2009, pixJanuari. Vi flyttade in. Jag hatar att flytta.Februari. Tillräcklig ordning för killarna att besöka.Mars. Markus fyllde 29 och fick fina blommor.April. Jag, Ellinor och Eva har hudvårdsklass.Maj. En helg hos Elin i Skogås. Hunden Molly ringde bildsamtal.Juni. Lite semester i Göteborg. Självklart åkte vi Paddan.Juli. Island. Jag älskar hästar.Augusti. Plockar hallon hos mormor.September. Mormor, en helt ny Greta och nyfiken kille hälsar på på min födelsedag. Elins bild.Oktober. Besök i norralahösten.November. Partikongress.December. Det är rejäl vinter. Och jag är i den.

Gott nytt år!

Min chef säger tack och jag blir gladSorterat garderob

Rea på kläder. Själv på stan. Det är lysande.

Jag jagade massor av billiga trosor som inte ser ut som ett gäng andra jag har. Det vill säga urtvättade och förjävliga (men sköna) och nu kostar ju reatrosor typ trettio kronor så man kan lassa på. Lite mjukiskläder och två pumahoods för en billig reapenning. Jag älskar hoods. Dessutom har jag beställt roliga kläder på nätet, ni ska få se när de kommer!

Ingen garderobsrensning gjord på ett år, alltså sedan jag flyttade hit med Markus. Å andra sidan har jag heller inte köpt så mycket kläder eftersom jag då bröt ihop och typ grinade för att jag hade så jävla mycket grejer.

Men sortera är bra och kul. Märkligt att hitta en helt ny bh mellan regnbyxor och blåbyxor. Och att högen med uddastrumpor ökar. Jämt. Men det är ju ett välkänt fenomen och knappast unikt för mig, inte desto mindre störande. Lyckades göra två hela par.

Jag märker att jag inte jobbar med stiliga kläder. Jag vill ha rejäla grejer. Så blir man ingen Victoria.


Rea på antikvariatetMinns ni att jag skrev att jag skulle jaga tre hästserier. Började i dag och då visade det sig att antikvariatet hade halva priset på allt! Ett antal tjejer känner att de vuxit ifrån sina fina hästböcker, det är bra när jag vill samla på dom. 12 böcker för 150 kronor. Fyra Annika, tre Maria och resten Britta.

Maria har hästen med finase namnet, Blå Prinsen.

LassieSom av en slump visar SVT en nyare version av Lassie. Vackra hund. Och en historia om fattiga och rika, där de sistnämnda utnyttjar de fattigas situation. Genom att ta deras hund! Fy! Man tar inte någons djur!

Lassie har just svarat med att rymma. Vår förra hund Rocky hade Lassieögon för han var hälften collie.


Lite nyvaken

Ser ett program om Heyerdahl, mer som person än som upptäckare. Sådana program är mycket givande. Inser att jag måste klippa tånaglarna, känns jobbigt. Känner mig seg efter festen igår. Eller om det är efter Mario-spelandet som tog vid när vi kom hem. Men roligt var det. Och gott.

Sov halvgott. undermedvetet orolig för att Markus skulle översova sitt tåg. Vilket han ju inte gjorde, varför jag nu sitter här helt ensam. Men det är ju inte synd om mig. Det finns ju både TV, dator, julmust och en livlig fantasi.

Jag fick en mandelkvarn av honom i julklapp så nu kan jag verkligen sätta igång med macaronbakandet. När som helst.

Nu ska vi gå på fest
Jag har en lyckat kombo av lila skuggor. Fast det syns så klart inte så bra. Och lila strumpbyxor till min älskade prinsessklänning. Självis borde jag ha lila naglar, men det har jag inte. Turkosa. Det kommer att bli roligt ändå.

Och ja, jag har en stor näsa på riktigt. Det är inte bara som det ser ut. Men det gör inget. Jag har små läppar istället.

Tack ni som kämpade för(e) mig

Tack alla arbetare som har stridit i generationer för mig. Stridig emot orättvisor och förtryck. Stridigt för allas möjlighet till utbildning. Stridit för att vem som helst i dag har ekonomiska möjligheter att bli precis vad den vill.

Hos många äldre finns tyvärr ett genuint motstånd mot studier. Att den som pluggat skulle sig lite som förmer och därför ska dömas redan på förhand. Många kommentarer fälls kring hur "teoretiker" inget förstår om verkligheten. Sagt av någon som inte har en egentlig susning om hur en högskoleutbildning går till. 

I mitt parti möter jag alltför ofta detta. Så fort vi på förekommen anledning, som till exempel vid alla varsel, talar om vikten av utbildning och omställning och möjligheten att skapa sig en ny framtid, lyfter någon lite till åren kommen aspekten att alla inte ska behöva plugga. Som om det vore ett straff mer än en möjlighet. Som om det enda som räknas och är fint i arbetarepartiet är jobb med nävarna. 

Bland de äldre är inte så många välutbildade. Kanske var det så förr i tiden att de som hade skaffat en utbildning, förmodligen ofta barn till dåtidens högutbildade, var lite stora på sig. Men i dag har en mycket stor majoritet av yngre människor minst gymnasieutbildning. Ingen är märkvärdig för det. 

Vi måste våga se den utveckling som inte kommer att hejdas. De som klarar sig bäst i arbetslivet är de som har utbildning. Inga tvivel om det. Ju högre utbildning desto bättre går det. Jag är inte intresserad av att någon pekar ut en välutbildad, arbetslös person för jag pratar om statistik och den talar sitt tydliga språk.  

Det finns inget egenvärde i att köra hälarna i marken och hävda att utbildning är överflödigt. Den som gör det skapar en klyfta mellan de egna barnen och de utbildades barn. Undersökningar visar bland annat att barn från akademikerhem vid tre års ålder har tre gånger så stort ordförråd från barn från arbetarklasshem. Kunskap är makt. Makten över sitt eget liv är alla förunnat och krasst nog är det så att ju fler ord du kan desto bättre kommer det att gå. Man kan tycka att det är förjävligt, men det är ett faktum.  

Min egen mormor recenserar mina ledare utan pardon. Använder jag för fina ord är det dålig. Är det lite skoj och med knorr är det bra, när jag skriver "så folk fatter". Sist blev jag putt och svarade något i stil med att jag inte enbart skriver för dem med sexårig grundskola.  

Jag har gått i skolan tre gånger så länge som min mormor. Ska jag skämmas för att hon och de andra i hennes generation tillsammans har byggt upp för mig är något jag har utnyttjat? Ska jag skämmas för att jag trotsat oddsen och trots outbildade föräldrar skaffat en genuin utbildning och lever gott av den? Ska jag behöva känna i mitt eget parti att jag inte är tillräckligt fin för att jag inte tillhör ett LO-fack (man får ju inte precis välja)? 

Aldrig. Den som ska skämmas är den som tagit del av frukten som andra slagits förr så länge och sedan blivit Moderat. Jag fortsätter kampen mot orättvisorna och utnyttjar de ord ni har arbetat för att jag ska få lära mig. 

Publicerad i dag.


ShoppsvängFör att klara ett av nyårslöftena (kanske två) shoppade jag lite efter två roliga fikadejter på stan i dag. Saker till naglarna. Och slängde med en luktagott som det var rea på.

Nu har jag smörjt naglar och nagelband med en kräm jag köpte i underbara Japan.

Vacker morgon

Jag snoozade mig igenom en bit av den. Nu är jag duschad och klar för allt som komma skall. Två fikor och kvällens fest.

Nyårslöften

Jag har inga principer eller traditioner kring det. Ibland hittar jag på några, ibland skiter jag i det.

Nu har jag tre
- Jag ska bli hälften så stilig som kronprinsessan.
- Jag ska ta hand om mina naglar och händer bättre.
- Jag ska rida minst fem gånger under året. (Sofia, din häst kan behöva ställa upp ... )

Blåst

Nu läser jag Blåst av Erlend Loe. Det är en fröjd. Precis som alla hans andra böcker.

Hemma har guld i mund

Det var snöigt och jävligt. Men vi körde så försiktigt och fint jag och Kia. Markus höll i Börje. Hemma är vi och Markus har handlat medan jag installerade Börje, plockade undan torr disk, vattnade blommor, tände ljus och kollade dagstidningarna.  Ganska mysigt.

En stor skillnad på hemma och Norrala är folk/besök. Här kommer det ju typ aldrig någon spontant med undantag för jesuspratare. I Norrala dräller det in folk alltid. Alltid. På så sätt blir det lite tomt. Inte en veterinär eller granne som vill lämna fisk någonstans.


I gårMarkus och killarna läser.Markus kör hö.Jag pratar med liten kalv.

Dagens läsningI dag har jag läst den här boken från första till sista sidan. Det är möjligt för att det är positivt lättsam läsning i kombination med att jag vill veta hur det ska gå. Och att jag kan läsa fort naturligtvis. Hanna-Klara är lite som en kompis som tjejpratar med mig rätt ut från sidorna och jag förstår så mycket av hennes personlighet. Dessutom gillar vi samma musik. Dolly, Robyn, Joplin, Wrede och gillar samma böcker.

Andersson har lyckats med att fånga en hel del av det som är inneboende i många av oss som är uppvuxna i småstäder, och som brottas med hatkärleken till det. Och kärlekshistorierna så klart. Hur det någon gång i livet funnits the it-guy som egentligen var en skit, men påverkar så mycket så att man skäms över det för tid och evighet. Och viljan att bara räcka till, duga, vara omtyckt.

Den sista är levererad

Har precis levererat min sista ledare. Sedan mars 07 har jag levererat en text i veckan. 3000 tecken. Med ett fåtal undantag (3?) då en tisdag sammanfallig med röd dag. Det har varit hysteriskt roligt. Fått ett gäng vänliga mejl. Och ett gäng ovänliga från nazister, jägare och friskoloeälskare. Intressant kombo.

Varför ska jag inte skriva mer? För att det inte ska tolkas som att jag driver valkampanj på ledarsidan, det vore inte snyggt. Jag är tacksam för att ha fått den här möjligheten att (mot betalning dessutom) sprida mina åsikter på bästa plats i två tidningar.

Känner mig mycket lugnt i att jag kommer att få en fin efterträdare i en av mina fina, röda kamrater.

Julföräldrar/Plugga

Av de som av olika skäl firar jul ter den sig olika. Jag tänker på barn. Somliga får knappt inga klappar men en full farsa. Andra får massor av kärlek och klappar. Trist. Trist att det spelar så stor roll vilka föräldrar man har, och att man inte kan välja dem själv.

I dag har jag lärt mig att treåringar i akademikerhem kan tre gånger så många ord vid tre års ålder som barn till arbetarklassen. Det är jävligt ruttet att det är så, eftersom kunskap är makt. Färre ord sumpar möjlihgeterna till rättvisa och fortplantar klassklyftorna. Utbildning gott folk, det är svaret på hur vi får ett rättvisare samhälle.

Räds inte studier. Plugga allt du kan!

Jag är inte förvånad


Hjälp med sköldisenMonika har förstått att Börje behöver ha det varmt och skönt. Så hon hjälper helhjärtat till.

Den här förmiddagenLätt att älska. Inte ett snö i luften men hur mycket som helst på marken.

Kvällsmys

Moster Karin satt kvar till sent och bland annat tittade vi på bilder på hundar i boken jag fick av Sara. Markus och jag tog en reflexvästpromenad i snön. Chattade lite med Irene, Lina och Hilda innan de tog reflexvästarna ut.

Nu har jag diskat upp kvällen och är på väg ner i sängen med von Bredows Bara inte du.

I morgon förmiddag kommer finbesök.


Markus jobbar på

Tre pass i ladugården har han gjort. Och nyss ett pass skottning i traktorn.

Jonglerbollar made by LinaEn gång för länge sedan var min syster Lina på Junis Lavikenläger. Där lärde hon sig massor av överlevnadskonster. Bland annat hur man gör jonglerbollar av ballonger och ris, och när storasyster 15 år senare önskar sig sådana så kan hon med stor noggrannhet tillverka tre stycken. Hon har valt vackra ballonger med djur på. Mycket passande.

I dag firar vi mammas 49-årsdag.

Tragik underbart skrivet.KinaschackHar varit i fina Kinsta och spelat kinaschack. Det är grymt kul. Vann inte en enda gång. Otränad. Första omgången använde vi hiskeligt fula färger.

Merry!Jag och Sara i en julgranskula.Jag bjuder på kakor. Fint blått sken ute.Mormor och jag är juleklädda. Mumsiga kvinns.Jag fick så sjukt många paket. För jag varit så sjukt snäll. Bland annat fick jag
ett par allväderstövlar. Och jonglerbollar. Och pyjamas. Och smycken.

God jul

Det första jag såg i morse var Lill-Anton som mumsade på sin julhö. Inramad av vitt vitt vitt. Skogen är vackert täckt.

Nu har jag hjälpt matansvarig syster att skala ägg, alla mathantering kan vara trygg med mig!

Julduschen satt också fint. Hade sängen för mig själv i morse när Markus var ute och hjälpte till i stöket. Han hade kört hö till korna och sådant regular.

Vid lunch kommer jul gästerna och som vanligt längtar jag efter dem, särskilt mormor. Min mormor är lätt den bästa mormor jag träffat i världen.

LIll-Börje är med i Norrala och nyss smörjde Sara och jag in honom. Hans olja luktar juligt och fint.

Sämre stämning

Som människa kan man vara så liten och navelskådande. Jag är det ofta. I dag när vi åkt insåg jag att jag glömt alla fina praliner som jag skulle ta med och bjussa på dagen före dopparedagen, Dålig stämning. Tyckte synd om mig själv. Tyckte ganska synd om mig själv fortfarande till för en timme sedan, bara för att saker inte blir som jag tänkt.

Men perspektivet ... i dag har en liten liten, person omkommit på ett mycket tragiskt sätt i grannbyn. Jag skiter i pralinerna. Det är en världslig sak. De står kvar i kylen. Jag kan moffa dom själv senare. Det är bara fett och socker.

Men en liten person. Den går aldrig att ersätta. Varma tankar till alla som fått något de INTE förtjänat.

Minus fem. Det är inte mer i dag.

Ska ta mig en kvick sväng ner på stan för att köpa några sista saker innan jag packar ihop paket och sköldpaddor.

Nu det svåra

Att bara tagga ner. Kanske har lyckats lite till julafton om jag börjar nu.

Mysterium

Jag var och köpte lite garn och broderitråd i dag. Sen jag gick till en liten affär och köpte mjölk och sånt. Sen började jag gå hemåt och inser att garnet inte är med. Hade gått kanske 100 meter från affären. Men påsen fanns inte längs vägen (typ inget folk där) och inte på affären.

Störigt. Mycket störigt. Och helt obegripligt.

Jag blev lite ledsen så klart. Nu måste jag gå tillbaka till affären i morgon och köpa typ samma saker en gång till och det är ju dessutom lite skämmigt.

Jobba åt UNF

Den sista insatsen jag gjorde för jobbet, innan jag nu har bestämt mig för att ha julledigt är att lägga upp ytterligare tjänster.

Vi har duktiga medarbetare, vilket gör att de går vidare i sina karriärer och därför behöver vi rekrytera mer kompetent folk.

Jost nu behöver vi två fältkonsulenter (Norrbotten samt Örebro/Värmland) och så en pressekreterare och en kampanjledare som ska sitta med mig (och de andra) i Stockholm. Läs mer på www.unf.se.

Somligt kräver utbildning, annat inte.

Det går inte

Jag tror inte det går att fånga på bild hur vackert Sverige är just nu.

Men lär mig!Amigurimi. När ska jag kunna hantera detta?


JulstämningJag har inte en endaste hyacint hemma, vilket gör att julkänslan brister en aning. Men, i dag är sista dagen på jobbet och jag ska knyta ihop det mesta av det jag inte kom i mål med i går.

Ser med spänning fram emot hur det kommer att gå att åka hem från Stockholm i dag. Ner går med 20 min försening, inte så illa.

Alla, varenda en, av julklapparna är kärleksfullt fixad och inslagen. Jag tycker om att ge bort julisar och tänker till mycket på varje. Det måste bli helt rätt. Somliga är dessvärre svårare än andra.

Knäck är det jag längtar mest efter.

Jag är så glad över att jag har det finaste Norrala att åka till i jul. Jag är glad för allt jag har.


Bokpaketet har kommit
Roande. Ser du Elin, jag har köpt massor av dina tips!

Det här med idrottLäste en bra grej om att skrika för sina idoler i dag i Arbetarbladet. När yngre tjejer gör det för snygga popkillar tycker andra det är lite muntert och kallar killarna för just idoler.
När fullvuxna män skriker på fotbollsmatcher, är det INTE något helt annat. Men då kallar man gärna killarna förebilder eller så. Som vanligt görs det som ses som tjejigt ner.

Nu bakar jag, igen. Ryckte ut det närmaste förklädet. Ett med HIF-tryck. Det är inte mitt. Men blått och rött är ju snyggt.

SnömysSå här såg det ut i snömörkret i morse. Nöjd över att inte vara beroende av bil i mitt jobb! Men mest nöjd över att det är så mycket fluffsnö. Jag vill bara krama om den.

Check!

Allt som fanns på min lista är nu klart. Och lite till. Det känns bra. De två kaksorterna blev dumlekakor och korintkakor. Det är rejält och gott. Det är dock lite press att ha kakansvaret för man vill att de ska bli fina. Riktig press hade varit att ha matansvaret. Då hade de andra fått gråta tror jag. Jag hade eventuellt bjudit på tacos, bara Sara hade varit julemys efter det.

Ett paket kvar att hämta ut på Fjällbacken. Lite ska slås in. Sedan är allt klart. Inte ett paket till ska det bli. Fast jag gillar paket. Som kommer från de man känner. Annars blir det, som jag tidigare sagt, lätt så fel.

Markus gjorde himmelsk tomatsoppa. Plus vitlöksbröd. Nu kan jag läsa lyckligt i soffan.

Om ni vill...

... får ni gärna tipsa mig om enkla julsmåkakor att göra.

Cute food

 Mer söt mat finns här.

Kanske det bästa av två världar. Sushi och cup cakes! Briljant människa.

Ytterligare en jäsig dag

Dagens uppdrag:

frulle
duscha
baka två sorters kakor
handla klart allt till paketen
skriva ledaren (näst sista nu)
gå långsamt genom snön och titta noga på den.

MSN värmer ett gammalt lärarhjärta

gammal elev säger:
har precis klarat gymnasiematten, är stolt kan jag lova
Lundgren säger:
det är bra, det ska man vara. 
gammal elev säger:
kan jag ju lova att jag ärjag fixar nog gymnasiet tack vare dig
Lundgren säger:
det är nog inte tack vare mig
gammal elev säger:
nästan så jag lär säga att jag älskar dig haha nehe? vem vardet som lärde mig allt i matte då?
Lundgren säger:
jag vet inte om det var allt precis
gammal elev säger:
2 av 40 när jag gick i din grupp och nu får jag G på proven.
Lundgren säger:
men jag trodde på dig hela tiden, för jag visste att du kunde 
gammal elev säger:
ja du ser ju, det är tack vare dig och det säger morsan oxå
Lundgren säger:
oj, det var snällt och fint sagt av er, det gör mig gladglad
fast jag vidhåller att du har gjort det själv.
gammal elev säger:
mmh jag vet inte hur jag ska tacka mig men det är fan du som lärt mig att räkna matte ;D


Sista filmen i triologin

Just nu finns det väl bara en svit av filmer som avses då man säger så, nämlingen Larssons. Jag pillade ner tre naglar riktigt ordentligt under filmens gång, fastän jag vet att det blir rättvist till slut.

Det är viktigt och bra, men på något sätt är allt så onödigt. Om inte x antal män fuckat upp Salanders liv så hade hon inte behövt ta så mycket skit.

Återigen, varför pratar vi inte så mycket om att det är främst män som beter sig på ett sådant sätt att det blir problem för andra? Hur missar vi i uppfostran av pojkar när de är så överrepresenterade i kriminalregistren?

Julstämning
Vi spelar julskiva med Bob Dylan. Trevligt.

De praktiska sakerna

Joela och Peter har varit här och ätit sista bitarna av mammas ostkaka. (Ostkaka, inte den småländska skitröran, måste betonas). Gick upp i ottan (tio) för att panta alla miljarder tomflaskor som stod i påsar på balkongen (välja pant eller skänka till bistånd --> bistånd!). Nu är det praktiska momentet tvätt igång. Hade bokat den bra tvättstugan. Som i dag är den dåliga tvättstugan eftersom torkskkåpet inte funkar ...
I kväll bio.

Fyndat lite på RIAEgentligen var jag redan när jag var liten för gammal för de här böckerna. Men eftersom min mamma älskade dom så gör jag det också. Nu har jag en idé om att jag ska samla tre serier: Maria & Prinsen, Britta & Silver samt Annika & Turk. Alltid så rediga hästtjejer.En handfull Starlet från 70-talet också. Vackra teckningar.

Har visst julpyntJodå, jag har ställt upp tomtearmén av tomtar vunna på Altorp genom tiderna. Och någon som kan leda armén i tuffa tider.

Kyligt

Jag tycker om det. Jag är nöjd med våra minus femton. Hemhemma var det minus 27. Stora vantarna på.

Världen är vacker i vitt.

Mer ledsna tjejerDet är inte som att SJ under dagen rett ut morgonens problem. Här är de förklaringarn som fanns på eftermiddagens problem: Signalfel, snö och kyla samt trasigt tåg stående i Flemingsberg.

Jag och Ellinor borde få betalt efter all hjälp som vi gett till de utan lokalkunskap som inte riktigt förstod den minst sagt bristfälliga informationen på Centralen..

Nu sitter vi alla fall på ett tåg mot Gävle och ankommer nu Arlanda. Vi är lugnt för vi har inget att stressa hem till. Det är värre när man har det.


Lite ledsen tjej.

Jag var på stationen 7.15. Skulle åka 7.26. Men det tåget skulle ersättas av bussar. Som aldrig kom. Nu ska jag typ åka med det som skulle gått 8.06 som enligt SJs hemsida är beräknat till 8.53 just nu.

Ledsnade och jag gick hem och gjorde lite seriös mejling och fick ställa in det möte jag hade planerat klockan tio. Jag vill ju bara jobba! Snart ut i kylan igen. Minus femton är det härligt.

Jag har värsta mycket ytterkläder på mig. Synd om de som klär sig i tunn skinnjacka och dissar mössa ...

-Det är hans fel att jag slog honom

En pensionär har örfilat en tolvåring som kallat honom gubbjävel. Gubben sade nyss på TV att han inte har gjort något fel och att han inte hade kunnat göra något annat.

Tänk om man gjorde lika i skolan och använde samma argumentation. -Eleven kallade mig bitch och det enda jag kunde göra var att dra henne i håret. Det är hennes eget fel.

Kommer farbrorn undan med det blir jag mycket besviken. Öppnar för barnaga. Illa. 83 procent hade röstat på AB om att de tycker han gjorde rätt.

Ge mig ett hållbart argument?

(och nej, jag försvarar inte -Gubbjävel!)

Ge mig naglar!

När jag upplever att jag har mycket att göra är ett tecken att jag biter och pillar sönder naglarna. Det ser förjävligt ut. Fast det värsta är att det gör ont ont ont. trots det tänker min hjärna parallellt med att jag tänker bättre tankar -allt ska bort! Nu måste en bättring till, och det går nog bra eftersom allt känns mycket lugnare nu.

Jag har kletat på lite mörkrött för att förhindra en del av pillet.

En utmaning nästa år kan vara att få riktigt snygga naglar. Och så några riktiga utmaningar på det.

Vackert syrran!Älskade Lina har tagit den här kanonbilden. Tidig morgon. Typ köksutsikt i Norrala. Fast bilden från utomhus. Längtar hem så mycket när jag ser den. Det riktigt ryser i kroppen.  Är jag inte felunderrättad var den i lokaltidningen i dag. Bra jobbat Lina!

Stora pralindagenHitintills har vi på kansliet inte haft tillfälle att ha någon längre sammanhållande social aktivitet tillsammans sedan vi började nästan alla nya i höstas (vilket är tråkigt för det ger så mycket, man ser nya sidor hos varandra och allt det). I dag var det dags med julemys under vilket vi gjorde chokladpraliner i stora lass. När gruppbilden togs hade Andreas skyndat till ett tåg till julefirande i Göteborg. Ellinor var förhindrad av skola, men vi blev några kvar.

Fantastiskt kul!

Massor av folkJag har nog aldrig varit med om en sån här knökad Central. Det är jag glad för. Det var hesmkt. Då hade jag varken väskor eller barnvagnar att hålla koll på. Tågen mellan östra sidan och västra sidan av landet är inte några höjdare i dag.

Sluta göra våldsmonster av småpojkarna

Pratade också om detta i går med några kloka. Hur somliga, särskilt pojkföräldrar, är livrädda för att ungen ska uppfattas som flickig ... Klok kvinna här.

Av första kommentaren kan man förstå hur djävulskt rädda folk är.

Igår vad det också en insändare i Aftonbladet appropå en annan isnändare om att några föräldrar varit orolig för att kidsen på förskolan oavsett kön fick vara vilken figur de ville i luciatåget. Och deras son hade valt lucia, och de kände sig nu maktlösa inför förskolans makt. De menade så klart dåliga inflytande på killen som inte hade valt tomte eller nåt mer "normalt". Den aktuella insändaren höll med, ungar får tydligen göra hur som helst.

Hur som helst är en liten kille som vill ha luciakrona. Ska det fortsätta så här kommer han väl att bli bög. Och det skulle ju vara RIKTIGT illa.

(Obs, ironi så klart. Om jag mot förmodan får ett barn, och det kommer att vara en kille skulle jag älska om det var en homo. Min uppfattning är att de tänker ödmkjukare om andra och världen eftersom de vet hur det är att inte vara samma form som mallen.)

Sluta klegga in ungar i könsnormer. Låt dem få botanisera fritt. Killarna som skrev att hockeyspelaren med hjärtstopp skulle dö, har burit alldeles för få luciakronor.


Dressad för snöfalletFick sockor av mormor. Använder dom. I världens bästa vinterskor. Jag älskar pudersnsön. Fall mer!

Det är fult att ge alkohol i present.


Nämndsdag

En onsdag i månaden är det nämndsdag. I dag har mötet gått smidigt, men många fall gör ont i hjärtat.

Har inhandlat en UNF-relaterad grej på stan och några julklappar innan jag snabbt gick hem. Nu föröker jag ordna till netmeeting. Inte helt lätt alla gånger. Inte alla tekniska saker för mig.

Nu ska jag äta lite blandat. Rökt ost till exempel.

Kvällen är full av telefonmöten och Bonde söker fru.

Mesig påse

Hem i brevlådan får man från posten en piffad papperpåse, eller mer ett kuvert det är tänka att man ska posta sina julkort i för att de inte ska få så många enheter i sina lådor. Jag får aldrig plats i det. Men jag fyller tills det är stopp och sen kommer resten bredvid. Det var färgglatt och fint i år!

KD och solidariteten?

Jag julhandlar. Strör mina pengar omkring mig. Stoppar massor i Frälsningsarméns bössa för att jämna ut lite. Känner mig som en hycklare även om jag vet att min syster kommer att bli så glad för det jag just fått vackert inslaget till henne. Funderar när jag lyxkonsumerar på att höja summorna jag betalar till djur och barn runt om i världen.  Eller göra en engångsinsättning till sjuka. Eller äntligen göra slag i saken och använda min profession till något riktigt vettigt, undervisa barn i Afrika i matematik. Jag har förstått att de är glada över att få gå i skolan. Till skillnad från många barn nära mig.


Medan jag som vanligt, inte minst under julshopping,  funderar på vem som funtade världen så att somliga har allt och några inget och vad jag kan göra faller mina ögon på ett vältrampat flygblad på marken. Solidaritet är rubriken. I mitten ett pepparkakshjärta som smulat sig lite, lite i hörnet. Undertexten lyder Att dela med sig en smula av sitt hjärta. Spännande!


Baksidan innehåller ett buskap från Kristdemokraterna. 25 000 barn i världen dör om svält varje dag. 40 miljoner människor befinner sig på flykt undan kring, konflikter, våld, övergrepp och förföljelse.


Min första reaktion är en suck. Först vill Moderaterna vara det nya arbetarpartiet. Nu vill Kristdemokraterna vara solidariteten.  


Saxat från inledningsorden om  Kristdemokraternas politik från den egna hemsidan: ”Vi vill slå vakt om en trygg, medmänsklig och Gemensamt finansierad omsorg för den enskilde patienten och anhöriga. Varje människas absoluta, lika och unika värde måste alltid vara vägledande.”


Lika värde? Ja, om man inte är homo- eller bisexuell.  Då ska man inte ha samma rättigheter som heterosexuella. Kristdemokraterna som är ett parti på kristen grund är och har inte varit så villiga att bejaka kärleksbudskapet för alla människor.


Något som människor i andra länder, precis som i Sverige, förföljs för är homosexualitet. De flyr för att de är räds sitt liv. Kanske till Sverige. Där Kristdemokraterna hycklar om alla människors absoluta, lika värde. Om de inte är kär i en med lika tillbehör mellan benen förstås. Småaktig av ett så kallat solidaritetsparti.


Varje människa har ett ansvar och en möjlighet att hjälpa står det sist på flygbladet. Det är skoj. Just nu sitter KD i en regering med all möjlighet att ändra politiken i en mer solidarisk riktigt än den som drivs nu. Hur går det? Vad tycker Göran Hägglund om den situation som tusentals människor hamnar i när de utförsäkras, sjuka uppmanas arbeta och så vidare. Tidningar och TV är fulla av detta, så han kan inte ha missat det? Tja, en av huvudnyheterna på KDs hemsida är att Maria Larsson har vaccinerat sig mot svininfluensan. Så viktigt är solidariteten med de människor som KD har ett direkt inflytande över.


Att dela med sig av sitt hjärta låter fint, men att dela med sig av sina pengar betyder just nu mest för många. Somliga av oss tycker det är samma sak. Kärlek är att dela lika på resurserna. Det är solidaritet. Inte att säga en sak och göra en annan.


Publicerad i dag i Söderhamnskuriren och Ljusdalsposten. 

 


Men i verkligheten.Ingen snöstuga med mys. Istället tåg. Det är alltidhelt jävla omysigt. Det är ett lite gubbigt område. Alltid spännande. Tåget som skulle avgått 40 min innan mitt till Stockholm var typ inställt. Alla skulle åka på mitt tåg. En gubbe som inte hade plats på det här utan det förra vägrade föytta sig för en annan gubbe, för han hade uppfattat att han bara skulle sätta sig. Nästa gubbe vägrade i sin tur flytta sig för en tredje gubbe... Det är mycket folk, och jag tycker synd om de som behöver stå. Har kollat så det inte är några gamlingar i närheten av mig.

En fördom besannades också. Bredvid mig sitter en kvinna i min ålder. Hon ser genomtänkt och så där kulturell ut, som om hon om hon vore lite äldre skulle ha linnekläder, kanske i grönt. Vips tar hon fram sin lilla mac och börjar läsa en uppsats om filmindustrin. Jag visste det hela tiden. Ja, hon har lite speciella kläder (fina alltså) och glasögon med feta bågar till macen.

På allvar insett

Nu har jag på allvar insett att jag verkligen gillar snö och kyla. Tycker inte om sol och svett mer. Jacka, mössa, vantar, ängor. Rejäla doningar.

Så underbart mysigt med massor av fluffsnö på gården i morse. Inget plogat och länge sedan någon gick. Sprang ut till vägen och sprätte med fötterna i snön.

Nu ser jag den lilla stugan tydligt. Full av snökristyr. Och jag ligger i soffan och läser utan en tanke på att skotta. Inte laga mat heller. För jag tar bara en macka. Frid och fröjd.

Lite tråkig stämning

I dag har Bob dött. Man kan ha ett roligare avslut på en kväll. Å andra sidan är det som jag sade till Markus, det är tråkigare att vänta på det än när det väl händer.

Glittersnö

Höjde blicken och såg att det snöade. Små, vassa, perfekta flingor. Gick en sväng genom parken. Tycker om när det nyper i kinderna.

Framgångar

Jag gillar att ha en fet bunt kuvert av härlig struktur som ska iväg på posten. Det är en fin känsla. Att skicka julhälsning via näet är både klimatsmart och ekonomiskt. Men tyvärr inte alls lika kul att få. Skickat så har jag aldrig gjort.

Olika på djur och djur

Nu ser jag på nyheterna att en hockeykille legat med hjärtstopp på isen, och motståndarna skrikit att man ska låta honom dö. Vansinne.

En kille uttalar sig om att det är djur som säger så. Ingenstans ser jag att någon rasar över detta. (Jag har egentligen inga problem med det, förutom att jag egentligen gillar djur mer än skräniga, elaka hockeyfans, men jag förstår innebörden)

För något år sedan sade en kvinna att män är djur. Då blev det ett jävla liv. Jag tror att hon har sett massor av män som beter sig riktigt, riktigt illa och detta ligger bakom hennes uttalande. Folk betedde sig som om uttalandet var taget ur luften.

Sport är heligt. Kvinnovåld är svårt att prata om.

Gratis timmar

KF brukar sluta klockan 22. Nu fick vi gå hem halv sju, efter en debatt där SD mosades, med rätta. Träffade M och vi köpte käk ute. Nu ska jag göra ett ryck med de stackars julkorten jag ska skicka.

Ett vackert luciatågPå sista decemberfullmäktige får vi alltid besök av ett luciatåg. Så även i år. Allt släcks ner (jag måste trycka ner skärmen på datorn så klart) utom en julgran i hörnet. Det är så fint med luciasånger. Min bästa julsång generellt är Gläns över sjö och strand.

Fyllt på

Fyllde på med lite käk på Centralen innan jag nu rullar tillbaka till Gävle igen. Kort besök på kansliet på förmiddagen för viktigt möte. I eftermiddag är det fullmäktige. Så jag kämpar för att få livspusslet att funka. Skoja ... Läste i min facktidning att allt bara handlar om god planering. Fast det får man inte säga för då blir de som inte kan planera så bra sura och säger "jag hinner faktiskt inte" "jag har faktiskt inte tid".

Fundera

I bland tänker jag att jag ska köpa en stuga i en skog. Där ska jag vara med en hund eller en katt och ett stearinljus. Och så ska jag fundera på världen och hur jag ska förhålla mig till den. Men jag hinner inte!

PipparkaksbakHärligt! Kidsen bjuder på pepparkaksbak, eller pipparkakor som de säger. Lite julstämning över det. De fick julklapparna av mig, bland annat Boken om Herr Muffin som dör. Markus läste den för dem men hoppade över den biten ... Världens bästa barnbok.

En tur till mormor som förberett pannkakor och klappgröt. Gott.

En tur till familjen hemhemma. Världen bästa. Blues var söt.

Vilken liten stackare jag är.

Med i-landsmått mått. Hela natten har varit jobbig efter sprutan. Nu är jag bättre och nu är jag i bilen på väg mot trevliga ställen. Olika runt Söderhamn alltså. Jag ska hoppa med småpojkarna, fika med mormor och hälsa på hemhemma. Blir bra.

Killen jag passarKolla hans lite tjuriga uppsyn. Han är charmig.

Den andra killen som bor hos mig har just graderat i karate och klarat det så han är rätt nöjd, med rätta.

En del av Gävle, StenebergsparkenPå väg genom nypudrad Stenebergspark.

Alex Schulman goes hjälte

Text i Aftonbladet i dag. Kanske kan få några av hans grabbiga beundrare att vrida tanken en extra gång, även de.

Seriös paketinslagning

Och vad fint det blir!

En del ska levereras i morgon. Det ser jag fram emot!

Seriös julshopping

Det är vad jag har ägnat mig åt i knappt två timmar. Fascineras ännu en gång över hur mycket människor jag känner i Gävle.

Innan det tog jag sprutan. Det var lyckligtvis en baggis.

Bra sminkblogg

Malin Crona skriver finfin sminkblogg på dn.se.

Sluta bjuda!

UNF kommentrerar på dn.se att föräldrars bjussande till kidsen är att jämställa med langning. All forksning visar att de som blir bjudna hemma kommer att dricka mer än de som inte blir det. Man kan inte "lära" sina barn hantera alkohol. Man kan bara lära dom ATT de ska dricka. Och varför skulle man vilja det.

Kvällens julfest

Brynäs s-förening. Hög stämning. 3,5 timme kul.

KärlekJag älskar Robbie Williams.

HemlängtansbilderDe här bilderna har min syster lagt upp på sin blogg idag. My old hoods.

Det finaste samtalet

Vid lunch ringde min mobil. En gammal man. Han hade ett namn som jag tänkte googla vilket visade sig inte fungera. Under 40-talet var han ordförande i Sveriges Godtemplarungdom (SGU), det som 1970 blev UNF. Han har uppmärksammat via Accent och AiP att jag står bra till på riksdagslistan och han ville säga att han är stolt över mig fast han inte känner mig. Och att det är alldeles för länge sedan någon som var aktiv i UNF hamnade i riksdagen. Och gav några exempel på andra SGU-ordföranden som suttit. Underbar man. Roligt samtal.

Lill-Börje

Jag har sedan i tisdags den stora äran att vara sköldpaddsvakt. Det är första gången i mitt liv. Lill-Börjes matte och husse ska åka till hans hemland för att gifta sig. Fem veckor är han nu mitt ansvar. Han ska matas, bytas vatten på, motioneras, bajas och smörjas in i olja.

Det roligaste med honom är att han ser ut som en Bliw-tvål. Ni ska få se.

Julkortsångest

Jag har fortfarande inga fina uppslag för i år. Ledsen ni som ingår i den skaran som brukar få nåt frankerat i lådan. Det kommer att bli som det blir.

En inte vill ha-presentJag tror jag tidigare skrivit om presenter. Jag tycker inte om att få presenter från folk som inte känner mig. Antingen får man något man verkligen inte vill ha. Det är bara helt fel. Eller så får man något som man uppenbart vill ha, och därför redan har.

Nu får kommunstyrelsen julklappar. Föga förtjust i den typen av masspresent heller. Jag kunde gärna vara utan. Och vad får jag? En bra biljett till Furuvik (med mitt namn tryckt på så jag absolut inte kan ge bort den till någon som skulle bli ännu gladare för den än jag) och två onamnade till Järnvägsmuseét. Det är okej.

Men så får jag också en stor påse med hackat whiskeyfat från Mackmyra (Alla här älskar Mackmyra, som om just den spriten är lite finare och mindre farlig än annan sprit. Eller ... -Alkoholister har inte råd att dricka whiskey som gammelmoderaten sade så insiktsfullt) som det är meningen att jag ska grilla på för att få whiskeysmak på det jag grillar. Kontrolläste, det står faktiskt inte på köttet. Jag varken äger någon grill eller vill ha någon whiskeysmak. Så jävla osmart att ge bort något alkoholromatiserande.

Vad gör jag nu? Kan jag bara kompostera?

259

Nu har jag reducerat till 259 mejl. Fick svar på några jag mejlat under arbetets gång och det är bra, men frustrerande för samtalet.

Nu måste jag försöka äta nåt. Har nobelfesten på. Festligt! Fast mest intresserad är jag ändå för de upptäckter de naturvetenskapliga priset delats ut för. I love science!

Rensat mejlbox

Hela vägen hem på tåget, samt trekvart hemma nu har jag lagt på genomgång av mejlboxen. Det kan tyckas vara en ynklig uppgift men det är det inte. Jag tror jag snittar drygt 50 mejl om dagen. Försöker ta bort efter hand. Men ni vet hur det är -Det här kan vara viktigt. Och två veckor senare är det helt okej att rensa bort. Nu är det två veckor senare. Eller fyra veckor senare. En gång för inte jättelänge sedan bestämde jag att fredagar är rensdagen, men jag har inte riktigt hållit det.

Rens innebär som ni vet inte bara ett tryck på en deleteknapp. Utan man måste också åtgärda somliga saker. Det är ju det som tar tid. Ibland börjar man bita på naglarna för att något fallit mellan stolarna. Det är en jobbig känsla.

Men nu har jag fått från 573 i inboxen till 340. Det är helt okej.

Fixa lite här och fixa lite där

Idag har jag nästan överträffat mig själv. Förutom tre möten av olika slag har jag fixat massor med ekonomi, sista Pengar att söka-omgången, skickat paket, beställt nya pennor och pratat med en säljkontakt, ätit sushi, kollat ett avtal, mejlat om en svår inlogg på engelska (känner mig ringrostig) pratat lite i telefon, mejlat ganska mycket, pratat med kollegor om viktigheter och lite sånt. Känner mig sjukt nöjd lyckligtvis. Det blir en spurt fram till jul. Det ses jag mycket fram emot. Det är roligt att jobba. Särskilt när jag nästan börjar känna mig frisk.

Skittrött

På bussen. Mariebergsgatan. Snart på jobbet. Är otroligt seg. Jag blir trött och slut efter att gå trissat upp mig i alkoholpolitiska debatter på tv mitt i natten.

Kvällsöppet

Vilken glad överraskning att förutom Linda och Doreen är också EvaEmma med och är nykterhetspirater.

Spännande appropå inlägget tidigare i dag att de som tar alkoholnormen i varm famn är två män, och de som är emot är kvinnor. Vill minnas att i förbundsomröstningen 1922 så var det massa fler kvinnor som var emot alkoholen. Vad tyder det på egentligen? Varför värnar män så hårt om spriten?

Magnus Svensson tycker att det är ungefär likadant att vara barn och hänga med fulla vuxna, som att bli hämtad i en stressad situation på dagis. Han vill inte se att det finns kids som tycker det är halvkul med slemmiga vuxna, utan hänvisar till vad hans egna barn har sagt. Det är klösigt.

Carl-Jan berättar att han får ångest över att inte få ta en snaps. Är inte det alkoholproblem?

CenterpartietÄr det mest gubbar som tycker det är viktigt att spriten är lättilgänglig? Eller är det så att det typ inte finns några kvinnliga centerpartister förutom Maud som kan tycka nåt? Jag vet inte.

I kväll ska UNF:s vice ordförande Linda Engström vara med i Kvällsöppet 22.40 för att prata om alkohol. Då är de som är inbjudna att debattera mot henne killar. Faktum är att när jag tänker på det är det främst killar som snackar gott om alkohol.

Klotter med insikt?


Brukar inte klaga

Jag brukar inte klaga på mörkret och säga att jag blir trött och less av det. Säga att julen behövs för att lysa upp lite och sådant som många vuxna säger.

Men jag är otroligt trött. I går hade jag en kväll utan åtaganden och när jag kommer hem så gör jag inte annat än liksom sitta. Värdelöst. Jag får inget vettigt gjort alls. Tidsslöseri.

Och nej, jag känner mig inte ett dugg stressad över saker typ på jobbet. Inte skylla på jobbet. Egentligen är det väl inte något som behöver skyllas på eftersom ingen drabbas.

Det är bara jag som blir noll produktiv. Skittråkig blir jag.

Högst upp på min önskelista

 Härifrån är bilden.

Det här är Jór från Rolsta. Det är inte just den här hästen jag vill ha, men en musblack islandshäst skulle göra hela min värld. Det är skönt att ha drömmer, för det här kan jag glömma...

Jävla karlVet ni att jag inte kan redigera i mitt inlägg så att jag kan skriva till höger om bilden. Så är det i alla fall. Jag läste ut den här boken nyss. Jag gillade den. Det är en fikitiv historia om hur John Lennon tidigt i karriären har en relation med en kvinna han träffar i Sverige. Och hur deras relation blir skit.

För mig står de stycken som antyder att här har en kvinna till gett upp sitt liv för en man och det blir skit i fetstil. Fast det här är ju bara en bok, det händer aldrig på riktigt så klart!


Regina Spektor säger

Regina säger att utbildning höjer din livskvalité och frånvaron av utbibildning sänker din livskvalité.

Åtminstone har man större chanser att få arbete om man är välutbildad. Ja, det finns välutbildade som är arbetslösa också, men de är inte lika många. Chanserna att få ett jobb är alltid större om man är välutbildad, eller snabbt kan skola om sig (dvs. inte behöva börja med att t ex läsa in gymnasiekompetens) för att matcha de jobb som finns.

Också lite ledsen

Det är inte särskilt länge sedan jag köpte en ny mobil. Nu strular den. Och på Telenor säger de -uppdatera! Nu försöker jag det. Min förra telefon strulade jätteofta och jag överväger nu starkt att byta märke. Ska man behöva uppdatera när telefonen känner för det och inte när man själv vill? Och när telefonen inte vill mer så kan man inte ringa eller nåt under tiden. Tror SonyEricsson att man sitter bredvid en dator alltid?
Jag är lite ledsen när jag har tekniska problem.

Mera Vit Jul

Vit Jul är en kampanj som IOGT-NTO kör vid jul, för att få människor att för några dagar under julfirandet välja att avstå från alkohol för barnens skull. Enligt organisationens undersökning  på nätforumet Lunarstorm har vart fjärde barn upplevt obehag av vuxnas drickande under julen. Media rapporterar och läsarnas respons är splittrad. Några stöttar helhjärtat idén om att julen är barnens högtid då deras glitterögon är det som räknas allra mest och tycker att det är självklart att ha en vit jul om det är så att barnen mår bäst av det.

Andra hamnar i vi och dom-tänkandet. De som inte kan hantera alkoholen ska ju självklart avstå, men de som dricker bara lite behöver inte bry sig. Där är generalfelet. Alla vuxna som dricker bidrar till obehag för barn. Barnen märker direkt när mamma eller pappa förändras av glöggen. De luktar konstigt och skrattar märkligt.  Det är inte bara föräldrar och andra vuxna med ett problematiskt förhållningssätt till alkoholen som gör att barn upplever  det obehaget. De fåniga skämten från vuxna de med helt vanligt förhållningssätt till alkohol räcker…

De flesta vuxna blundar för den alkoholnorm som råder i samhället. Den som bildats av hundratals år av alkoholkultur där det normala är att dricka. Krögaren Carl-Jan Granqvist dristade sig i veckan till och med att säga att de som inte dricker är onormala. Det är därför det behövs kampanjer där vuxna reflekterar över vilka signaler vi sänder till våra barn.

När jag var tonåring tänkte jag att det grupptryck om att dricka skulle bli annorlunda när jag blev vuxen. Nu är jag helt vuxen och konstaterar att jag hade rätt. Men inte som jag trodde. Andra tonåringar var toleranta och ryckte på axlarna vid ett nej. Vuxna ska fråga och fråga och fråga om varför man inte dricker. Bjuda och truga och tjata.

Hängde nyss i ett sammanhang där politiker och tjänstemän pratade om kommunens hållning till alkohol. Jag har tänkt på alkoholkulturen varje dag de senaste 15 åren. Jag har inget behov av att prata lite mjukt och fint, så när jag påpekar att vi inte ska prata om NÄR ungdomar alkoholdebuterar utan istället OM ungdomar alkoholdebuterar får jag berättat för mig att verkligheten inte ser ut så. Som om jag inte förstått att de flesta människor väljer att dricka alkohol. Jag har förstått och just därför tänkt att förhållningssättet är viktigt. Förutsätter vi att ungdomar ska börja dricka och uttrycker oss så återskapar vi hela tiden normen.

Vuxna vill gärna prata om hur vi ska få ungdomarna att dricka mindre, hur viktigt det är att ungdomar har drogfria aktiviteter att gå på. Få pratar om alkoholfria lokaler för vuxna. När vuxna pratar om att ungdomar ska ändra sig är det för att det är lättast att vara vuxen så. Då behöver man inte fundera över om den egna, vuxna konsumtionen möjligen kan påverka hur unga dricker.

Därför är Vit Jul är provokativt. Vuxna som dricker blir problem för barn och dåliga förebilder för ungdomar. Vuxna vill inte se att alkoholen är ett vuxenproblem.

Ledare publicerad i dag i mina vanliga tidningar. 

Ett gulligt fanmail har kommit i dag:
Hej
Jag vill bara säga Heja Elin! Bra skrivet, med klarsynthet och insikt! Hoppas du får gehör för dina kloka tankar.
mvh Anne-Marie

 


Jag mår illa

Ericsson har inlett mbl-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås, enligt ett pressmeddelande. Avvecklingen berör samtliga 856 personer i Gävle (Arbetarbladet)

Stackars mun

Helt utan anledning har tandköttet svullet och det värker i tänderna. Jag vet inte vad jag har gjort för att det ska bli så här.

Amazing

Helt otroligt att det är så svårt för folk att hitta sin sittplats och sätta sig ner på tåget. Vad gör dom egentligen när de står upp i gången så länge vid sin plats?

Grannfejden

I kväll är det ett rejält program. Vuxna människor på hög nivå. Det äldre paret är fantastiskt inskränkta. Maggan är en riktig bitch. Hittar på allehanda. Hon är hemsk.

-Jag accepterar alla människor. Till en viss gräns.


Fina familjen

Jag ska vara tydlig. Familjen är bra, men absolut inte alltid. Jag har svårt för vurmandet för kärnfamiljen. Massor av brott sker inom familjen, våldsbrott t ex och fortfarande lever andan att man inte ska lägga sig i familjeangelägenheter. Alltså mår många dåligt i känslan av att låtsas utåt att allt är fint.

Hur som helst finns ett parti, Kristdemokraterna, som alltid älskar älskar familjen och tror att det är lösningen på allt här i världen. Att instutitionen familj per automatik är det självklart bästa.

Därför är det ironiskt kul att de vill att alla familjer som fått barn ska få en check hos familjerådgivningen (i GÄvle). I och för sig tyder det väl på en insikt om att familjen slits av småkids, men... ändå. Borde inte barn vara högsta lyckan och liksom triumfen i familjen med deras retorik?

Kvällshemma.

Klockan är 19.00. Hemma från AU med AK. Inget särskilt jag MÅSTE göra. En hel massa som jag KAN göra.

Bra Kronofogden!

Kronofogdemyndigheten säger nu att man tycker att reglerna kring betalningsanmärkningarna ska lättas på. I dag tar det tre år innan en anmärkning försvinner. Skulden kan vara betald sedan länge och betalningsförmågan finns där... trots det är man körd. Nu vill man titta mer på dagsläget.

Skitbra! Oket ska inte bäras på det sättet.


Det har gått fort...

... när man får klippa hörnet på tre sidor i kalendern på en gång. Men det gör inget. Det har varit ganska grått och tråkigt på slutet. Några ljusglimtar så klart och man har så roligt som man gör sig och allt det.

Men vädret har inte piffat upp livet. Och så var jag ju lite sjuk också.

Pimpat hemmakontoretEn flaska julmust gör hela skillnaden.

Jobba hemifrån

Ganska tråkigt jämfört med hur kul det är att vara på kontoret. Fördjupar mig just i ett ansökningsförfarande.

Kladd eller på riktigt?Egentligen var planen i går att göra äppelkaka som det efterrättsaktiva. Men mitt på hästryggen kom jag ju på det. Frysen var ju full av mammas fantastiska ostkaka. Jag älskar ostkaka. Elin och Ullie med så det var en glädjens stund.

Ostkaka finns i två varianter. Dels den Hälsingeostkaka som ses på bild här ovan. Den är en hård kaka som man skär och värmer i skivor. Dels den småländska som mest är en grynig smet. Inte alls lika god, och besvikelsen är stor när man ska bjudas på ostkaka söderut och kladdet kommer fram.

Städa efter helgen

Den är inte alls över än men jag har fått massor gjort. Eller inget, beroende på hur man ser det. Elin och Ullie och de två hårande hundarna drog vid elva. Hade förresten inte bara den vanliga ridträningsvärken i morse, utan också i magen. Vi drack glögg till frukost och käkade rester från lite ostbricka.

Boris och Säpo är charmiga hundar och jag är glad över att jag inte brydde mig om att städa innan de varit här. Inte ett skit städade jag till deras ära. Men nu efteråt. Det var hundhår i toan och i mikron.

Har fortfarande mattor som hänger ute och fick också en tid i den dåliga tvättstugan i dag. Det är bra. Lite duschdraperi, lite sängkläder, lite av den tvätt som ändå blir så fort.

Markus har också städat och det går ju kvickt. Jag har inte konsekvent städat noga, men jag har torkat ovanpå lite tavelramar ibland. Spelar inte så stor roll, gör det känns mycket renare än i morse och det är huvudsaken. Annars har jag verkligen inget problem med lite skit i hörnen heller.


Operation städning

Den sätter igång riktigt hårt nu.

Exakt


IslandicaUnderbar ridtur i Mackmyra. Rekommenderar verkligen stallet där. Vild ridning.

Går igång hårtJag har inte inte ätit en enda godis med Elin är bra på gång... Ullie har just varit ute med de galna hundarna.  Nu ska vi se På spåret. Fast det är inte kul med frågesporter med Elin och Ullie för jag vinner aldrig.

Dum-Tiger

Det är jävligt ruttet med otrohet. Varje gång är det det. Inte en enda ursäkt finns.

HängerI väntan på hänger jag i Loungen. På centralen finns en stor plastgran som skiftar i färg. På bilden klassiskt grön. Men också gul, lila och sånt.

Om tjugo ska jag träffa en före detta kollega för att lämna över UNF-material ochom 50 ska jag åka norrut med Ullie.

Längtar efter killarnaNu är det jättelänge sedan jag träffade killarna för att lära dom lite om allt jag kan. Så är det. Tur att de inte försvinner. Min syster ordnar så sjukt fint rum med stjärnor på väggarna åt dom.

Timmar av jobb

Mysigt att jobba hemma på kvällen. Så klart den där mejlboxen, men också fix med protokoll som nu börjar kännas ganska klart. Känns mycket skönt.

Vem vill mig så gott?

Pratade med Ullie. Som tidigare i dag påpekat hur "snygg" jag var på bilden i GD i söndags. Eftersom bilden var så kul tänkte hon att hon skulle titta på den igen. Då har GD plockat bort bilden! Vem vill mig så gott? Det finns konspirationsteorier.


Framtidsverkstad

I dag har jag deltagit i kommunens Framtidsverkstad, med syftet att kicka igång arbetet med nytt program för alkohol, narkotika, tobak osv. Ganska intressant och spännande. Stor samsyn kring mycket.

Jag har tänkt mer på alkohol än de flesta gissar jag. Därför är det intressant när man vill vara lite edgy och får veta att man måste se lite till verkligheten också. Tror människor på allvar att jag inte vet hur läget ser ut vad gäller användning av diverse preparat? Och att när jag säger att det är bättre att uttrycka sig i termer "om man börjar dricka" istället för "när man bröjar dricka" så förstår jag inte att de flesta gör det? Det är klart jag vet, men vilken norm vill vi vara med och skapa?

Knappat in epost

Nu har jag knappat in ett stort antal epostadresser. Efteråt kan man tänka att det var sjukt orutinerat att inte göra det på en mejllista ...

Att vara tjej

Helt vilt väljer jag att citera en "hemlig" kompis som via sms beskriver sitt besök på apoteket.

Var på apoteket för att kolla om det fanns nåt att testa för mina intimbesvär.. Tanten där vill hjälpa till och ställer lite olika frågor. Inte särskilt diskret utbrister hon "känns det som att du bara vill köra upp en rotborste och svabba runt?" Jag: Nja, inte riktigt... Ser ung, snygg, manlig apotekare i annan del av butiken le roat. Typiskt. När jag går därifrån med nån salva i kassen ropar hon som hejdå-hälsning: "så går du till gyn och kollar upp det där ordentligt, ha det fint". Jag är inte pryd, men någonstans går en gräns.

Jag dog av skratt. Ett sms man blir glad av.

Skulle man inte...

...bara kunna ha rutor på landstingets hemsida där man får fylla i ålder, efternamn och postnummer och klicka på en knapp och så står det var jag ska vaccinera mig när. Nu tror jag att det är i morgon men fattar inte var. För det är någon slags text som jag inte förstår hur den hänger ihop. Och då tillhör jag den del av befolkningen som kan läsa ganska bra. Trodde jag tills nu. Jag ska messa landstringsrådet genast.

För övrigt är jag skiträdd i en tid av dubbelalmanacka att saker ska falla mellan stolarna. Får köra en check på det ikväll. För ja, jag har en almanacka på papper. Hederligt papper.

Det stora sveketSom uppvuxen på en mjölkgård sitter det i ryggraden att man ABSOLUT INTE köper annat än lokal mjölk. Man göra bara inte det. Och så kommer jag hem i dag. Med mjölken till höger. Från Gefleortens. Och då står Arlamjölk där. Markus kan inte ha tänkt riktigt klart.

Bonde söker fru

Äntligen!

UNF i media

UNF har varit med massor i olika media senaste dagarna. Här kan man läsa en artikel där UNF:s vice ordförande Linda Engström pratar om att alla barn tycker inte julen är genomlattjo.

Det sups för mycket vid jul.

Gårdagens ledare utan rubrik.

Första advent har passerat. Några glada hushåll kunde som vanligt inte hålla sig utan har hängt upp ljusgirlander, stjärnor och ordnat med utegranarna innan den stora dagen.  Advent är väntans tid fick jag lära mig på Kyrkans barntimme och det ska synas. Ingen är sugen på att spara el nu.


Den sittande regeringen har med gemensamma krafter sett till att splittra klyftorna mellan Sveriges familjer inför julen.  De som har jobb har fått ännu mer pengar att bränna på sill, pastejer och kulörta kulor. De kan slå in ännu dyrare och finare klappar än tidigare. Det kan ses som fint, att ha gjort det ännu bättre för de som hade det bra från början.  Ett fjäsk för de röststarka.


Men det är inte gratis. Skattesänkningar måste finansieras. Det har regeringen bland annat gjort genom att försämra för sjuka och arbetslösa.  Hundratusentals människor som på riktigt får nöja sig med att fönstershoppa inför julen. Är man vuxen må det vara hänt, men även arbetslösa och sjuka har barn, och julen är barnens högtid.


Det kommer att vara så tydligt i jul vilken samhällsklass man tillhör. En klass som har råd, eller en som inte har råd. Är det någon idé att skriva en önskelista? Kan man förvänta sig ens en Alladinask? Eller ska man vara glad över att risgrynsgröt är billigt och kan kallas tomtegröt över julen? Barnens villkor är olika.


På Kyrkans barntimme fick jag också lära mig att man ska dela med sig till andra. Det finns många historier i Bibeln som handlar om det. Bibeln är på intet sätt en ledstjärna, för det står mycket skit däri också. Men just här har Bibeln en stora poäng.


Jag har ett välbetalt arbete. Jag är knappast den som behöver mer pengar. Trots det är det vad jag ska få när inkomstskatten sänks ännu mer nästa år.


Skattepengarna ska finansiera vår gemensamma välfärd. Skolorna, sjukvård, omsorgen av äldre. Och jag behöver inte köpa fler nagellack eller annat småkrafs jag kan plocka på mig i överflöd om jag vill. Jag vill att människor ska må bra, jag vill att skolorna ska vara fina och människor ska känna trygghet. Jag tror inte att vi tycker att skolorna är perfekta, att sjukvården är optimal. Därför ska vi inte sänka skatterna mer.


Tänka sig att Kristdemokraterna, kristen grundsyn, inte slåss mer för en ekonomiskt fördelningspolitik. Att Moderaterna driver det här så hårt de bara kan är precis vad de lovade att göra. Det är ingen grej, men att de andra partierna går med på att splittra människorna så grovt är horriblet.


För på vems bekostnad? Alla de barn som vet att det inte är någon idé att önska drömklappen i år för det finns inga pengar till det. Det är hyran och maten och sen är pengarna borta. I bästa fall inte på minus. Får man våga sig på att tro att desperata föräldrar kommer att välja SMS-lån i jul för att tända stjärnorna i sina barns ögon? Och på sikt ännu mer försämra den ekonomi som regeringen medvetet trasat sönder. Snyggt av Moderaterna att bädda för inkasso…


Glöm inte det bland de fina ljusslingorna. Må knäcken får en liten, lätt bismak av andras fattigdom för alla moderater.

 

 


Mitt personliga ansvar

Nu börjar de roliga telefonsamtalen.

Nyss ringde en kvinna. Som ville kolla om jag var den Elin som satt i riksdagen. Fick förklara. Hon började mjukt med att fråga om jag var vegetarian. Ja, svarade jag. Vill jag tvinga alla andra att vara vegetarianer? Nej, svarade jag.

Sedan har hon läst att jag är skeptiskt till sprututbytesprogram. Jag förklarade lite hur jag ser på det. Och så berättar hon att med den inställningen är det mitt personliga ansvar att andra sedan kanske inte kan skaffa barn med missbrukare som via sitt missbruk har fått sexuellt överförbara sjukdomar. Eller att andra smittas sexuellt för att en person inte uppger sig ha blodmitta.

Jag svarade att smittvägarna som handlar om säkert sex måste bemötas med säkert sex, och att där är smittvägen från början (om det är via spruta) inte viktig i sammanhanget, där måste människor ta ansvar för sin sexualitet.

Då berättade hon för mig att alla människor vill ha sex och att man inte kan hindra folk att ha det.

Hon antydde att bakom detta finns en personlig katastrof, vilket jag beklagade. Det var naturligtvis inte heller rätt av mig att göra. För det var lite mitt fel eftersom jag tyckte som jag gjorde.

Sedan lade hon på i örat på mig. Hur ska man förhålla sig till sånt här? Konsekvent inte svara när det ringer från Dolt nummer? Ja, kan vara en lösning.

Segis

Jag är så otroligt seg i dag! Samtidigt som jag känner att jag har en miljon saker jag vill få gjort. Jag siktar på fyra.

I går var en intensiv arbetsdag, när jag väl var på plats. På kvällen var jag Ellinor och Vidar på lite mingel på Non Smoking Generations jubileum. Men jag var tydligen pinsam enligt Ellinor eftersom jag levde mig in i "talet". Tyckte till lite väl ljudligt och sånt.

Vi avvek efter en timme och hängde på ett fik istället. Sov hos Ellinor i Åkeshov, i hennes frikyrkliga korridor. Spännande. Det gick bra!

Nu, hugg i!

Explosionsrisken

Eftersom bygget av Citybanan gjort att det brinner bland gasoltuber, och explosionsrisken är stor får inte tåg rulla förbi. Mitt tåg är helt fast i Uppsala. Mycket otrevligt. 10.30 tror de att de tidigast kan häva avspärrningen.

10.30. En halvtimme efter det att jag skulle ha haft ett möte på kansliet. Man blir ju lite lite ilsk. Funderar på att gå på frukostjakt på Uppsala station.

Tid till protokoll

Skriver protokoll på tåget. Lagom och viktigt. Eftersomd et är så långt längtar jag efter att kunna dra ut det på papper för att korrläsa där och sedan göra ändringar.

Dimmiga landskap här norr om Uppsala.

Hungrig är jag också. Får grabba något på vägen sedan när jag är på G i Stockholm. Varför har jag slutat äta frukost hemma? För att reducera morgontiden. Dumt, eftersom jag somliga dagar, som i dag, inte går hemifrån tidigare än när jag åkte till Valbo.

RSS 2.0