På den hundrade kvinnodagen

Kollade av posten nu på morgonen när jag ankom riksdagen och en kvinna har skickat brev till oss i Justitieutskottet.

Sammanfattningsvis hävdar hon att lagstiftningen kring äktenskap/skilsmässa behöver ändras eftersom "i många familjer råder stor olikhet i makarnas inkomster och en skilsmässa kan slå hårt, oftast mot kvinnan. Man har inte råd att bo kvar i huset, barnen rycks upp från sin trygghet och mannen kan vara segla vidare utan ansvar".

Än bättre vore om vi inte vid födelsen kunde säga att någotn utifrån sitt kön kommer att tjäna mycket eller lite pengar. I diskussioner om till exempel föräldraledighet och deltidsarbete påpekar jag alltid att kvinnan tycker det här är såååååå bra, ända tills en skilsmässa är ett faktum. För skilsmässor förekommer allt som oftast. Ingen är rosenrött för evigt. Många kvinnor vill inte resonera så utan tror att de är ett undantag. Så när de servat mannen med att ta huvudansvert för hem och familj, lagt sina pengar på mat och löpande kosntader medan mannen kunnat invsetera och därför står där utan ett välbetalt jobb, sämre pension och så vidare.

Ja, då blir det som brevskrivaren säger. Den absolut främsta lösningen på det är inget annat än jämställdhet. i samhället och även i relationer. Det privata är politiskt. /Elin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0