Omvänd rasism

I Arbetarbladet i går var det en artikel om en teaterföreställning. Folkteatern baserar den på en händelse förra året mellan elever på mitt gamla jobb och en annan skola. Med rasistiska undertoner.

Allt gott så långt. I sista stycken säger den här teaterkillen som verkar helt vettig annars något i stil med -Vi måste också våga tala om den omvända rasismen.

Det finns absolut inget som heter omvänd rasism. Uttrycket baserar sig självklart på någon ryggradsgrej hos svenskar att rasism enbart handlar om när vi vita vikingar inte tänker acceptera svartkrulliga hottentotter. Läs med ironi. 

Snacka om att i så fall vara insnöad. Som om somliga länder i Afrika inte är gravt rasistiska, inom grupper av mörkhyade? Som om det inte förekommer i provinser i Kina där vi härifrån inte kan se någon utseendeskillad på människorna.

Rasism handlar inte om något så enkelt som hudfärg. Det handlar om att gruppera människor utifrån ursprung och sedan ställa dessas intressen mot varandra. Och så kan det inte bli omvänt. Det är bara rasism. Svennehora är lika rasistiskt som blattejävel, inte omvänt rasistiskt. För att vara övertydlig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0