Kommunen och CloettaJag hade skrivit ett plakat och tagit med. För att påvisa ironin. Sergio var med mig. Bakom står några moderater som företräder ett samhälle som ska styras av kapitalismen.I fredags anordnade de fackliga på Cloetta tillsammans med LO-facken i en manifestation utanför fabriken. Många människor slöt upp.

Det är lika enkelt som vidrigt, det faktum att Cloetta väljer att klappa ihop fabriken 2014. En fabrik som producerat bra och legat på plus. De flyttar delar av produktionen utomlands (arbetarna där är billigare), och till Ljungsbro. Mer vinst är skälet.

Sammanslagningen Leaf/Cloetta blev ett billigt sätt att komma över starka varumärken som Ahlgrens bilar och Läkerol.

Det är alltså de kapitalistiska, vinstdrivande krafterna som drivit fram det här.

Trots det skriver moderat riksdagsledamot från Gävle:
"Det är inte slump att företagen lämnar Gävle även om vart och ett av de tråkiga händelserna inte har ett direkt orsakssamband men ett grundläggande strukturellt problem i Gävle är det upplevda dåliga företagsklimatet."

Jag träffade Johan Stenborg, boss på fabriken, i höstas. Jag frågade honom vad han ansåg om företagsklimatet. Han berättade att han var väldigt nöjd, att han tycker de får allt stöd de behöver från Gävle kommun. Ingen upplevelse av dåligt företagsklimat där inte.

Jag har dubbelkollat med ytterligare en moderat i riksdagen från Gävleborg och hen anser INTE att kommunen har någonting med den här nedläggningen att göra. Moderaterna har alltså väldigt olika bild, och skönt att någon förmår se vad som händer utan att vara förblindad av sossehat.

Att påstå att kommunen ligger bakom andra fabriksnedläggningar som de i Norrsundet eller kanske Ericsson vore lika illa det. Det handlar om samma krafter som drivit på nedläggingen av godisfabriken.

Vårt kommunalråd Carina Blank har varit tydlig, alla goda krafter, alla som vill vara med och bidra till att uveckla Gävle är välkomna. Peppra in alla goda förslag! Ett borde rimligtvis vara att INTE i alla sammahang snacka om ett dåligt företagssklimat i kommunen, som flera moderater är riktigt duktiga på att göra. Så högt och så ofta som möjligt. På vilket sätt gynnar det kommunen? På vilket sätt får det ännu fler företag att etablera sig här? För företagen kommer, men kanske skulle det bli ännu fler om de slapp träffa de blå som säger "ett grundläggande strukturellt problem i Gävle är det upplevda dåliga företagsklimatet."

Intressant med ordet upplevda förresten, kan det betyda att det inte är med sanningen överensstämmande? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0