

Wiii!Få saker göra mig gladare än en hög olästa. En femtiolapp för dessa på Erikshjälpen. Det är ett mycket bra ställe att köpa böcker på, det kostar nästan inget och finns massor. Nöjesläsning för någon vecka.


Myskallt!Jag har plockat fram min vinterjacka (den gudomligt bra) och tyckte inte det var så illa alls att traska iväg en sväng för att träffa SVT. För er som ser inslaget på GävleDala, jag vet att jag var stel, och inte så mycket mig själv. Så blir det ibland. Men jag sade inget dumt och det är det viktigaste.

Journalisten var mycket trevlig och jag fick boktips vilket alltid är välkommet.

Jag tycker verkligen de är helt okej!I går pratade jag med min syster Sara om glasögonen. Hon har inget positivt att säga. Jag förstår inte problemet. Jag är nöjd.

Om tillstånd och tyrolerfestFesten har redan varit. Om vi överklagar eller inte spelar inte krögaren någon roll.

NI som bor i Gävle minns hur det här var. För någon vecka sedan ville en krögare dänga upp ett tält på torget och kränga massor av öl till gävelborna.

Han ansökta nästan två månader innan. Utan att få med alla uppgifter som tillståndshandläggarna hela tiden försökte få honom att göra. Midnatt innan festen skulle äga rum kom det sista, mycket ansvarstagande.

Några dagar innan uppdagades att han via en hemsida krängde ölbiljetter innan, man kunde teckna sig på upp till 100 stycken öl. Ingen seriös krögare gör så, ingen får överserveras.

Dessutom är han involverad i flera bolag med mycket skulder.

Bland annat med detta som bakgrund beviljade inte Gävle kommun serveringstillstånd. Förvaltningsrätten beviljade det någon timme innan. Det är då lätt att raljera över att´rättsväsendet fungerar kvickt när det gäller att få sälja alkohol. Mindre snabbt med att utreda t ex brottsmisstänka ungdomar ...

I socialnämnden i Gävle är vi överens om att den här krögaren inte borde ha fått sitt tillstånd. Har noterat över att en M-märkt politiker självklart gör sig till företagens främste riddare på sin blogg och hånar hanteringen.

Hur vore det om vi också är tydliga med att även krögare har skyldigheter?

Och ville folk dricka öl, finns det en hel bunt lokala krögare som sköter sina tillstång utmärkt och som gärna hade tagit den intäckten.

Går ut sen

Det verkar vara rätt kallt ute. Alltså tänker jag inte gå ut för första gången innan jag måste. När jag först måste är när jag ska träffa lokala SVT för att göra ett litet inslag. Innan dess har jag lite tid att välja och vraka i min enormt lyxiga gåinigarderob.

Eller så får jag slita ut något risigt ur en överfull liten låda.

Politik mest på hemmaplan i dag

Socialnämnd, möte med fullmäktigegruppen och äta med de som hade lust. Just hemkommen. Mätt och nöjd.

När det ska vara fintJag är mycket kluven inför detta. Jag vet inte vad divertissement är heller.

Jag är dålig och lat

För att det ska kännas lättare vill jag börja med att säga detta viktiga, att jag i perioder tränat väldigt mycket. När jag var student började jag träna och gick med glädje upp tidigare på helgerna för att gå på det svåraste step-up-passet och var rätt bra på det. Kanske för att risken att krocka är mindre när man måste hålla sig runt brädan.

För fem år sedan var jag sjukt vältränad. Vägde 20 kg mindre och sprang tre kvartar på bandet och tränade flera gånger i veckan. Receptionisterna på World Class var mina vänner.

Förra våren gjorde jag ett bra ryck där jag tillsammans med sambon sprang (låter snabbare än joggade) på ett väldigt ambitiöst sätt och rätt snabbt klarade målet på tre kilometer som blev ännu mer. Och sedan avtog det med höstmörkret. I början av året skaffade jag mitt Friskiskort. Säg att jag gått tio gånger. Sprungit någon enstaka.

Jag är sååååå kass. Så kass. Jag kan planera in tusen saker på en dag och vara jävligt effektiv men att planera in träning som jag mår bra av, tycker är ganska kul och av hälsoskäl (särskilt på sikt) verkligen borde syssla med, det går inte.

Vad är det för fel på mig? Jag vet ju att jag kan! Jag borde sluta dricka all light-cola också. Jag borde det och det och det.

Eller jag kanske faktiskt inte kan.

Försök till mys

Jag hade en stor del av loppisfynd med mig ner som jag portionerat ut i övernattningsrummet. Det känns bra med tavlor, dukar och ljushållare. Men lite till måste finnas för att den helt rätta känslan ska infinna sig.

Efter gruppmötet käkade jag med två kamrater. Finfin risotto. Sedan gick vi en liten sväng till Coop. Härliga stockholmsnöjen.

Tittar på Debatt nu. Det blir alltid olustigtnär anhöriga till vittnen ska delta i debatten. Självklart eftersom de är berörda på en nivå vi andra inte kan relatera till. Men rättsväsendet ska inte bygga på det.


Hur rik är du? Regeringen ökar klyftorna, mycket får mer.Från LO-tidningen: 

I sin presentation av årets budget framhåller regeringen att politiken mest ska gynna låg- och medelinkomsttagare.

I budgeten presenteras dock finansdepartementets egna beräkningar som visar på en diametralt motsatt effekt av regeringens politik: De med höga inkomster tjänar mest och de med lägst inkomster tjänar minst.

De absoluta vinnarna under 2011 till 2014 är de hushåll som finns i inkomstgrupp 9 när befolkningen delas upp i tio grupper – alltså den tiondel av svenska folket som tjänar näst bäst. De ökar sin disponibla inkomst med nära 1,5 procent, enligt budgetens beräkningar.

Men även inkomstgrupp 8, 7 och 6 får bra påspädning och ökar sin inkomst med mer än 1,0 procent. För dem med lägre inkomster blir dock inkomstökningen lägre, och den tiondel som har allra lägst inkomster får bara 0,4 procents inkomstökning.

Skillnaderna blir ännu större i reda pengar räknat, eftersom en procent av en hög inkomst betyder mer pengar än en procent av en låg inkomst.


Låga PortenVäldigt nära där jag bor finns buktiken Låga Porten (på Fältskärsleden) i en källarlokal. Jag hade innan lördag aldrig besökt stället. Tyvärr! För det var ett litet himmelrike. Jag har aldrig tidigare sett så mycket prylar av så skiftande karaktär på den lilla ytan. Helt fascinerad traskade jag omkring där och hade säkert kunna stanna flera timmar. Jag kommer snart tillbaka! Rekommenderas verkligen!

Magisk himmelStället jag bor på nu kan ibland erbjuda en magisk himmel. Det här är för någon vecka sedan. Möjligen slås det av när man i Norrala ser norrskenet.

Lite småtröttis

Varje tidig morgon är en kamp. Det börjar redan kvällen innan när jag ska försöka sova i bra tid. Händer sällan. Började läsa Mian Lodalens bok om sin pappa. Men bara 60 sidor eller så. Känns intressant. Pappaporträtten i böcker svämmade över oss i våras, och nu är jag där.

När jag väl somnat vaknar jag rätt ofta av bitternheten över att behöva gå upp ganska tidig.

I dag har jag rätt mycket grejer med mig till Stockholm för att kunna inreda min lya. Men jag drar mig alltid när jag ska släpa på saker. Det är så trist.

Nu sitter jag här. Seg. Tråkig.

Lyssnar på en mamma som i telefon förklarar för sitt barns pappa om hur ungen ska kläs till förskolan ... I detta jämställda land.

Jättelik
Självklart vill jag ju säga att jag en risig kväll tagit den här bilden med mina nya brills. Med lite mer generande hårväxt ÄR jag Lars-Göran!

Så gott. Så nöjd. Så ont i magen.I dag har jag lagat mat. Svingod mat. Plockade fram en av påsarna med trattisar och körde med lök, smör, ost, grädde, svarpeppar och salt. Och så spagetti. Det är det absolut godaste jag ätit på väldigt länge. Och jag åt två portioner och nu gör det lite ont. Det bästa är att jag gjorde två matlådor också. Vad nöjd jag känner mig!

För, den som söker en naturupplevelse kan välja att plocka svamp om hösten istället för att skjuta ihjäl en mamma som hänger med sina barn.

ArbetsskoJag har de här stående i arbetsrummet så jag kan byta till dem vid behov. Ingen stålhätta.

Och då sköt jag ...Den här fotade jag av förra veckan för att jag skulle skriva nåt om det passade. Nu passar det.

Två gånger under dagen har jag fått höra jägaren från Bollnäs som på bara några timmar sköt fem älgar. Hon berättar lustfyllt om hur hon fick syn på en älgko med två kalvar och hur hon sköt ena kalven. Senare kom resterna av den lilla familjen tillbaka och då sköt hon de båda också. Och två till då.

Jag är lesen. Jag mår illa.

På kavajslaget kanskeDen här köpte jag i helgen för en tjuga. Väl investerat tycker jag.

Läst handlingar

Jag har ägnat eftermiddagen hittills åt att läsa handlingar till morgondagens möte med Justitieutskottet, men också annat som hör till just det uppdraget.

Och hämtat mina nya brillor. Jag gillar dom. Jessica kommer inte att gilla dom. Jag har också gjort lite tråkstädning av städskåpet ...

Redo

Jag har kollat av alla mejl, bokat en tvättid och dragit upp riktlinjer för dagen. Så jag tänker snart sätta igång. Konstaterar att det ser otrevligt ut ute. Det som i går var sol på gula löv är nu bara grått och inga löv kvar.

Det är bara att sätta igång!

Passiv rökning, stopp 2014

Visste ni att enlight folkhälsomålen ska ingen efter 2014 behöva utsättas för ofrivillig passiv rökning. Det känns ju bra.
Dags att förbjuda rökning på perroner, busshållsplatser, uthomhuskonserter. Dags att ta bort askkoppar utanför entréer och ställen där många människor rör sig. Dags att införa ett totalförbud om att röka i närheten av barn och unga särskilt. Vi får inte aga våra barn, men det går bra att röka med barn i bil ... Att röka i närheten av sin unge, eller sina barnbarn ... Usch usch usch.

Och nej, det är inte ett dugg synd om rökare som får flytta sig så att vi slipper andas in röken. Det är däremot synd om människor som hamnat i ett beroende. Lätt att få hjälp att sluta!

Från första sidanI dag började jag läsa den här. Inte nyutkommen precis, men skapligt ny och omtalad. Från första sidan vill jag bara läsa och läsa. Om det som gör ont och är svårt, sånt vi inte vill prata om. Då eller nu.

Från baksidan:
Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med  sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläk under folhemmets storhet och fall.

Lite glad

I eftermiddag har vi haft lite partisnack och det var bra. Åt middag med Markus på Cheers och kan bara konstatera, svamp är ljuvligt.

Mamma och Julias kalv

Min syster Lina har bloggat några finfina bilder på mamma och den överjordiskt söta kalven. HÄR


Sverige och männen och kvinnorna.

För några dagar sedan borde jag ha länkat till DET HÄR inlägget av underbaraclara. Nu är det dags. Avhandlar lite om hur jämställt Sverige är och borde vara obligatorisk läsning för alla.

Söndagar är ganska värdelöst

Jag har insett att jag tycker det. Det är sällan nåt spännanade som händer och därför kan man ha en lång sovmorgon som gör att man känner sig lågpresterande resten av dagen.

I dag ska vi i alla fall ha en träff med unga sossar, så det är ju kul. Bortsett från det ganska värdo.

Stickning som underhållningI går började jag läsa den här rätt mysiga boken. Den insipirerade mig att plocka fram ett nystan igen.

Uppdatering: Nu är boken utläst och jag kan absolut rekommendera den som skön avslappning, allt blir bra liksom.

När det kliar i fingrarna ...Då gäller det att ta tag i något sedan länge vilande projekt. Ett sådant är ett album med bilder från den gamla mobilen. Matchningen blir enkel när jag hade köpt en bunt papper som hänger ihop med albumet och sedan gjorde jag bara två typer av enkel journaling och inte ens överallt. Mindre än en timme och skitsnyggt blev det.

Blandade skatter

Jag och loppis

För inte så lång tid sedan alls var loppisar något jag INTE gillade. Jag tänkte mest på gamla kläder som luktade illa. Den senaste tiden har en förändring skett och jag fullkomligt älskar att pilla på saker. Böcker, tavlor och andra grejer. Nu finns det en särskild mission, nämligen att hitta saker till mitt övernattningsrum så att det blir lite stil och personlighet på det. Låt mig först visa mina tavelfynd:En ugglefamilj. Sötast!En bit av gamla Gävle. Underbart fint.Och ett budskap. Relevant i dessa tider.

Det är lördag!

Och jag har haft lite sovis. Sovigt fantastiskt efter att ha införskaffat ett nytt, varmt täcke även hem. Inte behövt vända mig skallrande varje timme. Fina tider!

Hej suris!Jag har hoppat på den här i åratal, så det är klart den sura minen är befogad.

När jag längtar hemhemDet kan vara när min mamma skickar en darrskakig bild på sig själv och kalven Per-Anders. Fjällkon Julia har blivit mamma nämligen.

En fin dag

Det är en klar dag ute. Det känns fräscht. Jag har ärenden till Stadshuset och till Socialtjänsten i dag.

Sällskap hemJessica var på väg hem från en tripp med pojkarna så vi tog samma tåg. Jessica fick vila säkert en kvart medan jag tog med killarna och drack festis. Resten av tiden lekte vi med lera, och gjorde hajar och ärtor exempelvis.

Sällskapet Parlament och kulturskapareFörkortas PAKS och är något som intresserar mig. I morse (08.00) var det frukostmöte och vi fick träffa Mats Bergstrand (till vänster) och Per T Ohlsson som har redaktörat/skrivit boxen Statsministrar under 100 år, om 22 band. Verkar skitintressant och vid tillfälle ska jag läsa.

Notera att båda herrarna inte noterar att de exponernar, mer eller mindre, sina nakna underben. NÄR ska någon ta tag i problemet med att män vill visa sina vita, håriga ben? Jag borde var tolerant kanske, men det är SÅ fult.

För att kommentera det relevanta, så är jagimponerad av det arbete de har gjort. Det är ju ledsamt att det bara är män som varit statsministrar. Lika ledsamt är det att herrarna uppmärksammade oss på att det främs tär män som skrivit också, ungefär med samma argument som SD bara skickar män till riksdagen, på kompetens. Våga känna lite kvinnor ...

Sverige, värdens mest jämställda land? Snart återkommer jag med lite siffror från särtrcyket om ekonomiska skillnader mellan än och kvinnor. Jag vill bara grina!

Vi har ett klubbrumDet finns ett så kallat klubbrum för riksdagens ledamöter med till exempel kaffemaskin och sköna sittplatser. Men det struntar ju jag i, men jag fascineras av utbudet av landets dagstidningar. Tack vara det kunde jag i dag läsa hur artikeln om mig blev i hälsingetidningarna i veckan.När man får en faktaruta, då är det ett statusrepotage.

På utskottsmötet i dagMan har liksom sin egen plats efter invalsordning. Jag är nummer fem eller så.Men kolla vad tokigt det blev på igenkänningspapperet de gjort i ordning.

Jag kommer att klara vad som helst"Läses vid behov. När du stött på gubbighet exempelvis."

Ellinor är en fin vän.

Klädkod -inga jeans.Tisdag. Lite halvromantisk.Onsdag. Kass bild, men ursnygg blå, glansig klänning.Torsdag. På väg hemåt. Temat den här veckan, klänning.

Kontoret i solOch det är flera kvadratmetrar åt alla håll. Soffor och grejer. Första gången jag skulle plocka datorn ur dockningen, så gick det inte! På UNF lyfte man bara upp den. Men jag fattade verkligen inte trots att jag tyckte jag spanade noga på apparaturen. Jag fick fråga en kvinna i korridoren som jobbade sent. Det är liksom en inbuggd spak på sidan. En av alla saker jag inte vet som fått en lösning ... Vi har också två stycken som jobbar som våningsansvariga på vår våning som kikar in och kollar typ så jag mår bra med min skrivare. Och det gör jag ju!

Vilken tur!

I dag kan jag åka på samma tåg som min syster och småkillarna när jag åker hemåt. Det gör mig lite sprallig!

På förmiddagen har jag gått fram och tillbaka, fram och tillbaka för att ordna små saker. varje gång lär jag mig hitta till ett nytt ställe. I dag var det inga problem att hitta till utskottssalen. Glatt humör!


Snart

Strax ska jag gå iväg till mitt utskott som ska ha andra mötet. Det blir roligt. Jag har läst handlingarna och tyckte det var lite svårt. Ska också försöka posta en grej ... och hämta mitt ID-kort.

Käck

Läste den här kommentaren: Jag ÄLSKAR Linda Bengtzing för att hon är så käck och glad och så underhållande, nu senast i Bingo-Lotto. Hon utstrålar allt det jag anser är 100% kvinna.

Sedan kände jag att det är såååå okej när jag får höra synonymer till att jag är lite okvinnlig. För om käck och glad är det kvinnliga klarar jag mig.

Jag tycker kvinnlighet är att göra vad man vill. Vilket också inkluderar käck. Men om det förväntas att vara det ...

Nu vet jag!

Vad bra det hade varit om någon hade berättat för mig när jag behövde kombinera kortet med min kod (som jag hade glömt att jag hade) för att komma in i min nya bostad. I kväll vet jag hur jag kommer in! Och behöver int ekänna mig rädd för gå ut för att jag inte vet hur jag ska komma in igen.

Ser till min glädje ett en av mina före detta elever, en grymt bra tjej, just nu aspirerar på en av bönderna. Väljer han henne gör han största kapet!


Vad gör jag i dag

Lite surar jag för att jag itne kan bluetootha bilder till datorn, och jag kan inte ens spara ner bilder från andra ställen och ladda upp hit. Så jag kan bara leverera en massa text.

Så det gör jag här, men också in i motionsdatabasen. Ett femtontal har jag totat ihop hittills, men det blir nog några till. Dessutom ska jag självklart också finnas med på några som jag själv inte är huvudmotioner på.

På förmiddagen följde jag med på guidningen av en klass från Kil i Värmland. Sköna kids som säkert pratar massor annars men var helt stiffa nu.

Klockan fyra har vi s-grupp och ska prata om budgeten. I kväll ska jag hänga och skriva mer. Förhoppningsvis inte bryta ihop igen ...

Arbetarbladet ringde. De gör såna personporträtt av Gävles riksdagspolitker. Kanske ska vi ses på lördag.

En fin natt

I min familj har man fått ärva täcken efter mormors mormor. Någon som helst läsning i Råd & Rön om vad som kan tänkas vara bra på något sätt har inte förekommit.

Det täcke jag just nu har hemma tror jag är ärvt från just mormor eller möjligen ett jag köpte själv för tiotalet år sedan i någon panik.

I går lade jag i och för sig inte mycekt tid eller förarbete på mitt täckinköp men jag läste noga på lappen och valde ett som kallades varm och som förväntades hålla värmen i min kylslagna kropp.

Och det gjorde det. Det var så varmt, så varmt och jag har sovit som ett barn.

Ett likadant ska inhandlas också för hemmabruk.

Jag är inte farlig

Det var ganska länge sedan nu men i dag outtade en tjej att även om hon läser min blogg (som hon kallade ehm ... briljant) så är hon rädd för mig.

meh! Jag ÄR inte farlig. Vilket människor också sagt till mig genom åren -Men! Du ÄR ju snäll!

Minns det.

Kommentar till budgeten

Socialdemokratisk kommentar till Borgs budgetförslag

Regeringens budget visar att det på många sätt går bra för Sverige. Men det går inte bra för alla i Sverige. Cancersjuka plågas av ett sjukförsäkringssystem som införts för att - enligt regeringens egen beskrivning - ”sänka skatten”. Trots de allvarliga missförhållandena i sjukförsäkringen finns inga förslag på förändringar.

Tusentals jobb i välfärden – skola, vård och omsorg – försvann förra året och uppsägningarna fortsätter i år enligt regeringens egna bedömningar. Trots detta planerar regeringen de kommande åren för permanenta skattesänkningar men inga permanenta investeringar i välfärden.

Arbetslösheten väntas enligt regeringens egen bedömning att uppgå till över åtta procent. Långtidsarbetslösheten biter sig fast och skapar flaskhalsar. Detta leder till höjda räntor. Men trots detta är budgetpropositionen tom på insatser.


Ledsen och ensam

Den känslan åt upp mig nyss! Hastade iväg med mina väskor efter en första sittning med s-gruppen i justitieutskottet. Klockan var sen och det kändes tungt och så hittade jag knappt in i fortet jag bor i. Skittråkigt.

Gick dit Hemtex en gång i tiden låg. Men det hade ju flyttat så jag fick börja googla fram den nya adressen. In och högg ett täcke och en kudde utan dun, som var varmt och lagomt hög. Det där med att väga, mäta och fundera gäller aldrig när jag konsumerar halvnyttorpylar. Jag bara hugger, och det har aldrig blivit till stort missnöje hittills. Insåg att blodsockret  var i botten och åt på Kungshallen. fick fel mat, och fick ändra.

Mycket gått fel i dag liksom. Fått min nya telefon och likt en 60-årig farbror kan jag inte hantera alla moderniteter, typ en ringa.

Stegade in på Hemköp. Hatar att handla i butiker jag inte hittar i. Slängde ner lite nyttoprylar man behöver när man ska bo. Tackar mina äldre kollegors på minnelser om att städprylar är bra att ha... annars kanske jag enbart kommit tillbaka med nötkräm.

Kortet krånglade och jag höll typ på att inte komma in igen. Släppte kassarna innanför dörren och istället för att grina och tycka synd om mig själv ringde jag mamma. Då blir allt bra igen. Vi bytte lite anekdoter och därefter har jag börjat stuva i ordning. Har bland annat med mig en fin kökshandduk jag fick av Sara i julklapp. Trots det är det spartanskt och mer mysattiraljer behövs. Egentligen akut, men det får vänta till nästa vecka.

Men är det synd om mig? Givetvis inte ett skit. Living da dream. eller nåt.

(Riksdagen har aldrig varit min högsta önskan. Det är som bekant en hund.)

Mysig när det gryr

Gry och gryning är ord som jag sällan använder själv. Bara läser i böcker med lite halvpoetiskt anslag. Men nu gryr ändå dagen och jag sitter på tåget och ser stegen. En konsekvens är moln som ser ut som det brinner i dem, just precis där solen går upp. 

Jag är trött. Som vanligt en morgon. Precis som alla dagar övervägde jag att vägra att gå upp, och precis som alla dagar gick jag upp ändå. Att försova sig är ett tecken på svag karaktär och jag köper inte den där "klockan ringde inte". Så jag är uppe.

Mitt emot mig sitter en man med Söderhamnskuriren. Jag ser att jag är på framsidan. Och jag är sugen på att låna tidningen och läsa artikeln men om han har känner igen mig (vilket han ju mest troligt inte gör så klart) blir det så uppenbart, så jag avstår. Fast jag ser när jag sneglar, för nu är han på aktuellt uppslag, att rubriken är Elin Lundgrens intåg i riksdagen. kanske bättre än att tåga ut ur kyrkan. Om någon undrar var jag inte i den där kyrkan alls ... för jag är inte så kyrklig.

På dagens schema står val av utskott i riksdagen, konstituerande möte med utskotten (förutom ordinarie  justitieutskottet bli jag också suppleant i civilutskottet), möte med länsbänken och motionsskrivande. Till det med praktiska hör att införskaffa täcke och kudde.

Hur känns det?

Jag vet inte hur många som ställt den frågan till mig sedan jag for ner till riksdagen. Jag har växlat mellan lite olika svar: roligt, spännande, overkligt, märkligt och så vidare.

Det är fortfarande det som gäller. Snart drar det riktiga arbetet igång. Då vet jag mer hur det känns.

Full mage, full i skratt

Efter kvällens AK-möte så gick jag ut på lokal och åt med Sergio, Daniel, Peter, Susanne och Ahmed. Det var ett bra beslut.

Hur blir det med briller?

Jo, jag har valt ett par ganska stora i silver, där själva bågen på sidan är vit. Tror att jag kan bli värsta queentjejen i dom!

Sitter på partiexpen

På grund av en annans influensa blir det lite förändringar i kvällens schema, och lite pyssel för mig.

Varit på soc på beredningen på eftermiddagen. Politik alltid, det är underbart.

Julen närmar sig

Engeltofta har haft TV-reklam för sina julbord länge. I dag slog den an något inom mig. Jag började känna lukten av pepparkakor, se glitter och känna smaken av en Alladinask. Det kändes fint.

Själva julbordet däremot ... ganska skabbigt det.

PixarDet är så trevliga färger och spännande himmel nu.Ville dokumentera att jag faktiskt var i skärgården i går.Är så barnsligt förtjust i kängorna.

Prat prat prat

Tidigare i dag tänkte jag att det hade varit ett enkelt liv om jag gillat typ att se på Idol och gå på Tyrloerfest, för det verkar så många andra gilla. Tyvärr gör jag inte det. Men jag gillar att hänga med Sergio och Daniel och hard core-prata politik och samhälle på Mingel & Bar i tre timmar. Jag kan vara glad jag! Trots att jag inte roas ett skit av Idol.


En sorgens dag

Delar ett citat som EvaEmma uppmärksammat mig på:

"Sen den sorgens dag då mynt präglades har allt gått åt helvete." - Sanna Carlstedt

Jättekul lördagkväll

I går var jag och Markus hemma hos Reza och Zahra. Nya, roliga vänner. Markus har träffat Reza på karaten och de är supertrevliga! God mat!

Släpade mig ur sängen för en halvtimme sedan för att trycka in tvätt i maskinerna. Nyttigt! Och lugn och ro, Markus är inkallad för att spela match!

Ser fram emot dagens fikaprat, men än är det några timmar kvar. Jag börjar känna suget av att pyssla. Pyssla massor. Men startsträckan är så lång. Det är så många väskor att packa upp och ner först.

Boende klart

Jag har också fått klart med mitt övernattningsställe när jag behöver sova i Stockholm. I ett av husen bredvid riksdagen finns typ studentkorridorer fast för ledamöter. Där blir det. Tycker jag hört mycket ojande av några som bott där tidigare, men jag tycker det verkar helt okej trevligt.

Större och mer utrustat än när jag var student, och då trivdes jag också. Det blir jättebra. Nu väntar jag på att få min telefon. Sedan är jag nästan komplett för uppdraget.


Kriskommission

Det är bra att Socialdemokraterna ska granska sig sitt och sina ur alla håll och vinklar. Jag är jätteglad över att jag är en av två från länet som får vara med och delta. Idédebatt och omvärldsanalys är min grupp. Är särskilt glad över att min käre vän från Borås, Anders Österberg, ska sitta i samma.

Här finns hela listan.

I dag har jag åkte tåg med Sergio och vi har pratat pratat och pratat om de här frågorna. Det är spännande. Och viktigt.


Svårt att hantera nykterhet

Lerner på DN konstaterar det uppenbara: nykterhet provocerar. DN har haft en artikelserie där de bland annat intervjuat människor som väljer att inte dricka alkohol. Hela artikeln finns HÄR.

Han skriver om responsen:

Så här kan det låta:
”Hur kan ni låta någon som aldrig smakat en droppe få så stort utrymme för att sprida sin propaganda?!”
”Ska man inte få ta sig ett par glas utan att moralisterna kommer rusande?”
”Nykterister är trista, tråkiga och torra."

Jag vet inte vad det är som retar upp så många, framför allt män. Nykterister som hör av sig tackar lågmält för att vi bland annat uppmärksammar unga som väljer att inte dricka alkohol alls, eller inte så mycket.

Men kritikerna, de är verkligen upprörda. Kan det bero på att de någonstans längst där inne också inser att alkohol orsakar problem, både för enskilda individer och i hela samhället. Familjer trasas sönder, berusade unga knivskär i fyllan någon de stört sig på, anhöriga blir med­beroende och känner skam, många dör i följdsjukdomar efter att ha druckit för mycket … listan kan göras lång.


Gruppen har haft samkväm

I kväll är vi i Stockholms skärgård. Till i morgon lunch. I kväll är det bara mingel, midag och häng. Jag brukar konstatera att ställets klass avgörs hur de klarar hanteringen av specialmaten. Det tog lååååång tid att få in huvudrätten, men lite värt väntan då det var en jättefin risotto med tryffel.

Snacket handlar mycket om utskotten och innan jag gick till rummet (för som bekant är jag ju inte partydjuret numero uno) snackade jag lite med Morgan som är min nye gruppledare. Det sägs att utskottet blir som ens familj de kommande fyra åren. Jag är jättenöjd med de kamrater jag fått i mitt utskott, så bara baserat på det blir det fyra bra år.

Efter att ha outtat utskott på facebook har en stor mäng vänner tryckt gilla. Detta ligger i topp tillsammans med beskedet att min mamma köpt fjällkon Julia. Rätt skiftande grejer som engagerar.

Mitt senaste ha-begär

I går såg jag en fjording i Gudrun Sjödéns reklam. Nu vill jag ha en. Jag vet ju hur goa dom är! Ge. Mig. Nu.

Men vänta! Varför kan inte jag ha en häst, ens en liten? För att jag 1)bor i stan 2) inte har tid. För att jag t ex ikväll ska vara på en konferensanläggning. Igen.


Ge mig en lagbok!

I dag har socialdemokratiska riksdagesgruppen bestämt hur vi vill ha våra ledmöter i riksdagens olika utskott. Detta förväntas fastställas på tisdag.

I går ringde valberedningen till mig och sade att tyvärr fick jag inget av de fem utskott som fanns på min önskelista. I stället placerades jag i ett utskott som fram tills då knappt funnits i min begreppsvärld.

Justitieutskottet. Ordinarie ledamot.

Jag hoppas ni har noterat att Bodström flyttas till ett annat utskott ....

Justitieutskottet (JuU) bereder ärenden inom politikområdet Rättsväsendet. Politikområdet innefattar bland annat myndigheter inom domstolsväsendet, åklagarväsendet, polisväsendet, kriminalvården samt Brottsförebyggande rådet, Rättsmedicinalverket och Brottsoffermyndigheten.

Utskottet bereder vidare ärenden rörande brottsbalken och rättegångsbalken samt lagar som ersätter eller har nära samband med föreskrifter i dessa balkar.

 


Så mycket att läsaUtanför mitt arbetsrum i riksdagen ser det ut så här. Det finns hur mycket som helst att läsa ... Tur för mig att jag älskar att läsa, att jag älskar papper och att jag älskar politik.

Heja S-föreningen!

I kväll har jag varit på medlemsmöte med Brynäs S-förening. Valprat, nomineringar och så. 19 stycken var vi. Det är grymt kul!

Risker på arbetsplatsenExakt vad händer om jag råkar köra näven i det här hålet utanför min dörr?
Ska inte ta reda på!

My own lockerI valrörelsen köpte jag med Ellinors goda minne det här fina miniskåpet i rosa. Detta kombinerat med bra skrivbordsgrejer jag fått av Elin utgör nu basen på mitt skrivbord i riksdagen. Funderar som bäst på vad jag ska ta med mer för att få ett mysigt arbetsrum!


Blir det bättre om man kallar det annorlunda?På dagens DN Debatt skriver man om att vård för alkoholmissbruk ska flytas från socialtjänsten till sjukvården. I sak tycker jag att det är mycket intressant och absolut relevant. Alkoholism är en sjukdom och klassad som sådan. Sjukdom ska behandlas av utbildad vårdpersonal främst. I Sverige har vi en tradition av att människor som själva har haft en problematik blir alkoholterapet genom en kortare utbildning. Och våra resultat är inte helt lysande. Jag tror att det har ett samband.

Men grunden för artikeln är att ordet missbrukare är något som människor inte kan relatera till, för att det är den klassiska bilden av det man kallar a-lagaren på bänken. Jag glömmer att folk tänker så. Själv tänker jag nästan alltid på en person som lever under ordnade förhållanden men smyger med sitt drickande/dricker alldeles för mycket på helger och fester. Eftersom de är så många, många fler än de människor som dricker synligt, och det de flesta förknippar med "riktigt" missbruk. Så visst kan det vara nyttigt att bolla med tanken.

En person är inte sitt missbruk enbart, därför är också ordet missbrukare olyckligt. En person med missbruksproblem är mer relevant att tala om. Så glömmer vi inte att det är människor vi talar om.

Alger smakar poppigtNär man köper sushi på Sushi Yama på centralen, och väljer veggo, så får man en bit med alger på. Det är den bästa i hela plastlådan! Det är lite som mozzarella, smakar inget särskilt. Men det är konsistensen man är ute efter. Dock helt olik mozzarrella. Det liksom är poppigt och fullt av struktur, svårt att förklara. Dessutom har jag hört att alger är sååååå nyttigt. I Japan fick jag ganska mycket alger, please take me there again!

Och mer på temat män i familjMän som städar är snälla. Snälla! Det är liksom ingen självklarhet. Ruttet. Men då vet vi Hillevi, att den man som städar hemma inte tar sitt självklara ansvar, utan är snäll. Så resonerar Moderaterna.

Fredrik säger att familjen är kvinnans ansvar"Sänkta inkomstskatter, avdraget för hushållstjänster och fler företagare i välfärden förbättrar kvinnors möjlighet att kunna leva på sin lön, kombinera karriär och famliljeliv, och driva företag"

Del ur Reinfeldts Regeringsförklaring i tisdags.

Inte någonstans problematiseras kring att män har ett ansvar för det han kallar famíljeliv. Och det har de ju också alldeles för sällan. Det är bland annat därför RUT-finns. För att män ska slippa skura toaletten.


Vad sade Eva Brunnes?


I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund - att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Har har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.`


Detta ställer alltså Jimmie Åkesson och ett gäng av hans polers inte upp på. Det är så konstigt med SD för de slåss för Svenska Kyrkan och vill gärna att vi ska fira skolavslutningar där (för det har alla gjort i alla tider typ... vilket inte är sant), men när Svenska Kyrkan talar om det budskap de alltid haft (som ibland blivit snett även där) så är det som en nyhet för SD. Så konstigt.

Reseregler, bokningsrutiner m.m.

Det är det pass jag ska vara på om 20 minuer. Lite osäker på hur jag ska hitta dit. Blir säkert bra.

Proppade magen full av melon även vid dagens frukost. Känns bra.

Mer nätverk?

I dag har jag gjort ganska många saker. Alltså, när man är ny på ställen är det många saker att ta in. Någon som givetvis är helt okej! Bara kul. Är så glad över möjligheten att få göra nya grejer och därmed utvecklas.

Det är något som tyvärr sällan talas om när det gäller olika yrken. Det vi främst talar om när vi jämför är lön. Därefter förmåner som extra semester, flexibla arbetstider, friskvårdsmöjligheter och utbildning.

Det vi sällan talar om är att i många jobb, ofta också de som har mycket av det ovan, finns möjligheter till utveckling på ett helt annat sätt än i andra. Detta just för att det händer mycket och möjligheten att skaffa sig kontaker är enorm.

Hur kan arbetsgivare göra jobben mer spännande?


Jag har saker

Förutom ett arbetssrum har jag nu en bra dockningsstation till min dator, och alldeles nyss fick jag en skrivare. Jag har också beställt den telefon jag vill ha som borde komma när som helst.

Det jag inte har är papper, tejp och häftapparat och lite sånt. Ska gå och hämta nu.


Fitness center för själen

Det är diverse kultur det, har vi  fått lära oss under kvällens konsert med Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset. Precis som tidigare i dag var kungaparet, Victoria och Daniel med. Och jag har stått up precis nä rman ska, enligt vad traditionen säger. Men jag sjunger ingen kungasång.

Riksdagen är invigdNär vi gick in kantades trappan av massor av äldre människor i hembygdsdräkter, skitsnygga! Jag var mycket nöjd med att vara lika snygg som dom! Pratade med en kvinna från Delsbo efteråt, dräkterna från Hälsingland påminner lite om varandra. När vi gick ut stod en orkester och spelade, det var roligt.

I minglet efteråt fanns också självklart Åsa. Det är roligt med människor man blir riktigt glad av, som just hon!

Att ha hembygdsdräkt är lite som at ha hund, en bra samtalsstartare. När Markus och jag var på fik efteråt så vile ett par snacka lite med mig om dräkten och sen pratade vi om riksdagen och när jag gick sade han (som var präst, man ser ju det på deras krage) -Gud välsigne dig i ditt uppdrag. Så nu kan liksom inget gå fel.

Expressen i går
Om The Cloud bara hade fungerat ...

Så hade jag visat lite bilder från dagen (den förstå i 'knappochlyssalen') och gjort några reflektioner men det är så drygt via mobilen. Så det blir inget. För internet vill inte. Och min nya riksdagsdator är inte här.

Någon form av blus

I dag har jag en blus på mig, en av ganska få som jag äger. Detta för att vi ska ha upprop och val av talman i dag och antar att man måste se lite propert ut. Inser att jag har för mycket knut på mig. Både på bluskragen och på kjolen. Alla modeorakel kommer att dåna. Men för det rent praktiska fungerar det.

Men vad är socialism?

Vad är socialism? Så här skriver NE.

socialism, politiska ideal som utmärks av tilltro till gruppens, kollektivets och ev. statens förmåga att lösa politiska och ekonomiska problem. Ordet socialism användes på 1820-talet i Storbritannien i samband med samhällsreformer som betecknades som socialistiska. Fransmännen Saint-Simons och Fourier utvecklade samtidigt idéerna om reformer för social trygghet och statens roll för att tämja marknaden. Dessa tidiga socialister utgick från upplysningens och franska revolutionens idéer. Det var emellertid inte förrän utvecklandet av den franska och tyska socialismen med Marx och Engels som viktigaste teoretiker som socialismen inriktades på arbetarklassen. En arbetarrörelse växte fram från 1860-talet, samtidigt som en intensiv idédebatt mellan anarkister, kommunister och socialister pågick. Efter den ryska revolutionen 1917 fullbordades splittringen mellan de två huvudinriktningarna kommunism och socialism, där den senare kom att leva vidare i ett flertal socialdemokratiska partier där inflytandet från Marx successivt ebbade ut till förmån för en reformistisk inriktad politik med ett generellt välfärdssamhälle som främsta mål.

Kan vara bra att veta, eftersom så många hitterpå. För att skrämmas. För ett generellt världfärdssamhälle låter ju livsfarligt!

Rolfcarlwerner är grafittikung!De är var på väggen precis innan den plockades ner. Den undre var dock bara ett test innan en förädling målades senare.

En god bokKarin Melbin tipsade om författaren Karin Alfredsson. Jag tror hon kallade det feministiska deckare. Och det kan man väl säga eftersom Alfredsson belyser orättvisorna mot kvinnor världen över. Jag tycker väldigt mycket om boken, även om det var otäckt stora delar. Det bästa är att jag redan har börjat på bok två och trean ligger redo efter det.

Hämnden

I fredags såg vi Hämnden på bio. Susanne Biers skapalse med bland annat PErsbrandt i en huvudroll. Det har fått så mycket stjärnor och prickar och vad det kan vara. Och det förstår jag. För den var bra. Jättebra.

Visst mörknar det redan

Det är det jag tycker är det tråkigaste med höst och vinter, att det blir mörkt så tidigt. Kyla och regn gör mig alls inte lika mycket.

Kom hem från Sundsvall, har sovit och läst sedan dess ungefär. Och det avancerade i att boka en biljett så jag kan ta mig till Stockholm i morgon för upprop och val av talman.

Läste på Arbetarbladets ledarsida, en ilska mot Socialdemokraterna. Missriktad tycker jag, eftersom det vore lämpligt om Reinfeldt hade bjudit in till samtal ...

Det var dags för länge sedanÖver 50 procent av Sveriges befolkning är kvinnor. Så här har statministrarna sett ut. Lite vajsing.

That´s mePå bibilioteket i Sundsvall fanns jag. Där finns också något ännu bättre, nämligen historien om Sundsvall snyggt uppbygd.

Kampen för djuren vilar inteI ett kvällsmörkt Sundsvall, en fredag, sitter fina budskap.

Fint, ekologiskt fik i Sundsvall


Alkohol ger bröstcancer

Jag har tidigare skrivit att det är märkligt att inte Cancerfonden velat tala om alkohol som en stor riskfaktor för att drabbas av bröstcancer. Nu tror jag inte att det är tack vare mig eller andra kompetenta vänner som gjort samma sak som Karin Bojs, vetenskapsreporter på DN, nu lyfter detta.

Läs hennes lysande text.

Utdrag:

Nu skulle jag vilja önska mig en sak till. Rosa Bandet är ju en kampanj med mycket stort genomslag i Sverige, och det är ett ypperligt tillfälle att informera om sådant som faktiskt ökar respektive minskar risken för cancer. Och då menar jag enligt vad den bästa, senaste och mest trovärdiga forskningen visar. Det finns till exempel goda belägg för att alkohol  - även i ganska måttliga mängder – ökar risken.

Politisk journalism

Att media spelar efter särskilda regler, som att skapa rubriker där det egentligen inte finns några, är mycket speciellt.

I dag har jag varit på gruppmötet när mitt parti har nominerat en talman. Tidningarnas reaktioner på detta handlar om att vrida och låta borgarna säga att vi (alltså vi, de rödgröna) ska ta ansvar. Alltså, det är ju de som sagt sig ska ta ansvar för landet som ska göra det nu!

Det är heller ingen annan än vi som var med på mötet som vet vad som sades där. Trots det verkar så många veta ...


Det är klurigt med språket

I bland läser jag av rent intresse diverse språkvårdsböcker. Inte för att jag är nitisk utan för att jag tycker att det är kul. För var gång tror jag att jag lär mig en liten sak som jag förändrar. Ett tag nu har jag till exempel använt mig av den korrekta formen att skriva i dag, i kväll och i morgon. Det heter alltså inte idag, ikväll och imorgon.

Nu behövde jag kolla upp hur man skriver riksdagen och den skrivs med gemen först.

Här finns en bra artikel om hur man förhåller sig till partirelaterad skrivning.


Mest politisk spännande i dag

- Vem blir Moderaternas pressekreterare? Vi får vänta en halvtimme till.

- Gruppmötet med Socialdemokraterna klockan 13. Morgon-TV har redan berättat hur vi tänker göra.

- Jag funderar vidare på vilka motioner jag ska skriva.

RSS 2.0