Spänstig debattsidaDet är skönt att läsa Söderhamnskuriren, den tidning jag är uppvuxen med. Fast då hette den Hälsingekuriren. Dels för att inget är för litet för att bli en notis, dels för den spänstiga insändarsidan. Faktiskt mycket bättre än i storstan där jag bor. Insändarskribenterna är många gånger mycket mer pålästa.

I dag har jag en text, rödmarkerad, om regeringen som inte har utvärderat många av sina reformer. Den är naturligtvis skitbra och inte så mycket att prata om.

Den svartmarkerade freakade jag över redan i morse. Moderat syn på jämställdhet är rent vidrigt. Skrev om det på riksdagsbloggen i morse.

Den grönmarkerade har med centerpartistiske riksdagskollega Anders W Jonsson skrivit. Rubriken är fantastisk, S vill sänka vårt julbord. Möjligen har han inte satt den själv, men det är kul ändå. Mn får bilden av elaka, små röda sossar som med klubbor och yxor slår ihjäl julbord.

Fast egentligen handlar det om situationen för grisbönderna och under vilka villkor vi ska producera käk i Sverige. Käk i det här fallet är då den väldigt poppis julskinkan som det enligt många inte bli jul utan. Och det här är spännanade. Minns ni när några aktivister filmde några grisstallar? då var det ett gäng som valde bort skinkan, när man såg under vilka förhållanden grisar levde. Jag skulle verkligen kunna skriva massor om vår relation till djuren och hur vi människor blundar för vad vi utsätter "nyttodjuren" för. Människor som förfasas över vanvårdaade hundar vill inte veta av under vilka villkor många djur de tänker sätta tänderna i får uppleva. Prova att läsa på om kycklingar till exempel ...
 

Nåväl, Jonssons text avslutas med visionen om Matlandet Sverige.

 Eskil Erlandsson (C) hejar på mat.

Ur beskrivningen: Svenska råvaror, som produceras med hög miljömedvetenhet och god djuromsorg av duktiga bönder, men även det vilda, som bär, svamp, viltkött, fisk och skaldjur är grunden som Sverige - det nya matlandet vilar på.

Det låter ju fint så klart. Och helt lätt att ställa upp på om det nu ska ätas kött vilket den allmänna meningen är. Men sedan regeringen gjort förändringar gällande djurskyddskontrollerna har de minskats till hälften. Hälften!Det sägs att de kontroller som ändå görs "ska hålla hög kvalitet", men de som utför dem gör inget annat nu än de gjorde tidigare. Jag kan bara dra slutsatsen att i satsningen på Matlandet Sverige kommer djuren i kläm. De som inte själva kan prata, de som lever endast för att bli mat, värvar regeringen så lite om. I riksdagen röstade vi i våras igenom (mot regeringens vilja) att inga smågrisar ska ska kastreras utan bedövning. Vad har hänt med det?! Inte ett dugg.

Så Jonsson, är du på att jobba lite mer med djurskyddet?

Kommentarer
Postat av: Anders W Jonsson

God Jul Elin!

Självklart är jag med på att svenska grisar ska ha det bra. På så sätt fås ett fläsk med hög kvalitet. Varje gris ska ha rätt till ett gott liv, en snabb död och en god sås. Den här länken visar också att svenska grisar på alla sätt har det bättre än grisar i andra länder:

http://www.svd.se/naringsliv/livet-fore-julbordet-ar-battre-i-svenska-stior_6725935.svd

Det ni socialdemokrater inte förstår är att kraven på djurskydd och miljö inte kan ställas så höga att konsumenterna köper utländskt kött istället. I riksdagens ställer vi höga krav på miljö och djurskydd medan våra kollegor i kommunerna köper billigt danskt och polskt fläsk.

Så Elin det är som det alltid har varit. C är garantten för bra djurskydd och hgöa miljökrav samtidgit som vi har ett konkurrenskraftigt jordbruk.

2011-12-24 @ 12:59:47
URL: http://anderswjonsson.se
Postat av: Elin

Mer djurskydd? Bättre djurskydd? enkelt för kommuner att upphandla om närhetsprincipen?Jag bryr mig eg. inte jättemycket om kvaliteten på köttet. Jg bryr mig om att djur som vi utnyttjar ska ha det riktigt bra. En god sås låter ytterst makabert.Jag tvivlar inte på att svenska grisar har det BÄTTRE än i många andra länder. Men räcker bättre? vore inte bra bra?

2011-12-29 @ 12:03:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0