Det är mycket med tal nu

I morgon är det 1 maj. Jag är inte en av dom som tycker att det är nog nu, att alla har det tillräckligt bra och därför skita i att demonstrera för rättvisa och solidaritet och så.

Jag har också förmånen att hålla ett kortare tal i Gävle i morgon. Ingen kommer att vara där för mig. Alla vill lyssna på Jan Eliasson. När det är min tur alldeles sist har folk hunnit gå. Men fanbärarna kommer att lyssna och det är nog så viktigt.

Jag har nu ägnat en timme åt klurande. Jag har jobbat med en anekdot och en röd tråd. Tänkt mycket på att säga vad vi vill, snarare än vad regeringen gör för skit.

Jag är faktiskt inte ett dugg nervös. För två år sedan eller så höll jag på hoppa ur skinnet. Men jag vet att jag kommer att vara lite shaky i morgon när jag vaknar. Det är sunt.

Men vilken trevlig kväll!

Lagom liten kase, lagom kort tal och många trevliga människor. En bra summering av kvällen som avrundades på Österns Pärla med Markus och Mattias.


Så här ser talet utSnyggt va? Jag jobbar med kort. Nu går jag.

Tågledningscentralen och äldreboenden

Det har varit mina missions i dag. Jag har varit på arbetsplatsbesök och lärt mig massor och haft möjlighet att prata politik.

Än är dagen långt ifrån över. Jag sitter precis och filar på vårtalet jag i kväll ska hålla i Stenebergsparken. Om bra precis två timmar faktiskt.

Ska nu skrivas ut och sättas på talarkort. Så jobbar jag bäst.


Ordnad i håret


I morse ordnade Malin mitt hår. Det blev bra tycker jag. Bilden är tagen medan jag går och jag kan alltså inte göra någon posemin. Är inte nöjd med bilden men nu är det den ni får.
Man ser klart och tydligt håret och det räcker. Resten får man på köpet.

På väg hem efter besök i Hudiksvall

I kväll har jag träffat kommunal i Hudiksvall. Det var roligt och viktigt.

Innan träffade jag min gode vän Krister.

Upplev mer

-upplev mer! upplev mer!

Den är klämmig reklammusiken i Bredbansbolagets marknadsföring. Jag har sjungit lite på den i duschen.

Det är klart vi ska uppleva mer! Det är både skrämmande och roligt. Om jag kan gå utanför fåran ibland kan alla.

RUTan

"Den största friheten för kvinnor är egenförsörjning och slippa vara beroende av statsmakten eller någon annan". Så skriver Eriksson och Andersson från Moderatkvinnorna i Arbetarbladet i söndags. Och vet ni, jag håller med. Det är bland annat därför jag ställer mig så frågande till avdrag för hushållsnära tjänster. Alla de här jobben som Moderatkvinnorna påstår att avdraget har skapat är ju ett resultat av en statsmakt som bestämt sig för att subventionera just de här tjänsterna. I praktiken betyder det att mina skattepengar används till att rika människor ska få biligare städning hemma. Så ser det ut. Dit går den allra mesta av skattesubventionen. Om branschen nu blommat så mycket efter reformen som Moderatkvinnorna påstår, skulle den då sluta med det om avdraget inte fanns?

Om svaret är ja, så betyder ju det att de kvinnor som städar hemma hos andra kvinnor i allra högsta grad är beroende av staten och inte alls särskilt fria?

Att avdraget för hushållsnära tjänster skapat 11 000 nya jobb ställer sig nationalekonomen Roland Spånt sig frågande till. Enligt hans beräkningar skulle branchen ha cirka 2200 arbetande- totalt. Generöst räknat skulle 900 av dessa kunna var nya jobb. Kostnaden för oss som betalar skatt blir då 800 000 kronor per nytt jobb, utslaget vad reformen kostat oss.

Jag tycker det vore trevligt om vi höjde barnbidragen rejält och lade våra skattepengar på det.  Då kunde barnfamiljerna fundera över hur de använder pengarna allra bäst. Är det att betala för städning eller är det att kunna sätta riktig guldkant på alla barns vardag. Alla barns. Även alla de som i dag lever under fattiga förhållanden i Sverige.

Vidare undrar jag också hur Moderatkvinnorna ställer sig till vårdnadsbidraget. Erbjuder det frihet till kvinnor? Eller skapar ett beroende av staten och en partner?

Elin Lundgren
vice ordförande för
Socialdemokraterna i Gävle

Arbetarbladet i går

Jag försöker jobba Rune

Det vill säga att skriva in lite i kalendern sådant som inte är möten men som ändå ska göras för att inse att det också kommer att ta tid.

I dag stod bland annat hantering av PAS-ansökningar på agendan. Och det var gjort. UNF-landet sprudlar av goda ideér.

Snart ska jag gå iväg och lyssna på Anders Carlberg. Tar med Eva så vi båda blir ännu klokare. Och så kan vi prata under promenaderna.

I dag åt jag sushibuffé på Ellinors pappas ställe. Det var helt okej, även för vegetarianer. En god nudelsallad hade de också. Så himla tråkigt att de inte har kollektivavtal. Verkligen.

Tankarna

En gång i gymnasiet diskuterade vi i klassen om det fanns tillfällen då man inte tänkte. Jag och Maria var stenhårda med att man alltid tänker på någonting. Sedan kan det vara av större eller mindre vikt. Men om man frågar någon vad den tänker på och den svarar inget. Då vet man att det är för banalt eller för fult för att vilja säga.

Eller så är det så att inte alla tänker jämt. Det spelar egentligen ingen roll.

Jag vet att jag alltid tänker på saker och allra bäst när jag promenerar. Själv. Då löser jag många problem och det känns fint. I dag har jag varit på Borgarskolan och träffat tre elever som har filmat och ställt frågor till mig. Det var roligt. Hade jag vetat att de inte hade laddat med följdfrågor skulle jag definitivt ha brett ut mig mer. Nu gjorde jag nog ett ganska snällt intryck när jag talade om minskade klassklyftor. I vanlig ordning pratade jag också för fort.

En lärare ville också vara med och ställa frågor, det är roligt. Han upplyste lite om hur resonemanget gått bland i folk i kärnkraftsomröstningen och tyckte att det vore spännande om vi talade mer om hur vår iver att konsumera faktiskt är det som skapar behovet av så mycket energi, och hur det är kopplat till kapitalismen. Sedan blinkade han och sade att det kanske är lite för radiklat. Jag svarade ärligt, att för somliga i partiet är det det.

Alla tankar jag har kommer inte alltid ut riktigt så bra som de lät i huvudet. Det är ett problem. Måste jobba på det.


Perfect eve

KF blev överraskande kort. Jag fick tid för en promenad som rensade huvudet. Och kunde se Maria Montazami i hennes flimsiga klänning.

Jobba hemifrån

Helt värdelöst. Heeeelt värdelöst. Lyckligtvis kommer Dennis förbi snart eftersom han ändå ska till Söderhamn senare på synk-möte.

Men jag biter ihop och skriver lite grejer och så.

Major hårproblemAlltså. Min lugg ska ju vara lång och så för att hjälpa till att förhindra att pigmentfläckarna i pannan blir så framträdande/syns så mycket. Särskilt nu när solen kommer. Problemet är bara att nu ser jag inget heller. Jag ska till Malin på torsdag. Sedan kommer livet att bli enklare. Kanske får jag fram tills dess ha den här sidofrisyren. Men inte behöver jag håna mig själv. Jag har haft så på riktigt förut. Observera också den stadiga utväxten.

I går köpte jag en liten tidning som heter Hårstudio för att inspireras. Jag vet inte jag ...


En del av Gävle, Korvfabrik


Det är bevisligen sol ute för det blir randigt inne


Snygga bruna grejenDen här bruna köpte jag till köksredskapen som sedan vi flyttade hit stått i en hiskelig burk av genomskinlig plast. Den här är helt rätt. Tack Kupan. Och självklart har jag alltid ananas hemma. Det har varje husmoder.

Det gäller att vara redoJag är lite lite osäker på hur många nässpray jag äger. Man jag vill aldrig riskera att bli utan.

Först utFörst ut av mina krukisar att blomma i vår är porslinsblomman. Den är fin.

Sötisar från NY

Det var utförsäljning på My little pony. Jag fick två för en. Men jag hejdade mig med sex stycken. Det är lagom.

Det slipper jag i alla fall

På radion lagom när jag passerade stationen på väg hem berättade nyheterna att Madde och Jonas brutit sin förlovning och går skilda vägar.

Fascinerande. De förlovade sig alldeles nyss. Ungefär som när Alex och Katrin gifte sig och sen skilde sig direkt.

Men ändå. Det är ett fint land vi lever i där man göra precis som man vill med sånt, jag tänker bara på all energi det kostar de inblandade.

För energin lär ju bli lite extra när alla bryr sig. Bloggar om det och så.


Piffat till

Jag gick till Brynäs centrum och köpte en bunt vita krukor på Kupan. Några växter på den lokala blombutiken. Jag gick hem och skred till verket. Befintliga växter delades och fixades med och ev. planterades om större. Nu är nästan alla mina växter vårstädade och fina och det mesta är grönt och prunkande.

Varje gång jag kör fingrarna i jorden känns det fint. Absolut inte så att jag vill bli florist eller så. Jag bara gillar att kladda. Och jag är ganska bra på att få växter att trivas. Så länge de inte är blommande varianter. Jag köpte en rosa begonia dock. Får se hur länge den står sig på köksbordet.

Min s-förening var ute och affischerade inför sista april. Kändes bra.

Var på stan och löste in ett presentkort på Naturkompaniet mot en grå Kånken. Exakt en sådan jag fick när jag började i lekis. Ett vinnande koncept så att säga.

Några till broderigarner så jag förhoppningsvis i kväll kan göra det sista på min tygväska. Löste in alla min checkar på Åhléns mot lite nya duschkrämer. Lite småsaker på Lush eftersom de tyvärr ska stänga i Gävle och hade halva priset på allt som var kvar. Några böcker från bokhandeln. "Bergets döttrar" till exempel som jag verkligen längtar efter att läsa. Frukt och bröd från Konsum.

Innan allt detta lämnade jag i väg saker till RIA som är typ min närmaste granne. Och jag avrundade med en tur dit för allmänt span. Två små, söta serveringsfat och några träramar jag ska måla om och göra något annat av och en krog för att ha på hatthyllan blev det.

Vilket mys

Trodde det var dags att stiga upp när klockan ringde. Men! Det var ju inte jag som skulle upp. Jag hade sovis. Men som den äldre kvinna jag är gick jag ändå upp strax efter nio.

Jag har lite olika projekt av viktig fritidskaraktär som ska genomföras under dagen. Det är roligt. Tittade på repris av kvinna som talade om sina isbjörnsbilder. Mäktiga djur det där.

Att bry sig om horoskop

I senaste DV har "Fisk" stört sig på att Väduren high lightats två gånger på horoskopsidan. Det betyder att vädur får stå högst upp på sidan och få en bild eftersom den är aktuell den månaden. DV förklarar pedagogiskt att det kan bli så eftersom de ger ut 14 nummer om året och stjänrtecknen är 12.

Men det fantastiska är ju att någon ens bryr sig. Att någon läser det så hårt och reagerar till och med på att någon annans stjärntecken får dubbel uppmärksamhet.

Jag tycker horoskop är bull. Som rökelse ungefär. Ett märkligt hittepå. Men får jag dåligt att göra någon gång ska jag starta en blogg där jag också förutspår vad som ska hända med tvillingar och jungfrur och stenbockar.

Avslutade i dagAvslutat två böcker så här på fredagskvällen. Båda var väl tre av fem. Ungefär.


Fyra lyckopunkter

Förra veckan hade vi arbetsdag med gurun Rune Nilsson. Ett stickspår var när han redogjorde för vad forskningen visar leder til llycka hos människor. (Vad är egentligen lycka? Det kan vara ett nytt läppglans. Men välmående kanske?)

1. Sociala relationer
2. Att kunna slutföra projekt
3. Att ha ett arbete eller en uppgift
4. Förmåga att förlåta oförätter

Jag är väldigt bra på 1-3. Riktigt usel på 4. Riktigt skitusel faktiskt. Kan jag nöja mig med 75 procent?

Smådjurstrams

Det är beklämmande att så många vuxna inte kan skilja vanligt förekommande husdjur åt.

Alldeles nyss i Debatt sade Billström att Herr Muffin (i den fina barnboken) var en hamster.

Det är mycket mycket vanligt att inte kunna skilja på just marsvin och hamster. Vad är problemet? De är inte ens lika. Hamstrar är små och ser ut som ursöta nallar. Smidiga i likhet med råttor, menändå lite klumpigare, utan svans och inte lika smarta. Och absolut inte lika stora som råttor. Marsvin är i storlek som dvärgkaniner. Ganska stora. Låter mycket olika ljud. De är gnagare, ja. Men det är väl cirka det de har gemensamt.

Hamstrar är solitärer (guldhamstar, det finns andra varianter somär mindre som vill ha sällskap) och får inte hållas med kompisar. Marsvin däremot är flockdjur och vill ha kompisar. Ska jag fortsätta? Nej, för de flesta av er bryr er tyvärr inte om smådjur. Tycker det är trams.

Att inte skilja dem åt är som att inte se skillnad på en Sankt Bernard och en häst.

Nu brast det

Nu ser jag Debatt och spanar chefen ibland. Nu prats det om "integration". Inte ALLS oväntat att en man modell äldre medelålder sitter och tjurar på invandrare och är Vellinge-killen. Som vägrar solidaritet.

Jag har så vansinnigt svårt för de här männen. De har svårt för mig med så det är ganska rättvist.

En gammal goding


När man vill men inte klarar det

Jag inser att jag många gånger uttryckt mig klumpigt, plumpt och rentav elakt. Utan att egentligen alls mena det. Bara varit obetänksam och kanske till och med tänkt att jag varit lite rolig. Några kanske har tyckte det, andra inte alls.

Det är mycket dumt, eftersom det är mottagaren som tolkar budskapet och det rår jag inte över.

Jag vill verkligen bli ännu bättre (jag vågar nämligen tro att jag är lite bättre än för ... sig tio år sedan) för jag tror mitt liv blir lite lättare då.

Jag ska försöka tänka på att inte uttrycka mig om nåt som verkligen inte betyder nåt för mig. Egentligen. Vilket ju är svårt eftersom jag stör mig på sjukt mycket. Men som egentligen inte spelar någon roll alls.

Det är svårt. Det är skitsvårt. För ibland bara exploderar ilskan i mig. Och jag behöver nu då inte räkna upp sådant som utlöser det, för det vore att agera precis motsatt det jag önskar bli bättre på.

Nu ser jag det så kallade humorprogrammet "Halv åtta hos mig". Så soft. Kräver inget av mig.

Varit hemma en knapp timme och mest vattnat blommor och letat fram morötter som har passat till middag. Kombinerat med ägg och tomater.

Meeeen

Man kan tro att när man har ätit lunch ska kroppen vara lugn. Icke! Då vill den ha något sockrigt att festa på. Jag försöker stå mot.
Och tänker på min tappra (dumma?) kompis som ska äta bara äckliga soppor i evigheters evighet.

Jag orkar inte

Jag orkar inte med allt folk som nu bara klagar och klagar på att det råkar snöa lite. Vad hade ni trott? Att det aldrig kunde komma snö från himlen igen?

Mycket klag på det klimat vi har i Sverige i bland. Och då tänker jag att ni som inte klarar snö eller kyla eller is. Det går ju skitbra för er att flytta till Spanien. Att vara svensk och flytta är inga problem. Så priviligerade är vi.

Hej då gnällisar!

Ypperlig blogg och insikt

Några Fake Free-pilots skriver grym blogg: Klarsynthet

Peter Kadhammar skriver också om det tragiska i att svenskens största lycka är billig alkohol på baksidan av Aftonbladet i dag.

Lite fin

Att inte ens sess-Madde som alla killar hajpar har en trogen pojkvän gör plötsligt att världen känns lite fin. Eller att den är lika ful överallt.

Jakten på ett perfekt folkJag tror Sakine Madon satt och tjuvlyssnade på mig förra veckan. PÅ gruppmötet innan kommunstyrelsen raljerade jag över folks "bärande" argument till varför man ska få röka på arbetstid, typ allt annat man heller inte borde få göra som att äta kakor. Eller att man kanske också tycker att någon särskild parfym luktar illa och jämställer det.

Nu har Sakine på ledarplats i Expressen skrivit just så. Fast helt seriöst. Jag skrattade.

Jag har inte problem med att precis som man ska sitta bra på sin arbetsplats, kan det erbjudas frukt istället för kakor. Och frisk luft och lukt istället för sjuka sådana.


Hem i kvällssol

Sent tåg hem. Ändå är solen lite uppe. Ganska härligt. Det är dock ingen skitlyckad kombo att komma hem sent och sedan åka tidigt i morgon. Men så ser livet ut ibland.

Mötet jag var kvar i Stockholm senlänge för gjorde det värt det.

Många saker att göra, men roliga saker att göra. En bonus var att Astrid var på jobbet i dag och hälsade på! Vi saknar henne.

Mycket kring utvecklingssamtal

Det finns fördelar med att ha kollegor på samma ort. I dag hag jar haft utvecklingssamtal kvällstid med en av dom. I övrigt har det varit vad min dag handlat om. Att efterarbeta utvecklingssamtal. Ska göra det med kvällens nu också, och därefter utöva friskvård. Inte en heldag på arbetet i dag, men det gör inget eftersom vi har flextid och det finns några timmar att ta av. Älskar friheten att ha det just flexibelt.

I förmiddags var jag på soc och har nu en sju centimetersbunt eller så med handlingar inför nämndsmötet nästa vecka.

Förutom att ha debatt på högskolan träffade jag också många trevliga människor, faktiskt också utöver mina supporters.


Paneldebatt

Paneldebatt är inte ett jättebra forum för att diskutera. Tiden är begränsad och frågorna lite för komplexa för att kunna svara så enkelt som det önskas på. Det går likom inte. Världen är svår.

Lite önskar jag också att vi har mer samhällskunskap i skolan så att inte enkla saker behöver förklaras.

Jag hade hoppats på en debatt om skolans roll och möjligheter i samhället. Jag tror att åskådarna hade tyckt det var mer intressant än den nivå som borgarna drog ner det på. Nämligen att till exempel handla om särskilda utvecklingsinsatser.

Jag skulle säga att jag och moderaten sade ungefär lika grejer. Det är ju lite spännande.

Annars var det finemanghärligt att vara på Högskolan i Gävle. Det är en underbar plats.

Strykjärnet glider så kvickt

Spring (eller jogga världens långsammaste), duscha och fixa i ordning mig lite fräschare, stryka så jag vet att det finns nåt att ta på mig som inte ser förjävligt ut, scrappa två sidor. Skriva ett utkast till en motion. Fundera på en debattartikel. Inse att jag redan sett wallanderfilmen. Ungefär så. Nu är det läsning som känns som det mest aktuella. Det har varit en bra helg. Jag må tycka att jag är osocial och trivs väldigt bra själv, men det ger verkligen inte samma injektion som att träffa alla de människor jag ändå har turen att träffa. Förstå, i en folkrörelse lär man känna tillräckligt många för att inte riktigt hinna med alla. Jag har fötterna djupt nere i två. Jag kan vara en lycklig människa.


Exklusivt designad för SocialdemokraternaSå är det. Det står printat på insidan av jackan, så detta är inget du kan plocka upp på vilket gina tricot som helst.
Hur som helst. I år satsar vi på vitt med röda detaljer. Partinamn över arslet till exempel. Jag är glad över allt som inte påminner om en röd väst.

Den här har en krage med ett material som påminner om fleece. Mycket olyckligt. Fleece i alla former ger mig obehagsrysningar, som bekant.

GottisbloggenMeine Schwester Sara hävdar att min blogg bara handlar om godsaker. Daim och sånt, hävdade hon. Jag är väl tveksam till det även om Daim ligger fint i magen.

Men den här oreobrownien? Den köpte jag på frukosthaket Fresh & co. i NY. Hade ni sett deni genomskärning hade ni tydligt sett lagret av fluff i mitten. Den var som en bit av Nirvana, bara till mig. Jag orkade inte ens hela.

Som man ungdomligt kan säga: Så jävla jävla gott.

Vid en liten genomgångUnder förhandlingarna gick jag igenom mina foton i mobilen och hittade det här. Vacker konst från Hotell FrykenSand. Vackra och coola kvinnor. I glada färger. Kan knappast blir bättre.

Det finns vissa bonusarÄr innerligt glad över att DÅKen är i Gävle så att jag kan sova hemma. Känner det. Att sova på hotell är inte alls lattjo. Men på hotellet serverades i går eftrerrättsbuffé. Fint va? Bara en bråkdel av godsakerna syns här. Bra bonus för att inte få göra valfriheter på sin helg.

Politiskt så är jag innerligt glad över att Gertrud Åström vad där och talade jämställdhet. Fantastiskt talare, talade om ämnet så alla (även de flesta surgubbarna) lyssnade och kanske till och med förstod. Hon har jobbat med statliga utredningar och så. Jag lyssnade med alla öron hela tiden.

Nu är jag vaken, har dragit på mig ett ljusrosa 80-tals läppstift från smashbox. Är ganska redo alltså. För dag 2.

På plats på Scandic

Det är dags för partiets 105e partikongress. Vi gäller till på Scandic väst. Delar av helgen. Vi ska ut lite också. Precis nu gick Leif Pagrotsky upp i talarstolen. Han är en fryntlig man. Det finns tydligen en större fundering hus man ska hantera hans närvaro på torget där han behöver synas på ett bra sätt. Han är kort. Och han är bra. Så det är viktigt att han syns!

Även Ribbing ser problemet med vuxna som dricker när de hänger med barn.

Magdalena Ribbing skriver om att alkohol och barn inte hör ihop.

Du kan absolut föreslå alkoholfrihet i samband med tillställningar med barn närvarande, alldeles särskilt när sammanhanget har barn i fokus. Det borde vara självklart, om man tänker efter! Gör det, så väcker du åtminstone en tanke hos övriga, även om du inte når ända fram på en gång.

Men du har helt rätt. Flera gånger har jag fått mejl från läsare som har berättat om medförda barn på bjudningar där alkohol har serverats och där vuxna, barnens föräldrar eller bekanta, har druckit lite för mycket och påverkats så att barnen har blivit skrämda av att se en närstående uppföra sig annorlunda.

Det är ruttet är vuxna dricker med barn. Verkligen. För vuxna dricker sällan så lite och så snyggt som de tror.

Alla kvinnor vill bli försörjda

Det hävdar engelskan i en artikel i Aftonbladet. Själv dejtar hon bara rikingar.


– En del kvinnor tycker nog att jag saknar moral, men det är ett faktum att alla kvinnor vill bli försörjda ekonomiskt. Så var det bland grottmänniskorna också, kvinnorna valde mannen med störst grotta, säger hon till The Sun.

Det är också ett sätt. Vitt skilt från min bild att det bästa är om ingen kvinna behöver vara beroende av en man. Ingen ska behöva bo kvar med sin slusk man tröttnat på för att man inte skulle ha råd att flytta. Hört om fenomenet alltför ofta.

Förmodligen är det ännu värre i andra länder som england och USA där många kvinnor valt att vara hemmafruar.

Ännu bättre teknikLinda Engström, UNF:s vice ordförande, har en teori som går ut på att google har lösningar för allt. Jag vet inte om det stämmer, men nu kan man tydligen rita så det har hon gjort.

Spanat lite på nya gavle.se

Läs meningen:
Gävle kommun bygger, planerar och har visioner för livsanvändare.

Vad är livsanvändare? Jag gjorde DN:s test med "svåra ord" igår och hade ändå 35 av 40 rätt. Men livanvändare har jag aldrig hört. Får åtta träffar på google, varav en är just gavle.se. Annars används det i begräppet "Antal som använt knark på en livstid".

Jag vet att man slitit mycket med att få en så enkel hemsida som möjligt. Och så hittar man på egna ord. Tråkigt.

Ordet partnerskap vänds också. Är inte hela grejen att det nu heter äktenskap för alla?

Vulkanutbrottet

Det ser mycket vackert ut på bilderna! Det är alltid något.

Två veckor är egentligen inte ens nära. Men hade det hänt två veckor tidigare hade jag kanske inte kunnat flyga hem från NY. Då hade jag gråtit ihjäl mig. Jag känner mig trots allt lite tagen av det faktumet.

Det bästa sättet

Det bästa sättet att skapa innovativa frisyrer är att lägga sig med blött hår. I morse hade jag ett underbart spret och roliga veck. Tyvärr är det inte socialt accepterat att lämna hemmet på det viset så jag fixade till allt. Nästan.

Det är mycket tårtbakartävling nuEfter att inte ha sysslat med tårtbakartävling på åratal var det ig år dags för den andra det här året. Att toppa rosa grädde med lakritssnören skulle jag säga är en vinnare. Tyvärr tror jag hela tårtan smakade skit. Jag provade inte ens. Hysteriskt snygg dock!

Hälsade på en förening i UNF Stockholm i går. Också mat och mycket trevligt umgänge.

Dags att plugga igen?

När den sista stora, ökända tsunamin slog till var det många som trodde att den orsakats av miljöförstöring. Somliga kallade den ett väderfenomen.

Jag hoppas så innerligt på att ingen antyder att vulkanutbrottet skulle vara en konsekvens av miljöförstöring.

Det är uppenbart att många saknar grundläggande kunskaper i naturvetenskap. Det är sorgligt. Men ännu har jag hopp om att slippa höra det.

En lätt doft av gummi

Jag har sovit på en uppblåsbar madrass hos Ellinor i natt. Eftersom jag inte duschade i morse tycker jag mig hela tiden ana en doft av gummi. Det brukar bli så. Jag hade en egen uppblåsbar en gång. Den var riktigt vidrig ur den aspekten.

Jag sov där för att komma i lagom tid till Tollare i morse, där vi varit för att diskutera mål och effektivitet och lite sånt.Tevlig mjuk pepparkaka utomhus.

God morgon!

Några har "bombat" tåget så fönsret är fullt av färg. Det gör att jag slipper få solen i ögonen och få en skärm jag inte kan läsa på. Något i grunden negativt blir alltså positivt för mig.

Kunde inte sova i går kväll och vred mig ganska mycket. Funderade på en del saker som jag löst några nu på morgonen.

Stör mig otroligt på folk/organisationer som hör av aig och tror att det är rimligt att jag ska kunna tacka ja och närvara på saker som ligger en vecka bort i tiden. Allvarligt, tänk tre månader så är chansen ganska god. Annars inte. Tyvärr.

Men soligt är det. Och jag har förmånen att få vara på trevligt häng i kväll. Och därefter sova hos Ellinor.

Debatt om politiska konflikter

Ganska spännande. Gillade när de körde inledningen med olika politiska klipp till Lady Gaga. Det triggar adrenalinet lite. För trots allt finns det inget annat än politik som betyder något. Inte när man är fler personer än en som ska leva tillsammans i en värld. Och det är vi ju. Faktiskt ganska många fler. Politiken avgör precis allt. Därför är den alltid viktig. Det gör mig sorgsen och ibland förbannad nu i valtider när många uppger i enkäter i tidningarna att de inte bryr sig. Bryr de sig inte om hur andra människor har det? Bryr de sig inte om vilken känsla man ska få när man går på stadens gator? Bryr de sig om om hur vi hanterar olika miljöfrågor? Det stämmer nog inte. Jag tror de allra flesta bryr sig. Om hur skolan ska vara till exempel. Det är politik. Inget annat.

I dag har vi på kommunstyrelsen sagt ja till rökfri arbetstid för anställda i Gävle kommun. Inte en dag för tidigt. Det är att verkligen värna om sina anställda och alla de sommöter våra anställda. Gäller från nyår.


Peppande kväll

Jag och Eva höll i nya medlemmars möte. Alla som går med i arbetarekommunen blir inbjudna och några tar chansen. I kväll kom sex stycken. Vi hade skitroligt och alla var mycket nöjda. Jag var jättenöjd.

Vi pratar om hur politiken i Gävle byggs upp och vad arbetarekommunens uppgift är. Lite info inför valet och främst, vilka chanser de har att engagera sig.

Jag skulle sätta vem som helst av dem i en valstuga och vara mycket lugn.

Jag håller med borgarna

Självklart ska bara behöriga lärare få betygssätta elever. En lärarlegitimation - inte en dag för sent.


SnyggasteSå här ser det snyggaste paret sneakers jag införskaffat ut.

Fick i dag slänga ett annat snyggt par som bara var ett år eller så. Hade nött hål vid tån alla mil jag traskade i landetlångtbort.

Hemma med mycket ledig tid

Så har det ju inte varit på många många dagar. Veckor?

I dag har jag ju därför gjort allehanda hushållsarbete efter en rejäl sovmorgon. Planterat om lite växter, sorterat skit som ligger överallt, tagit hand om handlingar, sorterat badrumsskåp och slängt, tvätt ...

Ja, massor av sådant som verkligen renar själen. Och det är härligt att gräva med knallrosa naglar i brun jord.

Sena natta

Det är ett uttrycks om används i Hälsingland, vet inte hur ni gör på andra ställen. Men det är till exempel nu.

Jag är just hemkommen från en konsert med min mammas husgud Roffe Wikström på Maxim. Jag gick givetvis inte själv på detta utan Markus och mamma och Bertil var med. Eller snarare var vi med Markus eftersom det var en present från dem till honom. Provade Akropolis innan. Nöjd med det!

Nu ska jag se ett program på tvåan om hur det kan bli så att män förtrycker kvinnor i alla kulturer. Det känns spännanade eftersom jag verkligen undrar.

I dag svamp

Greta kom också till Nyköping tillsammans med sin mamma. Ullie lagade fantastiskt mat där svamp ingick. Jag älskar svamp. Greta spydde på mig och lekte med ett lock.

Kolla in mig bakom klot-Greta. Jag är tusen gånger mer sliten än vad jag ser ut på bilden. Fatta det. Jobbigt.

Fina fredag

Först på jobbet med roliga arbetskamraterna. Bil med Dennis till Nyköping. Några timmar hos Astrid och roligt prat. Nu är jag hos Ullie och Anders och äter middag. Finemang. Fler sådana fredagar.

Vilken underbar läsning!Gillar annat jag läst av Sittenfield, som "I en klass för sig". Men den här var storslagen. Vilken litteratur. Bra skrivet av en kvinna som har tänkte mycket. Det jag gillar allra bäst är att hon skildrar personer så hudlöst.

Det här vill jag ha

Tid jag prioriterar träning på
En snyggare handstil
Ett sömnbehov på fyra timmar per natt
Ett piller istället för att behöva laga mat
En inbyggt hårddsik för alla sifferkombinationer jag behöver komma ihåg
Blippar till jobbet och hemmet inbyggda i handen
Hembesök från frisör på kvällstid
Snabbare tåg till Stockholm
Ögon som inte är närsynta

Och så en hund. Som vanligt.

De fina fina företagen

Jag tänkte också ganska många politiska tankar i går. Nästan allt är ju politik så det är väl kanske inte så konstigt. Men lite triggad av Uppdrag granskning blev jag ju.

Det finns partier som pratar om företag som om de dels var levande organismer, minst att jämställa med människor, dels som om de vore sända från Gud.

Om någon, till exempel jag, vill prata om brister som förekommer i somliga företag, till exempel att man organiserar svartjobb för egen vinning eller inte redovisar ekonomin korrekt på andra sätt eller inte tar sitt mijlöansvar eller beter sig riktigt risigt mot sina anställda... får jag veta att jag är företagarfientlig. Löjeväckande. Att vilja diskutera problem som vi vet finns handlar inte om att vilja stjälpa alla företag (för varför skulle man vilja det?) utan om att skapa en sund kultur bland ALLA företagare (inte alla är ju blommor uppenbarligen). Det är nog också bra för seriösa städföretag att de övriga i branschen sköter sig.

Varför vill inte borgarna (för det är ju de partierna) prata om ekonomisk brottslighet bland företagare som kostar samhället miljarder?

Som kanske hade kunnat användas för företagsutveckling för de goda.

Och ja, jag jobbar gärna med begrepp som ond och god.

Skitsnabbt går det

Man är ganska gammal när man vill poängtera att tiden går snabbt. Men så är det. Mitten av april redan. Saker jag har haft liggande framför mig är nu passerade. Utan att jag egentligen hann med.

I går hade jag massa härliga ensamtimmar hemma efter jobbet. Skulle softa för att det ska sluta göra ont på vänster sida i min hals när jag gapar eller sväljer. Tur jag inte gapar så mycket.

Först trodde jag det rörde sig om en evighet, men knappt något hann jag. Kollade på Uppdrag granskning, tog en promenad, vek in kläder och plockade undan efter NY-trippen, sådant som varit uttippat på golvet. Åt ciabatta med brie och plötsligt var det sängdags utan att jag ens hade hunnit läsa. Så då läste jag på övertid med konsekvensen att jag, som dessutom behövde ta astidiga morgontåget, är så där trött som man inte vill vara.

En sanning är också att tiden går fortare när man har roligt. Och det är väl det jag har.Smärtgränsen går vid 24 000

Rapport rapporterar att genomsnittsbröllopet i Sverige kostar 54 000. Pengar som man vanligen spar till eller brudens föräldrar betalar.

Tjejen som intervjades och filmades när hon provade klänning berättade att de avsatt 200 000 kronor. Och att de 24 000 kronor klänningen hon hade förälskat sig låg inom smärtgränsen.

Jag vet inte vad jag ska tycka. Har folk inte läst skilsmässostatistiken? Manifesteras kärlek i pengar? Bara 54 000 är asmycket pengar. Och jag förstår ju att när klänningstjejen betalar 200 000, betyder det att många andra nöjer sig med att betala några hundringar och vigser sig i Stadshuset. Och käkar middag hemma med glada vänner och skiter i otäcka farbröder och sånt.

Jag tycker det känns lite sundare.

Jag tycker inte solisar gör mig coolareSomliga anser att ett par riktiga solglajjer är pricken över iet, toppen av toppsen när man ska vara cool, häftig och ball. Många dagens outfitbrudar hänger på sig ett par sådana för att komplettera den rockiga, hårda looken.

För mig är de ungefär som gummistövlar, praktiska och ibland oumbärliga. Som soliga dagar. Det här var en av de varmaste och skönaste dagarna. Som sommar. Tjugo grader. Och jag sitter i Strawberry Fields med de plastiga 5-dollarsbrillsen jag köpte.

Visst kan man väl ändå säga att de är 80-talsfina. Och att jag därmed är retro. 

Mer shoppingJag vet inte vilken värld det är när man blir ombedd att lägga ut saker man shoppat på bloggen. Men vi gillar saker. Det är väl bara så. Jag shoppade krasst sett tre kategorier i New York (och nästa gång jag shoppar är det julklappstider). Pyssel, smink och sneakers. Kanske får ni se skorna också.

Det märke jag köpte absolut mest är Urban Decay, för det finns inte att shoppa live i Sverige. Det är inte testat på djur och jag tycker massor om det. Dessutom ser jag ju mest ut som baksidan på en buss (citat) så det är klart att jag måste försöka pigga upp mig när jag kan.

Jag shoppade så mycekt på Sephora att jag fick fyra gratisprodukter. Jag gillar också att personalen konsekvent kallade mig sweetie. Det gör inget att de kanske säger det till alla.


Michael´s - pure happiness
Okej. Gissa vilka två saker i den här varukorgen som jag INTE köpte?

Härligt ställe på tips från Therese Johansson som också varit där och ... småshoppat lite nödvändigheter.

Flyta in i väggenI dag fotade vi en begränsad kollektion tröjor som världens bästa Anna-Karin Nilsson på Tusen Nålar tryckt. Den här bilden valde vi att INTE använda i shoppen.

Så här ser trycket ut:


Hofors rocks

I kväll hade jag förmånen att prata med tjugo andra politiskt intresserade om vilka samhällsmodeller man kan välja mellan, vilket samhälle vi till ha. Välfärd åt alla eller åt några. Det var väldigt roligt. Just till det här pratet har jag inte varit det minsta nervös. Jag är inte rationell! Det stör mig. Jag vill bara hem och sova.

Tuffa killen med problem

I Uppsala hoppar en kille på och sätter sig i restaurangvagnen. Kanske 30 år. Snygga kläder och ser piffad ut. Börjar med att snacka med tjejen närmast att säga att hon är skitsnygg. På ett slemmigt sätt.

Nu har han hivat upp Bacardin. Och bjudit runt i vagnen. Och stör tjejen bredvid. Skränar. Har fått en tillsägelse av personalen att inte dricka medhavd sprit, vilket han raljerat högt över. En kille förbarmar sig och pratar med honom, och killen berättar att han lovat sin tjej i Gävle att komma tillbaka nykter. Men att han är full överallt.

Alkoholproblem i vardagen. Överallt. Och det är inte roligt. Inte för någon faktiskt. Kanske allra minst för killen med uppenbara alkoholproblem.

Fast själv tycker han förmodligen att han bara är ganska... normal. Kanske förstår han något när han supit bort tjejen.

Update: Tåget extrastannade i Skutskär för att få av honom. -I vagn fem plats 10 sitter en kille som genom att inte gå av hejdar hela tågets framfart. Ni kan gärna komma och titta på hur en sabbare ser ut.

Inte så mycket vitt

Nu för tiden ser jag inte en massiv vit väg utanför tågfönstret. Det är annorlunda och gör inte så mycket.

Har spenderat första dagen på jobbet efter det som för mig varit långledighet. Det är trevligt att jobba. Skönt för själen. Roligt att träffa arbetskamratrna. Jag blir glad av det. Några saker är svåra men livet kan inte alltid vara medvind.

I natt kunde jag inte sova och kockan 01.30 satt jag och åt kex och mannafrutti och läste underbar bok. Det känns ju bakom ögonlocken nu. Trots det ska jag åka till Hofors för att prata om välfärd hos arbetarekommunen. Det blir nog roligt.


Eat and drink

Inga ord behövs.

ToppenDet här gillade jag bäst:

1. Central Park. Inte för att jag aldrig sett urbaniserad natur förut, utan för att de liksom gjorde något med sin park. Jag har stora visioner för Gävle och vår stora park.

2. Att se Manhattan ovanifrån. Och t ex kunna se hela Central Park. Vi kikade från Rockefeller. En bokstavlig höjdare.

3. Shopping på kvällarna. Att kunna shoppa efter sju (sista i Gävle om nu inte Åhléns har öppet längre). Hur sent som helst faktiskt. Härlig frihetskänsla. Fast jag inser att det inte är riktig frihet! Det är något annat.

Varför NY?

Jag har alltså varit i New York från förra lördagen till i går. Landade i Sverige i morse. Jag avskyr att flyga och att just landa är inte heller så kul. Men väldigt skönt efteråt. Hela kroppen slappnar av när jag vet att jag inte behöver vara i luften mer. Just nu har jag inte ens någon ytterligare flygresa inbokad så det är toppochkalas.

Vi var i NY för att fira Markus 30-årsdag. Först regnade det någon dag och sedan var det sol och 20 grader varmt.
För mig som aldrig varit i staterna tidigare var det skoj. Precis som man hade tänkt sig. Fast lite färre skyskrapor än jag hade trott.

Jag älskade det mesta, men inser att cupcakes är finasre att se på än vad de är goda att äta.

Packade om i morse och åkte direkt till Norrala. Har sovit på soffan ett antal timmar på eftermiddagen och hämtat mig. Nu har jag gått ignom 150 jobbmejl och svarat på de jag kände var mest "akuta". Inser att kanske är det stört att ha fått mejl från mig sent sent på påskdagen. Men så kan det vara. Jag är nu lugn och trygg i att inget jätteprojekt ligger framför mig som jag inte visste om.

Glad

Jag är så glad över att vara tillbaka i Sverige. Förmodligen mer glad är jag var när jag ankom New York i lördags. Så klart har det varit fantastiskt. Hur skulle det ha kunnat vara annorlunda?

RSS 2.0