Killar och läsningTid att sitta på balkongen. Tid att läsa igenom tidningar som blivit liggande och att måla naglarna.

I det här numret av Skolvärlden fanns en artikel och faktumet att killar läser mindre och att glappet mellan könen på den fronten ökar.

Helena von Schantz, lärare i Norrköping, får uttala sig i artikln och hennes påståenden presenteras lite som sanningar, men beläggs inte med någon forskning som jag kan söka mig till.

Kvinnor undervisar på ett sätt som tilltalar flickor mer, då de premierar ordning, ansvarstagande och duktighet.

Menas med det att killar inte kan hålla ordning, ta ansvar elle vara duktiga?

Hon berättar att bokutbudet på skolor är mer flickanpassat och är könsneutrala eller har ett "tyck synd om flickorna"-perspektiv.

Läslusten måste komma först säger hon.

"-Det innebär att vi måste bajaka att flickor läser om flickor som blir kära i rika, stiliga vampyrer och att pojkar läser om pojkar som rider på blå drakar och räddar världar"

Skolan fokuserar för mycket på skönlitteratur, försök få igång killarna via fotbolls- och teknikböcker säger von Schantz.

Hon tycker heller inte om att skrivuppgifterna i de nationella proven många gånger går ut på att resonera om känslor och omvälvande händelser då det skulle gynna flickor.

Och von Schantz för stå för hela problematiseringen med att killar läser mindre en tjejer.

En kvinna som hävdar att killar måste läsa om fotboll och slippa känslor om det ska bli nåt. Härligt. Ordförande för Liberala kvinnor i Östergötland är hon också. Så liberal att hon älskar könsroller. Tjejer pratar känslor och killar räddar världar. Känner som vanligt att jag inte passar in i den snäva definitionen.

Kommentarer
Postat av: Uli

Nääe Elin, du är nog bättre på att rädda världar än att prata känslor;)

2012-03-25 @ 15:14:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0