Ledare om Systemet idag

Till valet kommer vi att få minst ett nytt parti i länet. Jimmy Nordin, kulstötaren från Gävle, har bestämt sig för att starta ett parti och han har målet att om tio år bli statsminister. Det är spännande med missnöjespartier som grundar sig i en persons privata uppfattningar i sakfrågor men helt saknar en ideologi att utgå ifrån. Nordinismen är förmodligen svår att förutsäga och få grepp om, men lyckligtvis har Nordin en tid på sig att förankra sina program. Hittills har han fått möjligheten att i media ta ställning till sakfrågor. Då framkommer att Jimmy Nordin vill avskaffa Systembolaget. Det är anmärkningsvärt i en tid då de problem som alkoholkonsumtionen för med sig uppmärksammas hårt och då stödet för Systembolaget ökar.

Idag visar forskning att 15 procent av männen och sju procent av kvinnorna är Gävleborgs län har ett osunt drickande. Nordin själv är en av alla de människor som hamnat i klistret på grund av en alkoholkonsumtion som inte riktig hölls i schack. Trots det tycker han inte att en alkoholpolitik för ett tryggare samhälle och friskare människor är given.

När landet skulle landet styras av högern gick jag på tå och var skrämd över vad partierna med Moderaterna i spetsen skulle kunna göra. Tidigare har det varit så att alkoholen jämställts med fläskkotletter och delar av högern har inte förstått poängen varken med att beskatta alkoholen hårt eller varför drycken inte kan säljas i godiskiosken. Konsekvensen av en sådan politik skulle ha blivit massor av billig alkohol tillgängligt. Det hade varit rejält olyckligt eftersom den samlade forskningen klart säger att är tillgången hög så blir konsumtionen därefter. Alkoholdrickande kan i liten mån informeras bort, dessutom är information galet dyrt och därför ineffektivt. Bäst och billigast är begränsad tillgång genom exempelvis Systembolaget och höga priser så man inte köper så mycket. Lyckligtvis har regeringen låtit Kd ha hand om de här frågorna och det har hittills varit en lycka.

Det är lite krångligt att behöva gå en omväg för inköp av alkohol på Systemet och det är hela poängen. Vi ska inte plocka ner en flaska i korgen av impuls, utan de som vill dricka alkohol får planera sin konsumtion. Den minimala ansträngningen gör att vi i Sverige har mindre alkoholskador än andra länder. I Frankrike där vinkulturen genomsyrar samhället tittar man mot Sverige och gör sin alkoholpolitik mer restriktiv, medan vi som hade en relativt väl fungerande alkoholpolitik innan EU-inträdet har fått luckra upp den med en nästan fördubblad konsumtion som följd. Systembolaget är en av de bästa förebyggande åtgärder vi har mot alkoholskador idag och att avveckla skulle leda till mer våld, fler barn till missbrukare och fler rattfulla förare. Ingen forskning pekar på något annat. Att förhindra detta är inte förmynderi, det är omtanke.

Alkoholen är en stor kostnad för samhället och den beräknas till mångmiljardbelopp.  Vad den kostar i söndertrasade relationer och olycka kan inte värderas. Det är av största vikt att Sveriges monopol för alkoholförsäljning bibehålls. Var är Nordins omtanke?


Kommentarer
Postat av: Anonym

Försök att göra några radbrytningar ibland om du vill bli läst

2008-11-12 @ 09:53:04
Postat av: Elin

Det kan man ju tycka. Jag gör det enkelt för mig. Klistar in texten direkt från word. I det finns brytningar, försvinner här. Orkar inte ändra. Vill man läsa får man göra det ändå, annars kan man skita i det.

2008-11-12 @ 09:59:34
Postat av: Anonym

Då skiter jag i det

2008-11-12 @ 10:55:15
Postat av: Elin

Ja, det är väl lika bra!

2008-11-12 @ 11:04:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0