Varför döper ni?

Hur kommer det sig att många många föräldar som själva aldrig går i kyrkan annat än möjligen bjudna på andras dop eller bröllop, väljer att döpa sina barn.

Att döpa ett barn handlar inte om att ge ett namn eller säga välkommen till världen. Det handlar om att göra barnet till Jesu lärjunge. Det är precis så de säger.

Har man själv en levande kristen tro finns det en logik i det, även om jag inte tycker man ska tvinga på andra någon religion. Att döpa ett barn är ju att inte låta det välja själv, lyckligtvis kan man ju lämna kyrkan idag om man känner för det.

Men annars? En jag känner hymlade inte, utan sade att det bara handlade om presenter till barnet. Då är det ju tydligt. Ett annat skäl har kunnat vara att äldre släktingar inte skulle förstå varför man avstod eller istället skulle ha en namngivningsfest. Jag tycker att frågan är lite för stor för att egentligen köpa något argument för att döpa barn.

Kyrkan är också en stor hycklare som ger typ fadderbrev till personer som ska gudia barnen kring kristen tro i livet, fastän den vuxne inte ens är medlem i kyrkan.

Dop är många gånger bara ett löjligt skådespel och det är barnet som betalar det högra priset. För det har verkligen inte bett om att bli Jesu lärljunge.

Glatt är i alla fall att antalet borgerliga vigslar gått om antalet kristna vigslar. Kanske börjar folk förstå att det är löjligt att lova sin kärlek inför en Gud man inte tror på.

Kommentarer
Postat av: Elsa

Intressant fråga.

Jag frågade en präst jag känner detsamma en gång och enligt henne skulle man se det som en valmöjlighet till barnet.

Alldeles oavsett om man som förälder är troende eller ej så vill den gud de troende tror på ta emot alla barn och när min prästkompis förklarade det ur ett större perspektiv så kunde iaf jag känna (jag är inte troende) att det är en ganska harmlös gest som i värsta fall inte gör nån skada och i bästa fall gör att barnet senare i livet är glad över att h*ns föräldrar inte underlät att döpa på grund för att göra ett statement utifrån sina egna övertygelser.

Min prästkompis är en klok tjej så det lät vettigt, tyckte jag.

Ha en fin helg!

2009-01-16 @ 13:49:46
Postat av: Lina Engman

äsch, jag har inte betalat något högt pris för att jag vart döpt.

2009-01-17 @ 01:25:56
URL: http://vokuhilaengman.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0