Strukturen, fokusering -exempel

 Korrespondens som jag som SSU-förbundsstyrelseledamot haft med ledningen. Syftet med att jag lägger upp den är för att det är ett så typiskt exempel på hur seriösa påpekanden möts med inget, medan jag blir påhoppad för det jag skulle kalla inget. Jag försökte lägga upp det igårkväll, men det gick ungefär lika bra som att skita ut hela vattenmeloner, eftersom publiceringsverktyget gör om storleken på texterna på ett absurt sätt så att jag framstår som taffligare än jag är. Ikväll skiter jag i det. 

Innan man läser det här första kan man lämpligen läsa mitt blogginlägg från 27 februari 2006.


 Tue, 28 Feb 2006 12:26:25

Till Anna Sjödin, Mattias Vepsä

 Reflektioner över gårdagen

Nu är jag helt sportlovslugn och tänkte att jag skulle berätta hur jag ser på det som hände igår, som idag känns mycket mindre och jag därför kan skriva mer nyanserat.

Hur jag känner för SSU sammanfattas rätt väl i det inlägg som jag skrev på min blogg, vilket också är orsaken till det här mejlet. Jag skrev naturligtvis inte med allt jag upplever som mindre bra. Till exempel konstiga uppmaningar som kommer via sms (Slå av din mobil!) eller hur jag upplever att det från ledningens sida inte finns några ambitioner att jobba ihop förbundsstyrelsen som en grupp eller det stundtals dåliga mötesklimat jag tycker finns. Dock har jag påpekat dessa saker tidigare.

För mig har detta adderats och adderats till en slags uppgiven känsla inför SSU. Inte blir den bättre när till exempel på rådslaget i januari när det ständigt ironiseras över de andra ungdomsförbunden och deras kapacitet. Jag har nämligen full respekt för alla som engagerar sig politiskt och inget behov av att håna mindre ungdomsförbund (om de verkligen är mindre sedan SSU rensat registren). Därför tar det i magen varje gång någon skriker att vi är så bäst och alla andra är så kassa.

En sådan mycket oödmjuk stämning ger vissa symptom och det har vi sett i media i dagarna. Tobias blogg är ett enda exempel men det här ohämmade skitsnacket som finns i SSU överallt om andra SSUare och om andra gör mig kräksjuk. Detta är liksom bara droppen, inte det enda.

Jag väljer att på min blogg uttrycka detta. Frustration över att en organisation med så stor potential inte tar tillvara den. Vi ska minnas att jag inte är Ali Esbati utan har kanske 50 läsare om dagen, främst från nykterhetsrörelsen samt från min rätt stora vänkrets.

Då ringer Peter Skeppström mig och jag har redan uttryckt för Mattias att jag inte tycker det är okej att bli uppmanad av någon att ta bort min text när personen i fråga inte själv har läst den. Det är heller inte okej att han talar till mig som att jag inte förstår någonting och inte själv kan lista ut konsekvenserna, och att ett av argumenten till varför texten ska bort är att det kan generera mer jobb för Peter.

Jag har förstått att vi ser på saker på helt olika sätt men min känsla är att det finns ett sätt som är det rätta. Att tysta ner och snygga till på ytan för att bibehålla lugnet. Jag delar inte det synsättet.

Någon timme senare hade jag i mitt tycke ett mycket bra samtal med Mattias i samma ärende. Vi talade i termer av lojalitet, vilket vi vred på fram och tillbaka. Mattias talade om en alltför stor lojalitet som skäl till varför SSUare gör sådant som Tobias (jag vet hur hans sida såg ut och vidhåller att han gjorde en oförsiktig publicering). Att för stor lojalitet kan bli ett problem. Min synvinkel är att om jag skulle, av lojalitet som Mattias också ville ha det till, plocka ner min text så skulle det vara ett uttryck för en lojalitet med SSU som jag inte har. Lojaliteten till mig själv och det jag tycker är rätt är verkligen större än om huruvida Peter Skeppström får mycket att göra på jobbet.

Peter uttryckte också att jag som FS-ledamot kan påverka på helt andra sätt än att skriva texter, att jag är bara kan göra något. Kanske har han rätt. Min känsla är dock att mitt handlingsutrymme inom SSU är begränsat med tanke på att jag inte har sedan länge upparbetade kontakter med de som har mest inflytande. Därför känns det inte som att jag är den som kan styra och ställa över de allvarliga sakerna, till exempel att initiera en stor diskussion kring beteenden och förhållningssätt, eftersom jag vet att problematiken sitter så djupt i SSU och alla är rädda för at riva upp en massa skit.

Just rädsla inom SSU är något som överskuggar mycket. Rädsla för att visa fram det som verkligen är. Budgetar som inte får spridas, rädsla för vilka man känner eller vad man tycker. Rädsla för att bli överraskad. Rädslan hade inte behövt finnas där om allt var okej. Den tar sig också mycket obehagliga uttryck i form av skitsnack.

SSU har stora problem fortfarande och det blir inte bättre för att man friserar det som dyker upp.

Det är ett hån att Peter Skeppström i Expressen försvarar Tobias blogg, medan ringer mig och ber mig plocka ner min text som jag ser som ett sundhetstecken i en organisation som för övrigt i mångt och mycket går i ledband.

Jag ser ett stort behov att göra någonting ordentligt kring stämningar och vilket SSU vi egentligen vill ha. Nu eller efter valet spelar ingen roll, men det är olyckligt att det inte är ett kontinuerligt arbete som tas på stort allvar.

Fråga gärna om något verkar konstigt. Jag hoppas också att ni förstår att jag är lösningsinriktad, annars skulle jag inte skriva det jag har skrivit på bloggen eller det här mejlet.

Elin 

Till förbundsstyrelsen

Wed, 05 Apr 2006 18:53:07


Hej på er!
 
Jag kommer inte att ha möjlighet att närvara under mötet innan helgen på grund av mitt arbete.
 
Dock vill jag gärna på det här sättet lämna lite synpunkter kring handlingen om att var FS-ledamot och lite annat relaterat till det.
 
Kring det krassa ekonomiska i dokumentet kan jag inte förstå varför man måste ansöka om telefonersättningen, varför är det inte bar att betala ut till alla årsvis? Det kanske också ska stå att milersättning utgår enligt högsta skattefria belopp, för närvarande 18 kr istället för bara beloppet. Idag är det som jag förstår Tove som avgör när man får företa resa med bil, varför är inte FS betrodda att själva ta beslut om detta?
 
När det gäller de av ledningen identifierade problemen känner jag igen dem och delar uppfattningen.
 
Min personliga uppfattning är att arbetsglädjen och de politiska diskussionerna kommer snabbt och bättre när man får ordning på det andra, särskilt får till en bättre stämning i gruppen.
 
Att ha ett arbetsklimat där man känner sig trygg och behövd och viktig i gruppen utgör grunden för allt annat. Visst kan man tycka att det torde vara en bisak och att vi kan arbeta i vilka stormar som helst, men det är inte för inte som företag betalar massor för konsulter som ska få ihop grupper.
 
Öppenhet och högt i tak är ett måste för att resten ska fungera. Därför oroar det mig att det i förslagen till utveckling inte finns något som har med ökad vi-känsla att göra.
 
Jag är inte precis chockad över det klimat som råder, eftersom jag ju hört en hel del innan, däremot är jag förfärad över att det får fortgå.
  
Jag vill inte vara småaktig på något sätt men kan vara tydlig med min åsikt, jag tycker att det är en dåligt ihoparbetad styrelse och jag ser inte några som helst försök att åstadkomma detta. Var är rundor om det personliga läget som ändå är kopplat till arbetsinsatsen, gillar vi att sova i enkelrum hellre än att få bo med nån och lära känna denne bättre, varför gör vi inget aktivt kul ihop på kvällar som vad som helst där man inte sitter runt ett bord (go-cart, paintball, värderingsövningar?) Faktum är att vi inte ens från kansliet förärats en lista över ledamöternas kontaktuppgifter så jag har faktiskt inte Johan Sparrmans nummer? Men jag kan väl leta på agera. Det är ingen stor grej men säger en del om hur arbetet styrs uppifrån.
 
Jag kan ärligt säga att jag inte känner mig ett skit viktig i den här styrelsen. Inte alls. Jag tillfrågas inte om jag tycker det är en bra idé att göra ett utspel om miljöbilar (fast det är mitt område) utan det bara är där, jag känner ytterst liten koppling till personalen, jag får inga mejl eller annat med styrelseinterna rapporter från Anna eller Vepsä.
 
Det kan ju naturligtvis också vara så att jag är en helt oviktig del i detta, mest ett redskap som man berättar för från personalhåll om alla de planer som finns och så tar jag beslutet så är det legitimt att man kan leka precis hur som helst På Ringvägen utan att jag har någon som helst reell makt över SSU, trots att det är jag som förtroendevald som är ansvarig.
 
Jag verkar känna för få personer i SSU för att räknas och det gör att jag ofta uppfattar SSU som olustigt, om det enbart är detta som ska räknas och att man annars räknas bort.
 
Men hey? jag skriver inte så för att det är det minsta synd om mig personligen utan snarare om SSU som har det arbetssättet.
 
Jag har tidigare i samband med att jag blivit uppringd och rätt otrevlig uppläxad av en besserwisser-Peter gällande en text som berör bland annat sådana här saker på min blogg skrivit ett mejl till Anna och Mattias om detta och hur jag ser på saker.
Utan någon som helst respons. Hur kan man som ledare för en organisation välja att ignorera ett mycket seriöst mejl?
 
När jag inser det kan jag inte så mkt annat än skratta och faktiskt känna att läget är hopplöst. Jag är ingen som klagar för klagandets skull, jag är alltid lösningsinriktad? är inte ni andra det?
 
Jag finner det också högst märkligt att sitta i en styrelse för en så pass uppmärksammad organisation där det föreligger ett hot om åtal mot min ordförande och att hon inte för en sekund känt ett behov av att kommunicera med styrelsen om hur hon ser på saken, utan vi får läsa i media om detta och få mejl från presssekreteraren om att läget inte är nytt, trots att vi visst förstår att det händer saker. Varför välja att undanhålla oss information? Naturligtvis skapar ett sådant här läge en osäkerhet inför framtiden och möjliga scenarion, och just därför är det viktigt att föra en diskussion om detta.
 
Ja, det var det. Lite spridda tankar bara.
 
Hoppas ni får ett bra möte och att jag träffar många av er under helgen.
 
Elin 


Kommentarer till detta mejl från andra FS-ledamöter. De är lite fixade för att inte avslöja avsändaren.
 

Hej Elin!

Jag vill bara säga att jag håller med om mycket av det du skriver, och jag tycker att det är astrist att du inte kan vara med imorgon. Du skulle behövts där. Jag kan bara hoppas att det blir en bra diskussion även utan dig. Jag kommer förresten inte vara med i helgen, så vi kommer inte ses, eller kanske bara lite kort vid middagen på fredag.

och sen vill jag säga att jag tycker att du är klok.

Hälsningar xxx  -Angående klimatet i fs är det många resor bättre än i förra fs även om jag upplever att Anna är sämre att inkludera folk (faktiskt) än vad Ardalan var. Under den perioden togs å andra sidan de allra flesta viktiga besluten utanför fs och insyn i ledning etc. saknades helt. Jag vet att det är svårt att få ett bra arbetsklimat i en styrelse, framför allt är det ännu svårare i en sån här grupp eftersom vi ses mycket mer sällan och att vi från början har en del personliga agg att hantera. Jag tror att sånt som du föreslår är bra. Att göra andra roliga saker tillsammans. Att det är så handfallet angående det förstår jag inte riktigt. Däremot är jag rädd för att såna där institutionaliserade rundor om politikområden och ansvarsområden inte är rätt väg. Vi är 15 pers i styrelsen, skulle alla ta 10 minuter åt sin del av rundan har drygt två timmar gått. Och det är ganska många i styrelsen som är bra på att prata... Dessutom bör det om såna rundor ska finnas med också finnas möjlighet att reagera på det folk säger. Då går åtskilligt mer än två timmar. Jag tror istället på att ge ordentlig tid till olika politiska (och organisatoriska diskussioner utan "vägledning" från diverse förbundsombudsmän. Föra fsmötet var ju en parodi. De där dokumenten kunde ha mailats ut så hade man sluppit sitt på fexpen i sex timmar.
-Om de politiska utspelen håller jag med dig till 100%.(?..)Men jag blev överraskad istället, inte minst på grund av att jag i förra fs hade lyft den problematiken men fått det bortviftat, bl.a. av Anna... Det gör också att man som fsledamot känner sig mindre viktig, precis som du skriver, och dessutom blir man tveksam om det är "ok" att göra egna utspel.

-Och så det sista. Jag vet att Vepsä iallafall vill att man pratar med honom om när man tycker nåt är dåligt, eller bra. Det gör jag ibland. Svåra mailsvar fastnar ofta ( iallafall för mig) i en "att-göra-sen-lista". Det är nog en hel del annat runt omkring som är tufft. Viss förståelse har iallafall jag för det. Vepsä är på Bommers på fredagen. Prata med honom då och säg vad du tycker så kanske ni kommer fram till nåt. Du är ju också en erfaren organisationsmänniska och kan komma med en del tips.
//XXX

 

I augusti inför valet får vi med vad jag anser lite kort varsel veta att SSU fixat Expo för att hjälpa till, något som vi redan roddat själva men ine hade gjort om vi vetat att det var på gång, så jag skickade det här till valledaren som svar på hans information och då råkade det gå till alla vilket mejlprogrammet ser till. Väldigt vanligt.


 Det kommer ju naturligtvis att kännas lite knepigt för mina kommuner att få ett erbjudande från er nu när jag redan har pratat med dom.
Kan man strypa brev till Gävle och Hudik vore det bra.
För det verkar grymt oproffsigt.
Det hade ju varit lite bättre om vi fått reda på det här tidigare.

Samma dag kommer detta från Anna SjödinThu, 17 Aug 2006 19:46:08

Hej Elin

Jag har gått igenom de mail du har skickat under den senaste tiden. Förvånansvärt nog så innehåller dom regelmässigt kritik mot olika personer eller mot verksamhet. Det är möjligt att allting vi gör i vår organisation är skit - eller så behöver du skärpa till dig lite. Fundera över om det verkligen aldrig händer något positivt värt att uppmärksamma. Nyanser är alltid trevligt.

Jag skulle till exempel hävda att det är bättre att vi kämpar på alla de sätt vi kan mot sd än att fundera över 2 kommuner som får dubbla erbjudanden. Valledningen har det operativa ansvaret för slutspurten och måste fatta beslut i en mängd frågor. Det ansvaret har vi i förbundsstyrelsen delegerat till dom.

Vänligen

//Anna

Från Elin till Anna

Hej!
Vad trevligt med lite uppläxning.
Jag är medveten om att jag ibland kan låta onödigt skarp och ska självklart bättra mig på den punkten.

men ja, många saker i organisationen kunde också vara otroligt mycket bättre och kan inte du istället berätta hur jag ska vända mig när jag ser att man kan göra saker bättre?

För övrigt undrar jag vilka andra brev du menar att jag har skickat regelmässigt den senaste tiden som innehåller massor av kritik mot personer. Ja, under våren gjorde jag det och det står jag stenhårt för men i övrigt? Påminn mig gärna och skicka dom tillbaka till mig för du verkar ju ha sparat dom.

Elin

Från Anna till Elin

 Hej,
Generellt tycker jag att den du ska vända dig till när du vill framföra kritik är den det berör. Vad gäller slutspurten och frågor runt den så är det Carl Kangas som är ansvarig. Han tar gärna emot dina synpunkter.

Beträffande dina mail så syftar jag på all korrespondens under det här året. Är dock mer intresserad av utvecklingen framåt. Vi får hjälpas åt med att också ge positiv feedback.

//Anna
 

Till Anna från Elin

 

Det är ju ett allmänt känt fenomen att även när man vill svara avsändaren går mejlet iväg till flera väldigt lätt utan att det var meningen, och det är precis vad som hände med det där mejlet, så det tänker jag inte ta åt mig av.

De andra mejlen du syftade på är väl två eller kanske tre mejl där jag har gett den bild av ssu jag uppfattat som mindre bra och även gett förslag på lösningar, t ex inför ett fs-möte då ni skulle diskutera att vara fs-ledamotdokumentet och jag inte kunde närvara, men trots det ville lämna mina synpunkter och jag kommer aldrig att tycka att det är nåt annat än okej. Tvärt om ett sundhetstecken och ett engagemang.

Jag tänker inte ta någon som helst kritik för de mejl jag skickade under våren där jag framförde mina synpunkter på ett just nyanserat sätt med förslag till förbättringar. Jag kan omöjligt se något fel i det.

Därför känns det nu lite konstigt att du hänvisar till "mail jag skickat den senaste tiden" och det gäller rätt noggrant formulerade mejl.

Elin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0