Sikta högre!Kongressen har beslutat att lyfta bort en mening i riktlinjerna som pekade ut metadonbehandling och sprututbyte som viktiga i behandling. Jag anser att det är helt galet att framhäva två harm reductionmetorder särskilt när Socialdemorkaterna säger sitt om missbruksbehandling. Som inledning till avsnittet om diverse Ssciala problem sade partiets föredragande Veronika Palm att alla människor enligt vår politik ständigt ska få nya chanser. Ska detta då inte gälla människor med missbruksproblem? Ska dessa istället ges upp på och få någon typ av underhållsbehandling?
 
Det finns studier på detta, som visar helt skilda resultat beroende på vad i landet, var i världen de är gjorda. De är av olika skäl svåra att jämföra. Således saknas forskning som faktiskt pekar ut sprututbyte och substitutionsbehandling som alltid framgångsrikt. Ibland funkar det, ibland funkar det inte alls.
 
Redan utsatta människor ska inte behöva "nöja sig" med behandlingsmetoder som vi inte ens vet är de bästa.
 
Somliga hävdar att det är galningar som sådär generellt är emot substitutionsbehandling och sprututbyte, att man låter en ideologi som förespråkar drogfrihet stå före människors väl och ve. Väl och ve i det fallet handlar alltså om att erbjuda fortsatt missbruk, men med nya sprutor, istället för annan hjälp som kanske skulle varit bättre.
 
Det är mycket kanske när det gäller det här. Det säger mig två saker. Mer forskning behövs kring missbrukssjukdomar och vi ska inte särskilt peka ut behandlingsmetoder som vi inte med säkerhet kan säga är bra.
 
Jag älskade när de sade att kongressen har beslutat enligt Elin Lundgrens förslag. Efter både votering och rösträkning. Jag har också blivit intervjuad i AIP om detta. Vi får se om de skriver något i morgon.

Här finns ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0