Matamatikens nytta

I Aftonbladet i dag, på kulturdebatt (??) så hade en frilansjournalist skrivit ett intressant stycke om matemtiken. Kort sammanfattat vände hon sig emot att matte ofta framställs som ett helt nödvändigt ämne medan de flesta människor använder matematiken väldigt begränsat i sin vardag.

När jag var mattelärare frågade eleverna ofta varför de ska kunna dittan och datten. De frågade också på biologin, fysiken, kemin och tekniken. De frågade det om allt jag undervisade om. Mitt svar var alltid detsamma, du lär sig detta nu för att jag inte har rätten att bestämma över er, vilka som ska plugga vidare och vilka som inte ska göra det. Ni har alla chansen till allt efter detta. Och chanser gillar de ju, även om de inte gillade algebra (Skärp dig Elin, man räknar inte med bokstäver. Eller. Om du säger att X kan vara vad som helst och jag säger att det är sju kan du ju inte säga att det är fel.) alla gånger.

Men matematiken har en särart. Den hjälper dig att inte bli lurad. När du ska köpa saker, teckna försäkringar och så vidare. ALLA kommer i kontakt med pengar, alla vill ha så många som möjligt och absolut inte bli lurade. Alla exempel i matten baserade på pengar (eller godis) funkar allra bäst. Procent ser jag som en av de viktigaste grejerna, vid sidan av det generalla att uppskatta om något är rimligt.

Jämfört med dåliga mattekunskaper får man väl ändå säga att procent är relativt avancerat. Jag tycker att alla ska lära sig procent.

Till skillnad från artikelförfattaren tror jag dock att matten återkommer mycket oftare i vardagen än vad man tänker på. När man dubblar recept, när man gör överslag på om man kommer att bli sen eller när man köper garn.

Matematik är logik. Inget annat. Därför tränar den hjärnan och man kan applicera det på annat.

Men ingen kan på allvar hävda att konjugatreglen eller cosinusräkning behövs för en trevlig vardag.
Ambivalent till bokenHar en fjärdedel kvar av den här så jag vet ännu inte hur det går i det enda som boken handlar om, nämligen hur det går för tjejen med killen.

Baksidan förledde mig att tro att den handlade om kamratskap. Det gör den inte. De handlar om hur tjejer allt för många gånger lägger som som riktigt platta mattor för killar.

Och här är det unga tjejer och så är det tyvärr så att tjejer utplånar sig själv för att göra killar nöjda. Jag har gjort det, därför känner jag igen de känslor som skildras. Alla tjejer gör nog det. Välskriven på så sätt.

Fy vad mesig jag varit ibland. Boken påminner om det, därför kväljs jag lite.

Partiledardebatt

Det är sådant som känns fint och roligt en söndagskväll. Vi som är lyckliga nog att leva i en demokrati.

Nyss var Eriksson riktigt hård när han dissade Hägglund om att de har fattat de beslut som gjort det sämre för människor. A-kassereformen har inte ett skit med finanskrisen att göra. Det har bara att göra med att borgare tror att  folk inte jobbar på grund av lättja, inte på grund av att de inte kan få jobb. Ohly är tydlig med detta.

Björklund berättar att de nu satsat på vuxenutbildningen. Hm. Vad var det de gjorde typ förra året? De där borgarna.

Nu skattefrågan. Jag tror att en majoritet av svenska folket hellre vill betala lite mer i skatt för att ha en stark välfärd och slippa ännu mer skuldsättning. Skola och vård är viktigt. Det måste få kosta. Det är viktigare än att de redan rika ska få ännu mer, för det är ju så klart de rika som tjänar absolut mest på en sakttesänkning. Tro aldrig något annat.
Klyftorna har ökat.Litet projektBlev så trött på att ha en musikmaskin stående som ändå inte fungerar och ungefär ett bord för mycket längs en vägg, så jag bar upp ett på vinden och sedan ställde jag lite av det som blev kvar på det söta bordet som min morfar gjorde när han gick på en snickarkurs för tusen år sedan.

Jag har jonglerat lite i dag. Det gick bra. Höll på ända tills jag insåg att jag gör det med öppen mun. Öppna munnar är fult så jag blev arg på mig själv och slutade.

I dag har jag också brutit ihop och gjort en matlista för veckan inför dagens handling. Det är ett litet trauma för mig varje gång Markus frågar vad vi ska äta. Jag har aldrig nåt svar och bryr mig inte. Mat är tråkigt. När jag bodde själv lagade jag storkok som höll några dagar, åt ute eller åt flingor. Åt när jag blev hundrig, tänkte inte på det innan. Det är inte Markus melodi tyvärr. På listan står korvstroganoff, valfritt (ingen är hemma samma tid), tjockpannkaka, grekisk pasta, tacos (kusin Sofia kommer, det blir fest) och så köttbullar med mos. Korv och kött behöver inte betyda kött.

Söndag

När det är söndag är liksom alla chanser till roligt slut. Egentligen borde jag alltid förbereda något riktigt roligt till söndagskvällarna. Kompisfika eller något. Så blir helgen lång och fin. Men det fungerar inte ritkigt så tyvärr. För när helgen närmar sig tänker jag bara på hur jag ska softa med mina böcker.

Igen

En gång till har jag skickat efter saker från min absolut bästa butik i USA. Hoppas det går bra den här gången också. Så jag kan få visa er sen hur fint det blir.


Blåsningen

Jag har INTE kollat. Mått lite illa bara av att ha sett trailern.

I kväll lockar de med: Salem Al Fakir och Sanna Nielsen äter fisk med chokladsås.

Rafflande TV.

Läs läs läsDet har inte tagit mig särskilt lång tid att läsa ut den här boken. Snilligt skriven av Hanna Hellquist, annars känd från DN. För mig.

Hon har skrivit om sin uppväxt, med fokus på sin pappa. Inga värderingar. Bara så som hon upplevt honom. Läs. Tar nästan ingen tid alls.

I veckotidningarna kommer verklighetens folk fram

Lite med ironi i titeln. För för KD är verklighetens folk de vanliga homofoberna som inte ska tryckas till för att de är inskränkta.

För mig blir verklighetens folk de som inte kan tänka själv, eller har någon konstig avtrubbad tankegång där de utplånar sig själv eller vill utplåna andra.

Mamma ärver gamla veckotidningar av släktingar och jag bläddrade i dom när jag var där. Jag läser mest insändare och frågespalter för jag tror det speglar "mitt folk". Och det skrämmer mig.

Det mest spännanade med det är att när jag börjar läsa något högt tjuter mamma och Lina av skratt och medhåll, över hur folk är funtade. De har redan dissikerat samma saker som mig. I minsta detalj.

Två exempel.

En kvinna har skrivit ett brev om problemet att hennes man bara vill äta pasta och hon själv potatis. Hur jobbigt hon tycker det är att lösa det. Hon kan uppenbarligen inte prata med sin man utan väljer att skriva till en tidning. Utplånat sig själv. Vilket svaret också handlar om, sluta dalta med männen.

En annan äldre kvinna är ledsen över att hennes dotter tecknat nån försäkring som gör att om dottern dör tillfaller alla tillgångar sambo och vuxna barn. Alltså sitter det en girig gammeltant och undrar hur hon ska få pay back på alla prydnadskuddar och barnvaktstid hon ställt upp med. Vilja utplåna andras.

Förresten så ärver föräldrar inget om deras barn har egna barn.

Gillar också att läsa kontaktannonser. Särskilt i Land.Bara bara snöNär jag var liten bodde jag och mamma hos mormor och morfar. Då lekte jag skapligt mycket i lekstugan. Som kändes större när jag var liten. I djupsnö ser den än mindre ut.

Försöker dämpaSom om Blues varit uppe och tjuvläst under natten om hur jobbigt det är med snarkljud försöker hon nu dämpa lite genom att sova under kudden.

Snarkningar

Blues ligger uppallad på en kudde bredvid mig. BLues är mammas schäfer. Hon snarkar. Eftersom jag utvecklat allergi mot snarkljud, försöker jag fokusera på hur söt hon är. Och hur mjuk hon är att klappa. Love hundar.

MIn bror har fått sin rottweiler i dag. Nu är det ännu mer synd om mig som ingen hund har.


Barnbarnshybris

Okej, jag har lärt mig leva med att mormor och farmor (sällan morfar och farfar) skickar inbilder av sina barnbarn till alla tidningar de kan komma åt.

Men att som tanten på tåget börja visa bilder för treåringar på sina barnbarn visar att somliga saknar begrepp.

-Han har så långt hår så alla tror han är en tjej, det måste klippas! Jag har sagt till.

För det är  skitfarligt att bli tagen för en tjej! När man är en en hård kille. På tre eller trettio.

Debatt

Trots att det är sent är det kul att se vilda debattprogram. Inget djup, men det är ganska okej. Man vet vad man får.

Först vad K. Tomita jättearg på den kultur som män har byggt upp under massor av år som går ut på att hylla snoppar. Och därmed finns det en kultur av att män styr som de vill, köper kvinnokroppar till exempel. Jag tyckte allra bäst om när hon talade om att hon inte förstår att "de goda" männen inte är argare. Det har jag sagt ett gäng gånger, men det brukar bli dålig stämning då. Män vill liksom inte ta ansvar för andra män och de har väl ingen särskild skyldighet så. Men män lyssnar inte på andra än andra män. Generellt. Och de goda torde väl vilja skapa en lite bättre värld för sina systrar, mödrar och döttrar men jag ser för lite av det.

EvaEmma om att vuxna människor är obetänksamma i sociala medier -Hur dum får man bli?

Det undrar jag också när folk skriver om sina chefer, kollegor eller arbetsplatser på nätet. Man häpnar stundtals. Världen är full av omdömeslösa låtsasvuxna.

EvaEmma är klok, det man publicerar får man stå för. Det visar klart och tydligt vilket omdöme man har. Man är alltid alltid samma person. Inte en på dagen och en på kvällen, eller tvärtom.


Sluta låt det gå inflation i kramandeAnnika Norlin, alltid lika klok.

Pekfingervals

Bredvid mig på (sena) tåget sitter en man cirka 50. Han skriver jättefort på sin dator med båda pekfingrarna. Ganska charmigt.

Landet Brunsås

Jag ser på landet Brunsås. Det är roligt med klipp från förr.

Jag gillar färdigmat. För jag är okvinnlig och mår dåligt i köket när jag ska göra allt annat än baka där. Därför tycker jag det är så bra att jag kan köpa risgrynsgröt på korv eller färdiga vegebiffar.

Det är inte det jag tycker är godast, för det är när min supertalanted syster Lina lagar något. Men det gör hon inte så ofta till mig så jag är skitglad över färdiga saker.

Jag kan några saker på ett bra sätt:
-Tjock- och tunnpannkaka
-Potatisklyftor
-Grönsaksgryta

Och kladdkaka.

Men! Självklart ska allt käk som säljs vara okej. Det ska alltid vara lättast att göra de bra valen.

Lycka i en påse


En del av Gävle, detalj av nya torgetEtt stort blixtllås ska gå över hela.

Djur på boenden

Aftonbladet skriver om Nelson som jobbar på äldreboende.

Jag tror de allra flesta typer av boenden skulle må bra av att ha djur. Djur är bra för oss. Typ det bästa.

Jag tror att många ungdomar som blir placerade skulle trivas lite bättre om det fanns glada hundar eller söta grisar där. Och det är klart gamlingar blir glada av hundar. Det blir ju alla!

Jag vet att det finns en allergiaspekt. Det måste rimligen gå att lösa överallt.

Det kliar

Efter två dagars politik i Gävle kliar det i kroppen efter att få åka till Essingen och dona, mer än att mejla, skriva och prata i tele.

Det är spännande nu. Det händer mycket.

SnöJag har väntat på ovädersmonstret. Nu är det här. Jag kom in snöig, jag tinade upp och blev lite blöt.

Varför bilder av det? För att någon, vi kan kalla henne min syster Lina, sade att min blogg borde:
-innehålla mer bilder (Men jag har inte tid!)
-innehålla mindre politik, (Sure, hela livet är ju politik)
-innehålla bokrecensioner och tips på olika mellanmål. (för somliga är mellamål viktigt)

Träningsnöjd

Jag har en pakt med Terese på jobbet. Vi ska träna! Och i dag har jag tränat igen. Det känns lättare än andra gånger när jag har haft omstart. Lite jobbigt dock att lära känna ett nytt ställe och folket där, mest för att jag har lite social fobi.

En gång till, minst, den här veckan så är första målen avklarade.

Värsta glömskan

Det finns absolut inget värre att glömma att ta med sig än sin kalender. Ja. Min är gammaldags och analog. Av papper. Just nu ligger den på mitt jobb. Där ligger den så bra men den är saknad i gävle där jag är. Men vi ses igen på torsdag och då blir livet lite lättare. Jag tror nu inte att jag har några kvällsgig i dag och i morgon. Eller jag räknar med det så hör av er annars. Jag gör aldrig ens ett försök att hålla i huvudet de saker jag ska göra. Vågar inte chansa.

Blandat mejlande

Efter lite blandat mejlande och annan admin ska jag nu duscha och senare hänga på KS.

Två saker

Särskilt två saker bär jag med mig från morgonens översiktliga läsning av Arbetarbladet.

Insändaren som först skulle förklara lite tårdrypande varför man väljer att bära en minkpäls av nostalgiska skäl. Och sedan börjar berätta om hur illa andra djur har det, för att liksom göra pälsproblemet mindre. Speciell argumentation.

Det andra är att Lennart Sjögren ska stå högst upp på KDs riksdagslista i länet. Och sättet han tänker vinna röster på är att lyssna in vad folket vill. Det är väl bäst det, eftersom den politik som förs av KD i dag inte är särskilt poppis. Subventionera fredagsmys kanske? I likhet med att de vill ge alla barnfamiljer gratis familjerådgivning.

MuffinskillarFör någon vecka sedan köpte jag två ramar "för inga pengar" på RIA. Fixade dem och fyllde med mina syskonbarn. Jag tyckte det blev gulligt och trivsamt. (Jag har väl inte visat förut?)

I dag på gymmet

Jag kommer inte från en familj där man sysslar med sport. Kulturen att prova på att vara med i ett fotbollslag en stund, eller åka en repa skidor finns, men inte att fortsätta.

Därför är det konstigt med bra att jag under perioder ändå har tränat ganska mycket på gym. Senaste året är inte en sådan period, men då hade jag å andra sidan ett par månaders löpning.

Jag hade kort i massor av år på World Class/Sats, men sade upp det  eftersom jag flyttade till annat geografiskt läge.

I måndags köpte jag ett F&S-kort. I dag var jag där. Jag testade lite olika maskiner och blev ganska trött efter en timme. Det kändes bra.

Hade glömt hur otäckt det är när killar stönar och låter när de lyfter/drar i  saker. Tjejer lyfter och kämpar lika mycket men verkar sällan behöva låta lika mycket. Egentligen spelar det väl ingen roll, men jag gillar generellt inte när folk gör ljud.


Spontantshopping

Efter träningen svängde jag in på Indiska. Äntligen är butikerna fyllda av annat än reaställ. Nyheterna är på plats. Av nyheterna köpte jag en hel del. Men jag orkade inte prova, så det får jag göra sedan. Det går att lämna tillbaka om det inte känns bra. Ju.

Sov gott i åtta timmar

De två resterande tills klockan skulle ringa bestod av vridningar och funderingar. Hjärnan hade fått för sig att en vigsel jag skulle hålla skulle gå åt pipan, och så gjorde den olika scenarion på det. Hur skoj liksom?

Om någon timme ska jag likt ett stadskex träffa Sergio och Linnéa på stan. Annars är det mest fritid. Av vilken jag kanske sover bort mer, precis som igår och i förrgår.

Mona + väskan

Jag tänkte lite mer på Mona och väskan.

Jag tänkte att stordelen av befolkningen inte bryr sig om väskor. Jag tror att mycket få av oss egentligen kan peka ut en massa it-bags. Eller märken generallt.

De flesta bryr sig helt enkelt inte. Mer än på högstadienivå (man kan bara ha leeevviiiis) och för att man kanske gillar en puma.

Det är väl därför Dressman och Ullared finns.

Utbildningsdag

Vi glassiga fritidspolitiker har ofta helgerna fullt upp. Helt utan betalt så klart. Ingen tid för tv-spel eller hemmamys. Men det är helt okej, för det handlar om demokratin. Den kan ju som bekant inte tas för given eller upprätthållas utan att praktisera den. Vi pratar om valet och det är spännande. Jag antecknar, smörjer händerna och dricker vatten. Och lär mig. Blir intressant att diskutera detta i arbetarkommunerna sedan.

Kostymerna

Kan ingen kartlägga vad politikergubbarnas kostymer kostar? Det känns så relevant för mig.


Mörk bild men ändåJag har skaffat två fina hoodies.

"Jag kan sluta när jag vill"A Non Smoking Generation kör en fin kampanj nu. Grymma reklamfilmer på TV och annonser här och där på internet där de använder varningstextrutan från ciggpaket. Det går ut på alla bortförklaringar som vuxna har och soom därmed påverkar barn/ungdomar att ha inte lägre tröskel till att börja röka eller snusa.

I dagens Arbetarbladet fanns en debattartikel på precis det här temat. Kan inte länka eftersom jag inte hittar den på AB (Det är svårt att hitta debattartiklarna där). Varje litet ord handlade om föräldrar och andra vuxna som förebilder. Skitbra.

Man skulle också kunna tänka sig att vuxna kunde tänka lika med alkohol. Men nej. Vuxna och jättevuxna dricker gärna och ofta bland både barn och barnbarn. Några bjussar till och med. Tror att "de kan lära ungen dricka". Sure, det är det barnet som blir alikis sedan. Sannolikt. Enligt all forskning.

Svårt att tro att en temadag (klassiker) i skolan då och då har något betydelse när hela vuxenvärlden signalerar att man ska dricka.  Faktiskt till och med ganska tydligt att man är onormal om man väljer att inte dricka.


Alkoholism är en sjukdom

 Metro i dag.

"IOGT-NTO-man" har kört rattfull någon gång under hösten och är nu dömd för detta. Jag kommer aldrig någonsin att försvara en rattfylla, så¨en dom är bra. Tyvärr verkar det inte som att det i domen också ingick behandling.

Att bli alkoholist är ganska lätt, för somliga lättare. Fler män än kvinnor är alkoholister och i runda slängar är en av tio alkoholister. Ännu fler har egna alkoholproblem. Eftersom "alla" runt dig tycker att du ska dricka för att vara en del av den sociala gemenskapen blir det lätt så att du gör det. För att det är enkelt. trots att du vet att du tömmer i dig gift.

Alkohol är beroendeframkallande och om alkoholism utveckals får den drabbade slåss med detta livet ut. Och dennes närstående.

Att hålla sig nykter är svårt. Alkoholen är precis överallt omkring dig och om ditt sug till och med är större än andras ...

En person med missbruksbakgrund har kämpat sig nykter och gått med i IOGT-NTO för att kanske hitta nykter gemenskap eftersom  det inte finns på så många ställen (Ah, ungarnas fotbollsavslutning, klart vi tar en bira) som är det. Att den personen tar ett återfall är inte mindre troligt än att en som inte valt att organisera sig gör det.

Däremot en precis lika stor personlig tragedi.


Från wikipedia

Etanol är ett farligt gift. Det kan orsaka död, kräkningar, leverskador skrumplever och hjärnskador vid höga doser och/eller regelbundet nyttjande. Några andra vanliga skador av alkoholmissbruk är depression, dystymii, impotens, cancer i oesophagus (matstrupen) och malnutrition. Ett kraftigt alkoholrus kan ge upphov till minnesförlust, "black out" med huvudvärk efter tillnyktringen. Etanol är dock inte lika farligt som andra alkoholer, exempelvis metanol, som ofta är dödliga eller mycket skadliga även i små doser. Långvarigt alkoholmissbruk kan ge upphov till hallucinationer.

Alkoholkonsumtion ökar risken för cancer i munnen, esofagus, pharynx, larynx och levern hos män och kvinnor, och för bröstcancer hos kvinnor. I allmänhet så ökar dessa risker efter ungefär ett glas om dagen för kvinnor och två glas om dagen för män. Risken för levercancer ökar markant om man dricker fem eller fler glas om dagen. Ett stort intag av alkohol ökar också risken för tarmcancer, samt till högre risk för de flesta alkohol-relaterade cancerformerna.

Fin bild på mitt jobb förresten. Det ser varmt ut.
Fler pappor "hjälper till"

Hurra, pappor tar ut 22,3 procent av ledigheten. Notis i Metro.

Det var ett ironiskt hurra.

Typiskt exempel?

För några år sedan tänkte jag skaffa ett fadderbarn. Då sade kamrat-Ellinor att det var småborgerligt, ge till alla barn! Då blev jag världsförälder i stället.

Nyss framgick det med extra tydlighet vad jag menade. I väntan på tåget tjuvlyssnar jag självklart på vad alla andra säger, de som har några kompisar att prata med.

En kvinna säger då att hon inte fattar varför man ska ge pengar till Haiti, man får ju ingenting tillbaka. -Hum hum säger mannen hon pratar med. Hon hade minsann fadderbarn i Sierra Leone och då får man kort och brev tillbaka och får veta hur det går för barnet i skolan, så man har koll.

Ledsen, men Hatit har inte tid att gå i skolan eller skicka ett kort just nu. De (precis som många andra) försöker överleva.

Grundfrågan, varför ge utan att få något tillbaka? Tja ... har man ett rymligt samvete och inte bryr sig måste man självklart inte. Men det kan ju vara lämpligt. Ur ett solidariskt perspektiv. Men borgare ...


SköldpaddsfintSom tack för sköldpaddspassningen (typ enklaste djuret att passa) fick jag av Linnéa och Sergio det snygga kortet och framförallt det fina halsbandet som bara vissa speciella har.

Antikrundan från Söderhamn

Som av en slump inser jag att denna begivenhet är på nu.

Redan sett några kändisar.

Man ser sannerligen vad vacker stan är.

Kreativ processI den muntliga kreativa process vi har haft på eftermiddagen, har jag samtidigt målat kladdkritor. Det var kul.

Gottis!Och nyttigt?

Endast "ligga" räknas

Lyssnade på Hallå P3 när jag tog en promenad på Brynäs.

Temat var huruvida kvinnor själva fick skylla sig för att så många män beter sig som svin, att vi gör så det bvlir så på olika sätt. Något Jenny Beltran tydligen uttalat sig om. Orkar inte googla upp det, men lite elakt tänker jag att hon vill få det till att det var någon kvinnas fel att hennes man nu sitter i gängelse, inte mannens själv.

På ämnet elaka män finns mycket att säga. Men det som slog mig var att de män som kallar sig själv snälla och som ringde och skrev till programmet slutade alltid med "inga snälla killar får ligga", eller motsvarande uttryck.

Vilket får mig att undra, är det allt män tänker på? Och i så fall varför.

Gullranka

Mycket svår växt att göra nöjd.

Valår 2010

Bloggen har blivit insvept i rött.

Det är valår 2010.

Jag har blivit utvald av partiet att kandidera på valbar plats till riksdagen för Gävleborgs partidistrikt. Och representera invånarna i Gävleborgs län.

Det är en uppgift som gör mig fylld av kamplusta. Jag vill kämpa för rättvisa, frihet och bröd. Som den gamla sången säger.

Jag har sysslat med partipolitik sedan 2003 då jag gick med i SSU. Då var jag 25 år. Det var alltså en sen start. Innan dess sysslade jag med främst drogfrågan i "hurmångaårsomhelst" i förhållande till min ålder. När andra spelade fotboll skakade jag hand på narkotikakonferenser. Typ.

Men mitt samhällsintresse och min kapacitet var för stort för att syssla med bara en fråga. Jag är intresserad av nästan allt och allt är politik.

Insikten om detta, att allt är politik är viktig för mig. Det handlar om vilka möjligheter du har att göra goda val i affären till att snacka positivt om skolan inför dina barn.

Att ta ansvaret för politiken är inte helt självklart. Det är ett hårt samhällsklimat och alla är inte trevliga. Något jag erfarit många gånger som den fritidspolitiker jag är. Men. Jag vill ändå, för politik är spännande och jag vet att jag har en hel del att kämpa med och för. Jag läser och går på möten hela kvällarna för att fatta det jag tycker är bra beslut för alla. Någon annan gör inte något alls för att vara kreativ. Anväder all sin fritid (som jag knappt någon har för jag läser handlingar) till inget särskilt men kallar mig politikerjävel. Saknar logik.

Kämpa låter lite så där va? Gammalt och mossigt. Jo, men striden mot orättvisorna är gammal. Uråldrig. Men den blir aldrig omodern som det verkar. Tyvärr. För klyftorna ökar. Kampen är fräschare och lika behövde som någonsin förut.

Kikar på P3 Guld. Jag tror att jag under eventuella framträdanden från scen ska ha bakgrundsdansare i glansiga kläder. Det kommer att kännas nytt och uppdaterat. Jag har en frivillig redan.

Anna fixade allt det röda. Min syster Lina har tagit en del bilder.


Spending my timeI dag har det varit en dag av grisjobb, som vi brukar säga. Ta i från tårna och sedan lite till. Många papper att fixa, många saker att skriva, många mejl att svara på.
Det är roligt.

Blev sena tåget hem, borde kliva in genom dörren vid 20. Vi genomför just nu en del anställningsintervjuer och inte alla kan komma ifrån dagtid.

För att inte sitta med datorn (för det gör jag ju inte nu) köpte jag bland annat den här boken på Pocket shop. Som för övrigt också etableras på centralen i Gävle nu. Ett lyft.

Det här är en sån där bok som man inte lär sig ett skit av och sedan glömmer. Ganska bra tidsfördriv alltså. Mest av allt skulle jag önska att jag prioriterade lite scrap om kvällarna. Men det gör jag inte. Dumt.

Käre M skulle ha maten klar tills jag kom hem. Just nu känns det smått fantastiskt.


Blogga illa om arbetsgivare?

Aftonbladet har en artikel om uppsägningen av arbetstagaren som bloggade illa om sin arbetsgivare.

Facket kommenterar i artikeln på bästa sätt.

Har flera gånger funderat över hur "folk" är funtade när de skriver nedlåtande saker om sin arbetsplats eller sina chefer. Det är liksom lite fjortisstil över det. Ett tydligt tecken på att man inte mognat tillräckligt för att förstå att offentligt skrivet ord inte är detsamma som snacka skiten med sina kompisar.Finaste reklamen


Bästa deckarnaJag har sedan länge en kärlekshistoria med Patricia Cornwells serie om Kay Scarpetta. Det är roligt med allt det tekniska och jag inbillar mig att jag lär mig något.

Hennes böcker som handlar om annat är jag inte särskilt förtjust i.

Vårdcentralen i Ljusne

Jag glömde blogga om det jag läste i Söderhamnskuriren förra veckan. Hälsocentralen i Ljusne har något år legat ute på entreprenad. Företaget minns jag inte namnet på.

Bakgrunden är att det finns en "starkt" vilja och många förespråkare för att driva sjukvård och andra välfärdstjänster på detta sätt. Så har skett i Ljusne.

Nu har företaget inte alls skött sig eller levt upp till det som de lovat. Bland annat har det varit stor rotation på läkarna. De har därför bestämt sig för att backa ur, överge skeppet så att säga.

Då ska landstinget styra upp, ordna och fixa med det som entreprenören inte klarade av.

Och vad säger personalen, att allt är Landstingets fel som valde fel entreprenör. Jomen visst. Inget kan ju skyllas på dels systemet i sig, dels entreprenören Som inte höll avtal.

Och vill Landstinget inte lägga ut på entreprenad får de skit för det. Dubbelbestraffning är en bra arbetsmetod.

Alla de praktiska sakerna

Jag har varit på Gavlegårdarna och fixat med taggar och parkeringstillstånd, bokat tandläkartid, fixat kvinnogrejer och av en mycket otrevlig kvinna fått veta att om jag har så svårt med tider kanske jag bara borde göra allt i Stockholm, köpt present, köpt träningskort. Fast huvudaktiviteten har varit en eftermiddag på soc, och en kväll på Folkets Hus.

Nu finns det mer småsaker att göra i det så kallade hemmet.

En liten kväll tog det ...... att sticka dessa små och söta vantar. Om de är funktionella för Greta återstår att se. Mest nöjd är jag över att jag faktiskt kunde prestera något alls.

Tiderna ändras

Jag trodde aldrig det skulle hända att jag får sticka saker på beställning. Men nu gör jag det, och improviserar. Om resultatet säger jag inget, men det är ett litet lämpligt format till en liten lämplig tjej.

Mat från hela världen


Söndag

I går hade vi del av mötet på kansliet, del av mötet på Centralbadet. Detta med efterföljande bad. Ganska lördagsmys. Därefter käkade vi asiatisk buffé vilket var bra näring.

Ser fram emot att komma hem i eftermiddag och kanske läsa en bok. Och fundera lite på Marx.

Maria tycker det är okej

Maria Larsson, folkhälsominister, har inga problem med att föräldrar bjuder barn på alkohol.

Så kan ett jobb också varaSom den på fredagen lite softare kvällsaktiviteten skulle jag och Therese guida förbundsstyrelsen i scrapbooking. Något de visade sig vara fantastiskt duktiga på. Kreativa saker är roligt.

Just nu grupparbetar styrelsen om en angelägen fråga. Vi pratade på rummet till en bit över ett. Det var kul, men kanske inte genomtänkt när vi skulle vara på plats nio. Det är ju ändå lördag!

Den här dagen blir väldigt bra och rolig tror jag.

Lite thaimat

Så börjar man grina. HUr gott och svagt det än är.

HoodiedagEgentligen tycker jag verkligen allra bäst om att ha hoodie. För att fira att det är fredag så har jag därför det. Får mig att känna mig lite hiphopig och det känns bra.

Sköna kvällen

Knappt sen alls, en kvart, bara anlände jag Gävle efter att ha åkte tåg med min moster. Resan går fort då.

Slängde ihop mat (inkl. efterrätt) till Eva. Sån trevlig kväll hade vi och vips hade tre timmar gått. Har packat inför helgens jobb. Tråkpack. Och målat om naglarna. Viktig grej. Ett överlack kvar.

Mitt nyårslöfte om finare händer fungerar ganska bra. Tillfredsställande.

Nej tack.Man får målgruppanpassad reklam på facebook. Jag får hela tiden barnrelaterade saker. Jag mår illa av det.

Jag vill inte veta att det normala är att jag ska känna någon slags sug efter snorunge. Det känns ingenting av det. Tvärtom blir jag lite äcklad av ord som gravid föda slempropp och efterbörd. Det blir svart för mig och jag vill bara tänka på något annat.

Och varje gång jag ser sånt här måste jag konfronteras med att det skulle vara något fel på mig.

Det är bäst på morgonen

Varje morgon den här veckan har varit nästan överjordiskt vacker. Alla träd ser fantastiska ut och ibland ljusnar det i härliga färger.

Det är en del av att bli äldre detta, att att nästan bli religiös av naturupplevelser tror jag.

Jag skriver inte de mesiga insändarna

I dag har jag en ganska grym debattartikel i Arbetarbladet. Den kan man läsa här. (Mamma, man klickar på här)

StackarnaSå här såg tavlan ut i morse. Tåget från Narvik skulle avgå 12.30 istället för 7.15. En speakerröst sade att det var inte säkert dock. Sannerligen. Till och med Arbetarbladet rapporterar om det i dag:

SJ:s nattåg från Kiruna och Boden som skulle ha avgått från Gävle klockan 07.10 har en ny avgångstid. Tåget dras med en försening på över åtta timmar och ny avgångstid från Gävle är beräknad till klockan 15.40.

Lite undrar man ju om de kommit fram ...

Hur är mitt SJ i dag? Joodå, jag skulle åka X2000 klockan 17.21. En minut innan avgång kommer personal ut ur tåget och berättar för några utvalda att "hela tåget är sönder" och att mer oc hVÄLDIGT TYDLIG information skulle komma senare. Något de hade kunnat säga var ju att på andra sidan perrongen gick ett annat tåg 7 min senare mot Gävle som de som skulle dit eller kortare hade kunnat ta. Men det ssade de inte. De kanske står kvar och välkomnar Narvikståget?

Funderar på att skapa en ny kategori som heter SJ.

Ta det smart.

I dag skriver Arbetarbladets skribent Jenny Wennberg om facebookvett.

Inledningen signalerar att det är till kidsen. Men fullt av fullvuxna förstår  inte heller att facebook/bloggar inte är till för att skriva onda saker om sitt jobb eller sina chefer. Tråkigt. Det är illojalitet och inte okej. Underlag för uppsägning. Beroende på hur gravt.

And we raise our heads for the colour red

Det är match i år.

Finemang Niklas

-Med de 22 skjutna vargarna har vi förlorat i trovärdighet när det kommer till skydd av den biologiska mångfalden. När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen?

Niklas Wykman, MUF (Från Politikerbloggen)

Mästarnas mästare

Jag gillar inte att kolla på sport. Men jag tycker om duktiga idrottare och goda prestationer. Därför gillar jag Mästarnas mästare.

MiddagDet ser lite grisigt ut och det är det också. Varm korv med tillbehör. (Börja inte gnugga geniknölarna, det är så klart sojakorv)

Hypnotisören

Jag har läst halva. Vad ska jag säga? Jag läste halva Bodströms första bok. Det var en bra bit mer än ett år sedan. Den har paus. Det kommer jag inte at tha med Kepler. Nog klar i morgon eller så. Bra, men aldrig lika bra som hypen.

Lite ledsen på SJ igen

Få se nu. I torsdags kom jag inte till jobbet alls. I fredags kom jag hem 20.00 istället för planerade 18.00. Igår flöt det faktiskt smidigt. I dag ankommer jag Stockholm 50 min sen. Min stackars personal infinner sig för personalmötet i om 23 minuter. Var är jag då? Kanske på centralen med lite tur. Klart de är underrättade, but still.

I dag hade ett mötande tåg växelfel i Skutskär och kunde inte möta oss varför vi fick vänta. Sedan var det något strul på stationen i Uppsalas om gjorde att vi inte fick köra in. Regular stuff.

Skrattretande insändarsidan, del II

I dag kikar vi i Aftonbladet.

"Som det låter nu i massmedia så är vargarna mer värda än gamla människor" -Babsan

Jag tror att Babsan har svårt med läs-och hörförståelse. Jag har inte hört någon påstå något ens i närheten.

"Vaneföreställningen om att vi ramlar döda ned om någon i ens närhet röker är också felaktiv och överbelastad"-Ickerökare med sunt förnuft. "

Tidigare i texten tycker skribenten att vi ska stoppa hetsjakten på rökarna. Tyder ju på stort sunt förnuft. Att inte vilja se en av våra största hälsofaror som det bara.

Om man lägger tid på att skriva ... få ett grepp Liksom.

Härliga rysningar

Ser på Kraschen. Det i sig sorgligt på många vis. Men när 1 maj-tåget går känns det fint. Känns som en historisk kvarleva. Men just därför så charmig. LIte socialdemokratins medeltidsvecka. Men verkligt behövd.

Mona

Jag är innerligt trött på alla de röda människor som vill diskutera Mona med mig. Som undrar vad jag tycker och tydligt själva förhåller sig skeptiska.

INGEN av dessa har kunnat berätta för mig vari tvivlet ligger, vad Mona är för fel. INGEN. Det är lite blekt med "magkänsla" en sådan gång.

-Jag ska rösta på sossarna så klart, men jag undrar om Mona är så bra. Hon syns ju så lite.

Sannolikt det är hennes val. Kan det vara så att borgerligheten styr media? Ja, just ja.

Kan det hända?

Aftonbladet har självkart hittat en upprörd mamma som var i parken där vargar kom lös. I Skaune.

Det blev så tokigt att hennes minstig blev så rädd att han hoppade upp i hennes famn. Så man förstår att det var riktigt illa.

Jag punktar.

1. Jag vägrar tro att dödsskjutning av samtliga vargar var enda lösningen.
2. Djurparker ska vara så säkra det går. För djur och för människor.
3. Människor kan inte förvånas när djur hittar på saker. De har också en hjärna, och därmed önskningar och påhitt.
4. Trots punkt 2 är man i djurpark på egen risk. Klart jag skulle bli ledsen om ett lejon åt upp mig på zoo, men jag valde själv att gå till lejonet. Som överlistade människorna och smet ut.
5. Dödar vi djur för att vi skäms när de råkar vara lite smartare än oss?
6. Vi kanske inte ska ha publika djurparker alls.

Tror verkligen att många djur är smartare än många människor.

I Furuviksparken, Gävle finns apan Santino som samlar på sig sten fö ratt sedan kasta på "publiken". Vad tycker han om djurparker?

Badet

Markus och jag är ofta tvärtom. T ex är han frusen ute, medan jag är mer frusen inne. Därför behövde jag efter promenaden bada. Börjat med Hypnotisören, denna uppmärksammade bok.

Nu har jag inte ett enda mission. Jo just det, i kväll är pizzakväll.

Seg på morgonen

Ett tag var det lätt att gå upp tidigt på helgerna. Nu är det svårt. 11.23 idag. Alltså ganska nyss. Sitter lite avdomnad i soffan och bläddrar i dagens tunna Arbetarbladet.

Kanske äter resterna av rabarberpaj till frukost. Och en apeslin. Borde bli lagom. I går såg vi Inglorious bastards. Tarantiono förnekar sig inte. Jag stickade mest. Med stor framgång.

Dagen är blank. Fortfarande ovant att inte behöve prestera en politisk text, och antar att Eva sitter och pillar på sin. Sade ju att min efterträdare skulle vara den bästa!

Det är skidor på TV. Tråkigt. Inte ens ett Top Model-maraton kan den här söndagen presterna. Vekt tycker jag. Sport är mycket roligare att göra än att titta på.


Hell and heaven

Hell: Ni vet den där äckelrösten som har viskat -Du vet att du vill titta. Det var inte den som fick mig att kolla på 20 min av Paradise Hotell idag, utan snarare bristen på annat. Jag är egentligen utan ord för att beskriva det obefintliga underhållningsvärdet. På den kort stunden fick jag se två guppande täcken (samma kille som sedan ljög en tjej rakt upp i ansiktet). Så kallade vuxna som under berusning ska lösa olika problem, gråter, alfahannar som muckar med varandra ... Innerligt sorgligt. Varför står inte människor över detta beteende?

Jag trodde vi var mättade med sån här dokuskit. Särskilt den som bara går ut på att locka fram de sämsta sidorna hos människor. Jag vill se sådant som 10 000-kronorsfrågan och sånt där folk får visa lite brains. Supa och knulla ... Som vilken gymnaisefest som helst var Paradise Hotel. Fast det tror ju inte gymnasieföräldrar förstås. De släpper glatt iväg sina minderåriga kids jeden Wochenende.

Jag är inte ett uns kristdemokratiskt och tycker att de får hångla, ligga runt bäst de vill. Men inte fulla. För det kan bli riktigt dåligt. Har jag hört.

Heaven: Robbie Williams-konsert på ettan. Repris på något som jag missade tidigare. Saknar ord också för det. Men av motsatt skäl. Att se Robbie uppträda smeker själen.

Sänkta pensioner

Nyligen har massor av pensionerade människor fått ett brev med besked om sänkt lön på några hundralappar. Vi räknade på en 2,4 procentig minskning för Markus farmor som varit på besök.

VI som jobbar kan räkna med att få det (kanske knappt i år) i löneförhöjning. Och dessutom mer pengar i plånboken efter ytterligare ett jobbskatteavdrag.

Jag förstår inte varför jag som jobbar och har en inkomst, desstuom ork att jobba extra om jag skulle vilja och ha mer pengar för att spara ihop till något, ska få mer. Jag förstår absolut inte varför jag ska få mer när det betyder att pensionerna sänks.

Varför är det här bra?

Insändarstör

Det är fullt upp på tidningarnas insändarsidor kring vargjakten. Jag är väldigt glad över att så många svenskar faktiskt tycker att detta hanterats ofint.

I dagens Arbetarbladet finns en typiskt dåligt skriven insändare. Rubriken är "Ska jag bestämma vilka som får vara på era gator?", men den har nog tidningen satt.

Citerar valda delar

Vad trött jag blir på alla dessa "stads-muppar" som säger sig vara djurälskare och spyr galla över jägarna som jagat varg. Är ganska säker på att ni aldrig varit ute i den riktiga skogen.

Vi har valt att bo på landet och kunna röra oss fritt i skog och mark. Den friheten vill ni ta av oss.

Vem är det som får gå ut mitt i natten och spåra vilt som ni kört på? Jo, just det. Det är jägaren det. Då kan de ju vara bra att ha, eller hur?

Och jag hoppas verkligen att ingen av er "djurälskare" äter kött. Eller det går kanske bra när ni får gå till charken och välja en fin köttbit.

Tänk om vi på landet skulle börja bestämma om vad som skulle gälla inne i stan och ha åsikter om vilka "rötägg" som skulle få vara ute på gatorna!

Underskrift "Eller hur?"

Den här insändaren innehåller i princip allting som jag stör mig på. Anonym, töntig underskrift. Läsryckta antaganden som att folk inte är ute i skogen om man bor i stan. Som att ett argument för vargjakt skulle vara spårning av skadat vilt? Lyfter igen min uppfattning om yrkesmän för sådant ... Och så när "Eller hur" drar i med köttbiten, då ryggar man?! För det är ju omöjligt att vara emot en konstig jakt, och samtidigt äta kött? Svårt att förstå logiken. Om det varit en fjortis som skrivit så okej, men det här är ju en vuxen individ som passerat skolsystemet.

Närhetsprincipen. Löjligt. Man får och ska ha åsikter om sådant som händer mer än en kilometer bort.  Inte särskilt tung argumentation.

Och vad gäller frihet. Den typiska tanken om människan som härskare över allt och alla. Vill vi bo i någon urskog så får alla organismer vi inte gillar flytta ...


Nextopia

Kolla in Dahléns sida om du är för slapp för att läsa boken.

HUR KAN GRAPEFRUKT SMAKA APELSINJUICE? Varför är man lyckligare före giftermålet än efter? Hur kan iPhone utses till världens bästa telefon innan den nått handeln? Varför satsar filmbranschen på trilogier?

Svaret är förväntningar. Förväntningar har också lett till att imorgon blivit viktigare än idag. I en tid när allt är tillgängligt har vi blivit allt mer intresserade av vad som väntar runt hörnet.


Jag kan inte hjälpa detJag vet att jag ska vara så hård och tuff. Men egentligen vill jag bara titta på sådant här. Söta figurer från Japan/Sanrio. Det är svårt att ens plocka ut en favorit. Jag har en halvstor låda pappersprodukter med dessa hemma. Ibland har någon mage att säga att de inte gillar Hello Kitty. Då tänker jag, skit i det då, och lev vidare i ditt boring liv. Så hänger jag med Monkichi, Deery Lou och gänget helt själv.


SPI har en poäng

I debatten kring rökning på jobbet tycker Ingeborg Oléni, från Sveriges pensionärers intresseparti till. Text i AB.

Jag gillar hennes vinklig att hävda att det är frihet att få röka som man vill. Att vara beroende av något är motsatsen till frihet.

Bästa vardagen

När jag har fått min dos av att ligga vågrätt, se på TV, kika ut genom fönstret och så vidare var det evinnerligt skönt att få vara på kontoret igen. Skratta med kollegorna, gå igenom gamla och nya högar av papper. Påbörja och avsluta saker. Jag är så glad för mitt jobb.

Missa inte att du kan bli min kollega! Vi söker förutom pressekreterare också en biträdande generalsekreterare.

Malin Wollin skriver

Hon skriver om barn. Och jag håller med om varje litet ord.

Inte ens på julledigheten ...

... lade jag mig och sov på dagen. Men i dag hände det. Två timmar har jag nu sovit. Nu ser jag på ettan och del två av Kraschen. Bra program.

Ny upplevelse

Jag har aldrig förut så där chickt gått och bara klippt luggen. Förrän i dag. Det gick bra. Fyra minuter för 75 kronor.


Jobbigt scenario

Klockan är halv elva. Min tanke var att för 1.5 timme sedan skulle ha varit på kansliet. Plockat i mina högar, fixat med mina saker... Men nej! Är fortfarande i Uppsala men på väg norrut. Det är alltså en del problem i trafiken.

Lyckligtvis har det varit en del som ska skrivas och läsas så jag har kunnat jobba bra hela tiden.

När jag kommer hem kan jag köra VPN på ett bra sätt mot Essingen och betala massa räkningar.

Täcka dörrarna.

När är det dags att utanför Stockholm förstå att när tåg och tågliknanade saker kommer in på stationen är det INTE lämpligt att trycka sig upp så nära dörrarna man kan med väska, hund, barn och barnvagn och knappt flytta sig när folk vill ut så att vi andra ska komma på?

Känns det smidigt? Varför fick folk en hjärna om de inte tänker använda den?


I morgon jobb

I morgon ska jag jobba. Åka till Stockholm om Gud och SJ vill. Det blir skitbra. Jag har längtat. Andreas och jag har en del grejer att styra upp.

Förresten har jag nog saker att styra upp med varenda en av mina kollegor eftersom det händer så mycket. Eller ska hända. Men de börjar inte förrän måndag.
 
Ingen idé att lägga sig tidigt. Jag har bara varit vaken i tolv timmar. Sover jag halv ett räcker det. Hoppas jag lyckas. Man ska inte vara för säker.


Undan

Idag plockade jag undan det sparsamma julpynt jag hade framme. Bortsett från ljusstaken och stjärnan. Jag tycker att de är ganska trivsamma. De har en vecka till.

Stackars små

Nu traskar en massa ensamma vargbarn ute i skogarna, eftersom deras mamma blivit skjuten. Lämpligt.

När jag inte vet vad jag ska ta mig för

Då gör jag ofta något av följande:

-Pysslar om krukväxterna
-Tvättar sminkpenslar
-Plockar ögonbryn

Böcker, stor glädjekälla

Nu funderade jag lite på böcker. Böcker är bland det bästa jag vet. Man lär sig, får nya aspekter, får vara i någon annans huvud. Jag tror de stärker empati, fantasi och personlighet.

Min mamma har alltid läst, min mormor och min morfar läste. Min moster läste. De viktigaste för mig har alltså läst. Alltså läste jag. Först mammas och mosters gamla böcker. Sedan lånade jag allt jag ville på Kungsgårdens bibliotek. Jag hade lånenummer 207. Suckade aldrig när man skulle skriva bokloggar och annat i skolan. Jag bara läste och läste. På högstadiet trodde jag det var ett skämt när svenskläraren berättade om det ytterst lilla man behövde läsa.

Förutom den uppenbara glädjen för varje enskild bok återkommer jag ofta till hur glad jag är att jag läser så snabbt och därför har haft fördelar när jag t ex studerat eller får ett material jag snabbt måste ta in och förstå, t ex i politiken. Jag tycker om att slå upp ord som är nya och jag gläds när någon bollar med språket på ett kul sätt. Som Erlend Loe. Som gör det raffinerat enkelt.

Och så finns det sånt jag inte läser. Det inkluderar drakar, trolleri och låtsasshit. Fantasy alltså. Som Harry Potter eller Tolkien. Drakryttare, Eragon... Nja. Min gräns går innan det. Faktum är att jag skrattar hånfullt åt sådant. Vampyrer med. New Moon-fansen skulle hata mig när jag höjer ögonbrynen och säger att det är utom vår begreppsvärld. Men det lockar kidsen att läsa och det är perfekt. Har alltså ett existensberättigande. Kids som läser kommer förmodligen ha fördelar framför de som inte gör det.


Nuvarande läsningPå RIA (öppet på lördagar 10-14, du gör alltid ett fynd) köper man tre böcker för tio kronor. Alltså kostade den här 3.33. Såg ut att komma direkt från tryckerier. Jag har sett den i bokhandlar förut men inte läst den. Det är den finaste framsida på en bok jag någonsin sett. Jag har nästan läst till mitten och tycker det är en bra bok med många dimensioner. Djurrätt till exempel. Och kompisskap.

Vi svenskar får flytta

Nu är det ganska kallt. Minus 23 hos mig. Jag tror det är kalllare hemma i Norrala. Mamma messade att utgödslingen i ladugården frusit och måste tinas med byggfläkt. Det är ett problem, men med lösning.

I övrigt är det fasansfullt gnälligt över att det är kallt. Det kan för infödda svenskar inte vara en förvåning att det kan bli mer än minus tio. Kanske i Skåne då där Markus de första dagarna berättade att det var så kallt där nere, minus sju ... Det blir kallt på vintern, ibland blir det kallare. Gävle ligger en bra bit söder om halva Sverige, det blir mycket kallare längre norrut. That´s Sweden.

Det fina för oss svenskar är att vi kan flytta till vilket annat varmare land vi vill, i princip. Så passar det inte går det bra att flytta. Eller säsongsbo.

Jag gillar den svenska variationen. Och jag åker aldrig på solsemester.

Fåglarna


Den produktiva dagen -Sockor klara!Långa sockor. Jag har designat allt själv. Fantastiskt. Det trodde man inte för någon månad sedan.

Konservativa gubbjävlar är bland det värsta jag vetJag klippte ut Åke Durres insändare för flera månader sedan. Den har legat bredvid TVn och fått mig att tappa hoppet om människan varje gång jag passerat.

Läs sista meningen en gång till och må illa. Våldtäker beror säkert på att inte mamman är hemma och bakar bullar tills pojkbarnen fyller arton. Kanske beror det på sådana som du Åke, som tycker att kvinnor har en särskild roll att uppfylla, behaga mannen till exempel.

OBS! Jag har varken ringt hem eller postat något till Åke. Jag tror inte det hjälper honom. Han är förlorad.

Jag gjorde en hög macaronerJag skållade mandel, jag malde mandel. Jag spritsade och jag kladdade. Och så fick jag macaroner. Nu är jag en lycklig människa.

Dagens bokköpFör det presentkort jag fick av min arbetsgivare på Hälsingetidningar i julklapp valde jag den här. Har läst några uppslag och det känns väldigt bra och lärorikt.

The nothing day

Det blir så ibland. Det betyder att det är bra att det är dags att jobba på riktigt snart.

Jag kom nyss in från en promenad som bet mig i kinderna, samkörde med samtal med Ullie. Innan hag jar gjort lite av allt möjligt man kan göra. Läsa, plocka, jonglera, scrappat, badat, stickat. Förutom badet blev inget ordentligt gjort.

Tretton minus har vi. Inget anmärkningsvärt.

I morgon har jag lite schema. En kul grej är en fikadejt!

En dag i ZermattI senaste numret av Plaza Kvinna handlar reserepotaget om Zermatt, ett ställe i Schweiz (som många uttalar Sweitsch). Man ser fina Matterhorn på bilden till höger och allt.

För snart tio år sedan firade jag och en massa andra Schweiz nationaldag uppstängda på ett berg bredvid. Kabinbanan var avstängd och skulle inte köra oss förrän sent på kvällen. Fikastället med enda toan stängde. Det blev märkt och kallt. Allt vi hade var den middag vi blivit medskickade i form av en frukt, en korv och en choklad (om jag minns rätt). Åtminstone såg vi fyrverkerierna uppifrån.

När vi väl kom ner och väntade på att bussen skulle gå till stället där vi egentligen bodde hängde vi på en restaurangveranda och jag hör mig själv låta som min gamla bok i tyska.

-Herr Ober, ein Cola bitte!

Skrattade så jag grät. Jag vet, det låter inte lika kul när man återberättar det. Men så var det i alla fall.

Kroppsskanning

Är det egentligen ett stort problem? Förutom att det tar tid? Jag har faktiskt inga problem med kameror och sånt.

Inte alla jägare är så skickliga ...

Artikel i expressen. Alla är ledsna utom Jägareförbundet som är besviken och inte tycker det är bra, men att det inte är så roligt för alla djur som blir påkörda på vägarna heller.

Nej, det är inte kul för de djuren HELLER. Två fel gör inte ett rätt. Men vad tycker han om den jägarhets som Länsstyrelsen beskriver? Det skulle jag vilja veta.

Back on trackHär är jag i köket i Norrala. Fast nu är jag inte där. Nu är jag tillbaka i Gävle. Omställningen känns.

Eller så är det trötthet. Satt uppe och debatterade med jägare på nätet i natt. Man blir aldrig besviken. De uppfattar aldrig ett huvudargument och kan inte stava. Ibland förstår man faktiskt inte vad de menar. Men de som kan stava och förstår är förhöppningsvis de som sysslar med viltvården.

När jag trodde jag skulle sova skulle jag inte det, utan istället äta äpplen och se ett avsnitt av the mighty boosh i Saras säng. Somnade runt tre. Det gör ju inget om det inte var för att jag behövde gå upp nio. Möttes av en fantastiskt soluppgång.  Life is good. Men lite ensamt, fast det går snart över.

Hur svår är en jägarexamen?

Jag gjorde just några testfrågor hos Jägarnas Riksförbund. På 85 sekunder svarade jag på tio frågor. Jag hade åtta av tio rätt.

Det måste vara riktigt svårt med jägarexamen när man har pluggat och allt ...

Vad vi alltid gör ...... när vi inte vet nåt särskilt annat vi ska titta på. Då kollar vi (jag, systrar, mamma) på någon sv Svarta Hingsten-filmerna. Till jul såg vi tvåan, så nu kollade vi ettan igen. Praktiskt för man kan prata och handarbeta mycket samtidigt. Vi kollar inte så mycket för storyn, som för hur gullig pojken är samt hur vacker hästen är.

Climbing the driva
Det var väldigt svårt eftersom snön är som fluff. Kul att hoppa ner sen och landa och få snö till midjan.

Vad jag mycket ofta görLina tog en bild då jag gjorde det även på julafton.

Hopikok

Min mamma tycker det är ungefär lika roligt som jag tycker att laga mat. Det resulterar ganska ofta i hennes klassiska hopikok. Det betyder att hon leter upp saker som skulle kunna passa ihop, och så tvingar hon dem att göra det. Ofta med lyckat resultat.

I kväll fick vi ris till hopikoket.

Gränsen gick dock en gång när hon blandade ihop två olika pulversåser.

Den kompetenta jägarkåren

Vid 14-tiden på lördagen hade nio av nio vargar skjutits i Dalarna. Dessutom letade jägare efter ytterligare sju djur som blivit beskjutna. Ännu på kvällen sökte man fyra av dem. De tre beskjutningar som utreddes under eftermiddagen visade sig samtliga vara bommar. Och Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna, berättar för DN.se att ”magkänslan säger att även de andra är bommar”.

(Taget från artikel på DN.se)

Jag vill inte ha jägare i skogen som jobbar på magkänsla. Det kan innebära att de skjuter på varandra. Det kan innebära att de skjuter på mig. Det kan innebära att de inte vet om de träffar eller inte. Det kan innebära att de har så svårt att motivera sin dödshets att de föredrar att vara anonyma i på bilder på aftonbladet.se.

Posera med döda djur är bland det vidrigaste jag vet. Ungefär som att betala för att posera med exotiska djur utomlands (-Hej, jag är född dum).


Hej, jag är född dum

Här har jag lånat en kommentar från Aftonbladet.se. Skriven av 51-årig svensk appropå vargjakten:

Tänk om ni vargkramare engagerade er lika mycket i dom miljoner barn som svälter ihjäl varje år som i denna debatt? ,man blir bedrövad och fundersam över hur det kan bli så. Förmodligen för att empatin inte sträcker sig längre än inom landets gränser och det som händer i dom afrikanska länderna är inte på riktigt.

Sådant här provocerar mig enormt. På vilken enda grund tror denna människa att den som föredrar en lite fylligare fauna i skogen, inte bryr sig om Afrika. Ska vi som värnar mångfalden redovisa hur mycket pengar vi skänker till respektive världsdel? Fy fan, jag blir så här arg att jag bubblar. Beredd att säga riktigt fula saker. Eldsflammor i ögonen. Okej om detta hade varit en tolvåring, de har sällan tyngre argument. Men detta!

Som om det ena utesluter det andra.

-Jag tycker det vore bra om vi värnade om miljön.
-Jaha, du bryr dig inte om AIDS?

-Jag tycker det vore bra om vi tog oss an AIDS-bekämpningen bättre också.
-Men cancer då, ska vi bara skita i det?

Måste man leva tillsammans med människor som tänker kortare än en tändsticka blir jag rädd.


InsnöadeGullig syster i snö


Ryssland satsar mot alkoholproblemen

Nya vodkapriser trädde i kraft i Ryssland vid nyår som ett led i president Dmitrij Medvedevs kampanj mot alkoholismen. Även en nolltolerans-lag mot rattonykterhet ska vara på gång. TT news på DN.

Han sänkte alltså inte priserna precis. Som svenska bryggare tycker är lösningen ...

KvällsprojektJag har satt igång stickningen av sockor till mig själv. Jag gör direkt ur huvudet faktiskt. Men det är inte lätt och mamma har fått supporta. Jag frågade henne om hon inte kan lära mig göra tummar på vantar. Då frågade hon raskt hur lång semester jag har ... vänligt.

Till höger Monkans bakben.

What a day!

Men den rubriken skulle man ju kunna tro att både det ena och det andra glammiga har hänt. Men det är precis tvärt om.

Jag har fortfarande pyjamas och sockor på mig. Vi åt lite kylskåpsrens nyss. Sett dålig TV och stickat lite. Sett snön falla.

Totalt jävla värdelös dag. Och skön.

Alkoholen gör mig glad och störig

En kille skriver till DNs expertpanel. Alkoholen gör mig glad och störig skriver han. I frågan reflekterar han kring sitt drickande på ett sätt som MÅNGA borde göra. Vi känner säkert alla igen flera som dricker på ett likartat sätt, men absolut inte vill se detta som ett problematiskt drickande. Modig/Moget att därför fråga.

Svaret är mest beskrivande över hur alkoholen påverkar den mänskliga hjärnan, och för oss som inte tänker annat än alkohol, men helt nyktra, dagarna i ända är detta ingen överraskning. Därför tycker jag också att svaret är lite lamt, klent. Jag skulle ha svarat "Du vet att du har problem, bra steg ett. Steg två är att dra ner på drickandet, helst sluta helt". Men det är väl inte riktigt politiskt korrekt ...

Kommentarerna är också intressanta. Många påtalar det osunda förhållande som svenskar (och folk i många andra länder) har till alkohol. Alkoholen passar till allt. Till glädje, sorg, graviditet, barnvaktande och så vidare. Det finns alltid ett tillfälle att sprätta en kall öl och facebooka om det. Som om man vore den första i world history.

Som någon skrivit i kommentarerna. Tomma människor blir inte fullare för att de dricker.

Gott nytt år liksom

Tråkigt att läsa om de som på grund av alkohol (i vissa fall kombinerat med rymligt samvete) har förstört sin egen och andras nyårsafton. Arbetarbladet

Det värsta är att sådant här blir en notis. Att befolkningen drogar sig hårt är nåt vi räknar det. Taffligt samhälle.

Sov till tolv
Tog på alla myskläder jag äger och gick ner till köket med tjejorna. Sara steker mackor. Lina och Irene fixar. Jag har ordnat med all disk sen i går. Vi har en GT-dricka kvar. Det godaste som finns att dricka tycker vi.

Skulle slänga soporna. Fick trycka upp dörren. Magnifikt mycket snö har kommit. Se mina små pulsspår till vänster i bild. Återigen, tack högre makter för allväderstövlarna.

En humanare regering

Det tror jag 2010 bjussar på.


Nytt år

Vi stod ute, jag och två av Saras kompisar. Snön föll över oss, vi spanade på byarnas fyrverkerier och lyssnade på mullret från stan. Vi var också skarpt beredda att rycka ut och jaga rädda ungdjur som flytt upp i skogen. Men det behövdes lyckligtvis inte.

Vi fick göra en önskning var och jag önskade att inget av de plan jag ska flyga med under året ska störta.

Nu är allt som vanligt igen. Nyårssamtalet med mormor är avklarat och 2010 rullar. Jag målade naglarna i fyra lager. Under- och överlack samt den OPI-blåa jag köpte nyss för att nå en bit på nyårslöftet om händer och naglar. Dessutom har jag klänning, det är lite Victoria över det.

Sara har åkt och hämtat Lina i stan och jag tänker göra det jag är bäst på. Läsa. Ha koll på världen via nätet. Fantastiskt att hemhemma har trådlöst nätverk. En revolution.

RSS 2.0