Rörlig kväll

I kväll har jag hängt med delar av UNF:s kansli/FS och bowlat vid Fridhemsplan. Kanske min arm kommer att vara annorlunda i morgon. Jag var ganska usel. Vi hade också några internationella vänner som jobbar på Activekontoret med. Insåg att jag är alldeles för usel på engelska. ibland hjälper det inte att man inte har några problem med att prata, när man inte hittar rätt ord.

Hem i kylan och så 30 snabba mnuter på löpband och lite annat småttis och gottis på gymmet.

Nu är jag slapp och eftersom jag sov hälften av vad jag borde natten som gick så ...


Smarta barn blir vegetarianerJu intelligentare ett barn är, desto större är sannolikheten för att det blir vegetarian som vuxen. Slutsatsen drar brittiska forskare vid University of Southampton efter att ha studerat 8179 personers livsstil. Alla personer fick sin intelligenskvot mätt som tioåringar och blev nu ombedda att berätta om sina kostvanor. Sammanlagt 365 deltagare berättade att de var vegetarianer, och dessa deltagare hade en markant högre intelligenskvot som tioåringar. Den nya upptäckten kan bidra till att förklara varför intelligenta, välutbildade människor ofta är friskare, vilket flera undersökningar påvisat. Vegetarianer drabbas mer sällan av för högt blodtryck, för högt kolesterolvärde och hjärtkärlsjukdomar.

Från Illustrerad Vetenskap


Leijon om gubbs

I SVTs morgonsoffa sitter Anna-Greta Leijon och blir intervjuad om gubbväldet i Socialdemokraterna historiskt. Hon betonar det inte är bra i dag, även om det är skillnad mot tidigare. Och att det är samma inom de flesta partier.


Äntligen!

Efter många, många försök lyckas SJ äntligen leverera en vegfrulle till mig. Det känns jättebra. Och tåget var bara några minuter sent så jag har har inget klag.

Däremot på mig själv, eftersom jag inte kunde somna. Vände och vred på mig till runt halv två, så jag är lite tröttis nu. Men inget som inte en hälsing klarar. Jag måste ju till Stockholm och styra landet.


Julkakor på GTre sorter har jag knådat ihop. Men är missnöjd med kolakakorna och ska göra nya.

Partiorganet jobbar hårtHaha. Tidigare i år är i februari. Nu tycker Socialdemokraternas interna tidning att det är läge att uppmärksamma. Blev skapligt förvånad.

Daniel dubbasByäldsten Kenth får äran att runt Daniels hals hänga borgmästarhalsbandet. Det kommer att hänga tungt i fyra år kring Daniels späda nacke.

Fett najs

För ett tag sedan var jag på ett informationsmöte i riksdagen där en desperat ledamot skrek: -jag har väl för fan inte kommit till riksdagen för att vara administratör!

Lite så har jag känt i dag. Det är sååå många mejl som ska kollas, inbjudningar som ska koordineras och saker som ska skrivas. En interpellatin till har jag klämt fram i dag. Och jobbat på att vara kort och kärnfull. De honnörsord så många fler borde bekänna sig till.

Dagens begivenhet börjar alldeles strax. KF Gävle ska välja Daniel Olsson 22 år till kommunfullmäktiges ordförande. Sveriges yngsta någonsin. För politikernördar är det fett najs.


Myt: Skattepengarna går inte till det se ska


Myt: Politiker skor sig på skattebetalarnas bekostnad


Glöm inte ...En kamrat hade den här som skärmsläckare i går. Det är bara så tråkigt att vi måste vänta till himlen, som vi inte precis kan ta för säkert att den finns.

Julkakor

Funderar också över vilka julkakor som jag ska göra i år. Om ni har nåt bästa tips så skicka gärna. Eneklt men ändå raffinerat. Ungefär som jag själv. (Tsss ...)

1 advent

En elljusstake lyser. Det känns bra. När tar man fram resten av pyntet. Jag chanser på om en eller två helger. Resten av pyntet är ändå inte så mycket, men ganska fint.

I kväll kommer besök som vi ska adventsfika och pyssla med.

Adventsfikat är ost och kex.


Snön är vackerHär är ett snapshot från Wij Trädgårdar i dag. Snön yrde. Under bilresan var jag inte jättenöjd med snön, för det är otäckt och kan vara farligt. Bortsett från det gillar jag verkligen fluffig snö. Det är vackert. Det här var mitt första besök på Wij, men jag kommer definitivt tillbaka. Hann bara kika lite inomhus, men det jag såg var myshärligt.En helt vanlig fönsterbräda.

Del av dagens pysselJag har sytt en ny mössprydnad istället för den inte så snygga rosetten som fanns från början. Tog nästan ingen tid alls. Väldigt nöjd. Också städat bland alla mina pysselprylar.

Sjögrens mejl -humor

Expressen har publicerat Lennar Sjögrens (KD) mejl till en partikamrat han vill trycka till. Lennart Sjögren som vet att skapelsen gick till så som det beskrivs i Bibeln.

Den roliga inledningen:

Kära Bengt!Det är efter många dagars funderande och även efter bön som jag skriver detta till dig.

Jag ber aldrig innan jag skickar mejl. Och även om lennart gjorde det varkar Gud inte ha varit på hans sida. När man skriver till en man heter det också käre ...

Vit Jul igenI år körs självklart kampanjen Vit Jul igen. Tycker du också att barn ska slippa berusade vuxna över julhelgen? Kommer du därför att avstå från alkohol? Märk i så fall din profilbild på fejjan.

Ockelbo, hur snyggt som helst

I dag är jag i Ockelbo på förtroenderåd med partidistriktet. Wij trädgårdar. Massor av snö. Det är fantastiskt vackert. Men jag är skiträdd för att färdas i trafiken.

Snö. En av de stora förmånerna med att bo i Sverige, och i de delar som får riktigt med snö.

Jag har, som jag har lärt mig, klätt mig med tanken att det KAN bli så att jag måste stå stilla någon timme efer vägen. Tommy tyckte jag såg ut som jag skulle på skidtur. Alltså träffade jag rätt.

Julpyssel

I kväll har jag börjat mission julklapp till vännerna. Jag och tre av mina bästa vänner har sedan några år tillbaka grejen att vi gör julklappar till varandra. Visst är det en match att fundera ut och köpa nåt också, men det är rakt mycket klurigare att tillverka klappar. Härom året sydde jag hjärtan så Ullies karl trodde att det var Ullies släkting Elin typ sju år som sytt julhjärtan. Resultaten kan vara blandade alltså. Fast jag var nöjd det året ändå.

Jag önskar jag kunde visa bild på det jag ordnat, men det går ju inte för då dör överraskningen. Men det blir tokigt bra!
Nu kollar jag och M lite På Såret. Markus tar allt på tio poäng. Jag är bättre på själva frågorna om kryddor och sånt.Åh, dessa fina och insiktsfulla män

På det HÄR inlägget har jag fått den här kommentaren: 

Postat av: Jonas

Kvinnor är glada för att hårtslående invandrare kommer hit nu när den svenska mannen formats till en barbapappa. Män är förbannade för att vi först ska bli könslösa och sen får på fingrarna för att vår könslöshet gör invandrarmän intressanta för svenska kvinnor.

Hur hade det sett ut om massinvandringen istället kommit från Asien och om alla asiatiska män blivit skjutna i skallen av sina asiatiska kvinnor om de umgåtts med en svensk kvinna? Jag kan GARANTERA att svenska män varit betydligt positivare till invandringen eftersom de asiatiska kvinnorna skulle lekt rommen av sig med svenska män..


Smart kille! Vet så mycket!


Älskar att vara hemma

Efter lite tågincidenter kom jag i alla fall hem. Det är sååå skönt. Soffan, posten, liksom allt.


TräningstjejernaDagens media

Ett inlägg på Newsmill.

Jag har precis visat en grupp från Källmur, Gävle runt samt pratat med Morgan Johansson om vilket ansvarsområde jag kanske får.

Vad är väl en supé på Slottet?När eftermiddagen kom hade jag ångrat att jag tackat ja till den stora begivenheten på Slottet. men men, här är vi ändå redo, jag, Anna och Roza (vars bild jag snodde på Fejjan).

Slottet: Jag ska gå tillbaka för guidad tur. Fantastiska lokaler, förmodligen fantastisk historia.
Divertessement: Så mycket musik och opera och körer att jag inte minns mer än ett gytter.
Mat: Tre rätter. Allt gottis. Särskilt huvudrätten, risotto med tryffel till vegtjejen.
Sällskap: På min vänstra satt Kenneth Johansson, ordförande socialutskottet och på min andra kanslichefen på utrikes. trevligt!
Borgare: kvinnan som jobbade vid hovet vid vårt bord ... -Hö, sjukförsäkringar... det ska vi inte prata om. -Men hur funkar riksdagen egentligen? -Nu kan ni skillnaden på gobeläng och vävd tapet när ni ser det hos era vänner.
-Men varför ska ni träffa väljare? OBS! Ett urval.
Irritatinsmoment: Moderaten vid mitt bord som uttalade sig som ett barn i alkoholfrågan. Och då hade hon ändå jobbat som socialdekreterare. Jag dog inombords.
Kungafamiljen: Kungen -Ingen ögonkontakt, uttråkad :Silvia -Hälsade död fisk och berömde min "klänning", :Victoria -Åh, dig borde jag haft koll på (helt oklart varför dock) :Daniel -Skojade lite om en gemensam bekant, :Madde-mycket smalare än vad hon ser ut på bild.

Den av mina vänner som har vävd tapet ELLER gobeläng, ni kan väl outta det!

Expressen tjatar

Hej!

Vi hoppas att du har möjlighet att svara på några korta frågor inför Socialdemokraternas extrakongress nästa år.
Klicka på länken här nedan för att komma till vårt frågeformulär.

https://www.netigate.se/s.asp?s=41315X2027068X30347

Stort tack för din medverkan.

Vänligen,

Niklas Svensson
Politisk reporter, Expressen


Kan vi be dem berätta?

SD står i förmiddagens arbetsplenum i riskdagen och vill absolut att lagen som handlat om att man måste ha varit svensk medborgare i tio år för att få bli statsråd INTE ska förändras.

Argumentet är att man som statsråd måste ha en djup förståelse för allt som har med Sverige att göra. Det tycker jag också, men jag tror inte att det kommer per automatik av tio års medborgarskap utan av ett samhällsintresse.

Vi skulle också kunna tänka oss att det vore lämpligt om till exempel de nytillträdda Sverigedemokraterna vi såg i TV från Söderhamn (Kalla Fakta) kunde redogöra för beslutsvägarna i kommunen. Kan de det? Klockrent? Tack vare sitt svenska medborgarskap?

Det får vi aldrig veta.


Två höjdpunkter i dag

Möte med riksdagens nykterhetsgrupp
Middag på slottet.

Båda är helt nya upplevelser.

Har jag ite träningsvärk i dag? Ja, lite.

Ett fint avslut på dagen

Fortfarande väldigt nöjd med mig själv efter avslutad interpellationsdebatt, så har jag i kväll hängt med Ellinor.  Först stekte vi mackor i kastruller i brist på stekpannor. Så kollade vi Vidar i Debatt, han var bra, men tråkigt att Erik Hörstadius fick bre ut sig med sina motsägelsefulla resonemang,

Sedan tog vi oss an gymmet. På torsdag när jag kan använda blåtand kommer en fin bildserie.

Så avrundade vi med lite kladdkaka.

På min mejl hade jag nyss ett fint mejl från en person som undrade om jag vill vara lite hens mentor. Det var en mycket fin förfrågan. Som jag tackade ja till. Nästan lika fint var det när UNF Gävle frågade om jag ville vara deras revisor. Det vill jag och jag ska nog träffa dem på söndag.

Tack föreningsliv för alla möjligheter och vänner!

Andas normaltMarkus MMSade över en bild ppå mig när jag talade i dagens interpellationsdebatt. Jag hade förberett mig väl och tycker att det gick bra, även om jag slängde om lite i inlägg två och tre utifrån andra inlägg.

Grejen är att även om jag massor med gånger talat inför folk och grupper av olika slag, så är ett nytt forum alltid lite pirrigt. Riksdagsforumet lite mer än andra. Men det gick bra, och Åsa satt bredvid mig som stöd, något jag verkligen uppskattade.

Maria Larsson, som jag debatterade emot, var väldigt trevlig och kom fram och hälsade innan. Och efteråt.

Bomber

Det kommer inget gott med bomber.

Var saknas pengarna?

Det är inte Polisen som har för lite pengar. Det är domstolväsendet och kriminalvården. Kan ju vara värt att tänka på.

Det finns steg efter det att bovar fångats, minst lika viktiga som att ta fast dom.

Värt att tänka på.

Tillsammans måste vi skapa den

 ”När det gäller vår miljö finns det ingen individuell framtid, varken för människor eller för nationer. Framtiden är gemensam. I gemenskap måste vi dela den. Tillsammans måste vi skapa den.”

Olof Palme 1972


(värt att minnas är att det är människor med en god ekonomisk situation som står för det största miljöhotet pga sin konsumtion och sina resor, hur hanterar vi det i ekonomisk tillväxt?)

Check out smartisarnas forum

Under inlägget om Kalla Fakta finns en anonym kommentar med länk till Flashback och tråden om programmet om Söderhamn i går.

Jag hoppas ingen har gett mig länken för att jag ska läsa och "fatta nåt". En hel bunt människor som värnar det svenska, men inte har lärt sig det egna modersmålet ordentligt. Inte feltryckningar på knappar utan ett myller av särskrivningar, dubblerade bokstäver på fel ställe (väl blir väll) och påhittig grammatik. Det gör mig vanligen inget, och det är klart jag förstår att de skriver att invandrare våldtar och sådant. Men det blir bara så ironiskt dumt.

Det är förresten män som våldtar. Män.

De som råkar tro att någon arisk ras står över det äcklar mig.


Festtjejerna
I dag kom en snäll kille från Gävle Taxi förbi med min kamera. Så nu kan jag visa typ de enda korten som togs i fredags. Jag och Ellinor innan den stora festen. Vi körde lite olika stilar.

Här är en bild på när vi gjorde oss i ordning för samma fest för fyra år sedan. Ellinors favorit.
Två deckareFladdermusmannen, tre av fem
Pepparkakshuset, fyra av fem. Glatt överraskad.

Efter Kalla Fakta

Inget som presenterades i Kalla Fakta är nytt för mig. Inget av det, trots det känner jag mig skärrad.

Och manad att lyfta fram bra saker som finns i Söderhamn: Jättemånga som röstar på Socialdemokraterna, Norrala, butiken Mirus Lifestyle, X-tåg, Staffangymnasiet och en trevlig biograf.

Jag har aldrig haft någon särskild känsla för Söderhamn som stad. All min släkt bor utanför, har egentligen inte haft några kompisar som bott i city ... tja. Men Söderhamn för mig är inte city. Det är Norrala. Och lite Söderala.

Just nu har jag dock helt tappat suget för att flytta hem.

2,5 timmes strykning

Jag strök så länge att jag fick ont i fötterna. Till diverse social pornografi på TVn.  Det känns i alla fall väldigt bra för nu kan jag hugga saker ur garderoben rätt länge och veta att det inte ser ut som att en katt sovit på dom.

Nu dags för Kalla Fakta om Söderhamn.

Julstress går att förebygga

Genom att planera och göra i god tid. Jag har kommit ganska långt med mina julklappar. Ska snart välja ut vilka kakor jag ska baka.

Julen är  verkligen på gång. En vecka till advent. Tvättberget håller jag undan på ett föredömligt sätt. I dag ska jag köpa lite som jag spanade på  i går när jag var på stan. Så fort jag plockat upp torr tvätt. Snabbt ska det gå. Orkar inte jamsa runt. i dag. Ska utnyttja lite såna rabattkuponger jag fått hos olika klädkedjor. Just nu är min favoritbutik Åhléns.

Jag vet däremot inte varför jag får sådana rysningar av Gina Tricot. Jag har handlat rätt mycket där men nu går jag aldrig in. Blir matt av att se reklamen. Det känns helt ointressant.

Det gör ju inget när Åhléns finns. De strumpbyxor jag behöver kan jag köpa där. Eller annat från deras frk. som jag tycker gör snyggt. Och Wera. Överväger att köpa en elljusstake jag såg där i går. Fast nu när det närmar sig börjar jag tveka. Kanske får avvakta lite.

I går kväll var Tommy och Peter här. Det var kul. Vi hade en bruk extremt goda kolor. Som Markus köpt för att stötta katthemmet. En av de bästa stöttningarna.

Jag funderar ganska mycket på tisdagens interpellation också. Är lite nervös för det. Kollar på snöflingorna för att tänka bort det. Drömmer om ett litet, rött hus inbäddad i drivor. Kanske med den där elljusstaken i förnstret. Jag vet inte!


Och söndagen också

Vaknade av mig själv innan klockan ringde för tvättning. Nu är jag på G och dricker mangojuice.

Det jag inte visste dåNär vi tog den här bilden i våras hade jag ingen aning om att jag just i det här huset skulle ha min övernattningsbostad några månader senare.

Så mycket bättreDe spelar paintball i kvällens program. Det är ganska roligt. Ganska. Sist jag spelade, med UNF:s FS förra sommaren, låg jag mest bakom en sten och åt blåbär. I utkanten av banan, för det går sjukt ont att bli träffad. Vill minnas att jag efter den här gången fick ett smärtat lår.

Vänt ut och in på skräpskåpOm ni inte är extrema pedanter så har ni också ett skåp eller en låda där det hamnar lite blandat gojs. Mitt sådant skåp har jag just gjort en djupdykning i och sorterat lite och hittade då det här ljuset som jag köpte i London för nåt år sedan och det luktar ljuvligt.  Samma märke gör också parfymer, och jag har inte använt den jag köpte på länge. Men jag provsprejade och den luktar gott.  Så nu är det bara gottis i hela lägenheten, Och ordning i skåpet dessutom.

Lyssnar på Annika Norlin och ryser lite. Kanske blir det lite roligheter i kväll också! Tänkte grunda med en matlåda med svamp och pasta som jag tog ut på tining. Finemang. I helgen är jag en riktig nöjding. Till skillnad från de dagar jag alltid tycker att jag bara får det sämsta. (Fast egentligen vet jag ju att det inte är sant, men man kan väl ändå få tycka lite synd om sig själv)

Görgen och Försvarets

Underhållningen i går var Engmans Kapell. Hur bra är inte det? Kanske bäst i världen. Bra val av Carin! Unda vad Daniel väljer om fyra år ...

Som av en slump är det nu repris på SVT2 programmet om Görgen Antonsson, som jag kollade delar av när det gick första gången.  Det är folkmusik och annat som matchar hjärtat hos den som älskar sin hembygdsdräkt. (Den är nu nerpackad för att följa med till Stockholm på kommande veckans stora fest och begivenhet)

Tuben med Försvarets Hudsalva jag köpte the other day använder jag frekvent. Det är bra för vintertorra mungipor. Och eftersom det är mormors standardsalva också en pust av barndom.


Med herrarnaTog några få bilder med mobilen i går men det var lite dunkelt så jag bara ljusade upp lit eoch gjorde tills vartvitt så man i alla fall kan ana oss, lite som diffusa figurer.

Det är Per och Lars (en trogen bloggläsare) och jag under middagen. Gottis var det. Och de här herrarna är trevliga herrar! Och glada kamrater i partiet!

HIttills perfekt lördag

Efter att ha somnat sent efter den roliga kvällen, så vaknade jag av mig själv strax innan elva. mamma och systrarna knackade på som en glad överraskning. Så en heldag med dom! Kan knappt tänka mig nåt roligaste.

Kom precis tillbaka och nu ska jag hitta på roliga saker resten av den här dagen också.

Väldigt sugen på att köpa en Body Shop-julkalender till mig själv.

Hade kunnat vara annorlunda

Jag kom just hem från kvällens fest i Stadshuset. Hade kunnat blogga snygga bilder på mig och Ellinor och från hela festen. Om jag inte glömt kameran i taxin på vägen dit. Ha!

Så det blir inget.

Bloggtips en fredag

1. Söderhamnaren Teresa Grundin bloggar på Elle. Smink och sånt kul. Hon är kalasduktig!
2. Life as eco som är Linnéa Wickmans projektarbete. En av alla kloka SSUare i Gävle.
3. Illustreramera. En blogg av Susanne Axelsson som ä illustratör, och tar fina bilder.

När det kryper i mig

Jag har fått en särskild riksdagsmobil. Det är pekfunktion. Det är svårt.

I dag fick jag mitt första mobilsvar. Så jag ringer upp men eftersom det är första gången så ombeds jag först välja kod, MEN HUR GÖR MAN DET NÄR MAN INTE SER NÅGON KNAPPSATS!? Kopplades bort, fick ringa upp igen och kom ihåg att skjuta ut tangentbordet. Typ ordnade sig. Sedan fick jag lyssna i cirka tre minuter på en kvinna som läser upp hur allt funkar, men det vet jag redan. Kände hur jag brann upp och sönder.

Var det ett viktigt meddelande? Nej, det var inte ens någon som sade nåt!


NyklipptDet är skitsvårt att gota sig själv och komma i mitten av bilden. Och jag orkar inte redigera det minsta. Jag är helt övertygad om att Nygatan  Nio är det bästa frisörstället i Gävle. Vem som än klipper blir det kalas.

Nu har jag färgat lite mörkare blond och jag tycker jag ser rätt skoj ut i håret. Kort hår är så sjukt praktiskt. Jag kommer nog aldrig aldrig att ha långt igen. Ser verkligen ingen poäng med det. Om jag ska vara elak är det inte så många ursvenskar som är snygga i det, eftersom vi har så tunt hår, så det långa ser mest stripigt ut. Fast. Ska man ändå ha långt tror jag Nygatan Nio fixar det mesta. I kväll är det fest! Roligt.

Vakna Sverige?!

De främlingsfientliga är snabba:

Postat av: Magnus

För ett halvsekel sedan gick det bra att sossarnas företrädare stod och sa: Sverige åt svenskarna och svenskarna åt sverige. Gör detta SAP till ett parti med rasistiskt förflutet?

Är alla människors lika värde synonymt med att miljoner ickeeuropeèr bör flytta hit?

Är Japan med sin synnerligen homogena befolkning att betrakta som "rasistiskt"

Är det "extremism" att vilja anpassa svensk integrationspolitik efter europeisk? Är i så fall Europa extremt?

Är det etiskt försvarbart av svensk media att prata om att SD vill "kasta ut" någon när SD inte säger det själva?

Det satsas inga pengar på att hjälpa etniska svenskar att emigrera till arabvärlden samt nordafrika. Är detta rasism?

Är det rimligt att en ideologi med 400 000 anhängare i Sverige låter sina kvinnor "lämna lokalen då viktiga beslut ska fattas" får hållas med detta och mycket annat för att det bara är politiskt korrekt att kritisera vita ickemuslimer för kvinnoförtryck?

Men han (för det är klart att det är en han) verkar inte alls vilja skriva något om det som var poängen med mitt inlägg, utan det vanliga tugget. Men det är skönt att han i alla fall bekräftar patriarkatet. Som finns både här och där och inte främst har nåt med religion att göra, utan är kulturellt. Både här och där som sagt ...

Och varför bemöter han inte poängen? För att det här är en "massproducerad" kommentar. Finns t ex HÄR som en kommentar på en Ranelid-text. Eller HÄR hos Naturskyddsföreningen. Eller HÄR. Och självklart på GD-texten jag hänvisade till. Den gode svensken har heller inte lärt sig att Sverige konsekvent skrivs med versal.

Magnus, varför gör du så här? Eller du och ditt gäng?


Vem och varför?Tidningen Fokus har det här som framsida. Det är ju skönt eftersom jag brukar säga samma sak. När breott begås och det är av en kvinna så faller jag ihop i en förvånad hög. Innan en misstänkt gärningsman fångats i Malmö nu med, de letade en man. Inget annat diskuterades. Jag trodde aldrig nåt annat heller. Och en man har de gripit. I artikeln i tidningen berättas det vi redan vet, män gör 90 procent av alla våldsbrott och de kan begå det mot lite random people. Kvinnor som begår vådsbrott gör det mot mannen eller de egna barnen. Och har oftast själv blivit utsatt för något.

GD har en käck liten ledartext om alla som hatar invandrare och vill hävda att de begår alla brott. Visst är de överrepresenterade i statistiken. Det vet vi. Det finns rapporter på det. Det är ingen kiskvältare. Och man kan fundera på varför. Krasst sett är det fattiga människor som begår brott. De som växer upp allra fattigast i Sverige i dag är barn till ensamstående mammor medinvandrarbakgrund. Hälften av de barnen har det fattigt. Det sociala spelet gör mest troligt att de lättare hamnar snett än kidsen från posha Villastan. Lösning, minska klassklyftorna!

Men vad är skälet till att gruppen män är helt sjukt överrepresenterad bland kriminella? Så vansinnigt mycket att vi knappast ens pratar om det. Vad finns det för sociala mönster som gör män våldsamma (och annat)?

Menade man allvar med att vilja minska kriminaliteten vore ju det nyckeln, att prata om varför män som grupp är så farliga? Men det är väl tämligen ointressant eftersom de som är rasister/främlingsfientliga/sverigedemokrater och liknande mest är ... män.

Och visst var det så att SDs starke MAN i Gävle är dömd för misshandel? Ja.

Kväll i StockholmTill vänster huset där jag övernattar,  Stadshuset rakt fram och till höger skymtar själva riksdagshuset. Men! I kväll är jag inte i Stockholm. Tur för mig!

Greta sorteradeGreta högg tag i alla mina papper och började sortera dem i olika högar på golvet. Här med en rapport om penningpolitiken i oktober i högsta hugg.

Vi har inte kommit så långtIntervju med Gudrun Schyman.

Det blev så mycket bättre. Nästan.

dagen som började lite krassligt växte starkt. Förutom diverse göromål som ingår på en onsdag, så var lunchen med Elin och Greta skoj, och efter voteringen kilade jag ut (först tid i friska luften i dag 17.20) och köpte en ny kalender. Kvällshäng med Aron och Andrea i riksdagen och på middag.

Efter nio gick jag ner till gymmet och tja... sprang lite. Nu känns det kalas. Efter att också ha tänkt till inför utskottet i morgon.

Men. Det är också väldigt jobbigt att en nära, älskad släkting fått ett jobbigt besked. Det tynger mig.

Mamma håller sig också frammeMin mamma är tar strax en examen från Yrkeshögskolan och det skriver Hela Hälsingland om.
Min mamma är på främre raden, två från vänster. Hon är otroligt snygg. Men så är hon ju inte ens 50 fyllda heller.

Dagens media1. I dagens Expressen är jag på bild när jag hade ett snack med Mona Sahlin i går.
2. Strax efter kl 16 i dag pratade jag i Radio Gävleborg om att katters status är alldeles för låg.
3. Alldeles nyss intervjuade Arbetarbladet mig om vad jag tycker om "det nya" gårdsförsäljningsförslaget.

Det är väl tämligen gott utfall.

Greta tar ut riktningenCelebert besök i dag.

Morgonen

I går kväll hade jag ett mingel att gå på. Med mitt utskott där jag är ersättare, civilutskottet. Det var ganska lattjo men assvår tipsrunda.

Därefter var det dags. Jag bytta till träningskläder och letade upp gymmet. Jag hade precis hela för mig själv och körde i 40 minuter. Efter det åt jag inget, drack inte särskilt mycket vatten. Så orutin.

Troligen därför vaknade jag med smärta i huvudet när jag skulle upp på ett superintressant seminarium. I stället drack jag vatten och tog piller och sov mera.

Nu är jag GANSKA okej.

Snyggt stuffDet här är de smcken jag har med mig just nu.

-Men jag kommer inte att sakna er!Mona överhopas av pressen innan vi har vårt gruppmöte. Någon berättade att de kommer att sakna henne för att hon är ganska rolig. Mona svarade att hon inte kommer att sakna dom.

Men är man inte så kul från början så kanske?


En lite poppig stundHemma och käkar lite macka mellan tåg och möte. På tjock-TVn rullar That 70´s show. Faktum är att jag inte vet någon serie som är charmigare och roligare än den här. INte så flåshurtigt som Vänner. Inte så bitchigt som SATC, inte fånigt som t ex mammas favvo 2 1/2 men.

Det är rått och humoristiskt. Alltid med glimtar i alla ögon. Och så har de ju übersnygga kläder.


Klappis
Hos mormor bjöds delikatess: Klappgröt!

Kalvis

På förmiddagen föddes en ny kalv i Norrala. Jag hjälpte till att bära den till boxen.


SvD undrar också

Hej!

Med tanke på att Mona Sahlin meddelat att hon avgår som partiledare för Socialdemokraterna, vill vi på SvD ställa några korta frågor om vilka kriterier du anser att efterträdaren till posten bör uppfylla.

Vilka av följande kriterierna är de tre viktigaste för dig? (Det räcker att skriva siffrorna, förutom fråga 1)

1. Personen bör vara man/kvinna?
2. Personen bör sitta i Riksdagen?
3. Personen bör ha erfarenhet från tidigare tjänst som minister?
4. Personen bör anses som ung?
5. Personen bör inte tidigare varit med i partiledningen?
6. Övriga kriterier personen bör uppfylla, skriv fritt:

Vi behandlar alla svaren anonymt.

Är det något du vill tillägga så är det bara att höra av dig till sebastian.chaaban@svd.se

Stort tack för din hjälp!

Med vänlig hälsning
Sebastian Chaaban
sebastian.chaaban@svd.se
Mobil: +46 (0) 730 - 39 50 80
Fax: 08 - 13 51 00
www.svd.se

Jag svarar inte

Hej!

Vi från Expressen skulle vara tacksamma om du kan svara på några korta frågor om läget i Socialdemokraterna. Du är givetvis anonym och resultatet från undersökningen kommer presenteras i Expressen framöver.

Här hittar du undersökningen:

https://www.netigate.se/s.asp?s=40487X2027068X30347

Tack på förhand!

Fredrik Sjöshult (fredrik.sjoshult@expressen.se)
Niklas Svensson (niklas.svensson@expressen.se)

PS/
Om du vill får du gärna höra av dig med tips framöver också.
/DS

Mona grävde sin egen grav?

jag har förstått att andra som gillar att kommentera partiet internt har påståstt att Mona grävde sin egen grav genom att kräva att VU ska avgå, för då måste hon själv sedan säga det hon sade i går.

Kan det vara det vara så att Mona var just mycket medveten om att hon skulle (behöva) lämna och var klok nog att så att säga dra med sig fler i fallet.

Att det var "med flit" hon tog med sig andra, som hon kanske visste skulle tycka själva att de annars satt säkert?

Det tror jag. Så who´s the fool now?

Upp i halsen

Just just nu står alla många politiska tyckare, så väl inom partiet som utom, främst utom, mig ganska upp i halsen.

Socialdemokraterna är lite som med skolan, alla ska tycka om den, men få vet något om vad som händer där. Egentligen.

jag vill också betona, att jag int eheller vet så mycket. För jag är ingen gubbe. Och har inte varit med så länge. Och dessutom är jag ju sån där som har pluggat lite.

Aningens less? Tja, det är ju ett av partiets problem. Att man vill ha allas röster, men inte alla är välkomna i partiet.

Mona tar ansvar

Mona tar sitt ansvar och gör det som krävs. Precis som en riktig partiledare ska.

Och gubbarna är nöjda. Nu börjar giganternas kamp! Jag ska äta pepparkakor eller så istället.

Kan nästan bara bli bättre

Ingen bra start på dagen. Så jag ser fram emot slutet av den!

-De har absolut ett imageproblemDN skriver om råttor som minröjare och upptäckare av tuberkolos i Tanzania.

Konstigt att folk är rädda. Rådisar är sköna djur. Intelligentare än hundar om man ska vara strikt. Än människor om man ska vara krass och elak.

Läst om viktigheternaI dag har jag läst en bunt av det lobbymaterial som jag fått hittills. Allt från Naturskyddsföreningen känns viktigt.

Hellow yellow.Kanongod den här från Centralbageriet. Gottis med päronkräm.

Retro-affischeringBlev mycket glad när jag såg att lokala UNF-föreningen varit ute. De här snart tioåriga affischerna har ett fint budskap.

Det är mest männens krig

Rosornas krig.

Reflekterar utifrån all bakgrundsinformation jag har att det mest är männens krig. På stan träffade jag en kvinnlig partikamrat som högg tag i mig och viskade i mitt öra -Det är gubbarna som är igång igen.

Så är det. Tröttsamt. Det gäller att stå rak i ryggen.

Expressen suktar

Hej!

Niklas Svensson heter jag och arbetar som politisk reporter på Expressen.
Just nu är mitt fokus det som händer inom Socialdemokraterna. Därför har du fått detta mejl.
Jag vill på detta sätt göra dig uppmärksam på att jag är intresserad av nyhetstips.
Hör av dig via e-post, telefon eller brev om du har information som du tycker att jag borde ha eller känna till.

Kontaktuppgifter här:

E-post: niklas.svensson@expressen.se
Telefon: 0709-242567.
Adress: Niklas Svensson, Expressen, 105 16 Stockholm

Jag skickar samtidigt med lite information om källskydd och meddelarfrihet:

//

Har du information som du tror skulle vara viktig för en journalist? Är du rädd för att det skulle innebära konsekvenser för dig om det blev känt att du spridit informationen? Som källa till en journalist är du, och din anonymitet, skyddad av svensk lag.

I Tryckfrihetsförordningen (TF), en av sveriges grundlagar, fastslås rättigheten att lämna uppgifter för offentliggörande till bland annat media. Rättigheten gäller alla — även offentliganställda tjänstemän. Denna meddelarfrihet regleras i 1 kap. 1 § 3 st. TF.

Meddelarfriheten garanterar frihet från straffansvar för att ha spridit uppgifter, även om uppgifterna omfattas av sekretess eller liknande begränsningar.

En uppgiftslämnare har genom samma lag rätt att vara anonym, 3 kap TF. Om du begär att få vara anonym när du lämnar uppgifter till en journalist får denne inte berätta för någon att du är källan. Att röja en källa är straffbart.

Myndigheter och dess antällda får inte heller efterforska uppgiftslämnare till media, 3 kap. 4 § TF. Det är straffbart för tjänstemän att ens försöka ta reda på vem som har lämnat uppgifter.

Det starka skyddet för uppgiftslämnare till media finns för att garantera en offentlig granskning av makten. Du skall kunna lämna information utan att behöva oroa dig för repressalier.

Sammanfattningsvis:

   * Du har rätt att sprida information till journalister utan att bli straffad

   * Du har rätt att vara anonym

   * Det är straffbart för journalisten att röja dig som källa

   * Det är förbjudet för myndigheter att försöka ta reda på vem som lämnat information

-Då kanske vi får förbjuda parfym också!

Överhörde en diskussion nyligen om detta med att en hel del arbetsgivare inför rökförbud på arbetstid. Bland annat har Gävle kommun, som en av många andra kommuner, gjort det och det börjar vid nyår. Det finns så många vinster i det, inte minst för individen. Så många är så sjuka eller så mycket ofta sjukare av rökare, än icke-rökare. Varje hejdat bloss är en vinst för alla kan man säga.

I den här diskussionen blev någon så arg på detta och självklart pratade om överförmynderi och klassikern, då får vi förbjuda det här och det här också. Som parfymer och godis på arbetstid. Eller för den delen alkohol. Visst säger jag. Inga problem. Och det jag också säger, två fel gör inte ett rätt. För mig skulle det förmodligen vara väldigt bra om man sade att det inte skulle förekomma godis på min arbetsplats.

Jag vet knappt några som resonerar lika irrationellt som rökare om rökning. Sorgligt nog.

Kvinnor och deltiderDamernas Värld skriver och kvinnor och ekonomi.Gertrud Åström är en idol. Sammanfattningsvis, det vi redan vet. Tjejer är förlorare på arbetsmarknaden. Också. Det ger oss mindre pengar och mindre utrymme.

Arbetsplats hemmaDet finns en ganska utbredd uppfattning om att riksdagsmän flyttar till Stockholm. Många har frågat mig om jag har min lägenhet kvar. Ja, självklart. Min arbetsplats är location Brynäs. Faktiskt.

Jag har nyss, från soffan, läst igenom nyheter samt kollat morgonens interpellationsdebatt. Här är min partikamrat Pia Nilsson som ställde kritiska frågor kring tågkaoset förra vintern och att regeringen inte har gett förutsättningar för bättre beredskap den här vintern.

Hittade mina vännerSå fina! Måste vara ett bra studiematerial.

Sossarnas krig

Debatt kör i kväll under den rubriken. Jag vill nu lugna eventuellt oroliga vänner och andra att jag känner mig helt lugn. Vi har inte barrikaderat oss i korridorer, vi viftar inte med svärd. Vi pratar. SMSar. Jag sitter i en soffa. Media får fan skärpa sig.


Svaren inpostade

Jag har precis mejlat in min IOGT-NTO-förenings svar i den årliga frågetävlingen Pumpen. Vi har varit 18 stycken (och det var flera stycken som var yngre än mig) som hittat uppgifter, spelat musikstycken och räknat. Helt enkelt det som krävs.

Det var för länge sedan jag var på en träff med föreningen, så nu är jag på mycket glatt humör! Dessutom tror jag vi vinner, så ni som sitter på Arken ... watch out!


Blå konstStår i mitt utskottsrum. Tyvärr bakom min rygg så jag istället får titta på annat. Av samma konstnär som också gjort den höga pelaren i Sergelfontänen.

Torsdag

I dag är det utskottsmöte. Och ett besök från CFL i Söderhamn med min gamle lärare Björn från högstadiet. Ser jag fram emot. I går försökte jag lära mig lite hur man guidar i riksdagslokalerna. Vi får väl se. Några ska ju vara piloter också ...

Min första interpellation

Interpellation

2010/11:49 Åtgärder mot stegrande alkoholkonsumtion och påföljande skador

av Elin Lundgren (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Enligt en rapport från regeringens utredare Gerhard Olsson kostar alkoholmissbruket Sverige 66 miljarder kronor per år.

1996 var alkoholkonsumtionen 8 liter ren alkohol per person och år. 2008 var siffran 9,4 liter efter att innan ha varit ännu högre. 31 procent av män mellan 16 och 29 år har en riskabel alkoholkonsumtion. Motsvarande siffra för kvinnor i samma ålder är 26 procent. Män har i alla åldergrupper en större utsatthet för en egen riskabel alkoholkonsumtion.

Vad det kostar i mänskligt lidande är naturligtvis omöjligt att värdera. De barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket, de som blir skadade eller döda i krock med rattonyktra, de som utsätts för allt våld där gärningsmannen är berusad och alltför många andra exempel.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta med anledning av det lidande och de kostnader som uppstår på grund av en omfattande användning av alkohol?


Inkom: 2010-11-10
Sista svarsdatum: 2010-11-24
Planerad dag för debatt: 2010-11-23

Tjugo minuter runtruntDet här är en bild på riksdagens lilla, runda pool. I den här jag simmat i kväll igen. Tjugo minuter med påföljande bastu.

I rikemanshem är pool standard och kanske också städerskor som tar hand om skräp och tvätt som man genererar. För mig är det en ultimat lyx att kunna åka ner några våningar en kväll och simma i lugn och ro. Och där det finns vita, rena handdukar i en korg som man efteråt lägger i en tvättkorg. Det är nästan för bra för att vara sant.


Min favoritDet här Veronica Palm. Om Socialdemokraterna ska byta partiledare är hon det absolut bästa valet.

Är det på riktigt?Så här smart funderar Åkessons nya pressekreterare:

- Hur kan Vänstern hävda att "alla borde dela med sig", när deras ledare sitter på maffiga löner utan att göra det?

- Tar miljöpartister alltid tåget eller cykeln när de ska någonstans?

- Hur kan Sverige kalla sig en demokrati när mindre partier "som inte passar in" nekas till att göra reklam på en av landets största kvällstidningar?

- Varför ses man automatiskt som "främlingsfientlig" eller "rasist" för att man vill att Sverigedemokraterna ska komma in i riksdagen?

- Varför ska de som jobbar hårt, och på så vis tjänar mer, betala mer i skatt? Ska det inte löna sig att arbeta?

på sin blogg BRUNIS (!!!!) Resonemang som en klok tolvåring.

Min kommentar

Likt vargar river och sliter media i varje liten socialdemokrat de kan få fatt i för att få kommentarer till uttalandet om att partistyrelsens platser ska ställas till förfogande på extrakongressen när den nu blir.

Elin Lundgen (S) -Det är ödjukt och rätt. Men värt att minnas är att platser till förfogande inte per automatik betyder att alla byts ut. Ett sådant scenario är inte önskvärt.

Kalender med printAlla riksdagsledamöter får en papperskalender med sitt namn printat på. Layouten inuti helt rätt. Dvs dagarna går från måndag till vänster och sedan sida vid sida resten av dagarna åt höger. Jag klarar ingen annan utformning.

Trots det känns den pluttig, även om jag under många år använde det här formatet. Överväger ändå att köpa en i A5 hos Ordning & Reda.

SnönDet här är utsikten från mitt arbetsrum tidigare i dag. Nu är det helt svart så nu ser jag inget alls och vet inte alls hur väderläget är. Jag gillar snö. Klagar inte.

Förutom diverse andra möten, har jag i dag träffat representanter för djurrättslobbyn. Det låter tufft att säga så, så det gör jag. Det var kul och viktigt. Lika STORA delar av varje. God mat på Stadsmissionen också.

Suttit och huttrat två timmar på gruppen med sossekamraterna nu. Varför är det så kallt där just vi anvisas att ha gruppmöten? Jag ska plocka med mer kläder. Jag ska ta ett eget energiansvar.

Nu är det dags för lite kvällslig samvaro med kvinnliga vänner i riksdagsgruppen. Som bastuklubb fast bättre.

S+V+MP=sant
Översta bilden hör till artikeln från GD och förutom Björn (V), jag och Inger (MP) är också två stycken från ungdomsrådet med på bilden. De hade blivit ombedda att kommentera den övergripande politik som vi presenterade.

Understa bilden är från artikeln i Arbetarbladet och man kan tydligt se hur roligt det är med politik. Observera hur genomtänkta vi varit med stolsfärg.


GlasfåglarnaEn av alla de här böckerna som får mig så oerhört glad över att leva nu och inte för 80 år sedan. En sådan bok som får mig att ytterligare en gång vara lyrisk över att vara tjej i Sverige på 2000-talet och få välja mitt liv helt själv.

En av de vanliga familjerna i början av 1900-talet. Lite pengar, mycket slit. Elise Johansson har blivit en av mina favoritförfattare.

En del av Gävle, Boulongern i höstsolKryddat med ett gäng knubbiga änder en hel härlighet. Ni som inte känner Gävle, vi har värsta snygga parken i direkt anslutning till city.

Partiet kallar

Förmiddagen har ägnats åt aktiviteter i Gävle AK. Och en presskonferens som tog 90 min.

Varenda liten hiphop-skiva ska fram

Ser lite på reprisen av Så mycket bättre, som jag såg att många hajpat på facebook i går. När det är slut ska jag inte bara leta fram alla mina Petterskivor utan även annan hiphop. Ingen musik får mig så glad som det.

Klädd i veckanJag köpte en kofta i mitt favoritmönster av alla. Använde den istället för kavaj i kammaren. Det gick bra. Bakom ser ni lite av mitt boenderum. Det sprakar inte i färg. Men efter bilden togs har jag satt på klisterremsor med körsbär på hyllkanterna i alla fall.

Anton tror (också) det är avundsjukaJag skrev om avundsjuka för ett litet jag sedan. Jag är ledsen Anton Abele, men just när det gäller avundsjukebiten tror jag att du har fel. Det är för enkelt att försöka avväpna någon genom att hänvisa till avundsjuka.


Poppig lördagkväll

En spotifylista, ett gäng bekanta och några nya, tårta med ljus, chips och prat. Lagom 19-24-kväll. På bortaplan.

Jag sov bort hela dagen i går. Nästan. I dag ska jag göra mera. Som att sy i knappar.

Fynd från Symässan
Ovanstående  scrapgrejer (papper, stämplar) köpte jag av weralena.

De fyra tygerna neders köpte jag från Frejas. Ska bli kuddar. Någon gång. Äpplen, kanelbullar, moln och prinsesstårtor.


Finns inte på kartanEllinor gav mig den här förra veckan. Frida får journalistpraktik på en liiiiten ort i Småland och är inte så nöjd över det eftersom hon ville till Stockholm med sin kille. Vad kan ministällen ha att erbjuda? Ganska mycket av inskränkthet visar det sig. Som om man skrapar på ytan blir något annat. Lättläst (en kort kväll, en timmes tågresa och en lång kväll) och så får den mig att vilja surfa hemnet och se om jag äntligen ska köpa ett litet hus.

Tjej härta tjejScrapmaterial är vanligen strikt heteronormativt. Och mycket är fokuserat på barn. Enligt principen tjejrosa och killblått.
Därför blev jag glad över att hitta den här stämplen.

Blandat nöje med nöjeJag grundade dagen på Symässan i Älvsjö slitandes mitt hår för att jag inte kan sy ett lapptäckte med apor. Eller för att jag inte orkar försöka ens. Och vad skulle jag göra med det? Men ändå!

Därefter ett längre möte av ideologisk karaktär. Det absolut bästa med det var att min vän Anders var på plats. Long time no see innan dess. En humörhöjare. Nu är kvällen mörk och halvsen. Jag är på väg hem med tåget. Vi klyer nattens svarta mörker med den här stålpilen.

Trevlig helg!

Jag ser korrekt och vänlig ut

Riksdagspolitiker: Elin Lundgren

I vår serie om nya riksdagsledamöter från Gävleborg så ska vi nu träffa socialdemokraten Elin Lundgren. Hon växte upp i Norrala i Hälsingland och har gjort en ganska snabb politisk karriär sen hon flyttade till Gävle. Och har profilerat sig i bland annat nykterhetsfrågor.

Här kan ni se klippet: KLIPP!!


Värt att notera: Vi pratade om en massa olika saker! Inte bara om alkohol. Men eftersom inga andra förmodligen gör det ses det väl som intressant ATT jag gör det.

Fick en charmig film från Jessica som filmat mina syskonsöner, glada över att se mig på TV. Eller glada, de såg mig i alla fall.


Nobelpriset

Så klart tänker jag inte gråta ut för att jag inte är bjuden på festen, i likhet med en annan person som likt mig gillar hembygdsdräkter.

Jag var  i går kväll var på en tvåtimmars föreläsning om prisen i fysik, kemi och ekonomi. Främst de två första jag gick dit för.

Min naturvetenskapssjäl njöt över att se molekylstrukturer och höra termer som dubbelbindning. Duktiga föreläsare.

Gillar borgarna engagemang?

I dag är det en demonstration på Mynttorget, mot regimen i Iran. De sjunger och skanderar och spelar musik. När vi hade utskottsmöte så hörde vi ljuden därifrån. Medan jag sitter och tänker att jag gillar när folk står upp för sina saker, särskilt demokratiska frågor, så gör borgarna miner om ljuden, en säger till och med -oj,oj, oj vilket party.

Människors engagemang ska inte hånfullt skojas bort. Efter utskottet tittade och lyssnade jag lite. Jag vet inte vad borgarna gjorde.

Tack för duktig tjej!

En grej som är lite ångestladdat är att köpa jeans. Svårt hitta snyggt och skönt. Senaste åren har jag försökt köpa jeans på JC, Gallierian i Stockholm och jag satsade på det på lunchen nu med.

Jag ber en tjej om hjälp och hon mäter mig med ögonen, ställer några kontrollfrågor och hittar genast ett par perfekta jeans. Köpte ett par mörkblå och ett par svarta. Som kan passa med kavaj.

Den JC-butiken är mitt tips.

Jag gillar Hanna

Läs hela hennes text från DN här.

"De karlar jag träffar gör oftast allt de kan för att inte tappa ansiktet och då ryker det så klart vid minsta motstånd och då står jag där bredvid mannen och skäms å hans vägnar och ser hur pytteliten han egentligen är när allt kommer omkring. Det är så jävla avtändande. Män som ska hålla på sin manlighet."

Hanna Hellquist

Läs hennes bok där hon skriver om sin pappa också!


Det är så synd om de rika

Henrik von Sydow (M) talar just nu om hur Socialdemokraterna till ålägga folk att betala skatt.

Få se nu, hur var det. Vi sade i valrörelsen att de som tjänade över 40 000 kronor i månaden skulle betala lite mer. Vi sade att de som äger jäkligt värdefulla fastigheter skulle betala lite mer (under förutsättning att de hade en inkomst för det så klart).

En kille i Gävle AK sade i måndags att Moderaterna i valet lyckades tala om hur SYND det är om de rika. Hur SYND det är om de rika som får betala SÅ mycket skatt.

Vill vi ha en välfärd (inte bara en kärna av den) så behöver vi betala för den. De som har mycket kan betala lite mer.

Jag tjänar mycket pengar varje månad. Jag har inget emot att bidra mer än den som tjänar mindre än vad jag gör. Tänker inte gömma mig bakom lama argment om att "jag jobbar hårt", för det gör verkligen de arbetar i låginkomstyrken också. Kom igen nu Moderater, varför är ni sådana egoister?

Brutalt tankefel av Åkesson

I partiledardebatten sade Åkesson (SD) att Sverige ligger i topp i våldtäktsstatistiken. Beror det på hur antalet ser ut eller att de utsatta ens får anmäla det i Sverige? Facebookade och en godtemplarvän (borde kalla varandra godtemplare oftare) länkade till en artikel hos Brottsförebyggande rådet.

En bärande del i artikeln:

För det första har vi i Sverige en påtagligt vid juridisk definition av vad som är våldtäkt. Det gör att fler gärningar i Sverige bedöms och registreras som våldtäkt än i flertalet andra länder. För det andra lägger vi i Sverige på ett mycket tidigt stadium i processen ner ovanligt mycket arbete på att registrera alla fall som kan misstänkas vara våldtäkt, vilket gör att vi även räknar med fall som senare visade sig vara något annat sexualbrott, inget brott alls osv. Vi registrerar också alla enskilda gärningar, inte bara det senaste tillfället eller huvudbrottet. I många andra länder väntar man och sorterar bort många fall från statistiken, för att de inte har valt lika ambitiösa system för att registrera brott och skapa statistik som vi.


Lite jämställdhet i debattenMona har snart betat av samtliga övriga partiledare i den här partiledardebatten.

Nyss berättade hon för Hägglund att i ett socialdemokratiskt samhälle ska ingen kvinna behöva välja mellan att skaffa familj eller att skaffa jobb och utbildning. därför har vi byggt en fördelaktig föräldraförsäkring (prova att vara förälder i USA eller Italien) och väl uppbyggd barnomsorg.

Ja, vi har gjort mycket, men vi måste fortsätta arbetet för jämställdhet. En kille som får barn avancerar enligt undersökningar på jobbet och i lönelistorna. En tjej gör det inte.

Jag undrar till exempel hur kul det är att vara mamma till Stefano Catenacci, kökschef på Operakällaren. I min facktidning Chef intervjuades han för ett tag sedan och det har malt i mitt huvud sedan dess. Jag citerar:

Du har fyra barn, hinner du träffa dem?
»Det blir inte så mycket av det, framför allt ses vi på söndagar och morgnar. När jag kommer hem på kvällen sover de minsta redan. Min femåring brukar ringa och gråta ibland och säga att han saknar mig. Det är jättejobbigt så klart. Men om man ska bli en framgångsrik kökschef måste man offra någonting.«

Hoppas hoppas att hon tycker det är kul och att de var överens om fördelningen. Och att han betalar in pensionspengar för att kompensera henne för den tid hon inte har jobbat. Sonen verkar inte tycka det är så lattjo.Gävles SD-kvinna i Arbetarbladet

Precis som jag var käckt porträtterade som ny riksdagsledamot i AB i går är det i dag Margareta Sandstedts tur. Hon har varit Sverigedemokrat i sex år och fick upp ögonen för politiken under tiden hon arbetstränade.

Det framgår i artikeln att Margareta inte verkar ha jobbat särskilt mycket alls. tittar man på hennes inkomst på valpejl.se var den omkring 150 000 kronor både 08 och 09. Om jag minns rätt.

Det verkar inte ha varit så roligt att varit Margareta. Sjuk länge perioder, svårt att få jobb, ung och ensam med barn. Man kan tänka sig att hon varit i behov av sina medmänniskors hjälp, genom att få försörjning när hon inte kunnat försörja sig själv. Jag hoppas hon mår bättre nu!

Jag tycker det är bra att vi hjälps åt på det sättet. Jag har inget emot att mina pengar har gått åt till att sttta upp Margaretas liv.

Men jag tycker det är anmärkningsvärt osnyggt att själv ha varit i utsatta situationer, men sedan inte vilja hjälpa och stötta andra i behov av det.

Margareta fick också fakta kopplat till sin artikel eftersom hon slängde sig med osanna siffror.

Satsningen på kvinnors företagande

Maud står i kammaren och säger till Mona att hon inte förstår varför inte kvinnor ska kunna driva företag på samma villkor som männen.

Jag vet inte riktigt vad det är Maud menar ... det handlar som jag förstår om att RUT-avdragen ska finnas kvar och att utförsäljningen av omvårdnad ska fortsätta.

Det Maud per automatik säger är att kvinnor ska städa, vårda och att deras män hemma inte ska behöva ta något ansvar för de egna barnen och det egna hemmet, eftersom de då kan köpa den hemhjälpen. (vem städar åt städhjälpen by the way?).

Maud tycker vi ska stå på kvinnors sida! Det gör vi först när vi inte vallar in kvinnor i särskilda jobb och ökad ojämställdhet i hemmen.


Vi har ett språkbrevDet är jättebra. Minns nu att partibeteckningar skrivs med versaler. Det är också roligt att språkvårdaren skriver "Well, nu är vi där!"

Lite paj på det här så

I morse åkte jag till Stockholm för att åka hem strax efter lunch. Då hann jag gå en kurs i riksdagens resesystem, gå igenom posten och äta lunch med Linda.

I eftermiddag/kvällskvist har det varit lokalt politiskt arbete. Och nu är jag nöjd!

Enligt uppgift ska det finnas en blåbärspaj i kylen.

Hänger på torgetHär kan du läsa dagens artikel i Arbetarbladet.

Nej tack till trav!


Solvalla har bjudit in mig (som riksdagsledamot) till en helkväll. Jag säger nej tack!

Det manliga är mer lämpatDet här är mannen som hävdar: För det kan faktiskt vara så att anledningen till att vi har fler manliga än kvinnliga riksdagsledamöter, håll i er nu, är att våra manliga riksdagskandidater faktiskt är bättre lämpade som ledamöter än de kvinnliga kandidater vi har.

Här kan du läsa hans debattartikel på politikerbloggen. Elias är centerpartist.

Alkohol värre än heroin?

Läs artikeln.

Gjort andras ärendenHär håller jag i en påsa från Naturkompaniet innehållande några humbugbalansband till min syster Jessica. På huvudet har jag en fejkpäls(naturligtvis)mössa som jag fick skicka bilden på till syster Sara (hon är ju det till professionen till och med, syster alltså) för att kolla om det var rätt. Det var det. Och det är ju tur. För jag får alltid kalla kårar när någon vill att jag ska göra deras ärenden. Det kan bli fel eller jag kan inte hitta saken och jag vill inte göra någon besviken.

För att smälta förmiddagens aktiviteter gick jag en rask promenad i solen och nu har jag kollat presskonferensen om Afghanistan. Och nu tittar jag på ett föredrag om landet på SVT Forum.

Kvällen är en enda sak, Möten. Med start klockan 15.

RSS 2.0