Pyntat

Jag kunde nog lika gärna ha tagit en gammal bild, för jag har pyntat köket exakt lika som föregående år. Kanske för att det är ett vinnande koncept. Den bästa av julfärger är mörkgrön.Första klapparna


Älskar hundarMormors Runa såg ut ungefär så här. När hon slickade ur stekpannan fick hon nog mest flott på de släpande öronen.

Ont om myset

Till frukost år jag rice krispies och mjölk. Dålig trevlighetsfaktor.
Läste Arbetarbladet och alla delarna i DN (kollade på bilder och rubriker mest) utom Söndag.
Nu dricker jag must och kollar av nätet. Det är inte helt kul för att vara första advent.
Inte fått upp någon ljusstake. Har en diger lista att avklara idag:

Ärenden på stan
Träna
Skriva ledare
Kolla elevarbeten
Ljusstakarna!! (+ ev duk, gardin)
Boka tvättid
Fortsätta plocka med grejer

Jag sätter igång med ledaren nu!

Till TomtenKolla vad arg jag ser ut, skickade bilden till Jessica i morse när hon undrade vad jag hade för kläder på mig. Så det är lite som en sådan poppis dagens outfit vilket jag är stolt över.

Men jag har lovat mamma och syskon att blogga min önskelista till jul, så det gör jag nu:
Johanna Ws kokbok med julgodis
Digital matvåg
Vas, lagom stor och enkel
Hemstickade vantar
Smink från Urban Decay
Hudkräm (ingen äcklig vaniljlukt), gärna från Body Shop
Rejält hålslag som klarar en massa papper
Alla Miss Liis skivor
Jordglob med lyse i, en som ser normal och inte tacky ut.
Ett set bra sminkpenslar
Mjuk pyjamas av trikå, viktig så den här mjuk och följsam. Inte satin eller så som stränar i midjan.
Skitsnygg adressbok, eftersom den skitsnygga jag har faller sönder
Vanliga scrapalbum så jag kan stoppa i mina alster

Egentligen önskade jag mig lite saker till "hemmet" också (Stora färgade lakan) men eftersom jag ännu inte vet hur jag ska bo in the future går det bort just nu. Fast till veckan kanske jag vet. Eller så är det bara önsketänkande. I så fall uppdaterar jag.

Knife

Ibland måste man hångla med gamla kärlekar. Det är ljuvt.


Julpizza

På Grönans jullöppet serveras julpizza.


Det juliga är som ni ser att toppingen är prinskorv och köttbullar.

Fiffigt.


Nina i Ensam mamma söker

Det är rubriken på en av punkterna på Sara Hansdotter-Mårtens utelista i nöjesmix. Så här beskriver hon varför:

Nina, som borde lära sig gå i högklackat, har valt killar som alla ser ut som om de aspirerar till att gå med i nån rysk organiserad brottslighet (särskilt han med kättingen runt halsen) och med dem lever hon ett hejdundrande svennebananliv. Jag sitter och kniper med ögonen och vill inte tycka illa om det men jag kan inte låta bli. HUR JÄVLA TRÅKIG FÅR MAN BLI????? Sjunga karaoke, grilla, sitta i soffan och glo på film. Men vad som skrämmer mig mest är den totala frånvaron av böcker i hennes och hennes killars hem.

Jag dör av skratt.

En annan mamma är på framsidan på en av fredagsbilagorna den här veckan. I badkaret. Med sin kärlek. Vad är detta med att vilja visa sig i media i badkar?

Madagaskar

Nummer två, som går på en bio nära dig, har jag sett med Sara och Lina ikväll. Rekommenderas. Det sorgliga är bara att den mörka bilden, att människor jagar djur till utrotning för sitt höga nöjes skull är sanning.

Speed

Idag har jag jobbat i speedeat tempo del av dagen. Fantastiskt så mycket man kan få gjort.


Cops

Kollade lite på gymmet ikväll. Det är riktigt riktigt läskigt. Olika grader av trasiga människor som blir underhållning åt andra.


Maximalt läskigt

Igår såg jag skylten som erbjöd det hemskaste jag kan tänka mig av mänsklig kulturs avarter:
Julbordskryssning.

Julbord är ingen höjdare alls. En massa mat som alla svettas, pratar och hårar över och som man förväntas äta hur mkt som helst av.

Kryssning är om möjligt ännu värre.

Att äta julbord på kryssning händer aldrig mig. Aldrig.

Intensivt

Det är väldigt väldigt intensivt på jobbet just nu. Så måste det få vara också.

Lägenhetstittar

Vet inte om jag rapporterade från förra veckan när jag kikade på en lägenhet. När hon som skulle visa den bland annat i telefon undrade hur angelägen jag verkligen var, annars kunde ju tittandet bara vara. När hon släppte in mig berättade hon inte att hon hade hund. Inte för att jag är rädd men god ton skadar inte i sådana sammanhang.

Igår ringde jag till en kvinna för att titta på en annan. Hon tryckte bort mig och lite senare ringde det från dolt nummer och en man undrade typ vem jag var. Suck. Jag redogjorde för mitt ärende och sedan frågade han om jag ville prata med hon som bodde där. Ja, men typ det ville jag ju, därför hade jag ju ringt HENNE från början. Inte någon man som verkar sjukt skeptisk till människor. Jag har nyss varit där. Det var inte så suspekt mer än att mannen pös i en fåtölj på somliga mäns grabbiga vis och typ inte visste hur man säger hej.

Varför väljer man att röka (inomhus)? I hela mitt liv har jag bott med sjuka vuxna som valt att förpesta inomhusluften för oss andra, men någon fånig ursäkt om en fläkt. Det stinker skit och jag kanske aldrig kommer att förlåta dom för det även om jag inte pratar om det dagligen. Det är barnmisshandel tycker jag.

Den här lägenheten hade en härlig röklukt... I övrigt var den bra. Men som vanligt kan jag inte styra systemet så jag är bara fortsatt desperat.

Skolmaten, pest??

Skolmaten är het igen. För mig som i princip aldrig lämnat skolans värld är det inget nytt att höra kritiska röster mot skolmaten. Ingen av oss som haft förmånen att bli serverade mat i skolan har undgått att höra negativa uttalanden om det som serverats. Ända sedan första klass har några självutnämnda kungar och drottningar bestämt vad som man fick äta mycket av och vad som fick ätas lite av. För mig som glatt åt biff av mald lever var det inte alltid så lätt. Men fröknarna åt alltid mycket så det gick ändå. De hade så mycket mat på sina tallrikar att maten stod upp underligt högt över kanten. Idag ser jag hur mina elever lika fascinerat tittar på min  normalt fyllda tallrik.

På gymnasiet var klagandet likadant men då åt folk ändå för den åldern överlever man inte längre på portioner som skulle ha passat en barbiedocka. Historierna om diverse pryttlar tillhörande matispersonalen som skulle ha hittats i maten var många. Själv har jag fortfarande idag aldrig hittat något märkligt. Skulle det dyka upp en mask i salladen är det inget att skrika över. Maskar bor i sallad och det skulle vara lätt för vem som helst att missa små krälisar i de berg av sallad som hackas.

Nu vet jag att mycket av den debatt som är aktuell idag handlar om skolmatens näringsinnehåll och det är självklart ska maten vara näringsrik. Problemet är bara att de som ska äta den, barnen, bryr sig föga om näringsinnehållet. De bryr sig om smaken. Fick de bestämma matsedeln skulle det vara ett varierat utbud av hamburgare, pizza, pannkakor och tacos. Dokumenterat nyttig mat som innehåller exempelvis mycket bönor eller linser skulle få drypa av sina nyttigheter orörda i kantinerna. Kidsen vill inte ha den mat de borde äta. De klagar på för mycket panering på fisken, men ve den skolmatsal som skulle servera kokt fisk. Måste jag vara tydlig med min poäng? När skolbarn klagar på maten så handlar det om att de vill ha det tungan är van.

Är det kanske rotmos med stekt fläsk och liknande husmanskost som vuxna vill ska serveras i skolan? Få barn skulle lassa upp det på tallriken. Barnens föräldrar lagar nämligen själva mat på halvfabrikat och fredagsmyset är nog sällan köttfärslimpa. En annan pikant detalj är att många av de vuxna som tror sig veta något om skolmaten ofta inte har provet den sedan de själva gick i skolan.

Media gillar att räkna ut portionspriset på en portion. Utan att meddela att det kan vara helt missvisande. Stora kommuner eller stora inköpsorganisationer kan köpa in stora mänger mat och därför pressa priserna mycket. En lägre kostad är därför inte alls en säker indikator på dålig kvalitet.

Att servera alla barn skolmat är viktigt och många är de barn i Sverige där det är dagens enda lagade mål mat, tyvärr. Flera skolor i utsatta områden i Malmö har noterat att på måndagar är åtgången extra stor. Helgen har således varit mager.

Å ena sidan vill jag alltså hävda att skolmaten är grymt viktig för barnen ut många aspekter, å andra sidan gnälls det orättvist mycket och på fel saker. Jag fortsätter bygga berg på min tallrik i matsalen. Som fröknar ska. Och som icke bortskämda barn gör.


Hej Vinterland!

Åh vad det var härligt att gå promenad.
Och tack Cissi för presenten! Lysande!

Älskar få paket på posten.


Slitig

Vissa dagar är så slitiga på jobbet. Lektionerna kräver extra mycket och det finns tusen tusen små saker att göra. Det mesta handlar om att sortera papper eller mejla till olika personer. Suck. Nu ska jag hem. Och fortsätta ha lägenhetsångest.

What makes me crazy

Detta att leta lägenhet. Att inte bara kunna bestämma. Allt. Helt själv. Nu. Fast Markus är inte problemet om någon nu trodde det.

Detta att det är fullt med snö ute, just nu yr det i mörkret, och jag har inga praktiska möjlihgeter att vara ute och leka i den.

Detta att idag har jag suttit på mötet åtta timma roch innan det jobbat. och nu är jag trött och slut och har inte hunnit med något. Mer än jobbet och mötet och det kanske räcker.

Det är på sätt och vis psykiskt påfrestande att behöva prata i fullmäktige. Jag är inte nervös för att stå inför folk, det är jag aldrig. Men rädslan för att säga fel. Inte staka sig eller komma av sig, det är lugnt, det händer alla. Men att säga fel, och det har jag ju gjort några gånger och det var ingen dödlig utgång på det. Idag blandade jag ihop sju med femton. Inte bra, men en småsak i sammanhanget. Men jag brukar tänka på en som brukar prata jätteofta, man, som inte är särskilt bra och han verkar inte nervös alls när han säger knas, han ser lika mallig ut som vanligt.Här är mina papper och mitt skrutt. Hjärtana symboliserade våra placerade barn i ett anförande.
Se sedan min något glasartade blick sex timmar in i mötet.

Inte höger?

Vi har nu budgetdebatt i fullmäktige. Lena Ö från Folkpartiet blir arg över att hennes parti kallas höger. Är inte det märkligt. Slå upp vilken lärobok som helst och de graderar hennes parti som höger. Å andra sidan får man ju förstå henne. Hur kul är det att vara höger ens när man är det? Det är det nya alltså. Fp är inget högerparti.

2009Köpte guldfärgen istället för ljusblått som har har nu.
Ordning och Reda gör de snyggaste saker.
Satt idag och skrev in alla tusen möten jag har kommande år.

Väl förberedd ledare

När jag har ett bra uppslag till en ledare och sådär undermedvetet vridit och vänt den i huvudet i flera dagar så går det så lätt att skriva den.
Nu har jag också lånat Markus dator (som har den gigantiska förmånen att den inte stänger av sig när som helst) och då känns det stabilare att skriva.

Nu julmust.

Isande promenad

Promenaden från stationen och hem var det kallaste jag upplevt på länge. Av sådant som har med väder att göra.

Det bistra Sverige

Det är lite absurt att sitta i Hammarby Sjöstad och glassigheten här och samtidigt läsa om det Stockholm som Fogelström skriver om. Så nära men ändå så långt bort.

Det här med all snön

Jag säger all snön eftersom jag är i Stockholm. Där ger lite snö alltför hala spår för att tunnelbanan ska löpa smärtfritt. Men vackert är de i alla fall. Och nu skiner solen på gnistret.

Julkort

Allt som behövs är´nu inköpt. Är ni redo för att skapa era kort?

Att bete sig på tåg

Det är inte så moget att trycka sig in skitmånga på ett tåg som precis ankommit stationen och sedan stå där och muttra att folk på tåget hade väl kunnat förbereda sig bättre, när allt de vill är att kunna komma av. Och ja, det var en gubbe i sina bästa år som sade det.

Härligt!

Vad härligt det är när lektionerna löper på som silkessnören. Jag och sjuorna har pratat om vinklar.

Män och deras byxben

I morse var bland annat Peter Althin med på morgonsoffan i TV. Och han var ett lysande exempel på hur män inte är medvetna om att de ofta blottar långt uppdragna strumpor,  och ett stycke hud innan byxbenet tar vid. Ofta när de lägger ett ben över det andra. Det kan sitta hos mig, men jag har så svårt att ta dem på allvar då. Det är fult och liksom omedvetet.

För det är väl inte så att de vill visa den där bleka hudbiten med flit? I så fall är det riktigt allvarligt.

Korta grejer

Gunilla hade skickat arbetet vi gjorde i geografi B med posten. Jag fick C på kursen som handlade både om det här och även tentan som var lite pinsam. Så jag är nöjd.

Varför är svenskar så tröga? Hur länge ska man ha passerat gator och ändå inte förstått att det inte fortare blir grön gubbe för att man trycker upprepade ggr?

Och sen... idag är Jimmy Nordin i tidningen igen. Pratar om sitt parti. Som fick omdömet "Ingen ideologi, mest åsikter", som GD skrev. Så är det. Han vill tex bomma Systembolaget. Lever i stenålderstron om att det är bra.

Talar om ordning och reda i skolan. Tror Jimmy att han själv sluppit hamna i trubbel i vuxenlivet om han fått en bokstav på sin ordning när han var yngre? Varför tror folk att de som inte sköter sig skulle sköta sig om de fick ett betyg som visade dålig. De bryr dig inte för att det är trubbel på andra ställen än i skolan. Det kan man inte betyga bort.

Tycker om...

... mig själv när jag är efektiv. har fått allt jobb jag ville ha gjort gjort. Bra grej.

Planen

Idag är min plan att strax gå ifrån jobbet, ska bara skriva en överlämning på en elev först. Träna direkt, har kläder med mig. Sedan varva hushållsarbete med jobbarbete (ikväll matteläxor och SO-förhör)

Högtalare

Vi har byggt högtalare på NOn nu på morgonen. Nu är det matte i sjuan och förhoppningsvis ska de göra diagnosen.

Systrar

Jag pratar med mina systrar i telefon. De är bäst!

Mycket möten

Idag har det varit möte hela dagen på olika sätt. Nu ska jag göra något att äta så att jag kan gå på nästa möte sen.

Tips!

Det här lärde sig en mamma idag i SOS Familj:

-Man måste tänka lite!

Undra hur hon klarat sig levande fram till nu?!

Tisdag

Vaknade trött som en svordom. Höll på missa bussen (känner man mig vet man att det är olikt mig), insåg att jag låst in nycklarna på jobbet, försökte byta klassrum med kollega som inte förstod nåt för hon hade ju inte ens lektion, insåg att jag glömt datorn hemma när jag tänkt åka direkt till IT-service. Fick åka hem och hämta den och gå i hällregn med den. Sen vände det lite. Fick ordnat den.

Möte med kommunstyrelsen. Inget rafflande idag tycker jag, fast det är ju spännande att när man ställer en fråga till en man i oppositionen börjar han svara innan jag ställt frågan klart så jag måste påpeka det.

Åt lite på stan, köpte tyg till en grej, gick till Folkets Hus, ramlade in på s-kvinnors studiecirkel och sen hade vi möte om EU-valet. Nu är jag hemma och ska jobba med diverse jobbgrejer.

Ni hör ju själv, hur kul låter det här? Är det konstigt att man är lite låg?

Varför så sen?

Jag kom hem ganska sent från random möten. Satte mig att jobba och ganska precis när jag var färdig kommer Rkister på oplanerat besök och han blev kvar tills precis nu. Nu ska jag gå och duscha och sen nanna.


En del av Gävle, TeaternTeatern idag.

Bye byeJag tog mig an lite sortering. Det här sorterade jag bort. Bland annat. Till vänster är urval av pyssel jag gjorde i lekis. Jag var inte så bra på den tiden. Smällkaramellerna till höger är iofs fina, men när använder man smällisar? Det var inget godis i dom.

Bästa tischan från -92

Den tog jag på mig nu när jag ska gå ut och införskaffa föda. Dunka ihjäl älgar och sånt.Marky Mark And The Funky Bunch.
Ni minns väl Good vibrations?

Ändå svettig

Fastän jag inte gick iväg till yogan är jag ändå svettig. Gjorde en del viktiga sällan städgrejer. Som skura ugn och under badkar. Nu håller jag på med köksfiltret. Att det inte är enkelt, utan man måste åla, böja och gnugga är bara nyttigt. Men lite lite tråkigt. Fast inte efteråt.

Otäck morgonstund

Visst, jag hade planer. Att kl elva träna yoga. Inga problem om jag hade mått som jag mådde igår. Men nu är jag sådär galet seg och otäck. Jag ska alltså istället syssla med saker hemma. Blir jag bättre hittar jag på något. Hade svårt att sova igår och det slutade med att jag lade mig i soffan framför en film och somnade där. Då gick det ganska snabbt.

Vaknade av mig själv nio och läste Arbetarbladet i sängen. Utan glasögon (som låg kvar vid soffan) så det var en bedrift i sig kan man säga.

Skar en fruktsallad till frukost  och det kändes som vardagsglamour. Väldigt gott. Honungsmelon, vindruvor, physalis och banan. Det första jag nu ska ta mig för är att diska upp det.

Inlyssning

Jag har nu stoppat in nya New Kids-skivan (The Block) i spelaren. Ska lyssna på titlar som:

-Click click click
-Big Girl Now
-Lights, camera, action


Det drabbar vissa hårdare!

Trots att vi har en finansiell kris (som faktiskt är bra för miljön, alltså i en kort förlängning även mänskligheten) ligger försäljningen av champagne högt. Det har sprutats ut i hyhetsnotiser under veckan. Varför? Jag är inte förvånad. Det borde ingen vara. Det är inte de som vanligen har råd att dricka lyxbubbel som får det sämre. Klyftorna mellan rika och fattiga ökar, så champagneproducenterna kan sitta lugna
Jag tror iofs att alkoholindustrin är safe oavsett, folk vill så gärna berusa sig, kanske än mer i sämre tider, så kulorna kommer att fortsätta rulla in. Och folket får än mer att gråta över.

Varit på högskolan

Näst sista gången på geografikursen. Det gick bra och var intressant. Hon är så bra Gunilla, vår lärare. Hon tyckte vi hade gjort så bra och fått med så mycket att hon lyfte bort en mindre uppgift vi skulle göra till veckan.

På promenaden hem bytte jag min bok på bokklubben och köpte mat till tacos. Nu tar jag hand om mina krukväxter. Menlös kväll men känns väldigt bra. Känner mig fortfarande inte hundra.


Björnbiten

Överallt i alla nyhetssändingar och i kvällstidningar får vi se om mannen som blev biten av björn i Vallsta. Jaha, han var ute med sin HUND på JAKT i skogen. Är det någon gång man blir angripen av björn är det då! Det vet alla. Men han tänker inte sluta jaga, för att jakten är hans liv säger han. Bra liv, går ut på att döda.

Såg tidigare under dagen en repris av ett naturprogram som visade tydligt att björnar i naturen undviker människor.

Till hemslöjdsbutiken?Min kära vän Cissi var i Gävle idag (vanligen bor hon i London men nu visterade hon sin syster i Sandviken) och efter fikat ville hon gärna gå till den här hemslöjdsbutiken... Men jag förstod vad hon menade. När hon kommer tillbaka till Sverige på riktigt är det hon som får gå SFI.

Ungefär aldrig...

... har jag varit så trött på morgonen som den här veckan. Skandal.

Koffein

Nu pratar Anna Skipper med Sara Löfgren om vikten av att inte dricka kaffe. Alla symptom om koffein som hon berättade var jag liksom ett levande exempel på igårkväll. Inte för jagg jag druckit det minsta äckligt kaffe, utan för att jag under dubbelmötet drack en dryg halvliter colalight. Alla som har god insikt i mitt liv vet att det är ju inget, brukade kunna klämma det tredubbla. Men nu har jag dragit ner rejält på det, till att inte köpa hem. Igår kunde jag inte sova. Hjärtat rusade och jag upplevde mig stressad. Sov dåligt. Inget av detta är en nyhet för mig. Inget. Ändå...

Jag måste sluta med cola. Idag tog jag fläderdryck istället. Leve Anna Skipper.

Tredje gången gillt

Idag åt jag middag på Waynes för tredje gången på rad, idag med Maritha. Lite lagom socsnack. Nu sitter jag här och skriver ut artiklar som jag behöver inför nästa veckas ledare. Lyssnar på Regina S. Gul skiva, kom med NKOTB-skivorna.

Fast det jag borde borde borde göra är att säda mitt kritiska område, hallgolvet där jag släpper allt när jag kommer innanför dörren.

Skrivbord

En viktig sak på jobbet är att hålla sitt skrivbord rent. Det är väldigt väldigt svårt som lärare för man bara slänger fram sina grejer.

Nu förklarar en kollega i telefon för en förälder att det är svårt att hjälpa en elev som vägrar ta emot hjälp. Förälderna tycker att man kan tvinga. Frågan är då vem som ska tvinga. Föräldern eller läraren? Kanske också hur man tvingar.

Halal-TV

Det har jag och mia elever tittat på idag.
Övervägde att basera alla min SO-undervisning på att titta på TV-program.

Nej, vi älskar inte.Nyss sade denne Markus att Linn väl int eprecis skulle platsa i Playboy. SOM OM DET VORE NÅGOT DÅLIGT.
Men just därför är det också så konstigt att Linn verkar gilla eller jag mena älska den här sexbonden.
Själv skulle jag springa.

By the way hade jag varit helt otroligt värdelös i ett dejtingprogram. Hade någon tagit mig åt sidan och frågat mig -Vem är Elin?, hade jag börjat skratta. Hade någon frågat mig om känslor hade jag kanske åkt hem. Och så.. har jag inte varit med i Playboy heller.

Däremot på fejkintervjun idag fick jag som inledande fråga -Vem är Elin?, det gick lysande. Jag har nog kanske någon slags relationsstöring i övrigt.

När det händer

fast inget händer. Inte som märks just nu i alla fall men det blir bra i slutänden. Idag har jag gjort följande. Jobbat (okej lektioner), gått på fejkintervju för ett rektorsjobb (gick bra) och träffat två stycken i min nämnd för utvecklingssamtal. Åt sallad med den första, morotskaka med den andra.

Nu ska jag bara fixa några småsaker på mitt arbete om försurning, och sen klicka in den.

Love of my life?Idag droppade den allra nyaste skivan in, den till höger om förtydligande krävs. Jag kände att jag ville konstratera mot deras allra första från 1986. Beställde också den tredje eller fjärde eller femte Greatest Hits skivan de gett ut. Och det blev så galet att det var den jag stoppade i spelaren, för det är enkelt när jag ska plugga. Jag kan ALLA texter i sömnen. Även om jag inte lyssnar på ett år. Jag har skaffat en särskild del av hjärnan för den här menlösa poppen. Älskar särskilt Donnies multifärgade tröja på det äldsta omslaget. Vi pratar fashion.

För övrigt har jag tappert försökt skriva ut under en kvart. Utan att ha skrivaren inkopplad i datorn. Hur svårt kan det vara?

-Just as long as you want meee to beeeee...

Zwei

I söndags firade jag och Markus två år. Hade jag varit en tjej hade jag kommit ihåg det. Men jag är ju bara Elin.

Ledare om Systemet idag

Till valet kommer vi att få minst ett nytt parti i länet. Jimmy Nordin, kulstötaren från Gävle, har bestämt sig för att starta ett parti och han har målet att om tio år bli statsminister. Det är spännande med missnöjespartier som grundar sig i en persons privata uppfattningar i sakfrågor men helt saknar en ideologi att utgå ifrån. Nordinismen är förmodligen svår att förutsäga och få grepp om, men lyckligtvis har Nordin en tid på sig att förankra sina program. Hittills har han fått möjligheten att i media ta ställning till sakfrågor. Då framkommer att Jimmy Nordin vill avskaffa Systembolaget. Det är anmärkningsvärt i en tid då de problem som alkoholkonsumtionen för med sig uppmärksammas hårt och då stödet för Systembolaget ökar.

Idag visar forskning att 15 procent av männen och sju procent av kvinnorna är Gävleborgs län har ett osunt drickande. Nordin själv är en av alla de människor som hamnat i klistret på grund av en alkoholkonsumtion som inte riktig hölls i schack. Trots det tycker han inte att en alkoholpolitik för ett tryggare samhälle och friskare människor är given.

När landet skulle landet styras av högern gick jag på tå och var skrämd över vad partierna med Moderaterna i spetsen skulle kunna göra. Tidigare har det varit så att alkoholen jämställts med fläskkotletter och delar av högern har inte förstått poängen varken med att beskatta alkoholen hårt eller varför drycken inte kan säljas i godiskiosken. Konsekvensen av en sådan politik skulle ha blivit massor av billig alkohol tillgängligt. Det hade varit rejält olyckligt eftersom den samlade forskningen klart säger att är tillgången hög så blir konsumtionen därefter. Alkoholdrickande kan i liten mån informeras bort, dessutom är information galet dyrt och därför ineffektivt. Bäst och billigast är begränsad tillgång genom exempelvis Systembolaget och höga priser så man inte köper så mycket. Lyckligtvis har regeringen låtit Kd ha hand om de här frågorna och det har hittills varit en lycka.

Det är lite krångligt att behöva gå en omväg för inköp av alkohol på Systemet och det är hela poängen. Vi ska inte plocka ner en flaska i korgen av impuls, utan de som vill dricka alkohol får planera sin konsumtion. Den minimala ansträngningen gör att vi i Sverige har mindre alkoholskador än andra länder. I Frankrike där vinkulturen genomsyrar samhället tittar man mot Sverige och gör sin alkoholpolitik mer restriktiv, medan vi som hade en relativt väl fungerande alkoholpolitik innan EU-inträdet har fått luckra upp den med en nästan fördubblad konsumtion som följd. Systembolaget är en av de bästa förebyggande åtgärder vi har mot alkoholskador idag och att avveckla skulle leda till mer våld, fler barn till missbrukare och fler rattfulla förare. Ingen forskning pekar på något annat. Att förhindra detta är inte förmynderi, det är omtanke.

Alkoholen är en stor kostnad för samhället och den beräknas till mångmiljardbelopp.  Vad den kostar i söndertrasade relationer och olycka kan inte värderas. Det är av största vikt att Sveriges monopol för alkoholförsäljning bibehålls. Var är Nordins omtanke?


Friskvårdstimme

Jag har promenerat 35 min i skogen. Det gick lite segt. Nu ska jag, som den snälla lärare jag är, ställer upp utanför min ramtid med att ha läxhjälp med elever.

Summerat upp

Jag har nu suttit och rättat och summerat upp en massa matteprov där elever gör omprov och restuppgifter och så vidare. Ganska tråkigt men nyttigt. Så man vet exakt var man ligger.

Med stort fokus

Ganska precis en timme satt jag i soffan med datorn och jobbade jobbade jobbade med uppsatsen. Det känns bra. Nu är det mest finputs kvar som jag kan fixa med tisdag och onsdag innan jag skickar in den. Nu sova! Eller läsa och prata med Markus. Jag försöker hårt hålla 23 som släcktid. Inatt tror jag det blir sova skönt. Natten till idag var mer orolig.

Glad på mig själv

Förra veckan tränade jag fyra gånger.
Idag är det första dagen på ny vecka och jag har tärnat en gång.
Det kan man säga är hundra procent av dagarna den här veckan.
Inte blogga nu -skriva uppsats!

Att hålla koll

Är det inte en hederssak att man håller koll på tider och annat? Och åtminstone, när man har koll på en tid så dyker man upp på den?

Jag har så svårt för självorsakade förseningar, tidsoptimister och slarv.

Bara pga det är jag hemma just nu men jag hoppas på bättre uppmärksamhet senare.

Fri söndag

På den har jag gjort hela vanliga grejer. Jobbat med uppsatsen,en kortis på stan för viktigheter, tränat. lagat matlådor plus riktig mat, sett repris av Greys ( nu väntar jag på despomammorna), läst och pysslar lite. Skönt men lite lite tråkigt.

Mina barn, andras ungar.Det är jag till vänster.
Från dagens DN.

Välkommen till helveteståget!

Jag hämtade rubriken från den roliga tjej som gick på före oss den gången vi skulle åka HEM från Färöarna 1996 och därför visste vad som väntade oss av båtfärden. Fast hon sa då samma sak med avslutade med färjan.

Borträknat alla tågresor som kommit fram galet sent så var det här den mest frustrerande hittills. Kanske för att jag sällan/aldrig åker tåg lördagkvällar annars.

Hamnar i en vagn med bland annat tre medelålders par som är kompisar och på väg hem från den årliga kryssningen med någon äcklig partyfärja. Att det var den årliga förstod man eftersom de gärna ville ha samma rum nästa år. Det var som en parodi, så jag försökte också tänka på det som det. De var lulliga och fortsatte dricka på tåget och skrämma det oräknerliga antalet barn som också åkte.  Inte med flit med fulla vuxna gör det ändå. Skojade om att all öl de köpt med sig var julklappar till barnen. -Fast hon är ju bara tolv, sade en av männen. -Fjorton!, rättade barnets mor. Jag kan inte ge en rättvis bild av hur det var. Den minst smarta kvinnan (jag hoppas vid högre makter att hon var lite bättre nykter men vad jag förstått tar alkoholen fram sanningen så jag är tveksam) sade sådana saker så jag häpnade upprepade gånger och fick gömma mig bakom en tidning så de inte skulle tro att jag var den sjuka i sammanhanget. Kulmen var precis innan Gävle när hennes man började bita på hennes tånaglar för han tyckte de behövde bli lite kortare.

Barnen var rätt okej men så klart fanns en pappa som inte vet hur han ska be dem flytta sig när folk ska gå förbi i gången på andra sätt än att SKRIKA, för han tror det är enda sättet att kommunicera med barn. Jag avskyr pappor som skriker hela tiden.

Dagens hat: Berusade medelålders och skrikande pappor.

Hittade min favoritbok sedan längepå Tollares bibliotek.
Underbart.

Märkta lakan


Här jobbar jagEller jobbar. Lyssnar på mötet och knappade upp Annas blogg för fotot. Jag har en kalasvacker muffinsring. Den köpte jag i Bryssel. Se mitt svarta nagellack!

The revisorsHär är Anders och jag tillbaka på vår brottsplats Tollare.
Vi satt i UNF:s FS tillsammans 97-99. Nu är vi revisorer under innevarande period.

Min hemlige bror

Här är han!
Ganska söt va?


Ganska lik mig. Det är därför.

Men för att ingen syster ska sura, ni är söta med!

Har du något gott?


Tankar

Man kan ju tro att jag är en ganska grund människa och det kanske jag är, jag vet ju inte så mycket om andra. Men det jag vet är att jag tänker MYCKET mer än jag säger (nu kanske några tänker att hon säger ju ändå ganska mycket den där bruden, men fatta då hur mycket jag tänker). Förresten pratade vi om det en gång på gymnasiet när en av killarna i klassen sade att det var skönt att inte tänka på någonting. Jag och Maria hävdade bestämt att sådant inte förekommer. Om man inte sover, men det räknas ju inte, Kanske säger mer om den killen vars namn jag hemlighåller.

Men för att komma till saken nu. Eventeullt ska en för mig stor förändring ske och den har med Markus att göra. Eventeullt, men det måste ju hända någon gång. Men jag är så rädd för det där med att flytta ihop. Av tusen skäl. Jag har bott ihop förut, det var kul ett tag. Men ett tag tar ju slut. Man blir inte längre sin egen, utan man är VI som bort någonstans och inte JAG. Jag gillar JAG. Jag vill inte blanda saker. Jag trivs där jag bor nu. Man måste städa upp efter någon annan. Någon annan kan klaga på att den måste städa upp efter mig. Det är jobbigt att bära saker. Vad händer om jag vill äta mackor som middag och Markus vill hålla på med sitt göra massa riktig mat? Och det värsta av allt, om man ångrar sig.

Jag har aldrig förstått mig på den typen av tjejer som återfinns i t. ex. TV-program där det enda de vill är att flytta ihop och leva familj. Jag vill mest av allt ha en hund. Det är min dröm i livet. Men så ska jag ju vara så speciell hela tiden också...

Jag måste bara vänja mig vid tanken. Vissa delar av den kan te sig angenäm. Markus sade nåt om kli på ryggen ofta.

Affärer med Sergio

Ikväll, ganska nyss, var Sergio över på affärsmöte kan man säga. Det avlöpte väl.
Innan dess tränade jag för tredje gången den här veckan. Nästan lika stort som detta med Obama.
Innan dess träffade jag Erika och hennes Elsa 1 vecka.
Innan dess köpte jag en present till Elsa och innan dess så jobbade jag.
Men sedan då?
Ska äta potatisklyftor som är i ugnen nu och så ska jag mejla föräldrar samt skriva uppsats.
Ganska boring liv egentligen.

Hårdvaluta för NO-lärare

Det man håller absolut hårdast i och värderar absolut högst är god tillgång till limpatroner!

Men liksom? Vadå snygg?

- Det finns säkert många tjejer som kommer att kasta sig över Carl Philip. Han är en drömprins. Det är snabba bilar och snabba båtar. Dessutom är han ju väldigt attraktiv, säger Catarina Hurtig.

Från Aftonbladet.se om attraktiva drömprinsen.

Alltså, man tror att det är ett skämt. Först den läskige bonden och sen Carl Philip. Men visst... när folk tycker så här så blir ju de intressanta killarna kvar till oss som tycker det är bättre än snabba båtar.

Söta Obamafamiljen

I DN idag är det fina bilder på den söta, blivande presidentfamiljen. Han har världens sötaste barn. Kanske för att de är tjejer.

Cuba

När Lars Ohly intervjuas  i TV står en fet tavla med texten Cuba bakom honom.

Intressant

Alltså... ser bönderna lite. Magnus, vilken kille. På ett antisätt. Han är så otroligt unattraktiv och hans tjejer säger att han är så snygg. Man måste inte vara snygg, men han är ju inte så... skarp.

Och tjejkvinnorna som ska träffa Per, varför skrattar de maniskt? Ger de desperationen ett ansikte? Jo, det är det minsta man kan säga. Och Per kallar dom för kacklande ankor, som att det är okej.


Jag har målat naglarna svarta. Innan hängde jag med Daniel två timmar.


Jubel!

Idag saknas ord!

Ny värld

Imorgon när man vaknar kan det vara till en helt ny värld.
Eller samma gamla deppiga.

Det kunde ha varit jag!Ur IKEA Family som kom idag.

Messy


Det är alltid så rörigt när jag bakar. Gör muffins och matbröd.

Men har städat upp nu under fortsatt jäsning och gräddning.


Älskade Blues


Min stackars mamma

Jag har tidigare berättat om att min mamma mot alla odds nu försett sig med en mobil, kanske bland de sista i Sverige. Vilket är konstigt för hon är ganska modern annars och bara 47. Men igår var det ju SMS-trubbel i hela landet. Och hon kunde ju inte skicka! Och hon trodde det var fel på henne! Hon har nu fått lära sig att ibland kan det bli fel på nätet.

Flow

Idag har jag flow på jobbet. Hade en bra mattelektion tidigare och nu får jag mycket gjort. Ska äta ett äpple nu och sedan fortsätta.

Vi ska bygga olika kraftverk med niorna så jag måste packa i ordniing saker till det.

Nya to do-saker

I en dryg halvtimme har jag suttit och rensat mina tre mejlboxar. Fört in info jag behöver på andra ställen, svarat, checkat av och delitat (så kan man väl skriva på tekniksvenska?). Man måste göra det med jämna mellanrum, särskilt kommunmejlen som annars skriker snabbare än snabbast att snart får jag inte skicka några mejl längre och visar rött uppe i vänstra hörnet på ett störigt och omoget sätt. Särskilt jobbmejlen. Det kanske passar gamla lärare som skickar ett mejl i veckan att få ha en mejlbox som är typ lika stor som ett dl-mått. Men jag är modern och mejlar hela tiden. Jag ska sluta undervisa och bara mejla mejla mejla.

Hur som helst är det inte kul att rensa i det man förut käckt och modernt kallade cyberspace. Det är bara tråkigt.

De allra flesta mejl i min box kommer från Gävle SAP. Vi pratar om 85 procent. I privatmejlen då.

Infriande av plan

Jag har nu tränat. 40 min stillsam kondition. Hade en tjej med personlig tränare bredvid mig. han gjorde helt slut på henne. Jag är nu skeptisk till att anlita sådan.

Ätit ärtsoppa och rättat en fet bunt NO-prov. Men nu är det klart och jag är ledig.


Min plan

Är att jobba en timme till och sedan åka till stan, äta en frukt och sedan gymma lite lagom. Just nu är det inte så mycket.

TuristFörutom choklad finns i Bryssel också andra turistiga saker.
Här är ett. Alltså, inte tjejen i förgrunden. För det är jag.

Bryssel för migChoklad! Här med frukt!

När jag reser

Då kan det se ut så här:


Märklig komboDet här är ett uppslag ur Aftonbladets söndagsbilaga. De har ett repotage om underkläder. I bildtexten till den här står det något om hur bra underkläderna passar med den här mysiga halsduken. Säkert. Men egentligen, när har man linne, trosor och halsduk enbart?

Sosserian

Jag loggade in en gång i somras för det var ett uppdrag från valledarutbildningen. Jag glömde mitt lösenord. Jag loggade nu in igen efter att ha fått det på mejlen. Jag har nu uppdaterat en text om mig och försökt lägga till en massa vänner. Systemet är inte helt lättnavigerat men...

NI vet hur det är, det är vänner på nätet som räknas.

Min väg, mina val.

Jag är nu på sidan 202 i Göran Perssons bok. Jag läser och läser och riktigt njuter av orden. Det är så kul. Han konstaterar saker. Han resonerar inte. Han konstaterar att han gjort massor av rätt, och ibland konstaerar han att andra har fel. Och säkert har han också rätt i just sina konstateranden. Göran har gjort mycket bra för Sverige.

Jag kommer på mig själv att fundera på om folk så gärna skämtat om Göran Persson om han såg ut som säg... Bodström. Tyvärr är det nog så att det är svårare för en liten korpulent kille att ingjuta respekt än vad det är för en stilig man. För att inte tala om hur svårt det är för en liten, något korpulent kvinna. Hur mycket drivs det liksom inte med Maud?

Kärleken till politik går att ta på i Perssons bok. Kanske är det därför den är njutbar. Jag älskar också politiken. Jag älskar att lära mig av Göran. På olika sätt. Ser fram emot att läsa Nuders och Winbergs bok. För att inte tala om Perssons Den som är satt i skuld är inte fri (typ), som står i min bokhylla sedan min avgång som distriktsordförande i SSU.

När jag skriver mina politiska memoarer ska jag skriva om när jag träffade Nuder när han var nytillträd finansminister och inte visste att det var lite slitigt att vara student och småbarnsförälder. Jag ska också skriva om när SSUs förbundsledning diskuterar förhållningssätt till alkohol.

RSS 2.0