Måste vi leva upp till det här?

Baksidan på Blondbellas bok börjar med "Det är otroligt tufft att vara ung tjej i Sverige idag med all press och hets från omvärlden och inte minst från oss själva".

Jag VET att det är ett faktum att unga människor mår sämre i dag än tidigare. Jag vet också att samma trista trend inte finns i vårt grannland Finland. Jag har hört olika teorier in varför det är så (att vi blir vuxna och får ordnade liv med hem och jobb så sent t ex) och lite annat.

Men varje gång jag hör konstaterandet som Blondinbella (också) gör, nämligen att det ÄR svårt att vara ung, så blir jag irriterad. Det är inte alls säkert att det är svårt att vara ung. Visst, det händer grejer men precis som vuxna hanterar unga det på olika sätt. Inte alla tjejer karvar upp armarna. Inte alla bråkar med sina föräldrar. Inte alla snattar.

Några hänger med kompisar, pluggar och idrottar. Andra engagerar sig i en filmklubb eller dansar sig fram. Och tycker det mesta är kul och lustfyllt.

Att som ung fåhöra från alla håll att det lite förväntas att man ska ha olika problem och må dåligt kan inte vara bra. Självdestruktiva beteenden som att skära sig smittar i olika gäng ibland. Genom att säga att unga mår dåligt vaccinerar vi inte precis mot sånt utan säger att det här heeeeelt i sin ordning.

Kommentarer
Postat av: Christine

Jag tyckte inte att det var speciellt svårt att vara ung (ja, jag ser mig som gammal, i alla fall i detta sammanhang).. visst hade man problem.. men inte några stora problem som vissa andra har.. missbrukarproblem, våld i hemmet och utanför, svårt i skolan.. mina största problem var att jag inte hade pojkvän när alla mina kompisar hade det och hur mina möbler skulle stå i mitt rum (mublerade om väldigt ofta). Att alltid ha det nyaste på mig har aldrig intresserat mig. det som är skönt är bra :) och smink vägrade jag använda då jag då tyckte att de som använde smink gjorde det för att dölja sina riktiga jag och hade dåligt självförtroende. Naturligt är finast. Idag har jag dock insett att smink kan vara kul och det är jag glad för, att man kan sminka sig för att göra något annorlunda. Men jag får inte panik om jag går utanför huset utan mascara eller oborstat hår som många unga tyvärr får idag.. man gör allt till det man vill att det ska vara. Vill man att det ska vara svårt eller om alla säger att det är svårt, då blir det svårt.

2010-07-23 @ 20:05:51
URL: http://echristineb.blogg.se/
Postat av: Elin

Precis. Precis det jag menar.

2010-07-23 @ 22:48:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0