Moderat om att få mer i plånboken

Jag har en liten debatt med en moderat på fejjan. Det är roligt/skrämmande att han på allvar tycker att det är den procentuella ökningen som räknas i folks plånböcker.

Han hänvisar till en undersökning som Aftonbladet publicerat om en barnfamilj som fått ett bra procentuellt tillskott.

Det han absolut inte vill diskutera är att den som tjänat mest i kronor på Moderaternas politik är höginkomsttagarna. Något som Aftonbladet också poängterar.Jag är skitglad att de som inte tjänar så mycket pengar har fått mer i plånboken. Men den fråga jag inte kan få ett svar på från den här moderaten är varför de inte kan få det utan att de som har kalasmycket pengar måste få ännu mer.


Fina grejerI går köpte jag två nya nagellack. Det flämtade till i hjärtat när jag passerade stället med neonfärgade lack. Det fanns också gul och lila. De genuina neonfärgerna från 80-talet som jag inte kan rå för att jag blir glad av.

Som kemilärare vet jag att neon eg. är rött. Men att man till vardags menar starkt lysande färger likt de på bilden.

Men lägg av nu

Syndikalisterna har sabbat en lokal för Sverigedemokraterna. Det är inte okej. Inte alls. Använd orden. Inte nävarna.

Finbesök på stanElin och Greta gjorde ett stopp på stan för en fika på trippen hem till huvudstaden. Det var ett mycket roligt sätt att spendera en eftermiddag. Med åska.

Eva har varit på besök på kvällskvisten, men just lämnat för andra aktiviteter. Inte själv bestämt hur jag ska spendera resten av dagen.


Politik är för dig. Och dig. Och dig.

Noterade i dag ytterligare en gång vad som händer när man lämnat ett flygblad och pratat lite med ett antal kompisar som kommer två eller flera, ålder spelar ingen roll. När de går därifrån verkar de liksom ertappade, lite skämmigt att de har pratat politik och skojar bort det med varandra  typ -hohoho, tja, lite politik har väl aldrig skadat någon ...

Det är ett problem i Sverige att det är värre att outta ett politiskt ställningstagande än att ha nakenbilder på sig själv på nätet (man får det, det är inte det jag menar, men vanligen skyler sig folk lite).

Det är ett problem för debatten om vilket samhälle vi ska ha då begränsas till alltför få. Min vilja är alla med och tycker på olika sätt och i olika församlingar. Svensken knyter näven. Det räcker inte långt.

Politik är inte något som finns bortom dig. Det påverkar din vardag hela tiden. Det är politik när och hur bussar avgår, det är politik hur det finns tillgång till sjukvård för alla, det är politik var och hur vi har lekplatser.

Faktum är att allt är politik. En klassiker är när en politikerkollega blir bjuden till ett föräldramöte med orden -Prata inte så mycket politik, men prata om hur det borde vara i skolan ...

I höst är det val. Jag tycker att den viktigaste frågan att diskutera är det fundamentala, hur vi ska fördela pengar i samhället. Med nuvarande regerings politik kring skatter har den rikaste procenten fått lika mycket som 25 procent av svenska folket tillsammans. Det är inte klokt. En fördelning från de som har lite till de som redan har mycket. I Socialdemokraternas budgetförslag har vi lagt förslag som 9/10 av svenskarna tjänar på. Förlorarna kan ändå inte kallas förlorare, eftersom de får vara med och bidra till ett jämlikt samhälle och alla med ett hjärta i kroppen mår bra av det.

Snacka lite politik på jobbet i morgon. Har du semester? Läs Moderaternas historia om vad de tycker om ledighet för arbetare.

EvaEmma är en bra tjej, för hon bloggar om politik. Blandat med vaxning av armhålor. Så där som livet är.

Två böcker tillPrimtalens ensamhet av italienaren Paolo Giordano är en roligt skriven bok om människoöden. Mattia och Alice som både bär på olika bördor. Deras relation blir speciell men deras vägar skingras. Bra skriven och jag gillar de matematiska/naturvetenskapliga inslagen. Författaren är forskare i teoretisk fysik.

Den andra, Mats Strandbergs Halva liv, är en helt annan vinkling på hur människors liv kan bli. I det här fallet avsöljas familjehemligheter och det som tidigare varit, är inte längre.

Boken bekräftar lite min fråga om varför vi sysslar med släktforskning. Att kunna lägga fram ett träff till 1400-talet och tro att det är ett biologiskt släktträd är ju ett skämt. Men det talas det sällan om.

Jag tycker ni kan läsa båda.

Finbesök från LOTill vänster om Vallpojken är Ulla Lindqvist, vice ordförande i LO. I en timme delade vi ut flygblad och pratade jobbpolitik och socialförsäkringar med gävlebor. Och bjussade på festis. Det var roligt. Men mycket varmt.

Kanske jag aldrig mer diskarInte precis en ledsam tanke.

Helt naturlig ställning på beachenTack Plaza Kvinna. Jag har inte varit på stranden på ett tag för jag är lite i otakt med solen. Men nu vet jag vad som förväntas av mig.

Jaja, jag vet hur det är med mode och modefoto och ibland älskar jag det, ibland är det bara galet.

Snackat med småtjejerna på gårdenPå min gård bor det några tjejer som nu hållit hus ute i solen med sina Pet Shop-figurer. De är lite nya för mig, känner ingen som har men har sett i butiken och de är små, söta och ibland med rosa tillbehör. Fina slott och sånt hör till. Very kul. De sade att det var kul också så då är jag knappast fel ute.

Men jag lovar att inte inhandla en kollektion. Lovar.

Finaste kronprinsessbilden jag settMikael Jansson fotade henne när hon var 25. Ge henne jeans och tischa och hon är snyggare än i dräkt.

Fixat balkongenJag tyckte verkligen mer om min balkong på Nordost. Den var större och trevligare på alla sätt än min nuvarande.  Nu har jag ägnat någon timme åt att dammsuga, torka bort damm damm damm damm på lister och sånt samt hjälpligt tagit bort det värsta på rutorna (det här är en inglasad). Haft mattan hängandes ute och köpt en blomma till ampeln och planterad några ampelliljeskott i udda krukor för att inte behöva ha den stående tomma i hörnet på balkongen. Inte helt nöjd med att bordet är rekigt. Så går det när man inte har skruvat ihop saker själv. Inte så konstigt eftersom det inte var mitt från början. men det är ganska snyggt.  

Lite piggare, lite bättre i alla fall.

SvenskhetenJo, det är ju så. Midsommar och annat är mest till för att få supa.

Mjölkpriset

Läser i Aftonbladet att en av familjerna med tio barn som skildrats i något program som annorlunda (för att de är många) tycker att de drabbas hårt av en höjning av mjölkpriset. Felaktigt hävdar han också att barnen måste äta mjölkprodukter ...

Mjölk och bröd tillhör livsmedel som det blir rabalder om när priset är högt. Jag har svårt att uppröras över kilopriset på mjölk. Det är galet billigt med tanke på det arbete som ligger bakom mjölken. Antalet mjölkbönder blir färre och färre i Sverige, helt enkelt för att det int elönar sig. Mark, maskiner och byggnader är dyrt att hålla igång, och förtjänsten för bonden har varit mycket låg. Höjningen av mjölkpriset som Arla gör är tänkt att gå till bonden, för att få folk att fortsätta och därmed undvika mjölkbrist i Sverige.

Jämför kilopriset på mjölk med mycket annat så visar det sig att det inte är så dyrt.

För övrigt köper jag Gefleortens. Eller Milkos. På sikt tänker jag dock att jag inte ska äta så mycket produkter från djur.

((Det här inlägget är företagarvänligt))

Detalj av ladaI Närby gäller att man tager vad man haver.

Palm på besök

Veronica Palm är på besök i Gävle. Jag, tillsammans med några andra, har ätit middag med henne i kväll. Vi har bland annat talat om taket i sjukförsäkringen.

Många som tjänar bra och tror sig vara friska för evigt som tycker det är bra om det är långt, så folk "inte är sjuka i onödan". Men det är de själva som vid en sjukskrivning drabbas extra tydligt av de lågt tak. Någon som tjänar dåligt från början märker det inte lika tydligt.

Alla höginkomsttagare borde därför vara jävligt måna om ett högt tak.

Två mycket olika böckerI Husum läste jag ut Elsas Mode. I dag har jag läst Borta bäst.

Elsas Mode är skriven av Sofi Fahrman som främst är känd som ett slags modeorakel. Boken handlar om yta, märken, supa och sånt som känns granska tröttsamt i längden. Elsa kommer från Borås och gör karriär som modebloggare. En bok som alltså inte hade kunnat skrivas för tio år sedan eftersom fenomenet är nytt. Elsa är en ganska rutten person som beter sig rätt spånigt. Antar att jag som läsare förväntas tjusas av hur väl hon lyckas men hon är mest korkad och det är svårt att hysa aktning för. Stor kris när hon avslöjas med en falsk Chanelväska. Gäsp.

Borta Bäst är skriven av Sara Kadefors som också tidigare skrivit bra böcker. För den här är bra. Lite motsatsen till Elsas Mode. Boken är en kritik mot att upprätthålla den yta som är så viktig för Elsa. Bokens innehåll är spännande, lite oväntat och bryter sönder de normer som vi förväntas leva efter. Det vill säga materialistisk lycka och ytligheter.


StämpelshoppingSå klart har jag inte varit ute under midsommarhelgen för att köpa clear stamps, men de här köpte jag i NY, och fick plocka med dem i förmiddags för jag behövde styra upp lite bland pysslet. Ganska snygga. Och sjukt billiga.

Solen

Det är mycket sol nu. Jag har inget emot det egentligen. Bra för grödorna med mycket sol efter mycket regn.

Solfläckarna i pannan som jag lovade att återkomma till ... Som ni väntat liksom! Frisyren är anlagd för att täcka pannan en aning. Jag använder solskyddskräm när jag går åt. Men solen är lömsk och nu kommer fläckarna precis på sidan där luggen inte täcker.

Det är som det är. På midsommaraftonen när vi var ute mycket brände jag dessutom axlar och nacke och sånt på det där klassiska sättet. Trots att jag likt en tant lade på en kofta som skydd när jag kom åt. Vackert grisskär.

Respekt för solen.

Hur var det med hembygddräkten?Observera fabriken i bakgrunden. Mitt bästa tips om sociala aktiviteter kommer framöver att vara att införskaffa en hembygdsdräkt. Det finns i princip inget som folk inte kommer att kunna fråga om det, och det gör dom. Varifrån den kommer, vem som sytt, hör skorna till, vad är det för sjal och oj vad fin den är!

Det är Mo hembygdsdräkt, min mamma har sytt den på 80-talet, sjalen har varit min mormorsmormors och skorna som inte syns var röda träskor och de hörde inte till men var grymt snygga.

BrudparetDet var mörkt i bröllopslokalen så jag gjorde lite vad jag kunde för att lätta upp en i grunden mycket dassig bild.
Sergio och Linnéa Manzanares!

Den underbara kronan som Linnéa har finns i GGIKs ägo, och finns att låna för nyktra brudar från Gävle. Ingen har gjort det sedan 60-talet och jag hade aldrig kunnat gissa att den var så här vacker. En riktig sagokrona.

En otrolig kväll

En fantastiskt kväll i IOGT-NTO-lokalen i Husum. Sergio och Linnéa hade förberett och smyckat lokalen i detalj. Massor av människor jag tycker fantastiskt mycket om, somliga jag inte träffar så ofta.

Hembygdsdräkten som festkläder var lysande. Även om jag tror att den urgamla sjalen aldrig tidigare dansat hiphop, så gillade den nog det.

Brudparet var vackrare än vad som torde vara möjligt. Musiken blandad och gav onda fötter som fortfarande sitter i. Maten god.

En kväll som gav lycka och glädje att leva på en bra tid framöver.


En riktigt rejäl midsommarJag, Markus, Eva, Åsa, Jens och Andrea har glatt firat två klassiska midsommarfester på två olika ställen i Örnsköldsvik. Fenomenalt. Åsa hävdar att det är hennes bästa midsommar. Ännu roligare blev det när Ullie, Anders och Fanny anslöt på ställe två. Silltallrik kunde bli äggtallrik och solen skiner. Återkommer med ett inlägg som solfläckar ...

Här visar Jens en av de två fina flaggstängerna.

Nu är det en timme kvar till målet med resan, Sergios och Linneás vigsel. Vi har stämt av så vigselakten kommer att bli finfin. Ser mycket fram emot hela den här kvällen och den jättefest som de har ordnat. Markus sover just nu men det ändras nog snart.

Men vad ser ni från hotellrummet?Jag ser en stor fabrik. Det känns tryggt. Bilden är från i går när det började skymma. Nu är det ljust och fint. Och lika mycket fabrik. Det är folk och bilar i olika storlekar på väg ut hela tiden.

Glad midsommar

Glad midsommar på er!

Jag och kulturen

Det är skönt att se hur man själv förändras. Åtminstone när det gäller åt det positiva hållet. Det som handlar om jämställdhet hände för länge sedan. Ganska nyligen har en personlig kulturrevolution skett, något jag kom att tänka på när jag gjorde det tidigare inlägget.

Jag har sagt att kultur är mest skit. Varpå alltid lika kloka Ullie har frågat mig om jag inte gillar musik och böcker. Ordet kultur sammanknippades för mig med opera och annat (för mig) svårtillgängligt. I dag tänker jag att kulturen är nödvändig. För att roa, uppröra, få folk att tänka... Det är en mycket viktig del av den viktiga ständigt pågående demokratiprocessen. Muhammedbilderna, rondellhundar och rondellutsmyckningar i Gävle är några exempel som har gjort att vi talar om det mest genuina, nämligen vad vi människor är.

Inget annat än kultur verkar få folk att gå igång på samma sätt. Se bara detta med vår motion om lagliga vägger, vilket genererade en tidningsartikel så fort den hamnat i diariet, igår ringde lokal-TV och ville göra en grej. Varför är det så stort/provocerande med lite målning mitt i stan?

Sverigedemokraterna i Gävle har tidigare motionerat något i stil med att vi ska bara ha konst som är vacker att se på /som man förstår.

Kopplat till det vill jag citera Horace Engdahl "Stil är det som folk retar sig på utan att bestämt kunna säga varför".

Jag tycker det roligaste med knasiga kulturyttringar är att de får mig att tänka nytt, och till skillnad från Sverigedemokraterna pallar jag med det. Tycker om det!

Den absolut viktigaste kulturfrågan för mig är att alla ska ha god tillgång till bra bibliotek.

Chris WarePå Gävle Konstcentrum. Det ska jag också se i sommar.

Första semesterdagen

Även om det egentligen är en kompdag så är det uppstarten på semestern. Som i år mest kommer att bestå av valarbete. läsning (nu Elsas mode) och glass.

Men så kommer jag heller inte från en bakgrund där minst en utlandsresa om året är måttet på ett gott liv. Sommar för mig är att vara uppe seeeeent på kvällarna och sova länge. Jag är fullt nöjd med att hänga i Gävleborg. Kom hit, spana in allt vi har!

I morgon är det ett bröllop jag ser fram emot. Mina vänner Sergio och Linnéa ska gifta sig (jag får viga tack tack) och det ska bli så roligt! Många vänner jag borde träffa mycket mycket oftare som ska dit.

En liten road trip väntar alltså. Jag har målat naglarna glansiga. Det kommer jag långt med.

En gång tillFör två veckor sedan tog vi bilder till valaffischerna. Tyvärr hos en inte tillräckligt kompetent fotograf då resultatet som levererades inte uppfyllde kraven. Och då kan man ju skämta och skoja om att det inte är så underligt utifrån motivet.

Men nu har vi varit i Söderhamn hos en något proffsigare fotograf och då står det tydligt att det inte var det som var framför kameran som var problemet. 

Min utsikt är bäst


Att du orkar

Ibland byter jag kanal när det är om krig på nyheterna. För jag orkar inte. Ibland låter jag en smygrassekommentar passera för jag orkar inte. Men oftast funderar jag mycket på varför saker ser ut som de borde vara istället och engagerar mig.

Och folk frågar hur jag orkar. Någon gång då och då undrar någon hur jag för orkar skriva om politik på bloggen. Min fundering är hur någon orkar med att inte fundera på omvärlden. Hur någon orkar prata om nonsens hela tiden. Eller bara blogga riktigt menlöst. Om shopping eller vad de äter. Undantagslöst.

Betong är ingen sprakande färg

Så lyder titeln på den motion til kommunfullmätkige som jag skrivit tillsammans med två kamrater. Den har bara precis ankommit diariet men redan fått uppmärksamhet i Arbetarbladet.

Utred möjligheten till att låta konstnärer smycka det offentliga rummet. Läs artikeln.


Och dagen gick ...

Nu skulle jag ha varit i Gävle. Fast det är jag inte så klart. Jag är bara lite norr om Uppsala. På grund av en olycka. Alltså är jag inte uppgiven, för det är förmodligen mycket värre för någon annan än mig. Spår- eller signalfel däremot hade jag inte känt en acceptans för.

Oavsett har det varit en mycket lång arbetsdag då jag trots en viss trötthet klarat dagens uppgifter på ett ganska bra sätt. I morgon är sista arbetsdagen på ganska länge. Men hey, jag kommer så klart att göra vissa jobbrelaterade saker under semestern, och det kan vara okej. För jag älskar mitt jobb och måste ta tilvara på det den korta tid det är kvar ...

Hem och sova lite och sedan på det igen alltså.

Vad har jag för kommentarer om gårdagen som gick och det långa kommunfullmäkigemötet. Tja. Inget särskilt. Jag är nöjd med mina inlägg, men som varje gång lite förvånad över att jag låter så snäll och beskedlig.


Det blev tungt

Det blev tungt igår med möte 14-23.30.

I morse gick jag upp 5.30.


God översikt

Eftersom dagen varit innehållslös går den enkelt att sammanfatta. Jag sov länge och några extra timmar på eftermiddagen, läst, ätit jordgubbar, hämtat och ätit pizza, ordnat med tvätt. Ja, en helt menlös och en helt underbart skön dag. Lite små jobbgrejer har jag gjort också. För att det ska kännas lite bättre.

Söndag är vilodagen och den ska helgas.


PerfektPerfekt lunchPerfekt bok

Gårdagens stora bröllop

Jo, jag såg det. Och rätt stora delar av festen också. Samtidigt som jag gjorde annat, som allltid när jag kollar på TV. Det som slog mig under själva vigseln var hur mycket prellen pratade om att vi människor inte är fullkomliga och hur mycket fel vi gör ... ett ganska långt stycke om det. Varför är det relevant att tala om på bröllopsdagen? Det är ändå inte som att någon av oss undgått att både vi själva och andra agerar korkat ibland.

Roligt att SVT först sade att Ockelbo ligger i Dalarna och sedan i Hälsingland. Sedan ursäktade sig kommentatorn med att säga att de blandat ihop det för att Daniels föräldrar gift sig i en kyrka i Hälsingland.

Min erfarenhet är att många stockholmare har lika bra koll på resten av Sverige som USA sägs ha på resten av världen.

Väldigt vanligt när jag är på mitt jobb är att stockholmare förvånas vansinnigt mycket när jag säger att det går bra att pendla från Gävle eftersom det bara tar 1.5 timme med tåg. Deras bild är vanligen typ tre timmar.

Jag har flera andra anekdoter också, som den gången jag väntade tappert på hämtning på tågstationen i Borlänge, medan stockholmaren som skulle hämta upp mig där väntade vid Borlänge flygplats eftersom hon absolut trodde att man bäst flyger Gävle-Borlänge.

För att inte tala om de som bor i Stockholm som tror att det inte bara är långt borta, utan att det är mycket lättare för gävlebor att åka till Stockholm än tvärtom, för att umgås.

Hur som helst, Daniel är prins, riddare och hertig och alla är glada.

Modräkten

Jag är mycket glad över att kunna leverera nyheten att jag kan ha min mammas hembygdsdräkt, som är från Mo. Den ort som är angiven i mitt pass som min födelseort. Och den ska jag ha på nästa bröllop. Det blir ett väldigt meck med att få på sig den helt korrekt men det ska nog gå fint. Mamma lämnade instruktioner!

För igår var de här och åt bakpotatisk tills det kom genom öronen på dem. Roligt.

En del av Gävle, Fältskärsleden


Vigsel

I dag har jag förrättat en mysig utomhusvigsel på Hillegården. Solsken, många släktingar och glada vänner. Visst är det så att vigselförrättare är étt mycket vackert uppdrag.

Bakar tårtor

Jag förbereder två olika tårtor för att jag är så glad att min familj kommer i morgon.

Mycket trevligt på Länsstyrelsen.

Jag ringde växeln på Länsstyrelsen för att fråga vem jag kunde ställa en fråga kring medborgarskap på vittnen på vigslar till.
Blev kopplad till en jurist och ställde min fråga varpå hen brölade direkt att det verkligen inte inte är hens ansvarsområde. Sedan sade hen att hen kunde ta mitt namn och nummer så kunde den ansvarige ringa upp mig men det var faktiskt inte hens ansvar.
-Jag kan inte ta ansvar för vem jag blir kopplad till men det blir bra, sade jag.
-Vadå inte ta ansvar? Vadå? Är det något problem?
-Ehhh, nä, jag sade ju att det bli bra och att jag ber om ursäkt om jag blev kopplad fel.
-Okej, då ringer han upp dig.
 
Verkligen skitotrevligt.

*hen är ett ord som blir mer och mer etablerat som könsneutralt

Var/vart?

I går läste jag följande på en skylt som gjorde reklam för ett matställe: Du är vart du äter. Hur är det möjligt att det släpps igenom för tryck?

Om högstadiekids inte skiljer dem åt så fine. Men vart syftar på riktning, inget man alltså gör på en särskild plats. Som äter. Du är var du äter borde det rimligtvis heta.

Andra tror att det är ankor som vi har i vattendragen i Gävle. Ankor. Det är ÄNDER. ÄNDER.

När jag inte har koll på saker gillar jag att folk berättar det för mig så att jag kan bli bättre. Men många är känsliga för det. Och då blir det ibland inte så bra heller.

En läsfröjdEn fantastisk bok (3 för tio på RIA) om Sverige och svenskarna. Hur handikappade många av oss är i mötet med människor som kommer från andra länder. Krasst sett, de flesta på jorden gör det ...

Läs läs läs

Dagens spännanade

Främst två saker har kontrasterat mot vardagen.

Jag skulle destruera lite alkohol på jobbet. Med följden att två flaskor sprutade över mig. Delar av klänning antar odören barnspya. Stort äckel.

Jag och FS-Lisa åt på Lärarnas Hus och som ett under fanns mitt SL kort som jag tappade där förra veckan. Vem tänkte att det skulle komma tillbaka. Så nu behöver jag inte hanka mig fram på remsor till semestern.

Kom hem och har just vaknat efter några timmars middagssömn. Soft.

Några är gulliga

Två dagar i rad har dagens inletts med att kika lite på de dunbollar av and, som legat och solat sig i pölen vid tågstationen.

De är så gulliga! Inget får mig så blödig som djur. Någon borde rigga en webbkamera mot dom så vi alla kunde följa dem hela dagarna.


Keep the environment cleanGillar det ironiska i att någon slängt den här påsen på min väg till tåget under kvällen i går. Att skräpa ner, släppa grejer bara där man är. Det är ett otyg som inte hör hemma i en modern civilisation.

Som jag skrivit tidigare, rökare är värst. De droppar fimpar efter behag. Hela tiden. Enligt skräpforskningen är de verkligen sämst.

Vilka möjligheter har ett äpple?

I dag har jag läst lite i SSU:s tidning Frihet. Men mest tittat på bilder och rubriker, men jag ska återkomma för det är en riktigt bra tidning.

Läste lite kort ur en artikel där ungdomar med olika bakgrund talade om möjligheter. En kille sade bestämt att man aldrig kan prata om att vilken klass man är född i påverkar något för alla har samma möjligheter, det gäller bara att vara framåt. Typ.

Jag håller med om att alla KAN bli nästan vad man vill. Men vem som är ens farsa spelar stor roll, och vilka kontakter han har ochch hur man upplever sina möjligheter. Vi har ett rätt bra system för högre studier i Sverige där alla får studielån och alla får plugga. Men om man inte tror att man kan, eller känner inte någon som pluggar eller har inte föräldrar som driver på ... ja då upplevs det inte som en reell möjlighet.

Jag tror vi i Sverige önskar att vi inte har några klasser att tala om. Att vi står över det. Naturligtvis är det inte så. Är du uppvuxen under knapra förhållanden med trötta föräldrar som hävdar att studier bara ger studielån så ... tja, då kanske du inte tror att du kan bli advokat. Vilket du kan. Självklart. Men sannolikheten att du blir det är mindre än den vars båda föräldrar är advokater.

Ja hitter inte på nu ja e. (borde skriva mer på dialekt). Detta är belagt av forskningen och en viktig del i min politiska gärning är att skapa fler upplevda förutsättningar för alla kids.

Egentligen skulle jag aldrig ha blivit lärare med hur många akdademiska poäng som helst. Jag har oddsen emot mig. Ingen förälder som pluggat. Men jag tror att det gav mig självförtroendet är tre saker. Den första att min mamma läst mycket böcker. Och mormor. Och moster. De som betytt allra mest för mig. En bok är nyckeln till kul liksom. Jag läser förbannat fort och säkert. På så sätt har jag också skapat ett bra ordförråd och kan hantera språket okej (fast jag vill alltid bli bättre). Den andra är att jag fått fatta många beslut om mig själv helt själv. Fått ta reda på grejer och ta mig framåt. För mig har det funkat triggande, för andra är det riktigt dåligt då de känner att de saknar stöd.  Den tredje och viktigaste är så klart UNF. Nätverk, hantera olika människor och situationer, självkänsla. Jag har kärleksförklarat förut. Jag är bombis på att föreningar som ger uppdrag till ungdomar utvecklar mer än vilken skolgång som helst.

Poängen, äpplet faller inte så långt från trädet och det är helt okej, men om man hellre vill fara iväg så går det jättebra. Men det krävs lite mer.


LO-tidningen klär ut apa

Från mig:
Hej, i det senaste numret av LO-tidningen fanns på sista sidan en bild av en apa klädd i människokläder på ett människofordon för att illustrera en kortare nyhetsartikel.
 
Det är mycket olyckligt val av bild. Apor hotas och exploateras över hela världen. Att göra apor till underhållning på det här sättet är inget annat än ett hån mot våra närmsta släktingar.
 
Djur är djur för sin egen skull, och inte som lustifikationer.

Från LO-tidningen:
 Hej,
och tack för dina synpunkter. Vi får tänka efter mer i framtiden.

Vänliga hälsningar
Lena Blomquist, nyhetschef på LO-Tidningen

Hahaha, det är precis så man svarar (jag med) när man egentligen tänker "vem bryr sig?". Synd.


Bitter insändare från ledsen tant

I dag i Arbetarbladet kunde vi läsa en insändare från en äldre kvinna som var så besviken på att hon inte fick några besök från sin son och hans familj. Inte ens på mors dag hade de dykt upp.

Förutom att jag tror att den som hellre skriver en insändare om hur hon fick bjuda grannfrun på morsdagstårtan istället för sonfamiljen, än att själv kunna bjuda in på fika, så var det mycket märkligt att hon pekade ut svärdottern som någon som hellre umgicks med sin egen mamma. Svärdottern hade inte ens hälsat på i det nya boendet ...

Sonen, som rimligtvis borde vara den som "ansvarar" för sin mamma, fick sig ingen känga. Gullepojken.

Någonstans förstår jag varför de inte var så sugna på att hälsa på.

Det ser lite grått ut

Ännu har jag inte masat mig ut i dag. Har mötesdag i Gävle som inte börjar förrän en bit in på dagen.

I går innan jag somnade var det en fin kväll. Strosade ute innan jag sov och vaknade till, grått igen. Nåja, inga solfläckar i pannan i dag då. Tack.


Myggisarna

Lika illa som jag tycker om borgare som suger ut de som inte lika mycket har, lika illa tycke rjag om myggor. Jag veeet att de har en roll i ekosystemet, som fågelmat.

Men fågelmaten sticks och nu kliar det massor på mig. Överallt. Många bett på öronen fick jag i går. En liten ynka naturpromenad i fritidsområdet blev ett helvete. Jag slog mig frenetiskt med en ormbunke, påminde nog starkt om en religiös ritual. Hjälpte inte.

Gävlepastorer säger nej till homovigslar

Skriver GD i dag.

Tyvärr skriver de inte så mycket hur debatten gick på det omskrivna mötet. Hade gärna velat veta om det finns någon kärlek i frikyrkan eller om det mest är en fasad att mans ka älska sin nästa.

-Jag grundar det på Bibeln men också på den kyrkliga traditionen. Vad är det som gör att vi ska ändra på den just nu? Kyrkan måste vara en kyrka i tiden men också trogen sin övertygelse. Våra systerkyrkor i andra länder har också svårt att förstå vad det är vi diskuterar här i Sverige, säger han.

Men det finns väl mycket i Bibeln som inte går att förena med det liv vi lever i dagens samhälle. Varför är det så viktigt att hålla på just det här, att äktenskapet bara är för man och kvinna?

– För mig är det något som känns så självklart, det ligger i skapelseordningen. Gud skapade man och kvinna. Och Jesus upphäver inte detta, han framhåller det, säger Pelle Widman.

Ja just ja. Skapelseordningen. KD:s partisekreterare framhåller ju stenhårt att skapelsen skedde som det sägs i Bibeln. Om detta ska våra barn lära. Som en sanning i likhet med evolutionen. Det säger sig självt tycker jag att ibland gör religion konstiga saker med människor. Till och med inom den fina kristendomen.


För att det är osmakligtDen här bilden lade en kär vän upp på facebook och taggade mig i. Det var tider det!

Mysåkarna

Länge har de längtat efter sin långresa. Omständligt får de sina väskor på plats, sprider ut sina saker och gosar ner sig på sin plats, likt ormen i kudden på Robin Hood. Och sitter en minut. Sedan kommer de ihåg det ultimata myset, att de ska gå och köpa kaffe också. Som de absolut ska dricka vid sin plats. Så att de har extra mycket saker att sysselsätta sig med under den trevliga tågresan. Spilla till exempel. Viktigt  att dricka mycket så att de har många anledningar att behöva ställa sig upp.

Det är jobbigt med gångplats på tåget.

Gudie för dig som känner en vegonykterist

Texten kommer i sin helhet från HÄR. Jag har alltså inte skrivit det. Någon annan gjorde det bättre. Men läs! Rent empirisk skulle jag säga att om du är kille och över 40 och träffar mig sällan, så läs extra noga.

Ibland stöter man på jobbiga saker i sin vardag, som ett resultat av att folk inte riktigt vet hur de ska hantera en. Därför har jag satt ihop en händig guide som kanske inte är applicerbar på alla vegonykterister, men helt klart på de flesta vegosar och/eller nykterister jag känner och definitivt på mig.

1. Vi vet att humor är kul. Vi har också humor. Vi kan också dra döda spädbarn-skämt när andan faller på, vi är inga monster. Däremot bör man tänka på att du är inte min enda kompis, och om du var det vore det okej att du skämtade om att "Höhö vi kan ju låtsas att det inte är gelatin i!" eller "Höhö, det enda som är jobbigare än att ha en dotter som är vegetarian måste ju vara en dotter som är nykterist" (faktiskt citat) en gång eller så. De flesta vegetarianer och nykterister umgås dock i lite större kretsar än med bara dig, och jag vet att du tänker att "jag skämtar ju bara om det ibland", men ibland med asmånga personer blir rätt ofta, och det blir extremt störigt att hela tiden bli skojad med om saker som för en själv känns som det enda vettiga valet. Det är lite som att du slutar röka och sedan kommer i princip alla du känner som röker och bara "HÖHÖ SKA DU MED OCH SKÖRDA LITE TOBAK?" varje gång ni ses, i flera år efteråt. Det är ju inte ett normalt beteende.

2. Ni behöver inte berömma oss för våra val eller säga att ni "accepterar" dem. Vi vet det är vettiga val, om vi inte visste att det var det vettiga skulle vi ju äta kött/dricka alkohol. Dessutom känns det lite arrogant att placera sig själv i en position där man kan acceptera saker, den som har makten att acceptera är ju den som är och/eller anser sig stå högre än den som man accepterar. Det känns fett skumt att bara "du är nykterist men jag accepterar det", vad betyder det ens? Själva accepterande-delen innebär ju att man tycker att det är konstigt men att man har överseende med det. Som om valet att inte äta kött eller dricka alkohol är en grej som gör oss konstiga. Jag vet att det är välmenande men jag blir lätt lite sur på/stött av det.

3. Vi vet att ni antagligen har lite lite skuldkänslor när ni tuggar flintastek med vin och vi sitter där med tzayspett och pepsi. Ni behöver inte förklara det. Folk pratar gärna om att vegosar och/eller nykterister är helt konfrontativa, och det kanske vi är då och då, men vi behöver faktiskt inte ha vegetariandiskussionen varje gång vi äter middag. Vi vet att "det kanske är fel men det är så gott och mat är en viktig del av livet" och att "det är så svårt att sluta äta kött när man bor hemma" och att alla egentligen vet vad som egentligen händer i slakthus och att ställena där djuren föds upp nästan alltid är fruktansvärda och att ni försöker förtränga det, men om jag har haft vegodiskussionen med dig varje gång vi ätit mat de senaste fem åren så tror jag inte att det kommer att förändras, du behöver inte försöka dra igång den varje gång för att kunna försvara dig. Samma sak med alkohol. Det kan ju vara trevligt att umgås utan att bli helt ifrågasatt, och det är inte som att man är aspepp på att diskutera när det alltid blir såhär: "Åh jag vet att jag inte borde men det är ju så gott" "nej det borde du inte." "men det är ju så gott! mat är faktiskt viktigt för mig!" "om du väljer att äta kött trots bla bla hemska saker så verkar det onekligen väldigt viktigt" "men måste du försöka äckla mig, man kan faktiskt inte ta alla fighter och jag har faktiskt volontärjobbat på (valfrig välgörenhetsställe) + ger 25 spänn till amnesty varje månad!" och sedan strålar den man pratar med av glädje över sin egen förträfflighet trots att det helt klart skulle göra mer för världen att sluta äta kött än att ge 25 spänn till amnesty varje månad eller så. (Men man kan ju göra båda, yay.)

4. Det är inte kul att försöka äckla oss med kött eller saker som "åhhh, en blodig stek från ett dött djur, VAD GOTT!". Det enda det kommer leda till är att vi tycker att ni är lite luddiga i skallen.

5. Ni kommer inte få oss över till "den goda sidan" genom att försöka bjuda på stek/öl. Helt ärligt, tror ni att vi är helt viljelösa eller?

6. Vi vet att ni tycker att det vore svårt att vara vegetarian eller nykterist, men vi tycker inte det. Eller jag gör det verkligen inte ivartfall. Jag tycker snarare att det måste vara ganska svårt att leva med sitt samvete om man käkar massa döda djur som inte ens sett utsidan av fabriken de föds upp i och helt svårt att hinna ikapp en kultur som bygger på att man är bakis en eller två gånger i veckan. Jag tycker inte att mitt liv är särskilt svårt. Därför känns det väldigt konstigt när folk bara "åhh äter du inte ens räkor? Vad jobbigt för dig!" och liksom antar att all vegetarisk mat är skitäcklig. Samma sak med alkohol, det är väl snarare lättare för mig om jag pallar vara social utan alkohol i sådana sammanhang? Kul att behöva få i sig tre öl innan man kan prata med folk liksom, det om något är väl svårt? (Okej inte för att jag menar att alla som dricker alkohol är asociala freaks, men folk pratar gärna om att det är lättare att slappna av och "vara sig själv" efter ett par öl. Kul syn på livet.)

En favoritMitt medlemsskap på Body Shop höll på gå ut och om man då tar sig till affären för att förnya får man också halva priset på valfri vara. Som den goda matematiker jag är förstår jag då att ju dyrare grej jag köper desto mer pengarlipper jag betala. Så jag valde den här. En doft att älska. Body Shop är en av mina absoluta favoritbutiker. Produkterna är bra och inte testade på djur. Min favorithudkräm just nu är Neroli Jasmin Body Lotion.

Och en mycket fin sak har de just gjort. Jag köpte en sminkpensel som de glömde lägga ner i påsen upptäckte jag. Så jag ringde för att säga det. Då visade det sig att de ägnat sig åt detektivarbete för att hitta mig. T ex hade de ringt en bekant som handlade före mig och då blev medlem och uppgav sitt telefonnummer. Eftersom vi hade pratat med varandre tänkte de att hon kanske hade mitt nummer, vilket hon inte hade men hon tipsade om gavle.se så de hade försökt där men inte lyckats. Och nu blev de jublande glada för att jag ringde och POSTAR penseln till mig. Det är vad jag kallar service ... Alltid i Gävle!

KvällspassetBocken Röd behöver tillsyn och samvaro. I kväll klappade vi honom bakom öronen. Eva håller honom still för fotot.

Carrie and her friends II

Eva tyckte det var dags att vi i kväll, för att göra regngudarna nöjda ägnade oss åt bra regnaktivtet. Bio. So we did.

Sex and the city 2. Tydligen sågats. Det beror ju på hur man jämför. Man får ju verkligen precis vad man förväntar sig. Varken mer eller mindre. Då är det väl inte läge att klaga. Jag är nöjd.


Jane - en smart kvinnaI dag är det schimpansen och orangutangens dag och i Furuvik så gästade Jane Goodall. Jane har i 50 år arbetat med att forska på apor och lyfta fram deras situation.

Hon ironiserade om hur forskarna tidigare hade blivit förskräckta över hur hon namnget aporna och framhöll att de var intelligenta och hade känslor. För henne är det självklart att alla som levt mer djur vet att de har ett fungerande inre liv, precis som människorna. Men! Med den vetskapen krävs det också ett annat tänkande av oss. Hon berättade hur vetensakpsmän som testar mediciner på apor instängda i små burar, i övrigt hur smarta människor som helst, inte vill tillstå att djur kan känna glädje och sorg.

Hon uttryckte också sin förundran över hur vi människor som har en förmåga att tänka större än något annat djur framåt i tiden och tack vare vårt språk kan förmedla kunskaper från förr och från andra ställen, gör saker fastän vi vet att det är helt idiotiskt. Hur vi exploaterar världen men egna, sämre livsförutsättningar som följd.

Hon kunde bara konstatera att en stor mängd människor lever sitt liv utan att vilja förstå att varje dag fattar de beslut som är bra eller dåliga för framtiden, allt från stort till smått. Därför att om man erkänner att det man gör faktiskt spelar roll så kan något krävas. Förstår man att sopberg inte är bra, kanske man måste sopsortera... och det kanske man är för lat för. Människan är trots sin intelligens en dum varelse.

Jane har över 300 resdagar per år där hon träffar främst unga människor för att ingjuta hopp och tala om att det de tar sig för gör skillnad - men åt vilket håll?!


Läst ut precisEl Choco började jag läsa för länge länge sen (hade två ex, gav ett till syrran. I bet hon inte har läst den för hon läser  mest Hänt Extra) men förlade den innan jag läst slutet. Hittade i går och läste klart. Jag vet inte vad jag ska säga, vad det är meningen att jag ska tycka. Knark är bajs? Svenska fängelser är lite mer ordningssamma än Bolivias? Som annat än dokumentärt ganska kass bok.

Sågverksungen däremot rekommenderar jag. Slutet av 1800-talet. Sågverken i Sundsvall. Den första stora strejken. Barn dör av svält. Då som nu påtagligt klassamhälle. Viktigt att veta Sveriges historia. Var och en av oss kan göra skillnad.

Jag har alltid gillat berättelser om Sverige förr i tiden som fokuserar på vanligt folk. I mellanstadiet läste jag Sven Wernströms Trälarna-serie och nu har jag den i min bokhylla.

Oh rainy day!

När det regnar får man vara inne. Skicka små vykort, skriva i sin dagbok, bläddra i tidningar, läsa böcker och absolut inte behöva skyla pannan från sol (för att slippa få stora pigmentfläckar).

Jag har piggat upp dagen med en vigsel så Stadshuset. Det var mycket roligt. Fixat någon småsak på stan och om ett tag ska jag till Furuvik för att lyssna på Jane Goodall.


Walk the walk, talk the talkVia Underbaraclara hittade jag den här fantastiska Susanne som gör typ de snyggaste illustrationerna och det känns som om jag vill ha varenda en! Kolla in henne!

Lite skrämmande insändare IIHär då den käcka underskriften "En som vet". Jag skulle också kunna föreslå "En bitter jävel". Det här är alltså en lärare som några stackars elever måste ha och träffa massor. Redan under lärarutbildningen tyckte jag det var konstigt med de som sade -Om man bara fick undervisa! Hur skulle det vara möjligt att vara när elever utan att också få ta del av de problem som de har med vänner och familj. Elever har mycket att stå i med sina föräldrar ska ni veta. Inte alla vuxna förstår alls sina barn. Eller vill försöka förstå. För de måste vara med sina nye kille eller så. Mamman alltså. Så ser livet ut. Skolan är ingen skyddad verkstad.

Läraryrket är ett fantastiskt jobb. Jag har skrivit det tidigare, efter ett år utan en klass att hitta på kul med saknar jag det oerhört. Att upptäcka saker tillsammans med tonåringar (säkert gäller detsamma med mindre barn) är störtkul och ingen dag är den andra lik.

Det finns så mycket drivna, professionella vuxna pedagoger skulle kunna göra av sin yrkesroll och sin arbetsplats. Men alla är inte varken drivna eller proffsiga. En sådan som tänker så här, skriver så här ska genast omskola sig och hitta på något annat.

Inga barn förtjänar att ha bittra lärare. På mitt nuvarande jobb skulle vi ha sagt -Avgå!

Lite skrämmande insändare IEn mycket välmenande mormor/farmor (kul om människor började definera sig utifrån annat än avkomma) har skrivit en insändare riktad till tjejer.

"I sommar är modet så att unga tjejer har "strumpbyxor" och ett urringat linne eller en t-shirt och det lämnas mycket lite åt fantasin. Visst, ni är så fina, men vissa killar/män klarar inte av att se allt detta utan att bli uppphetsade och "tror" att ni bjuder ut er."

Jag är ledsen, men inga tjejer ska behöva anpassa sig efter killar. Alla killar måste lära sig att tjejer äger sig själva och har inte fötts till den här jorden för att behaga någon annan än sig själva. Därför väljer de också klädsel utifrån vad de själva vill ha (och utifrån vad modebloggarna skriver) men att tänkapå hur mycket någon gubbe ska flåsa ska ingen tjej behöva göra.

Däremot ska gubbslemmet sluta flåsa.

Grattis i gårEllinor fyllde 22. Vi hade kalas. Roligt att träffa Ellinors mycket trevliga kompisar som jag inte ser så ofta! Hon kan vara lycklig som har så fina kompisar! (vilket inkluderar mig).

Jaadå!Hade just en försäljare från Eniro på kontoret. Hon sade i en bisats, jag hoppas verkligen att vi byter regering i höst. Sedan pratade vi en god stund om politiken. Det var en fint stund.

Dessutom plockade hon med sig UNF-material till sin son som hon var bergis på ville vara medlem. Och han var inte 13 utan 24.

IOGT-NTO om gårdsförsäljning

2010-06-09
Gårdsförsäljningen i Finland är ett riskfyllt misslyckande

Gårdsförsäljning av alkohol i Finland är ett misslyckande, både ekonomiskt och juridiskt. Det skriver IOGT-NTO på DN debatt idag efter att ha undersökt de finska gårdarnas lönsamhet och EU-kommissionens inställning i hittills opublicerad korrespondens.

Samtidigt som frågan om Sverige ska ha gårdsförsäljning eller inte utreds kommer nu nya siffror från Finland. Där har antalet vingårdar sjunkit från 49 till 36 på grund av dålig lönsamhet. Idag sysselsätter de cirka 100 personer för produktion och försäljning av vin.

– Gårdsförsäljning i Finland är ett riskabelt misslyckande, säger Anna Carlstedt som är ordförande för IOGT-NTO. De genererar 100 jobb, varav många kommer av tillverkning av alkohol och inte just försäljning. Dessutom har de dragit på sig allvarlig kritik från EU-kommissionen som i förlängningen kan hota deras rätt att behålla detaljhandelsmonopolet.

När Finland nu vill tillåta försäljning även av fruktlikörer har EU-kommissionen reagerat kraftigt. I mars i år skriver de i ett hittills opublicerat brev att

"Ett sådant undantag för att kringgå det statliga monopolet, enbart för lokalt producerad fruktlikör och inte för liknande produkter från andra medlemsländer, skulle helt klart stå i strid med artikel 34 (...). Kommissionens avdelningar skulle motsätta sig att de anmälda ändringarna av Finlands alkohollag antas."

– Finland riskerar sin rätt att behålla detaljhandelsmonopolet, säger Anna Carlstedt, som är ordförande för IOGT-NTO. Att införa gårdsförsäljning i Sverige som det ser ut nu skulle vara högst oansvarigt. Det här är ytterligare ett exempel på hur regeringen prioriterar näringen framför folkhälsan.


Guds män

I Katolska kyrkan, I svenska kyrkan. Läs Arbetarbladet när killen från Gävle ska förklara sig.

– Jag känner inte igen mig under benämningen sexuella trakasserier, jag har inte använt hot och tvång mot någon. Det här handlar om samtal med mina vänner, som kanske misstolkats av några.

Vuxna män gentemot unga i beroendeställning. Nej, då ser inte trakasserier ut så att man behöver binda fast någon. Det handlar om en attityd.

Skitgulliga änderTitta väldigt noga. Bredvid det flytande gula huset som ligger bredvid tågspåren i Gävle bor en andmamma och hennes två dunbollar. De rör vid mitt hjärta varje gång jag går förbi.

Usch!Peter skulle föreviga mig när jag stod vid den roliga skylten om Vuxenfika. Men! Det var så myggigt så det var så svårt. Det blev en bra bild också men den ser så klämkäck ut. Vill trots allt visa att vi var i naturen.

Tusentals elever firade skolavslutningen i Furuvik. Från Gävle och från närliggande kommuner. Bra väder, bra stämning. Hängde ett par timmar och pratade med folk och åt sockervadd. That´s obligatoriskt.

SD har parkerat i FuruvikSverigedemokraterna har parkerat sin valstuga i Furuviksparken.

För vad annat kan detta vara?

Jag vet inte om det blir bättre

Kommer ni ihåg när det "avslöjades" att dun rycktes från levande fåglar? Eller för någon månad sedan när vi fick se makabra bilder från grisstall. Kanske har ni glömt. Kanske är det bara otäckt och relevant just när bilderna sköljer över oss?
 
Djuren lever med det här hela tiden. I dag får vi veta att anmälningar ska ske eftersom djur till Scans slakteri i Kristianstad får åka alldeles för länge i transporten. Bra med anmälningar, dåligt att ansvargia väljer att skita i djuren.

Hur länge ska vi vänta? Använd konsumentmakt.

Mys på semesterort

-Det är så bra med hotell som har aktiviteter för barnen så vi vuxna kan sitta och dricka i lugn och ro.
(restaurangvagnen alldeles nyss)

Jättekul för barn att åka på semester med lulliga föräldrar.

UNF tackar Filippa Reinfeldt

Idag var det tänkt att politikerna i landstingsfullmäktige skulle ta beslutet att införa ett sprutbytesprogram i Stockholm. Men tvärtemot förväntningarna röstades det för att skicka förslaget på en återremiss. Ungdomens Nykterhetsförbund skickar blommor som tack till dagens hjälte, Filippa Reinfeldt som utsattes för hårt tryck när hon föreslog att förslaget skulle återremitteras.

 – Det känns otroligt bra att fler faktiskt läst på och insett att sprutbytesprogram inte är den självklara framgångssaga de utmålats som. Att landstingsfullmäktige nu tagit det här beslutet visar på att man vill hantera drogproblematiken på ett seriöst sätt, säger Vidar Aronsson, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

 Hjälten i dagens förhandlingar är landstingsrådet Filippa Reinfeldt som yrkade på återremiss av förslaget, något Ungdomens Nykterhetsförbund är väldigt nöjda med. Av den anledningen skickar vi över blommor som tack.

 – Sprututbytesprogram och annan ”harm reduction” är inte bara ett sätt att acceptera missbruket, det är en metod som inte fungerar eller ser till medborgarnas behov. En blomma är det minsta hon är värd, det är dagens insats för folkhälsan, avslutar Vidar Aronsson.


Otäckt fascinerande

Fick gå en vända i Stockholm city för att lämna tillbaka en ful och dyr sak jag köpte lite för hastigt förra veckan.

Runt om i stan åker de här för Stockholm typiska studentekipagen. Stora lastbilar med snorfulla studenter som kastar öl omkring sig och om man är kille gör man tuffa danser med bar överkropp till dunka dunkamusik. Om man är tjej skriker man rakt ut. Konstant.

Sverige är ett sofistikerat land. Vi ska slå vakt om våra fina traditioner.

Bra dag

Inledde förmiddagen med att hålla UNF-info med stor inriktning på alkoholnormen för tre åttor, som inte ville annat än att ha sommarlov. Skitroligt att vara i ett klassrum. Med ryggraden flyttade jag i ordning bord och stolar medan jag väntade ... ´Men lite otränad. Fick lite ansträningskänning i halsen av att prata 180 minuter i sträck. Orutinerat. Lunchade med Susanne efteråt.

Hem och jobbade med mejl och telefon och sånt innan jag åkte iväg till Sandviken som jag just kom hem ifrån. Träffade S-kvinnorna och pratade om välfärd. Roliga och kloka mötesdeltagare.

Längtar verkligen efter att komma till Stockholm i morgon.

Har vääääldigt korta naglar just nu. Så många tillfällen då det passar att pilla sönder dem. Trist.

Rött är bäst


BarnmorskesysternSara, till vänster i gårdagskvällens vackra kvällssol, är nu barnmorska. Jag beundrar det mycket, då jag tänker att det måste vara ett av de allra äckligaste jobben att ha.


När det inte blir riktigt bra

Min mamma vill köpa en plasteka att ha i den lilla pölen vid stugan. Alltså ringer hon på en annons i lokaltidningen och vi åker en massa mil med en släpvagn för att plocka upp det som mamma tror är ett fynd.

Det som händer är att vi stannar hos säljaren i max två otäcka minuter då vi konstaterar att det som är tll salu är ett extremt slarvigt hemmabygge till skitbåt. Sexåringar instängda i en verkstad som ska prestera något på tid hade kommit fram med något liknanade.

Sådana här gubbar som fixar med saker hemma, det blir inte alltid världsklass ...

För den här skiten där åror ingick (ett par paddlar till en gummibåt) skulle han ha 3500 kronor. Jag satte mig i bilen efter en kortare tid än de två minuterna och hörde min mamma mumla något om att hon hade tänkt sig något mer helgjutet. Sedan hoppade hon in i bilen och sade något i stil med -Kör fort som fan.

Sedan skrattade hon hela vägen till Jonas Gatukök där vi köpte mjukglass.

Kvinnor är nyckeln till utveckling

Katrin Kielos skriver som vanligt insiktsfullt i Aftonbladet.

Del av texten:  FN, OECD, IMF, EU. Det finns inte en internationell bokstavskombination som inte publicerar långa rapporter om att jämställdhet mellan könen är nödvändigt för ekonomisk tillväxt. Världen vet att den inte har råd att hindra kvinnor från att lönearbeta, från att starta företag eller från att utbilda sig. I fattiga länder är kvinnor själva nyckeln till utveckling – samtidigt förekommer exploatering av kvinnor överallt.

Lördag lunchtid

Nu ska jag gå iväg och förrätta två stycken vigslar och det ser jag mycket fram emot!

Varje gång det är utomhus vaknar jag med en oro, men får en lättnad om hjärtat när utsikten är blå.

Sup dig vuxen


Sanna Lundell skrev för ett tag sedan en lysande text om delad föräldraförsärking som det absolut bästa vapnet mot ojämsttälldheten i landet.

Nu briljerar hon igen med en text om svenskarna och alkoholen.

"Få saker är så provocerande och exkluderande i det här landet som frivillig nykterhet"

Läs hela texten, gör det.

Det tröttsamma sommarpysslet

Jag vägrar ägna mig åt sommarpysselför tjejer som fyller tidningar och annonsblad nu och en månad bakåt. Badkläderspecial och hur man bäst gör sig brun.

I varenda tidning finns specialuppslag med baddräkter och bikinis, ibland efter kroppsform. Vad man ska ha om man är liten och satt och vad som passar om man är lång och platt.

Så boring. Vill jag inte längre använda det som finns hemma går jag till Stadium och hugger första bästa.

Det andra är evinnerliga beskrivningar av hur kroppen ska peelas och smörjas för att lystra i brunt. Jag har gjort några tappra försök med brun utan sol. Olika varianter. Det ser alltid, alltid märkligt ut. Trots att jag följt alla dessa råd exakt. Sedan nåt år tillbaka sysslar jag inte med att vilja bli brun alls. Det är inte hälsosamt. Inte så snyggt heller råkar jag tycka. Och förbannat tråkigt att ligga still och pressa som nån dokusåpabrud. Som skiter i det vi har lärt oss i VeckoRevyn, att brännan blir jämnare om man rör på sig.

Det jag däremot tycker är viktigt, men det gäller året om, är fräscha fötter.

Älska internet.I går skickade jag efter de här från Helena Berggren. Strax efter lunch tror jag att jag knappade in min beställning. Kom på posten i dag. Grym service.

Efter affischfotograferingenVi fotade bilder till valaffischerna i en lokal på Alderholmen. Jag tyckte det kändes mindre bra. Men det är inget att göra något åt. Det blir som det blir.

Och nej, jag hade inte kepsen på mig då. Ellinor hävdade att en promenad med mig i keps, innebär att hon känner sig som min vårdare då jag inte ser riktigt kapabel ut. Det är nog helt rätt. Men varför?

För att försöka undvika det värsta av stora pigmentfläckar i pannan.

Hej Markbyggarna!

På morgonkvisten har jag varit på arbetsplatsbesök på Markbyggarna. Det var en bra stund.


Festlig afton

I kväll hade Socialtjänsten festligheter (nej, det bjöds inte på någon alkohol) i en gasklocka. En hel drös galet duktiga tjejer från Helges Fritidsgård uppträdde. Mycket imponerad.

Den här frisyren jag bättrade på under dagen. jag tror aldrig jag fått så mycket komplimanger för någon annan frisyr. Malin, hon kan hon!

Jaha, du är vegetarian? Vill du ha fisk?

NamnKött
(inklusive fågel, fisk, skaldjur)
ÄggMejeriprodukter
Lakto-ovo-vegetarian Nej Ja Ja
Lakto-vegetarian Nej Nej Ja
Ovo-vegetarian Nej Ja Nej
Vegan Nej Nej NejHur svårt kan det vara?
Hur kommer det sig att även restaurangpersonal har så sjukt dålig koll?

Insett att jag har aldrig träffat någon som själv säger, "jag är vegetarian men jag äter fisk". Det är alltid någon annan som säger -Jag känner en vegetarian, och den äter fisk ...

Läs nu tabellen noga. Jag är en så kallad lakto-ovo-vegetarian. Allt det här fick man lära sig i hemkunskapen på högstadiet. Det finns fler saker man fick lära sig i skolan som folk inte kommer ihåg.


I affektMuntra Alliansen.De lite gladare rödgröna

Jag vet att när man är riktigt jävla arg, så ska man inte göra någonting. Man ska absolut inte skriva ett blogginlägg om vad som kan utspela sig på en debatt.

Då får man vänta till kvällen efter vilket jag gör nu.

John Bauer. En debatt eleverna fick reda på samma dag att det var. En ledsen medielärare hade försökt tjata dit eleverna som hellre ville avsluta sina projektarbeten.

En moderator som är MUFare. Ett gäng MUFare längst fram som fick ställa majoriteten av alla frågor på frågestunden och få dem mest debatterade. Obefintlig information innan om upplägg och ämnen. Men vi fick käka på skolan om vi ville. Tydligen var det också svårt att få fram varsit bord till oss när vi innan körde bokbordstyle. För som bekant är det ju alltid få bord i omlopp på en skola. Men allt detta är det minsta problemet. Egentligen inte ens värt att nämna.

Problemet var att hela debatten hade så dålig stämning. De två tidigare på andra skolor har varit rappa, roliga och eleverna har skrattat massor. Debattklimatet var skoj och lättsamt och jag tror att många på de debatterna fick en känsla för att politik kan vara party.

Det tror nog inte eleverna på John Bauer. Detta eftersom särskilt den nye moderaten tycker att det är en vettig debattstil att hitta på, ljuga och förvanska.

Jag som vanligen är ganska lugn finner mig själv stå och avbryta med -Det har jag aldrig sagt! Det har jag aldrig sagt! Något jag inte hade behövt göra om den klassiskt gubbiga debattstilen med ljug hade använts.

Efteråt, när jag höll moderaten i handen och sade något i stil med -Jag tycker inte om när du hittar på saker i debatten som inte är sant, så svarar han .... absolut ingenting. Rör inte en muskel i ansiktet utan bara går vidare.

Ahmed fotade lite.Vi manifesterar mot IsraelVi var fler än vad som syns på bilden som manifesterade på Rådhustorget, Gävle klokcan 17.00 i dag. Jag var ganska nöjd över att träffa hunden och glad över att människor engagerar sig för människorvärdet.

Såg många politiska vänner från de rödgröna. Såg ingen från de borgerliga partierna. Fick också skäll av en socialdemokratisk tant för att SSU inte höll något tal. Tja ... jag är ju inte SSU. Jag har inget medlemsskap. Inte alla partister under 40 kan räknas in under SSU-flagg, men hon tyckte jag och Eva skulle skämmas.

Hej Djurens Rätt!

Har tillbringat kvällskvisten hos Djurens Rätt. Jag har varit med i organisationen i många många år. I kväll hade de träff och jag fick gärna komma och bonda lite inför ett arbete i riksdagen, för djuren.

Jag blir så glad i hjärtat av att träffa människor som bryr sig. Om det mesta. Ser fram emot att träffas igen.

RSS 2.0