Smärtsam process

Det här med flytten har fått mig att tänka ännu mer på prylar, saker, stuff, grejer...

På det personliga planet. Att jag själv är så bunden till saker för att berätta min historia för mig själv. Viken annan trettioårig tjej ser det som självklart att ha sina My little ponys framme? Bara som ett exempel. Fast det är å andra sidan ett urval av saker, för mina Barbies är inte alls lika viktiga. Vissa saker slår an något i mig. Men att packa och flytta sina egna saker med lastbil... alltså möbler visst, men saker... Kläder, skor, böcker, handdukar, väskor, det är ett gravt överflöd. Sådant jag har fått i present är svårt för mig att lämna bort. Som om glas jag fått av någon förpliktigar att behålla dem livet ut. Så är det naturligtvis inte.
En människa borde inte ha mer än det hon kan bära/dra själv.

På det presentmässiga planet. I fortsättningen när jag ska önska något så ska det vara förbrukningsvaror. Hudkrämer som jag masskonsumerar, ätbart, ljus, anteckningsböcker, presentkort hos frisören, pysselmaterial... den stilen. Nu får det vara stopp med andra typer av presenter tror jag.

Rent hållbarhetsmässigt, ekologiskt, är det galet detta att vi inte sammanbor i kollektivformer mer så att vi är många om TVn, om vispen och om whatever. Singelhushåll är egentligen galet (men underbart). DN handlade i söndags om singelboende och skrev det som brukar sägas att Sverige/Stockholm har högst andel singlar. Det är dyrt att bo själv och det är dumt mot miljön. Jag menar inte att någon ska känna skuld för det senare. Men det borde skapas fler former för sammanboende för att underlätta. Att bo i studentkorridorstuket är perfekt. Eller kompisar som delar lägenhet. Det borde inte var förbehållet ungdomar. Fler vuxenkollektiv. Botar ensamhet också.

Media har uppmärksammat flera personer som har haft årslånga projekt där de inte ska inhandla mer än mat och mediciner. Det är modigt och bra jobbat av dom. Jag har ingen sådan ambition. Men jag är ganska säker på att jag kommer att handla mindre av det mesta en lång tid framåt. Böcker från bibblan, välja två tidningar av magasintyp (inte alla), använda mer av de kläder jag verkligen äger än leta nya osv.


Det är jobbigt att rensa ur och göra sig av med saker. Man vet att det är massor massor av tusenlappar som ryker. Som hade kunnat sitta på sparkontot och bli en vacker hund. Eller så hade jag kunnat jobba mindre och scrappat mer.


Jaja, ni förstår. Säkert i samma sits. Gör en koll av era kryddburkar tex, är ni inte en notorisk städare kommer 20-30 procent passerat bäst före datum. För man använder inte upp det man köper.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0