Fredagsmys och rödvinExpressen har ett fånigt repotage där de går igenom möbler i rustade Sagerska Palatset och en av alla experter får tycka till. I tyckandet blir det en bekräftelse av det som skrämmer mig, att det är helt "normalt" att dricka alkohol i närvaro av sina barn.

Vill referera till den text som Birro publicerade i Expressen i veckan, med delar av den här (men läs gärna hela):

"De vuxnas fördärvliga behov av att degradera sig själva till lallande apor väger tyngre än läpparnas bekännelser om att julen, det är barnens högtid.
Spriten, vänner. Vårt lands sakrament. Spriten är helig för oss. Den betyder mer än våra egna barns välbefinnande."

"Dina barn, dem som du hävdar att julen är till för, märker varenda försiktig liten karaktärsförskjutning när du dricker. Redan efter ett glas vin förvandlas du i dina barns ögon.

Redan när den första klunken rödvin (dyrt dessutom, garanterat ett sådant rödvin som "riktiga" fyllon aldrig skulle ha råd med) når ditt blod är du ett monster.
Redan då. Redan där rör sig ditt barns tillit i riktning bort från dig. Ett barn består uteslutande av känslor. Ditt barn registrerar förändringar i ditt beteende långt innan du själv gör det.
Du kan vara säker på att ditt barn ogillar den du blir när du dricker. Även när du dricker väldigt lite och även om du dricker väldigt sällan."

Jag skulle vilja göra tillägget att även vuxna märker direkt när någon har druckit. Det är små saker som lukt och rörelsemönster. Och stora saker, som dåliga skämt och överdriven närhet eller uppsluppenhet.

Kommentarer
Postat av: Jan Jönsson

Jag är uppvuxen med föräldrar som drack just väldigt litet och väldigt sällan. De kan tydligen nu vara säkra på att jag ogillade dem när de drack (ytterst måttligt), för det säger Marcus Birro. Att jag säger motsatsen har, får jag anta, ingen betydelse i sammanhanget, för där fundamentalismen går in, där går intresset för att lyssna på sina medmänniskor ut.

2011-12-16 @ 05:05:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0