Dagens alkoholsnackis III

"Det är alkoholisterna som kostar samhället pengar"
Visst kostar alkoholen en massa pengar för samhället. En del av kostnaderna kommer självklart från vård och andra insatser till "gubbarna på parkbänken", men de stora pengarna beror på helt andra saker.

Nationalekonomen Anders Johnson har räknat ut att alkoholen kostar samhället minst 150 miljarder varje år. Den största delen står produktionsbortfallet för, det vill säga kostnader för när folk stannar hemma från jobbet, blir sjukskrivna eller förtidspensionerade.

Från iogt.se


Kommentarer
Postat av: Stefan Lejonbalk

Grundproblemet tror jag ligger i att samhället är uselt på att hantera sociala problem. Samhället är dåligt på att vara öppet om problem. Marknadskulturen styr för mycket ibland om att man ska vara tuff och klara allt vilket leder till att folk ofta söker hjälp för problem för sent, och vissa undviker de helt. Då får sociala problemen i flera fall konsekvenser efter ett tag. Min uppfattning är att vi bör satsa på att ta en skarpare kontroll över "marknadskulturen" och satsa på att varje individ ska trivas, både med jobb, socialt och på alla sätt och vis. Höjer man trivselfaktorn radikalt samtidigt som man ser till att folk inte stressar ihjäl sig tror jag att hälsan skulle förbättras och brotten skulle minska, och det skulle leda till mindre kostnader och pengar som vi kan använda till att stärka arbetet för att skapa en bättre trivsel i hela samhället samt att göra större investeringar i vård och utbildningssektorn.

2009-01-28 @ 22:24:19
URL: http://lejonbalk.blogspot.com
Postat av: Elin

Sanning!

2009-01-29 @ 14:00:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0