Flititg skara

etikett

Detta är då några som deltagit i kvällens klistrande. Det roligaste var när vi var klara och ringer Daniel som gått hem och berättar att broschyren är för stor för kuvertet. Länge fick han tro det. När vi avslöjade skojet frågade han om vi inte tyckte att han hade varit samlad ändå. DET hade han. Beröm!

Jag har gjort massor

Planerat morgondagens lektioner och lärt mig massor genom att surfa på energiområdet.
Suttit på nämndsmöte.
Fixat tröjtrycket ihop med Ellinor.
Skrivit olika brev och ansökan.
Tränat.
Skrivit under papper på FH.
Läst på balkongen.
Handlat.
Städat.
Massor av bra.

Per Bill var med i Sverkerdebatten ikväll och pratade bostäder. Per Bill.

Ohly

Han var en hejare igår. Jag är imponerad!

Fotboll

Män bevisar återigen sitt enorma intellekt genom att förstöra sitt lags fotbollsmatch. Jag såg i alla fall bara killar på bilderna.

Att göra.

Först känns det som att man har mycket att göra. Samtal att ringa, mejl at tmejla, träning att träna, papper att pappra, jobb att jobba... När det är gjort känner man sig mycket nöjd.

Carro K

Nu har jag läst senaste Vecko-Revyn.
Tre av partiledarna svarar Friidrottscarro på frågan om bra förebilder.

Vad trött jag blir. Iofs är vi inte fler än nio miljoner i landet, men är det så illa och fantasilöst att idrottskvinnor är förebilder även för våra politiker?

Jag gillar också Carro, hon är väldigt väldigt duktig, hon får ju pris och allt för det. Och hon verkar klok och bra.

Men det finns ju massor av urduktiga tjejer. Som pluggar och drar landets ekonomi framåt när de forskar fram nya mediciner till exempel.

Jag kanske hade sagt Lottie Knutsson. Haha. Inte. Det hade varit ännu mer förutsägbart. Och väldigt 2005.

God morgon!

råttaikruka

Sån där skön och bra kväll igår med mycket plock och trevligt telefonprat med mormor,  Anders och Andrea. Somnade nog vid elva och vaknade redan halv nio. Halv nio! Vad gör inte jobb med människan?
Råttorna var ute och lekte också. Söta va?

Stod i valstuga igår och det gick bra. Jag måste lära mig med om landstinget!

Idag ska jag handla lite saker. Främst mat!


Schema 2

Nä, vi har inga scheman. Men vi har haft eleverna två dagar! Alltid något!

De är dom bästa mina kids.

Idag gjorde vi ballongexperiment. Det gick så galet så tårarna sprutar av skratt, men eftersom det är ganska mycket lärarhumor gör det sig inte i text, helt enkelt för att andra inte fattar. Men gläds med mig ändå.

OCh mest åt att jag numera har pengar. Och mer kommer imorgon. Idag har jag köpt på Bokia efter att jag var ute och fikade med Erika: 8-pack överstrykningspennor, 5 Sakura Gelly-Rolls, 12-pack mini-stabilo, en pärm och klistermärken. Livet känns mycket lättare.

Alkoholdebatten

De allra flesta var i Stockholm på SLNs debatt.

Vi andra var i Söderhamn på "min" debatt som Berndt skötte ypperligt.

Moderaterna förnekar sig aldrig. De tror att alkohol är som clementiner ungefär.

Yvonne Oscarsson, v, är min idol.

Pinsamt av Göran igår att han inte ställde upp och tog debatten mot Reinfeldt. 

Kanske schema!

Nu verkar det som att vi efter en smärtsam men något fnissig process i flera steg har något som kan påminna om ett schema.
Det känns väldigt bra.

Efter jobbet har jag hjälpt Niklas att titta på en stereo och en fåtölj. Mest framgångar med det första.

Nu är det så skönt att bara slappa.

Solrosor

solros

Nu är dom värsta på G mina solrosor!

12-steg

Jag kan inte, men är det inte nåt med förståelse för det jag inte kan förändra eller så.

Så tänker jag nu.

Detta avser scheman

Fastighetsskatten

Vad jag förstår så gynnar alltså M och Kd de allra rikaste kommunerna i sitt förslag, och för övriga kvittar det, eller med Kds förslag blir det sämre för några.

Det verkar ju genomtänkt.

Tjenare

-Tjenare kuken, hur är läget?

Så sa killen på våningen ovanför till sin kompis i telefonen. Rolig relation.


Cissi har varit här och det är roligt!

För övrigt måste jag skärpa mig.

Kalles kaviar

Såvitt jag förstår sympatiserar företagledningen med Sd och skänker pengar av överskottet dit.
Så om du är lite humanare, ät inte kaviar av det slaget.

Dessutom går det åt en del fiskar...

Sömnen

23 till 0730. Inte hjälpte det. Jag är trött. Men vi får mkt gjort.

Musfamiljen

Jag har barnprogram på medan jag scrappar och det är helt sjukt. En musfamilj med sju barn som är med i en potatisgrävartävling. Inte nog med det, pappan hävdar att om de gräver ner ekollon kommer det att bli en hel skog innan de är lika stora som honom. Vet inte han att han är max två år kanske...? Fast det är klart, möss har sällan kläder i verkligheten också. Och lite annat. Barnprogramröster är töntiga!

Jag var inte så trött för jag somnade givetvis före midnatt.

Det där ljuset i tunneln varierar i avstånd kan man säga. Elin sa att jag ska tänka på mig själv som en knarkare. ok.

Nu har musungarna gjort en potatiskanot också, som de tror att deras mamma ska bli överraskad av. Det tror jag med.

Hade glömt

Första dagen på jobbet brukar man vara som i en chock och har därför inte problem med att gå upp.
Det kommer jag att ha imorgon.

Jag har också åkt båt. På Storsjön och Sandviken.

Kräks

lilahandskar

Här visar Ellinor del av utrustning som används för att ta hand dom fulla ungdomar.
Vi gjorde samhällsplikt inatt och nattvandrade.

Idag: Skolpolitik

.Alltså, jag har klippt ut lite texter från hemsidor, de texter som man liksom snabbast kommer till, vilka varierar i längd. Några har jag tagit bort ordbajs samt om högskolan, vuxenutbildning och barnomsorg på.


   Moderaterna:

Alla har rätt till kunskap
Vi ser att svenska elever halkar efter i skolan och lär sig allt mindre – var fjärde elev lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper. Samtidigt är arbetsmiljön stökig och lärarna tvingas ofta att använda sin tid åt annat än att lära ut. Vi vill ge lärarna en bra utbildning och möjlighet till vidareutbildning. Och vi vill stödja de elever som inte har stöd hemifrån.


 Funderingar: Krasst sett är det väl ändå så att vi ligger bra till i internationella jämförelser, exakt hur bra kan jag inte svara men vi ligger i topp. Det beror också lite på hur man räknar. Hos oss går nästan alla i grundskolan varför allas resultat, även lågpresterande, räknas in. I andra länder räknar man dom som de facto går i skolan, det är ju inte alla. Konstigt då att det blir lite snett. Vad är bäst, att så gott som alla går i grundskolan och alla räknas in eller? Jag tycker man har fel vinkling när man önskar de som inte har stöd hemifrån, vilket i sig naturligtvis är självklart. Men varför har dom inte stöd hemifrån? För att vi har ett klassamhälle. Kort och koncist svar. Därför ser det olika ut, för att pengar skapar olika förutsättningar. En fördelningspolitik med skatternas hjälp förebygger problemet. 


Socialdemokraterna:
UtbildningAlla har rätt till en god utbildning och kunskapsnivå. Svensk utbildning och svenska elever och studenter, står sig bra i internationella undersökningar. För oss socialdemokrater är det självklart att alla ska få en bra utbildning av hög kvalitet. Därför har vi också satsat stort på skolan de senaste åren. Sedan 1994 har 15 000 fler lärare och andra specialister anställts i skolan.

Vi vill se en sammanhållen skola som är en mötesplats för barn från olika sociala miljöer och kulturer. Alla barn är inte lika och alla skolor har inte samma villkor. Men för oss socialdemokrater är det självklart att alla barn har rätt att gå i en bra skola. Vi får aldrig acceptera att någon elev går igenom skolan utan att ha fått möjlighet att tillgodogöra sig tillräckliga kunskaper. Kunskapssamhället ska vara för alla, inte bara för några. Vi socialdemokrater vill ha en avgiftsfri skola och vi vill ha avgiftsfria  skolmåltider i gymnasiet. Funderingar: Vad är egentligen tillräckliga kunskaper? Det skull jag vilja veta. Tillräckligt för att ha betyg och komma in på gymnasiet och klara det och därmed med större sannolikhet få jobb? Eller vad? Och vad är kunskaper? Ojojoj. Att ge eleverna möjlighet att tillgodogöra sig är en sak. Det är bra. Det lägger också lite ansvar på eleven vilket är minst sagt rätt. De har möjligheterna men några väljer att inte ta dom. Då kanske inte skolan som instutition ska lastas för det som idag, utan att det är ett samhällsproblem i större skala. Se ovan. 

Folkpartiet
Sveriges skola måste åter präglas av kunskap.

Inte minst elever med svårigheter behöver ordning och reda, betyg, läxor och täta kunskapskontroller. För att inget barn ska behöva lämna skolan utan att kunna läsa, skriva och räkna vill vi införa en garanti.

 

Fundering: men vad har skolan präglats av på sista tiden? Vet folkpartiet att det finns människor som faktiskt inte kan lära sig läsa? Oh well…
 

Inför ett ordningsomdöme i betygetOmdömen i ordning ska införas i terminsbetygen och visa om eleven låter andra barn arbeta ostört och använder ett acceptabelt språkbruk.


Fundering:
Vilken lärare vill sätta dom betygen? Vilka är kriterierna?


Inget barn får lämna skolan utan tillräckliga kunskaper
Folkpartiet vill införa en läsa-skriva-räkna-garanti i den svenska grundskolan. Vi tycker att varje barn har rätt till grundläggande kunskaper. Om barnet inte får dessa, bör hon ha rätt till stöd och hjälp till dess att kunskaperna inhämtats. Inga stödinsatser kan vara för omfattande för att lära ett barn att läsa, skriva och räkna.


Fundering:
Återigen, vad är grundläggande kunskaper? Är det den här litteraturkanon grejen eller är det kunskapen att skaffa kunskap?


Arbetarklassens barn vinner särskilt på en ny skolpolitik
Skolan ska utmana dem som inte får utmaningar hemma. Skolan ska ha höga förväntningar på dem som inte har några förväntningar på sig själva. Det är särskilt de barn som kommer från hemmiljöer utan studietradition som är betjänta av en skola med kunskapskrav. Arbetarklassens egna barn är de stora förlorarna på dagens skolpolitik.
En del elever behöver hjälp och stöd för att nå utmaningarna. Men man hjälper ingen genom  kravlöshet. Det faktum att man har höga förväntningar – på närvaro, på respekt för andra och på kunskaper – är ett uttryck för engagemang för eleverna. Elever som har problem måste tidigt identifieras genom nationella prov och andra utvärderingar, samtidigt som barn med mer läshuvud ska ges fler utmaningar.
När vi ställer krav växer individen. 


Fundering:
Utmaningar hemma, ja det behövs. Diskussioner och morgontidningar och Internet. VARFÖR finns inte det överallt? Klassamhälle. Stort problem. Jag blir förbannad, vem är kravlös? Ställer skolan inga krav? Hur har Folkpartiet kommit fram till det?   


Vänsterpartiet
Utbildningssystemet (från förskola till högskola) spelar en central roll i samhället. Vänsterpartiet vill ha ett demokratiskt utbildningssystem, där alla människors möjligheter tas tillvara, och som aktivt motverkar klass- och könsskillnaderna i samhället. En kraftig ökning av resurserna till utbildningssystemet är nödvändig.
Betyg
Skolan skall vara betygsfri och kostnadsfri. Den skall ge likvärdig utbildning oavsett bostadsort, kön eller etnisk tillhörighet.
Privata alternativ
Hela utbildningssystemet måste ta hänsyn till att studerande har olika förutsättningar genom social bakgrund, kön och kulturell tillhörighet. Resurserna måste fördelas efter behov. Därför ska utbildningen drivas i gemensam offentlig regi. Staten och kommunen skall garantera kvaliteten på såväl undervisning som arbetsmiljö. Vänsterpartiet vänder sig mot ett utbildningssystem där privata vinstintressen får råda. Detta innebär inte att vi ställer oss avvisande till initiativ att forma metodiskt alternativa utbildningar som kan ge nya fruktbara impulser till hela utbildningssystemet.
 Elevinflytande
Elevernas eget inflytande över och ansvar för sin egen utbildning och arbetssituation måste stärkas. Deras eget kunskapssökande ska stå i centrum för verksamheten i skolan. Estetiska, praktiska och teoretiska ämnen är alla lika betydelsefulla. Funderingar.
Tack vänstern för att ni tar text aktiv ställning mot friskolorna.

 


Olika partier ser olika problem i skolan, men många bottnar i att vissa elever inte har möjlighet att hänga med. I flera fall kan det handla om olika diagnoser, vilket också min erfarenhet säger mig, men man förstår också att elever med lite rörig framtoning kanske beroende på hemförhållanden måste hållas kort. De ska passa tider och ta av kepsen och… men inte genom förståelse för varför utan genom betyg. Genom tvång och auktoritet. Folkparitets jan Björklund kanske inte gick i skolan på den tiden när den verkligen var sorterande. Jag har hört äldre släktingar berätta om hur olika människor behandlades på olika sätt beroende på bakgrund, inte beroende på hur de faktiskt låg till. Och hur auktoritet missbrukades å det grövsta. Elever ska komma tills kolan och veta att där finns vuxna som inte suckar över att det ingår mänskliga göromål som att prata med olyckliga tjejer, förutom undervisningen.

 

En duktig lärare ser till människans helhet och har inget behov att manifestera med pekpinnar vem som bestämmer. Tillit och trygghet är vad skolan behöver och det fixar lärarna om arbetssituationen är sådan. För att få till det bästa måste styrande parti ändra samhällsordningen och minska klassklyftorna så fler barn kan må bra hemma samt ge lärarna en drägligare arbetssituation. Lärarutbildningen må kanske behöva bli bättre, men främst måste rätt person vara på rätt plats. Så är det inte i skolan idag. Elever är inga robotar som vem som helst kan hantera.

 

Jag mår illa över den skolpolitik som ska gå efter raka linjer och inte efter kurviga människor.


ibland

Ibland är jag så jävla jävla bra och ibland är jag så jävla jävla dålig.

Kamrater... vi anar ljuset i tunneln.

Tjugor i fickan

Nu är mitt konto på den nivån att jag blir lycklig av att hitta hela TRE tjugor i bakfickan på jeans som ska gå till tvätten.

Inte bra.

Vakna till regn

Jag erkänner att jag sov länge, till halv tolv.
Vaknade förutom av en ilsken väckarklocka också av droppar mot rutan.
Det är rätt mysigt.

Råttorna bara sover och sover.

Nu ska jag gå och klippa mig, sen ska jag prata politik.

Tandsmycken

Folk som har det ser ut som att de ständigt har skit på tanden.

Another sunny day

Visst är det soligt igen. Tråkigt för mig att jag ska åka en massa tåg igen. Alltid åker jag tåg...
Det är skönt att ha råttorna hemma. Dom är verkligen världens sötaste.

Det här med Skottland

Igår fick jag ett sånt mystiskt vykort med "guess who..."-inledning. Och nä, trots den politiska anspelningen och nötkreatur på framsidan vet jag inte vem det var ifrån, så ge dig gärna till känna. För sånt där kan man få gråa hår av, men tack ändå såklart.

Idag har jag gjort klart med skurnignen. Det känns bra. I övrigt mest legat på gräsmattan och läst ut Mari Jungstens senaste Gotlands-deckare. Helt okej.

Moderaterna i Gävlehar ett ridhus med i sin framtidsvision. Det är ju bra, eftersom planeringen av det redan kommit rätt långt...

Lugnet

Soft soft soft.
Är i Norrala.
Har blötlagt det lilla av ladugården som är kvar och som jag tar imorgon vid lunch när det är som varmast.

Sara kokar saft.

Idag Göran

Rapport från Björkvik

Otroligt varmt, farbröder som svimmade i solen.
Göran som på ett föredömligt sätt talade om att vi inte tror på piskan som metod. Nu heller.
Marita som tog av sig sina skor och stod barfota i gräset.
Inträde 50 kronor.
Roliga reportrar som springer med en mick två meter efter Göran.
Låt mig aldrig behöva vara reporter.

I övrigt vill jag rekommendera att tejpa med försiktighet.

Retrofoto

Jag hade inte min digi-kamera med till London. Främst berodde det på glömska. Både den och min fina gudiebok är i Närby...

Men inte gråta över det, istället har jag fotat med min gamla vanliga kamera. Ser fram emot den där spänningen när man har lämnat in rullar, och så att säga inte har en aning om vad man kommer att få!

Underbart väder! Sitta på balkong och läsa!


ldn
 -05


Min lägenhet.

Trots att världen är stor är det här det är som skönast.
Fast det vore ju inte det om jag inte fick åka ifrån den ibland.

Nu lyssnar jag på N. Furtados nya skiva och packar upp.

Fardigt

Nu har vi shoppat fardigt. Det blev bra. Mycket bra. De sotaste swatch-orhangena med cherries.
Var pa walk i Hampstead, vilket har lart mig hur lite jag kan om engelsk kulturhistoria. Mycket att gora det.
Cissi ar en fantastisk vard!

Morgens fahre Ich nach Hause.

Shoppingmani

Det ar ju knappast vaken overraskande eller unikt att det har shoppats en hel del.
Och att det ar njutbart.
Nu har vi magen full av indisk mat.

Varit pa iMax oxh sett 3d-film om Afrikas djur. Wunderbar!

RSS 2.0