Dagens ledare

Det var inte bättre förr. Det motsatta grymtas ofta av äldre generationer när de själva inte är nöjda med något. Det var få saker som var bättre förr! Miljön hade inte hunnit blivit lika exploaterad och man litade nog lite mer på varandra än vi gör idag. Men sedan? Ogifta, gravida kvinnor försköts medan barnafadern kunde fortsätta sitt liv som vanligt. Det som idag är enklare åkommor tog livet av många. Man var tvingad att vara medlem i kyrkan och fick alltså inte själv välja en annan religion eller att helt avstå. Det finns massor med galna företeelser som idag är ett ruttet ärr i Moder Svea.  

En av de främsta framgångarna är informationsflödet. Så många faktorer har gjort att kunskap nu inte är förbehållet några få som sedan kan utnyttja den till egen vinning.

Jag tänker TV. TV ger oss möjligheter att se och uppleva världar på ett sätt som innan den rörliga bilden inte var möjligt. Vi kommer nära upplevelser av positiv och negativ karaktär och det gör oss större möjligheter att leva oss in o andras tillvaro och skapar förståelse människor emellan. Med kunskap från rutan menar jag inte vilken bonde som väljer vilken fru och jag kan nog häpna över vilka programval människor gör när de sitter framför TVn och har möjlighet att få så mycket men väljer så lite. Tack public service för att ni ger oss program om alla svenska grodor och paddor, och att vi inte behöver nöja oss med amerikanska skrattmaskiner.

Jag tänker bibliotek. Det är fri tillgång till alla stora tänkare och deras originalord. Fler romaner än de flesta orkar läsa på en livstid. Alla upptänkliga faktaböcker du kan behöva för vad du än vill veta. Man behöver inte ha pengar för att kunna besöka ett bibliotek utan det är en gemensam service med tidningar, böcker, filmer och datorer. För mig är bibliotek den bästa uppfinning i hela världen, näst boken själv kanske.

Jag tänker Internet. Det nyaste och snabbaste globala fenomen som finns. Visserligen har en majoritet av jordens befolkning knappt sett en telefon, än mindre en dator så det finns en del att önska av spridningen. Men ändå, det blir ju lite bättre hela tiden som de säger i reklamen. Internet kan användas till att fiska hem precis vilken information du vill ha precis vilken tid på dygnet som helst. Telefonkatalogen har spelat ut sin roll. Receptböcker är egentligen överflödiga. Vill jag prata om amerikanska valet med en jämnårig i Florida hittar jag henne snabbt på något forum. 

Jag tänker också skolan. Tidigare värderades uppräkningen av Jakobs tolv söner (hade han inga döttrar?) och psalmtexter högt. Det sågs som en värdefull kunskap. På riktigt alltså, fast jag skulle jämföra det med kunskapen om just vilken bonde som tar vilken fru. Idag får eleverna lära sig att ta ställning i frågor gällande energiförbrukning, lära sig uttrycka sig på olika sätt och lära sig var man bäst hittar den information som behövs och kanske viktigast, att värdera den utifrån källan.

Det är vad jag kallar framsteg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0