Fokus rankar kommunerHär nya numret av Fokus samt den tråkiga fotbollen i bakgrunden.

Tidningen rankar kommuner på olika sätt och sedan blir man då bra eller dålig. Gävle kommun ligger totalt på 187 plats. Jämfört med tidigare 231. Kan man jubla? Eller beror det på att andra blvit sämre men inget har hänt här? Ingen aning.

Det är också omöjligt att förstå vad man räknar på. En kategori heter "Fundamentala variabler" och innehåller sådant som nnmälda brott, alkoholrelaterade dödsfall och flyktingmottagande. Är "Fundamentala variabler" bra eller dåligt? Soliditet är ju bra, självmord dåligt. Och hur vägs dom?

Under "Familj" finns till exempel antal skilda med. Jag kikar då på Jönköping, som ligger bra till på hela biten "Familj" (där skilda ingår), plats 59. Varje skilsmässa är väl i sig en liten tragedi, men jag tror att varje skilsmässa som borde ske men inte sker är en långt större tragedi.

En märklighet är att min gamla hemkommun Söderhamn hamnar på plats 182 när det gäller hur bra det är att vara ung där, medan Gävle hamnar på 221. Jag hade valt Gävle varje dag!  I Gävle kan man gå på bio när man känner för det till exempel. Konserter med andra än B-kändisar förekommer ... Tankarna för vad som är okej är lite större. Men Söderhamn är nog roligare nu än när jag var ung (det tar emot att tala om det i imperfekt).

En sak som ingår i katergorin om det är bra att vara ung är "Medelålder". Beskrivs: Lägre medelålder antas vara positivt för gruppen unga. Antas.

Mycket i sådana här undersökningar är bull. Det är helt enkelt för spekulativt för att kunna dra riktiga slutsatser när man lägger ihop så många faktorer.

Men journalistiskt lätt att göra rubriker på givetvis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0